» »

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Slo-Tech - Po tem, ko je profesor medicine na Univerzi v Ferrari Paolo Zamboni postavil hipotezo, da je multipla skleroza morda posledica zožitve vratnih ven (zaradi nastalih poškodb na ožilju naj bi železo in druge težke kovine prehajale skozi možgansko krvno bariero in tam poškodovale mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje), ter pričel trditi, da je multiplo sklerozo (v kar 73%) mogoče pozdraviti ali vsaj ublažiti s pomočjo operacije zoženih ven, so njegovo hipotezo sedaj začeli preučevati na Univerzi v Buffalu.

Kot poroča Dnevnik, so na Univerzi v Buffalu pričeli z dvojno slepo klinično študijo PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), s katero bodo preverili varnost in učinkovitost omenjenega posega.

V prvi fazi raziskave (29. in 30. junija letos) so desetim pacientom z multiplo sklerozo opravili vensko razširitev, s čimer naj bi ugotovili ali je poseg varen. Prvi rezultati bodo znani v naslednjih 30 dneh.

V drugi fazi raziskave bodo 20 naključno izbranim pacientom opravili vensko angioplastiko oziroma lažno vensko angioplastiko s čimer naj bi ugotavljali učinkovitost metode. Če bodo prvi rezultati ugodni, bodo raziskavo razširili in vanjo vključili še več pacientov.

Raziskovalci so glede rezultatov sicer previdni, a optimistični, kljub temu pa poudarjajo, da je povezava med zoženimi vratnimi venami in multiplo sklerozo še nedokazana. Pacientom še posebej odsvetujejo prekinitev zdravljenja z zdravili ter obisk klinik v Italiji, na Poljskem in v Bolgariji, ki že opravljajo takšne posege. Tovrstni posegi so namreč zaradi možnosti tromboze izjemno nevarni, znana pa sta vsaj dva primera, ko se je poseg za paciente končal zelo slabo.

Če bo študija uspešna, bo zdravljenje multiple skleroze doseglo zelo velik napredek, vsekakor pa rezultatov ni pričakovati prav hitro.

39 komentarjev

amigo_no1 ::

Postavil je hipotezo, ne teorijo.

poweroff ::

Res je. Hvala za opozorilo - sem popravil.
sudo poweroff

srus ::

Če se metoda izkaže za uspešno je to material za Holywoodski block buster - Zamboni je sicer specialist za ožilje, ki se je z multiplo sklerozo začel ukvarjati, ko je zanjo zbolela njegova žena. Že vidim Georga Clooneya in Kate Winslet v glavnih vlogah.

Gregor P ::

Preprosto ne morem verjeti, da je mogoče tako hudo "bolezen" pozdraviti na tako "enostaven način"8-O Ker če je to res, kako zaostala je pravzaprav naša medicina v 21.st.?:8) Očitno zelo:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

ta_ki_tke ::

...se je z multiplo sklerozo začel ukvarjati, ko je zanjo zbolela njegova žena.
Ne zanjo, ampak za njo.

poweroff ::

Zakaj zaostala? Povezava je kar kompleksna. Poleg tega počakajmo na rezultate.

Je pa zanimiva zgodba z Helicobacter pylori, ki povzroča želodčne razjede in v končni fazi tudi rak želodca, ki ima eno najslabših prognoz. Leta 1979 je Robin Warren odkril, da je povzročitelj želodčne razjede bakterija Helicobacter pylori in da se da to (razmeroma hudo in do takrat neozdravljivo bolezen) zelo enostavno pozdraviti z antibiotiki.

Trajalo je kar nekaj časa, da so hipotezo uradno dokazali, 2005 pa je skupaj s kolegom dobil Nobelovo nagrado za medicino.

Kar je zanimivo je pa to, da je leta 1958 John Lykoudis zdravil želodčne razjede z antibiotiki. Leta 1961 je celo patentiral kombinacijo antibiotikov, s katerim naj bi zdravil preko 30.000 pacientov. Vendar pa je imel precejšnje težave z zdravniško zbornico in oblastmi, ker metoda ni bila uradno priznana. Obsojen je bil celo na plačilo kazni, niso mu dovolili objaviti članka o tem v Journal of the American Medical Association.

