» »

Urbana

Urbana

finpol1 ::

A kdo ve, a kontrolorji LPP vidijo, če terminska Urbana ni tvoja, če ne iščejo osebne? ker gor ni nobenih podatkov (starost, študent...) :)

harvey ::

Terminska
Kartica je izdana na ime in priimek in ni prenosljiva.

Tako da kontrolorji le niso tako neumni 8-)
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

bluefish ::

Načeloma tega ne preverjajo, vendar se vsake toliko spomnejo.

St235 ::

Kontrolor bo vedno zahteval osebni dokument zraven mesečne urbane, sploh kadar gre za študenstke/dijaške/upokojenske popuste. Kos kenira kartico mu tudi napiše kdo je lastnik in kakšen tip mesečne je. Druga zgodba pa je če si ti tako neumen, da mu osebno pokažeš pokažeš, če se švercaš.

bluefish ::

Kontrolor bo vedno zahteval osebni dokument zraven mesečne urbane
Od mene ga še nikoli ni. Morda bi bilo sumljivo, če bi nek starejši imel gor naloženo šolsko mesečno.

St235 ::

Če ne zahteva dokumenta, potem se pač lahko voziš z katerokoli kartico.

imagodei ::

Kako sploh lahko zahteva osebno? Saj ni uradna oseba?

Oz. - ali gre tu za pogodbeno razmerje, pri katerem se strinjaš, da za uporabo storitve dovoljuješ vpogled v osebni dokument? In če vpogled zavrneš, ti lahko "prodajalec" oz. kontrolor prepove uporabo storitve?
- Hoc est qui sumus -

technolog ::

Mene tudi to zanima...

St235 ::

zelo enostavno: kontrolor nima nikakršnega pooblasitla, da bi lahko zahteval dokumente oziroma mu jih ti nisi dolžan dat. Ima pa on pravici, da ti zaradi tega odpove storitev. Podobno kot te naprimer v gostilni ne morejo prislilita, da pokažeš osebno izkaznico, lahko pa ti zvrnejo postrežbo alkohola, če jo ne pokažeš.

Ti lahko mirno zavrneš kontrolo osebnega dokumenta, ker NI uradna oseba on pa te lahko samo kulturno prosi, da zapustiš avtobus, če se nisi pripravljen dokazati, da storitev uporabljaš v skladu z navodili.

Zato pa pogosto vidiš redarje skupaj z kontrolorji. Redar ima pravico, da te legitimira in lahko izstavi tudi ustrzen plačilni nalog, če se voziš z avtobusom v nasprotju z pravili.

technolog ::

Kaj pa če imaš mesečno vozovnico, ti jo lahko odvzame, ako dokument pokazati zavrneš?

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Osebnega dokumenta ti nepooblaščena oseba ne SME niti pogledat kaj šele šlatat in odtujit. Vse kar sme je za potrbe izvajanja zakonskih omejitev in dolžnosti prositi za vpogled v osebni dokument na podlagi katerega lahko odobri ali zavrne storitev.

Recimo natakar sme prosit za vpogled v osebni dokument z namenom izvajanja protikadilskega zakona ali zakona omejevanju porabe alkoholnih pijač. Varnostnik ima pravico prositi za vpogled, če vztopaš v varovano območje. Kontrol, če preverja ali imaš pravico do uporabe subvencionirane cene.

Z mesečno je pa druga zgodba in je načeloma treba pogledat v pravila uporabe. Dostikrat je notri člen, ki pravi,da je kartica last podjetja, ki jo izdaja in si pridržuje pravico, da v primeru suma zlorabe zadrži. Če je kartica nedvoumno tvoja lastnina potem ne, če je last LPP potem da. Samo kako ti bo pa fizično spulil kartico, če jo nočeš dat je pa druga zgodba.

Do sedaj sem bil dvakrat v situaciji, ko sem se vozil z tujo mesečno in je bila kontrola. Enkrat sem izstopil preden je prišel do mene. Drugič sem mu pa mirno pojasnil, da ne priznavam njegove avtoritete, da mu ne bom nič pokazal in ko je sikal, da me ne bo pustil z avtobusa sem mu mirno pojasnil, da teh pooblastil nima. Ko smo prišli na postajo sem pač izstopil in ni mogel nič. Obakrat z njim ni bilo redarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

technolog ::

Kako je kartica lahko last LPP, če sem zanjo plačal (5EUR ali koliko)?

St235 ::

Lej, poglej pogoje, ne vem kako je v specifičnem primeru. 5 eur si ti lahko plačal za administrativne stroške pri izdaji, lahko je 5 eur kaucija, lahko je 5 eur najemnina...

BlueRunner ::

To je bilo tudi tukaj ze najmanj 2x premleto. V pogodbi za terminsko se strinjaš, da se boš na zahtevo pristojne osebe izkazal z osebnim dokumentom. Če to odkloniš, ti bo kartica odvzeta, ker ni tvoja last, ravno tako boš tudi letel dol iz busa.

