» »

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta

Slo-Tech - Odprto pismo, ki ga je v sredo Adnaan Ahmad iz hamburške Berenberg Bank poslal Microsoftovemu in Nokiinemu izvršnemu direktorju, je sprožilo veliko špekulacij. V pismu namreč Ahmad navaja nekaj možnih rešitev, kako povečati Nokiin upadajoč tržni delež na področju pametnih telefonov. Ključna ukrepa sta Windows Phone 7 in odpuščanje na Finskem.

Nokiin novi izvršni direktor Stephen Elop je bil pred tem zaposlen pri Microsoftu, zato bi moral biti toliko bolj za sodelovanje, pravi Ahmad. Podjetji bi morali podpisati ekskluzivni dogovor, ki bo Nokii omogočil uporabo Windows Phone 7 na svojih pametnih telefonih. Tako bi Nokia brezplačno dobila nov sistem, avtocesto do večjega tržnega deleža v ZDA in možnost zmanjšati svoje izdatke za raziskave in razvoj za milijardo evrov, saj bi MeeGo, ki se z Androidom in iOS-om res ne more kosati, ukinili. Druga pomembna odločitev bi morala biti občutno zmanjšati število zaposlenih na Finskem, kjer Nokia zaposluje okoli sedem odstotkov vseh prebivalcev.

Ali bo po dolgih pogajanjih na nokiah res pristal Windows Phone 7, je za zdaj nemogoče reči. A tržni delež Nokie iz leta v leto upada, vrednost delnice tudi, Microsoft pa z Windows Phone 7 intenzivno išče kakšno res dobro priložnost, saj so vsi trenutni kupci intenzivno investirani tudi v Android. Možno torej je.

76 komentarjev

«
1
2

Good Guy ::

Naj nokia že propade pa bo mir..

mailer ::

A naj zato SCT sodeluje s Krko, da ne bo propadel... Bedarija da večje ni.

antireal ::

In nokia in windows mobile 7 sta skret!

talmai ::

Nokia ima trenutno zelo dober IDE (Qt ima namreč 20 let zgodovine in je kot SDK izpiljen, za raziko od Symbian SDKja pa ne ohranja konceptov iz časov, ko compilerji še niso imeli booleanov in exceptionov). Ne bodo ga kar tako odvrgli IMHO. WP7 SDK nima niti sqlite libraryja! (saj se bodo stvari spremenile, ampak Nokia je čakala že dovolj). So pa pri Nokiji kreteni, kar se tiče nekaterih Qt APIjev za Symbian (kamera, zemljevidi itd.) - če so že zadostno implementirani, se jih pa ne da lepo deployat.

Z MeeGotom grejo v pravo smer, ampak občutno prepočasi. Kar je pa pri Symbian 3 največji fail je pa backwards compatibility, ki ga vzdržujejo tudi na ravni vmesnika (zato da isti app lahko lavfa na različnih resolucijah, touch/netouch, različni keyboardih...). Kdor dela app ve, da sta bolje dva različna vmesnika od enega, ki je shitty. (in S60 je shitty vmesnik za današnje čase, na touch telefonu pa izpade kot delna invalidnost)

Resnično upam, da se Nokia samo malo bolj fokusira na končni produkt, da ukinejo odvečne plasti managementa in nadaljujejo z inovacijami (in da znajo potegnit črto!). Čeprav sodelovanje z MSjem zdaj lahko obema koristi - če Nokia spusti z rok ves svoj software, potem je z njimi na dolgi rok konec.
"Bit je kot določna popolnoma nedoločna." (M. Heidegger)

noraguta ::

WP7 SDK nima niti sqlite libraryja!

groza ! ker drugih db enginov pa ni.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

js osebno ::

Si tale tipson sploh zasluži službo analitika?
Nokiin novi izvršni direktor Stephen Elop je bil pred tem zaposlen pri Microsoftu, zato bi moral biti toliko bolj za sodelovanje, pravi Ahmad.