Pa da ne bo kdo mislil, da zagovarjam nepreverjene prakse - dvojna slepa študija je prava stvar.
sudo poweroff

Blazz ::

znanka ima multiplo in baje dohtarco, ki je top v Sloveniji za to. Ta dohtarca pravi da iz tega verjetno ne bo nič (o teh venah je blo napisano že veliko)... bomo videli :)

Okapi ::

>Ta dohtarca pravi da iz tega verjetno ne bo nič

Jaz sem popolnoma prepričan, da ne bo nič.

O.

bosmla ::

Zakaj tocno je ta novica na Slo-tech? Mogoce zaradi Stephen W. Hawkingsa?

Silver ::

Ker mora ST biti konkurenca med.over.net :D

poweroff ::

Blazzz pa Okapi - a bi leta 1958 to tudi trdila za Heliobacter? :D
sudo poweroff

gzibret ::

> Zakaj tocno je ta novica na Slo-tech?

Tech = tehnologija. Velja tudi za tehnologijo, povezano z zdravjem.

OT - Multiplo bi naj lajšal strup čebel. Ene par 10 pikov na dan, posebej v predel hrbtenjače "kao" pomaga, vsaj začasno.
Vse je za neki dobr!

nekikr ::

gzibret: pomaga bolj v stilu: "nos me boli..." brcneš v gleženj "evo, zdaj ne boš več na to mislil" :)

poweroff ::

Gzibret??? Kakšen link?
sudo poweroff

gzibret ::

Vse je za neki dobr!

Okapi ::

Blazzz pa Okapi - a bi leta 1958 to tudi trdila za Heliobacter?
Jaz ne, čeprav po bitki je lahko biti general. Pravo skeptično razmišljanje je, da znaš ločiti med stvarmi, ki so evidenten nateg ali zabloda in tistimi, iz katerih se morda vseeno lahko kaj izcimi.

Širjenje ven kot zdravljenje multiple skleroze je evidenten nateg. So jih razširili že veliko bolnikom, pa še nobenega niso zares ozdravili.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

poweroff ::

Hmm, zakaj potem delajo klinično študijo, če je "evidenten nateg"?

Mislim, čemu zapravljanje denarja?

gzibret - pa se to kaj širše uporablja? Ker dajanje injekcij s tem strupom je razmeroma uveljavljen postopek. Jaz recimo redno dobivam injekcije z osjim strupom...
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

Okapi ::

Mislim, čemu zapravljanje denarja?
Denar je zato, da se zapravlja:P Saj ni edini tak primer.

O.

gzibret ::

Matthai... ne bi vedel kaj več povedat. To sem ene parkrat zasledil na TV, pa morda še malo na internetu. Strup pa naj bi deloval simptomatsko - torej ne ustavi bolezni, ampak lajša simptome (podobno, kot ganđa pri branetovem fotru).
Vse je za neki dobr!

srus ::

Problem z vsako družbo ali ljudmi je, da mislijo da so najpametnejši in najinteligentnejši kar jih je do sedaj gazilo zemljico.

Saj sto let nazaj niso vedeli, da tobak škoduje, ravno tako so 50 let nazaj mislili, da je azbest super izolator in DDT super pesticid. Pa niso bili nič neumnejši od nas in mi nič inteligentnejši od njih. Samo znanja so imeli manj, kot ga imamo mi sedaj.

Podobno je potrebno biti odprte glave in dojemljiv za novosti v medicini - verjamem, da mnogo farmacevtskih podjetij, inštitutov, organizacij in posameznikov po svetu, ki se ukvarjajo z MS, zelo težko sprejme dejstvo, da bi oasmljeni strelec praktično brez podpore dosegel preboj na področju, kjer nihče, kljub milijardnim zneskom in desetletjem dela, ni dosegel zadovoljivih rezultatov.

Okapi ::

ravno tako so 50 let nazaj mislili, da je azbest super izolator in DDT super pesticid.
Saj sta bila, v tistem času. DDT je naredil tisočkrat več koristi kot škode. Ko so iznašli boljše insekticide, so ga pa nehali uporabljati. Tudi azbest je verjetno preprečil toliko požarov (in s tem rešil veliko človeških življenj), da so bile njegove koristi večje od škode.

verjamem, da mnogo farmacevtskih podjetij, inštitutov, organizacij in posameznikov po svetu, ki se ukvarjajo z MS, zelo težko sprejme dejstvo, da bi oasmljeni strelec praktično brez podpore dosegel preboj
In sicer zakaj? Če se jim zdi, da je kaj na tem, človeka enostavno "kupijo" (= vzamejo v službo ali kupijo njegov patent/recept/karkoli), ali pa začnejo sami na tem področju raziskovati in prostega strelca, ker imajo pač več sredstev, prehitijo.

