» »

SDS ponareja dokumente

SDS ponareja dokumente

««
14 / 17
»»

Karaya 52 ::

Zakaj mislim da je dojrdjevic fan socializma? Ker uspehe neoliberalnih reform označi za agitprop.

Zakaj Vajenc nabija o "socialnem" Čilu? Ker jih indeks ekonomske svobode 2011 uvršča na 11. mesto, Slovenija je na 66. mestu.

Zakaj Vajenc ne prebere prerostega grafa rasti BDP ob spremnem tekstu, ki govori kdaj so se neoliberalne reforme sprejemale? Ker je zaprisežen državni intervencionist in uspeha Čila ne sme priznati, drugače bi pljunil v lastno skledo.

Kot na primer omenjanje skandinavskih (plus Finska) držav, indeks ekonomske svobode 2011 Dansko postavlja na 8. mesto, Finsko na 17. in Švedsko na 22. ter Nemčijo na 23.

Lahko pa širše levo občinstvo predstavi uspehe marksistične šole, katere učenec je bil Pinochetov predhodnik. Tako da bomo lahko primerjali stvar eno ob drugi.

Okapi ::

Ampak Čilenci so seveda nehvaležna svojat in so ostarelega Pinocheta priprle v hišni pripor in mu sodile za cel kup zločinov.

O.

Vajenc ::

Index ekonomske svobode? Irska je na tej lestvici na 7. mestu. A to pomeni, da toliko bolj potrebuje pomoč denarnih skladov?
Čile je bila ena prvih ameriških držav, ki je uvedla socialno varstvo, pokojnine itd. Vojaška hunta je to ukinila, po padcu diktatorja se je država normalizirala tudi v socialnem smislu. Tudi po tvojem grafu BDPja se vidi, da je povprečje latinske amerike ujela šele par let po padcu "liberalnega" Pinocheta.

Lahko pa širše levo občinstvo predstavi uspehe marksistične šole, katere učenec je bil Pinochetov predhodnik. Tako da bomo lahko primerjali stvar eno ob drugi.

Pinochetov predhodnik je bil demokratično izvoljen socialistični predsednik, v ameriki edini te vrste takrat. Kot predsednik je politično deloval le 3 leta, tako da veliko škode ni uspel povzročiti. In fyi, že dolgo nisem srečal koga, ki podpira marksiste. To so imo le tvoje blodnje.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

hokuto ::

nevone je izjavil:

Skratka, razen zlivanja žolča name nisi prispeval k debati nič.

heheh. drugic, ce hoces prikrit, da nimas prav nobenega argumenta v podporo tvojim "tezam", rajsi ne odgovarjaj, ker s tako prozornim in votlim poskusom diskvalifikacije samo dodatno izpostavljas svoj manko.
doke!

Karaya 52 ::

Karaya 52 je izjavil:

The junta embarked on a radical program of liberalization and privatization, slashing tariffs as well as government welfare programs and deficits.[50] In 1973, Chile was in shambles - inflation was hundreds of percents, the country had no foreign reserves, and GDP was falling.[51] In order to halt the ongoing economic collapse, economic reforms were drafted by a group of technocrats known as the Chicago Boys because many of them had been trained or influenced by University of Chicago professors. The first reforms were implemented in three rounds - 1974-1983, 1985, and 1990.[51]




Bom prevedel, "Prve reforme so bile implementirane v treh sklopih, 1974-1983, 1985 in 1990. Drugače pa kaj naj še drugega napišem ob razočaranju, da nadaljna debata s tabo ni možna. "Socialna normalizacija" karkoli že to pomeni v socialističnih ekomonskih slovarjih, je Čile postavila na 11. mesto po ekonomski svobodi? Očitno imajo Čile državne intervencioniste, ki so ekonomsko bolj liberalni od samih Američanov. :))

Vajenc ::

Bom prevedel, "Prve reforme so bile implementirane v treh sklopih, 1974-1983, 1985 in 1990. Drugače pa kaj naj še drugega napišem ob razočaranju, da nadaljna debata s tabo ni možna. "Socialna normalizacija" karkoli že to pomeni v socialističnih ekomonskih slovarjih, je Čile postavila na 11. mesto po ekonomski svobodi? Očitno imajo Čile državne intervencioniste, ki so ekonomsko bolj liberalni od samih Američanov.