Tisto z SCTjem in Krko zgoraj dobro razloži tole..
Podjetji bi morali podpisati ekskluzivni dogovor, ki bo Nokii omogočil uporabo Windows Phone 7 na svojih pametnih telefonih. Tako bi Nokia brezplačno dobila nov sistem, avtocesto do večjega tržnega deleža v ZDA in možnost zmanjšati svoje izdatke za raziskave in razvoj za milijardo evrov, saj bi MeeGo, ki se z Androidom in iOS-om res ne more kosati, ukinili.

tale del se mi zdi smešen.. Za raziskave in razvoj levji delež izdatkov pobereta NSN (razvoj telekomunikacijske opreme) in Navteq (navigacija), ko odštejemo ta dva ostane le malo več kot miljardo EUR. Večino tega pa pobere vzdrževanje in razvoj Symbiana, za MeeGo in Qt skupaj pa namenijo 300 mln. EUR.. Kot analitik bi človek moral vedeti da Nokiin MeeGo sploh še ne obstaja in se zato nikakor ne more kosati z tistima dvema OSoma..

RejZoR ::

Good Guy je izjavil:

Naj nokia že propade pa bo mir..


Zakaj? Nokia bi imela čist super telefone če ne bi delala neumnosti v stilu 8mpix kamerc s fiksnim fokusom. Nokia C6-01 in C7 bi bila super telefona če ne bi imela tega felerja. Symbian 3 pa se mi ne zdi tko napačen. Izgled je moderen in nisem opazil, da bi kdo imel kakšne grozne probleme z njim kljub temu da je precej nova zadeva.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gemini ::

Jaz se pa popolnoma strinjam z omenjenim, mislim da bi to lahko obema prineslo velike koristi, samo pravi marketinški pristop bi bil potreben. Namreč oba sta velikana na svojem področju, no MS-ju v vsakem primeru ne bo hudega tudi če njihov VM7 ne bi šel po pričakovanjih, Nokiji pa se gre za preživetje. Kakorkoli, Nokia je vedno proizvajala dobre telefone, glede mehkega dela pa so mrtvi. Mislim da je VM7 dobra zadeva, pač že po defaultu vsi nekaj radi pljuvajo po MS-ju, kar tako iz navade, je pa kar solidna zadeva, vsaj v primerjavi z androidom kar se mene tiče. Še par popravkov, pa bo :)

techfreak :) ::

Veliko raje bi videl MeeGo na Nokia telefonih kot pa WM7.

Tilen ::

techfreak :) je izjavil:

Veliko raje bi videl MeeGo na Nokia telefonih kot pa WM7.


Kaj prvi prinaša in drugi ne?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

techfreak :) ::

Večjo odprtost.

SLO_Matej ::

Pa kakšen Windows Mobile 7 (WM7)??! Kaj vam ni jasno? Novi Windows Phone (PHONE, PHONE, PHONE) 7 je čisto nov izdelek, ki nima nobene veze več s starim Windows Mobile. Gre za popolnoma nov, popolnoma drug OS.

Zgodovina sprememb…

69charger ::

Klinc gleda Windowse,dajte nam Android na Nokie pa bo takoj bolje,ne pa en shit od Microsoftiča.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

techfreak :) ::

Vsak se lahko zmoti, nevem zakaj te ena črka tako moti.

roli ::

Nokia z WP7 morda niti ni slaba ideja. Če bi izdali nek telefon, ki bi imel soliden HW in nebi stal celo premoženje seveda. Meego bi pa seveda razvijal še naprej - sistem je še vedno zanimiv samo dobro bi bilo, če bi že enkrat izdali mobilnik z njim. Symbiana pa naj se "znebijo" - na pametnih telefonih seveda. Za tiste dobre stare glupe telefone je še vedno primeren.

