» »

Razpad rastlinskih maščob pri visokotemperaturnem kuhanju/praženju

Razpad rastlinskih maščob pri visokotemperaturnem kuhanju/praženju

OrkAA ::

Kot popestritev vsakodnevnega kuhanja sem si omislil litoželezen vok. Pri receptih in tehnikah uporabe se bom že znašel, kanček zaskrbljenosti pa mi povzroča izbira olja.

Problem je namreč v tem, da pri praženju v voku zaradi oblike posode pride do višje temperature, ki lahko poškoduje strukturo olja in ga posledično naredi telesu manj prijaznega. Na tej točki se sicer pojavi vprašanje, če je naš mestni plin sploh dovolj vroč, da do takih temperatur pride (ja/ne?)

Zaenkrat sem prišel do sledečih ugotovitev:

- Olivno olje (Zelo odvisno od vrste, baje bolj ali manj priporočljiv. Je pa res, da ga nekateri ZELO odsvetujejo *zmeden*)
- Arasidovo olje (Zelo primerno in pogosto uporabljeno. Sam bi se ga izognil zaradi manjše alergije)
- Kokosovo maslo/olje (Maslo zelo priporočljivo, olje malo manj)
- Sezamovo olje (Priporočljivo)
- Avokadovo olje (Zelo priporočljivo)

V večini primerov se veliko bolje odrežejo rafinerirana olja, ki pa tako stanje dosežejo z vprašljivimi postopki, zato bi v vok precej raje vlil nerafinerirano olje.

Na tej točki me zanimajo vaši predlogi. Katero olje uporabljate, kje kupujete, kaj se vam zdi zdravju primerno, morebitne teorije zarote in pa seveda okusi.

Prav bi mi prišla tudi kakšna preverjena tabela 'smoke point-ov'. Pregledal sem jih že dosti, moti pa me, da se med njimi pojavljajo neverjetne razlike, ki me begajo.

hruske ::

Zanimivo vprašanje. Tudi sam sem se že spraševal kakšen je razlog, da se olivno olje naj ne bi uporabljalo za cvretje oz. na splošno na visokih temperaturah.

http://www.oliveoilsource.com/page/heat...
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

JayKay ::

kupi stirfry (sončnično) olje

Saladin ::

JayKay je izjavil:

kupi stirfry (sončnično) olje


Točno tako. In kargod delaš v voku se mora delati na visoki temperaturi in na hitro (da ohraniš obliko in minerale/vitamine). Naši klasični štedilniki ponavadi ne dajo dovolj visoke temperature, kot bi bilo potrebno.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Brane2 ::

Kaj je "stirfry" ?8-)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

JayKay ::

Brane2 ::

Ja, hvala, sem že najdu. Zmedla me je povezava "stirfry olje". :|
On the journey of life, I chose the psycho path.

Tear_DR0P ::

če dam vse urbane legende na stran - deviško oljčno olje je hladno stiskano, pri čemer je pridelek manjši in je posledično dražje - če sedaj to olje uporabiš za praženje, je to približno enako kot da bi 4 plastni WC papir ločeval na posamezne plasti :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

OrkAA ::

Evo, zdajle sm prvič stestiral zadevo. Notri sm vrgel šparglje, s čebulo in česnom, ki so bili pripravljeni v dobri minutki, ohranili so tudi boljši okus v primerjavi s ponvijo.

Uporabil sem pa 'ekstra deviško' olivno olje, ker sem imel samo to doma. Preživel sem! :P

Jutri grem po kokosovo maslo, ki mi ga je svetovala večina, potem pa bom poskušal pokurit vso zelenjavo, ki se mi akumulira v hladilniku.

Terman ::

Obstaja tudi mešanica olj, ti. wok olje, ki je posebej narejeno za cvrtje pri voski temperaturi. Tako olje daš v vrel wok in počakaš, da se začne kadit (zmorejo tudi električne plošče).
Običajna olja pri visoki temperaturi razpadejo na nasičene maščobne kisline, ki so podobne živalskim (še posebej prašičjim in govejim). Po domače: iz dobrih rastlinskih se spremenijo v slabe živalske. To se zgodi tudi pri navadnem cvrtju. Kolikor jaz vem pa razen iz "nutristionističnega" vidika niso sporne. Ne vem pa če je to res tudi v primeru wok olja.

Gandalfar ::

Gandalfar je premaknil sporočila v meso je kul.

