» »

Plačevanje z Viso v tujini

Plačevanje z Viso v tujini

MrBrdo ::

Mene pa zanima, če se pri uporabi Visa (ali pa Mastercard) kreditne kartice v tujini obračunava kakšna provizija? Za bankomate vem da je tam okoli 5%, me pa zanima kako je če greš npr. v lokal in recimo plačaš 2 kavi z kreditno? Ali pa če greš recimo v InterSpar in nakupiš nekaj. Ali se potem obračuna samo dejanska cena ali so še kakšni dodatni stroški tu? Npr. ali plačam potem isto kot če bi imel gotovino?
Konkretno me zanima za EU (Španija, Avstrija...).

Hvala.
MrBrdo

popster ::

Če je vmes menjava tečajev potem se lahko to zgodi po manj ugodni tarifi. Sicer pa se zagotovo plača provizijo pri navadnih kraticah, tvoja pa je menda mednarodna, tako da če kupiš preko neta/ali v tujini lahko da ni provizije ali pa kot pri pay-palu, kjer je ni.

Okapi ::

Npr. ali plačam potem isto kot če bi imel gotovino?
Ja, ti ne plačaš nobene provizije. Vendar v ne tako redkih lokalih in trgovinah nočejo vzeti kreditne kartice, če plačuješ manj kot za 10 evrov. Tako da nekaj gotovine je vedno koristno imeti s seboj, ker dvigovanje na bankomatih s kreditno kartico je svinjsko drago. Na drugi strani pa lahko pri kakšnih večjih nakupih dobiš popust, če plačaš z gotovino. Tam kjer nimajo evrov, Visa preračuna po svojem tečaju, ki je včasih ugodnejši od krajevnih menjalnic, včasih pa ni (ni pa razlika nikoli velika).

O.

zcetrt ::

Uporabljal sem Viso na Islandiji in v USA. Nikakršnih problemov, na Islandiji je bil v banki tečasj slabši kot pri plačevanju z viso. V USA se zato tokrat sploh ne obremenjujem z denarjem, s kartico pa lahko plačam tudi fastfood za 2$. Provizija mi ni bila nikoli zaračunana.

Še najbolj me je strah enostavnosti zlorab. A glede na to, da se vsi gredo to, me naj ne bi smelo bit strah. Je pa zanimivo, da kje hočejo PIN, kje podpis, drugje pa sploh nič. Samo "hvala" in to je to.
4.

techfreak :) ::

popster je izjavil:

Če je vmes menjava tečajev potem se lahko to zgodi po manj ugodni tarifi. Sicer pa se zagotovo plača provizijo pri navadnih kraticah, tvoja pa je menda mednarodna, tako da če kupiš preko neta/ali v tujini lahko da ni provizije ali pa kot pri pay-palu, kjer je ni.

Provizija je pri vseh karticah in tudi pri PayPalu, ampak jo plača trgovec ter posredno s tem tudi ti.

St235 ::

Provizije za plačevanje z kartico NI. Tudi to kar prodajalec plača se ne prenese neposredno nate, ker ne bo razlike ali plačaš z gotovino ali kartico. Večina razvitih držav vzame kartico ne glede na znesek. Na srečo je tako tudi pri nas, ni pa dolgo nazaj ko vize in MC niso hoteli jemati za zneske manjše od 1000 SIT. Malenkost lahko pride do razlike zgolj zaradi tečaja (tukaj govorimo o par centih na 100 EUR).

Provizija e pa plača pri dvigih gotovine. Samo to boš plačal tudi v SLo če boš hotel z Vizo dvignit gotovino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

robbe ::

Na Danskem uporabljam Mastercard izdano pri Slovenski banki in ker Danci nimajo evrov, ne poteka menjava iz DKK->EUR ampak DKK->USD->EUR, tako da pride mogoče do malo večje provizije pri menjavanju tečajev. Vendar je to kolikor sem do sedaj opazil bolj kot ne zanamerljivo. Je pa res da ti pri večini trgovinah tukaj zaračunajo določen procent provizije če plačaš s kreditno. Dobiš še eno postavko na računu, ki je provizija zaradi kreditne.

St235 ::

So nori ti danci:) V ZDA je ponavadi nakup z kartico cenejši od gotovine.

Okapi ::

Je pa zanimivo, da kje hočejo PIN,
Hmm, AFAIK pina ti nikjer ne smejo zahtevati. Pin moraš vtipkati, če dviguješ gotovino. Da ne plačuješ pri teh tako, da v bistvu dvigneš gotovino, pa tega sploh ne veš (in plačaš mastno provizijo za dvig gotovine)?