Me pa zanima kako bo z WP in novejšimi različicami. V primeru, da vsi dobijo popravek dokler telefon res ni prestar (kot pri iOS) zadevo močno pozdravljam. Če pa bodo delali kot pri Androidu - naj se gonijo v ****. Android je sicer soliden sistem ampak daleč od najboljšega. Zadevo bi včasih najraje fliknil ob steno - preko enega izmed SMB explorerjev na telefon downloadam video file iz mreže. Vse ok, če nebi prednosa tam pri par % prekinil. Zakaj? Ker se wifiju ne zdi vredno bit prižgan. Pa probaš en hack, probaš drug hack, probaš nastavitev naj bo wifi "allways on" pa še kar ne dela. Seveda, ko tisočkrat probaš in si že pošteno razkurjen se mu kočno posveti, da bi rad nekaj downloadal in začne delat. Ali pa, če ga med delom "zamotiš" z neko drugo aplikacijo, ki v backgroundu šari po netu.
http://www.r00li.com

smash ::

sodelovanje z microsoftov bi bila v tem trenutku ena od bolj pametnih potez nokie, saj bo WP7 verjetno dolgoročno potolkel tako ios kot androida

Migelo ::

smash je izjavil:

sodelovanje z microsoftov bi bila v tem trenutku ena od bolj pametnih potez nokie, saj bo WP7 verjetno dolgoročno potolkel tako ios kot androida

Zakaj že?

Icematxyz ::

Kakorkoli, letos bo se Nokia najverjetneje za nekaj odločila. Se pravi vsaj glede neke kratkoročne in srednjeročne strategije na področju OS. Ko pa se bodo odločili pri podjetju Nokia, kaj bodo naredili, pa bom prevrtel film nazaj, kaj vse sem prebral v minulem obdobju in bom to primerjal s tem, kaj bo na koncu dejansko res.

Me pa vseeno zanima nekaj. Kdo je Adnaan Ahmad in kakšno težo ima pri tej odločitvi? Za ime sicer slišim prvič in Google nič kaj ne najde (oziroma ne vem, koga sploh iščem)? Če ima kdo kaj več informacij na to temo, lahko seveda tukaj napiše.

Zgodovina sprememb…

raufnk ::

Migelo je izjavil:

smash je izjavil:

sodelovanje z microsoftov bi bila v tem trenutku ena od bolj pametnih potez nokie, saj bo WP7 verjetno dolgoročno potolkel tako ios kot androida

Zakaj že?

...ker kar sem do sedaj videl, so kopirali androida brez njegovih pomanjkljivosti.
lp raufnk

techfreak :) ::

Jaz bom čestital MSju ko bo z WP7 potolkel WM.

Nokia se mi bo pa zamerila, če se bo res odločila za WP7. Imam občutek, da to ne bi bilo v njihovem slogu.

Seto ::

Če zgubljaš, je treba spremenit slog. :)
Slovenski Android portal http://slo-android.si

smihael ::

Windows Phone 7 in Nokia, ni šans. Long live MeeGo!!!

slitkx ::

antireal je izjavil:

In nokia in windows mobile 7 sta skret!

Sekret so na kič navajeni uporabniki. Med uporabniki Android telefonov in iPhone-a jih je mnogo več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slitkx ()

Mikrohard ::

LoL... kdor se na uporabnike izgovarja in pravi, da so uporabniki krivi, da določeni firmi ne uspeva, je pa res en čudak. Uporabnik oz. stranka je KRALJ. Pa naj bo to en navaden povprečnež, poslovnež, mulc, blondinka, g33k, vojak, mafijc,... uspešno bo tisti podjetje, ki mu bo uspelo zadovoljiti največji delež celotne populacije uporabnikov. Če so pa to iz tvojega vidika "na kič navajeni uporabniki", ki jih zmerjaš s "sekretom" pa tudi prav. Ampak dejstvo je, da Apple in Google s svojima OS-oma Nokio na smartphone trgu prehitevata po celi črti (oz. sta jo efektivno že prehitela). Ima pa nokija še vedno soliden trg "neumnih" telefonov. Jaz osebno bi symbian uvrstil nekje vmes med pametne in neumne telefone :)

techfreak :) ::

Težava Nokie je v tem, da nimajo smartphone OSa - nekaj takšnega, kar bi bilo podobno alternativam (iOS, Android, WP7).

ProGTX ::

Imam predlog za Nokio, v duhu novice - nova serija, recimo W, ki bo imela naložen WP7. Podobno lahko naredijo serijo A za Android in M za MeeGo - da sprobajo, kateri sistem bi se najbolj prijel pri uporabnikih.

