» »

wireless mreža

wireless mreža

1
2
3

plavko61 ::

Čujem da so precejšne razlike v dometu acces pontov. Jaz se odločam med Planet, Level one, d-link. Kot ste opazili v nižjem cenovnem razredu, do kakih 35kSIT. KAteri je priporočljiv....

frenk ::

baje da je level one najbol, sicer pa nisem expert s tega področja

janezl ::

Jaz bi najprej preveril, če se da obstoječe antene iz AP odšraufat oz. gor namestit zunanjo anteno...
Preveri, vprašaj prodajalca če ti da opremo na test (ponavadi prodajalci nimajo 5 pik...)

73 de Jani

McBoby ::

Takole me zanima. Rad bi imel wlan povezavo med PC-jem in notebookom. V notebooku bi imel PCMCIA kartico, v PC bi pa bil priklopljen usb wlan adapter. Razdalje je nekako slabih 30m zračne linije, vmes pa je zunanja stena hiše. Zdaj me pa zanima, če bo to delovalo? In kakšna je razlika med usb adapterjem in acces pointom? Internet imam kabelski. A bi potem moral imeti še eno mrežno kartico, če bi hotel imeti acces point?

ToniT ::

Ravnokar testiram Planetov acces point in sem trenutno kar zadovoljen. Ko pa dobim reversed SMA konektorje, pa bom o tem napisal kaj več. Postavil sem ga na podstrešje in mi pokriva celo hišo in vrt. Glede dometa je pa tako: dobra antena je ključ do uspeha!

McBoby ::

Tudi sam si ogledujem to opremo od planeta. Kakšno anteno si postavil na podstrešje? A samo acces point-škatlo z original antenicama ali še kakšno dodatno. In kje si dobil opremo na testiranje? A dajo pri Comtronu opremo na testiranje? KAj je SMA konektor?

ToniT ::

Na podstrešje sem postavil kar škatlo z originalnimi antenami.
SMA konektor je tisti konektor, kjer so gor priklopljene antene.
Za Comtron in testiranje pa ne vem - nisem vprašal.

McBoby ::

Kje si pa ti dobil te Planetove komponente oz., kje se še da kupiti Planetove komponente? Jaz vem samo za Comtron, pa še to prodajajo samo prek interneta. Sem že spraševal v njihovih trgovinah v LJ in KR, pa so mi rekli, da se da dobiti samo z naročilom prek interneta. A je nujno imeti acces point na dohodnem računalniku, ali je lahko recimo tudi USB adapter na eni strani in recimo v mojem primeru PCMCIA kartica v notebooku? In kakšna je razlika razen v ceni? Kakšne priključke ima acess point? Se pravi, da bi skoraj moralo v mojem primeru delovati, saj je samo zunanja stena prepreka. Drugače bi pa AP postavil tudi zraven okna in potem do računalnika potegnil še UTP kabel-saj je pri AP UTP kabel za povezavo med AP in PC??

marS ::

:'( Ena moja izkušnja:'(
Nabavil sem AP DLink 900+ in dve wi-fi pci kartici DLink DWL 520+. Cena: kar ugodna - AP cca 31ksit, kartici po 15ksit, vse pri podjetju Kivi.
No in potem sva s kolegom postavila AP v LAN, on ima optično vidljivost na cca 100m, jaz pa imam vmes nekaj dreves in cca 160m.
Za vse sva izdelala zunanje antene - za AP tako ki seva 360o, za kartice dve yagi usmerjeni.
AP ima cca 1m H500 kabla in je priklopljen na Hub v en Lan.
Kolega ima anteno na strehi in potem še cca 20m H500 kabla do pc-ja(WinME).
Jaz imam cca 5m kabla H100 do pc-ja(WinXp).

Rezultati:
1)Kolega se je takoj priklopil v omrežje z 80% signala na 5.5Mb PCMD (tko piše na dlinkovem programu) in vse dela o.k.