Teorije zarote ne delujejo.

o.

poweroff ::

Kje tle vidiš zaroto?
sudo poweroff

Okapi ::

Jaz je ne, vidijo jo tisti, ki mislijo, da ubogi posameznik ne more uspeti, ker mu velike korporacije (ali kdorkoli pač) ne pustijo.

O.

donfilipo ::

Laikom nam tu par stvari ni jasno:

*razumem, ko tajski čarovniki s prsti za prgišče dolarjev operirajo 'tumore'. To ne boli, in tudi škoduje ne. (Jasno pa tudi koristi ne kaj prida:)

-tu gre pa za dejanski kirurški poseg, kjer so možne celo komplikacije, in so prisotna dejanska tveganja in tudi bolečine. Če je zadeva dejansko brez efekta, gre za kombinacijo sadizma in pogoltnosti! Kako lahko italijanska zdravniška skupnost, pa tudi svetovna, kaj takega dovoli?????

*Ravno zato sem dobronamerno in zaupajoč v zdrav razum doktrine šlogal, da bo test pokazal pozitivne rezultate:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

techfreak :) ::

Zaenkrat se še ne ve, če je res brez efekta. Poleg tega pa je uspešnost pri tem več kot 99%, torej skoraj ni skrbi.

donfilipo ::

Če ni efekta je skrb ogromna:) Mesarjenje brez razloga, ni kar tako. Za primere gumarabične medicine imaš bronhi bomobone na recept in cel kup masaž in nategovanj, vključno z tako imenovanimi 'wunder' posegi šamanov.

Tu se pa lomijo kopja:)

Res je, dokler sam, ali bližnji ne trpi, je ravnina izven vseh poznanih topologij vse to tokia. Do krajnih granica srbije:))
Ko pa te skoraj kap, ko izkrvaviš iz želodca in ti sošolci, zdaj dohtarji plozajo o kajenju in kavi (kar jasno do takrat nisem:), heliobacter jim je pa nova vrta helikopterja, potem začneš kaditi in piti. Namesto kave šnops:))

Tale zgodbica bo poučna, v vsakem primeru! Če se tudi tu pokaže, da je imel italijan prav, bo ugledna slovenska strokovnjakinja pač morala spoznati tudi novo bakterijo, ki se ji reče 'bušigumac'. In je po nekaterih teorijah sponozoriran od vulkanizerjev, po drugih pa od besa nad veličino etablirane inercije:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kivi113 ::

Konoplja tako ali drugače lahko pomaga pri multipli sklerozi. Na spodnjem linku je 14 izkušenj pacientov, ki so uporabljali kanabis v primeru multiple skleroze:
http://rxmarijuana.com/comments_and_obs...

Tole je pa še en link do raziskave, v kateri se je večina vprašanih pacientov z MS reagirala
pozitivno na tretma:
http://www.sciencedirect.com/science?_o...

Ampak konoplja seveda še naprej ostaja the devil weed. lol

poweroff ::

Prvi link je precej nekredibilen... zbirka mnenj pač. Drugi je pa zanimiv.

Malce me sicer moti, da se konopljo predstavlja kot rešitev za vse težave...
sudo poweroff

Okapi ::

Saj je. Kadiš in se ne sekiraš več, vse težave izginejo;)

O.

poweroff ::

Haha, si me pa nasmejal.

A obstajajo kakšne cannabisove tablete, če ne bi rad kadil? Kaj pa žvečenje listov, a deluje?
sudo poweroff

Okapi ::

A za piškotke še nisi slišal?

O.

kivi113 ::

Za "vse" težave ne, ker v nekaterih delih telesa pač ne najdemo endokanabionidnega sistema. V skoraj vseh pa.

iz wikipedie:

There are currently two known subtypes, termed CB1 and CB2.[5][6] The CB1 receptor is expressed mainly in the brain (central nervous system, CNS), but also in the lungs, liver and kidneys. The CB2 receptor is mainly expressed in the immune system and in hematopoietic cells. Mounting evidence suggests that there are novel cannabinoid receptors[7] that is, non-CB1 and non-CB2, which are expressed in endothelial cells and in the CNS. In 2007, the binding of several cannabinoids to a G protein-coupled receptor (GPCR) in the brain was described.

