» »

Življenje v Veliki Britaniji (šolanje, najem .. viza)

Življenje v Veliki Britaniji (šolanje, najem .. viza)

Dzeba ::

Pozdravljeni, čezdalje bolj sem odločen da se preselimo v Veliko Britanijo natančneje v London. Pa me sedaj zanima če ima kdo kakšne izkušnje oz. živi dol in lahko malo pove o tem :) Zanima me predvsem glede šolanja za sina ki trenutno obiskuje 1. letnik gimnazije, kje bi lahko nadaljeval .. in kakšne so kaj šole. Potem me zanima če je potrebno imeti vizo za delo, ali ne glede na to da smo v EU. Kako je kaj z najemom stanovanj v Londonu, ali je res da se plačuje tedenska najemnina? Mogoče kdo ve kako so kaj razdeljeni predeli Londona saj sam ob tolkih spletnih straneh nikakor ne najdem vseh informacij ker jih je enostavno preveč :D Ampak odločeni smo, da se preselimo zato bo vsaka info, nsvet več kot dobrodošel :)

Hvala

lp

jype ::

Štirje kolegi živijo in delajo v UK, eden tudi v Londonu. Jih bom prosil, če kaj pokomentirajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

metalc ::

Če si državljan EU (za Bolgarijo in romunijo nisem prepričan, za ostale pa 100%), ne rabiš nobene delovne vize. Še tistih 90 funtov za "registracijo" ne zaračunavajo več.

JayKay ::

kot rečeno visa ni potrebna, očitno niti registracija pri WRS (teh 90 funtov).
Šolanje načeloma ni problem, saj je priznajo določene stvari iz slovenije. Sin bi verjetno nadaljeval na 6th form in pol uni. Šolnine so odvisne od šole.
Najemnine stanovanj so odvisne od lastnika ali agencije, v večini pa so mesečne.
Bolj rough sta east in south london, so pa stanovanja cenejša. Seveda je odvisno od okoliša.

Dzeba ::

jype super, bi prosil ja. Kakršnokoli mnenje/nasvet glede življenja (npr. prevoz,trgovine, na kaj je treba biti previden itd.)

Torej če visa ni problem, ko prideš tja na kak način te pa zaposlijo? Ima kdo izkušnje, je težko najdi delo oz. na koga bi se lahko obrnil? Živi kdo konkretno od vas v Angliji oz. pozna koga, da bi se ga lahko kontaktiralo če lahko kako pomaga? :)

Torej če sin nadaljuje na 6th, kakšne papirje pa potrebujemo kaj pridobiti za prešolanje? Njihovega državljanstva verjetno ne potrebuje? Kako se kaj gibljejo cene šolnin, in rad bi ga spravil na čim boljšo šolo, je morda odvisno od uspeha ali samo od denarja? Poznate kakšno?

Kolikor berem je 32 Londonskih predmestij in city del ali kako? Kako vedeti kam iti hehe :D

Najlepša hvala vsem za vsak odgovor, nasvet :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dzeba ()

metalc ::

Glede birokratskih zadev bo najbolje, da se najaviš v britanski ambasadi v nekdanji Iskrini stolpnici (link), kjer bodo najbolje vedeli, kako in kaj.