Večina razvitih držav vzame kartico ne glede na znesek
No, jaz ti lahko iz prve roke (letos v Barceloni in Berlinu) povem, da v nekaterih malih trgovinicah, oštarijah in taksijih kartice za nakupe pod 10 evrov nočejo vzeti.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

St235 ::

Seveda lahko zahtevajo PIN. Vse novejše kartice z čipom imajo možnost identifikacije s PIN namesto z podpisom. Ponekod to tudi uporabljajo. V ZDA, pa tudi v nekaj trgovinah na Portugalskem in Franciji se plačeval z pinom in se nikoli ni štelo kot dvig gotovine. Osebno raje vidim, daje pin ker je bolj varno od podpisa.

Kar se tiče plačevanja majhnih zneskov pa je stvar tega kako tečen si. Tudi meni se je v Berlinu zgodilo, da za 5 EUR ni hotel vzet kartice. Sem mu pač ultimativno postavil, da ali plačam z kartico ali pa pač ne plačam in je bilo to to. Drugače pa če imajo na vhodu označeno, da jemljejo določeno kartico kot plačilno sredstvo nimajo osnove, da pogojujejo zneske.

Okapi ::

Seveda lahko zahtevajo PIN.
A si prepričan, da lahko zahtevajo? Lahko si pin pozabil, ali pa ga sploh ne veš. V vsakem primeru bi morali sprejeti tudi podpis, po mojem vsaj.

Glede teženja pri plačevanju majhnih zneskov imaš pa najverjetneje prav, ampak je v glavnem bolj preprosto plačat z gotovino kot zapravljati čas in živce s kreganjem.

O.

jrtjtejtt ::

jst npr. pri plačevanju v ZDA nisem imel težav s kartico, tudi ne za minimalne zneske. se mi zdi, da so tam bolj veseli plastike, kot pri nas, kjer takoj začnejo zavijat z očmi. provizije za kartice nisem še zasledil, razen za dvig na bankomatih. v tem primeru se mi zdi je bolje dvigniti z maestro, ker je ponavadi fiksna provizija, medtem ko mata mastercard in viza v procentih.

je pa tudi zame pin boljša varianta kot podpis. sploh tam, kjer ne preverjajo identitete. sicer so me v tujini skoraj vedno poprašali tudi po osebnem dokumentu, ko sem plačeval s kartico, kar bi lahko tudi pri nas uvedli.

St235 ::

Seveda lahko zahtevajo PIN in jim po pravici dol visi če si ga ti pozabil. Tudi ko plačujem z maestro zahtevajo pin in je moj problem če ga vem ali ne. Gre za identifikacijsko metodo, če pina ne veš potem lahko prodajalec upravičeno sklepa, da ni tvoja kartica. Je pa res, da so se pini na MC in vizi začel širše uporabljat šele z prihodom čipov na kartice. Jaz srčno upam, da se bo ta praksa čim hitreje razširila.

Okapi ::

Tudi ko plačujem z maestro zahtevajo pin
Ker je to drugačne vrste kartica. Pri Visi in Mastercardu je osnovna identifikacija podpis in bi to moralo zadostovati povsod.

O.

St235 ::

Ni res, vsaj za MC ne. Preberi si njihovo spletno stran. Z uvedbo čipov tudi pri MC prehajajo na PIN.

bluefish ::

In prav je tako, ker tisti podpis en drek pomeni.

St235 ::

+1

Sploh v naši banana republiki, kjer vso odgovornost banka prevali na uporabnika kartice in ji potem dol visi kdo je podpisal listek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

fosil ::

Tole pa ne bo državo.

Se spomnim ko je bil pred leti en primer kraje in zlorabe kartice in ko so potem naknadno primerjali podpise se niso ujemali. In na koncu je morala trgovina vrniti denar lastniku kartice.
Tako je!

ThinkPad ::

Seveda lahko zahtevajo PIN.
A si prepričan, da lahko zahtevajo? Lahko si pin pozabil, ali pa ga sploh ne veš. V vsakem primeru bi morali sprejeti tudi podpis, po mojem vsaj.


Sem hodil par let v isto trgovino v tujini in vedno plačeval z MC. Sprva je šlo skozi na podpis, ko pa so dobili terminale za čip kartice, je bil in še vedno je obezen PIN. Poteg skozi režo MC kartice več ne prepozna. Seveda gre AMEX/Diners (kjer ju sprejmejo) še vedno skozi na podpis. Ni čipa gor. To se mi ne dogaja samo v tej trgovini, vedno več jih je.

V ZDA se jim za znesek pod 25$ žvižga za podpis. Vsaj tako mi je rekel en črpalkar.. PIN kartica pa lahko da ne prime na vsakem avtomatu (bencinske recimo), ker ponekod hočejo obvezno še poštno št. in kaj vem kaj še. Pol jo not neseš do pulta, pa gre skozi.