Mah ta index ekonomske svobode ima približno takšno težo kot Happy planet index, kjer so najbolj zadovoljni na Kostariki, Jamajki, Kubi ... Tisti tvoj graf pa lepo kaže, da prve, tiste zares Čikaške reforme, niso bile uspešne, pravi vzpon krivulje se začne po l. 1990 oz. ko je Pinochet odšel in so ekonomsko politiko prevzeli zmernejši ekonomisti. Sploh pa Čile ni primer popolnega prostega trga, ker je največje podjetje v državni lasti.

V Čilu so reforme vojaške hunte privedle do ogromne brezposelnosti, revščine in bogatenja redkih posameznikov (sem linkal cel spisek). Po padcu Pinocheta so Čilski ekonomisti l. 1990 sprejeli reforme v obliki “growth with equity”, kjer so z raznimi socialnimi programi uspeli revščino prepoloviti s 40% prebivalstva l. 1990 na 20% l.2000.

Socialna varnost (pokojnine, zdravstveno in invalidsko zavarovanje, socialna pomoč ...) je odlika uspešnih držav. Tebi je verjetno tako samoumevna, da se je sploh ne zavedaš, pa bodi kjerkoli v EU.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

thramos ::

Svobodna in uspešna ekonomija je odlika uspešnih držav. Predpogoj za socialno državo.

Vajenc ::

thramos je izjavil:

Svobodna in uspešna ekonomija je odlika uspešnih držav. Predpogoj za socialno državo.

Po indexu ekonomske svobode Kitajska zaseda 135 mesto oz.samo 44 držav je slabše ocenjenih. V realni ekonomiji želijo vsi trgovati z nesvobodno Kitajsko. Socialna država gre z roko v roki skupaj z uspešno ekonomijo. Brez socialne države je preveč nezadovoljstva, da bi lahko uspešni v njej dobro uspevali na daljši rok.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Karaya 52 ::

Tisti, ki niso ideološki slepi, vidijo da se je gospodarska rast obrnila po prvih Pinochetovih reformah, graf sem dvakrat limal. Če pokrajšam tvoj tekst besed, ki se jih ne najde v ekonomskih učbenikih, ostanejo samo še vejice in pike.

Vajenc>Socialna varnost (pokojnine, zdravstveno in invalidsko zavarovanje, socialna pomoč ...) je odlika uspešnih držav.

A society that puts equality before freedom will get neither. A society that puts freedom before equality will get a high degree of both. Friedman


Zadnjega se je držal Pinochet, Chavez se pa tvojega, zato se je njegova država znašla v tej skupini. Skupnoskledarstvo, vsi enaki v revščini.

Libya
Burma
Venezuela
Eritrea
Cuba
Zimbabwe
North Korea


Če ti grafi ne pašejo, je to tvoj problem, svojega še nisi prilepil. Pripoveduješ o neki socialni varnsti, zdravstvenemu zavarovanju, pokojnini in invalidskem zavarovanju, kot da neoliberalne države tega ne poznajo. Zmanjkalo ti je argumentov, pretepel si že vse slamnate može, zdaj celo predpostavljaš, da neoliberalne države pokojnin ne poznajo, mogoče se ti je pa tudi to zatipkalo? Daj Okapi, naredi kakšen spin off.

djordjevic ::

Ti pa še vedno nisi povedal, če je Pinochet kul, ker je 'vaš'. Ne glede na to, da je takisto menda dal pobiti na desetine tisoč ljudi. Čakam.
No grave is deep enough to keep us in chains.

nejcek74 ::

No daj še famozno Menemovo Argentino analiziraj, pa lahko v vsej veličini predstaviš posledice odprtega trga in privatizacije številnih javnih servisov.

Karaya 52 ::

Še malo soli v obliki Miracle of Chile na ranjen socialističen mindset. Ker se nam kmalu obeta protest obrtnikov in glede na filozofijo nagrajencev GZS v današnji oddaji Omizje, boš nejcek kmalu imel priložnost analizirati neoliberalizem v Sloveniji.

Okapi ::

Ja, pa vlaki so tudi točno vozili za časa Mussolinija, ne?

O.

djordjevic ::

@Karaya 52: Pinochet - diktator, masovni morilec. Da ali ne? It's simple really.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

Okapi; Zaradi tega lahko pohvališ železniški transport Italije za časa njegove vladavine ali ne?

