Forum » Operacijski sistemi » [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave
[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave
Zvezdica27 ::
oz. uporabi synaptic in popravi broken paketke. Ali ponastavi repote, da bo source pravi (libreoffice repo ali GIT), karkoli pač je. ali pa Gapijeva komanda in potem sudo apt-get check, če je vse ok update in dist-upgrade. Ampak ker uporabljaš GUI, uporabljaj vsaj synaptic, reinštaliraj libreoffice in pač popravi vse napake. In še končni nasvet: navadi se ubuntu in potem prešaltaj na Debian.
zz
zz
fantasycamp ::
mam problem ker mi sistem ne dovoli prepisovanja iz rač na usb ključ kaj narest?
sistem je Ubuntu 12.04.2 LTS
sistem je Ubuntu 12.04.2 LTS
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fantasycamp ()
najverjetneje moraš spremeniti "ownership" datotek. To je za vedno
terminal
sudo chown user path/to/direcory
Pazi kaj spreminjaš, če boš spremenil kaj sistemskega bo problem pri bootu.
Opcija 2 je za 1x uporabvo, da kopiraš kot superuser: terminal, gksudo nautilus in bo kopiralo
aja tudi tu pazi, spremembe so trajne, superuser si pa samo dokler ne zapreš tega nautilusa (zapri takoj ko skopiraš in ponovno odprni ne-superuser nautilus okno)
zz
terminal
sudo chown user path/to/direcory
Pazi kaj spreminjaš, če boš spremenil kaj sistemskega bo problem pri bootu.
Opcija 2 je za 1x uporabvo, da kopiraš kot superuser: terminal, gksudo nautilus in bo kopiralo
aja tudi tu pazi, spremembe so trajne, superuser si pa samo dokler ne zapreš tega nautilusa (zapri takoj ko skopiraš in ponovno odprni ne-superuser nautilus okno)
zz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zvezdica27 ()
b3D_950 ::
usb se priklapljajo v mapi /media/tvojeuporabniškoime/usbID, ampak za 12.04 mislm, da je samo /media/usbID,
pogledaš lahko v nautilusu z desnim klikom na mapi kakšne so pravice oz. dovoljenja.
pogledaš lahko v nautilusu z desnim klikom na mapi kakšne so pravice oz. dovoljenja.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: b3D_950 ()
sem zrihtu za USB thanx..
Mam problem z nastavitvijo tega programa.
Sem pregledal net in probal različne nastavitve, ga prek terminala instaliral samo ga ne najdem!
Kaj delam narobe.
Stvar je v tem da program rabim za kišto ki je v drugi sobi in je windows xp, samo je prišlo do crash sistema!
Rad bi dal dol stvari z tistega c diska pol pa format.
Na svojem imam 12.04.
Kaj narest?
Mam problem z nastavitvijo tega programa.
Sem pregledal net in probal različne nastavitve, ga prek terminala instaliral samo ga ne najdem!
Kaj delam narobe.
Stvar je v tem da program rabim za kišto ki je v drugi sobi in je windows xp, samo je prišlo do crash sistema!
Rad bi dal dol stvari z tistega c diska pol pa format.
Na svojem imam 12.04.
Kaj narest?
visage ::
Inštaliral si bom Xubuntu 14.04 LTS, pa me prej še zanima sledeče:
Disk imam razdeljen na dve NTFS particiji:
- na prvi so Win Xp
- na drugi pa podatki
Rad bi, da na prvi particiji Xp-je zamenja Xubuntu, vsi podatki na drugi particiji pa ostanejo nedotaknjeni.
Katero opcijo naj v tem primeru izberem pri inštalaciji:
* Replace Windows Xp with Xubuntu
* Something else
Nekje sem namreč zasledil, da bi naj "Replace" opcija izbrisala VSE podatke na disku in ne samo particije z OS-om, pa sem sedaj malo v dvomih kaj narediti.
Disk imam razdeljen na dve NTFS particiji:
- na prvi so Win Xp
- na drugi pa podatki
Rad bi, da na prvi particiji Xp-je zamenja Xubuntu, vsi podatki na drugi particiji pa ostanejo nedotaknjeni.