2)Meni se je vse razsulo, ko sem hotel instalirat kartico, pc je vedno zmrznil. Ko sem gledal na googlovih grupah, se je veliko uporabnikov pritoževalo nad DWL520+ kartico ki da ne dela v WinXP. Po celem dnevu jebanja in z novimi driverji (moral sem najprej vse naprave izklopit in najprej naložit to kartico) sem jo nekako uspel instalirat. Pa še to moram povedat da sem jo vzel od kolega, moja nikakor ni hotela delat pri meni, pri njem pa dela vendar z manjšo kvaliteto signala cca 60%.
Stanje je sedaj tako, da mi zadeva ne ulovi nobenega wireless omrežja. Kaj je zdaj narobe? Kabel H100? Par košatih dreves vmes?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Fak, očitno bo treba še kaj postoriti.
Btw: tele dlinkove kartice bazirajo na TexasInstruments čipu in kao vse wi-fi ki so s tem čipom (orinoco, buffalo, itd..) da majo ta problem v winxp.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

McBoby ::

V kateri KIVI-jevi trgovini si pa robo nabavil? A v LJ a v Slovenj Gradcu? Ker v LJ sem spraševal na Brnčičevi 13, pa ne prodajajo-izdelujejo samo web strani.

marS ::

McBobby:
Opremo sem naročil po telefonu iz SG in so mi poslali po pošti.

Gabro ::

marS a nimaš ti malo predolge kable, koliko se jaz na to spoznam, morajo kabli med anteno in APjem biti čim krajši, več kot 0.5 m ni priporočljivo.
Zanima me zakaj APji uporabljajo dve anteni, sam sem jih probal odviti in sem prišel do tega spoznanja: če sem odvil anteno A, ni bilo povezave, če pa sem odvil anteno B ( antena A je bila privita ), pa sprejem sploh ni nič padel. Sprejem sem testiral s Net Stumbler programom.
Zunanja antena se potem očitno priklopi na A in kaj pridobiš z B anteno?
Zanima me če se splača kupiti pig tail kabel, ali ga je ceneje narediti doma?

ToniT ::

Trenutno imam TrendNet AP in ta ima možnost določanja, na katero anteno naj oddaja.
Poglej nastavitve.
Glede kabla je pa odvisno od potreb in želja. Sam sem iskal ali eno ali drugo in sem končno prišel do konektorja (Reversed SMA), pa še tega sem moral narediti iz dveh. Zdaj še samo čakam na antene (pa še sam moram narediti kakšno).

marS ::

Gabro:

1) zgube na kablu so, vendar ne toliko. Npr, kolega ma 20m kabla pa mu povezava deluje, jaz imam 5m kabla pa mi povezava ne deluje.

2)DLINK DWL500+ ima samo eno anteno, drgač pa v navodilih piše da ima dve, se pa da nastavljat in združevat obe anteni ali pa eno nastavit za zunanjo.

--------------------------------------------------------------------------

Full problemov je s tem wireless dostopom, če nimaš optične vidljivosti, jaz sem se zajebal, ker pozimi imam optično vidljivost, sedaj poleti, ko so krošnje dreves košate pa mi na 160m signal enostavno ne gre skozi. Poskusil sem tudi z kupljenimi usmerjenimi antenami, z laptopom in pcmcia wifi kartico skakal okoli, pa sem dosegel le kakih 40m okoli APja. Mislim da so košata drevesa ful problem in ne vidim rešitve......

