» »

Vlada proti gradnji hiš v lastni režiji

Vlada proti gradnji hiš v lastni režiji

1
2
3

MeGreat ::

Ali rabiš prav izobrazbo v tem poklicu ( srednja šola ali višja) ali je dovolj nek obrtniški izpit da odpreš firmo?

NekdoCe ::

Tud če rabiš šolo, greš izredno in hiter dobiš tist papir, če si vsaj malo sposoben. V končni fazi si še vedno na boljšem, kot da plačaš x% več drugemu.

Libertarian ::

Ne bi bil presenečen v naši državi, če rabiš imeti uni izobrazbo gradbeništva in rigorozni izpit za "podpisovalca" projektov...oz nekoga zaposlenega z temi kriteriji.
Sic semper tyrannis

Matako ::

Thomas je izjavil:

Nobenemu skoraj ne pride na misel, da bi si sam zgradil avto. Avtomobilske fabrke so mu absolutno prekonkurenčne in se to ne splača.


Plus... zakaj ga ne bi zgradil? Narediti avto je čisto lep in izvedljiv garažni projekt z veliko nagrado v obliki osebnega zadovoljstva in če gre vozilo čez homologacijo in registracijo, ne bi smelo biti težav.

Omejevanje samogradnje česarkoli je strateško zgrešeno, ker gre za omejevanje pozitivne osebne ambicije.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

bluefish ::

Plus... zakaj ga ne bi zgradil? Narediti avto je čisto lep in izvedljiv garažni projekt z veliko nagrado v obliki osebnega zadovoljstva in če gre vozilo čez homologacijo in registracijo, ne bi smelo biti težav.
Pri izdelavi avta v lastni režiji je bolj vprašanje, če je cenovno smiselno. Govorimo seveda o vozilu, ki lahko prepelje še kaj več kot voznika in vrečo krompirja.

Relanium ::

Pri nas je bolj problem s samogradnjo avta (homologacije pa papirji pa druge pijavke in omejitve)
ampak npr. v angliji pa je to zelo pogosta stvar.
Pa avto naredit ni nobena taka umetnost, sam rabiš mal vedet zakaj se gre.

Kar se pa samogradnje hiše tiče......
Poskušajo uničit tradicijo......nimam besed

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

Yohan del Sud ::

Če grem k sosedu resetirat računalo, ker sem računalničar in on meni zamenjat žarnico, ker je štormar, hoče imet država svoj kolač. To ni ne higienično in ne organsko. Zato mora tudi razumeti, da organske strukture tu okrog imamo tradicijo prijeti za vile in bakle kadar nas kakšna neorganska struktura, kot se sedaj trudi bit naša država, znevrira. Ali kak že pravi uni primorski poet, ko je opeval nervozne nonote. :D Še posebej, če gledamo polne kleti tistih, ki nas prepričujejo, da jih nimajo.
www.strancar.com

gulfstream ::

Kaj pa ti bodo če greš sosedu resetirat računalo? V teoriji te kaznovali, v praksi pa... tako nekako kot s protikadilskim inšpektorjem v eni majhni vasici na Pohorju. Enkrat je prišel v lokalno gostilno, pa je skoraj bil tepen ko je hotel pisati kazni. Od takrat dalje ga več ni bilo na spregled.

darkolord ::

Sem precej proti takšnim omejitvam, me je pa malček "zmotilo" nekaj iz prvega posta.

A je pri nas že čisto samoumevno, da ima vsak lastno bajto? V tistih državah, v katere Slovenci v sanjah tako radi odtavamo, ker se tukaj počutimo tako boge in nategnjene, večini ljudi kaj podobnega sploh ne pade na pamet. Če se ne motim (točnega vira ne vem več, lahko je bluff, se mi zdi pa precej možno), smo zaradi tega glede premoženja celo precej pri vrhu lestvice...

Da ne bo kdo razumel, sploh me ne moti, da si ljudje gradijo bajte, ne ne, sploh ne, ampak to, da se počutijo revne, če si ne morejo narest lastne bajte, medtem ko se drugje počutijo revne, ko nimajo za jest.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

jype ::

Relanium> Poskušajo uničit tradicijo......nimam besed

Kaj pa je v tradiciji dobrega, razen štrudla od babice?

lambda ::

darkolord je izjavil:

Da ne bo kdo razumel, sploh me ne moti, da si ljudje gradijo bajte, ne ne, sploh ne, ampak to, da se počutijo revne, če si ne morejo narest lastne bajte, medtem ko se drugje počutijo revne, ko nimajo za jest.