Katero opcijo naj v tem primeru izberem pri inštalaciji:
* Replace Windows Xp with Xubuntu
* Something else
Nekje sem namreč zasledil, da bi naj "Replace" opcija izbrisala VSE podatke na disku in ne samo particije z OS-om, pa sem sedaj malo v dvomih kaj narediti.
kako skype inštalirat? dol sem dal paket odprl in not je debian,etc in usr, kam to skopiram?
ukaz udo apt-get update
sudo apt-get install gdebi
wget download.skype.com/linux/skype-ubuntu-precise_4.3.0.37-1_i386.deb
sudo gdebi skype-ubuntu-precise_4.3.0.37-1_i386.deb
mi ne dela!
Kako manualno to narest?
ukaz udo apt-get update
sudo apt-get install gdebi
wget download.skype.com/linux/skype-ubuntu-precise_4.3.0.37-1_i386.deb
sudo gdebi skype-ubuntu-precise_4.3.0.37-1_i386.deb
mi ne dela!
Kako manualno to narest?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fantasycamp ()
lp,
drugače se za inštalacijo uporablja dpkg program (sudo dpkg -i ime.deb), če delaš preko terminala. Pa za skype, kolikor vem, moraš imeti ali 386 ali multiarch podporo...
zz
drugače se za inštalacijo uporablja dpkg program (sudo dpkg -i ime.deb), če delaš preko terminala. Pa za skype, kolikor vem, moraš imeti ali 386 ali multiarch podporo...
zz
zk_eu ::
Pozdravljeni,
jaz pa imam sicer dva ne tako moteča problema za katera nisem zasledil rešitve na internetu, pa me zanima, če mogoče kdo tukaj ve.
Na računalniku imam priklopljen dodaten monitor. Vsakič, ko ponovno zaženem računalnik in se prijavim v Ubuntu, mi ozadje na zunanjem monitorju nekako obreže, tako, da ga ne razpotegne skozi celoten zaslon (kot na sliki, zaslon na desni strani (črn rob)). Slika je čisto dovolj velika, tudi potem, ko ozadje ponovno nastavim, se ta pravilno nastavi.
Drugi je pa povezan z nastavitvami tipkovnice. Vsake toliko časa mi Ubuntu avtomatsko preklopi na angleško tipkovnico in potem posledično angleške črke. Odstranil sem angleško tipkovnico iz nastavitev, pa mi še vseeno preklopi. Problem do naslednjič rešiš, če klikneš na Sl ikono v orodni vrstici.
Za pomoč bom res hvaležen,
lep pozdrav.
jaz pa imam sicer dva ne tako moteča problema za katera nisem zasledil rešitve na internetu, pa me zanima, če mogoče kdo tukaj ve.
Na računalniku imam priklopljen dodaten monitor. Vsakič, ko ponovno zaženem računalnik in se prijavim v Ubuntu, mi ozadje na zunanjem monitorju nekako obreže, tako, da ga ne razpotegne skozi celoten zaslon (kot na sliki, zaslon na desni strani (črn rob)). Slika je čisto dovolj velika, tudi potem, ko ozadje ponovno nastavim, se ta pravilno nastavi.
Drugi je pa povezan z nastavitvami tipkovnice. Vsake toliko časa mi Ubuntu avtomatsko preklopi na angleško tipkovnico in potem posledično angleške črke. Odstranil sem angleško tipkovnico iz nastavitev, pa mi še vseeno preklopi. Problem do naslednjič rešiš, če klikneš na Sl ikono v orodni vrstici.
Za pomoč bom res hvaležen,
lep pozdrav.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.
ramiz?! ::
Imel sem že dual boot na prenosniku. Zdej pa, ko hočem poleg windowsa naložit elementaryOS, mi nikakor ne prepozna particij in tega, da že imam windows inštaliran. Sem naredil novo particijo 16gb in jo formatiral na NTFS, FAT32, Ext3 in jo pobrisal, da je samo neporabljen prostor, pa mi elementaryOS prepozna samo cel in prazen disk, kar pa ni res. Torej če ma kdo kakšno rešitev.
Never regret anything, there's always a reason things happen.