Taka ideja je definitivno bolj verjetna, kakor da bi Nokia kar opustila Symbian - lasten sistem, ki so ga toliko časa razvijali.

slitkx ::

Nokia ima smartphone OS, uporabniki & uporabnice Androidnih telefonov ter iPhone-a so pa po večini ljudje, ki jih imajo le zaradi modnega trenda. Vsaj 75% funkcionalnosti itak ne izkoristijo (še zmeraj pišem za večino), ker so preprosto preveč leni in glupi.

r0ker ::

nokia ima kar veliko fanboyev, ki bodo kupilimeego telefon pa tudi če pride na trg čez 2 leti. dejstvo.
še zdaj se folk hvali z nokio n8, al kaj je ta tanajnovejša, da je 2. najboljši telefon na trgu. isto bedilno kot rečt, da je ios najboljši, da je android najboljši itd
med tem ko po drugi strani bi pa Nokia z WP7 bil totalni win. no.. če bi imel MS besede pri HWju, ker so nove nokie debele kot svinja in to kupijo samo nokia fanboyi

LordPero ::

Tilen je izjavil:

techfreak :) je izjavil:

Veliko raje bi videl MeeGo na Nokia telefonih kot pa WM7.


Kaj prvi prinaša in drugi ne?


Vsaj odprtost (in vso moč, ki jo s tem dobiš, od nalaganja softwara do kustomizacije vsake možne neumnosti) in večopravilnost (ki jo npr. na Maemu uporabljan praktično non-stop).
Nevem kak folk (u bistvu vem, večina, ampak mi ni ql) hoče raje met zaprte sisteme, kjer ne moreš spreminjati praktično nič in moraš narest celo znanost, če hočeš met par različnih oken odprtih hkrati.

Ker če gre Maemo/MeeGo glive paberkovat, bom jezen na moč oz. mi ostane edino še kak čim manjši Ubuntu/W7 (teoretično mogoče tudi BB Tablet OS/QNX) telefon/dlančnik/uničevalec žepov.

Poleg vsega, pa moram še malce raziskat ker Berenberg pametnjakovič se je spravu to pisat oz. kakšni so cilji zadaj (oz. tudi od kje ukazi/ideje o pismu).

smihael je izjavil:

Long live MeeGo!!!

Long live MeeGo!!!
LordPero

slitkx ::

Velika prednost Nokiinih telefonov je robustnost.
Androidnih in iPhone pa seveda šminkerija, da je folk "in".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slitkx ()

techfreak :) ::

Nevem kak folk (u bistvu vem, večina, ampak mi ni ql) hoče raje met zaprte sisteme, kjer ne moreš spreminjati praktično nič in moraš narest celo znanost, če hočeš met par različnih oken odprtih hkrati.

Pri večini folka ni izbira med odprtim in zaprtim, ampak med tistim, kar je narejeno dovršeno in tistim, kar je skupaj "zmetano", da približno deluje.

iPhone/WP7 - it just works! Brez nepotrebnega kompliciranja, vse deluje kot mora.
Android - malo bolj težavno za uporabo in malo manj dodelano, ampak dokaj dobro deluje.
Maemo ... hm ... ah ... mhm. Obeta veliko, verjetno pa bo na koncu slabše kot Android.


@pixel: Nokie so robustne? Po občutku bi rekel, da so manj robustne kot iPhone.

Zgodovina sprememb…

MrBrdo ::

Bolš bi blo če bi se Nokia obnašala tko k se ostale firme.. Pač naj dajo določene telefone z Androidom, določene z WM7, določene poceni pa z Symbianom... Men so drgač Nokia telefoni ql sam Symbian je pa za en drek.
MrBrdo

JackOdpirac ::

LordPero je izjavil:

Tilen je izjavil:

techfreak :) je izjavil:

Veliko raje bi videl MeeGo na Nokia telefonih kot pa WM7.


Kaj prvi prinaša in drugi ne?