Drugače je splošen postopek selitve (ne nujno ravno v UK) poenostavljeno povedano takšen. Zrihtaš si mednarodni rojstni list, mednarodni poročni list (vprašaj na ambasadi, po kateri konvenciji, najbolje bo kar po dunajski). Te stvari so zastonj, če pa niso mednarodni ali če ne priznavajo konvencije, boš dokumente moral še apostilirati in jih dati prevajati k zapriseženemu prevajalcu. Poiščeš si stanovanje in poskrbiš, da imaš veljavno nakupno ali najemno pogodbo (torej, da ne živiš na črno), skratka landlorda obvezno vprašaj, če se na tem naslovu lahko prijaviš. S pogodbo in dokumenti se odpraviš na angleško upravno enoto, občino ali karkoli že (odvisno od države). Ker kot državljan EU ne rabiš bivalnega dovoljenja, ti bodo morali brez nadaljnjega dati potrdilo o stalnem bivališču. Sedaj imaš ne vem točno koliko dni časa (če zamudiš, je kazen), da na naši UE (ali e-upravi) odjaviš stalno bivališče v Sloveniji, pri čemer jim moraš obvezno povedati angleški naslov. Po tem imaš spet nek rok (spet kazen ob zamudi), da ta naslov vpišeš v dokumente (osebna, potni list, prometno dovoljenje) oz. jih zamenjaš. Če se v Angliji preseliš na drug naslov, ponoviš vajo. Odpraviš se tudi na DURS in zahtevaš odjavo davčnega rezidentstva, da ti angleške plače ne bodo obdavčevali po svetovnem dohodku. No, če tu pustiš firmo, nepremičnino ipd. ali kako drugače "uveljavljaš ekonomski interes" (interpretacija te besedne zveze je odvisna od dacarskega birokrata), te lahko tudi zavrnejo in ti veselo colajo razliko med slovensko in angleško dohodnino. Avta najbrž ne boš izvažal tja (ni preveč kompatibilen zaradi vožnje po levi in še vedno vztrajajočih njihovih merskih enot na cestah), tako da bomo preskočili to birokratsko prigodo. Pač pa boš v nekem roku moral zamenjati vozniško dovoljenje za njihovega. Kar je ponavadi formalnost, mogoče boš moral kvečjemu na zdravniškega. Če pa zamudiš rok, ti ga pa ne priznajo več in bo treba v avtošolo in na izpit. A ja, v UK boš moral (na davkariji???) zaprositi za "socialno številko" (v vsaki državi ji rečejo drugače), skratka ekvivalent naše davčne in EMŠO, kar bi moral dobiti brez nadaljnjega. To bo delodajalec rabil, da te lahko zaposli in prijavi v socialna zavarovanja.

Za kakšne regulirane poklice (zdravstvo, šolstvo) boš najbrž moral še poskrbeti za priznanje kvalifikacij, uradni izpit iz jezika in/ali potrdilo o nekaznovanosti, firme, ki delajo za obrambno ministrstvo, utegnejo zahtevati security clearance (če nisi Britanec in ne živiš tam vsaj nekaj let, kar pozabi nanj). Pa ker je sin iz neangleško govoreče države, ga šola utegne poslati še na kakšen izpit iz angleščine (ponavadi je tako za študij, za nižje izobraževanje pa ne vem). Državne šole bi ga že morale vzeti, kakšne kao ugledne privatne pa si lahko izmislijo vse živo, najbolje bo kar vprašati direkt po šolah. Državljanstvo ne bi smelo biti problem, gotovo pa bo treba uradno prevajati ali drugače nostrificirati njegova spričevala.

Dzeba ::

Super, torej v ponedeljek se oglasim na ambasadi. Zdaj pa bi prašal kako je še z samim zavarovanjem. Potem se mi poajavi vprašanje, če sem lahko jaz tukaj še vseeno zaposlen oz. v primeru da dam odpoved in grem na zavod za nezaposlene, če lahko v Angliji vseeno delam in tukaj še prejemam teh par mesecev kakšen nadomestek ki bi sigurno prav prišel. Ali oni sploh imajo podatke da sem jaz tukaj zaposlen ali kakorkoli kaj bi lahko storil..ali si lahko za sina priskrbim kakšno državno štipendijo, in kakšni so pogoji. Malo me skrbi glede samih stanovanj in glede začenten službe ker dobivam informacije da je življenje dosti dražje in da če imaš denar ti je fajn, velka večina priseljencev pa živi še slabše kot tukaj. Kje bi lahko našel kako službo, je morda kakšen tukaj gor ki bi lahko kako pomagal, ravno tako z stanovanji?