Pinocheta bremeni cca 3000 ubitih Čilencev, toliko je bilo ubitih maja 45 v enem popoldnevu, drugače mi ni jasno od kod ti cifre o desetine tisočih pobitih? Me čudi da se moram do te svinjarije opredeljevat, ker je zame vsako človeško življenje sveto in sem mislil da je to bolj ali manj jasno.

Na gospodarskem področju ga pa ne morem prehvalit, z reformami je razpadlo gospodarstvo spravil na sam vrh regije, kar je pozitivno vplivalo na življenja milijonov Čilencev in posredno ostalih v regiji. Bi se našli ljudje, ki bi 3000 ubitih dali na tehtnico, sam tega iz moralnih pač ne delam.

Poleg tega je prehod na parlamentarno demokracijo lahko marsikomu samo za vzgled.

Okapi ::

sam tega iz moralnih pač ne delam.
Seveda delaš, samo jasno priznati si ne upaš.

O.

nevone ::

Pinochet - diktator, masovni morilec.


Koga zanimajo drugorazredne teme? Ljudje gledajo v prihodnost. Aja, v tem, primeru pa ne, aja.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Vajenc ::

Tisti, ki niso ideološki slepi, vidijo da se je gospodarska rast obrnila po prvih Pinochetovih reformah, graf sem dvakrat limal. Če pokrajšam tvoj tekst besed, ki se jih ne najde v ekonomskih učbenikih, ostanejo samo še vejice in pike.

Ti ga bom jaz še 1X nalimal.
 graf!

graf!


Ves čas Pinocheta je bil Čile globoko pod povprečjem ostale latinske Amerike. Po letu 1990, v sklopu zadnjih reform v Čilu, so začeli dohajati to povprečje in ga čez par let tudi prehiteli. V ekonomskih knjigah najdeš tudi socialno varstvo. Ti jih ne najdeš, ker se delaš da bereš Friedmana, ki je za kapitalizem to, kar je za socialno državo Marx. Fundamentalist in kot je se mi zdi že Okapi omenil, utopist. Osebno diskreditacijo je težko resno jemat, če ti to nabije osebek, ki ne ve kam spada Panama in ki ne ve, da Friedmanov prosti trg ne koeksistera z državnimi podjetji ...

Zadnjega se je držal Pinochet, Chavez se pa tvojega, zato se je njegova država znašla v tej skupini. Skupnoskledarstvo, vsi enaki v revščini.

Po BDP/prebivalca (World Bank 2009) je Venezuela na 44 mestu, Čile pa 50, s tem, da ima Venezuela skoraj enkrat več prebivalstva. Po CIA podatkih iz l.2010 je Chile sicer na 56 mestu in Venezuela na 71, vendar če upoštevamo št. prebivalstva bi rekel, da gre Venezueli bolje.

Če ti grafi ne pašejo, je to tvoj problem, svojega še nisi prilepil.

Grafov imaš na netu kolikor hočeš. Evo enega.
 GDP per capita, 2008

GDP per capita, 2008



Pripoveduješ o neki socialni varnsti, zdravstvenemu zavarovanju, pokojnini in invalidskem zavarovanju, kot da neoliberalne države tega ne poznajo.

Neoliberalne države so take le po nickname-u, sicer ne obstajajo. Če bi, bi socialne pomoči ukinile, državne pokojninske sklade privatizirale ravno tako kot zdravstveno zavarovanje. Čile je bil blizu tega.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Vajenc ::

karaya>z reformami je razpadlo gospodarstvo spravil na sam vrh regije, kar je pozitivno vplivalo na življenja milijonov Čilencev

Ti pa si za hece ...

Brezposelnost je s 4,3% leta 1973 v desetih letih narasla na 22%, realne plače so se znižale za več kot 40%, 20% stopnja revščine iz leta 1970 se je do leta 1990 podvojila na 40%, samo v letu 1983 je bruto družbeni proizvod padel za 19%, število brezdomcev in ljudi z neprimernimi stanovanjskimi razmerami pa se je s 27% leta 1972 povečalo na 40% leta 1988. Leta 1970 je najbogatejša petina prebivalcev imela 45% vsega premoženja, najrevnejša petina pa 7,6%. Leta 1989 so se socialne razlike povečale, kajti najbogatejša petina je imela 55% vsega premoženja, najrevnejša petina pa le še 4,4%.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

poweroff ::