Vsaj odprtost (in vso moč, ki jo s tem dobiš, od nalaganja softwara do kustomizacije vsake možne neumnosti) in večopravilnost (ki jo npr. na Maemu uporabljan praktično non-stop).
Nevem kak folk (u bistvu vem, večina, ampak mi ni ql) hoče raje met zaprte sisteme, kjer ne moreš spreminjati praktično nič in moraš narest celo znanost, če hočeš met par različnih oken odprtih hkrati.

Poglej kakšen drek je ratal android. Vsak počne z njemu kar želi, rezultat pa je da dela povsem tekoče šele s prihodom LGjevega 2X s Tegro 2.:)

Zaprtost mora obstajati!! Vsaj delna!

r0ker ::

gtajevec android dela povsem tekoče na HD2.

kakorkoli, naj nokia vsaj poizkusi. naj se potrudijo na designu in poknejo gor WP7 pa bomo vidli. po moje bil tak telefon bil uspešnica.

smash ::

r0ker je izjavil:

gtajevec android dela povsem tekoče na HD2.

kakorkoli, naj nokia vsaj poizkusi. naj se potrudijo na designu in poknejo gor WP7 pa bomo vidli. po moje bil tak telefon bil uspešnica.


edina firma ki dela "tekoče" izdelke, je žal samo apple, vse ostalo je lagasto, tudi HD2

LordPero ::

Ja, ampak tekoče dela, samo kar si je Službenik zamislil, nič več in nič majn -kar je za večino več kot dovolj dobro in pride do izraza ta opevana utekočinjenost :).

techfreak :) je izjavil:

Nevem kak folk (u bistvu vem, večina, ampak mi ni ql) hoče raje met zaprte sisteme, kjer ne moreš spreminjati praktično nič in moraš narest celo znanost, če hočeš met par različnih oken odprtih hkrati.

Pri večini folka ni izbira med odprtim in zaprtim, ampak med tistim, kar je narejeno dovršeno in tistim, kar je skupaj "zmetano", da približno deluje.

iPhone/WP7 - it just works! Brez nepotrebnega kompliciranja, vse deluje kot mora.
Android - malo bolj težavno za uporabo in malo manj dodelano, ampak dokaj dobro deluje.
Maemo ... hm ... ah ... mhm. Obeta veliko, verjetno pa bo na koncu slabše kot Android.



Zakaj bi bil Meego slabši? Android ima še vedno premnogo težav (in velikih omejitev), pa je že tako razširjen. Point je marketing (oz. rezultat: pozicioniranje), Meego ga skoraj nima (Maemo ga nima), Android, WP7 in iOS pa so na vsakem vogalu.

Drugače pa ja, glede uporabnikov, sej neki takega sem napisal (oz. namignil na to), pred mano je sicer že pixel vse to povzel:

slitkx je izjavil:

Nokia ima smartphone OS, uporabniki & uporabnice Androidnih telefonov ter iPhone-a so pa po večini ljudje, ki jih imajo le zaradi modnega trenda. Vsaj 75% funkcionalnosti itak ne izkoristijo (še zmeraj pišem za večino), ker so preprosto preveč leni in glupi.
LordPero

techfreak :) ::

Večina ljudi res ne uporablja večine funkcionalnosti, ki jo telefon ponuja, predvsem zaradi tega, ker takšnih stvari ne potrebujejo. Smartphoni pa so včasih bili namenjeni izključno poslovnim uporabnikom, v današnjih časih pa se uporabljajo predvsem zaradi socialnih omrežij in Appov.

Če nekdo želi biti vedno povezan in uporabljati App-e potem sta iPhone in Android zaenkrat najbolj uporabna zaradi števila aplikacij. WP7 pa šele pridobiva aplikacije in še ni toliko splošno uporabljen.

Nobeden pa ne ve, komu je dejansko MeeGo namenjen.