čuhalev ::
Hindsight ::
Mogoče kdo ve, kaj bi lahko matralo ubuntu? Imam en Philipsov monitor, 170S, stara stvar, in ATI Radeon HD 3850, stara stvar spet, povezan prek DVI-VGA adapterja. Na Windowsih mi zazna pravo resolucijo, tu pa kr vrže na 1024x768, čeprav podpira 1280x1024 in bi morala biti izbrana ta resolucija. Sem se zejbaval z driverji in xrandrjem, pa nič ne prime...
lp,
naloži si arandr če ni že (sudo apt-get install arandr).
To je grafični vmesnik za xrandr in boš lahko za vsak izhod posebej grafično nastavljal. Much easier.
Če imaš to edini monitor, boš potem dal komando v neko startup skripto (odvisno od DE ali WM, ki ga uporabljaš).
zz
To je grafični vmesnik za xrandr in boš lahko za vsak izhod posebej grafično nastavljal. Much easier.
Če imaš to edini monitor, boš potem dal komando v neko startup skripto (odvisno od DE ali WM, ki ga uporabljaš).
zz
Zvezdica27 je izjavil:
lp,
zz
Sem tud s tem že delal in neki gruntal. Dam pravo resolucijo in refresh rate in sploh niso prave dimenzije, mislim, še kr je črna črta ne desni, tud ko poravnam. Sem googlu ko idiot pa sm diplomiru iz tega xrandrja, sam očitno ma prov odpor. :D Sem pa mel (preden sem uštimal ta računalnik, ker ga je neki zejbaval) enga placeholderja iz okoli 2000, windows xp in ubuntu gor, resolucija pa prava na obeh. Očitno ga grafična zejbava, pa sem tud že catalyst driverje probal inštalirat in tud ne gre..
lp,
daj model monitorja in ti bom tu napisal komando za xrandr (pa še v arandru poglej kateri izhod je: hdmi1, vga1...). Pa resolucijo, ki jo hočeš povej (nativno bom viel)
zz
daj model monitorja in ti bom tu napisal komando za xrandr (pa še v arandru poglej kateri izhod je: hdmi1, vga1...). Pa resolucijo, ki jo hočeš povej (nativno bom viel)
zz
Zvezdica27 je izjavil:
lp,
zz
Oprosti, nisem nič gledal slo-techa. Monitor je tale http://www.engadget.com/products/philip..., resolucija pa 1280 x 1024. Mam VGA to DVI, tak da zanj je DVI-0.
jukoz ::
Hej!
Imam dell laptop z dell wireless 365 BT. Pod 12.04 je deloval brez problemov, po 14.04 se pa ne morem povezati na nobeno napravo (miš, stara nokia, bt slušalke - mono in stereo). A je kdo kaj uspel zrihtati to? Googlam in ne najdem nobene pametne, razen za fedoro kjer naj bi bil problem kombinacija bluez 5 in kernel 3.11. Na 14.04 je pa kombinacija bluez 4 in kernel 3.16
Vsaka pomoč bo dobrodošla
Hvala in LP
Imam dell laptop z dell wireless 365 BT. Pod 12.04 je deloval brez problemov, po 14.04 se pa ne morem povezati na nobeno napravo (miš, stara nokia, bt slušalke - mono in stereo). A je kdo kaj uspel zrihtati to? Googlam in ne najdem nobene pametne, razen za fedoro kjer naj bi bil problem kombinacija bluez 5 in kernel 3.11. Na 14.04 je pa kombinacija bluez 4 in kernel 3.16
Vsaka pomoč bo dobrodošla
Hvala in LP
ok, bom do zvečer... za začetek pa iz glave probaj v terminalu tole: predvidevam, da gre za laptop (output eDP1 off parameter). Če ni laptop probaj tretjo in četrto rešitev. Mal si bil šlampast pri outputih, to preveri v arandr če imaš laptop ;)
1) laptop
xrandr --output VGA1 --mode 1280x1024 --output eDP1 --off
ali - ker mi ni jasno, torej ti greš na analogni DVI ven v VGA? v glavnem probaj vse, ena mora prijeti
2) laptop
xrandr --output DVI1 --mode 1280x1024 --output eDP1 --off
xrandr --output DVI0 --mode 1280x1024 --output eDP1 --off