SDS ponareja dokumente... kaj ima to veze s Čilom in Friedmanom???
sudo poweroff

Vajenc ::

Tema se je (standardno) iz "SDS whatever", razvila v levi/desni, beli/rdeči, kapitalizem/socializem s primeri ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

nevone ::

Svaka čast moderatorjem za liberalnost v tem oddelku.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

GregiB ::

Torej, še enkrat... predvidevam, da bodo, glede na sedanjo družbeno-gospodarsko-politično situacijo in politično "ponudbo", na naslednje volitve prišli samo najbolj "hard-core" disciplinirani volilci (sledilci). Menim, da je premalo časa, da bi do volitev zavel kakšen nov, svež veter, ki bi prepričal in ukinil politično apatijo
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

djordjevic ::

nevone je izjavil:

Pinochet - diktator, masovni morilec.


Koga zanimajo drugorazredne teme? Ljudje gledajo v prihodnost. Aja, v tem, primeru pa ne, aja.

o+ nevone

Kažem na dvoličnost. To se menda sme. Ali ne?
No grave is deep enough to keep us in chains.

thramos ::

Z dvoličnostjo ...

Karaya 52 ::

Po vrsti, CIA factbook:

Venezula:
country comparison to the world: 91
$12,600 (2010 est.)
$13,200 (2009 est.)
$13,900 (2008 est.)

Gospodarstvo se krči, potem ko je Chavez nacionaliziral del naftne industrije, je ugotovil da v državi sploh ni dovolj znanja, da bi črno zlato spravil na površje, ga obdelal in prodal. Starejši kot so grafi, bolje kaže Venezueli, Chavez pač ne zna z gospodarstvom, kateremu socialistu pa je to sploh šlo od rok?

Proizvodnja v upadu.

CIA Factbook, z razliko od grafa Vajenca, ki edini na speltu postavlja gospodarstvo Venezuele na prvo mesto:

country comparison to the world: 72
$15,500 (2010 est.)
$14,900 (2009 est.)
$15,200 (2008 est.)

IMF je državi leta 2010 rangiral takole:

Čile, 49., 11,587 dolarjev na prebivalca
Venezuela, 60., 9,773 dolarjev na prebivalca

Vajenc> tvoj graf pa lepo kaže, da prve, tiste zares Čikaške reforme, niso bile uspešne, pravi vzpon krivulje se začne po l. 1990 oz. ko je Pinochet odšel in so ekonomsko politiko prevzeli zmernejši ekonomisti.

Vajenc> Ves čas Pinocheta je bil Čile globoko pod povprečjem ostale latinske Amerike. Po letu 1990, v sklopu zadnjih reform v Čilu, so začeli dohajati to povprečje in ga čez par let tudi prehiteli.

Funkcija narašača kadar: x1, x2: x1 > x2 ⇒ f (x1) > f (x2)
Če ne vidiš, da se je leta 1975 krivulja obrnila navzgor, potem ti ni pomoči. Do prihoda marksistov na oblast, je bila država po GDP PPP primerljiva z ostalimi v regiji, zlom gospodarstva, inflacijska spirala gre na njihov račun.

Vajenc> vendar če upoštevamo št. prebivalstva bi rekel, da gre Venezueli bolje

Si kar sproti zmišljuješ statistične kategorije, tako kot pozabljaš citirati cele odstavke iz wikipedije?

Brezposelnost je s 4,3% leta 1973 v desetih letih narasla na 22%, realne plače so se znižale za več kot 40%, 20% stopnja revščine iz leta 1970 se je do leta 1990 podvojila na 40%, samo v letu 1983 je bruto družbeni proizvod padel za 19%, število brezdomcev in ljudi z neprimernimi stanovanjskimi razmerami pa se je s 27% leta 1972 povečalo na 40% leta 1988. Leta 1970 je najbogatejša petina prebivalcev imela 45% vsega premoženja, najrevnejša petina pa 7,6%. Leta 1989 so se socialne razlike povečale, kajti najbogatejša petina je imela 55% vsega premoženja, najrevnejša petina pa le še 4,4%. Kljub temu so po obnovitvi demokracije Pinochetovi nasledniki (in politični nasprotniki) ohranili večji del začrtanih reform. Danes je Čile najbolj razvita država Latinske Amerike.