Zgodovina sprememb…

r0ker ::

smash je izjavil:


edina firma ki dela "tekoče" izdelke, je žal samo apple, vse ostalo je lagasto, tudi HD2

še WM6.5 je tekoč na HD2. pridi, ti pokažem :) da neboš bedarij govoril :)

mailer ::

So pa ponudniki mobilnih storitev dobro nategnili uporabnike. Najprej so jih za ugodno ceno zvabili za vezavo in subvencioniranjem telefonov, ki so tako ali tako še vedno predragi, potem pa jim skoraj ukinili povezavo na internet in s tem pametne mobilnike poneumili vsaj za polovico, tako da so zdaj dokaj blizu symbian telefonom. >:D Pa kot je že nekdo zgoraj napisal, večina ima pametne telefone ker so "fancy" in so bolj "in" a več kot za brskanje po spletu, fejstbukanje in poslušanje glasbe jih skorajda ne uporabljajo, tudi pogovorov je po mojem mnenju vse manj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mailer ()

techfreak :) ::

Je kaj bolj primernega kot pametni telefon za brskanje po spletu, fejstbukanje in poslušanje glasbe, ko nisi doma?

Mohimm ::

Kot redni uporabnik symbiana in "občasno redni" uporabnik , je symbian odlična alternativa glede vsake namembnosti. Mnogo telefonom pri nokii ne manjka nič v smisli hardwera/softwera... kar jim manjka je presnet idiotizem po nakupu telefona.
Primeri:
aplikacije v ovi store--
- nedosegljiva če nimaš jezika na slovensko..
- ne zazna gps-a ker ovi store na določenih verzijah softwera ne podpira GPS-a....(ok, krivda vodafona za zastarel software)
- označena kot freeware, po downloadu ugotoviš da je trial...
- vsesplošna zmeda vseh aplikacij

In pa seveda, kar me je potisnilo čez mejo razuma, da naslednji telefon verjetno ne bo nokia ->
ovi suite... Po "odličnem" pc suite, ki je bil malenkost bugy, po formatu računalnika naložim ovi suite..
Waw, hud interface, lepe ikone,do trenutka, ko ugotoviš, da je aplikacija bugy-er, hkrati pa ti ne omogoča urejanja koledarja(!!!! WTF drobni tisk, omogoča ga z outlookom :| ), ti ne sinhornizira avtomatsko stanja kontaktov na telefonu in računalniku, ampak zahteva ročno posodabljanje(dobra stran: kontaki so dosegljivi na računalniku, če telefon ni priklopljen...), isto za sporočila, useless/missing file explorer,...

IMO njihov problem niso telefoni s symbianom, ampak frustriranje kupcev.. Ter pa seveda loščenje GUI-ja na touchscren telefonih. :)

PS: če kdo najde telefon s touch screenom ter številčno tipkovnico, ki je hkrati še spodoben smartphone, naj mi sporoči...

Icematxyz ::

Nobeden pa ne ve, komu je dejansko MeeGo namenjen.


Je kaj bolj primernega kot pametni telefon za brskanje po spletu, fejstbukanje in poslušanje glasbe, ko nisi doma?

Gregor P ::

LordPero je izjavil:

Ker če gre Maemo/MeeGo glive paberkovat, bom jezen na moč oz. mi ostane edino še kak čim manjši Ubuntu/W7 (teoretično mogoče tudi BB Tablet OS/QNX) telefon/dlančnik/uničevalec žepov.

... to bi bil tudi za mene zelo žalosten dan, ker maemo je vsaj za mane nekaj najboljšega kar se je zgodilo na pametnih prenosnih napravah, ki so resnično potovalni PC-ji (se pa globoko strinjam, da ta OS pač ni namenjen preprostim uporabnikom).

Kar se pa strojno samih naprav tiče, nimam nič proti dobremu dizajnu, ampak ne na račun uporabnosti oz. učinkovitosti (v mojem primeru je npr. naprava zaradi dodatne še močnejše baterije še večji cegel; ampak mi to pač veliko več pomeni kot pa sam dizajn; poleg same možnosti, da lahko baterije sploh menjam).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

matejdro ::

smash je izjavil:

r0ker je izjavil:

gtajevec android dela povsem tekoče na HD2.

kakorkoli, naj nokia vsaj poizkusi. naj se potrudijo na designu in poknejo gor WP7 pa bomo vidli. po moje bil tak telefon bil uspešnica.


edina firma ki dela "tekoče" izdelke, je žal samo apple, vse ostalo je lagasto, tudi HD2


???

