» »

Stavka

Stavka

««
4 / 11
»»

durrenmatt ::

djordjevic je izjavil:

durenmatt: Your final point being?


če ne razumeš, ti ne morem pomagat.

verjetno pri tebi tudi vsaka dodatna razlaga ne bi zalegla.

edit: sicer pa itak oba veva, da se samo sprenevedaš, da kar glava peče ;)
Pozor, branje ogroža neumnost!

Zgodovina sprememb…

pozitron ::

Se takoj odpovem tej četrtinki, če bo vlada pametno porabila denar, ne pa za razne pomoči ležernim grkom, nakup vojaške opreme, večno obnavljanje in gradnjo cest, ki potem stanejo 5x več kot so v štartu planirali,............

Naj sanirajo poplave s tem denarjem in pomagajo prizadetim, da ne bodo čakali par let na sanacijo (aka železniki,...).

Če bi malo manj kradli bi bilo za vse dovolj.

djordjevic ::

durrenmatt je izjavil:

djordjevic je izjavil:

durenmatt: Your final point being?


če ne razumeš, ti ne morem pomagat.

verjetno pri tebi tudi vsaka dodatna razlaga ne bi zalegla.

edit: sicer pa itak oba veva, da se samo sprenevedaš, da kar glava peče ;)

Se ne mislim spuščati na osebni nivo, zlasti zato ker se mi zdi, da mojih postov sploh prebral nisi. Potem bi ti bilo kristalno jasno, da sem kontra od vsakršnega komi-2.0 eksperimenta. Zatorej še enkrat vprašanje, ki se mi zdi na mestu. Kakšen smisel naj bi imeli tvoji posti, polni nekih razdrobljenih (sicer veljavnih in še kako občutnih) faktov? Da je treba zmanjšati obremenitev plač, je menda vsem jasno.
No grave is deep enough to keep us in chains.

joze67 ::

lexios je izjavil:

Oklestit tam kjer je to potrebno! Enako lahko rečem za realni sektor! Sj ni nič drugače, le da se tam ne "pere" vaš davkoplačevalski denar direktno in vam logika ne znese, da vas tudi 3 tajnice v realnem sektorju še vedno več stanejo kot 2!

Ko so pri nas (v "realnem" sektorju z dejanskim lastnikom) ugotovili, da bi namesto petih tajnic lahko delo opravile štiri, so odpustili dve.

lexios ::

Ko so pri nas (v "realnem" sektorju z dejanskim lastnikom) ugotovili, da bi namesto petih tajnic lahko delo opravile štiri, so odpustili dve.


Pridni! Sam so jih pa mogoče zaposlili pr sosedu...? ;((

Thomas ::

Če bi malo manj kradli bi bilo za vse dovolj.


Ne, še vedno ne. Ker se malo proizvaja in ker nikoli ni dovolj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

lurker ::

Pridni! Sam so jih pa mogoče zaposlili pr sosedu...?
Edino prav! Prav je, da cuzajo kapitalistov denar (menda bo že vedel, če so ga vredne) in niso priklopljene na državno joško. lexios bi nas kr vse nacionaliziral, da ne bi slučajno kakšna ovčica po svoje gnojila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

lexios ::

lexios bi nas kr vse nacionaliziral, da ne bi slučajno kakšna ovčica po svoje gnojila.

:)) Sj se tudi ovčice v nacional parku mal po svoje gonijo...

Če se dela, naj se dela, privat al javna gor al dol... Iste vatle za vse je še najbolj fer play! Dokler lahko kot privatnik milijone "kradem", ne vidim problem v tem, da se jih v javni upravi še malo skozi okno vrže!;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

lurker ::

Ja, privat naj imajo take plače, kot si jih lahko privoščijo, v javnih službah pa tudi.

In če šef (Pahor) reče, da si trenutno višjih plač država ne more privoščit, naj javni uslužbenec to sprejme na znanje ali pa vrne knjižico.

lexios ::

Pahor ni merodajna persona, sj to vsi ostali že vedo, no. Pa Križanič tud ne! ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Thomas ::

Šef vašega delodajalca, je Pahor. Ve ali ne ve, on odloča, oziroma njegova vlada.