To si pozabil al kako? Ne sodi v tvojo teorijo, da se je zgodil preobrat v ekonomski politiki po Pinochetovem odhodu? Kljub temu da je kakšno podjetje v državni lasti, je Čile še vedno na 11. mestu po indeksu ekonomske svobodne, čilski čudež pa pojem v politični ekonomiji, ki ga občuduje vsak resen ekonomist. Da Čile ne pozna neoliberalne filozofije zaradi podjetja v državni lasti je isto kot bi trdili da v Jugoslaviji ni bilo samoupravljanja, zaradi vaškega "sp" mizarja. Malo resnosti, v bodoče pa le citiraj celotne odstavke.

Vajenc ::

CIA Factbook, z razliko od grafa Vajenca, ki edini na speltu postavlja gospodarstvo Venezuele na prvo mesto:

Graf, ki sem ga nalimal, kaže BDP/persono v latinski Ameriki. Leta 2008, do kamor seže tudi tvoj graf povprečja BDP latinske Amerike, je bila Venezuela suvereno na prvem mestu.

Če ne vidiš, da se je leta 1975 krivulja obrnila navzgor, potem ti ni pomoči. Do prihoda marksistov na oblast, je bila država po GDP PPP primerljiva z ostalimi v regiji, zlom gospodarstva, inflacijska spirala gre na njihov račun.

Posluši Karaya, krivulja kaže naraščanje BDP vzporedno z naraščanjem BDP latinske Amerike. Ta trend se kaže do leta 1971 oz. do sprejetja prvih in edinih resnično Friedmanovih reform. Sledi globok padec v primerjavi povprečja v latinski Ameriki. Po letu 1975 gre krivulja spet navzgor primerljivo z povprečjem lat. Amerike s tem, da je med krivuljama rekordna razlika. Do približno 1990 raste približno tako hitro kot povprečje latinske Amerike, kamor ne pozabi spadajo tudi države kot so Bolivija in Ekvador. Šele od leta 1990 začne krivulja rasti dosti hitreje kot povprečje latinske Amerike. Če tega ne vidiš se delaš norca iz sebe in nas, ki te beremo. Krivulja se konča nekje leta 2008 za katerega sem ti linkal graf, katera država je ownala na tistem koncu.

To si pozabil al kako? Ne sodi v tvojo teorijo, da se je zgodil preobrat v ekonomski politiki po Pinochetovem odhodu? Kljub temu da je kakšno podjetje v državni lasti, je Čile še vedno na 11. mestu po indeksu ekonomske svobodne, čilski čudež pa pojem v politični ekonomiji, ki ga občuduje vsak resen ekonomist. Da Čile ne pozna neoliberalne filozofije zaradi podjetja v državni lasti je isto kot bi trdili da v Jugoslaviji ni bilo samoupravljanja, zaradi vaškega "sp" mizarja. Malo resnosti, v bodoče pa le citiraj celotne odstavke.

V YU seveda ni bilo samoupravljanja kot so ga učili v knjigah. Ni ga bilo nikjer, da te potolažim. Tako kot Friedmanovega prostega trga ne. Glede tega kaj je povzročilo "čilenski čudež" pa piše tudi v tvojem linku. Le preberi, pa glej, da ne boš kaj izpustil ;p

Kratek izsek, če se ti ne bo dalo brati.
However, Sen notes that this improvement was not because of "free-market" policies but because of active public and state intervention. Chile had a very long tradition of public action for the improvement of childcare, which were largely maintained after the Pinochet coup


Moram šibat, se oglasim zvečer, če boš kaj zanimivega namudril oz. mi kakšno podlo podtaknil, kot je na vaši strani v navadi.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

Karaya 52 ::

Vajenc> Ta trend se kaže do leta 1971 oz. do sprejetja prvih in edinih resnično Friedmanovih reform.

Lažnjivim izjavam, kot se lahko prepriča vsak bralec zgleda ni konca. Pinochet pride na oblast šele leta 73, medtem ko je predsednik postal šele leta 74 - coup d'etat pa se napaja ravno iz slabe gospodarske situacije. Podeduje pohabljeno gospodarstvo, plod nacionalizacij in zapiranja, po nauku Marxa. Prve reforme so sprejete leta 75 in na tej točki se graf BDP/prebivalca začne obračati. Vse slabega kar je sledilo, gre na Marxov račun. Iz zaprtega gospodarstva do prostega trga se namreč ne da priti brez začetnega šoka, ko je pohabljeno gospodarstvo postavljeno na realna tla. To zna povedati vsak državljan postkomunističnih držav, tranzcija, ja kaj pa drugega?!

