» »

Študija: potrpljenje je božja mast

Študija: potrpljenje je božja mast

Slo-Tech - Med longitudinalnimi študijami otrok je najbolj znana Termanova študija nadarjenih otrok, ki se je začela leta 1921 in poteka še danes. V njo je vključil 1444 najbolj inteligentnih otrok iz Kalifornije, rojenih med leti 1900 in 1925, in jih spremljal skozi celotno življenje. Po smrti Lewisa Termana so njegovo študijo nadaljevali sodelavci, zaključila pa se bo s smrtjo ali izstopom zadnjega sodelujočega.

Čeprav kritiki Termanovi študiji oporekajo objektivnost, saj je aktivno sodeloval v življenju preiskovanih ljudi, je to edina temeljita in večdesetletna študija vpliva nadarjenosti na dosežke v življenju. Terman je odkril, da mit o nedružabnosti in samotarskosti nadpovprečno inteligentnih ne drži. V povprečju so bili nadpovprečno sposobni ljudje tudi v življenju nadpovprečno uspešni. Imeli so dobre službe, bogato družabno življenje, nič več problemov z zdravjem od ostalih in, zanimivo, bili so tudi nekoliko višji od povprečja.

Dolge in dobre longitudinalne študije so redkost, saj terjajo dolgotrajno financiranje, širok vzorec in privolitev ljudi v večletno spremljanje njihovega življenja. Znanstveniki iz Velike Britanije, Nove Zelandije, Kanade so v tekoči številki revije Proceedings of the National Academy of Sciences v članku A gradient of childhood self-control predicts health, wealth, and public safety objavili rezultate ene longitudinalne študije o korelaciji med samoobvladovanjem otrok in njihovim uspehom v življenju.

Spremljali so tisoč otrok od rojstva do 32. leta starosti v prvi skupini in 500 sorojencev v drugi skupini. Odkrili so, da lahko iz otrokove sposobnosti samonadzora v prvih desetih letih življenja napovemo njegovo uspešnost in zdravje v življenju. Otroci, ki so v otroštvu prikazali večjo zmožnost samoobvladovanja, so bili kot odrasli bolj zdravi, bolj premožni in manjkrat v navzkrižju z zakonom. Rezultati skupine sorojencev, ki so odraščali v istem okolju, so potrdili, da razlike v okolju ne morejo biti edini razlog za različne dosežke v življenju, saj so tudi med sorojenci našli korelacijo med samoobvladovanjem in uspehom.

35 komentarjev

.:joco:. ::

jverne?

Drugače velja ob tem omenit tudi tele študije med lepimi in grdimi otroci: http://www.mladina.si/tednik/200332/cla...
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

guest #44 ::

Odkrivanje vode na sobni temperaturi. Nič novega, sem že pisal o tej temi nedolgo nazaj, kjer sem trdil podobne zaključke kot te študije.

Pamet, lepota, fizična moč/atletičnost so atributi, ki se prek evolucije propagirajo. People are not equal, vsaj ne po naravnih zakonih. Ta bolj uspešni preživijo.

Nature is not all pink unicorns, rainbows and candy...far from it!

.:joco:. ::

Čisto vse ravno ni v genih. Sploh zelo zgodnji koraki v življenju imajo, kot zgleda, ogromen vpliv.
Naprimer.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

guest #44 ::

.:joco:. je izjavil:

Čisto vse ravno ni v genih. Sploh zelo zgodnji koraki v življenju imajo, kot zgleda, ogromen vpliv.
Naprimer.


Logično ni vse, je pa dovolj.

revvs ::

To niso geniji, to so piflarji. Genij je tisti ki nekaj obvlada brez učenja, ne pa da ga starši mučijo od rojstva dalje z učenjem. Naj se 1 enodnevni otrok najde ki bo vedel programirati najmanj c++ in c#. To bo zame prvi genij. V kalifornijo so tako nadarjeni da verjamejo v noeta in njegovo barko in podobne bedarije, niti to ne pogruntajo.

