» »

vlada bi se morala opravičiti kriminalcem

vlada bi se morala opravičiti kriminalcem

gendale ::

Dober dan, kolegi, zadnje case sva z ocetom, ki je mimogrede najeminentnejsi reziser v Sloveniji, da parafraziram - bog in batina kulture, gospodar filmskega miljeja ipd. ipd., no, vglavnem, z njim sva prisla do sklepa, da bi se morala drzava opraviciti kriminalcem, oz. jih celo nagraditi, ampak slednje je - ceprav najpravicnejse - prakticno neizvedljivo in dokazuje, da je pravicna drzava paradoks, ki ne more ekzistirati.

Ampak zacnimo od zacetka, natancneje s ponizanjem imbecilne vede psihologije, ki trdi, da cloveka definirajo tri dejavniki in sicer: genski material, okolje in samodejavnost.

To je popolna neumnost, kolegi! Samodejavnost NE obstaja, tako tolmacenje cloveske psihe je retardirano oz. zaostalo, ce uporabim slovensko terminologijo. Sam trdim, da je samodejavnost, ce jo ze moramo legitimirati, zgolj produkt genskega materiala in okolja in kot taka nic ne doprinese subjektu, kar le-ta nima ze v startu dano.

Pa tudi ce predpostavimo, da samodejavnost dejansko je dejavnik locen od genov in okolja, je njen obstoj absurden, saj vkolikor si samodejavnosti ne zberemo sami, tezko govorimo o kakrsnikoli samodejavnosti. Oglejmo si kljub temu primere, kjer bi samodejavnost lahko nastopila.

1. Samodejavnost napoci z rojstvom, istocasno kot okolje (zanemarimo obstoj subjekta v trebuhu). V tem primeru si torej samodejavnosti ne moremo sami izbrati, saj 0 sekund star dojencek ni sposoben za razmisljanje o teh stvareh.

2. Samodejavnost se sele kasneje prikljuci oz. se razvije (ce se razvije, se vprasajmo iz cesa se razvije? Vkolikor se razvije sama iz sebe se vprasajmo, kje je njeno izhodisce in kdo si je to izhodisce izbral. Vkolikor si subjekt ni sam zbral izhodisca, samodejavnosti nima v oblasti, saj iz tocke 1 (ki si jo ni zbral) sledi tocka 2, tocka 3 itd., in nobene od teh tock subjekt nima v oblasti. Neko tocko, npr. tocko 5.3465908982 ima lahko v oblasti le, ce ima v oblasti tudi predhodno tocko, ki definira sedanjo tocko. Ampak, ker nima v oblasti tocke 1 iz katere izhajajo vse ostale tocke, lahko zakljucimo, da samodejavnost kot taka ne obstaja)

Torej, to smo dokazali. Subjekt torej definirata zgolj genski material in okolje, samodejavnost je prazna slama, ki so jo izumili neumni psihologi. Govorimo torej o determinizmu, to pomeni, da je vse ze vnaprej doloceno in da se ima clovek zgolj navidezno v oblasti.

Sedaj pa skocimo od subjekta k drzavi. Drzavi je dovoljeno, da postavlja zakone, da doloca kako bodo ljudje ziveli itd., v zameno pa se od nje pricakuje, da bo s temi ukrepi dosegla blagostanje prebivalstva. Torej drzava se je odlocila, da bo odgovorna za "okolje", okolje pa definira subjekt, torej drzava je odgovorna za vsakega neuspelega subjekta, v nasi druzbi so to morilci, roparji itd.

Ker drzava te subjekte oznacuje kot neuspele, jim je zatorej dolzna opravicilo, saj je ona odgovorna za njihov nastanek. V pravicnem svetu bi bili ti ljudje celo nagrajeni, ces, oprosti, ker si moral prezivljati tako zivljenje, tu imas enotedenski penzijon v cateskih toplicah. Hujse prestopnike bi bolj bogato nagradili, saj je logicno, da so hujsi prestopniki bolj sfukani po kriterijih drzave.

Ampak seveda taka praksa ne bi bila mogoca, saj bi naredila prestopnike se iz vecih ljudi in domine bi se zacele rusiti, dokler ne bi drzava zaustavila plaza s kaksnim subverzivnim prijemom.