Če privzamemo, da nikjer ni neoliberalnega gospodarstva, nikjer ni samoupravljanja, nikoli nismo poznali komunizma, potem lahko hitro zaključimo debato ker mi gre takšno relativiziranje hudo na jetra. To gre skozi na kakšni "liberalni akademiji", FF ali FDV, kjer se spušča v zrak veliko megle v želji socialistom dati drugo priložnost in Pinochetovim reformam in nasploh svobodni ekonomiji odreči uspehe. Je pa to material, ki ga nekritično sprejema leva elita, ko po medijih, financiranih iz državnega proračuna, trobi, da arabski svet protestira proti neoliberalni politiki.

Prava rast je rast, ko se krivulja obrne navzgor to pomeni rast. Če se kakšen socialist nad tem zmrduje se ga pač da na ignore in svetu razbobna da nima pojma.

Vajenc ::

Lažnjivim izjavam, kot se lahko prepriča vsak bralec zgleda ni konca. Pinochet pride na oblast šele leta 73, medtem ko je predsednik postal šele leta 74

ok, ok sem se zmotil v letnici. a si ti včlanjen v SDS? Tvoj attitude bi pasal tja. To ne spremeni dejstva, da je krivulja na tvojem grafu po letu 1974 padla strmo pod latinsko povprečje.
Prve reforme so sprejete leta 75 in na tej točki se graf BDP/prebivalca začne obračati.

Pa si videl na grafu, da istočasno praktično enakomerno narašča tudi krivulja latinskega povprečja s tem, da je ves čas Pinocheta ostala krivulja Čila globoko pod latinskim povprečjem.
Vse slabega kar je sledilo, gre na Marxov račun. Iz zaprtega gospodarstva do prostega trga se namreč ne da priti brez začetnega šoka, ko je pohabljeno gospodarstvo postavljeno na realna tla.

Iz zaprtega gospodarstva v prosti trg so prešli na način, da so privatiziral državne ustanove in podjetja (razen največjega), potem pa so novi lastniki tovarn reševali rdeče številke z množičnim odpuščanjem, podražili so zdravstvo, šolstvo in pokojnine, vlada pa je znižala davke podjetjem, da so privabili tuje vlagatelje. Po ~ 10 letih je bil rezultat katastrofalen, zato so Pinocheta odstavili in začeli z zmernejših liberalizmom. Med drugim so vmes prepovedali kopati baker vsem nedržavnim podjetjem.

Prava rast je rast, ko se krivulja obrne navzgor to pomeni rast.

A bejž. Ko gre dol pomeni padec? ... krivulja ima trend rasti od leta 1950 (od kjerkoli nazaj) naprej, le, da je bila pod Pinochetom najnižje pod latinsko ameriškim povprečjem v obdobju prikazanim na grafu.

Če se kakšen socialist nad tem zmrduje se ga pač da na ignore in svetu razbobna da nima pojma.

Sej tebi tudi, če bi pobarval obdobje med vladavino Pinocheta na grafu, še vedno ne bi bilo jasno, da je bil Čile v obdobju Pinocheta najbolj v pizdi, vsaj glede na obdobje na grafu in povprečja sosednjih držav.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Vajenc ::

Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

thramos ::

Seveda pa tega, da so bile podkupnine izplačane, ne morem neposredno potrditi.

Karaya 52 ::

Vajenc se še kar oglaša, potem ko se ga dobi na laži, ki jo izvirno imenuje za napako in potem ko "pozabi" citirati del odstavka, ki mu ni všeč. Še vedno iz grafa ne zna prebrati, da BDP Čila pada od leta 1970, ko je marksist Allende prevzel predsedniško mesto in šel v radikalno nacionalizacijo gospodarstva. Prvi paket gospodarskih reform Pinochet izvede leta 1975, ko je Čile že globoko pod povrečjem Latinske Amerike, od takrat dalje država hitro nadomešča izgubljenih 5 let strmoglavljanja BDP (1970 - 1975).