OrkAA ::

Danes sem nabavil kokosovo maslo in si naredil odlicen riz z zelenjavo. Koncno sem uspel ustvarit nekaj, kar zgleda podobno necemu iz tajske restavracije. S ponvijo mi to nikakor ni uspelo. :)

Brane2 ::

Kje si ga dobil in koliko si dal ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

OrkAA ::

Dobil sem ga v merkatorju v siski za 1,99 ojro - 250g tablica.

Pyr0Beast ::

Malo se zadeva speni, ker je notri veliko zraka, drugače ni hudega. Rata pa kokosova mast zelo hitro žaltava na zraku, dobi rahlo grenak okus in začne smrdeti. Za po faci/ustnicah/nohtih (namesto labele/vazelina) tako ni najboljša. Tudi hrani doda lasten okus (kakšen riž, kjer se bolj čuti, saj ni intenzivne arome), na kar se pa navadiš. Edini problem sem jaz videl je v obdelavi te masti, ne vem ali je samo rafinirana (če je), ali celo beljena.
Verjetno isti puter (v tablici) ima tudi Tuš v Nm - cena je enaka.

Glede olivnega olja - ena olja ratajo naravnost nesramno grenka, ko jih segreješ, druga pa nič.

Sam delam najraje s sezamovim oljem, ko se navadiš je zadeva čisto ok.

In ponavadi zelenjavo utapljam v olju, ne vidim prav nobenega razloga, zakaj bi šparal na tem, saj se ti vse skupaj samo sežiga drugače, olja pa telo itak pokuri ob premikanju riti. Hkrati te zadeva bolj nasiti in za dlje časa, verjetno pa tudi upočasnjuje prehod cukra v kri.

Minerali se pri peki ne izgubljajo, ker nimajo kam iti. Energetska vrednost je taka, kot je. Edino vitamini bi znali nastradati, jaz pa iz tega razloga kuham zelenjavo 'al-dente'.

Stirfry olje ima verjetno dodano en kup antioksidanta - Vitamina E, da ne začne razpadati.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Stirfry olje ima verjetno dodano en kup antioksidanta - Vitamina E, da ne začne razpadati.


Saj ravno te zadeve so me vzpodbudile k razmišljanju o kakem modernem polno sintetičnem olju za turbodizle itd.

Šalo na stran, ampak a se ne bi dalo uporabiti namesto olja kakšno sintetično inertno nestrupeno snov, ki bi opravljala to vlogo ? :|
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::


Šalo na stran, ampak a se ne bi dalo uporabiti namesto olja kakšno sintetično inertno nestrupeno snov, ki bi opravljala to vlogo ? :|

Voda ?
Para ?
Inertna atmosfera + IR ?

Olje za TDI mašine s detergenti, sredstvi proti penjenju (verjetno isto tudi v stirfry olju) ni ravno najbolje prebavljivo, poleg tega požre vse vitamine ki se nato ne morejo izločati.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

Voda ima prenizko vrelišče. Para nima te specifične toplote in toplotne prevodnosti.

Ravno tako neka druga atmosfera. Rabiš tekočino.
On the journey of life, I chose the psycho path.

projektor ::

OrkAA je izjavil:

Na tej točki se sicer pojavi vprašanje, če je naš mestni plin sploh dovolj vroč, da do takih temperatur pride (ja/ne?)


Sam sem si pri švedskem veletrgovcu omislil tole Whirpoolovo zverino s sredinskim trojnim Vok gorilcem nazivne moči 3,3KW, priklop na plinovod.
V navezi z težkim litoželeznim vokom je super zadev.

Pyr0Beast ::

Če razžari pleh bo že dovolj vroč :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

energetik ::

Pyr0Beast je izjavil:

Malo se zadeva speni, ker je notri veliko zraka, drugače ni hudega. Rata pa kokosova mast zelo hitro žaltava na zraku, dobi rahlo grenak okus in začne smrdeti. Za po faci/ustnicah/nohtih (namesto labele/vazelina) tako ni najboljša. Tudi hrani doda lasten okus (kakšen riž, kjer se bolj čuti, saj ni intenzivne arome), na kar se pa navadiš. Edini problem sem jaz videl je v obdelavi te masti, ne vem ali je samo rafinirana (če je), ali celo beljena.
Čudno, uporabljava kokosovo mast že 2 leti, pa še nikoli ni ratala žaltava. Imava pa po par mesecev en lonček.
Glede rafinacije - v Mercatorju imajo v 250g lončkih 3 sorte masti, ki se močno razlikujejo po ceni. Najdražji naj bi bil hladno stiskan.