Problem je, da si ne morejo privoščit bajte, če si jo ne morejo sami zgradit. Nekaterim bi zneslo 20 let v lastni režiji. Ali pa 40 let dat nekomu gradnjo na čez. In država jim poskuša vzet opcijo lastne režije, tud če noben sosed ne pomaga, ampak zbobna skup ženo, oča in svoja dva otroka.

No pa tudi to ni bistveni problem te tematike. Problem je, da se država vtika v stvari, kamor se nima za vtikat. Oz. rešuje lastne probleme s tem, ker jih ni sposobna rešit na pametnejši način.

jype ::

nubes> Problem je, da si ne morejo privoščit bajte, če si jo ne morejo sami zgradit. Nekaterim bi zneslo 20 let v lastni režiji.

Zakaj pa rabijo lastno bajto, če si je ne morejo privoščit?

lambda ::

Lahko si jo, če jo gradijo sami, so stari 45 let, ko je narejena. Če jo ne smejo sami, so stari 65 let ali v grobu, ko je narejena. Menda razumeš razliko?

Pa nima veze al rabijo bajto ali ne, bistvo je, da se država vtika v to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lambda ()

jype ::

Ja, ne zagovarjam zakona, samo zanima me, v čem je finta tega fetiša. Gradnja bajte te naredi nemobilnega, če jemlješ kakršnekoli kredite te to postavi v zelo zoprno pogajalsko razmerje do delodajalcev, ko je narejena je pa taka bajta itak vredna natanko tolk, kot parcela na kateri stoji, minus rušitev :P

nubes> Pa nima veze al rabijo bajto ali ne, bistvo je, da se država vtika v to.

Well, po pravici povedano se mi zdi zakon totalno bedast, ampak vtikanje države v gradnjo vseeno ni brez resnih prednosti - če se to uredi pravilno, kot npr. na Japonskem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

feryz ::

No pa si poglejmo primer zloglasne sive ekonomije, ki gre državi tako v nos:
Primer 1:
šušmar:
material 100 EUR, DDV 20 EUR, delo 100 EUR : država dobi 20 EUR, stranka plača 220 EUR
Obrtnik:
material 100 EUR, vstopni DDV 20 EUR, delo 100 EUR, izstopni DDV 17 EUR : država dobi 17 EUR, stranka plača 217 EUR

Primer 2: (ta je veliko bolj pogost)
šušmar:
material 100 EUR, DDV 20 EUR, delo 100 EUR :država dobi 20 EUR, stranka plača 220 EUR
Obrtnik:
material 100 EUR, vstopni DDV 20 EUR, delo 100 EUR, izstopni DDV 0 EUR (brez računa): država dobi 0 EUR, stranka plača 200 EUR

Iz obeh primerov je razvidno, da zakon nima popolnoma nobene veze s sivo ekonomijo. Edino, kjer država lahko profitira je, da se mora vsak, ki želi kaj delati, registrirati in v štartu najprej dobro izkašljati za papirje, nato pa mesečno odvajati sredstva za prašičjerejo.

illion ::

jype: država se že "od nekdaj" vtika v gradnjo; obstaja kr neki pravil in zakonov, ki se jih morš držat pri gradnji hiše (na primer kolk je lahko visoka hiša v tisti okolici kjer jo ti gradiš, balkon morš met najmanj 4m stran od meje s sosedom ipd...), takšno vtikanje kokr je ta zadnji zakon, je pa čist odveč. Še mal takih idej pa se bo folku strgal, obrtniki so že neki nakazoval..

jernejl ::

Tole se navaja kot razlog za sprejetje novega zakona:
Sedaj veljavni ZGO-1, v lastni režiji pod predpisanimi pogoji, dovoljuje gradnjo določene vrste stavb v velikosti do 250 m2, gasilske in planinske domove pa do 350 m2. S tem je omogočeno, da posameznik ali društvo gradi na podlagi instituta sosedske pomoči, brez imenovanja izvajalcev, ki izpolnjujejo zakonsko določene pogoje in so za dejavnost izvajanja del registrirani ter od svojih prihodkov na predpisan način odvajajo dajatve državi. S tem se je posredno omogočalo delo na črno in s tem odpiralo možnosti za sivo ekonomijo.