Vajenc> Iz zaprtega gospodarstva v prosti trg so prešli na način, da so privatiziral državne ustanove in podjetja (razen največjega), potem pa so novi lastniki tovarn reševali rdeče številke z množičnim odpuščanjem, podražili so zdravstvo, šolstvo in pokojnine, vlada pa je znižala davke podjetjem, da so privabili tuje vlagatelje.

Zato pa glej, da na naslednjem sestanku podmladka SD zbrane opozoriš, da sta komunizem in socializem države pahnil v revščino in več desetletno gospodarsko stagnacijo in da jim naj podobni družbeni eksperimenti ne padejo več na pamet.

Karaya 52 ::

Vajenc> Osebno diskreditacijo je težko resno jemat, če ti to nabije osebek, ki ne ve kam spada Panama

Mimogrede, me lahko citiraš, kdaj in kje sem izjavil da je Panama del Južne Amerike?

Vajenc ::

Karaya 52 je izjavil:

Vajenc> Osebno diskreditacijo je težko resno jemat, če ti to nabije osebek, ki ne ve kam spada Panama
Mimogrede, me lahko citiraš, kdaj in kje sem izjavil da je Panama del Južne Amerike?

Par dni nazaj si odgovoril na moj povst, da so v Južni Ameriki neuspešno poskusili vpeljati Friedmanov prosti trg, s trditvijo, da je Čile "uhuhu" država v Južni Ameriki, kjer jim socialisti v Boliviji in Venezueli zastirajo pogled do "uhuhuhuhu" uspešne države Paname. Ker si odgovarjal na del kjer se govori o J.Ameriki sem sklepal, da jo nepravilno uvrščaš v ta del. Če pa si hotel dajati vzgled uspešne države v Severni Ameriki, bi z lahkoto naštel kero drugo uspešnejšo državo v tem delu. Ampak jaz te imam na sumu, da si ustrelil kozla. Zaradi mene se ti ni treba upravičevati, ker ti v tej temi ne bom več odgovarjal na tematiko prostega trga, marxizma in geografije.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

thramos ::

Vajenc ::

Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Libertarian ::

Kaj zaj LEVIČARJI, ste našli stavke, besede, vejice in pike, ki jih je ponaredil socialist Janša?
Sic semper tyrannis

Vajenc ::

Libertarian je izjavil:

Kaj zaj LEVIČARJI, ste našli stavke, besede, vejice in pike, ki jih je ponaredil socialist Janša?

Ne vemo kdo je ponaredil dokument, objavili pa so ga na spletni strani SDS, katere predsednik je Janša.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Libertarian ::

Bistva iz naslova teme torej ni več? Je to še en LEVIČARSKI produkt ki je noter votel, okoli ga pa nič ni?
Sic semper tyrannis

TESKAn ::

Ja, SDSje "naključno" pomešala več različnih dokumentov, pri tem so se pa povsem po "naključju" še poravnale številke strani. Seveda. Mogoče pravljica, dovolj dobra za zadrte janševce. Na nivoju kriminalca, ki se zagovarja, da ni zabodel žrtve, ampak se je ta spotaknila in mu padla na nož. In to sedemkrat.

Mimogrede, kako je kaj z libertarno stranko? Al ste se libertarci odločili, da boste sledili liku in delu ljubljenega vodje, ker ste preleni, da bi se vam dalo ukvarjat s svojo stranko in je lažje samo tulit in zmerjat?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pšenični ::

Ista zgodba kot tlele, se odvija na področju Patrije. En sam domišljijski spis. Zeeeh...laž na laž, pardon, napaka na napakico..

http://www.reporter.si/index.php?option...

Levičarji postajao vedno bolj dolgočasni. Orožje, orožje ali iščejo dlako v jajcu. Po komentarjih sodeč imajo tud ljudje izmišljenih zgodbic že počasi dovolj. Tko da, na volitvam ta levim ne kaže nič dobrega.

To je pa že dober razlog za paniko, ane, da te odvlečejo od korita.

Ko pride na dan da z zadevo ni nič, tema postane "drugorazredna". In začne se brezvezno nabijanje.....

Isto v temi o obrtnikih...in protestu, skozi se vrtijo okrog bistva problema in mentalno sabotirajo. Ja, to je dobe izraz za levičarje - mentalni saboterji.