3) kišta
xrandr --output VGA1 --mode 1280x1024
4) kišta
xrandr --output DVI1 --mode 1280x1024
xrandr --output DVI0 --mode 1280x1024
zz
1) laptop
xrandr --output VGA1 --mode 1280x1024 --output eDP1 --off
ali - ker mi ni jasno, torej ti greš na analogni DVI ven v VGA? v glavnem probaj vse, ena mora prijeti
2) laptop
xrandr --output DVI1 --mode 1280x1024 --output eDP1 --off
xrandr --output DVI0 --mode 1280x1024 --output eDP1 --off
3) kišta
xrandr --output VGA1 --mode 1280x1024
4) kišta
xrandr --output DVI1 --mode 1280x1024
xrandr --output DVI0 --mode 1280x1024
zz
PurplePapet ::
Prvič uporabljam linux, sem pogledal na net kako inštalirat tar.gz datoteko, vse je šlo vredu dokler nisem prišel do make-a, izpisal mi je ta error:
gcc -DLINUX -o eash pty.o openpty.o socket.o ssl.o clientconf.o log.o client_id.o sig.o sql.o io.o funcs.o ../sqlite/libsqlite.a -lutil -lnsl -ldl -L/usr/lib -lssl -lcrypto
clientconf.o: In function `load_config':
clientconf.c:(.text+0xb0e): undefined reference to `SSLv2_client_method'
collect2: error: ld returned 1 exit status
Makefile:353: recipe for target 'eash' failed
make[2]: *** [eash] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/thomas/Downloads/eas-2.0.00/src'
Makefile:200: recipe for target 'all-recursive' failed
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory '/home/thomas/Downloads/eas-2.0.00'
Makefile:146: recipe for target 'all' failed
make: *** [all] Error 2
Mi lahko kdo pomaga?
gcc -DLINUX -o eash pty.o openpty.o socket.o ssl.o clientconf.o log.o client_id.o sig.o sql.o io.o funcs.o ../sqlite/libsqlite.a -lutil -lnsl -ldl -L/usr/lib -lssl -lcrypto
clientconf.o: In function `load_config':
clientconf.c:(.text+0xb0e): undefined reference to `SSLv2_client_method'
collect2: error: ld returned 1 exit status
Makefile:353: recipe for target 'eash' failed
make[2]: *** [eash] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/thomas/Downloads/eas-2.0.00/src'
Makefile:200: recipe for target 'all-recursive' failed
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory '/home/thomas/Downloads/eas-2.0.00'
Makefile:146: recipe for target 'all' failed
make: *** [all] Error 2
Mi lahko kdo pomaga?
Truga ::
SSLv2 je deprecated in verjetno ni vec podprt v knjiznicah.
To mas nek blazno star software? V repositoryju tvoje distribucije ga ni?
To mas nek blazno star software? V repositoryju tvoje distribucije ga ni?
Mohimm ::
Zdravo,
Danes sem po update-u (apt-get dist-upgrade) in nato ob boot-u videl tole kot zadnji izpis:
Predvidevam, da se je updejtal kernel, in je zadeva v rahlo nerodni situaciji, vendar če preko grub-a izberem starejši kernel, pridem do istega screen-a. Kdo imel podoben problem?
Gre za (X)Ubuntu 14.04, Intel i7 2***, nvidia gt540m, 14gb ram.
edit: Če v GRUB-u izberem "_kernel_ (recovery mode)" in nato "normal boot" pridem v sistem. Se da kako brez tega?
Hvala za vse nasvete.
Danes sem po update-u (apt-get dist-upgrade) in nato ob boot-u videl tole kot zadnji izpis:
Predvidevam, da se je updejtal kernel, in je zadeva v rahlo nerodni situaciji, vendar če preko grub-a izberem starejši kernel, pridem do istega screen-a. Kdo imel podoben problem?
Gre za (X)Ubuntu 14.04, Intel i7 2***, nvidia gt540m, 14gb ram.
edit: Če v GRUB-u izberem "_kernel_ (recovery mode)" in nato "normal boot" pridem v sistem. Se da kako brez tega?