Kakšno je sporočilo delavcem drugih dejavnosti?
Čimveč delajte na črno in država vas bo "kaznovala" tako, da vam bo z zakonom omejila konkurenco.

Dajmo to potem razširiti še na druga področja. Tudi na področju računalništva je veliko sive ekonomije. Dandanes že vsak sosedov mulc znancem namešča "windowse", servisira in sestavlja računalnike, izdeluje spletne strani ipd. Naj še to prepovedo.

Le zakaj bi bili gradbeniki izjema...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

jype ::

illion> takšno vtikanje kokr je ta zadnji zakon, je pa čist odveč

Ja, pa saj to sem tudi jaz napisal, ane?

Samo se potem hitro najdejo pametnjakoviči, ki bi kar odpravili vso zakonodajo in dovolili, da se gradijo hiše, ki predstavljajo nevarnost uporabnikom in okolici, češ da bo itak trg poskrbel za vse.

imagodei ::

Posamezne sodelujoče na forumu bi prosil, da se vzdržijo komentarjev v stilu, "Prekleti levičarji" in "Ta pof...na levičarska komunajzarska vlada". Kot prvo, se za levičarja deklariram tudi sam, pa mi na misel ne pride, da bi gradbince reševal s tako zblojeno potezo. Kot drugo, takšen idiotizem ni prišel na misel nobenemu resničnemu komunistu (ko so ti še živeli, ne govorim o mitoloških bitjih) za časa bivše Yuge.

Takšno poseganje v free market, tako blesavo reševanje nesposobnih in nezdravih podjetij, ki so še par let nazaj kovale bajne dobičke, danes naj bi jih pa reševala posebna zakonodaja... WTF?!

Obstaja pa še ena možnost... Če so poteze te vlade tipične poteze neke prave levice, potem jaz definitivno nisem levičar!
- Hoc est qui sumus -

jernejl ::

jype je izjavil:

Samo se potem hitro najdejo pametnjakoviči, ki bi kar odpravili vso zakonodajo in dovolili, da se gradijo hiše, ki predstavljajo nevarnost uporabnikom in okolici, češ da bo itak trg poskrbel za vse.

Ampak samo dejstvo, da hiše ne gradi gradbeno podjetje, še ne pomeni, da je hiša nevarna (in obratno: tudi gradbeno podjetje lahko zgradi nevarno hišo).
Pravzaprav je bilo veliko gradenj napravljeno na črno tako, da so jih gradili gradbeni delavci, le da tega niso počeli preko podjetja ampak "v prostem času".
Poleg tega zakonodaja, ki je veljala vse do danes, očitno ni povzročila masovne gradnje nevarnih hiš. Veliko današnjih hiš je zgrajenih v lastni režiji in ne bi rekel, da zaradi tega na leto umre veliko Slovencev.

Kot že rečeno, tako logiko bi potem lahko aplicirali tudi na ostale dejavnosti.
Zabrišimo iz IT-ja vse, ki za to niso ustrezno kvalificirani, da ne bodo proizvajali nevarne programske opreme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

jype ::

jernejl> Ampak samo dejstvo, da hiše ne gradi gradbeno podjetje, še ne pomeni, da je hiša nevarna (in obratno: tudi gradbeno podjetje lahko zgradi nevarno hišo).

Jasno.

jernejl> Zabrišimo iz IT-ja vse, ki za to niso ustrezno kvalificirani, da ne bodo proizvajali nevarne programske opreme.

Se strinjam. Programska oprema bi bila veliko zanesljivejša, če bi jo ustvarjali samo kvalificirani računalničarji...

*HAHAHA*

lexios ::

@jype, finta tega "fetiša"? Nekje med "...i ata bi, sine" in "...naj še sosedu crkne krava"! Glede na izjave imajo nekateri tule resne probleme, ti pa enostavno bluziš...

Gradnja bajte te naredi nemobilnega...


...ko je narejena je pa taka bajta itak vredna natanko tolk, kot parcela na kateri stoji, minus rušitev :P


vseeno ni brez resnih prednosti - če se to uredi pravilno, kot npr. na Japonskem.