Proizvajalci APjev so pa tut lažnivci, pri vseh je njihov zunanji optični domet najmanj za polovico manjši kot zagotavljajo.

btw: ali kdo ve če obstaja kaka ojačitev zunanje antene da se ji poveča domet?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Cuoresportivo ::

mene zanima nekaj. če bi jaz imel ap in kolega , a bi podaljšalo domet. torej če imava oba .gledal sem pa tud v svet kompjutera reviji imajo neke ap je , ki pa je nesejo do 30 km. Firma je linksys iz USA. Piše "bezžično povezivanje računara do 30 km". zanima me ali je to možno.
lep pozdrav(best regards)

McBoby ::

---------------------------
Proizvajalci APjev so pa tut lažnivci, pri vseh je njihov zunanji optični domet najmanj za polovico manjši kot zagotavljajo.
----------------------------

Res je to o lažnivcih.
Zdaj ne vem za druge firme, ampak tudi sam imam od DLINK-a routar DL614+ in PCMCIA kartico DWL 650+ in pravijo za obe zadevi, da neseta 100 m znotraj in 400 m zunaj. Če bi imel routar zunaj, še nisem poizkusil, koliko nese, ampak najmočnejši signal imam, če sem z notebookom do 10-20 cm stran in da je PCMCIA obrnjena proti routarjevima antenama. Če se oddaljim za 1-2m pade signal za 1 črtico. Mislm svašta. Ko grem ven z notebookom, vmes je zunanja stena hiše, jedva lovi -1 črtica in dostikrat kar izginja, tako da moram biti res čimbolj pravokotno na signal-routarjevi anteni.

MrShadow ::

marS:

Glede ojacitve....lahko jo naredis, tako da modiviciras ap, samo to je zej izven domene in je ilegalno...torej ti spremenis ap...s tem ojacas sistem....zmotis sosedovo mikrovalovko ki prav tako dela na 2,4ghz in te lahko tozi...in zgubis in placas mastno!!!>:D >:D >:D

Pa se to...nekje na zacetnu sm lepo opisal, kako meni dela ap v bloku! 10cm stena...ne nese skozi, pa ce se postavim na tako da stojim na nosu!
Ce je ne je ne! nebos spravil skozi...vsaj z apji ne

Pomoje so izdelovalci to merili skozi lesene 1cm stene!

cuoresportivo

Glede dometa...do 30km...
ta firma ti ze postavi wlan oz. wnet do 30km od njih...samo ti pa tudi zaracuna cca 1,5mio ali ces. Tako da predvidevam da ti ne pride u postev...in se to USA je polozna...postavi viden lihk v radiusu 30km v sloveniji, ce upas!


McBoby

nesi nazaj ap ce je tako...v vidni liniji mora zadevadelovati ob 500-600m min. 80%


lp
MrShadow

Gabro ::

Kako pa je pol z izgubami če imaš 20m kabla, 0.5 pig tail kabel od Planeta ima 0.5 dB izgube, z antenami od AP pa pridobiš 2 dB.
Koliko pa stane cca 20m pig taila če si ga sam narediš, in ali moraš biti zelo pazljiv pri izdelavi. Zanima me ali je N konektor --> Terminator.

marS ::

Gabro:

AP DLink DWL 500+, zunanja antena ki žarči 360o, 1m H500 kabla in preko 10Mb huba priklopljena v 100Mb lan ki gre na 2/256 ADSL.
Sprejemnik wi-fi kartica DLink winME, 20m kabla H500, oddaljenost od APja 120m, optična vidljivost. Kakovost signala 80%, hitrost 5.5 Mbs, antena usmerjena, home made; ko smo zamenjali anteno na kupljeno od trival antene, se je kvaliteta signala izboljšala na 90%, hitrost prenosa ostala ista.
Sigurno je nekaj izgube v kablu, vendar nismo merili (navsezadnje je obstoječa hitrost za dostop do interneta več kot dovolj, cilj pa je bil internetni dostop in ne surfanje po lanu)

Vprašanja za Shadow-a:
1)Misliš da se splača riskirat/kupit še en AP, da premostim razdaljo 160m, če so vmes košata drevesa in zato ni vidne razdalje?
2)Ali kvaliteta zveze in hitrost prenosa pade, če povežeš npr 2 APja in na koncu sprejemaš z wifi kartico?
3)Ali pa AP=> AP => 50m UTP5 - Lan kabla v mrežno kartico?