Hvala za vse nasvete.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mohimm ()
lp,
če nimaš gor kaj kritičnega in ti je 10 minut za re-install odveč, najprej odstrani vmware, kjer se zadeva zatakne. Ali pa ga lockaj na prejšnjo verzijo. Če stari kernel isto lomi, potem ni kernel.
Recovery mode je v bistvu super user mode (ne vem kako je na ubuntu, ali ima root ali ne), tako da potem normal boot rata, ker ga superuser (root? je root enablan na ubuntujih?) začne.
Tako da: najprej pejd not in vmware dol ali updataj ali nekaj (disablaj startup skripto). Potem dalje.
zz
če nimaš gor kaj kritičnega in ti je 10 minut za re-install odveč, najprej odstrani vmware, kjer se zadeva zatakne. Ali pa ga lockaj na prejšnjo verzijo. Če stari kernel isto lomi, potem ni kernel.
Recovery mode je v bistvu super user mode (ne vem kako je na ubuntu, ali ima root ali ne), tako da potem normal boot rata, ker ga superuser (root? je root enablan na ubuntujih?) začne.
Tako da: najprej pejd not in vmware dol ali updataj ali nekaj (disablaj startup skripto). Potem dalje.
zz
N4m31355 ::
Ubuntu/xubuntu/lubuntu imajo sudo .. se je meni zgodilo isto ko sem imel xen in virtualbox.. pa sem prevec pisal in pobrisal use.. :D
Zdaj dela!
Zdaj dela!
Lonsarg ::
Imam khm eno malo težjo težavo, z težjo mislim da kljub večkratnim testom in googlanju nisem našel rešitve.
V Ubuntuju ustvarjam novo particijo na dinamičnem virtualnem .vhdx disku. Moj cilj je narediti particijo OGROMNO, ampak na tak način formatirat, da virtualni disk praznega prostora ne bo zapisoval... Skratka rad bi to kar omogoča NTFS Quick format, ki večji del diska pusti pri miru pri formatiranju.
Zadeva je očitno mogoča, ker avtomatski inštaler od Ubuntu serverja je naredil 10TB LVM2 particijo, ki zasede zgolj nekaj MB. Ko zaženem ročno "mkfs -t ext4 /dev/sdc1" na že narejeni LVM2 particiji pa začne virtualni disk rasti v neskončnost(moram ubiti cel server na silo).
V Ubuntuju ustvarjam novo particijo na dinamičnem virtualnem .vhdx disku. Moj cilj je narediti particijo OGROMNO, ampak na tak način formatirat, da virtualni disk praznega prostora ne bo zapisoval... Skratka rad bi to kar omogoča NTFS Quick format, ki večji del diska pusti pri miru pri formatiranju.
Zadeva je očitno mogoča, ker avtomatski inštaler od Ubuntu serverja je naredil 10TB LVM2 particijo, ki zasede zgolj nekaj MB. Ko zaženem ročno "mkfs -t ext4 /dev/sdc1" na že narejeni LVM2 particiji pa začne virtualni disk rasti v neskončnost(moram ubiti cel server na silo).
čuhalev ::
No, če bo kdo iskal, se temu reče Thin provisioning. XFS naj bi bil tudi v redu, medtem ko EXT2, EXT3, EXT4 ne.
SlimDeluxe ::
Hawgh,
zanima me če komu tale Software Updater dela pravilno na weekly oz. karkoli drugačnega od daily? Imam nastavljeno na weekly in mi vseeno par krat na dan teži za update.
zanima me če komu tale Software Updater dela pravilno na weekly oz. karkoli drugačnega od daily? Imam nastavljeno na weekly in mi vseeno par krat na dan teži za update.
Desktop: R5 3600X | MSI MPG B550 | RX580 8GB | 32GB DDR4 | be quiet! 650W
Laptop: Lenovo ThinkPad T15 G2 | i7-1165G7 | 32GB DDR4 | 15" FullHD IPS
Laptop: Lenovo ThinkPad T15 G2 | i7-1165G7 | 32GB DDR4 | 15" FullHD IPS
Highlag ::
Kakšna šansa, da bi kdo povedal kako Ubuntu namestiti na lasten disk (mislim, da je sdc) tako, da bi imel dualboot z windowsi, ki so očitno na sda1. Nebi rad kaj zaj....