Torej resitev je zgolj ena in edina: drzava mora priznati, da je pravicna drzava paradoksalna in da mora prestopnike kljub temu, da jim je bila storjena velika krivica, vseeno izolirati od druzbe. Najmanj kar lahko torej naredi je, da se jim opravici (morilcem bi moral aplaudirati predsednik osebno, manjsim ribam pa manj pomembni funkcionarji) in jim razlozi, da jih zal mora zapreti, da drugace ne gre in da jim dajejo tri moznosti:
1. da jih zaprejo (prestopnik si izbere eno- ali vecposteljno sobo). Seveda soba zal ne more biti prevec luksuzna, iz razloga, da ne bi ustvarili se vecih deviantnih subjektov
2. da jih na nebolec nacin usmrtijo, gl. temo Injekcija smrti.
3. da jih poskusijo prilagoditi na zivljenje, ki je druzbeno sprejemljivo

-------
To je manifest mene in oceta Vinka, poslala ga bova predsedniku vlade v upanju, da ga sprejme in naju povisa v drzavna svetnika. Pokomentiraj manifest tudi ti!

Wox ::

Enkratno. Samo še šumnike noter pa se lahko doda k ustavi.
Commodore 64

Steinkauz ::

Give me some of that shit that you're smoking

Slo-One ::

Kaj pa če država ni kriva, ker je ubijal zaradi genskega materiala in ne okolja?

BALAST ::

Zdaj kdo je tvoj "idol" me niti ne zanima, ker filozofov je na svetu dovolj. Državi kjer vlada demokracija, ne moreš reči da je kot organizacija sama kriva za nastalo okolje, ker si tu tudi del demokracije. Zdaj če ne upoštevamo človekovih pravic, si ti tudi muha na kupu dreka, ki mora preživeti, pa čeprav na enem izmed mnogih, kateri smrdijo več, drugi manj.

JebatGa ::

tl;dr

donfilipo ::

Ajoj ni čudno da je naš film totalno u riti:)

1. Vsaka država zlikovce nagradi. Zapor, varovanje, redna hrana, gretje, higiena, in ostalo stanejo davkoplačevalce kakih 30-50EUR na dan bivanja!!!
Če nisi kriminalec se pa lahko jebeš in CRKNEŠ! In to povečini sam, resnično SOCIALNO izoliran! Če tega ne dojame slavni kulturnik, me je za našo kulturo ZELO strah!
2. Kjer ni smrtne kazni, jih nagradi na bazi čustvene obzirnosti. Pomeni nagrada je v vsakem primeru oskrbnina. Injekcija in druga sranja, so deviacije držav, kjer imajo filmarji tudi večji profit, ker svoje butaste poglede lahko tudi bolj uveljavijo8-)
3. Da pa bi se zahvaljeval zločincem še predsednik osebno, je pa pač tako redko, kot je pri nas državni prispevek režiserju za film:) Predsednik je zaposlen! In se zahvaljuje le najtežjim kriminalcem, in to takim, ki so tako preskrbljeni, da jim varovanje in iskrbnina nista potrebna!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

sidd ::

Steinkauz je izjavil:

Give me some of that shit that you're smoking


+1! Lahko vpliva okolje nate, vendar se prej ko slej lahko sam odločiš ali želiš tako živeti ali ne...kar pa je genskega se da tud da do določene mere prevzgojit. Samo stežka z današnjimi metodami...
Drugač pa glej citat - give me some of that shit you're smokin'!
no idea for signature
signed
I

redo ::

Zdaj se vprašajta še, kdo ali kaj je država in kako determinizem genov in okolja vpliva na to čudo. Potem vsa ta filozofija države, kot nekega semi-boga, ki da mu je dovoljeno postavljati zakone in kaznovati grešnike, izgubi to tako prikladno "linearnost" in sklepi niso več tako preprosti.

A. Smith ::

Ok, spet je nekdo ugotovil, da je svet determinističen, in da se to ne sklada s pojmom svobodne volje. Fajn (sploh ne oporekam).

V skladu s tem razmišljanjem so kriminalci defektni osebki, ki jih je za dobro večine treba bodisi prevzgojiti, bodisi se jih odkrižati. In to država dela. In večina nas v tem državo enostavno podpira. Jebeš samodejavnost, hočem red!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

donfilipo ::

Svet ni verižica ali kupček posameznikov brez medsebojnih interakcij.
Interakcije so. Svet je socialen. Družba je socius!
Prihaja do vzajemnih intersov, združb in večanja delovanja, prihaja do konfliktnih interesov vsakogar z vsakim!

Prvi je o tem govoril Thomas Hobbes v delu Leviathan.
Družbena pogodba bazira na teh temeljih od davnega leta 1651!!!!
Brez družbene pogodbe ali Leviathana (morska pošast:), družbe kjer so konflikti interesov, ne morejo obstajati!