vnaprej thanx za odgovor

btw: pri APju nimam nobenga soseda z mikrovalovko.....:D ...kva je pa potrebno nardit oz. kakšen poseg v AP je potreben?:D - to sprašujem ker mi zadeva itaq ne dela, neki moram nardit da to rešim.....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marS ()

Tavher ::

Naj poskusi kdo opremo od USR oz. 3Com pa bo videl razliko. Oprema deluje na vsaj takšno razdaljo, kot piše v specifikaciji. Preverjeno. Recimo USB 11MB kartica od USR bi naj imela 500m dosega. Meni deluje na dobrih 600m s polnim signalom.
Delal sem tudi že z opremo drugih proizvajalcev, pa je pri nekaterih res kriza. Predvsem pri cenejših.

marS ::

MarcoP: Ne bi se mogel strinjat s tabo, kajti mam pcmcia 3Com wi-fi kartico pa je za en k*****, razen če nisi v total optični vidljivosti: npr: zveza se je sesuvala s 3comPCMCIA in 3Com AP z zunanjo anteno na razdaljo 40m - optična vidljivost, samo skozi okno! Lahko ti pa tudi povem za 3Com da ima največ problemov z vrbami! Košata vrba ustavi 3Com na razdalji 60m, kostanj pa DLink na razdalji 100m,

Res je, v zgradbi (3 com) jo lahko uporabljam brez problemov, vendar samo v naslednji pisarni - torej da je en zid vmes. Če grem v naslednjo pisarno ni več zveze.

Tut par mojih kolegov ima zelo slabe izkušnje z 3Com Wi-Fi napravami. Nič ne rečem na njihove ADSL Ruterje, zdijo se mi v redu in delajo ko šus, vsaj meni, toda, kot pravim, za wi-fi se mi zdi da so mimo.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

D2R ::

D-Link 614+ dela ko ura razen Ruterja, ta ima probleme s samim seboj.
Z original anteno mi kresne do 400m zracne linije, max upload je 10MBit max download je 10MBit.



Luna je takoj za Zemljo.

D2R ::

Odgovor na tvoje vprassanje je tukaj:
http://www.qsl.net/n9zia/wireless/appen...
Bi-Directional 2.4 GHz One Watt Amplifier With Receive Pre-Amp

Seveda za tem mora stati prava antena, obvezno usmerjena(parabola od stelitske je ena moznost) drugace pa tudi kaj bolsega se najde na netu.




Luna je takoj za Zemljo.
there are no others just us.

D2R ::

Texas ima nekaj napak vendar je vse odvisn od opreme v racunalniku.
Nparimer Creativ in D-link se ne marata in masine padajoo kot nore.
Tudi sam sem imel te tezave pa sem ven vrgu Lajva od Creative in je zadeva zalaufala.

Zemlja je takoj za Luno.
there are no others just us.

Featur ::

Jaz pa imam namen postavit naslednje:
wireless omrežje + videa nadzor

V mislih imam, da bi kot AP uporabil DLinkov DWL-900AP+, ki bi ga postavil na podstrešje in bi moral pokrivat celotno hišo ter okolico hiše približno 50m. Če sam nebi zadostovoal, razmišljam o dodatni anteni ali mogoče še enem AP v kleti ali prtličju.

Pomisleke pa imam pri kamerah. Želim urediti video nadzor in če imam že wireless omrežje bi po moje bilo najboljše kr v to omrežje priklučit kamere.
Sedaj bi rabil še primerne kamere. Katere? Tri zunanje in mogoče eno notranjo.

Malo sem brskal med temi wireless kamerami, ugotavljam, da je le teh kr veliko. Kakorkoli predvidevam, da bi zato potreboval posebne wireless ip kamere navadne wireless torej neveljajo?