Če izberem opcijo, da namesti Ubuntu poleg windows, ne morem izbrati tega praznega diska. Ponudi samo HDD, ki je za podatke.
Če grem v "ročno" namestitev, lahko sdc (nov SSD) izberem, nima pa nič napisana kakšen disk je to. Sam pa premalo poznam izraze, da bi zadevo ustrezno zaključil. Zato sem zadevo raje preklical.
Bootanje iz CD-ja je prekleto počasno, ko smo se navadili na SSD-je.
Če izberem opcijo, da namesti Ubuntu poleg windows, ne morem izbrati tega praznega diska. Ponudi samo HDD, ki je za podatke.
Če grem v "ročno" namestitev, lahko sdc (nov SSD) izberem, nima pa nič napisana kakšen disk je to. Sam pa premalo poznam izraze, da bi zadevo ustrezno zaključil. Zato sem zadevo raje preklical.
Bootanje iz CD-ja je prekleto počasno, ko smo se navadili na SSD-je.
Never trust a computer you can't throw out a window
b3D_950 ::
Odklopiš disk na katerem so windowsi,
priklopiš disk na katerga hočeš naložit ubuntu,
po inštalaciji priključiš še drugi disk z windowsi,
v biosu nastaviš, da je prvi disk tisti na katerega si inštaliral ubuntu,
v ubuntu odpreš terminal in vtipkaš sudo update-grub
narediš reboot in boš dobil menu kjer izbereš OS.
priklopiš disk na katerga hočeš naložit ubuntu,
po inštalaciji priključiš še drugi disk z windowsi,
v biosu nastaviš, da je prvi disk tisti na katerega si inštaliral ubuntu,
v ubuntu odpreš terminal in vtipkaš sudo update-grub
narediš reboot in boš dobil menu kjer izbereš OS.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.
tako je - važno je, da bootaš iz 2. diska (iz MBR magari, old way) in tam bo grub uredil zadeve.
Prepričan pa sem, da ti ob namestitvi pokaže vse diske, a s tem bi povozil win bootloader (ali MBR ali pač UEFi način).
Vedno pa najprej win, potem čez linux, pa bo vse ok.
Tretji način: namesti sistem ali samo Grub na usb ključek. Verjemi, da recimo na 32 GiB USB, ki je hiter, maš gor sistem, ki ga vedno s sabo nosiš in dela isto hitro kot na disku (konec koncev home lahko premakneš kamorkoli. TO je vrhunska opcija, samo glej, da maš boljši ključek in da imaš povsod dostop do biosa oz. boot menija.
b
Prepričan pa sem, da ti ob namestitvi pokaže vse diske, a s tem bi povozil win bootloader (ali MBR ali pač UEFi način).
Vedno pa najprej win, potem čez linux, pa bo vse ok.
Tretji način: namesti sistem ali samo Grub na usb ključek. Verjemi, da recimo na 32 GiB USB, ki je hiter, maš gor sistem, ki ga vedno s sabo nosiš in dela isto hitro kot na disku (konec koncev home lahko premakneš kamorkoli. TO je vrhunska opcija, samo glej, da maš boljši ključek in da imaš povsod dostop do biosa oz. boot menija.
b
Highlag ::
Kaj sem naredi?
Bootal sem iz CD-ja. Za inštalacijo sem izbral opcijo "nekaj drugega"
Na SSD-ju sem prej v dismanagerju od oken naredil primarno particijo -> tole verjetno nebi bilo potrebno?
V oknu za namestitev sem zato videl disk /dev/sdc ter /dev/sdc1
Izbral sem sdc1 -> uredi razdelek Nastavil sem velikost particije na 24000MB, datotečni sistem ext4, ter priklopno točko "/"
Po formatiranju je nastal še košček prostega diska: sdc2. To sen nastavil kot swap: Uredi razdelek: Uporabi kot: izmenljiv prostor (nižje v meniju kot ext4..), ker je drugače namestitev težila da ni SWAP-a.