- vse WP7 naprave so tekoče
- večina novejših (2009+) android naprav je tekočih
- tudi nekateri porti (recimo DesireZ na HD2) so tekoči

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejdro ()

eee ::

Krneki. Nokia nima nobenih planov iti na WM (vprašal nekoga, ki tam dejansko dela) in hvala bogu, da je tako. Zadnje čase prihaja veliko slabih napovedi (beri: ne novic!) ravno ob dolgo časa pričakovani splavitvi nekaterih pametnih telefonov (n8, c7). Bom videl, če bo zadeva podobna konec marca, ko izide N9, ki bo res hardcore Nokija. Tole okoli Androida pa ratuje podoben hype kot se ponavadi smuka okoli Applovih izdelkov. Dejansko so pri Nokiji malo zamudi pri izdaji novejših smartphonov, razlog za to je lahko najti z googlom. S tem so zamudili nekaj hudo potrebnega denarja oz prihodkov, ki bi pokrili ogromne stroške R&D-ja (to pomeni, da dajejo veliko v razvoj, kar ne more biti slabo). Težavo so med drugim reševali z odpustitvijo programerjev, ki so zavozili čas izzida Symbian3.
Kaj ljudi sploh moti pri Nokijinih telefonih? Softwera je veliko več kot za Android, le sistema kot je android store niso imeli. (poglejte: http://www.ipmart-forum.com kjer je skoraj ves software za vse OSe). Telefoni so dovršeni in uporabni, za razliko od novincev na trgu oz čeprav Android telefoni hitro napredujejo, ta trenutek še ne prekašajo Nokij. Jih bodo kmalu, če se Nokia ne zgane, a zaenkrat jih ne. Le ZDA tega ne vedo, ker so vsi na iPhonu. Samo me to niti ne čudi, potem, ko sem na Top gear US slišal izjavo, da je novi Ford Pickup truck boljši avto kot Bugatti Veiron. /facepalm

_Dormage_ ::

WP7 je pomoje odličen OS in bo težka konkurenca vsem ostalim. Microsoft se je tukaj res potrudil ni kaj.
Nokia propada, nesme in nemore pa propasti tako, da bi bila to lahko pot do uspeha.
Upam, da jim uspe.

SLO_Matej ::

roli je izjavil:

Me pa zanima kako bo z WP in novejšimi različicami. V primeru, da vsi dobijo popravek dokler telefon res ni prestar (kot pri iOS) zadevo močno pozdravljam. Če pa bodo delali kot pri Androidu - naj se gonijo v ****.

Microsoft je postavil jasne minimalne zahteve, ki jih mora vsak telefon, na katerem je Windows Phone 7 dosegat in posodobitve bodo za vse telefone ob istem času, direktno z Microsofta in proizvajalci ne bodo imeli besed, če se bo njihov telefon nadgradil ali ne. Če se bodo vsi, se bo tudi ta! Še ena prednost, da proizvajalci telefona ne morejo WP7 po svoje prilagajat (razni Sense, pa TouchWiz, Motoblur itd.).

RejZoR ::

Kar je roko na srce tud prav. BadaOS 1.2 smo uporabniki z nebrandanimi odklenjenimi Wave-i dobili že precej časa nazaj, tisti, ki pa so vezani na OS, brandan za operaterja specifično pa znajo čakat še kakšen mesec ali dva če ne celo več. Debilno do konca. In to zakaj? Zato ker je not par neumnih ikonc in bookmarkov od operaterja...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

js osebno ::

Ker morajo posebej stestirati gonilnike za telefonijo, etc. Seveda pa izgleda da so krive samo tiste 3 ikone..
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft bo odpustil četrtino ljudi iz Nokie in odpisal več milijard (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8529907 (24785) NLight
»

Nokia z ogromno milijardno izgubo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10020140 (15874) Matev
»

Motorola resno razmišlja o Windows Phone

Oddelek: Novice / Windows Mobile
4915138 (13427) Icematxyz
»

Pekel je zamrznil, Windows Phone 7 prihaja na Nokie (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
17449256 (43318) Bor H
»

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
7624905 (22095) LordPero

Več podobnih tem