» »

Pravno vprašanje - investicije v večstanovanjski stavbi

Pravno vprašanje - investicije v večstanovanjski stavbi

Tomas 33 ::

Vprašanje za vse ki imate izkušnje oz. ste pravno podkovani:

V večstnovanskem bloku (7 stanovanj; brez upravitelja) se lotevamo priklopa na plinovod (do sedaj UPN).
Pri tem je lastnica enega stanovanja proti investiciji.

Je kakšna pravna možnost, da ji vsilimo preklop oz. ogrevanje na kakšen drug način?

Pa še:
    Strošek za zemeljski plin je cca. 30% nižji, tako da imamo ostali z njenim blokiranjem višje stroške.
    Cisterna za UPN je na moji parceli (dovoljenje za postavitev pa je verjetno podpisal investitor; takratni lastnik parcele).

Problem zna biti tudi v prihodnjih investicijah (zavarovanje stavbe, adaptacija strehe, dvorišča, itd.).

Hvala za vse odgovore.

msjr ::

Po moje gre za podoben problem, kot je opisan tukaj.

Edit: link me heca....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

Tody ::

Več kot polovica mora biti za. Začetne stroške sicer vi plačate ampak so zelo lahko iztožljivi nazaj. Drugače pa a niste v prekršku ker nimate upravnika? Mislim da je do 5 stanovanj v hiši lahko brez.

Tomas 33 ::

Kar se tiče upravljalca je zahtevan pri bloku z dvema ali več etažnih lastnikov ter več kot 8 posameznih delov.

Po zakonu je potrebna 75% večina, bo pa problem z izterjavo.

ThinkPad ::

Takole iz prakse (torej nič pravniško)...

Imaš v LJ stolpnico z 12 štuki, ki še vedno nima upravitelja, pa v celoti lepo funkcionira. Ima tudi določila o potrebnem procentu lastnikov za kar koli takega in mislim da je tudi75%.

Glede plina (ki tam sicer je) se nekateri odločijo da ga nočejo več in ga pač nimajo. To se je zgodilo, ko so se spomnili plinske števce ruknit ven iz stanovanj na hodnik in zamenjali tudi celotno napeljavo. Je pa vprašanje, kam to vodi, če začne procent takih rasti.

Pri vas se mi zdi logično, da pač greste (in sfinancirate) na zemeljski plin brez nje, pri čemer bi pa njej morali zagotoviti dosedanji način ogrevanja, pa si ga naj rihta in financra sama, ali pa preklopi na elektroko. Verjetno se bo premislila, veš pa nikoli.

Kaj pravi zakon naj pa kdo drug pove.

Slipi ::

Najprej poberite podpise od etažnih lastnikov, kateri so za plinsko napeljavo (več kot 50%, najboljše pa, da jih je več kot 75%). Pred zbranimi podpisi se ne lotite posla. Po pridobitvi podpisov etažnih lastnikov, se lotite dela (stanovalka, ki plina ne mara, bo plačala svoj delež napeljave, ne pa priključka, niti odcepa do njenega stanovanja, ker ga ne bodo naredili), za ostalo, plača kot ostali, po lastninskem deležu. Tako, da en stanovalec, ne more preprečiti vsem ostalim uporabe plina. Seveda, bo malček problema kako dobiti od stanovalke denar, vendar, če imate željo napeljati, potem si njen delež razdelite med seboj. Vendar, naj se naredi zapisnik oz. naj stranka podpiše, da ne mara plina. Vrzite na papir in če si bo kdaj premislila, ali bo prišel v njeno stanovanje drugi stanovalec, ki bo želel uporabljati plinsko napeljavo, oz. uporabo plina, bo moral najprej plačati svoj delež, katerega ste ostali že plačali, za vod od glavne cevi v stanovanje in priklop. Kako boste potem razdelili ta denar? Najboljše, da ga položite v rezervni sklad, ali kupite za ta denar žarnice in stikala za stopnišče oz. podoben material za vzdrževanje stavbe.
Torej stanovalka mora plačati svoj delež za napeljavo v stavbi, vendar, se ji ne naredi priključka od glavnega voda v njeno stanovanje. Če je starejša oziroma ima strah pred plinom, je boljše, da je ne silite s priključkom plina, kajti posledice bi bile lahko v skupno škodo ali še hujše (eksplozija).
Delež se izračuna v procentih glede na velikost stanovanja. Končni seštevek je 100%. Manjša stanovanja imajo manjši delež, večja večji. Kako točno se to izračuna ne vem, ker nam je ta izračun dal naš upravnik, ampak obrni se na nekega upravnika, ki ti bo posredoval kako priti do procentnega deleža na stanovanje. Recimo, imam 62m2 uporabne površine stanovanja, moj delež je 2,5%, v stavbi pa je 49 stanovanj, od tega 42 drugačnih površin.

msrj: za tak poseg je potrebno gradbeno dovoljenje, ker se streha spreminja, ne samo obnavlja. Zato pridejo popolnoma novi statični izračuni in postavitev. Če pa se samo zamenja kritina, ni potrebno nobene dokumentacije, ampak se le izvede zamenjava kritine. Spomni se na problem ljudi, ki so montirali sončne kolektorje na streho in kake nepotrebne težave imajo danes. Pa še nekaj, tudi na kovinsko streho se mora pritrditi strelovodna napeljava, razen če ni vsaka plošča posebej med seboj povezana tako, da odgovarja zhatevam pravilnika o strelovodu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Slipi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večkrat prekoračena maksimalna količina CO v stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8514392 (5394) sandmat
»

Večstanovanjska stavba - razmišljanje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17821169 (14938) matobeli
»

Prevare DUTB (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15735085 (20308) matijadmin
»

Nov zakon za ogrevanje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24641329 (35493) jernejl
»

Stroški upravljanja (stanovanje)

Oddelek: Loža
4810122 (8381) St235

Več podobnih tem