»

Intel pokazal 528-nitni procesor

Slo-Tech - Večnitenje je že dobro izpopolnjen trik modernih procesorjev, ki lahko na enem jedru sočasno izvajajo več niti. Moderni procesorji imajo čedalje več jeder, tudi prek sto, ki pa še vedno omogočajo dve niti na jedro. Intel meni, da je treba dvigniti tudi to mejo, zato so sedaj na konferenci Hot Chips pokazali prototip procesorja, ki ima osem jeder, a skupno kar 528 niti - 66 niti na jedro!

Novi čip temelji na prilagojeni arhitekturi RISC, razvit pa je bil v okviru projekta Hierarchical Identity Verify Exploit (HIVE), ki ga financira ameriška vojska v okviru programa DARPA. Čip porablja manj energije od konvencionalnih, hkrati pa je zaradi paralelizacije bistveno hitrejši.

Procesor uporablja optične povezave med čipi, kar omogoča nižjo porabo energije in višjo prepustnost. Tako je možno na eno rezino stisniti veliko čipov (photonics interconnects). Intel je pokazal, da je možno 16 takšnih procesorjev povezati v enem ohišju, nato pa jih 16 shraniti v eno omaro. Tak sistem bi torej...

3 komentarji

AMD Zen bo Ryzen

AnandTech - AMD je predstavil več podrobnosti o svojih procesorjih nove generacije, ki so jih najavili avgusta z imenom Zen. Sedaj vemo, da bo uradno ime čipa Ryzen (izgovori [rájzən]). Znane pa so tudi prve specifikacije modelov, ki bodo izšli že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Prve čipe Ryzen bomo ugledali v družini Summit Ridge, ki bo namenjena dražjim osebnim računalnikom. Šlo bo za polnokrvne 8-jedrne čipe, ki bodo imeli s simultanim večnitenjem 16 niti. Frekvence najhitrejših modelov bodo 3,4 GHz, količina predpomnilnika 4 MB za L2 in 16 MB za L3, poraba energije pa 95 W, kar je bistveno manj od Intelovih Broadwellov-E. AMD je že pred časom kazal, kako tak čip premaga Intelov Core i7-6900K z 3,2 GHz. Namizne procesorje Kaby Lake od Intela pričakujemo januarja,...

71 komentarjev

Bristol Ridge in Stoney Ridge sta tu

Slo-Tech - Ker bo do konca tedna v tajvanskem Tajpeju potekal Computex, si predstavitve novih čipov kar sledijo. AMD je tako danes predstavil tudi sedmo generacijo svojih APU-jev, ki nosi imeni Bristol Ridge in Stoney Ridge. To je prva posodobitev AMD-jevih APU-jev po lanskem maju, ko smo dobili Carrizo. V osnovi gre za jedro Excavator in grafične čipe Radeon R7/R5/R4/R2. AMD obljublja, da je nova generacija 20 odstotkov hitrejša od Carriza, v grafičnih opravilih pa kar za tretjino. To je osupljivo, saj je osnova enaka kot v šesti generaciji - Excavator. Skupno je AMD predstavil devet izdelkov - v družino Bristol Ridge sodijo dražji in zmogljivejši FX, A12 in A10, v Stoney Ridge pa šibkejši A9, A6 in E2.

...

110 komentarjev

Intel pokazal prve naprave z Medfieldom

CNet - Intel je na IDF-u predstavil svoj prvi Androidni tablični računalnik, je zgrajen okoli čipa Medfield Atom. Gre za nov enojedrni procesorski čip, ki se ponaša z zelo nizko porabo energije, kar je bistvena odlika za pametne telefone in tablične računalnike.

To pomeni tudi pomemben rez z Intelovim lastnim operacijskim sistemom MeeGo, ki je bil uradno degradiran na uporabo v avtomobilskih in industrijskih aplikacijah, medtem ko ga v potrošni elektroniki za končne uporabnike ne bo. Tu bo Intel uporabljal Android. Tablični računalniki, katerih referenčni dizajn je sedaj Intel pokazal in bo služil kot osnova za proizvajalce, ki bodo razvijali lastne modele na Medfieldu, naj bi bili na voljo v prvi polovici prihodnjega leta.

...

16 komentarjev

Intel pokazal koncept procesorja z neposredno komunikacijo med jedri

Slo-Tech - Intel je že pokazal delujoč čip z 48 jedri, a omejitev pri tlačenju jeder na silicijeve rezine je daleč v nedoločljivi prihodnosti, pravijo. Raziskovalec Timothy Mattson iz Intela je na konferenci Supercomputer 2010, ki je potekala v New Orleansu, poudaril, da je moč njihov koncept "poljubno dimenzionirati". V principu bi lahko dodali več kot tisoč jeder in šele pri tej številki bi se začele kazati negativne posledice prevelika števila jeder, dodaja. Tako Intel vztraja, da je prihodnost mikroprocesorjev v miniaturizaciji in paralelizaciji.

Preden pa bomo dočakali procesorje s tisoč jedri, morajo Intelovi inženirji rešiti še nekaj problemov. Eden izmed njih je koherenca predpomnilnika (angl. cache coherency), saj...