Še glede samega predela, rad bi da živimo čim bolj blizu samega centra, seveda so prihodki na začetku omejitev zato iščem neko kompezacijo med samo ceno/lokacijo. Samo stanovanje/hiša mi ni pomembna kot velikost, bolj pomembna mi je sama lokacija. Kaj mi torej priporočate?

Kot sem opazil je London razdeljen na west, north, north east, south east, south west .. ter na 32 okrožij .. kako vedeti katerega izbrati. Slišal sem tudi za razna getta priseljencev .. kako je kaj s tem?

Najlepša hvala za odgovore, mi resnično koristijo :) Kak nasvet viška pa ne bo škodil ;) ali mogoče kakšna zanimivost :)
lp

JayKay ::

National Insurance je tista "socialna številka". Če boš kje delal te bo delodajalec napotil na pravi naslov, drugače pa se uredi recimo na Jobcentre. Ko maš NI in ko delaš dobiš Tax code, davki so pa po sistemu PAYE in se ti trgajo direkt pri plači.
En kup dobrih info na enem mestu http://www.direct.gov.uk/en/index.htm

Glede prejemnja prispevka še potem ko boš v angliji delal, ti ne priporočam ker te lahko precej oglobijo slovenski dacarji.
Najdraćje je stanovanje, ki je precej več kot v Slo. Pol so pa zraven standardni stroški: Council tax (glede na vrednost stanovanja), plin, elektrika....

Službo išči recimo pri agencijah: reed.co.uk, Aldeco, Select, etc ogromno jih je.

Saj fajn da rezmišljaš o selitvi sem, ampak zdi se mi na greš kr tako, vrata na nos.
Mogoče se prej pozanimaj za kakšno službo preden fiksno greš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

Dzeba ::

JayKay hvaa za odgovore, ravno zato zbiram informacije :) Pa je težko dobiti službo za nek denar da pokriješ same stroške bivanja. Kolikor sem opazil v tvojem profilu vidim da živiš v Angliji. Koliko recimo pokuriš mesečno ob nekem povp. življenju (najemnina, hrana itd.). Jaz računam vzeti denar za cca. 3-4 mesece za sabo, seveda pa nameravam vse porihtati v čim krajšem možnem času. Koliko saj okvirno naj računam za sabo? Jaz sem štartal nekje 5 000 eur toliko da si vse uredim in zaštartam z službo.

JayKay ::

midva s punco živiva v vasi izven Oxforda. Stanovanje (bilo je neopremljeno, 1 sobno) je 675 funtov mesečno, Council Tax 100 funtov mesečno, stroški ogrevanja in elektrike popvrečno 50-60 mesečno, voda pavšal okrog 20, internet 20 mesečno, pol pa še mobitel. Za hrano porabima ponavadi vsaj 350 funtov mesečno (samo nakup v trgovini). Nimava avta, kolesarima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

Dzeba ::

Torej računam da je v Londonu še dražje. Težko si predstavljam neko okvirno stanje ali je to veliko ali malo glede na razmere. Kakšne so kaj povprečne plače, če lahko rečemo da so v sloveniji med okoli 700 eur.

JayKay ::

poglej malo na rightmove http://www.rightmove.co.uk vpiši poštno številko ene željene lokacija pa boš videl. Plača pa je odvisna od sektorja. Vse plače so navedene v bruto. Približni neto dobiš tako, da odšteješ 30% (20% davek za plače do 35k in 11-12% NI)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

Tilen ::

Dzeba je izjavil:

Kakšne so kaj povprečne plače, če lahko rečemo da so v sloveniji med okoli 700 eur.


Ti tole malo na pamet, ane?


Povprečna mesečna bruto plača za februar 2011 je znašala 1.493,54 EUR.

Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo za februar 2011 so imeli v občinah Ljubljana (1.799,37 EUR), Cerklje na Gorenjskem (1.785,50 EUR) in Dol pri Ljubljani (1.650,56 EUR).


http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

fosil ::

Če daš v firmi sam odpoved, ne dobivaš nadomestila za brezposelnost. Te morajo odpustit.
To velja za Slovenijo, ker si nekaj spraševal o tem.
Tako je!

Dzeba ::

Tilen je izjavil:

Dzeba je izjavil:

Kakšne so kaj povprečne plače, če lahko rečemo da so v sloveniji med okoli 700 eur.


Ti tole malo na pamet, ane?


Povprečna mesečna bruto plača za februar 2011 je znašala 1.493,54 EUR.

Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo za februar 2011 so imeli v občinah Ljubljana (1.799,37 EUR), Cerklje na Gorenjskem (1.785,50 EUR) in Dol pri Ljubljani (1.650,56 EUR).


http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?...


Mislim da te številke ne povedo popolnoma nič, saj jih nabijajo samo tajkuni. Povej mi katera prodajalka ima 1700 eur plače? Kater delavec v kateremkoli podjetju ki ne dela v pisarni ima 1700 eur? .. da ne govorim od državnih službah (sodišče, upravna itd.) verjemi vem iz lastnih izkušenj da so plače krepko pod 1000 eur :) Moje vprašanje za Anglijo je bilo, koliko se kaj gibljejo plače za prva dela ki jih lahko dobiš (torej za najslabše plačana dela - lokali, pospravljanje, trgovina itd.)

fosil je izjavil:

Če daš v firmi sam odpoved, ne dobivaš nadomestila za brezposelnost. Te morajo odpustit.
To velja za Slovenijo, ker si nekaj spraševal o tem.


Tako, to vem ampak bi si priskrbel "odpoved" zato me zanima če bi potem lahko kako skombiniral da bi v Angliji se pa zaposlil normalno. Ali se to da ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dzeba ()

overlord_tm ::

Poglej na oglase za delo, za razliko od Slovenije je v tujini praksa, da je poleg oglasa navedena tudi placa. Seveda bruto.

Drugace pa, Slovenija je zelo zelo socialna drzava, tako da tisti ki zasluzijo malo, zivijo bolje kot tisti ki zasluzijo malo v tujini. Posledica tega je, da je tezko zasluziti veliko, ker ti drzava jemle in daje tistim, ki zasluzijo malo.

Tako od oka, okoli 15-20k funtov letno bi rekel da je placa za neko nekvalificirano delo.

PS: V londonu so verjetno visje, tisto zgoraj sem gledal za celo anglijo.

Zgodovina sprememb…

JayKay ::

minimalno kar ti mora delodajalec v UK plačat je 5.91 na uro bruto

jype ::

Dzeba> Povej mi katera prodajalka ima 1700 eur plače?

V Londonu? Nobena, I should think.

Dzeba> Mislim da te številke ne povedo popolnoma nič, saj jih nabijajo samo tajkuni.

Če tako misliš seveda ni čudno, da se ti zdi da boš v Londonu bolje prišel skozi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

IceIceBaby ::

Nisem rezident, sem pa redni obiskovalec. Grem vsako leto parkrat v London in vsakič malo pofirbcam za cenami stanovanj, plačami itd.

Predlagam, da si enkrat vzameš par dni časa in grezaš pogledati kako zadeva zgleda v živo. Letalske karte so poceni, za hotel pa tudi pogledaš na booking.com ali kakšno podobno stran in dobiš dober deal. Ko boš gor boš dobil veliko bolj jasno predstavo kako zgleda tistih "32 predmestji", kako so deli londona razporejeni glede na reko, podzemno itd.

Kar se tiče stanovanja. Če želiš živeti znotraj 1. cone boš plačal konkretno. 1500, 2000 funtov na mesec za 2 sobno stanovanje je pomoje realna cena. Poglej malo na http://www.easylondonaccommodation.com/ ali kakšno podobno stran. Bolj, ko greš ven iz centra ceneje je.