Tako bo, dokler javni sektor bo. Potem boste imeli pa privat delodajalca.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

lexios ::

No, sj princip je simpl! Sam, koji k. so pol uni tm u Vegradu stavkal nazadnje! Hilda je šef in že ve (al pa ne, kakorkoli, ona odloča), al je al ni dnara! ;)

LordTado ::

Zato pa se dost bol splača recept stare mame in evre tlačit pod poslo:)
Delalo se bo do 70 leta takrat pa glih ne rabiš samo še dnar za žaro to pa ti da država:)

gslo ::

kdo od vas bi pri končani pravni fakulteti in narjenem pravosodnim izpitom s 5 let delovne dobe delal v državni upravi za 800eurov? zakaj ne napreduje? zato, ker je vlada za rajo v javni upravi že davno zaprla ta vrata - kriza je, pravijo. med tem v vseh ministrstvih filajo prazne slote s sorodniki in politično nastavljenimi osebami. to je problematičen kader v javni upravi. pride, vodi celoten sektor, zaradi njegove nesposobnosti je nesposoben tudi sektor, za nameček dobi pa še plačo, o kateri lahko njegovi podrejeni samo sanjajo. to je realnost, ne pa svet na kanalu a in lajanje, kako se v JU cedita med in mleko.. nekaterim se dela strašna krivica zaradi manjšine, ki požre največji kos pogače.

r0ker ::

jasno se vidi, da vas večina nima blagega pojma o stanju v javnem sektorju. bluzite o stanju izpred 10ih let, kjer je delo v javnem sektorju dejansko pomenilo neko prednost glede plače in dela.
ne na pamet, cepci.

globoko grlo ::

nekaterim se dela strašna krivica zaradi manjšine, ki požre največji kos pogače.


Sej to je vsem jasno! Ampak, potem nej štrajkajo zato, da te pijavke ven vržejo, pa bo dost dnarja, ane.

Samuel ::

r0ker je izjavil:

jasno se vidi, da vas večina nima blagega pojma o stanju v javnem sektorju. bluzite o stanju izpred 10ih let, kjer je delo v javnem sektorju dejansko pomenilo neko prednost glede plače in dela.ne na pamet, cepci.


Čakamo, da ti ljudje v JU povejo kdaj, kaj se dela z denarjem. Ne pa da veselo mižijo na obe očesi.

lexios ::


Ampak, potem nej štrajkajo zato, da te pijavke ven vržejo, pa bo dost dnarja, ane.


Mislm, da bi morali za kaj takega kr skupinsko "štrajkat" tm na Šubičevi, sam utegne to bit še kr en lep čas še problem, ko mamo dokaj uspešen medijski "generator javnega mnenja" in tkole "leve" in "desne" (al pa "privat", "javne", "lastnike nepremičnin", "najemnike", "penzioniste", "delavce", "študente"... you name it!)! "Deli in vladaj" je marsikomu že jasen, večini pa še ne!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

mihaf ::

Resnično me je strah živeti v tej državi. Ko berem to temo, mi postaja slabo.

Zaposleni v javnem sektorju so še edini, ki imajo vsaj nekaj delavskih pravic. Mimogrede - "zaposlovanje" prek napotnic in razna druga "ugodna" delovna "razmerja" so prisotna tudi v javnem sektorju. Ko vas bo direktor javnega zavoda na razgovoru (za "pravo# službo) vprašal, če lahko dobite napotnico za svoje delo, se ne čudite.

Najraje bi videli, da se še tistim, ki kaj imajo, to vzame. Najbolje, da se ukine vse delavske pravice in preidemo na mezdno delo. Sliši se itak dobro - če delaš, zaslužiš, če ne delaš, nimaš nič. Samo ne potem jokat, če boste zboleli za rakom. Bolniška? Aja, tega ni.

Na bruhanje mi gre, da javnemu sektorju privoščite, da se jim vse pravice vzame. Pozabljate, da imajo usklajevanje plače zapisano v pogodbi! PODPISANI POGODBI z obeh strani, da bo jasno. Niso to obljube, ampak zaveza.

Mi smo se o izkoriščevalskem kapitalizmu učili že v osnovni šoli, kaj jih učijo sedaj, ne vem. Takrat smo bili vsi mnenja, da je 16 urno delo 6 ali celo 7 dni v tednu izkoriščanje človeka po človeku. Sedaj pa drvimo nazaj v to.