Jype, če boš zidal, pač najemi Japonce. Kdo ti brani? Marsikateri Slovencl si bo opeke med drugim postavil sam, drugi pa bodo najeli bosance... Gradbene standarde in inšpekcijo že imamo! O tem ali je nekomu fetiš zidat ali pa npr. (samo) za beljenje in odstranjevanje tapet (konkreten primer) cca. 60m2 mojstru z Bosne plačat 900+ eurov ali pa je sposoben sam, pa naj odloči vsak sam! Marsikdo tule je sposoben še kaj več kot tipkat...

Tarzan ::

ČE ima sosed firmo, lahko brez težav izda račun s 100% popustom in ceno 0 EUR, če že želi zastonj delati. Če pa mu bo sosed pol leta kasneje vrnil uslugo, brez slabe vesti lahko naredita kompenzacijo. Tole "medosesko" pomaganje je na žalost preraslo v razširjen biznis, ki ga je treba počasi malo omejiti.

jype ::

lexios> O tem ali je nekomu fetiš zidat ali pa npr. (samo) za beljenje in odstranjevanje tapet (konkreten primer) cca. 60m2 mojstru z Bosne plačat 900+ eurov ali pa je sposoben sam, pa naj odloči vsak sam!

Jasno, vendar naj potem z bajto in praznim želodcem ne terjajo od mene, da jim plačujem socialo! Naj se ne pritožujejo, če ne morejo delodajalcu, ki jim ponudi minimalca, rečt "ni me treba klicat, vas bom jaz, če bom kaj potreboval".

Pa mojster za odstranjevanje tapet računa precej manj, vsaj jaz sem bistveno ceneje prišel skozi, je pa res, da so bili mojstri iz sosednje vasi (in so izstavili celo račun!).

lexios ::

Jasno, vendar naj potem z bajto in praznim želodcem ne terjajo od mene, da jim plačujem socialo! Naj se ne pritožujejo, če ne morejo delodajalcu, ki jim ponudi minimalca, rečt "ni me treba klicat, vas bom jaz, če bom kaj potreboval".


Se strinjam.

Pa mojster za odstranjevanje tapet računa precej manj


Ne vem kje so maler "mojstra" v omenjenem primeru našl, not my case...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

poweroff ::

Thomas je izjavil:

Tiranska vlada omejuje človekovo svobodo. Nič več in nič manj.

To je dejansko omejevanje svobode in tiranstvo, da. Sicer lepo zavito v demokratične predpise, a vseeno tiranstvo.

Nisem pa prepričan, če je tukaj res socializem na delu. En del zgodbe je verjetno pogoltnost vlade, oz. želja iztisniti iz ljudi čim več, da se podaljša agonija krize. Drug del je lobiranje gradbenega lobija.

Tretji del je pa morda prikriti neoliberalizem na delu. V Sloveniji je velik odstotek ljudi lastnikov svojih lastnih hiš. Neoliberalci v tujini so mnenja, da mora biti odstotek ljudi z lastno nepremičnino drastično nižji. Zakaj ni povsem jasno, ampak če beremo Doktrino šoka, je to verjetno zato, ker je si ljudi brez lastne hiše lažje podrejati in jim je torej lažje vladati.

Verjetno gre tukaj za nekaj podobnega. Vlada bi rada postavila omejitve pri gradnji hiš. S tem si bo manj ljudi lahko privoščilo lastno hišo. Ljudje bodo s tem bolj odvisni (če izgubiš službo in imaš lastno hišo ter po možnosti še vrt lažje preživiš, kot če bi moral plačevati visoko najemnino), posledično pa tudi bolj poslušni in "ubogljivi".

Dol s tiranijo!
sudo poweroff

valvoline1 ::

Matako je izjavil:

Thomas je izjavil:

Nobenemu skoraj ne pride na misel, da bi si sam zgradil avto. Avtomobilske fabrke so mu absolutno prekonkurenčne in se to ne splača.


Plus... zakaj ga ne bi zgradil? Narediti avto je čisto lep in izvedljiv garažni projekt z veliko nagrado v obliki osebnega zadovoljstva in če gre vozilo čez homologacijo in registracijo, ne bi smelo biti težav.

Omejevanje samogradnje česarkoli je strateško zgrešeno, ker gre za omejevanje pozitivne osebne ambicije.