Nastavil sem še "napravo za namestitev zagonskega nalagalnika" na /dev/sdc - torej nov SSD
Če v biosu nastavim prioriteto bootanja na nov SSD, se prikaže bootloader, kjer je privzeto izbran Ubuntu, lahko pa izberem tudi Windows 7 opcijo, ki brez težav zažene W10 na starem SSD-ju.
Če obrnem prioriteto bootanja se pač privzeto zažene W10.
Sedaj pa nastavit še stvari, ki ne delajo na Ubuntuju.....
Na SSD-ju sem prej v dismanagerju od oken naredil primarno particijo -> tole verjetno nebi bilo potrebno?
Izbral sem sdc1 -> uredi razdelek Nastavil sem velikost particije na 24000MB, datotečni sistem ext4, ter priklopno točko "/"
Po formatiranju je nastal še košček prostega diska: sdc2. To sen nastavil kot swap: Uredi razdelek: Uporabi kot: izmenljiv prostor (nižje v meniju kot ext4..), ker je drugače namestitev težila da ni SWAP-a.
Nastavil sem še "napravo za namestitev zagonskega nalagalnika" na /dev/sdc - torej nov SSD
Če v biosu nastavim prioriteto bootanja na nov SSD, se prikaže bootloader, kjer je privzeto izbran Ubuntu, lahko pa izberem tudi Windows 7 opcijo, ki brez težav zažene W10 na starem SSD-ju.
Never trust a computer you can't throw out a window
finpol1 ::
Na Lubuntu imam težave z odpiranjem CD pogona (acer aspire 1350) in sicer se ob pritisku na tipko sploh ne odpre. Le redko se odpre takoj ob zagonu računalnika. Če je notri CD, ga ni problem "eject" preko "file manager". Samo če je prazen, se ne da odpreti zlahka. Obstaja kak ukaz, da odpreš prazen CD pogon ali je kakšna strojna napaka na laptopu?
krepki ::
Kaj sem naredi?
Tudi sam bi želel namestit ubuntu poleg windows 10 in sicer imam v prenosniku poleg sistema ki je na 256 ssd še en 128 ssd in en hdd kjer so podatki,ko ubuntu bootam z usb ključka pridem do nastavitev vendar ko nastavim napravo za nametitev izberem 128 ssd,m i nato napiše dakorenski datotečni sistem ni določen,kako to določit in kaj storiti da po nesreči ne uničim windows boot.
pikachu004 ::
Vprašanje glede monitorja na prenosniku. Zelo hitro me začejo boleti oči, občutek je podoben tistmu, kot če bi imel na CRT monitorju nastavljeno sveževanje na 60hz. Prenosnik, Grafična kartica Radeon R4, Driver AMD Catalyst™ 15.7
xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1366 x 768, maximum 16384 x 16384
LVDS connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 309mm x 173mm
1366x768 60.0*+
1280x768 60.0
1280x720 60.0
1024x768 60.0
800x600 60.0
640x480 60.0
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1366 x 768, maximum 16384 x 16384
LVDS connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 309mm x 173mm
1366x768 60.0*+
1280x768 60.0
1280x720 60.0
1024x768 60.0
800x600 60.0
640x480 60.0
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
finpol1 ::
Na Lubuntu imam težave z odpiranjem CD pogona (acer aspire 1350) in sicer se ob pritisku na tipko sploh ne odpre. Le redko se odpre takoj ob zagonu računalnika. Če je notri CD, ga ni problem "eject" preko "file manager". Samo če je prazen, se ne da odpreti zlahka. Obstaja kak ukaz, da odpreš prazen CD pogon ali je kakšna strojna napaka na laptopu?
kakšen namig? Hvala
lp,
linux ima težave odpirati pogone... meni še na nobenem laptopu ni izvrglo traya, res pa je, da je tipka vedno delala...
ne vem... pogooglaj podporo enoti na netu in če ima kake druge gonilnike in jih modprobaj v kernel. Ampak skor 100% je to že not...