Namesto, da bi se vsi skupaj borili za svoje pravice, je delavec v realnem sektorju tiho in pristaja tudi na delo brez plačila (Vegrad in še kdo). Namesto da bi zahteval svoje pravice bo taisti delavec zahteval, da se še drugemu delavcu (javni sektor) ukine, kar ima sedaj. In bomo vsi na mezdi ali pa bomo delali zastonj.

Oprostite, jaz v taki državi ne želim živeti.

denial ::

Če se ne motim so se delavci Vegrada, MIP-a, Mure... borili za svoje pravice, vendar jih nihče še povahal ni. Ko jebe tretjerazredne državljane.
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Samuel ::

No evo, zaostruje se.
Očitno bo prišlo do prekinitve kolektivne pogodbe z interventnim zakonom in potem posledica tega tudi masovna odpuščanja. Za počasne carinike, pa naj uvozijo tistih par sto carinikov iz EU, pa ne bo nobenih zastojev.

@mihaf
Če se folk vsaj malo boji za svoje službe, potem tudi bolje in več dela.
Tko kokr je zdaj, je na žalost nevzdržno.

lonz ::

Se strinjam z Mondeom; baje je v Sloveniji največ birokratov glede na zaposlene v evropi. To ne more dolgo laufat. Še posebej ne v teh razmerah; ne glede kako so nastale.
...arrrrrr, shiver me timbers...

poweroff ::

Če bi bil jaz na sindikatih, bi se zorganiziral in bi kolektivno vsi dali odpoved.
sudo poweroff

Samuel ::

Prav zagotovo.. preveč folka ima kredite za odplačevat,za otroke skrbet itd.

Sicer ne vem točno kaj v tem primeru sploh pomeni odpoved kolektrivne pogodbe. Torej ali v tem primeru pozovejo vsakega zaposlenega posebej in mu dajo novo pogodbo za podpisat ali kako? Oziroma, v kolikor presodijo, mu dajo tudi odpoved.

lexios ::

Mondeo, že res, sam k. ko je narod blesav in se v marsičem lahko brez problema strinjaš tudi z Mihaf, Matthaiem al pa ne vem, si ti slep al pa sm jst!

In še bolj blesava (da ne rečem nesposobna in skorumpirana) obast, ki se gre "EKO" z BMWji, ene je***e štempiljke za odlok o vračanju in recikliranju plastenk in plastične embalaže za 2centa/kg pa ne...

Vi kr uvažajte delovno silo, ima to svoje posledice v gospodarstvu kot je slovensko... Važno, da narod "dela", tudi če nič ne naredi (in je končna bilanca 0) le, da se pobere še več davkov al kako? ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Samuel ::

Včasih na Financah objavijo tudi kaj pametnega:
http://www.finance.si/290436/Public-ene...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

lexios ::

Dej mi iste izhodiščne podatke, pa ti jih predstavim na še 2 načina!;((

Nisem se spuščal v analizo, se mi pa dozdeva, da je debata o primerljivosti in pavšalnem povprečju čez plače smetarjev, inženirjev in čistilk v primerjavi z plačami zdravnikov, tajnic in učiteljev tule že tekla! In me zelo zanima kje so našli primerno statistiko zaposljenih v zasebnem šolstvu v Sloveniji, ko lahko le te preštejem na prste! Javno upravo pa so primerjali s čim? Povprečjem delavcev na minimalcu v Vegradu? Niste resni...

madmitch ::

denial je izjavil:

Če se ne motim so se delavci Vegrada, MIP-a, Mure... borili za svoje pravice, vendar jih nihče še povahal ni. Ko jebe tretjerazredne državljane.


Zato zdaj nihče drug ne more in ne sme štrajkat?

Samuel je izjavil:

Če se folk vsaj malo boji za svoje službe, potem tudi bolje in več dela.
Tko kokr je zdaj, je na žalost nevzdržno.