T0RN4D0 ::

revvs je izjavil:

To niso geniji, to so piflarji. Genij je tisti ki nekaj obvlada brez učenja, ne pa da ga starši mučijo od rojstva dalje z učenjem. Naj se 1 enodnevni otrok najde ki bo vedel programirati najmanj c++ in c#. To bo zame prvi genij. V kalifornijo so tako nadarjeni da verjamejo v noeta in njegovo barko in podobne bedarije, niti to ne pogruntajo.


Ko boš prišel iz pubertete boš dojel, da so se vsi geniji sposobni usest kadar je potrebno tudi za knjige, se skoncentrirat in nekaj naučit.



p3001698 Pamet, lepota, fizična moč/atletičnost so atributi, ki se prek evolucije propagirajo. People are not equal, vsaj ne po naravnih zakonih. Ta bolj uspešni preživijo. [/st.citat naj bi izjavil:



(Žal?) Živimo v času ko to ne velja v


(Žal?) Živimo v času ko to ne velja več najbolj.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

revvs ::

Računalnik je potem največji genij, on se lahko usede vsako sekundo in nauči in sploh nima pubertete.

BBB ::

Genij je tisti ki nekaj obvlada brez učenja, ne pa da ga starši mučijo od rojstva dalje z učenjem.

Naredi eksperiment. Pojdi v porodnišnico in vsakemu novorojenčku daj nalogo, da samostojno napiše sortirni algoritem v C++ v čim krajšem času. Ko boš našel tega genija, ki to naredi v manj kot minuti, mi sporoči. Aja, menda otrok ob rojstvu ne zna pisati... pa kaj še, če zna ob rojstvu C++, zna tudi pisati - geniju je po tvoje to že itak prirojeno! Res pa je, da bo tisti, ki se bo prej začel učiti reševanja problemov, bo v prednosti z izkušnjami pred drugimi. Pri genijih je podobno kot bi pričakoval od nekoga, ki na splošno ni telesno aktiven, da bo v športih, ki temeljijo na telesni kondiciji, dosegal vrhunske rezultate.

Človek skozi življenje pridobiva izkušnje in znanje. Res je v rani mladosti veliko bolj dovzeten za novosti, predvsem pa ima večji umski izkoristek kot kasneje (lahko bi rekel, da sem bil nekoč umsko bolj sposoben in manj izkušen, sedaj pa je obratno). Vse pridobljene izkušnje kasneje lahko izkorišča za učinkovitejše abstraktno razmišljanje, ki vključuje logočno modeliranje problemov. Če želiš rešiti nek problem, ga moraš analizirati, razumeti, modelirati, sestaviti postopek rešitve in ga rešiti, pa magari da problem preslikaš na drug problem, tj. kako drugemu podturiti reševanje prvega problema (tipično za lepe blond bejbe). Reševanja novih problemov močno olajšajo človeku že znani postopki reševanja problemov, s katerimi se je že srečal. Prav zato so IQ testi lari fari, ker temeljijo na testih, ki so zgolj navidez neodvisni od preteklih izkušenj človeka iz postopkov reševanja drugih problemov.

Pri udejstvovanju za rešitev problema ima močan zaviralni vpliv lenoba. Vedenjski vzorci in vrednote, ki jih otrok pridobi od svojih "trenerjev" ter s samopotrjevanjem, se z njihovim nadaljnjim ponavljanjem v njem utrdijo za dobršen del življenja.

guest #44 ::

@revvs Get a grip man.


Geniji niso nič...nenaravnega, nerazumljivega. Če je razlika očitna med mentalno zaostalim in običnim človekom, potem je tudi razlika med geniji in navadnimi ljudmi (ne nujno tako velika, a vendarle je).
Tko kot so bili eni primati bolj pametni od drugih, nič drugače. Seveda razlog se skriva v biologiji. Določeni posamezniki so pač rojeni z to "mutacijo", pa naj si bo povečana nagubanost možganov, boljše sinaptične povezave ali neki že.

Neandertalec je gledal na homo sapiens sapiensa kot genij vrjetno (če so se/bi se sploh srečali seveda). Nobena količina politične koreknosti ne bo morala izbrisati tega dejstva.