Kakšen komentar vsega skupaj?

Cuoresportivo ::

verjetno ti je nujno da so wireles če prav razumem? probaj z planetovo wireless ip kamero. v comtronu jo imajo , nekaj čez 100.000 pride.ni tak slaba zadeva kolko sem uspel sprobat.
lep pozdrav(best regards)

Naabo ::

Jest bi pa prosil če bi lahko kdo naštel štacune v SLO, ki prodajajo tudi WLAN produkte. Hvala

majk2000 ::

Jaz bi samo rad pojasnil, da tisti nacrt ki ga je janezl predstavil ko so iskali WLAN omrezja po Ljubljani. Tisti kar je tam prikazano, so skoraj sami Mobitelovi/Siolove NEO WLAN tocke. Torej pomoje ne steje cisto v isto kategorijo, ker gre za javni WLAN, ne zasebnega.

Beri neo wlan

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: majk2000 ()

janezl ::

Oprosti, trenutno je NeoWlan v manjšini v primerjavi z brezžičnimi mrežami, ki so trenutno v uporabi.
Če se človek malo zapelje po kakem slovenskem mestu, lahko vidi tole:
 and Settings\Lovsinja\My Documents\My Pictures\maribor_files\image_map.gif

and Settings\Lovsinja\My Documents\My Pictures\maribor_files\image_map.gif

in kaj podobnega.
Bi se šel prepričat na wardrive?

Jani

Gandalfar ::

janezl: daj .. uploadaj sliko nekam na internet..

palhi77 ::

Kako do materijala.

Delam Yagi anteno po načrtu z neta in uporabljajo materijale, ki jih je v USA na pretek, naši prodajalci pa sploh ne vejo da obstaja.

Me zanima, če kdo ve, kje bi dobil 5mm štirikotno in 2mm okroglo medeninasto cevko dolžine 70 cm. Mere so res majhne, zato bi verjetno šlo z približki temu.

Za vask info se lepo zahvaljujem.:\ :\

janezl ::

Veliko materiala lahko najdeš v Kamniku, podjetje AlCu se ukvarja samo z barvnimi kovinami.
Ne vem kako yagico delaš, jaz sem svojo "Barbie" yagi naredil iz lesene palčke za sladoled in bakrene žice.
Pošlji link na stran, da vidimo, če se da kaj poenostavit.

Jani

palhi77 ::

Jaz sem se odloču za tole Yagico ker je zelo lepo in nazorno napisan postopek, pa vse skupi ni videt preveč zakomplicirano razen nabave materijala :D in natančnosti pri delu .

http://www.geocities.com/gimmickmo/wire...

ToniT ::

Za izdelavo lahko uporabiš tudi aluminij, ki ga ne bo problem nabaviti.

palhi77 ::

Je pa problem pri spajanju elementov.

Zanima me ali je oziroma kakšen je vpliv če so to votle cevi ali polne???:\

palhi77 ::

Pri teh antenah je taka znanost da bi si blo bolš nagico privoščit ko pa laufat po svetu za medenino pa bakrom;). Mogoče če ma kdo načrt kak je to sam naredu pa robo kje je nabavu bi ga lepo prosu za informacijo.

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: OwcA ()

janezl ::

Evo načrta na Seattle wireless.
Hrastova letvica in malo žice 1.5mm2, N konektor, pa je. Mimogrede a kdo ve, kje bi se še pri nas dalo dobit N konektorje? Pri Justu v Ljubljani so jih razprodali.

Jani

palhi77 ::

N konektorje ma v žarnici še par komadov. V Celju.

palhi77 ::

Kolko ti pa nese ta antenca. Ker sem prebraal da za ono ko sem jo jaz hotel naredit je toleranca 0.37mm tak da je treba bit full natančen. Tukaj pa je vse bolj kot ne približno in baje pri taki frekvenci je vsako odstopanje pomembno.