Ja, to je razmišljanje tajkunov in fevdalcev. Dobro dela zadovoljen delavec, ki je motiviran, ne pa tak, ki ga je strah, lepo vas prosim.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

Samuel ::

lexios, pa ti misliš, da so samo pri nas zaposlene snažilke, tajnice, zdravniki?? Grafi predstavljajo povprečje vseh plač zaposlenih. In razmerja so zelo podobna.

madmitch ::

Samuel je izjavil:

Včasih na Financah objavijo tudi kaj pametnega

Zelo populistično. Kakšna je izobrazbena struktura v "realnem" sektorju in teh treh, ki se primerjajo z njim? Po financah naj bi vsi na inštitutih imeli nekako podobno plačo, kot delavec v proizvodnji? Dejmo potem uzakoniti 1000€ po glavi in sive obleke. A nismo to že nekje videli?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Invictus ::

Finance v javni upravi bi morale biti JAVNE. Potem bi razne šefiči že bolj pazili kako in kaj se dela z denarjem. JU manjka transparentnosti. Praktično ne vemo kje in koliko ljudi je sploh zaposlkeno. Niti sama državatega ne ve. da ne govorim o raznih inštitutih in projektih, ki se nikoli ne zaključijo, požrejo pa vsako leto lep del proračuna.

Tukaj smo se napačno spravili na vojake, policaje in gasilce. Čeprav so vojaki in zadnje čase policaji precej nepotrebni glede nafunkcijo, ki jo zares opravljajo.

Problem je ker država ne znaz denarjem, ki ga jim da realni sektor. In ker so storitve države zanič ...

Lahko to samo prenehaš plačevati ...Ali pa se izseliš ...

Sicer pa, lahko organiziramo stavko proti javnemu sektorju.

LP I.

madmitch ::

Invictus je izjavil:

Finance v javni upravi bi morale biti JAVNE.


http://e-uprava.gov.si/ispo/javneplace/...
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

nevone ::

madmitch je izjavil:

Invictus je izjavil:

Finance v javni upravi bi morale biti JAVNE.


http://e-uprava.gov.si/ispo/javneplace/...


To so samo plače vodilnega kadra. Ta pa ponavadi ne stavka.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

denial ::

Zato zdaj nihče drug ne more in ne sme štrajkat?

Izvolite štajkat. Sam ne pričakovat sočutja ali podpore.
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Samuel ::

vi kar štrajkajte.
ob odpovedi kolektivne pogodbe, vas bo vsak dan manj...

lexios ::

lexios, pa ti misliš, da so samo pri nas zaposlene snažilke, tajnice, zdravniki?? Grafi predstavljajo povprečje vseh plač zaposlenih. In razmerja so zelo podobna.


Mondeo, hočem ti samo pojasnit, da če UMAR nekaj prikaže kot resnico, to še ne pomeni, da to je! Mogoče je to samo Križaničev in Irmin "pogled" na zadevo? ;((

Skratka, že isti graf lahko precej drugače prikažem, samo če raztegnem y os (in imamo nenadoma v Sloveniji za del prebivalstva, ki ni sposoben brati skale, ogromno rast) ali skrčim (obraten primer)! Kaj šele, da številke (graf) normaliziram na 2 različna načina, spustim to ali ono v povprečju, primerjam jabolka in hruške, itd! Se ti sanja kaj in kako so računal, glede na podatke iz pred leta 2006, btw? Tule pa teče debata o pogodbi in želji po "kršenju plačilnih nesorazmerij" iz leta 2008 itd!

V gospodarsko bolj razvitih državah Nemčiji, Nizozemski in Veliki Britaniji je bilo razmerje med plačo v izobraževanju in zasebnem sektorjem nižje kot v Sloveniji, saj je bila v Nemčiji plača v izobraževanju višja od plače v zasebnem sektorju za 13 odstotkov, na Nizozemskem samo za dva odstotka, medtem ko je bila v Veliki Britaniji plača v izobraževanju za štiri odstotke nižja od plače v zasebnem sektorju.


Tale graf ob temle komentarju zgoraj recimo mogoče v veliki meri ne pomeni nič drugega kot (skoraj) samo to, da je pri nas gospodarstvo totalno v razsulu že vsaj 5 let, podobno kot Ciper ali Irska, in nas prehiteva celo že vzhodni blok!

Finance v javni upravi bi morale biti JAVNE. Potem bi razne šefiči že bolj pazili kako in kaj se dela z denarjem. JU manjka transparentnosti. Praktično ne vemo kje in koliko ljudi je sploh zaposlkeno. Niti sama državatega ne ve. da ne govorim o raznih inštitutih in projektih, ki se nikoli ne zaključijo, požrejo pa vsako leto lep del proračuna.


Se strinjam!


Sicer pa, lahko organiziramo stavko proti javnemu sektorju.


