» »

Hkrati crknili grafična, rami, matična plošča

Hkrati crknili grafična, rami, matična plošča

nokaut240 ::

V soboto, 1. maja sem se vrnil domov iz izleta. Prižgal sem računalnik, odprl Google Earth in pregledoval slike. Kar naenkrat je vse na zaslonu postalo zeleno. Moral sem resetirati računalnik. Vendar po pritisku na gumb reset, so se iz računalnika slišali samo še štirje hitri piski, slike ni bilo. Računalnik sem odnesel na servis, kjer je majster ugotovil, da je šla grafična kartica. Posodil mi je svojo v namen, da v tem času kupim novo. Vendar pa ko sem doma spet prižgal računalnik, se je po 2 minutah dela ugasnil, kot da bi zmanjkalo elektrike. Nesem ga nazaj. Čez tri dni mi sporoči, da sta fuč tudi matična plošča in rami. Se pravi, istočasno so crknile grafa, plata in rami. Kako je to mogoče ? Grafe nisem nikoli navijal (8800 GTS), ramov tudi ne. Vse tri komponente se bile stare slaba tri leta (plata MSI P35 Neo Combo, rami 2x Patriot DDR2 800 MHZ). Geekal pa tudi nisem veliko, recimo 1-2 krat tedensko sem igral kakšen špil po dve uri.

mtosev ::

napajalnik ti je verjetno komponente ubil.kater napajalnik imas?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
Enermax Platimax | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

BALAST ::

V soboto, 1. maja sem se vrnil domov iz izleta.


To si začelzgodbo kot urado poročilo o nastali škodi.

Geekal pa tudi nisem veliko, recimo 1-2 krat tedensko sem igral kakšen špil po dve uri.


To še ni geekanje... oziroma je le prva faza. :D

Glej vsem računalniškim trgovinam ni treba takoj vrjet, ker ti bodo hoteli prodat čim več stvari. Največja možnost je da je šel samo napajalnik, potem malce manjša da je šla matična plošča. Za RAM in pa grafično, bi pa v 99% bila še delujoča.

Če je na računu računalnik še v garanciji, pač pojdi do prodajalca in mu reči da je še v garanciji in naj zamenjajo.

Razen napajalnika ki ima kvečjemu 2 leti garancije, ti nebi smeli zaračunat nič drugega.

nokaut240 ::

Serviser mi je že zamenjal grafo, plato in rame. Grafa je sigurno zanič, ker sem bil pri njemu, in ko je to grafično zamenjal s svojo, je računalnik deloval, normalen zagon brez piskanja. Vendar po 5 minutah delovanja se je pa popolnoma ugasnil. Napajalnik ni vzrok, ker imam še vedno istega noter.

jan01 ::

Kater napajalnik?

nokaut240 ::

LC Power LC6550 550W

jan01 ::

100% napajalnik kriv!

nokaut240 ::

Ja in kako kar napajalnik unič tri komponente naenkrat, sam ostane pa cel ?

Zgodovina sprememb…

snela ::

Enako kot ce doktor med operacijo ubije pacijenta, sam pa prezivi - prevec necesa mu je dal ;)
LP

solatko ::

Sami mojstri!

phenom ::

ja napajalnik v bistvu moraš dojet kot ogromno električno celico za računalnik, in napajlnikova naloga je da vedno dovaja enako napetost v računalnik in ima omejitve, tko kot domača elektro vtičnica, da ne bi dala prevelik sunek in ti scvrlo naprave na drugem koncu, tako tudi napajalnik ima varnostne mehanizme in če gre kej narobe, pač napajlnik da večji tok elektrike in bum, gre vse kar je napajlnik napajal v fuč, sam pa ostane cel.

V tvojem primeru, matična, grafa in ram.

GamingFish ::

Mal čudno je da mi nu še diska sfižlo :D
Se opavičujem za napake v postu...

pingo76 ::

phenom je izjavil:

ja napajalnik v bistvu moraš dojet kot ogromno električno celico za računalnik, in napajlnikova naloga je da vedno dovaja enako napetost v računalnik in ima omejitve, tko kot domača elektro vtičnica, da ne bi dala prevelik sunek in ti scvrlo naprave na drugem koncu, tako tudi napajalnik ima varnostne mehanizme in če gre kej narobe, pač napajlnik da večji tok elektrike in bum, gre vse kar je napajlnik napajal v fuč, sam pa ostane cel.

V tvojem primeru, matična, grafa in ram.


