» »

Mekong fish production

Mekong fish production

guest #44 ::

http://www.vimeo.com/11817894

oh boy, stvari že skoraj mejijo na absurd.

popster ::

voda je življenje, pravijo da nam bo prej zmanjkalo vode kot nafte.

innerspace ::

To je zelo zaskrbljujoce in hkrati sploh ne preseneca.
Po kateri drugi logiki bi lahko v Sparu kupil fileje vitkega soma za manj kot 5EUR na kg(v akciji)?
Sej se za potrosnika krasno slisi - akcija!, a v najvec primerih nase sprasevanje ne seze dalj od cene in morda barve. Trgovci seveda to vedo in znajo blago prikazati kot kakovostno oziroma nas pripravit, da se ne sprasujemo o le-tej, saj menda ja zaupamo trgovcu.
Dokler ljudje ne bodo pozorni na izvor in kakovost, se bo lahko prodajalo skoraj karkoli.

Dejansko je to lepo videt na posnetku, v kaksnih razmerah so pripravljeni ziveti ljudje, se razmnozevat in nadaljevat gonjo po prezivetju. Kaj bo od tega ostalo, ne vem. Vem pa, da takih razmer in izkoriscanja ter ignorance ne privoscim nikomur.
Zal mi je za neizbezno zivljenjsko situacijo mnogih, hkrati mi je zal, da ji zahodni trgovci posredno omogocajo nadaljni obstoj.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

kopernik ::

A so fileji dražjih rib (tuna, losos, orada) kaj bolj kakovostni ? Sprašujem informativno, če je kdo že kaj raziskoval glede morske hrane iz sredozemskega in atlantskega morja, ki nam jo prodajajo po ribarnicah.

popster ::

Včasih piše tuna na konzervi, pa ni;)

kopernik ::

Ma mislim prav fileje, ki stanejo 10-20EUR/kg. V konzervah pa so verjetno zmleti ostanki (ali pa manjše ribe, ki jih polovijo zraven velikih ?), drugače ni logike, da bi bile toliko cenejše.

EDIT: sem zdajle pogledal en račun iz trgovine, ki mi je ostal v denarnici in dejansko so bli fileji skoraj 25EUR/kg, tako da tista ocena višje (10-20EUR) je malo prenizka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

innerspace ::

Kopernik>A so fileji dražjih rib (tuna, losos, orada) kaj bolj kakovostni ?

Nebi vedel, v bistvu poglej na deklaracijo v trgovini/ribarnici od kod izvor ribe, mora obvezno biti napisano ali je gojena ali ulovljena.
Na splosno so gojene ribe manj kakovostne, a bolj poceni zaradi bolj 'ugodnega' razmerja hrana/rast(masa). Stroski gojenja tone ribe so manjsi od stroskov ulova ene tone divjih rib(imo).

Ce prav razumem, se tuna(in orada) lovi:
http://seagrant.gso.uri.edu/factsheets/...

Losos - gojen:
Salmon in aquaculture @ Wikipedia

Tudi mene zanima ce obstaja kaka stran, kjer bi imel podatke o izvoru(gojiscih) in izvozu/uvozu za dolocenega prodajalca + vrsta gojenja, futr in cistost vode.
A mislim, da tega ni na internetu in niti nikoli ne bo.

Ker se ne splaca, da kupec ve prevec:|
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katera tuna v olivnem olju ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16836276 (5490) mitkos
»

Rad jem ribe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9717481 (4268) Ben Dover
»

Peka rib

Oddelek: Loža
438508 (6952) Aquafriend
»

Kje kupujete sveže očiščene ribe?

Oddelek: Loža
236889 (6193) mancini

Več podobnih tem