Kar se pa splošnega vtisa tiče. Jaz se gor nikoli nisem počutil ogroženega, pa sva že hodila tudi zvečer po malo bolj "problematičnih" koncih. Ljudje so prijazni, sploh v trgovinah in gostilnah se opazi povsem drug odnos kot pri nas. V krogu 10km imaš čisto VSE kar si zmisliš. S tem mislim, da greš lahko ob 2h zjutraj na aboridžinsko hrano, v fancy restavracijo, na fitnes, na golf... Skratka, vse kar si zmisliš je max. pol ure stran.

Meni je zelo všeč kot destinacija za šoping in kratek oddih parkrat na leto, živel pa nebi gor. S cca 5 do 6k mesečnih prihodkov bi gor živel relativno udobno nekje blizu centra, ampak bi bil standard po eni strani vseeno dosti nižji kot pri nas. Dodatni stroški za stanovanje, restavracije, avto itd. so imho previsoki.

OrkAA ::

Dzeba: Ti moras najprej lociti med neto/bruto postavkami.

mojca ::

Če bi se jaz odločila seliti v London, bi šla npr. med dopustom za dva tedna gor, si ogledala četrti, stanovanja in pogledala za službo (po drugi strani je morda lažje začeti iskati službo preko spleta, pa potem priti v živo na razgovore; če pa ničesar ne najdeš, greš gor gledat na oglasne deske). Drugače je z ZDA, kjer je "kavica v zda" nekoliko dražja, toda glede na cene prevoza v London, je nesmiselno ne poiskati stanovanja in službe na licu mesta in malenkost vnaprej, pa potem cele familje spokat gor, ko že veš, kam.

Ne vem, za kaj in koliko si kvalificiran, ampak za nekoga, ki zna vsaj nekaj pokazati, je najbrž bistveno boljše pogajalsko izhodišče, če se predstaviš kot "avanture željan uspešen inženir v Sloveniji, ki mu je sicer težko zapustiti trenutno fantastično delovno mesto, ampak če že ravno ponudijo dovolj denarja, bo to odtehtalo" kot če bo tvoje pogajalsko izhodišče, da trenutno pometaš ceste v Londonu in aktivno iščeš malenkost večjo plačo. Morda imam napačne predstave - nikoli nisem živela v Londonu, ampak če bi bila jaz zaposlovalec, bi si predstavljala, da moram Nokiinemu programerju (ki se bo preselil samo v primeru, če bo dobil službo) ponuditi višje izhodišče kot morda enako dobremu programerju, ki bo zadovoljen s katerimkoli delom in plačilom, samo da dobi službo.

Baje je pri iskanju stanovanj v Londonu precej scam-a, ko moraš ljudem vnaprej nakazati denar/varščino za stanovanje, pa stanovanja potem nikoli ne vidiš.

PS: Če bi bila jaz na sinovem mestu, bi najbrž želela sama izbirati šolo. (Če mi ne bi bilo do Londona, bi ostala v Sloveniji. Če bi si želela v London, pa bi pri 16-ih šla tudi sama.) Lahko poiščete nekaj primernih šol, ampak naj jih gre sin sam pogledat in se sam odloči, v katero želi.

Isotropic ::

Tilen je izjavil:

Dzeba je izjavil:

Kakšne so kaj povprečne plače, če lahko rečemo da so v sloveniji med okoli 700 eur.


Ti tole malo na pamet, ane?


Povprečna mesečna bruto plača za februar 2011 je znašala 1.493,54 EUR.

Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo za februar 2011 so imeli v občinah Ljubljana (1.799,37 EUR), Cerklje na Gorenjskem (1.785,50 EUR) in Dol pri Ljubljani (1.650,56 EUR).


http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?...


mogoce kdo ve, s cim se ukvarjajo firme v cerkljah na gorenjskem, da imajo slabih 1300 neto povprecne place?:O
lokalni center elektro ali kaj podobnega?