BAJE naj bi konflikti interesov izginili, ko imamo družbo obilja. BAJE!

No vkolikor je obilje pametno razdeljeno, se preverjeno kriminaliteta zmanjša. A nikakor ne ustavi.

In na koncu, če je kriminalec determiniran, tako je pač tudi njegova kazen, ali kot če pravilneje gledamo, nagrada (40EUR na dan:) Vsako otepanje in sofizmi okoli prazne slame je brez veze! Če bi denar delili kar direktno, bi se verjetno znebili vsaj 1/3 zapornikov;(( Ampak potem bi vsi hoteli biti kriminalci:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

A. Smith ::

BAJE naj bi konflikti interesov izginili, ko imamo družbo obilja. BAJE!


Težka bo. Pi*** ne bodo nikoli razvrednotene, pa naj bo hrane in ostalih dobrin 100x preveč. No, ne bodo razvrednotene - razen če bi se ljudje s tem namenom modificirali...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

donfilipo ::

Ja. Ljubezen in čustva, normalna ali bolana, so danes vzrok 50 ali več procentov težkih kriminalnih dejanj. Umorov! Tako da same avtomatizirane dobrine ne rešijo vsega, razen suženjskega dela! A brez nekega leviathana pa še vedno ne gre.

Razen seveda, če ne revolucioniramo tudi čustvenega sobivanja in interakcij. Pa še potem... No ja, vsaka drastična izboljšava, pa se po drugi strani spet cinično jemlje kot isto sranje, kar pa spet ni prav.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

overlord_tm ::

A ni ta determinizem ze out iz psihologije? kakih 100 let nazaj je bilo to v modi. Drugace pa res, kje kupujes stuff?

Looooooka ::

verjetno se heca...
ce se ne heca me dejansko zanima kaj si misli o ljudeh, ki tecejo pa nimajo genskih predispozicij in ne bodo nikoli dosegli nobenega konkretnega rezultata(ce gledamo, da je pri sportu ponavadi cilj uvrstitev v nek finale)...ljudeh, ki fitnesirajo pa ne bodo nikoli podobni svarciju...ljudeh, ki programirajo pa ne bodo nikoli izumili novega operacijskega sistema(po moznosti to delajo v PROSTEM CASU ZASTONJ).
Hell...o ljudeh, ki vrtnarijo pa ne prodajajo solate in ne bojo nikoli vzgojili nove vrste kakrsne kol smrdljive roze z novo barvo.
O uspesnih poslovnezih, ki majo 3 diplome in po moznosti nagrade za "najboljsega v razredu v insert_smth_here" pa koncajo na heroinu...fentajo zeno in se vrzejo cez okno sploh ne bom govoril.



Pa ce pogledamo zadnjih par let dogajanje v sloveniji...drzava dejansko kazensko odgovarja za morilce.Vsakic, ko nekdo koga povozi...umori...poskoduje...ponavad oskodovanci tozijo drzavo in ta zgubi na drugi stopnji ce ne gre pa naprej na evropsko sodisce pa tm dvojno placa(placamo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Bananovec ::

Zanimiva teorija. Zdaj razumem oznako Persona non Grata. Hvala ti. Sicer pa imam jaz itak ta Tretji pogled na svet.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

keworkian ::

gendale, zgubil si kredibilnost, zakaj? Preber si svoj prvi stavek.
Obscenities in B-Flat

tsh2 ::

Država naj bi bila odgovorna za dejanja kriminalcev, zato ker vlada determinizem? Isto lahko potem rečeš za državo: ni sama kriva, da je taka, ampak je kriv determinizem. Mislim da tu zamenjuješ državo z vesoljem/bogom, kar ni nič nenavadnega za otroka socializma:). Determinizem res vlada, ampak opravičevanje svojih neumnosti z determinizmom je neumno zato, ker ... to je treba pa še malo premisliti. :) Ima nekaj opraviti z užitkom. Lahko rečeš, da se je brezveze truditi, ker je že vse vnaprej določeno. Ampak misel na užitek, ki ti ga bo trud prinesel, te žene, da se vseeno trudiš, in te determinizem prav malo briga. Briga te toliko kolikor ti njegovo razumevanje pomaga do užitka, nič več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

gendale ::

keworkian je izjavil:

gendale, zgubil si kredibilnost, zakaj? Preber si svoj prvi stavek.

Oce Vinko je ze s stirinajstimi leti, ko je posnel kratki film Desident, presegel dosezke navadnega drzavljana, s tridesetimi leti se je spoznal s Tarkovskym, sedaj pa koncuje knjigo "Naducbenik z velikim N-jem" (vsebovala bo tudi zgoraj priobceni manifest), ki bo v vseh pogledih epohalno delo.