Endokanabionidni sistem je regulator skoraj vseh kompleksnih sistemov v človekovem telesu (razmišljanje, prehranjevanje, spolne funkcije, imunski sistem), zato je logično, da ima konoplja vpliv pri vseh.

Obstaja preparat Sativex, ki je sprej, ki si ga človek našprica pod jezik. Vsebuje samo THC in ne še ostalih 60 kanabionidov.

Obstajajo tablete Marinol in Dronabinol - zopet sintetični thc.

Poleg piškotov obstaja še hašiševo olje, ekstrakt kanabionidov.

Pa pri konoplji se kadi "vrhe" oz. cvetove rastline, in ne listov, saj imajo listi zelo nizko vrednost THC. Je pa baje v listih višja vrednost CBN kot v cvetovih.

Večinsko mnenje uživalcev je, da kanabis bolje vpliva na človeka kot njegov sintetični nadomestek. Tudi znanstveno je dokazano, da je vpliv THCja drugačen, če je uporabljen kot edini kanabionid ali če je v kombinaciji še z drugimi kanabionidi (cbn, ali z vsemi v primeru kajenja).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kivi113 ()

imagodei ::

> "A obstajajo kakšne cannabisove tablete, če ne bi rad kadil? Kaj pa žvečenje listov, a deluje? "

THC se veže na maščobne molekule, v vodi (prebavnih sokovih) pa je praktično netopen. Tudi če bi pojedel več 10 gramov trave, ne bi bilo nikakršnega opaznega efekta.

Je pa že zelo dolgo skozi zgodovino znano, da se THC krasno veže na maščobe - v mleku, maslu, olju... Piškotke recimo pripravimo tako, da v vrelo vodo stresemo neko količino trave, poleg tega pa v vodo damo X gramov masla. To se potem kuha nekaj časa (viri navajajo različne vrednosti, od nekaj 10 minut do 2-3 ur), nakar vodo precediš, ohladiš in daš v hladilnik, da se na površini spet izloči maslo. Vodo kamot zavržeš, velik del THC-ja se je vezal na maslo. S tem maslom pa potem naprej delaš kakršno koli jed... Piškoti so samo precej priročna oblika, ki primerno hranjena zdrži tudi več tednov.

Sicer pa z maslom, ki ga hraniš v hladilniku, lahko kuhaš tudi kaj drugega - npr. jajca na oko.

Kadar je sezona obiranja trave in je mnogo "perja", se lahko iz že uporabljene trave, ki se je kuhala z maslom, skuha tudi mleko (bhang). Okusa sicer ni prav dobrega, ampak poči pa dokaj v redu. Seveda lahko v mleko dodaš tudi svežo, še ne uporabljeno travo, kar še dodatno pojača efekte - ni priporočljivo za začetnike.


Če nimaš več ur časa za pripravo masla (recimo 1 ura vretja, plus nekaj ur, da se maslo izloči na površini ohlajene vode), je bližnjica tudi direkt kuhanje z marihuano... Tak način je precej manj učinkovit, pa tudi okus ni bogve kaj. Lahko si npr. pripraviš umešana jajca na sledeč način: pripraviš maso za umešana jajca (npr 3 jajca + 2 dcl polnomastnega mleka), na ponvi pa raztopiš malce večjo količino masla kot običajno oz. pogreješ malce več olja kot običajno. V to mast vržeš nekaj razdrobljene trave in počakaš nekaj minut. Za prekrivanje okusa trave lahko v istem olju med tem časom zarumeniš npr. čebulo. Nato normalno dodaš maso za umešana jajca in zopet kuhaš kakšno minuto dlje, kot običajno.

Za gramažo nisem poseben guru. Parkrat smo poskusili te recepte, ampak sem natančne količine prepuščal izkušenim "kuharjem". :D
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Okapi je izjavil:

A za piškotke še nisi slišal?