Tudi to, da kartica ni tvoja last, je razvidno iz taiste pogodbe.

Kdo in kako ti obračuna globo za nespoštovanje pogojev uporabe LPP, pa naj pove kak pravnik.

šernk ::

Potnik mora pokazati vozovnico med vožnjo na zahtevo kontrolorja izvajalca, mestnega redarja ali inšpektorja. Potnik v vozilu, ki nima vozovnice, mora vozilo zapustiti na zahtevo kontrolorja izvajalca, mestnega redarja ali inšpektorja. Potniku v vozilu, ki ima neveljavno vozovnico, kontrolor izvajalca, mestni redar ali inšpektor odvzame vozovnico.


glede na uradni list, se ti očitno bolj splača reči da nimaš vozovnice, ker te lahko le odstranijo iz avtobusa, če imaš neveljavno ti jo lahko pa še vzamejo.

skratka LoL
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

St235 ::

Logično, ker ne gre za enako kršitev. V enem primeru se pelješ z brez veljavne vozovnice, v drugem pa se pelješ brez veljavne vozovnice pa še uporabljaš ponarejene/ukradene/izposojene dokumenete. V prvem priemru si v prekršku zgolj ti. V drugem pa je poleg tebe v prekršku tudi oseba, ki ti je kartico dala oziroma si si ti kartico pridobil na nelegalen način. Tudi policija te bo drugače obravnavala če boš brez osebne izkaznice ali če se boš poskušal predstaviti z sposojeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

technolog ::

Torej sploh nisi kaznovan če si brez vozovnice na avtobusu?

finpol1 ::

razen tega, da moraš iti dol :)

St235 ::

Načeloma si, sam brez prisotnosti redarja nimajo komu napisat kazni, ker ne rabiš povedat svojih osebnih podatkov oziroma ne morejo ugotovit njihove verodostojnosti.

McHusch ::

Pridržati te verjetno ne smejo, predvidevam?

St235 ::

Kontrolorji ne, ker ti s tem kršijo pravico do svobode gibanja, ravno tako nimajo pooblastil za fizično prisilo. Praktično karkoli razen da te prosijo, da zapustiš avtobus je sporno. Redar vsa ta pooblastila ima.

McHusch ::

Samo a ni to podobno, kot če recimo v trgovini nekaj ukradeš? Potemtakem, če te slučajno vidijo, daš nazaj in greš, pridržati te pa ne smejo. To mi ni logično.

Ziga Dolhar ::

Pridrži te lahko vsakdo, ki te zasači pri kaznivem dejanju, ki se preganja po uradni dolžnosti.

(S tem pa Državljan Pridržalec seveda tvega napačno odločitev.)

Glede freeridanja na avtobusih bo zato najprej potrebno ugotoviti, ali gre za kaznivo dejanje, nato pa še zakonska pooblastila osebja v javnem prevozu.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

AtaStrudl ::

HM, jaz sem imel urbano na moje ime, pa so jo zeni vzeli, ceprav gor nisem imel mesecne ampak cash!
Torej, ko je sla gor, ji je masinca lepo pokasirala 0.8 euro, pa so jo kljub temu nagnali dol in ji vzeli mojo kartico.
Sem sel na LPP, pa so hoteli 40 eurov, da mi jo dajo nazaj. Pa sem jim rekel naj jo imajo, in si kupil anonimno v trafiki.

Za tistih par eurov se mi ni ljubilo angazirati odvetnikov, ampak mislim pa, da zadeva ni cisto OK.

hamax ::

Zakaj ne? V pogojih uporabe pise, da srebrna urbana ni prenosljiva.
Glede na to, da ni sla gor z mesecno, bi bili lahko malo popustljivi, treba jim pa ni.

St235 ::

McHusch je izjavil:

Samo a ni to podobno, kot če recimo v trgovini nekaj ukradeš? Potemtakem, če te slučajno vidijo, daš nazaj in greš, pridržati te pa ne smejo. To mi ni logično.


Kadar govorimo o kaznivem dejanju (kar kraja je) potem te lahko prdirži kdorkoli, vendar nosi posledice svojega dejanja (napačna odločitev, pretirana sila). Zato imajo trgovine varnostnika, ki je usposobljen za taka ravnanja. Tukaj pa je govora o prekršku. Tudi na cesti ne smeš naprimer nekoga, ki narobe parkira zagrabit in pridržat do prihoda policije.

finpol1 ::

obujam debato: Kaj recimo, če pri vstopu ne pokažeš pravilno vrednostno urbano oz. karkoli, da ti pač ne odšteje zneska, ti jo lahko šofer vzame? ker zadnjič se je zgodilo, ko je šofer grozil enmu starejšmu tipu, da jo mu bo vzel, ker mu je ni "prijelo" oz. odštelo zneska, no na koncu jo je pač samo še enkrat (tokrat očitno pravilno) registriral

Nikjer v pravilih mislim, da ne piše da lahko šofer vzame vozovnico ampak samo kontrolor :S

St235 ::

Mislim, da v pogojih piše, da jo v primeru zlorabe/nepravilne uporabe lahko odvzame tudi šofer.