Zgodovina sprememb…

Vajenc ::

Zgleda, da imata Reporter in Demokracija nov spletni vir za dokazovanje svojih domnev. Prozorno.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

TESKAn ::

Heh, desničarska propagandna mašinerija že melje ven razloge, kako je za padec podpore SDSu kriva levica in afere patrija, orožje, ...
Ne zmorejo pa desničarji enega pogleda v ogledalo, da bi videli, da je za padec podpore kriv prozoren juriš SDSa na predsednika, ko so malodane mesec dni najprej tulili, kake dokaze imajo, nato te "dokaze" dali na plano in še naprej tulili, ko pa jim je ta šalabajzerski načrt eksplodira nazaj, pa potihnejo, marginalizirajo dejstvo, da so ponaredili dokument (če zbašeš skupaj strani iz večih map in si vzameš čas, da urediš številke na straneh, to ne moremo označit samo za "napako") in začnejo iskat krivce za lastno nesposobnost povsod okoli.

Mislim, še enkrat. SDSu je podpora rasla, vlado imamo napol nesposobno in si ves čas vrta luknje v svoj čoln. _VSE_, kar bi morala SDS in njen veliki vodja naredit, bi bilo, da lepo tiho gledajo burlesko iz naslonjača in se smejijo. Ampak neee, mojstri gredo ponarejat dokumente, se napihujejo do skrajnosti, kakšne dokumente imajo in si lepo zminirajo možnosti za naslednje volitve. Kriv pa je seveda Milan Kučan in njegova udbomafija, ne pa šalabajzerska SDS.

Ja, verjetno je Kučan osebno šel v arhiv (je majhen, pa ga ni nihče opazil), zbral skupaj pok dokumentov, popravil številke in jih lepo podtaknil Janši osebno.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Mr.B ::

Evo še en pravni red države : http://24ur.com/novice/slovenija/kresal...
V normalnih državah, bi moral nekdo odstopiti, ne pri nas bo to še burleska. Ni čudno da vsi Državno kontrolirani mediji govorijo o opet "domnevnih" orožarkih poslih. Samo da so se sedaj naučili, da morda ni smiselno uporabiti : NAJ BI.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

TESKAn ::

Ja, "anonimna prijava". Me zanima, če bo 24kur tako skočil, če jaz pošljem kako anonimko. Desničarji se pač branijo tako, kot se najbolj znajo - z diskreditacijo in preusmerjanjem pozornosti.

So pa tokrat vsaj toliko previdni, da če se izkaže, da so se spet "pomešale listine", ne bo počilo direkt nazaj:P.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Buggy ::

Desnici nikoli ne bo zmanjkalo podpore v Sloveniji. Backov, ki rabijo nekoga, da se z njimi poistovetijo in jih zejne popeljejo cez vodo je vedno vec...beee. Beseda "troti" je za vas olepsevalnica!

Ne vem kdaj bo imelo desno volilno telo toliko jajc da bo reklo bobu bob in dejansko kasno stvar priznalo..pa nihce ne rabi lincanja...desnica je pac v slovenski sistem upeljala delovanje na principu izlocanja, ter poskrbela za unicenje osnovnih vrednot in nacel.

Govna!

imagodei ::

Hm, po vsem tem dogajanju imam jaz novo teorijo.

Prevzet vodenje države od Pahorja leta 2012, ko bo gospodarstvo na psu in se bodo (končno?) tudi pri nas začele demonstracije, je samomor. Janša je precej prebrisan in se tega dobro zaveda, zato si je namenoma začel zbijat rejtinge.

Mislim, resno - kdo pri zdravi pameti pa bi si upal zastaviti svoje dobro ime in prevzeti vodenje države danes, kamoli leta 2012?

>:D
- Hoc est qui sumus -

Mr.B ::

V bistvu rabiš diktaturo za en mandat. Problem je le, da se mora človek povprašati pri katem % podpore vlade, lahko njen neodstop smatraš kot diktatura ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

imagodei ::

Mnja, kot diktator bi se pa Janša kar odrezal, ja... >:D
- Hoc est qui sumus -

Mr.B ::

imagodei, če verjameš včerajšnji gledališki predstavi za ovce, v teatru imenovan Parlament, ti kar verjemi utopiji realnosti reseta..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
««
14 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo naj bi bili strici iz ozadja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5510607 (8488) Mipe

Volitve 2011 (strani: 1 2 3 429 30 31 32 )

Oddelek: Problemi človeštva
1588163514 (135536) Ziga Dolhar

Več podobnih tem