Seveda, z napredkom tehnologije we kind of even out the odds oz omogočili večjim številom ljudi, da lahk preživijo. Narava pač ni tako prijazna, evolucija ne mara preveč hendikepirancev.
Tko kot sem takrat že reku...zagovorniki ničnega razvoja ali celo return to more primitive times, so svojevrstni sadisti in evgeniki. Dokler majo srečo, da se jim je posrečila dobra kombinacija genskega zapisa sanjarijo kako lepo je bilo v srednjem veku, na manj srečne pa sploh ne pomislijo.

Make a choice...posredno iztreibmo vse "nezaželjene" ali podpiramo tehnološki razvoj (v grobem povedano)?

Sicer pa...genetski inženiring nas čaka za naslednjim vogalom. Takrat bomo mi, klasične generacije lepo loščili čevlje. Takrat bomo mi hendikepiranci. Pozivam kogarkoli, da mi debunka ta potencialni scenarij?!

Argumenti tipa "mogoče je nekdo bolj talentiran ampak se posledično ne trudi dovolj" sicer veljajo do neke mere, a ne zajemajo komplet sliko. Taki posamezniki, niso fokusirani na nek cilj, dokler ne dobijo konkurence seveda...takrat pa je zlo vrjetno, da dajo po gasu in pustijo druge zadaj.


Mislim, da narava je najdla nek balance med vsemi faktorji...za okolje kjer smo evolvirali, to je. Možgani pokurijo dost hrane ko so polno aktivni, te pa takrat ni blo na pretek. Treba je blo najt nek optimum, vrjetno je ta optimum to kar mi danes pravimo "average IQ". Danes seveda je v razvitih državah hrane dovolj. Torej so meje postavljene precej višje.

Debata je precej kontroverzna in vrjetno marsikomu vzbuja precej čudna čustva, ukvarja pa se seveda z transhumanizmom. Najslabše kar lahko naredimo je da ignoriramo morebitne hinte v to smer, ker pol nas bo presenetilo, ko najmanj pričakujemo.


P.S. Ne trdim, da se da brez truda kr tko uspet. Clio in Veyron lahko vozita 50km/h, a 440km/h gre lahko sam eden od njiju...če to voznik seveda želi oz če ima razlog.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Markoff ::

revvs je izjavil:

To niso geniji, to so piflarji. Genij je tisti ki nekaj obvlada brez učenja, ne pa da ga starši mučijo od rojstva dalje z učenjem. Naj se 1 enodnevni otrok najde ki bo vedel programirati najmanj c++ in c#. To bo zame prvi genij. V kalifornijo so tako nadarjeni da verjamejo v noeta in njegovo barko in podobne bedarije, niti to ne pogruntajo.

Kot ti je napisal že Tornado - najprej pridi iz pubertete, izgubi mozolje in mlečne zobe, potem pa pametuj, kdo in kaj je genij. Imaš pa očitno sam težave z učenjem, če označuješ vse ostale, ki se učijo, piflarje.

V pomoč ti bo morda (menda) Zweisteinova izjava: Genij je 1% nadarjenosti in 99% znoja. Upam, da ne razumeš znoja kot fizičnega dela, sicer ti ni pomoči.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Spura ::

revvs je izjavil:

To niso geniji, to so piflarji. Genij je tisti ki nekaj obvlada brez učenja, ne pa da ga starši mučijo od rojstva dalje z učenjem. Naj se 1 enodnevni otrok najde ki bo vedel programirati najmanj c++ in c#. To bo zame prvi genij. V kalifornijo so tako nadarjeni da verjamejo v noeta in njegovo barko in podobne bedarije, niti to ne pogruntajo.

Kr neki model. Zgleda si samo butthurt da so nekateri ljudje boljsi od tebe, kar je SEVEDA rezultat njihove piflarije (negativna stvar, delavnost zate ne obstaja), ker pametnejsi od tebe valda niso. Cel car.

antonija ::

Piflarija je negativna stvar, sam hudic je ker jo nas izobrazevalni sistem spodbuja. Piflanje je namrec samo faktografija, kjer glavo filas s seznami informacij (kar je v danasnjem svetu precej neuporabno).