Alamar ::

Uh človek. Ti misliš, da boš doživel renesanso v Angliji. Nimaš osnovnih informacij o življenju tam in bi se kar na horuk preselil.:O Sicer nisem podrobno bral cele teme in ne vem za tvoje razloge, izobrazbo in pričakovanja. A če misliš, da boš kot fizikalc živel ležerno življenje, se motiš. OK, ne rečem, človek ima lahko srečo in se mu včasih odprejo nove možnosti, a poznam premnogo ljudi, ki so se razočarani vrnili iz Londona (in še več iz Irske). Dejstvo pa je, da je VB veliko manj socialna država in povprečen arbaiter pri nas (z vsemi ugodnostmi, ki mu jih nudi država) živi bolje, kot arbaiter gor. Tudi sam sem imel par avantur, imel sem tudi relativno dobro plačano delo na Irskem, a sem živel slabše kot tukaj z jurja plače. Zdaj ne vem, kako je trenutno, a na vsesplošno svetovno stanje bi rekel, da le slabše.
Zdaj, če si metropolitanski tip človeka je London prava stvar zate. Tam se vsak briga zase (razen, ko te hočejo oropati). Meni ni bilo všeč. Res, da imaš vse, kar ti srce poželi, a po drugi strani so stroški lahko enormni. Vreme mi ni bilo všeč (čeprav so fame o nenehnem dežju neresnične). Ne predstavljam si, kako bi ti to laufalo ne da bi vzel veliko denarja s sabo, preden se ti življenje gor uredi. Vsi, ki sem jih osebno poznal in smo živeli gor, smo si delili strošek stanovanja.
Drugače, pa kot je kst povedal. Pejt gor za par tednov, da vidiš kako zgleda stvar. Sicer pa veliko sreče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Alamar ()

Pithlit ::

Alamar je izjavil:

Dejstvo pa je, da je VB veliko manj socialna država in povprečen arbaiter pri nas (z vsemi ugodnostmi, ki mu jih nudi država) živi bolje, kot arbaiter gor. Tudi sam sem imel par avantur, imel sem tudi relativno dobro plačano delo na Irskem, a sem živel slabše kot tukaj z jurja plače. Zdaj ne vem, kako je trenutno, a na vsesplošno svetovno stanje bi rekel, da le slabše.

Nimamo zastonj na primorskem angleške manjšine (skorajda pa res). In vsi po vrsti pravijo da mi sploh nimamo pojma kako dobro se imamo.

Saj veste... uno o zeleni travi...
Life is as complicated as we make it...

poweroff ::

Za razliko od ljubljanske vasi je London res posebno doživetje. V smislu odprtosti, metropolitanstva.

Samo nasvet - če se že odločaš kam boš šel, ne iti v Camden Town. Sem bil tam in razen če si študent ali odštekanec (še raje oboje), je tam rahlo naporno živeti (čeprav je bil meni osebno utrip Camdna všeč).
sudo poweroff

jype ::

Alamar> če misliš, da boš kot fizikalc živel ležerno življenje, se motiš.

Tako je. V London se gre imet visoko plačo, ne pa bit bottom feeder. Bolj ko je država socialna, več dobijo reveži z nizkimi plačami.

oxford1 ::

ali ima kdo izkušnje z odpiranjem lastnega podjetja?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kakšna je vaša plača? (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
620172938 (119411) chort
»

Kako veliko bruto plačo imate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6521838 (16533) krneki0001
»

Ponudba in povpraševanje med delavci in delodajalci in prezivetje s 650 evri na mesec (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14223785 (22378) IceIceBaby
»

Zaposlitve v Švici, Avstriji, Nemčiji in UK

Oddelek: Problemi človeštva
278887 (6756) AngelOfDeath
»

Delo (selitev) v tujino

Oddelek: Loža
258914 (4158) D3m

Več podobnih tem