In s tem ne boš nič rešil, štrajkaj raje skupaj z javnim sektorjem za tiste ideje in pravice, o katerih se je pogovarjalo in za katere smo se borili leta 1991!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

lonz ::

Štrajkat skupaj z javnim sektorjem? Z istimi, ki me bodo kasneje zaprli, ko ne bom več mogel plačevat astronomskih prispevkov za NJIHOVE plače? Bodo oni takrat solidarni z mano?
...arrrrrr, shiver me timbers...

Samuel ::

Mah, lexios, iščeš dlako v jajcu.
Brez veze dvomit v podatke UMARja, tko je kokr je.

madmitch ::

nevone je izjavil:

madmitch je izjavil:

Invictus je izjavil:

Finance v javni upravi bi morale biti JAVNE.


http://e-uprava.gov.si/ispo/javneplace/...


To so samo plače vodilnega kadra. Ta pa ponavadi ne stavka.

o+ nevone


Torej je treba dati na tablo tudi plače vseh ostalih? Da bo kdo pogledal v tla, ko bo videl plačo magistra z deset letno delovno dobo in 100 neplačanimi nadurami okoli jurja. Mogoče imaš prav.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

poweroff ::

Samuel je izjavil:

Prav zagotovo.. preveč folka ima kredite za odplačevat,za otroke skrbet itd.

Zanimivo. Ko sem nekoč rekel, da so krediti način kako ljudi držiš v odvisnosti in poslušnosti (v "zaporu"), se je folk tu gori samo hahljal.

Danes marsikomu ni do smeha.
sudo poweroff

Samuel ::

Človek se včasih vpraša, kako lahko ena Hrvatica z 350EUR plače preživi? Imajo cene skoraj na istem nivoju kot mi, njihova povprečna plača je pa cca 750EUR.

poweroff je izjavil:

Samuel je izjavil:

Prav zagotovo.. preveč folka ima kredite za odplačevat,za otroke skrbet itd.

Zanimivo. Ko sem nekoč rekel, da so krediti način kako ljudi držiš v odvisnosti in poslušnosti (v "zaporu"), se je folk tu gori samo hahljal.
Danes marsikomu ni do smeha.



Matthai.. nihče vam nič ne jemlje v tem trenutku. Gre se samo za to, kdaj naj bi vam povečali plačo. Ironično, glede na to, da so prihodki v gospodarstvu ljudem padli za 20, 30 in več %.

Aja, glede tega "zapora". Problem je v tem, da ti ljudje iz JU trenutno nimajo kam it, ker privatni sektor ne generira dovolj delovnih mest. Ti ljudje so samo zaporniki trenutne gospodarstke situacije. Kot smo mi vsi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

jrtjtejtt ::

madmitch je izjavil:

nevone je izjavil:

madmitch je izjavil:

Invictus je izjavil:

Finance v javni upravi bi morale biti JAVNE.


http://e-uprava.gov.si/ispo/javneplace/...


To so samo plače vodilnega kadra. Ta pa ponavadi ne stavka.

o+ nevone


Torej je treba dati na tablo tudi plače vseh ostalih? Da bo kdo pogledal v tla, ko bo videl plačo magistra z deset letno delovno dobo in 100 neplačanimi nadurami okoli jurja. Mogoče imaš prav.


Plače v JS

Da se obregnem ob Kovačeve grafe. Gre za manipulacijo brez primere. Pogled na prvi graf nam da misliti, da učitelji v Sloveniji živijo kot gospodi, v VB pa so reveži. Seveda se je treba povprašati kam šolstvo spada pri nas in kam v VB in kaj tvori zasebni sektor pri nas in kaj v VB.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jrtjtejtt ()

mihaf ::

lonz je izjavil:

Štrajkat skupaj z javnim sektorjem? Z istimi, ki me bodo kasneje zaprli, ko ne bom več mogel plačevat astronomskih prispevkov za NJIHOVE plače? Bodo oni takrat solidarni z mano?