Sem pa opazil, da se kokosova mast začne kaditi pri nižji temperaturi kot olivno olje, kar po mojem ni OK, ker to pomeni da že razpada na raznorazne produkte.

msjr ::

Kokosova mast oz. olje naj bi bilo dobro samo nerafinirano (hladno stiskano) ostalega ne bi uporabljal.

Kar se tiče olivnega olja je pa tako, da za visoke temperature mora biti zelo kvalitetno. Se pa ekstra deviško seveda razlikuje med seboj, najboljši znak je odstotek prostih maščobnih kislin, ki mora biti čim manjši. Ne trdim da te vplivajo na strukturo in to koliko se olje kadi, ampak je kar povezano in edini podatek, ki je po mojem mnenju nekako zanesljiv.

Keyser Soze ::

msjr je izjavil:

Kokosova mast oz. olje naj bi bilo dobro samo nerafinirano (hladno stiskano) ostalega ne bi uporabljal.

Kje ga pa stakneš?

Vem da prodajajo mast v obliki tablice (kot ena čokolada) v belo zeleni embalaži (s pridihom rdeče?). Samo ta je verjetno rafiniran?
OM, F, G!

msjr ::

http://www.cobio.si/

Žal močno precenjeno. Za to ceno si raje nakupim domačo istrsko belico in pomakam svež kruh do nezavesti.

talmai ::

Nisem našel članka iz NYTimes kjer je šel kuhar testirat vsa možna olja, kaj se zgodi z njimi ob visokih temperaturah. Zaključek je bil nekako v tem smislu, da praktično vsa olja pri visokih temperaturah (200, 300°C) izgubijo večino okusa. Tako da nerafinirana olja naj bi bila za bolj hladno uporabo.

Sicer pa, jaz prisegam na kokosovo mast za v vok, včasih na koncu dodam še par kapljic arašidovega za okus. Domače oljčno pa polivam sproti po testeninah, kruhu, solati (čisto svežega direkt iz stiskalnice enkrat na leto pa itak na eks :D)

Edit: evo, članek iz NYT http://www.nytimes.com/2010/11/17/dinin...
"Bit je kot določna popolnoma nedoločna." (M. Heidegger)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: talmai ()

Jeronimo ::

Nedolgo nazaj sem bral obsežen članek o extra deviških oljih ... v resnici jih je zelo malo v EU katera bi si to ime tudi zaslužila. V veliko podjetjih "goljufajo" in segrevajo zadeve.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

OrkAA ::

Se da kje dobiti kaksen spisek?

celada ::

Brane2 je izjavil:

Stirfry olje ima verjetno dodano en kup antioksidanta - Vitamina E, da ne začne razpadati.


Saj ravno te zadeve so me vzpodbudile k razmišljanju o kakem modernem polno sintetičnem olju za turbodizle itd.

Šalo na stran, ampak a se ne bi dalo uporabiti namesto olja kakšno sintetično inertno nestrupeno snov, ki bi opravljala to vlogo ? :|


Šlo bi samo te cena ubije.

Pyr0Beast ::

Žveplov heksafluorid :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Jeronimo ::

OrkAA je izjavil:

Se da kje dobiti kaksen spisek?

Bral sem v tiskani izdaji časopisa ali Delo ali Dnevnik. Tako da vira ne morem podati.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

OrkAA ::

Zdaj sem ze veckrat pripravil fajn obroke s kokosovim maslom, a se mi vedno pojavi en problem.

Vsakic na zacetku, ko v segret vok vrzem prvo sestavino (tofu, zelenjavo, ...) se mi zadimi cela kuhinja. Je to normalno ali delam kaj narobe?

RejZoR ::

Večina vokov, ki jih lahk kupiš so en larifari, takisto tisti z ravnim dnom za naše štedilnike. In noben plin pri nas v kuhinjah ni dovolj močen.
Poglej kakšne prave mojstre iz azije, ki kuhajo s pravim vokom. Samo tisto je tr00 w00k na takem ognju, da izgleda kot da gori acetilenski varilnik... Oz odgovor za tvoj primer, uporabljaj olja, ki se uporabljajo tud v orientalski kuhinji...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Pyr0Beast ::

Meni se zdi da imaš problem, ker ti štedilnik/kuhalnik vok zelo neenakomerno segreje. Dno je hladno, stene pa so zelo vroče, ko se olje razprši na prevroče stene se uplini.

Kuhaš na plinu ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

RejZoR ::

Probajte najti kakšne posnetke ko kuha kakšen kitajski mojster v pravem voku na pravem ognu. Če praviš, da so stene prevroče, ti jezst pravim, da sigurno niso.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

OrkAA ::

Pyr0Beast: To morda ni tako zelo napacna teorija, glede na to, da kuham na najvecjem gorilniku, ki ima kar velik premer, zato se zgodi, da vecina ognja greje ravno stene voka.