Pri bolj nadarjenih je ponavadi manj piflarije (skupno porabijo manj casa za ucenje, resevanje nalog) za isti efekt (oceno). Kaksnega revvsa bi znalo zmotiti dejstvo (poudarjeno v novici), da imajo taki ljudje vecjo sposobnost samokontrole in se posledicno drugace odlocijo med enim random zurom, ki ti skor ziher garantira popravce al pa vsaj velik tezenja in najedanja ali pa enim vecerom za knjigami, ki ti prispara popravce cez celo poletje (in ti garantira zure cez celo leto razen tega enega vecera).

Zakajen in zapit trailer trash je najlazje bit, furat uspesno sluzbo in zdraven imet porihtano se privat in socialno zivljenje pa niti ni tolk lahko (ceprav marsikomu uspe vsaj ena od teh tock).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Check :)

Pyr0Beast ::


Sicer pa...genetski inženiring nas čaka za naslednjim vogalom. Takrat bomo mi, klasične generacije lepo loščili čevlje. Takrat bomo mi hendikepiranci. Pozivam kogarkoli, da mi debunka ta potencialni scenarij?!

Hedikepiranci ker ... to nismo ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Ob ustreznem genetskem inziniringu bomo mi (vsi oz. zelo zelo velika vecina zivecih nezinziniranih oseb) hendikepiranci, ja. (proti GI osebam se razume)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

revvs ::

@BBB, @jverne
Vidva sta tudi po tej formuli genija, sta nadarjena za pisanje, vsakdo je lahko.

Vsi neandertalci so bili enako sposobni, vsi homo sapiensi so enako sposobni in vse čebele delavke so enako sposobne. Ljudje ocenjuje ljudi in ljudje delajo genije iz drugih ljudi, na podlagi mainstreama in nagrad. Dandanes kipar več ni genij, tako kot ne z(Z)idar, ampak L. Ron Hubbard in Holivud. Običajno so geniji tisti ki imajo bogate starše, dobivajo boljše ocene, najpogostje so pa geniji tisti ki jih gledamo na TV, na televiziji so vsi geniji (geniji politike, najboljši igralci sveta iz holivuda, najlepši igralci sveta iz holivuda) in večino teh holivudskih genijov je bilo vzgojeno v dream image staršev, nekateri postanejo geniji, 99% jih pa ne poznamo. Nekdo je lahko tudi genij drkanja kurca, kot npr. Master Kwai Chang Caine, imamo pa tudi takše ki jih učiteljice določijo za genije. Vendar če pogledamo realno naše genije, pa ugotovimo da Bajuk niti toaletnega papirja ni mogel prodati. Naši ekonomski geniji, pisci knjig ne morejo rešiti ekonomije. In takšnih odličnjakov in genijov je dosti v Sloveniji, več jih imamo slabši standard imamo. Jaz bi raje videl enega na visokem položaju v Sloveniji, ki bi priznal da ni nekaj več, vendar ne, vsi se imajo za nadarjene na TV. Eden največjih wiseguyov pa je sigurno Hesus, največji pa Bog. In smo prispeli do začetka besede genij in začetka pomena nadrase oz. nacizma. Nekega dneva bomo nadarjene vzgajali v laboratoriju, imenovali se bodo I Robot, njihova storitev bo sex. Sex je tista genijalna in hkrati tudi najbolj primitivna in primalna stvar. Genitalno = Genijalno.
Kako nekdo ki ni nadarjen (nima pojma o neki stvari) prepozna nadarjenega izmed nenadarjenih ? Pa pride Fidel Castro in bo rekel: ta Che Guevara je najboljši. Potem pa pride Američan in bo rekel: ta Che Guevara je najslabši. O Bushu so govorili da je glupi in najslabši predsednik ZDA vseh časov, zdaj ko pa hodi predavat na priznane univerze je pa genij, Rain Man.

.:joco:. ::

Zanima me, a obstaja kakšna dobra študija, ki v model vzame koliko človeka nekaj zanima? S tem da izloči vplive piflanja, pridnosti, genov ipd.