Za oblast je itak najbolje, da je narod skregan med sabo. Tako jih je najlaže obvladovat.
Kar pa se solidarnosti tiče, je pa, žal, taka zgodba: delavci v realnem sektorju, ki delajo za minimalca, imajo v večini tudi zelo nizek intelektualni domet. Znajo sicer opravljat svoje delo, a družbenih problemov ne vidijo in razmišljajo samo o svojih 500 evrih. To je tisti segment ljudi, ki praviloma nikoli ne podpre drugih skupin, ki se borijo za svoje pravice. Vedno imajo argument, da imajo ti večje plače kot oni sami in naj bodo s tem zadovoljni. Dodajajo še, da oni morajo delat, vsi drugi pa ždijo v pisarnah in seveda ne delajo nič.
Nisem še slišal za zaposlenega delavca, ki bi se zavzemal za pravice honorarnih novinarjev, recimo. Ki tudi zaslužijo 500 evrov, vendar niso zaposleni, tako da niti prevoza, malice, dopusta, bolniške nimajo.

Večinoma pa opažam, da obratna solidarnost obstaja. Prav tako javni sektor večinoma podpira zahteve delavcev v zasebnem sektorju.

Najbolje, da imamo vsi 500 evrov in bomo vsi srečni, a ne? Aja, pa 500 evrov mezde, ne plače, da se razumemo!

lexios ::

Brez veze dvomit v podatke UMARja, tko je kokr je.


Ne iščem dlake v jajcu, kvečjemu jo iščejo v plačilnih listah javne uprave zaposljenih s 7./8. stopnjo izobrazbe, tisti delavci na minimalcu s 5./6. stopnjo izobrazbe! In ne gre za to, da bi dvomil v podatke, pač pa v predstavitev, podatke sem si sposoben intrepretirati sam, hvala! Ne rabim komentarja pod sliko. In nobena umetnost ni ugotoviti, da če primerjaš javni sektor in realni sektor Anglije/Nemčije in Slovenije primerjaš vbistvu tudi samo stanje v gospodarstvu, bdp pa še kaj! Ti pa verjemi kar hočeš...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Samuel ::

Ne primerjam Slovenije z VB ali Avstrijo. Take primerjave so neumne, ker smo mi imeli 45let komunizma, oni ne.

Primerjave se delajo z bivšim komunističnim blokom. In na teh grafih je kar precej tega za vidit.

lonz ::

@mihaf

Aha - kul, smo po večini glupi... Pa ko nam otrok zboli ne mormo vzet 1 mesec bolniške, ko zbolimo sami lahko nasploh sanjamo o bolniških, nikol ni ziher da bo plača 15., na dopust gremo (če gremo) ko čas to dopušča... in po večini smo nesolidarna skupina? Hm.
...arrrrrr, shiver me timbers...

WarpedGone ::

Mathaii:
Zanimivo. Ko sem nekoč rekel, da so krediti način kako ljudi držiš v odvisnosti in poslušnosti (v "zaporu"), se je folk tu gori samo hahljal.

Sm zgleda spregledal.
For the record: se nebi mogu bol strinjat. Še bol kot krediti so pa to razne odpravnine in bonusi, katere zgubiš če se postaviš zase in rečeš da maš dost sranja na glavo.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

madmitch ::

lonz je izjavil:

@mihaf

Aha - kul, smo po večini glupi... Pa ko nam otrok zboli ne mormo vzet 1 mesec bolniške, ko zbolimo sami lahko nasploh sanjamo o bolniških, nikol ni ziher da bo plača 15., na dopust gremo (če gremo) ko čas to dopušča... in po večini smo nesolidarna skupina? Hm.


Bi zato morali na vse to pristati tudi v javnem sektorju? Kaj bo naslednja faza, na katero bomo morali VSI pristati? Da država z interventnim zakonom ukine penzije in zdravstveno zavarovanje.

Po temle pisanju vse kaže, da realni sektor živi od totalnega izkoriščanja delavcev, delavci to trpijo in prenašajo cankarjansko do konca, grejo na ceste, ko je že vsega konec in na koncu najdejo krivca za svojo mizerijo pri segmentu, ki za to niti ni kriv. Ql
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

CoolBits ::

Segment "ki za to ni kriv" sedaj s stavko kaznuje vlado al državljane?
Pejte kocke metat raje, če že...

kivi113 ::

Torej, ugotovili smo, da je javni sektor zelo neučinkovit del gospodarstva, ki nejavnemu sektorju kvečjemu povzroča težave, kot da bi pripomogla k konkurenčnosti celotnega gospodarstva. Če gospodarstvo malo proizvede, je tudi malo za porabit.

Sledi revščina.