Ja, bežno. A pri pečenju THC ne izhlapi?
sudo poweroff

imagodei ::

Matthai :) glej zgoraj.
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

OK, kaj pa koncentracije? Mislim, če imam neko bolezen, pol načeloma vem kolk je priporočena oz. max doza...
sudo poweroff

kivi113 ::

Trenutno se medicinska konoplja uporablja ali kot:
- zdravilo v obliki tablete (marinol, dronabinol)
- sprej (sativex)
- kajenje/vaporiziranje
- oralno preko peciva (kuki)

Pacienti, ki so uporabljali več načinov uživanja, se v večini strinjajo, da je najprimernejši način vaporiziranje. Namreč, dozo in efekt je sami sproti regulirajo. Pacient sam določa, koliko bo pokadil oz. vaporiziral. V praksi to pomeni od nekaj dimov na dan do nekaj jointov na dan.

Marinol tablete se dobijo v dozah 2.5, 5 in 10mg. Kolikor sem bral, uporabniki niso preveč zadovoljni z Marinolom, saj naj bi bil preveč psihoaktiven (Marinol vsebuje samo THC in nobenih drugih kanabionidov) in manj efektiven od pokajene/vaporizirane konoplje.

Moram še omeniti razliko med oralno zaužito konopljo in pokajeno/vaporizirano. Pri vaporiziranju efekt začutimo takoj, približno 10 minut po vaporiziranju pride vrhunec (high). Ta high traja do 2 uri, v določenih primerih do 3 ali 4 ure max. Pri oralnem uživanju pa začnemo efekt čutiti šele približno uro in pol po zaužitju. V jetrih se del delta9thc spremeni v delta11thc, ki je še bolj psihoaktiven. Efekt zadetosti je zato močnejši, in tudi traja dlje, do 11 ur.


Treba je tudi povedati, da so efekti konoplje, tako psihični kot medicinski, odvisni tudi od same sestave kanabionidov in razmerij med njimi. V konoplji najdemo 61-65 "kanabionidov". V raziskavah so pokazali, da se določena rakasta tkiva različno obnašajo, če se tkivo tretira zgolj s thc, ali s thc+cbn. Samo razmerje kanabionidov lahko vpliva na način, kako se naše telo oz. imunski sistem odziva. Razmerja kanabionidov tudi določajo psihoaktivno komponento, kar npr. pomeni, da ni nujno, da bo nekdo bolj "high" oz. bolj "zadet" pri konoplji z 20% THC napram konoplji s 15% thcja, če ima druga konoplja bolj "favorable" razmerje kanabionidov.

In žal, točnih znanstvenih podatkov, koliko kanabisa pri kakšnih težavah, ni. V načelu izjemno nizke stopnje THC vplivajo negativno na telo, proti kroničnim bolečinam, depresijam, težavam imunskega sistema, ... , se uporabljajo doze od nekaj dimov do nekaj jointov dnevno (verjetno je tu nex max limit okoli 2g vrhov), pri zdravljenju rakov pa, kolikor sem prelistal skozi te raziskave, najbolje delujejo zelo visoke doze kanabionidov.

Kaj bi bilo pametno storiti, imo:
za vse rake, kjer ima kanabis dokazano pozitivne učinke, najti idealna razmerja med THC, CBN; CBD in ostalimi canabionidi, za najbolj idealen končni efekt.

poweroff ::

Pogovor mag. Alenko Horvat Ledinek o raziskovanju multiple skleroze: http://www.delo.si/clanek/114547
sudo poweroff

Pyr0Beast ::

Večinsko mnenje uživalcev je, da kanabis bolje vpliva na človeka kot njegov sintetični nadomestek. Tudi znanstveno je dokazano, da je vpliv THCja drugačen, če je uporabljen kot edini kanabionid ali če je v kombinaciji še z drugimi kanabionidi (cbn, ali z vsemi v primeru kajenja).

Sintetični THC naj bi bil enak rastlinskemu po atomih, ne pa tudi sučnosti, tako da nima enakega efekta.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova tehnika zgodnjega odkrivanja raka dojke

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
235871 (4922) poweroff
»

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
396292 (4738) Pyr0Beast
»

Pravi problemi države Slovenije (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7711930 (10109) gruntfürmich
»

Nad raka z nanočebelami

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
295217 (3072) Dr_M
»

Aspartam (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
547296 (6076) Matevžk

Več podobnih tem