Kaj pa si ti ustvaril v svojem zivljenju?


donfilipo je izjavil:

Svet ni verižica ali kupček posameznikov brez medsebojnih interakcij.
Interakcije so. Svet je socialen. Družba je socius!
Prihaja do vzajemnih intersov, združb in večanja delovanja, prihaja do konfliktnih interesov vsakogar z vsakim!

Prvi je o tem govoril Thomas Hobbes v delu Leviathan.
Družbena pogodba bazira na teh temeljih od davnega leta 1651!!!!
Brez družbene pogodbe ali Leviathana (morska pošast:), družbe kjer so konflikti interesov, ne morejo obstajati!

BAJE naj bi konflikti interesov izginili, ko imamo družbo obilja. BAJE!

No vkolikor je obilje pametno razdeljeno, se preverjeno kriminaliteta zmanjša. A nikakor ne ustavi.

In na koncu, če je kriminalec determiniran, tako je pač tudi njegova kazen, ali kot če pravilneje gledamo, nagrada (40EUR na dan:) Vsako otepanje in sofizmi okoli prazne slame je brez veze! Če bi denar delili kar direktno, bi se verjetno znebili vsaj 1/3 zapornikov;(( Ampak potem bi vsi hoteli biti kriminalci:)


Koncno nek razmeroma pameten mozak. Cestitke, mladi moz!

Paradoks "kaznovanja, ki je po tvoje le ukrep za ustrahovanje potencialnih kriminalcev" je v tem, da gre za prevec fundamentalisticen in cinicen pristop - pristop do katerega se nasa drzava kao distancira. Ce parafraziram, gre za pristop po katerem cilj upravicuje sredstva!

Zamisli se nad tem, mladi moz. Predpostavimo, da ce drzava ugotovi, da pocne zapornikom krivico, to pomeni da so zaporniki zrtve, pa jih obenem kaznuje in obsoja, z namenom, da doseze nek visji cilj, gre v praksi tovcno za princip, po katerem cilj upravicuje sredstva. To pa je za naso drzavo nesprejemljivo.

Zato je edino smiselno, da se kaznovanje in obsojanje kot ga poznamo ukine, namesto njega pa se postavi "izlocanje iz druzbe z opravicilom" kot edini mozni ukrep.

donfilipo ::

So leta minula
dol padlo je vse
a če se potrudim
včasih še gre:)

Toliko o moji mladosti;((
Z leti pride alzheimerjeva bolemija (goltaš in pozabiš kozlati:), boleč križ (v opomin na odrešenika:) in cinizem.
Ampak radovednost in za določene reči odprt in radoveden duh, mi je pa ostal.
Zanima me konkretno----- "izlocanje iz druzbe z opravicilom".
Koncepta ne poznam. Lahko kaj več o tem?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

noraguta ::

So leta minula
dol padlo je vse
a če se potrudim
včasih še gre:)

a mormo zmer gorence v kulturne debate vpletat!

sicer se pa njegov ata tud lahko sleče objame makero , nastavi Annie Leibovitz in deli zaslužek
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

keworkian ::

gendale je izjavil:

keworkian je izjavil:

gendale, zgubil si kredibilnost, zakaj? Preber si svoj prvi stavek.

Oce Vinko je ze s stirinajstimi leti, ko je posnel kratki film Desident, presegel dosezke navadnega drzavljana, s tridesetimi leti se je spoznal s Tarkovskym, sedaj pa koncuje knjigo "Naducbenik z velikim N-jem" (vsebovala bo tudi zgoraj priobceni manifest), ki bo v vseh pogledih epohalno delo.

Kaj pa si ti ustvaril v svojem zivljenju?


Ocitno si se dosti premlad, da bi razumel svoje besede, odrasti se malo. Verjemi, nisem edini, ki misli to :)
Obscenities in B-Flat

sidd ::

gendale še zgleda ni bil kje zvečer zunaj, pozno v noč. Bi hitro spremenil mnenje :))
no idea for signature
signed
I


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tehnološki napredek/evolucija ni eksponenten (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5110241 (9667) _marko
»

Bohinjska deklaracija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14914866 (13029) lurker
»

Ameriška kulturološka in informacijska ekspanzija

Oddelek: Loža
342045 (1631) whatever
»

dednost + okolje = človek ?

Oddelek: Znanost in tehnologija
282504 (2103) Valentin
»

Dednost, okolje, samodejavnost

Oddelek: Loža
63125 (3017) Koci

Več podobnih tem