Drzi pa po drugi strani tudi RejZoRjev pomislek. Bom preizkusil se kaj drugega kot kokosovo maslo in porocal o rezultatih.

RejZoR ::

Ko sem enkrat gledal eno oddajo je en kitajec kuhal v voku na takem ognu v katerem bi pri nas talili steklo. Zraven je imel še meh s katerim je dodajal zrak, da je še povečal moč ognja in gorilnik ni bil malo plinsko sranje ampak orenk ogenj. In vidit je bilo brutalno vroče, ko je dajal not sestavine se je močno pokadilo. Je pa fora tega, da zaradi ekstremne vročine zunanji del živil hitro zakrkne, notri pa ostane relativno nedotaknjeno. In seveda kuha traja zelo malo časa v primerjavi s tradicionalno evropsko. Par sekund, mal premešat v posodi in to je to.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Pyr0Beast ::

RejZoR

Če boš opazil imajo kuharji tudi take štedilnike, kamor vok preprosto položijo noter, sam plamen pa je usmerjen navpično navzgor in ne bočno, kakor je to pri klasičnih rinkah.





Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Pyr0Beast ::

vs. this

Kjer se v centru nič ne dogaja.

Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

RejZoR ::

To mi je povsem jasno (zato je vok take oblike). Ampak nihče tukaj ne dodaja extra zraka, da zadeva še bolj zagori...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Pyr0Beast ::

S preveč zraka plamen samo hladiš :)
Je pa res da se tudi njegova dolžina skrajša.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

energetik ::

OrkAA je izjavil:

Zdaj sem ze veckrat pripravil fajn obroke s kokosovim maslom, a se mi vedno pojavi en problem.

Vsakic na zacetku, ko v segret vok vrzem prvo sestavino (tofu, zelenjavo, ...) se mi zadimi cela kuhinja. Je to normalno ali delam kaj narobe?

Enako tudi pri meni, s tem da nikakor niso stene prevroče, ker kuham na steklokeramiki in je posoda skoraj večja od rinke. Kokosova mast je očitno manj odporna na vročino kot recimo sončnično ali olivno olje, ki se mi praktično nikoli ne dimita, vsaj pri temperaturah za normalno pečenje ne.

Keyser Soze ::

Pyr0Beast je izjavil:

vs. this

Kjer se v centru nič ne dogaja.


Veliko čisto običnih komercialnih štedilnikov dandanes že ima gorilnike za voke. Trojni obroč z nazivno močjo dobrih 3kW in več. Bi moralo biti zadost za eno domačo kuhinjo.

Recimo domino kuhalna plošča z vok gorilnikom ala http://www.mimovrste.com/artikel/333006....
OM, F, G!

projektor ::

Ikea - Datid (Whirpool), mam že kaki dve leti. fajn štedilnik, pa še prav drag ni bil.

Šporhet



tukajle pa še v akciji :)

http://improkuharija.blogspot.com/2011/...

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Še vedno ne razumem, zakaj bi lahko vok kuharijo zganjal le na plinu. Seveda je plinska plata na zgornji fotki primerna za okroglo oblikovan vok, bolj kot električna, ampak pri teflonski ponvi z širokim ravnim dnom lahko na tavelki steklokeramični plati na polni moči zganjaš podobne stvari kot pri voku na plinu. Tofu in zelenjava presneto glasno cvrčijo in pokajo. :P
Ampak vedno znova opažam, kako močno se dimi kokosova mast, bolj kot navadno rastlinsko olje. Ne vem od kje govorice o dobri temperaturni obstojnosti.

Steinkauz ::

Da nisi ti kej bolj šrot kupu?
Sestra ima kokosovo maslo in se nč ne kadi.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

energetik ::

Looooooka ::

malaita se men cist nc ne kadi.

timberjack ::

@energetik verjetno prežgeš na plati in teflonu kokos-maslo, vse skupaj je bolj poden v kuharski branži. Meni se nikoli ne kadi kokos ali olivno olje. Uporabljam plin in ponev z gus podnom. Ponev ima 3kg in si zviješ zapestje, samo peče se pa odlično:D

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alternativa cvrtju (deep fried)? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8318831 (2151) bambam20
»

Nakup voka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12944758 (30860) echo
»

Kitajske restavracije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11127322 (21368) dukedl
»

Vok in stir-fry (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6716745 (14346) Brane22
»

Predelani mesni izdelki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5914190 (5264) Gladi

Več podobnih tem