» »

Wireless Network - Strojni del

Wireless Network - Strojni del

Chevap ::

Zanima me če ima kdo izkušnje z vzpostavljanjem wireless networka. Namreč v bajti kjer sem kot študent je študijska sobica z ADSL-jem. V tej sobi je omrežje s parimi računalniki, eden od njih je gateway. Jaz sem popolnoma na drugem koncu bajte (20m stran, pa še štuk višje), tako da kabla ne bom mogu vlečt v svojo sobo, vseeno pa bi rad imel dostop do interneta. Zato sem razmišljal o brezžični varijanti. A kdo ve, kako daleč zaveda "nese", kako se zadeva v bistvu priklopi, kako zgleda, koliko je treba imeti v denarnici. Ali je mogoče bolj smotrno razmišljat o bluetooth povezavi (sam kolkr vem ne nese preveč daleč)? Upam da mi lahko kdo pomaga.

andrej ::

O Bluetoothu za prenos podatkov med racunali niti ne razmisljaj. Pri wireless lanu pa se ti mogoce splaca malo pocakat, da pri nas razcvetijo posebne hibridne kartice, ki zmorejo tudi hitrost 22 Mb/s. Sam sem mel nekaj casa postavljen Wlan v hisi z 11 Mb/s in je zelo odvisnoo kaksno opremo mas. Ce se kartici slabo razumeta potem bodo prenosi nikakvi. Jaz sem enkrat probal kar v isti sobi (razdalja mogoce 2-3 metre) in je bil prenos porazen, pa se diskonektalo je vsake tolko casa.

Ce pa mas zadeve, ki dobro spilajo skupaj pa mora it, samo ne cudezev pricakovat. Hitrost upada z vecanjem razdalje, zato kot sem reko, bi blo mogoce malo bolje pocakat na 22Mb/s. hardvera pa posebnega na rebis, samo dve WLAN kartici, recimo kar USB modela, ce prav osebno nad usb-jem nisem prevec navdusen. Cena, hja cena pa je odvisno od tega kje in kaj kupis zato je najbolje da pogledas aktualne cenike.

Kaksno hitrost bos dosezel preko 20 m je tezko rect, ker je to odvisno o veliko dejavnikov: sten, vremena, motenj in nenazadnje kvalitete "kartic".

morphling1 ::

Ok, iz prve roke. Jaz in še dva kolega imamo wireless mrežo med tremi hišami, Razdalje od moje hiše so 90 ter 140m. Mrežna oprema je D-linkova, imamo pa sledeče jaz imam access pint dwl 900ap, kolega 90m stran ima dwl900ap ter adsl source, kolega 140m stran pa usb adapter dwl120 s predelano anteno.
Povezava med nami je 10mbit (hitrost mreže) signal je na 60% in jakost odlična, naprave so pa postavljene tako da so zračne linije brez ovir, rezen treh oken za katerimi so naprave. Na tak način zadeva deluje odlično, velik problem pa predstavljajo recimo drevesa, ker je valovna dolžina 2,4GHZ 12cm kar pomeni da recimo listi in veje močno zmanjšajo signal. Prvi test sva s kolegom naredila tudi v njegovi hiši z še ne modificiranim usb adapterjem ter access pointom on je bil v zgornjem nadstropju jaz pa v kleti , če sta napravi oddajata pravokotno na stene je signal tudi še zadovoljiv in je recimo kljub dvema betonskima platama skupne debeline skoraj 1m in še vedno lovilo, pa mogoče je bila še kakšna navadna stena vmes, se pravi v različnih nadstropjih ena naprava nad drugo tudi ne bo velikih težav, ko pa se premikaš še v stran se debelina sten navidezno povečuje saj signal seka steno pod kotom in če je kaka stena postavljena zelo neugodno gre lahko signal po sredini strene kar pomeni debelino stene enako dolžini in tu seveda zadeva odpove.
Nekateri access pointi imajo snemljivo anteno (ojačitev 2.5db, dwl 900ap recimo) in lahko se nabavi nova močnejša antena tudi do 14 in več db, take so seveda zelo drage lahko pa povečaš domet iz prvotnih 390m na par kilometrov. Z dometom je tako računaj da ti bo vsaka navadna stena (deb 20cm) odbila kakih 20m dometa tako da lahko vidiš do kje ti bo lahko vleklo.
Se pa dosti bolj splača kupiti ap , zato ker ima utp konektor in ga lahk priključiš na utp kabel ter bolj idealno postaviš , recimo v mojem primeru ap na podstrešju, moja soba pa v kletu 30m stran. Usb adapter ima serijsko 2m kabla kar ti zelo omeji postavitev, maximalna dolžina usb kabla ki ga lahko kupiš posebej je pa 5m, tako da priporočam 2*ap
Jaz sem vse naročeval iz ZDA in me je skupaj prišlo 95ksit (2*ap 1*usb) se pravi poštnina in ddv vključeno, pri nas sem gledal in je bil takrat en ap ~80sit...
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Malecky ::

Če boš rabil antene ali pa filtre za AP 14dBi povej... v roku enega mesca bi ble narejene cena pa izpod 20KsIT kar je zelo ugodno..lahko pa tudi novo mrežno opremo.

urosh ::

Zadeva sledeča: jaz in sosed (kakih 150 - 200 m) vstran, bi si naredila mrežo. Jaz bom nabavil adsl, on pa bi preko mene oz. po možnosti vsak sam dostopal na internet. Zadela bi seveda bila najelegantneje rešena brezžično. kolikšna bi bila cena in kaj vse bi bilo potrebno. Bi bilo bolj pametno nabavit router in potegnit kabl? katera vrsta kabla pa je primerna za te razdalje? problem (verjetno) pri brezžični varjanti pa bi verjetno predstavljalo drevesje, ki je vmes in pa električno omrežje, ki gre na več hiš ravno tam skozi. Kaj bi mi priporočali za rešitev problema. Mogoče bi še pozneje doma priključil kak dodaten pc.

tnx
aja pa še nekaj smajlijev :D >:D :P 8-) 8-O :( ;) :'( :)) :\ ;( 0:) >:D

janezl ::

A maš pojma, kje bi se dobil kak poceni pigtail:
- Lucent na N
- reverse SMA na N

4 doma narejene antene (can, bazooka, patch, ground plane) čakajo na test...

Se priporočam

73 de Jani


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wireless linksys router prekinja!

Oddelek: Strojna oprema
323838 (3147) Blisk
»

home made omni wifi antena ne dela

Oddelek: Pomoč in nasveti
71953 (1789) ToniT
»

wireless LAN (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
734553 (3306) pujsek_
»

wireless mreža (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10412339 (8893) pujsek_
»

WIRELES home edition

Oddelek: Strojna oprema
292245 (1739) Spajky

Več podobnih tem