Lastna izdelava avta se vsekakor ne splača,ne moreš to primerjat z nepremičninami.10-15 let star rabljen avto še kar ohranjen in pripravljen za nadaljno uporabo dobiš za drobiž,10 let staro stanovanje ziher ne dobiš za 1/10 cene novega.

Aston_11 ::

jype je izjavil:

illion> takšno vtikanje kokr je ta zadnji zakon, je pa čist odveč

Ja, pa saj to sem tudi jaz napisal, ane?

Samo se potem hitro najdejo pametnjakoviči, ki bi kar odpravili vso zakonodajo in dovolili, da se gradijo hiše, ki predstavljajo nevarnost uporabnikom in okolici, češ da bo itak trg poskrbel za vse.


Je vedno nadzorni zraven. (če ga ne bodo skenslali ob priliki). Samo zaradi tega, ker gradiš bajto sam, ni nič bolj ali manj nevarna. To še ne pomeni, da je investitor večja mona kot bosanc, ki namesto, da si bo vzel pol dneva, da bo izpeljal kakšen detajl ali kaj popravil, kar je zajebal, enostavno skril, kar je naredil.

valvoline1 je izjavil:

Matako je izjavil:

Thomas je izjavil:

Nobenemu skoraj ne pride na misel, da bi si sam zgradil avto. Avtomobilske fabrke so mu absolutno prekonkurenčne in se to ne splača.


Plus... zakaj ga ne bi zgradil? Narediti avto je čisto lep in izvedljiv garažni projekt z veliko nagrado v obliki osebnega zadovoljstva in če gre vozilo čez homologacijo in registracijo, ne bi smelo biti težav.

Omejevanje samogradnje česarkoli je strateško zgrešeno, ker gre za omejevanje pozitivne osebne ambicije.

Lastna izdelava avta se vsekakor ne splača,ne moreš to primerjat z nepremičninami.10-15 let star rabljen avto še kar ohranjen in pripravljen za nadaljno uporabo dobiš za drobiž,10 let staro stanovanje ziher ne dobiš za 1/10 cene novega.



Saj ljudje ne delajo svojih vozil zato, ker bi se splačalo, ampak večina njih ima to za hobi, sprostitev, užitek itd. Ali pa uni, ki delajo svoje motorje npr. V trgovini ga dobiš zastonj proti stroškom, ki jih imaš, da ga narediš doma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

mr Vragec ::

Očitno naši vladi ni všeč, da denar od plač ostane delavcem. Radi bi videli, da bi ves denar kar nakazovali državi v proračun. PRASC|.

Pa kaj se gredo ? ... pa naj pride inšpektor na mojo zemljo, še isti čas bo zabetoniran v temelje. Nima kaj da hodi po moji zemlji, od roba parcele pa ga tak ne bom slišal ker bodo stroji ropotali. :)

Kolegi, treba je it na ulice, referendum na tak zakon. Če je referendum o malem delu naj bo še o tem. Kaj hudiča dela država z nami ? Zakaj se jim pustimo ?
A kdo razmišlja kako bomo živeli čez 10, 15 ali 20 let ? V jamah kot v srednjem veku ali kar v UN kontejnerjih ?

valvoline1 ::

Zanimivo da povprečni Slovenc k se loti postavljanja bajte takoj se prične z planiranjem 200m2+. Ampak res.3/4 bajte zlata rezerva. 100m2 ? Ma kje,to je pajzl. xD
Ko pa so stanovanja v povprečju 60-80m2,da ne govorim o luknjah po 30-40m2.
100-120m dvonadstropno *mini* bajto spodaj 2 sobno stanovanje 60-70m2,zgoraj podstrešnih še 40-50m2,who needs more? Vse skupaj skp spraviš za 20-30k(sam hiška,plac in komunalije +)

Zgodovina sprememb…

Libertarian ::

Dober pitch za opozicijo pred volitvami...potegnemo vam prst malo iz one-ja in dovoljujemo naprej gradnjo hiš v lastni režiji.
Sic semper tyrannis

Go-ahead ::

Verjetno je najmočnejši argument vlade za preprečevanje samogradnje dvig kvalitete gradnje.
Ker sem sam imel priliko opazovati pri gradnji nekaj mojstrov lahko izjavim:

Vsakdo z vsaj poklicno šolo je sposoben izdelati bistveno kvalitetnejšo stavbo kot vsak obrtnik ali gradbeno podjetje.