Sicer se strinjam dokler ne govorimo o napajalnikih chiwawa electronics india... Le tej potegnejo marsikaj za sabo in sproti uničujejo nove komponente. Ne škrtarite preveč s cenenimi napajalniki. Če je budget omejen se še vedno da živet s corsair 400W (realno baje celo pravih 450W) za manj kot 60€ po slo trgovinah. Tak napajalnik z lahkoto poganja kak i5 750 + srednjo serijo 5 amd grafiko (pa ne zdaj not 10 diskov zmetat).

solatko ::

Po cca 300 instaliranih napajalnikih LC POWER, lahko z gotovostjo trdim, da so dokaj kvalitetni za svojo ceno. Niti enega primera še nisem imel, da bi v roku 5-ih let kakšen odpovedal ali da bi celo skuril kakšno od komponent, se mi je pa zgodilo, da sem dobil v popravilo računalnik, pri katerem je bil menjan RAM ob priključenem napajalniku (samo ugasnjen) in je sesulo kar nekaj stvari (MB in ram).

pingo76 ::

No ja samo letos sem dal skozi vsaj 70+ LC powerjev in še ni nobeden škripnil (vsaj spomnem se ne). Lani pa sem jih menjal vsaj dva ducata. Povprečna starost napajalnika cca 2 leti. Večinoma 5550, 6600 in 6550 modeli. Groba statistika kaže na kvaljivost v cca 2 letih 7-10% na oko. Corsair raznorazni od 400 do 650W s kako izjemo nad (resda prdanih 1/5 proti lc) pa še vedno presenetljivih 0%. Pa za tiste ki pravijo, da so lc power tihi napajalniki še niso imeli spodobno tihega v rokah. Hehe.

axee ::

pingo76 je izjavil:

Pa za tiste ki pravijo, da so lc power tihi napajalniki še niso imeli spodobno tihega v rokah. Hehe.


Se vsekakor strinjam. Sploh pa, zakaj bi kupoval LC če dobiš za isti dnar Corsair CX 400W. Le ta je na 12V linijah še vedno močnejši od katerega koli LC 6xxx serije (in manj), samo pozabit moraš tisto skrb kako bo pa 400W napajal 5850. Če vzameš LC 6550 za i5+5850 raje vzameš Corsair, stvar je enako močna.

solatko ::

pingo76 - verjetno si jih menjal zaradi preobremenjenosti, ne moreš pač z 550-650W poganjat dve hude grafične kartice v sli ali cf načinu, navit proc za 70%, obest 4 zunanje diske, pa še ene dva v kišti - tud Corsair-a bo fental (pa to ni niti ne vem kako kvalitetna roba), je pa ravno za toliko dražji, kolikor je boljši + ime. Večina napajalnikov za splošne ljudske množice se proizvaja v istih fabrikah, samo dizajn in nalepke so malo drugačne. V petih letih še nisem videl uničenega LC POWER-ja, smo jih pa veliko menjali z močnejšimi, ker so potrebe uporabnikov narasle in vedno smo menjali z LC POWER, na željo strank, ki so bile z njimi več kot zadovoljne.
In mimo grede, pri serijah 2,0 naprej, so podatki o moči, kar precej točni, samo ime je pač drugo. Bedarija je dajat 100+EUR za napajalnik, ki bo polno obremenjen samo pri raznih testih za merjenje dolžine tiča, v vsakodnevni uporabi pa povprečno vsi napajalniki delajo na 40-50%-ni zmogljivosti.
Še vedno so tišji, kot večina hladilnikov malo bolj zmogljivih grafik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

axee ::

solatko je izjavil:

In mimo grede, pri serijah 2,0 naprej, so podatki o moči, kar precej točni, samo ime je pač drugo.


Seveda da ima točne podatke o moči, a je pretirano močan na 3.3 in 5V linijah in to do takih številk ki bi jih potrebovali 1000W napajalniki, na 12V linijah (uporablja jih 90% komponent, in 100% zares požrešnih komponent) pa je šibak. Čisti nateg.

Nadaljevati debato je nesmiselno, saj imamo svojo temo za čaščenje LC-jev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

pingo76 ::

Solatko:
Nay, nobene preobremenjenosti, za tistih par cf sistemov smo takoj eliminirali lc power napajalnike apriori. Stranke so sicer bile malo v zadregi sajo so se stroški kar dvignili ampak po posvetu še z drugimi so realizirali da ne smejo škrtarit pri psu-ju. LC power yes za pisarniško mašino on budget.

solatko ::

750W-ni LC POWER, bo zdržal popolnoma enake obremenitve, kot katerikoli brand name napajalnik - stestirano in v praksi (pri strankah), neštetokrat preverjeno. Smo leta 2010 in od takrat, ko so prišli ven slabi 350W-ni LC-ji, so zdavnaj mimo. Danes si noben več ne more privoščit, natega kupcev in LC je kar velika firma. Pozanimaj se katera firma dela Corsair-e in Enermax-e za splošni trg. Pa ne bom ponavljal, kako je kar nekaj Ljubljanskih servisov popravljalo, celo serijo napajalnikov, ene najbolj priznanih in cenjenih firm.

pingo76 ::

Seasonic je ponavadi za corsairjem in kakšnim enermaxom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprta tema o lc power napajalnikih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19843878 (40197) klinker
»

Glasen napajalnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10425739 (24728) Nagi Bator
»

Poceni napajalniki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
14334044 (31582) filip007
»

Napajalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5310282 (8768) Pyr0Beast
»

Kateri napajalnik kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
658816 (6850) KTr1sk

Več podobnih tem