Ker to kar je za nekoga genij, je IMHO samo posledica tega, da nekoga neka stvar zelo interesira/veseli/zanima...

Če otroka nekaj izjemno zanima, bo neprestano razmišljal o tem. Tudi ko ne bo vadil ali se piflal, bo gledal svet skozi to stvar, ki ga veseli. Ponoči bo sanjal, podnevi bo med odmori v šoli (in med poukom) o tem razmišljal. Če bo ta stvar nek njegov najljubši predmet, bo med predavanji izjemno pozoren. ipd.
Torej bo od nekoga, ki ga ta ista stvar ne zanima, imel praktično 24 ur na dan več vaje oz. "piflanja".

Enako potrdijo namreč deklice iz telih zgodbic.

revvs, na neverjetnem nivoju tale tvoj post 8-O
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Pyr0Beast ::

antonija je izjavil:

Ob ustreznem genetskem inziniringu bomo mi (vsi oz. zelo zelo velika vecina zivecih nezinziniranih oseb) hendikepiranci, ja. (proti GI osebam se razume)

In kaj bo ta GI naredil osebam, da bodo toliko boljše oz. kaj bi v bistvu izboljševal ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Nudil jim najbolj optimalen gen. material za katerega bomo pogruntali, da se iz njega razvijejo bolj uspesne osebe. Ni to absolutna zmaga je pa IMO dost visoka prednost, da bo to ustvarilo vidno mejo med GI in "navadnimi" osebami.

@revvs:
Vsi neandertalci so bili enako sposobni, vsi homo sapiensi so enako sposobni in vse čebele delavke so enako sposobne.

Mogoce v soacializmu, drugje pa ne. Narave pobije vse kar samo malo odstopa od "standardov", vse kar trosi prevec energije, vse kar se ni sposobno prilagoditi. Zelo verjetno je da na celem planetu ne najdes enega para istega organizma, kjer je vsak osebek enako sposoben na vseh podrocjih.

Svet se je delil na luzerje in winerje davno pred pojavom cloveka, pa ne vidim razloga zakaj naj bi se to zdaj spremenilo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

HeMan ::

Joco, se mi zdi da si preveč razširil pojem genija. Einstein je najbrž za večino genij. Ni pa vsak profesor fizike genij. Najboljši oz. tisti ki po svojih sposobnostih najbolj iztopajo od povprečja tistih, ki jih nekaj zelo zanima, bi lahko rekel da je genij. Torej genij za fiziko bi bil tisti, ki najbolj iztopa od povprečja nadarjenih za fiziko. Vsaj tak jaz gledam na to.


@revvs: Tebe pa matra že osnova slovenščine. To je razumevanje besed :) SSKJ genij: http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HeMan ()

Pyr0Beast ::

Nudil jim najbolj optimalen gen. material za katerega bomo pogruntali, da se iz njega razvijejo bolj uspesne osebe. Ni to absolutna zmaga je pa IMO dost visoka prednost, da bo to ustvarilo vidno mejo med GI in "navadnimi" osebami.

Genetski material ni vreden pol piskra mrzle vode v slabem okolju, kar je nekaj kar bi moralo tudi zadevati tudi GI šolstva v Si :)

Sicer pa bomo navadni 'invalidi' raztrosili dobro optimiran genski material, če ne prva, pa druga generacija. In na koncu bomo spet vsi 'enaki'.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Sicer pa bomo navadni 'invalidi' raztrosili dobro optimiran genski material, če ne prva, pa druga generacija. In na koncu bomo spet vsi 'enaki'.

Ce bomo delali "naravne" otroke potem ja, ce se bomo pa sli GI bolj intenzivno pol pa ne. Genski material bo tak kot ga bomo izbrali v katalogu, ne tak kot ga starsi nosijo v svojih celicah.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

m0LN4r ::

Dokler se bojo geniji (ne vsi) znal okrog prnašat in izkoriščat je men vseeno kdo je pa kdo ni :D Važno je da mi koristijo...
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Shegevara ::

m0LN4r je izjavil:

Dokler se bojo geniji (ne vsi) znal okrog prnašat in izkoriščat je men vseeno kdo je pa kdo ni :D Važno je da mi koristijo...



ravno to sem hotel jaz sedajle napisati. Bit genij je eno, bit koristen in drugačen od drugih (v dobrem smislu) pa je drugo.

