» »

Varuhi konkurence preučujejo Apple

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v iTunes in jim zaračunava 30-odstotno provizijo pri prodaji, krši protimonopolno zakonodajo. Apple seveda ne prepoveduje prodaje mimo svojih kanalov, a od podjetij zahteva, da v primeru prodaje prek App Stora drugod ne nudijo ugodnejših ponudb. In na Applove naprave vsebine mimo App Stora ne morejo, torej se podjetje, ki se z Applovimi pogoji ne strinja, avtomatično odpove ogromnemu trgu iPadov, iPhonov in iPodov.

Odločitev je sedaj odvisna od presoje regulatornih organov, kaj je trg in ali ima Apple dovolj moči, da ga obvladuje. Tržni delež iPhonov med pametnimi telefoni je 16-odstoten, Applov tržni delež med tabličnimi računalniki je skoraj 75-odstoten, tržni delež pri spletni prodaji glasbe pa 70-odstoten.

1 komentar

sheldon ::

Končno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriško vrhovno sodišče dovolilo tožbo zoper Apple zaradi monopola z App Store

Oddelek: Novice / Tožbe
205712 (4302) Stra
»

Apple premalo lobira

Oddelek: Novice / Tožbe
84326 (3697) Nummy
»

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10520277 (17864) CoolBits
»

Steve Jobs CEO desetletja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
707141 (5665) FireSnake
»

Apple prijazno onemogoča

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
425388 (2837) Ginginova

Več podobnih tem