ToniT ::

@palhi77:
Ali so cevi votle ali polne, je vseeno.
Kako spojiti elemente, pa je zelo enostavno: v boom zvrtaš luknje za kniping vijake in potem elemente fiksiraš vijaki. Slika.
Natančnost pa je pri teh frekvencah pomembna pri vseh antenah.

palhi77 ::

:D .
Npr. če je boom deklariran na 5mm jaz pa uporabim 8mm palico moram tudi za 3 mm razširit direktorje in kakšen vpliv ima če namesro fi 2mm uporabim fi 3mm palico za direktor. A so te mere ključnega pomena ali se lahko poslužimo nekih kompromisv.

CoCkTAil ::

V wireless mreži vem bolj malo, bi pa nekoga od vas lepo prosu če bi mi znal predlagat, kok se bi lahko povezal s kolegom ki je 200m stran (zračne linije), vmes so ene 3 bajte, sam iz strehe je pa vidna linija. Katero kartico predlagate za to razdalja, katero anteno (sam si je verjetn ne bi znal naredit)...

Please help me

maxd ::

Zanima me, če je že kdo poskusil izdelati yagi anteno na PCB-ju. Dobil sem namreč eno staro anteno za brezzični telefon, ki deluje na frekvenci okoli 900MHz. Ko sem odprl plastično cevato ohišje, sem videl da je sama yagi antena narejena na vitroplastu. Sedaj me zanima kako se izračuna dimenzije dipolov (če se mogoče uporablja enak pristop kot za navadne aluminijaste antene). Tak pristop izdelave antene odpravi vse pomankljivosti same izdelave, saj lahko z enim pravilno dimenzioniranim in natačno izdelanim filmom, narediš poljubno število identičnih anten, ki so poleg tega še praktično zastonj.:)

pujsek_ ::

brezveze naredi si novo
PCB krozniki so za visoke frekvence precej manjsi od 1Ghz...

plavko61 ::

Sem uporabnik v mreži Wlan na server dotopam z acces pointom DWL-900AP+ (zunaj namontiran na anteni) in mi za en pc dela fajn. Zdaj pa
bi rad povezavo delil, ker bom imel dva pc-ja. Kaj rabim? Je dovolj da acces point priklopim na switch ali rabim router?

marS ::

Na drugem PCju rabiš wireless kartico nič drugega. Dlinkov AP lahko sprejema do 16 klientov se mi zdi.

plavko61 ::

Ta varianta mi odpade ker mi ne vleče iz kleti do AP-ja na strehi. V navodilih gledam opcijo LAN to LAN, mislim da je to kar sem opisal. Mreža bo ziher delovala, kaj pa routanje interneta , če je gateway na drugi strani AP mosta in sta na moj AP priključena dva PC-ja?????

plavko61 ::



To je to, ali bo delovalo?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

PaJo ::

Seveda bo to delovalo, zakaj te ne bi:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

marS ::

:D Hm...3 km...jaz pri optični vidljivosti 500m nisem dosegal da sta se dva DLink APja vidla, tko da ne vem kake AP imaš. Kot jaz vem je DLinkov AP 900+ deklariran na 400m optične vidljivosti od zunaj.
Probaj, poskusi si izposoditi opremo, boš videl kaj bo.
Moje izkušnje na 500m so, da ne deluje, pa tudi na 150m ni delovalo če je blo par dreves vmes.
...no more heroes...
https://ilbis.com/
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Modifikacija WLAN kartic (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
588088 (5912) pujsek_
»

Brezžična mreža!!!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
252821 (2095) pujsek_
»

zip-pozabljena koda

Oddelek: Pomoč in nasveti
51159 (1091) msmiha
»

Hlajenje diska

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
201062 (851) goku :)
»

Streaming mp3 over lan?

Oddelek: Pomoč in nasveti
51000 (938) MrShadow

Več podobnih tem