Recimo, da enga slikarstvo zanima.

Mamo GI modela, vsak dan razmišlja o slikanju, slika in na splošno mu slikanje vsak dan hodi po glavi. Riše, slika, paca cele dneve non stop.. Van Gogh ali Picasso pa iz njega ne bo prišel nikoli, pa če je model še tako brihten in genijast.

antonija ::

Mamo GI modela, vsak dan razmišlja o slikanju, slika in na splošno mu slikanje vsak dan hodi po glavi. Riše, slika, paca cele dneve non stop.. Van Gogh ali Picasso pa iz njega ne bo prišel nikoli, pa če je model še tako brihten in genijast.

Zato ker...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

antonija je izjavil:

Sicer pa bomo navadni 'invalidi' raztrosili dobro optimiran genski material, če ne prva, pa druga generacija. In na koncu bomo spet vsi 'enaki'.

Ce bomo delali "naravne" otroke potem ja, ce se bomo pa sli GI bolj intenzivno pol pa ne. Genski material bo tak kot ga bomo izbrali v katalogu, ne tak kot ga starsi nosijo v svojih celicah.


Zakaj nebi šlepali otrokov naravno več ? GI stane. Razen če ne bo pol patent na otroka padel ali kaj podobno neumnega.

Saj še danes pišemo na papir pa imamo povsod kompe :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Če/ko bo postal GI sprejemljiv za reprodukcijo se bojo pac otroci izdelovali po nacrtu, fukalo se bo pa za veselje (kar ni glih dalec od situacije danes). Tisti, ki se ne bojo mogli privoscit GIja bojo v zelo dobro vidnem zaostanku, tako kot so danes ljudje, ki znajo uporabljati samo papir in svincnik, ne pa tudi racunalnikov.

Kot sem ze zgoraj napisal: genetika ti ne zagotavlja absolutne zmage, ti pa daje obcutno prednost. Od tukej naprej pa statistika naredi svoje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Uf antonija, statistika je težka beseda za ST forum. Ker statistika praviloma odpove takoj, ko se en velecenjeni ST forumaš ne strinja z njo. Or so we are told...

ravior ::

Genij - piflar...to je dokaj relativno. Če pogledam bi jst označu z genijem ljudi, ki se učijo(nobenmu kr ne kapne neki - od začetka) ampak ene stvari tt sami dojamejo, povežejo, izpeljejo(tak da včas jim tt neki kapne novga...toda najprej se neki učijo). Programa v C oz. že v HTML-ju ti nebo znal noben napisat od začetka to je ziher(drugače bi se že kdo rodil pred 2000 leti pa kr izumu motor z notranjim izgorevanjem-->avto, računalnik...)

Piflar - Se uči, ponavadi še kr uči, uči in zna samo tisto kar se nauči nič drugega...pa še to ne zna ponavadi v praksi uporabit. Toda ima pa tisto voljo da se uči! Taki ljudje lahko nardijo šolo s samimi petkami, faks z 10tkami....toda tej ljudje niso dobri za firme...oni delajo po vzorcu, nič novega, nič inovativnega...Oni bodo delali vredu toda niso iznajdljivi(nimajo domišljije).

potem maš tle še

genij butaste ljudi...ki bi bli geniji(ni pa volje za učenje) ---> spadajo med običajne ljudi toda hitreje dojemajo stvari

Navadne ljudi...sredje hitro dojemanje stvari...večina je takih recimo

pa še piflarsko butaste ljudi(tudi ni volje do učenja)---> bog jim pomagaj--> se že na daleč vidi kak so...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ravior ()

guest #44 ::

Vi pa res mutite z temi definicijami.

I think it's much more simple than that.