Gradbeniki namreč želijo graditi čim ceneje tudi na račun kvalitete in uvožene nekvalitetne delovne sile.

Najbolj drastičen primer:

Izvajalec mi je hotel izračunati ometano površino polovice valja
Obseg polovice valja je po njegovo 2*r+2*r

Krovcu se na slemenu ni izšlo, bi jih kmalu po nepotrebnem začel rezati!

In taki nam bodo zidali!!!

valvoline1 ::

Vlada z tem predlogom dejansko podpira suženjstvo. Saj po gradbiščih domačih delavcev ne videš,ampak sami ex-yu črnci,ki pa so spet povečini neprijavljeni in delajo na črno brez plačanih prispevkov.

MajorM ::

Sem proti zakonu, ker menim da omejuje osebno svobodo.

Ne rečem, da se postavijo neke minimalne gradbene zahteve ampak da pa kar takole počez prepovejo mi pa ni všeč.

Tudi sam živim v 30 let stari hiši pozidani v lastni režiji pa je čisto varno narejena. Ne rečem da se da primerjati z novogradnjami ker se ne more ampak služi svojemu nameno odlično.

Res, s takimi zakoni dobi človek občutek da si človek ne sme nič več sam narediti. Hodi v službo, da boš lahko plačal vrtnarja da ti bo prišel kosit zelenico in hišnika da ti bo vzdrževal hišo. Res so neumni.

Obstaja kakšna možnost, da predčasno odpustimo tele naše predstavnike?

Oziroma težje vprašanje se javi kdo, ki jih je pripravljen nadomestit?

Aston_11 ::

Ma saj tudi v lastni režiji imaš nadzornega, ki skrbi za varnost gradnje oz. zato, da je gradnja ustreza projektu, da so vezi prav narejene itd. Tako da je ta faktor varnosti ali minimalnih gradbenih zahtev pes po repu privlekel. Razlog je navedla vlada sama v obrazložitvi predloga - da se prepreči delo na črno. Uradno. Neuradno- da se preferira gradbeni lobi (ali pa so tudi to celo zapisali). Pozabili so dopisati, da se vse to dela na račun tistih, ki nimajo za obrtnika plačati.
Saj če bi obrtniki delali 100%, bi človek razumel, ma ne more človek, ki je včeraj pasel ovce na Šarplanini, danes kar bajto zidati. In kaj so obrnitki boljši od nas? Zakaj bi oni morali imeti za marcedeza, mi pa ne. Ali pa oni za plačevati prispevke, mi pa ne? ALi pa, oni za jesti, mi pa ne? Kaj mi gremo po denar na banko, ko zmanjka in nam ga ni treba vrniti, njim pa ne? Kaj so qurčevi obrniki boljši kot mi, ki jih plačujemo?

USS Liberty ::

Tretji del je pa morda prikriti neoliberalizem na delu. V Sloveniji je velik odstotek ljudi lastnikov svojih lastnih hiš. Neoliberalci v tujini so mnenja, da mora biti odstotek ljudi z lastno nepremičnino drastično nižji.


zanimivo, da je ravno ta vlada, ki jo ti zelo podpiraš, najbolj neoliberalna od vseh vlad v zadnjih 20 letih. Svetlik, Kresal, Golobič... to so največji neoliberalci od vseh ministrov, ki smo jih do sedaj imeli. Svetlik je celo tvoj bivši šef. Ampak njim bo vse odpuščeno, tudi turbo neoliberalizem, ko se bodo spet slikali v Dražgošah in v kamero povedali par floskul o NOB...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

KandazaR ::

Vsakdo z vsaj poklicno šolo je sposoben izdelati bistveno kvalitetnejšo stavbo kot vsak obrtnik ali gradbeno podjetje.


Seveda poznaš vse obrtnike, da upaš kaj takega trditi.

Saj če bi obrtniki delali 100%, bi človek razumel, ma ne more človek, ki je včeraj pasel ovce na Šarplanini, danes kar bajto zidati.


Seveda vsi obrtniki zaposlujejo nekvalificiran kader iz juga.

Zakaj bi oni morali imeti za marcedeza, mi pa ne.