Druga zgodba je pa sam fizičen postopek tega odvzema. Vtakneš v žep in je to to, pa se lahko šofer razpoči kot milni mehurček.

klihk ::

St235 je izjavil:

Kontrolor bo vedno zahteval osebni dokument zraven mesečne urbane, sploh kadar gre za študenstke/dijaške/upokojenske popuste. Kos kenira kartico mu tudi napiše kdo je lastnik in kakšen tip mesečne je. Druga zgodba pa je če si ti tako neumen, da mu osebno pokažeš pokažeš, če se švercaš.


Ne pokaže mu pa starosti, zato si jo sodelavci pri nas tako pogosto menjajo :D

St235 ::

Načeloma, če si dva z istim statusom menjata oziroma posodita mesečno je LPP minimalno oškodovan.

Večja razlika pride kadar kdo uporablja subvencionirano mesečno (študentska/upokojenska) pa do nje ni upravičen.

ČE imam mesečno in se z njo enkrat na teden pelje sodelavec, ker grem jaz takrat z avtom si seveda v kršitvi pravil in si oškodoval LPP za tistih 80c ki bi jih sodelavec moral plačat. Samo je to dosti manj, kot če bi se jaz konstantno vozil z študentsko od recimo mojega sina, ki hodi z kolesom.

fosil ::

Načeloma, če si dva z istim statusom menjata oziroma posodita mesečno je LPP minimalno oškodovan.
Večja razlika pride kadar kdo uporablja subvencionirano mesečno (študentska/upokojenska) pa do nje ni upravičen.

Matematika ti pa ne gre preveč? :)
Če si sposodiš karto, to pomeni da svoje sploh ne kupiš in torej LPP zasluži 0.
Če pa uporabljaš karto z nižjo tarifo, pa LPP vseeno nekaj zasluži, saj si plačal vsaj tisto nižjo tarifo namesto 0.
Tako je!

St235 ::

Tebe šele jebe matematika. Če si hočem karto od nekoga sposodit je bila tista karta plačana. Pa tudi kdor jo je posodil jo bo hotel nazaj.

Kupim karto plačam 30€ in se vozim na delo. Občasno karto posodim sodelavcu in s tem lpp prikrajšam za 0,8 eur na vožnjo. Ampak sem takrat jaz fizično brez karte in storitev ne morem uporabljat.

Kupujem karto z popustom in namesto 30 eur plačam 15 eur. Tako vsak mesec zgoljufam LPP.

Kaj misliš, da bodo bolj preganjali? občasno posojanje mesečne karte ali konstantno mesečno goljufanje in izkoriščanje subvencionirane cene?

fosil ::

Poleg matematike ti tudi logika ne gre.

Če si hočem karto od nekoga sposodit je bila tista karta plačana

Tisti, ki si jo izposodi ni zanjo plačal nič, torej se vozi zastonj.

Ampak sem takrat jaz fizično brez karte in storitev ne morem uporabljat

To je neumnost, karto posodiš takrat, ko je ne rabiš in zato seveda nisi nič prikrajšan.

Preganjat pa morajo vse in vsi ste enake vrste goljufi.
Dejansko je goljufija s posojanjem še bolj potuhnjena, ker jo je težje ugotovit. Če se odrasel človek vozi s šolsko ali upokojensko je to opazno na prvi pogled. Pri sposojeni navadni mesečni pa je potrebno bolj natančno preverjanje.
Tako je!

St235 ::

Se posipam s pepelom in se bom takoj jutri sam prijavil na policijo, da sem spravil LPP na kant, ker sem sodelavcu posodil mesečno.

ROFL...

Mavrik ::

Saj to je isti argument piratkov. "Saj če skopiram pa firma ni nič zgubila."

Isto je tule ;)
The truth is rarely pure and never simple.

fosil ::

Tole je še hujš kot piratstvo. Ker tukaj dejansko povzročaš stroške. Torej zaradi tebe je večja gužva na busu, dalj časa more bus stat na postaji, ker moraš še ti vstopit, zaradi dodatne teže se porabi več bencina, itd. Za enega se sliši smešno, če pa je na busu več takih zastonjkarjev pa je to že opazno, oziroma če daš skupaj vse zastonjkarje na vseh busih pa je to že kar konkretno.
Tako je!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Urbana (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29851935 (817) Lonsarg

Odvzem šolske urbane (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5710001 (7409) solatko
»

lpp redarji, kontrola urbanih? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9320791 (15814) Šimpanz
»

LPP in stalno prebivališče (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12015847 (13372) Ramon dekers

Več podobnih tem