» »

Problem z baterijo na matični plošči in ubuntu

Problem z baterijo na matični plošči in ubuntu

Dahakka ::

Lep pozdrav vsem skupaj,

pišem vam, ker imam problem z baterijo na matični plošči in sicer računalink je HP Compaq 6720s. Problem se pojavi vedno ko je računalnik brez napajanja, recimo ko ni na adapterju oziroma ko nimam v prenosniku baterije(mislim navadno ne tisto na matični), saj se vedno ko je računalnik brez napajanja zbriše čas, vendar
me tukaj nekaj bega. Kolikor jaz vem, se ti resetira bios če je baterija pod slabim napajanjem oziroma če je fuč, vendar jaz imam vse nastavitve v biosu shranjene in se niso zbrisale, samo čas se resetira na leto 1980 oziroma neki takega. Kaj bi lahko bil tukaj problem? sam sem sicer že iskal mnoge rešitve in mi je malo čudno, ker moram vsakič nastavljat čas na računalniku. Bios mi javni ob začetku napako "Time and date not set" tukaj je pa link do hp-jevem strani, kjer je opis napake:link. Tukaj tudi piše, da ko se bo baterija ponovno napolnila da naj bi zadeva delala, vendar se ta problem dogaja že dolgo časa. Kaj naj storim sedaj?

Drugi problem, ki me pa pesti se pa nanaša na linux in sicer uporabljam dva operacijska sistema windows 7 in ubuntu 10.10 ter pri instalaciji ubuntuja sem si rezerviral samo 20Gb placa, samo sedaj je pa problem, ker imam particijo kjer je ubuntu čisto polno in ne morem naložiti na komp niti ene same datoteke. Kako lahko povečam particijo, recimo na disku imam 50Gb placa frej, kjer je gor operacijski sistem windows in bi rad 15 gb dodelil še ubuntuju. Kako se lahko to naredi, ker z upravlajlcem diskov v ubuntuju pod administrations ne morem tega storiti :/


Lep pozdrav,
Miha

popster ::

saj se vedno ko je računalnik brez napajanja zbriše čas

sam uporabljam comando date za poizvedbo časa, probaj nastavit tako da se bo pri zagonu čas sinhroniziral z ntp serverjem.

Probaj drugič samo eno vprašanje na temo
Nasveti za odpiranje teme na Forumu

za delo z particijami lahko probaš z gparted ali gparted live cd. Drugič pa raje uporabi single OS pc če nisi advanced user:)

Dahakka ::

no sinhronizacijo uporabljam tudi sam in sicer v windowsih se čas samodejno sinhronizira, v ubuntuju tudi, vendar se zaradi nepravilnega časa zagon računalnika drastično poveča in je moteče, če zagon traja 5 minut. Sem ziher da je zaradi časa, ker sta operacijska sistema takorekoč brez nepotrebnih programov, tiste katere pa imam naložene pa vem da so zaupanja vredni da nebi upočasnjevali zagon.

Glede ubuntuja pa je tko, da ga potrebujem za svoje delo zelo pogosto nisem pa napreden uporabnik njega vendar ga znam uporabljati za veliko stvari, tukaj pri particioniranju pa se mi je zadeva ustavila predvsem iz tega razloga, ker imam na računalniku pomembne podatke in jih nebi rad zgubil zarad mojega nepravilnega ravnanja zato sem tudi tukaj hotel vprašati za kakšen pameten nasvet.

Opravičujem pa se, ker sem napisal dva problema v eno temo, sam nisem hotel odpirati dveh različnih tem.

Pyr0Beast ::

Pa kaj sploh odsranjuješ baterijo, pusti jo noter ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dahakka ::

zato, ker če nesem računalnik s sabo jo odstranim vem, ker imam v takih situacijah računalnik priklopljen na električno napajanje to pa iz razloga, ker če je baterija v kompu, in se neprestano fila in prazne ni dobro za njo, saj se vzdržljivost s tem slabša. Sam sem imel namreč tudi s tem izkušnje, ko se je avtonomija računalnika zmanjšala na krepki 2 uri iz 10 ur vzdržljivosti. Še kakšen dodaten nasvet?

Pyr0Beast ::

Eh. Preveč te je strah, zadeva je potrošni material.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

popster ::

Vsako tolko se baje mora praznit sicer se pokvari..

fosil ::

Če maš možnost vseeno probaj zamenjat baterijo na matični.

Jaz bi rekel, da se ti bios zbriše ravno tako kot datum, vendar zadeva lepo deluje tudi z default nastavitvami.
Tako je!

Dahakka ::

niti ni to res, zato ker imam skonfigurirano čisto svojo verzijo zagona, ker se mi bootajo še ena dodatna periferija in če bi se mi bios resetiral bi mel nastavitve naštimano na originalno ne pa tako kot sem sam naštimal. Ravno zato mi ni jasno zakaj se čas ne shranjuje, medtem ko je z biosom vse okei. Any suggestion?

Pyr0Beast ::

Ker za ohranjanje časa rabiš energijo, da ura tiktaka.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061183716 (52555) poweroff
»

Servis - po prevzetju zaznane napake

Oddelek: Pomoč in nasveti
393799 (2767) solatko
»

Računalnik potrebuje 5-10 min za zagon

Oddelek: Strojna oprema
252696 (2188) kratos
»

Slovenske nastavitve v MS Dosu

Oddelek: Pomoč in nasveti
302780 (1921) boogie_xlr
»

Kandidati za izid (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
569542 (6491) Hardstyle

Več podobnih tem