Lahko začemo z izpisi lshw katero enoto točno imaš and let's take it form there.
zz
linux ima težave odpirati pogone... meni še na nobenem laptopu ni izvrglo traya, res pa je, da je tipka vedno delala...
ne vem... pogooglaj podporo enoti na netu in če ima kake druge gonilnike in jih modprobaj v kernel. Ampak skor 100% je to že not...
Lahko začemo z izpisi lshw katero enoto točno imaš and let's take it form there.
zz
mastazeko ::
Pozdravljeni,
eno vprašanje, mogoče malo butasto. Sem čisti začetnik v linuxu. Inštaliral sem ubuntu server na stari HP laptop. Do sedaj sem si vse naštimal, kar sem rabil za file server. Tudi to, da kljub zaprtemu zaslonu vse dela.
Sedaj pa me samo zanima, glede na to, da se vse lahko nastavi, ali se lahko izklopi tudi lučka na zadnji strani zaslona pri laptopu? Lahko jo tudi prekrijem vendar če je opcija jo raje ugasnem preko nastavitev.
Hvala in lp
eno vprašanje, mogoče malo butasto. Sem čisti začetnik v linuxu. Inštaliral sem ubuntu server na stari HP laptop. Do sedaj sem si vse naštimal, kar sem rabil za file server. Tudi to, da kljub zaprtemu zaslonu vse dela.
Sedaj pa me samo zanima, glede na to, da se vse lahko nastavi, ali se lahko izklopi tudi lučka na zadnji strani zaslona pri laptopu? Lahko jo tudi prekrijem vendar če je opcija jo raje ugasnem preko nastavitev.
Hvala in lp
BivšiUser2 ::
če ni hardwersko vezana potem ja
btw imam en problem in sicer mi lubuntu javi, da je samo read-only ,preko roota ne morem nič,.....se pa je ta problem pojavil ko sem z W10 par datotek prek skopiral (ext2fsd)
1Drajv
btw imam en problem in sicer mi lubuntu javi, da je samo read-only ,preko roota ne morem nič,.....se pa je ta problem pojavil ko sem z W10 par datotek prek skopiral (ext2fsd)
1Drajv
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.
BivšiUser2 ::
eh lol,probal
zaenkrat dela
sudo mount -o remount,rw /
zaenkrat dela
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.
Truga ::
readonly se ti bo filesystem nastavil kadar zazna napake. Naredi backup cimprej, in ugotovi wtf se dogaja. :P
PacificBlue ::
Imam priključen wd elements 1tb disk in vedno, ko se mi naloži Mint 17.3 mi ne mounta diska. Če ga hočem lastnoročno mi napiše cant mount. Mounta ga edino, da ga izklopim iz usb in ga spet vklopim. Ima kdo rešitev, ker me prav moti.
steev ::
Ista fora pri meni na debianu. Ko se komp ugasne (čisto ali spanje), se ugasne tudi zunanji disk. Pri ponovnem vklopu se disk v ohišju ne zažene in pomaga samo izklop/vklop stikala na ohišju diska.
Menim da je to bolj stvar računalnika in ne linuxa, mogoče kaka nastavitev v biosu.
Menim da je to bolj stvar računalnika in ne linuxa, mogoče kaka nastavitev v biosu.
:|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: steev ()
Ozric ::
PacificBlue je izjavil:
Imam priključen wd elements 1tb disk in vedno, ko se mi naloži Mint 17.3 mi ne mounta diska. Če ga hočem lastnoročno mi napiše cant mount. Mounta ga edino, da ga izklopim iz usb in ga spet vklopim. Ima kdo rešitev, ker me prav moti.
Če je NTFS datotečni sistem , uporabi ntfs-config.
PacificBlue ::
PacificBlue je izjavil:
Če je NTFS datotečni sistem , uporabi ntfs-config.
Hvala ti za super namig, dela tako je treba:)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 184978 (53817) | poweroff |
» | Ubuntu 12.04 Precise Pangolin (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Operacijski sistemi | 233695 (168829) | Zvezdica27 |
» | Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Operacijski sistemi | 49676 (40300) | MrStein |
» | Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Operacijski sistemi | 190627 (156566) | Icematxyz |
» | Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Operacijski sistemi | 141617 (104503) | Icematxyz |