Na eksperimentalno matično ploščo z imenom Copper Ridge so posadili 48-jedrni procesor SCC (Single-chip Cloud Computer). Vsebovala je še poseben vezni nabor, osem pomnilniških rež, štiri DDR3-pomnilniške krmilnike in potrebne I/O za delovanje (grafika s pomnilnikom, standardni in nestandardni priključki). Ker nima Serial ATA, so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.
Intel je na njem pokazal sočasno delovanje več aplikacij. Čip z 48 jedri je tekel s frekvenco, primerljivo z Atomi, kar pomeni med 1,60 in 1,83 GHz. Vsako jedro more poganjati svojo kopijo operacijskega sistema in se vede kot individualno računsko vozlišče, ki komunicira z ostalimi preko omrežja s paketki (angl. packet-based network). Vsaka dvojica procesorjev lahko ima svojo frekvenco delovanja, vsakih osem pa lahko napaja različna napetost. Odlika čipa je njegova programljivost, saj lahko programi sami določajo, koliko jeder potrebujejo, upravljajo s porabo, frekvenco in jih celo ugasnejo, če niso potrebna.
Wihi, prihodnost je paralelna, že vidim 48 jeder v mojem pcu čez 10-20 let
ja, cez 10 let bodo laufali na grafenu(20GHz+ eno jedro) , cez dvajset pa bodo kvantni (z 48 jedri) ...
me zanima zakaj bi kaj takega (mocnega) nucali doma....edino smiselno bi bilo, ce bi naredili kak hud software, ki zna simulirat kaksne hude procese (virtual reality, implementirana prava fizika in posebej obdelan vsak virtualni atom).... who knows
Dokler rabi računalnik, da predela en bogi HD film tolk časa kot zdaj, so taka vprašanja čisto neprimerna. Da ne govorimo, da ne moreš doma poganjat ene boge igrice, ki imela ločljivost primerno za projeciranje na celo steno. Žalost.
Če ima kdo prehiter PC, mu ga z veseljem prevzamem.
mp3 ? Še stari athlon je tega prežvečil ekspresno. Filmčki mogoče ja,mp3 pa je mala malica celo za starega 2ghz p4 ali athlon. Če to ripaš avdio cd je počasnost ripanja posledica počasne cd-dvd enote,ne samega racunalnika
Jaz se strinjam izrazoslovjem, vendar ne z izrazjem.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...
ja, cez 10 let bodo laufali na grafenu(20GHz+ eno jedro) , cez dvajset pa bodo kvantni (z 48 jedri) ...
20GHz se lep cas ne bo... dokler bo racunalnik v velikosti primerljiv z danasnjimi so razdalje pri višanju frekvenc problematične. Zakaj misliš da industrija ne viša več frekvenc, tako kot je desetletja počela, pač pa se je spravila na multicore?
Ne, da kvantni računalniki (še) ne delujejo najbolje, tudi njihova uporaba je precej specifična.
20GHz se lep cas ne bo... dokler bo racunalnik v velikosti primerljiv z danasnjimi so razdalje pri višanju frekvenc problematične. Zakaj misliš da industrija ne viša več frekvenc, tako kot je desetletja počela, pač pa se je spravila na multicore?
Ne, da kvantni računalniki (še) ne delujejo najbolje, tudi njihova uporaba je precej specifična.
zato ker silicij visje frekvence ne omogoca, vsaj ne prakticno... grafen pa omogoca veliko vec, preberi si malo...
in ja, govora je o 10-20 letin ne zdaj, tak da prvo grafenski, potem pa kvantni
In jaz sem odgovoril na to vprašanje. Flash pomnilnik. USB palčke, spominske kartice za telefone in digitalne fotoaparate itd. Le kdo uporablja "bliskovni pogon"?
zato ker silicij visje frekvence ne omogoca, vsaj ne prakticno... grafen pa omogoca veliko vec, preberi si malo...
in ja, govora je o 10-20 letin ne zdaj, tak da prvo grafenski, potem pa kvantni
veliko vec?! to še polprevodnik ni, kolk bo tebi to rabilo me hudo zanima :) ravno tako kot s kvantnim računalnikom ne boš mogel worda laufat.
so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.
Če imaš iskrega vranca, je to bliskovni pogon. Flash drive, speedy ride ;)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...
sedaj odpravljajo se par pomakljivosti in izboljsujejo zadevo, da bodo lahko grafen preprosto zamenjali s silicijem v ze obstojecih delovnih procesih in bi tako prisparali miljarde dolarjev
ce bi zaceli z nule kot silicij bi ze imeli zdavnaj delujoce primerke, ki nebi bili nic posebnega...
ker pa so vsi procesi za silicij ze fulll stunani in dovrseni, morajo sam grafen tako pripravit, da bo ustrezal tem procesom...
glede na prebrano, so dokaj blizu a je se vedno nekaj omejitev... ko pa bo zadeva zalaufala bomo pa imeli potem bliskovito revolucijo, ki bo prakticno cez noc in bo grafen v enem do 2 letih cisto izpodrinil silicij..
Odvisno. Mislim, da bo trajalo cca. 10 let da se prime (tako kot večina današnjih stvari) in to zame ni "hitro". Odvisno je tudi kakšne bodo potrebe čez 10 let. Včasih si z vsakim MHz nekaj pridobil, ker jih je bilo malo, sedaj pa imaš lahko 3 leta star procesor, nekaj starega DDR2 rama, eno malce boljšo grafično karto in lahko poganjaš vse (igre, programe, multimedijo) in to več kot zadovoljivo. Moj sistem recimo je sila povprečen: E6750 procesor, 4GB DDR2 rama, HD4890, TorqX M28 SSD (ok, to ni povprečno) in z lahkoto prebavi malo več Photoshopa, sem pa tja kakšen Premier, programiranje, igre (na 26" HD plus zaslonu)... skratka, potrebe se ne večajo več tako kot so se včasih. Da pa stvar pride v mainstream mora pa imeti kritično maso uporabnikov in grafen tega v trenutnih okoliščinah ne bi dobil (pa ne da ne bi bil boljši, samo neke blazne potrebe ni po menjavi _celotne_ tehnologije).