Nihče nikomur ne brani, da ne odpre gradbene firme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

USS Liberty ::

valvoline1 je izjavil:

Vlada z tem predlogom dejansko podpira suženjstvo. Saj po gradbiščih domačih delavcev ne videš,ampak sami ex-yu črnci,ki pa so spet povečini neprijavljeni in delajo na črno brez plačanih prispevkov.


čista resnica...
te manjše in srednje gradbene firme pri nas so vse neke Fadil Muriqi d.o.o. kjer šiptarji in bosanci zaposljujejo svoje rojake, ki nimajo prav nobene izobrazbe iz gradbene stroke in jih izkoriščajo. In zdaj hoče vlada, da nam takšni ali pa razni Vegradi delajo hiše in bo inšpekcija terorizirala nekega Franclna, če si bo na parceli, ki jo je podedoval, sam gradil hišo in mu hiše ne bo gradil Kemal Muriqi in njegovi gradbeni "profesionalci" s petimi razredi osnovne šole...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

urosh ::

ok, vidim da se noben tu ne strinja s tem predlogom zakona.
Kaki je postopek za referendum? Zavezujoč namreč - posvetovali je tak brezveze... Ima kdo kaj izkušenj s tem, pa dajmo, naredimo malo štalo tem, ki celo življenje živijo v bloku in ne vejo kako je pozanti soseda, kaj šele mu pomagati kaj? Sicer to ne rabijo, majo dovolj vlko plačo, da plačajo nekomu, ki mu naredi na črno...

mr Vragec ::

urosh je izjavil:

ok, vidim da se noben tu ne strinja s tem predlogom zakona.
Kaki je postopek za referendum? Zavezujoč namreč - posvetovali je tak brezveze... Ima kdo kaj izkušenj s tem, pa dajmo, naredimo malo štalo tem, ki celo življenje živijo v bloku in ne vejo kako je pozanti soseda, kaj šele mu pomagati kaj? Sicer to ne rabijo, majo dovolj vlko plačo, da plačajo nekomu, ki mu naredi na črno...

Se takoj podpišem ...

Go-ahead ::

KandazaR je izjavil:

Vsakdo z vsaj poklicno šolo je sposoben izdelati bistveno kvalitetnejšo stavbo kot vsak obrtnik ali gradbeno podjetje.


Seveda poznaš vse obrtnike, da upaš kaj takega trditi.


Pokaži mi katerikoli objekt in ti garantiram, da kljub temu da nisem gradbenik najdem na njemu vsaj 10 napak ali rešitev za boljšo izvedbo

poweroff ::

USS Liberty je izjavil:

zanimivo, da je ravno ta vlada, ki jo ti zelo podpiraš

To si me pa zamešal s tabo. Kolikor razumem to vlado podpiraš ravno ti. Ne sicer vseh ministrov, ampak Golobčka in Kreslako pa na ful.

Vsaj tako je razvidet iz tvojih postov.
sudo poweroff

bluefish ::

Ima kdo kaj izkušenj s tem, pa dajmo, naredimo malo štalo tem, ki celo življenje živijo v bloku in ne vejo kako je pozanti soseda, kaj šele mu pomagati kaj? Sicer to ne rabijo, majo dovolj vlko plačo, da plačajo nekomu, ki mu naredi na črno...
Kaj ima življenje v bloku veze s tem zakonom?

KandazaR ::

Pokaži mi katerikoli objekt in ti garantiram, da kljub temu da nisem gradbenik najdem na njemu vsaj 10 napak ali rešitev za boljšo izvedbo


Seveda jih boš našel. Hočem povedati, da je lahko npr. parket grdo položen zabrušen,... medtem ko pa si za npr. ploščice dobil odličnega mojstra, ki je zelo lepo položil ploščice brez napak. Ampak objekt kot celota ima napake in s tem so po tvojem vsi obrtniki zanič.

Go-ahead ::

Ni nujno, da so zanič.

Mogoče jih je nekaj med njimi, ki so super mojstri zase, vendar za trg se jim to ne izplača.

Sosed ima napeljano toplo vodo v splakovalni kotliček?!

Vajenc ::

Tak zakon je skregan s tradicijo, svobodo, zdravo pametjo in pregovorno nujo po zgraditvi hiše dokler si (to sicer spada tudi pod tradicijo).