Poznam osebo, ki ji matematika gre od rok kot za šalo. Uči se je bolj malo, osebi je že dovolj poslušat predavanja in so ji povezave že jasne. Fizika ravno tako. Piflarija pa tej osebi ne gre.
Tu mamo še take zadeve kot so fotografski spomin, sposobnost za aritmetiko,...

Zame je genij tisti, ki lahko shrani, poveže in obdela več informaciji na enoto časa kot nek povprečnež. Nihče ne trdi, da je to pogoj za successful life, je pa zelo dobra lastnost, če se jo zna fokusirat.
Velika količina podatkov je zelo uporabna stvar v real life-u, ker ti služi kot orodje pri reševanju problemov.

En starejši učitelj je nekoč izjavil, da pametnega se prepozna glede na to kako hitro zna uspešno rešit problem, ki se mu pripeti.
Všeč mi je tudi bila predstava od HeMan-a...parafriziram: najboljši fizik med fiziki.


Glede GI oseb. Jah to bo kr turbolentno tranzicijsko obdobje. Bodoči white trash bo imel "IQ 140", telesno konstitucijo od športnika in lep kot holivudski igralci. Seveda, taka oseba bi na polni moči delovanja porabla po 10000 kalorij dnevno, ampak smatra se da bo hrane dovolj.
Narava bi tudi rad ustvarila tako osebo, a kot sem že rekel...za tedanje količine hrane to nebi blo smotrno.
Kar me zares skrbi je to, da vrjetno bo sprva privat dejavnost in ne bo vsem dostopno. To bi moralo biti javno dobro.

Pyr0Beast ::

Se mi zdi da bo GI šel bolj v izbiro 'Big dicks' in 'XXL b00bs' kot pa v razvoj inteligence :3
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

revvs ::

nadarjeni otrok, že kot odrasel:

Pyr0Beast ::

To se je vse od starega naučil.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

AtaStrudl ::

"longitudinalna" studija WTF??
A "transverzalnih" oz "latitudinalnih" pa nihce ne dela :-)

ravior ::

guest #44 je izjavil:

Vi pa res mutite z temi definicijami.

I think it's much more simple than that.

Poznam osebo, ki ji matematika gre od rok kot za šalo. Uči se je bolj malo, osebi je že dovolj poslušat predavanja in so ji povezave že jasne. Fizika ravno tako. Piflarija pa tej osebi ne gre.
Tu mamo še take zadeve kot so fotografski spomin, sposobnost za aritmetiko,...

Zame je genij tisti, ki lahko shrani, poveže in obdela več informaciji na enoto časa kot nek povprečnež. Nihče ne trdi, da je to pogoj za successful life, je pa zelo dobra lastnost, če se jo zna fokusirat.
Velika količina podatkov je zelo uporabna stvar v real life-u, ker ti služi kot orodje pri reševanju problemov.

En starejši učitelj je nekoč izjavil, da pametnega se prepozna glede na to kako hitro zna uspešno rešit problem, ki se mu pripeti.
Všeč mi je tudi bila predstava od HeMan-a...parafriziram: najboljši fizik med fiziki.


Glede GI oseb. Jah to bo kr turbolentno tranzicijsko obdobje. Bodoči white trash bo imel "IQ 140", telesno konstitucijo od športnika in lep kot holivudski igralci. Seveda, taka oseba bi na polni moči delovanja porabla po 10000 kalorij dnevno, ampak smatra se da bo hrane dovolj.
Narava bi tudi rad ustvarila tako osebo, a kot sem že rekel...za tedanje količine hrane to nebi blo smotrno.
Kar me zares skrbi je to, da vrjetno bo sprva privat dejavnost in ne bo vsem dostopno. To bi moralo biti javno dobro.


Hodi na predavanja ;) ... kar samo mu ne pade od nekje.Sej če moj post prebereš govorim o isti stvari...manj učenja, hitrejše kampiranje...to je to :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zamolčan konflikt interesov v medicinskih znanostih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
258477 (6614) antonija
»

Igranje iger škoduje možganom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5617492 (12376) nurse013

Mensa (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26554581 (46707) zee
»

Študija: vpliv nasilnih iger na agresijo izjemno šibek

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
258619 (7160) Markoff

Več podobnih tem