Omenjalo se je, da v pogodbi javnega sektorja usklajujejo plače z inflacijo. In zdaj je tu problem. Inflacija nas pa krade vse, vpliva tudi na nejavni sektor, kjer plače niso usklajene z inflacijo. Plače so usklajene z dobički, prihodki, s strategijo podjetja.
Inflacija se je pa zgodila za vse, torej moramo nekaj storiti proti inflaciji. Vendar to je že problem Eura in problem EU. Ljudje imamo več kreditov in smo bolj revni, kot pred leti, ker je bila inflacija višja, in za denar dobimo manj. Če hočemo javnemu sektorju zagotoviti plače po pogodbi, to pomeni samo novo kreditiranje, kar pomeni dodatno izčrpavanje države, kar v teh časih definitivno ni vredu.

Javni sektor si mora zaslužiti boljše plače, in sicer tako, da ustvari gospodarske pogoje, kjer bojo lahko živeli na račun gospodarstva brez dodatnega kreditiranja. Ker pa to v tem momentu ni mogoče in po ustaljenih praksah dela NISO SPOSOBNI (občinske uprave, službe ministrstev, policija - to so totalno nesposobne organizacije, ki ne pripomorejo dosti k dobrobiti, kvečjemu nasprotno), je potrebna radikalna sprememba. Kar seveda pomeni odpuščanje v javnem sektorju in preusmeritev ljudi v zasebni sektor, usmeritev v privatne storitve z visoko dodano vrednostjo + za izvoz, da bomo lahko pokrili dolgove.

Zagotoviti moramo pa tudi dovolj visoko samooskrbo - saj je trenutna situacija taka, da si "slovenski kupec" "ne more privoščiti slovenske hrane" - in zato se naše mleko prodaja v Italijo in Avstrijo, k nam ga pa vozijo iz Madžarske - naše mleko je za bolj zahtevne trge.

S prestavljanjem papirjev se pa ne proizvaja dodana vrednost. In to je točno to, kar je parlament uspel narediti iz Slovenije in kar dela tudi EU iz Slovenije. En kup birokratskih pravil. Od tega ni napredka. To ni znanost. To ni grajenje stanovanj. Vse te prelagalce papirjev bi bilo treba poslati na bolj efektivna delovna mesta.

Veliko dela imajo te naši javni uslužbenci preprosto zato, ker so si to delo sami naredili. Npr. prerekanja med občinsko službo za okolje in ministrsko službo za okolje, ne glede na politično opredelitev - vedno se nekaj prerekajo, in postopki trajajo lahko tudi 15 let, ker 2 strani druga drugo "jebeta", na koncu pa civilisti "najebejo". In en kup sprenevedanja in prelaganja odgovornosti. Vsaka preložitev odgovornosti z ene osebe na drugo zahteva določen čas - da se napiše kakšen dopis, da se kaj prebere, ... no in mi imamo celo industrijo prelaganja odgovornosti v državnih službah. Odgovarja nihče. Podobno, kot pri korupciji. Imamo komisijo. Ki ima dobro odmerjen medijski čas. Kaj jim je pa že uspelo? V 12 letih? Ustvarili so en kup novega papirčkanja za sodstvo, kriminaliste, .. , ti so se pa zaplezali v en kup sprenevedanj, končni rezultat pa kolikor vem, še vedno samo 1 oseba obtožena korupcije?! (popravite me, če se motim). *** Kakorkoli, takih praks delovanja ne potrebujemo - in kakršenkoli denar za take prakse je neumnost.

Obstajajo tudi druge rešitve. Npr. pri gradnji avtocest so nas SCT in podobne firme "nategnile" za 2 milijarde. Te firme je treba sedaj podržavit in njihovo opremo porabit v tujini (Libija) in s tem izvozom lahko veliko zaslužimo. Pa itak ne bodo Slovenci zlivali asfalta in delali v vročini, to bodo počeli drugi. Mi bi pa šteli dobiček. Komu bo pa zdaj šel ta dobiček, sicer ne vem..

Prostovoljni gasilci so se izkazali v zadnjih poplavah. Dosti bolje od vojakov.

^^ edit: Zakaj pol rabimo državo? Ki nam pobira preveč davkov za neučinkovite storitve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kivi113 ()
««
4 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26745844 (39964) dstr17_
»

Realnost privatnega sektorja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10117127 (13948) Pithlit
»

Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20782003 (77587) lexios

Več podobnih tem