Kot prvo bi rekel, da nekdo s 700€ ne bo zidal hiše samo zase. Verjetno ima družino, ženo, ki ravno tako zasluži par stotakov. Ponavadi tudi, ljudje s 700€ plače, niso neki specialisti, so bolj majstri za vse po malem. Sam zna ometati stene, barvati, polagati parket ..., tast je štromar, ata mizar, sosed ima mešalca, prijatelj pa je krovc. Se je dalo naresti hišo s 700€ plače. Kvaliteta takšne hiše, stoječe na podedovani zemlji v Spodnjem Dupleku, je lahko boljša od privatnikove, ravno tako kot je lahko tudi dosti slabša. Do sedaj si bil sam odgovoren za kvaliteto. Temelje, debelino izolacije, višino zidave, komunalno ureditev ... imamo že sedaj natančno določeno. Toplotne moste npr. pa (preverjeno) fašeš tako pri profesionalcih kot v "made in domaspackano".

S tem zakonom naj bi pomirili proteste obrtnikov, jaz pa v zahtevah obrnikov sploh nisem opazil te zahteve oz. so se mi zdele vse ostale zahteve bolj smiselne.

Ukinit gradnjo hiše v lastni režiji je kot bi prepovedali pisanje knjige s svojimi prsti in ukinitev samozaložb. Torej v življenju je potrebno napisat eno knjigo in zgraditi hišo. Od sedaj naprej se temu reku doda: "Če imaš denar za hišo na ključ in najem založbe s pisunom, moraš v življenju ..."
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

urosh ::

bluefish je izjavil:

Ima kdo kaj izkušenj s tem, pa dajmo, naredimo malo štalo tem, ki celo življenje živijo v bloku in ne vejo kako je pozanti soseda, kaj šele mu pomagati kaj? Sicer to ne rabijo, majo dovolj vlko plačo, da plačajo nekomu, ki mu naredi na črno...
Kaj ima življenje v bloku veze s tem zakonom?

vezo ima točno to, da tisti, ki tam živijo že celo življenje še nikoli niso rabili delat hiše in zato ne vejo kaj je kdo zmožen in kaj ne. Mi na vasi si celo vemo sami pokositi travo, urediti vrtiček, zašvasati ograjo, kaj zazidati, ometati, pokitati in prepleskati - tega večina v bloku ne ve. Vejo pa iti v BTC ali Europark in tistim je to čisto vseeno, če smejo to narediti sami ali ne.

PS: ne pravim, da vsi, večina teh pa ja. Sem kar nekaj časa preživel v bloku in je zadeva povsod podobna. Da o tem, da večino sosedov niti ne poznajo, kaj šele da bi kaj pomagali, ne govorim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

bluefish ::

No ja, zidati hiš morda res ne znajo, se pa spravijo pleskati stene, štrihati okna in vrata,...
Glede medsosedske pomoči pa je situacija najbrž različna od bloka do bloka. Pri nas recimo glede pomoči ni težav - je pa res, da imamo nekaj mladih napihnjencev, ki mislijo, da so zagrabili koga za jajca, ker živijo v LJ.

Vajenc ::

Pri nas recimo glede pomoči ni težav - je pa res, da imamo nekaj mladih napihnjencev, ki mislijo, da so zagrabili koga za jajca, ker živijo v LJ.

To so ponavadi priseljenci, ki si domišljajo, da so prišli živeti v metropolo tipa New York ;p Mogoče zaradi cen nepremičnin?!
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

lexios ::

se pa spravijo pleskati stene, štrihati okna in vrata,...


Kakor kje, poznam primere ko električar menja luč (in skoraj da ne tudi žarnic) ter ljudje "brez problema" odštejejo 1k eurov za malerja. Je pa tu in tam potrebno upoštevat tudi starost le teh itd., a v končni fazi se podpišem pod trditev, da 70% podnajemnikov "ne zna zamenjat žarnice, bi pa sodilo o tem kje in kako naj kdo živi!"
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vsi, ki ste gradili hiše - se je splačalo? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
43275077 (60876) damirj79
»

Nov gradbeni zakon (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9210731 (7892) Pika na i
»

Vrednost denarja včasih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13229307 (25592) GGGGG
»

Hvala vladi, da si bom lahko sam zgradil kurnik (WTF!?) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28256131 (49208) amigo_no1

Več podobnih tem