»

Eksoskelet pomaga pacientom obnavljati poškodovane živčne povezave

IEEE Spectrum - Raba Cyberdynovega eksoskeleta HAL na floridski kliniki za rehabilitacijo kaže, da vaje ojačajo živčne signale skozi poškodovane predele in v splošnem izboljšajo gibanje pacientov.

Poškodbe hrbtenjače so eden poglavitnih načinov pohabljenja ponesrečencev v prometnih nezgodah, zato v razvoj njihovega zdravljenja vlagamo veliko sredstev, kar v zadnjih letih naposled začenja streči z rezultati. Če odmislimo eksotičnejše metode, se bo bržkone najprej razširila raba eksoskeletov, ki bodo poškodovanim pomagali pri gibanju. Doslej ni bilo jasno, ali bodo pacienti za vekomaj priklenjeni na takšen visokotehnološki "hodeči invalidski voziček", ali pa bi jim lahko dejansko pomagal zopet shoditi....

10 komentarjev

Novosti pri zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja

Delo - Kronično srčno popuščanje je bolezen, kjer bolniki trpijo zaradi slabše zmožnosti srca za črpanje krvi po telesu. Bolezen prizadene do 3 odstotke prebivalstva, predstavlja pa kar 10% bolnišničnega zdravljenja. Bolezen prizadne predvsem starejše ljudi, po nekaterih ocenah ima to obolenje kar 10 odstotkov starejših od 70 let. Prognoza bolezni je razmeroma slaba, saj polovica bolnikov umre v štirih letih.

To pa se utegne spremeniti. Raziskovalci Michael Böhm, Karl Swedberg, Michel Komajda, Jeffrey S. Borer, Ian Ford, Ariane Dubost-Brama in drugi so namreč pred kratkim predstavili rezultate klinične študije protiishemične zdravilne učinkovine ivabradin (pri nas je dostopna v registriranem zdravilu Procoralan), ki ugotavlja, da ivabradin kot dodatek k standardnemu zdravljenju pomembno zmanjša smrtnost pacientov. Prav tako je pri pacientih, ki jemljejo to učinkovino manj potreb po bolnišničnem zdravljenju.

V študiji so 3264 pacientom dajali placebo, 3241 pa ivabradin, rezultati pa so...

0 komentarjev

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Slo-Tech - Po tem, ko je profesor medicine na Univerzi v Ferrari Paolo Zamboni postavil hipotezo, da je multipla skleroza morda posledica zožitve vratnih ven (zaradi nastalih poškodb na ožilju naj bi železo in druge težke kovine prehajale skozi možgansko krvno bariero in tam poškodovale mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje), ter pričel trditi, da je multiplo sklerozo (v kar 73%) mogoče pozdraviti ali vsaj ublažiti s pomočjo operacije zoženih ven, so njegovo hipotezo sedaj začeli preučevati na Univerzi v Buffalu.

Kot poroča Dnevnik, so na Univerzi v Buffalu pričeli z dvojno slepo klinično študijo PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), s katero bodo preverili varnost in učinkovitost omenjenega posega.

V prvi fazi raziskave (29. in 30. junija letos) so desetim pacientom z multiplo sklerozo opravili vensko razširitev, s čimer naj bi ugotovili ali je poseg varen. Prvi rezultati bodo znani v naslednjih 30 dneh.

V drugi fazi raziskave bodo 20 naključno...

39 komentarjev

Po novem na udaru hekerjev tudi avtomobili

Ars Technica - Če ste do danes mislili, da je vdiranje v varnostne sisteme samo bolj ali manj nedolžna igra, ki se na koncu dneva ne more končati z resnimi posledicami na zdravstveno stanje udeleženih, vas bo morda sledeča raziskava prepričala v nasprotno.

Varnostni raziskovalci iz Univerze v Washingtonu in Univerze v San Diegu so se namreč posvetili računalniškim sistemom, ki jih lahko najdemo v sodobnih avtomobilih in ki služijo za nadzor in upravljanje raznovrstnih komponent avtomobila.