Glede podpisa sem v več hotelih doživel, da jim dol visi za podpis in ga sploh ne rabijo. Vsaj v primeru, ko je rezervacija narejene preko neta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ThinkPad ()

St235 ::

fosil je izjavil:

Tole pa ne bo državo.

Se spomnim ko je bil pred leti en primer kraje in zlorabe kartice in ko so potem naknadno primerjali podpise se niso ujemali. In na koncu je morala trgovina vrniti denar lastniku kartice.


Kot sem rekel, banka ne nosi nobene odgovornosti. Oni dobijo zadevo plačano potem je pa na uporabniku in trgovini da se zmeni. Zavarovanja za kartice so patetična. Svoj čas je vsaj NLB imela solidno zavarovanje, zdaj pa serjejo z takim zavarovanje, da ne veš če bi se smejal ali jokal.

V ZDA imaš s strani banke zavarovano kartico in ti dejansko dol visi, če ti jo kdo zlorabi. Zato se za majhne zneske nihče ne sekira al je podpis ali pin ali nič. So pa zato banke bolj ažurne pri uporabi kartice. Konkretno smo bili na road tripu in na Niagaro, zvečer pa nazaj v NYC na večerji in so klicali iz banke, če je vse ok, ker je bila kartica v enem dnevu uporabljena na krajih ki sta 700km narazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Dajarra ::

Danes sem imel primer, ko je zaradi specifičnosti situacije, letalski ponudnik potreboval le moj TRR mastercarda in datum do kdaj velja, je "potegnil slip", mi ga poslal da se podpišem (v tem času je bil denar že vzet iz kartice)..

Nisem vedel, da če nekomu zaupaš TRR in veljavnost kartice, da lahko v bistvu kar trgajo denar? Po navadi je potrebna že CVC koda.

delfinus ::

Mislis stevilka Mastercarda? Stevila TRR ni enaka stevilki, ki jo imas na Mastercardu. Da tudi brez CIVa gre pri dolocenih poslovnih subjektih.

lp, d.

Dajarra ::

Številka Mastercarda in veljavnost, kartice.
Nisem vedel, da lahko tudi tako kdo vzame dol denar..

fosil ::

Seveda.
Saj tudi pri spletnih nakupih vedno vpišeš samo številko in veljavnost kartice.
Teoretično lahko oni poberejo s kartice denarja kolikor hočejo.
Zato je treba bit previden komu zaupaš to številko.
Ni pa številka kartice isto kot številka TRR.
To sta dve različni številki, če nekomu poveš številko TRR ti ne more vzet dol denarja, lahko ti samo nakaže denar.
Tako je!

...:TOMI:... ::

Teoretično ti tudi iz TRR lahko dol vzamejo, ponaredijo tvoj podpis za direktno bremenitev in to je to.
Tomi

flipflop ::

V avstriji ti marsikje težijo zaradi vise. Sploh če je manjši znesek.

Tilen ::

Dajarra je izjavil:

Danes sem imel primer, ko je zaradi specifičnosti situacije, letalski ponudnik potreboval le moj TRR mastercarda in datum do kdaj velja, je "potegnil slip", mi ga poslal da se podpišem (v tem času je bil denar že vzet iz kartice)..

Nisem vedel, da če nekomu zaupaš TRR in veljavnost kartice, da lahko v bistvu kar trgajo denar? Po navadi je potrebna že CVC koda.


Varnost kartice povečaš tako, da CVV/CVC kodo enostavno odbrusiš s kartice in si jo zapomniš ali vsaj prepišeš, da je nekomu tretjemu ni mogoče hitro identificirati. Enako z ostalimi podatki na kartici, za katere ti ni v interesu, da so lahko dostopni in ne predstavljajo omejitve ob legalnih nakupih.

@Lakotnik29

Imam lahko zaradi tega pri poslovanju v tujini težave? Recimo, da številka kartice na kartici ni razvidna, ker se je pač "izrabila" ali pa npr. validity date. Sam ga seveda poznam, nočem da ga vidijo drugi (v primeru kraje). S pinom poslujem normalno.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

St235 ::

Ne, CVV koda prodajalca popolnoma nič ne zanima.

Datum in številka kartice, pa se ob normalni rabi ne more znucat, ker je vtisnjena v plastiko in bi dejansko moral namensko poškodovat kartico, pa še bi se razbrala številka. Takrat pa možno, da bi kdo začel komplicirat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Visa Electron (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
330109431 (28281) Vetrpiha
»

Debetna Visa Elektron ABanka - Paypal (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Kaj kupiti
333107019 (34066) PINki
»

SKB Visa debetna kartica namesto Maestro - WTF? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8024276 (15808) Magic1
»

Dvig denarja na bakomatih v tujini

Oddelek: Loža
4024730 (18220) fosil
»

Mnenje o kreditnih karticah!

Oddelek: Loža
385366 (3800) flipflop

Več podobnih tem