15 komentarjev

Prihajajo memristorji

Osnovni elektrotehnični elementi

BBC - Memristorji so bili dolga leta poleg upornika, kondenzatorja in tuljave četrti osnovni element v elektrotehniki. Prvi si jih je zamislil Leon Chua leta 1971, ki jih je videl kot analogijo upornikom. Memristor bi izkazoval podobno odvisnost med magnetnim pretokom in nabojem kot jo upornik med napetostjo in tokom. Težava je bila, da so bili zgolj teoretični in jih nihče ni znal proizvesti. Po slabih štirih desetletjih so bili memristorji končno realnost in šele danes se začenja njihova masovna proizvodnja.



Pionir na področju memristorjev je Hewlett-Packard, ki je združil moči s Hynixom, in bo...

21 komentarjev

Intel pokazal delujoč 48-jedrni čip

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je Intel pokazal nov dizajn procesorjev, ki bodo imeli 48 jeder. Pol leta pozneje so pokazali prvi delujoč primerek, ki je deloval brez vidnih težav.

Na eksperimentalno matično ploščo z imenom Copper Ridge so posadili 48-jedrni procesor SCC (Single-chip Cloud Computer). Vsebovala je še poseben vezni nabor, osem pomnilniških rež, štiri DDR3-pomnilniške krmilnike in potrebne I/O za delovanje (grafika s pomnilnikom, standardni in nestandardni priključki). Ker nima Serial ATA, so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.

Intel je na njem pokazal sočasno delovanje več aplikacij. Čip z 48 jedri je tekel s frekvenco, primerljivo z Atomi, kar pomeni med 1,60 in 1,83 GHz. Vsako jedro more poganjati svojo kopijo operacijskega...

40 komentarjev

Intel pokazal prvi prenosnik z Light Peakom

PC Pro - Intel je pokazal delovanje prvega prenosnika, ki ima vgrajeno tehnologijo Light Peak. Gre za nov način povezovanja prek optičnih vlaken, s katerim kani Intel nadomestiti SCSI, SATA, USB, Firewire, HDMI in druge podobne tehnologije. V Bruslju so demonstrirali dvosmerni prenos podatkov s hitrostjo 10 Gb/s.

Light Peak so stlačili v običajen USB kabel, tako da so optični vodniki tekli vzporedno z električnimi. Nato so na prenosnik priključili televizijo, kamor je pošiljal dvoje HD-video formatov brez zakasnitve. Intel trdi, da je 10 Gb/s šele začetna hitrost, domet tehnologije pa naj bi omogočal praktično neomejene hitrosti. Sčasoma naj bi se Light Peak prebil v vse domače in poslovne...

37 komentarjev

Intel pokazal 48-jedrnik

Rezina z več 48-jedrniki

CNet - Intel je včeraj zvečer pokazal nov dizajn procesorjev, ki vključuje 48-jedrne procesorje. Zadevščina s kodnim imenom Bangalore se za zdaj uradno imenuje Single-chip Cloud Computer (SCC) in je naslednik projekta Tera-scale iz let 2006 in 2007, ko so razmišljali, kako na eno rezino stlačiti 80 jeder. SCC je precej bolj domišljen in združljiv z naborom ukazov x86. Posamezno jedro ni najbolj zmogljiv primerek na svetu, je pa skupek še vedno pošastno zmožen. Gre za spoj 24 dvojedrnih modulov,...

11 komentarjev

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

AMD pokazal šestjedrnike

Tech Report - Konec tedna je AMD nekaj novinarjem pokazal prve delujoče primerke procesorjev s kodnim imenom Istanbul. Gre za nadgradnjo obstoječih Shangaijev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji s 6 MB L3-predpomnilnika s to razliko, da imajo Istanbuli šest jeder. Sedli bodo na identična podnožja Socket F, tako da bo nadgradnja preprosta.

Demonstrirali so delovanje sistema s štirimi ležišči, tako da so imeli hkrati v sistemu kar 24 jeder, nato pa še pol šibkejši sistem z 12 jedri. Obakrat je vse skupaj poganjal Windows Server 2008. Zadnji preizkus je bil najbolj zanimiv, saj so pokazali razliko med Shanghaijem in Istanbulom na sicer identičnem sistemu, saj bo večina starih plošč z nadgradnjo BIOS-a podpirala tudi nove procesorje. Oba sistema so z vključenim HyperTransportom 3 testirali v...

34 komentarjev

Nehalem 17. novembra!

X-Bit Labs - O Intelovi novi procesorski arhitekturi, ki se imenuje i7, smo že obširno poročali, tako da je sedaj tu le še najpomembnejši drobec informacije. Prvi krog procesorjev bodo sestavljali trije modeli, ki bodo naprodaj od 17. novembra dalje. Vsi bodo imeli štiri jedra, megabajt drugonivojskega predpomnilnika za vsa jedra, osem megabajtov tretjenivojskega, trokanalni DDR3 pomnilniški krmilnik in podporo večnitenju, sedli pa bodo na ležišče LGA1366 matičnih plošč, zgrajenih okrog čipovja Intel X58. Intel Core i7 920 bo tiktakal z 2,66 GHz, 940 z 2,93 GHz, 955 Extreme Edition pa s 3,20 GHz. Cene za primerek v količinah nad tisoč bodo znašale 284, 562 in 999 dolarjev za najmočnejšega. X-Bit Labs, The Register.

27 komentarjev