Ker je tako v ZDA kot tudi v EU standariziran dostop do avtomobilske elektronike z OBD-II priključkom in se lahko z njim dostopa do CAN-a (Controller Area Network) - podpirajo ga namreč vsa podjetja od BMW-ja, Volkswagena, Honde, GM-a, itd. - so imeli relativno standarizirano delo in so sledeči napadi aplikativni ne samo na model avtomobila, ki so ga testirali (prav zaradi vsesplošnega pomankanja varnosti točnega modela raziskovalci niti niso razkrili) ampak na celotno avtomobilsko industrijo.



Ko so...

56 komentarjev

Slovenci ostali praznih rok na računalniški olimpiadi

Otvoritvena slovesnost IOI 2009

Slo-Tech - Danes se v bolgarskem Plovdivu končuje 21. mednarodna računalniška olimpiada, kjer je med 83 ekipami v konkurenci sodelovala tudi slovenska. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Vsak dan so morali rešiti štiri algoritemske naloge, tako da napišejo program v jeziku C, C++ ali Pascal. Tekmovalce so pričakali računalniki, na katerih je bil nameščen Ubuntu 8.04, prevajalniki gcc, g++ oz. Free Pascal, razhroščevalnika gdb in ddd ter dokumentacija STL.

Slovenska ekipa v sestavi Žiga Ham (ERSŠG Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad) se je tokrat vrnila praznih rok, saj se nihče izmed njih ni uvrstil med prvo...

20 komentarjev

Pomnilnik iz nanocevk

Shematski prikaz nanocevk

vir: TG Daily
TG Daily - Raziskovalci na Univerzi v Nottinghamu se pospešeno ukvarjajo z razvojem molekularnega pomnilnika iz ogljikovih nanocevk, ki bi imel hitrost dinamičnega pomnilnika brez nadležne izgube podatkov ob izgubi napajanja. Ideja je preprosta. Dve nanocevki z malenkostno razliko v premeru bosta koncentrično nameščeni, podobno kot ruske matrjoške. Ko bo skozi zunanjo tekel električni tok, se bo notranja cevka spustila niže in dotaknila vezja na dnu, z čimer bo zapisana logična enica. Ko bo cevka dvignjena, stika ne bo in zapisana bo ničla.

V teoriji bo pomnilnik odporen na izgubo napajanja, saj so podatki zapisani s fizičnim premikom objekta, prav tako pa naj ga veliki pospeški, recimo ob padcu na tla, ne bi iztirili. Prvi modeli naj bi dosegali hitrosti sedanjega DRAM-a, v prihodnosti pa naj bi tako odpadla potreba...

12 komentarjev

Microsoft predstavil svoje raziskave

24 ur - Mitja mi je poslal še eno novico o Microsoftu:
Podjetje Microsoft je evropskim novinarjem v Cambridgeu predstavilo najnovejše raziskovalne dosežke, ki so jih razvili v raziskovalnih laboratorijih podjetja. V Cambridgeu se ukvarjajo predvsem s strojnim učenjem (machine learning), kar pomeni, da je njihova osnovna usmerjenost umetna inteligenca. Obenem raziskujejo tudi računalniško grafiko in varovanje digitalnih pravic.

Javnosti so predstavili številne nove praktične tehnologije, ki temeljijo na teoretičnih izsledkih in ki dokazujejo, da je znanstveno raziskovanje na področju računalniških tehnologij Microsoft vzel zelo resno. Med rešitve, ki so jih prikazali, sodijo izdelovanje 3-D modelov na podlagi večjega števila fotografij, avtomatično izrezovanje posameznih objektov na digitalni fotografiji, zaščita avtorskih pravic s pomočjo digitalnega vodnega žiga ter digitalne kamere, ki sledijo izvoru glasu in na ta način govorca ohranjajo v posnetku.

Predstavljene praktične tehnologije...

0 komentarjev