» »

Videorekorder - zajem programov?

Videorekorder - zajem programov?

mardy ::

Pozdrav!

Pred časom smo nabavili digitalni sprejemnik (ker imamo še analogno TV), ga povezali z sobno anteno in TVjem, in stvar dela OK. Če priklopim zraven DVD, tudi dela vse OK. Problem se pojavi ko priklopim zraven videorekorder, in ko želim poiskati programe na videorekorderju, mi jih sploh ne najde. Se pravi, iz digitalnega sprejemnika ne dobi tv programov, tako da ne morem niti snemati, lahko samo predvajam videokasete.


Prej pred "digitalizacijo" ko je bil videorekorder priklopljen samo na TV pa je našlo vse programe, in je vse delalo OK. Skratka, ve kdo mogoče kako bi se dalo videorekorder "prepričat", da bi dobil TV programe iz digitalnega sprejemnika?

Nekaj tudi razmišljam, da bi nabavil LCD TV, kateri že itak ima vgrajen digitalni sprejemnik. In če bom takrat na TV priklopil videorekorder, bo šlo poiskat programe?

Ve kdo?

joze67 ::

Če imaš zvezana skupaj le digitalni sprejemnik in TV, programe menjaš na digitalnem sprejemniku, mar ne? Ta pa potem naprej pošilja samo izbrani program. Ergo, video vidi samo en program (vsebina pa se spreminja glede na nastavitve digitalnega sprejemnika).

Taka "težava" nastopi tudi pri IPTV, ko dobiš settop box in nenadoma video lahko snema samo to, kar itaq gledaš.

DVD pa ne vidim, kako bi vplival na karkoli.

mardy ::

Tako je, programe menjavam na digitalnem sprejemniku. Gre se za to, da si prej na videorekorderju lahko nastavil TV program, pa potem vgasnil TV in se je zadeva lepo snemala. Sedaj pa mora biti TV prižgana in nastavleno na tisti kanal ki bi ga hotel snemati...enako kot je na IPTV, kot si omenil.

Skratka ni praktično ;((

Zanimam se za LCD TV v Big Bangu http://www.bigbang.si/slika/tv-sprejemn..., pa me sedaj zanima če ko bom na ta LCD priklopil videorekorder, če bo "našel" TV programe, in bom lahko snemal z vgasnjeno TV??? (digitalnega sprejmnika itak tu ne rabim,ker tv ga že ima vgrajenega)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mardy ()

joze67 ::

Videorekorder tipično ne priklopiš na TV ampak med izvor signala (antenski priključek) in TV.

Skratka, VCR ima svoj lastni (analogni) TV sprejemnik, zato si z njim na (analogni) TV lahko spremljal poljuben program neodvisno of TV. Sedaj bo ta interni TV sprejemnik odveč in lahko snemaš samo iz (a) antene (b) SCART vhoda. Tvoj TV menda ima (po specih na mimovrste.si) SCART TV-out izhod in boš lahko snemal ... ja, kar gledaš na TV.

Ampak - sedaj boš imel dva digitalna sprejemnika. Prvi bo ta, ki ga že imaš in ga lahko priključiš na VCR. Drugi je v TV in ga uporabljaš tam. Vse bo delalo kod doslej, samo VCR boš nstavljal na dveh mestih, in urnik snemanj bo slabo delal (jasno, VCR bo mislil, da je na voljo samo en program; vsebino boš menjaval na digitalnem sprejemniku).

In pa, tudi danes lahko snemaš brez prižgane TV. Pač kanal, ki si ga nazadnje nastavil. Digitalni sprejemnik pa mora biti vklopljen.

mardy ::

Aha, vidim da sem naletel na stručkota :)

Ne saj, če bom nabavil ta novi LCD, potem bom ta digitalni sprejemnik izključil oz. odklopil, tako da se ne bosta oba mešala.

In pa, tudi danes lahko snemaš brez prižgane TV. Pač kanal, ki si ga nazadnje nastavil. Digitalni sprejemnik pa mora biti vklopljen.


Da se bova lažje razumela, sem slikal shemo iz navodil priloženih k digitalnemu sprejemniku, in točno tako imam tudi sedaj priklopljeno: (tega nimam kar je z rdečo prečrtano)
 Shema

Shema



Problem tukaj je, da nikakor ne morem pripravit VCR, da bi našel tv programe iz digitalnega sprejemnika (posledično tudi ne morem snemati z ugasnjeno tv). Sem poizkušal malo drugače priklopit, ampak mi ni ratalo. Skratka VCR mi lovi samo analogne tv programe (pač koliko še lovi signala preko kabla), in če si jaz prav tolmačim, moram dobit signal iz digitalnega sprejemnika v VRC, in šele takrat bom lahko na VCR-rju nastavil tv programe. Mislim da je tako tudi sedaj priklopjeno, ampak nevem zakaj to ne dela...hmmm:|

Imaš kakšen predlog kako rešit zadevo?

joze67 ::

Na podlagi skice bi sklepal, da je koaksialni (antenski) kabel speljan skozi digitalni sprejemnik - da torej na izhodu dobiš isti signal, kot si ga dal notri. Digitalni izhod gre preko SCART v TV. Vloga drugega SCART pa ni čisto jasna.

Če je tudi drugi SCART izhod in na videorekorderju povezan na SCART vhod, bi videorekorder moral gledati (na AV ali aux ali kakorkoli mu pač reče) isti (digitalni) program kot TV.

Če je drugi SCART vhod, je namenjen temu, da video SCART izhod spelješ skozi digitalni sprejemnik - uporabno za televizorje, ki imajo samo en SCART vhod in tega zasede digitalni sprejemnik.

No, kaj storiti? Odvisno od opreme, ki je na voljo. Če je edini pametni (= digitalni, vsaj v smislu vsebine) izhod iz digitalnega sprejemnika SCART, označen kot TV, in ima videorekorder dve SCART vtičnici, spelješ ta izhod na videorekorder, in iz drugega SCART izhoda na videorekorderju na TV. Potem na VCR in TV gledaš (obakrat na AV, ker vgrajeni kanalnik ne dela več) isti program.

Če je predelan signal na obeh SCART vtičnicah, bi moralo delati že sedaj. Pri tem velja opozoriti, da niso vsi SCART kabli enaki (eni nimajo vseh potrebnih žic), in tudi vse vtičnice niso enake (niso vsi konektorji zvezani).

Tista antenska povezava do videorekorderja in naprej do TV pa je bolj ali manj odveč. No, VCR lahko še vedno gledaš preko TV - VCR ima neke vrste lokalni kabelski oddajnik, običajno na kanalu 35. S signalom, ki pa ga VCR dobi iz dig. sprejemnika preko antenskega kabla, pa si očitno ne boš mogel pomagati.

mardy ::

Aha, hmmm...

No sedaj mi je bolj jasno kako in kaj. Bom jutri to na licu mesta sprobal, danes ne bo časa ker sem še na šihtu, pa se potem slišimo če bodo še kakšne nejasnosti.

Zaenkrat pa ti hvala za koristne info. :)


Lp!

mardy ::

Pozdrav!

Evo sem našel napako...

SCART priključka na digitalnem sprejemniku sta bila narobe priklopljena, tako da sem ju zamenjal, sedaj mi VCR najde programe, prav tako jih lahko shranim in posledično gre tudi snemati z ugasnjeno TV.

Ampak slika nekaterih programov katere si je VCR shranil je zelo slaba. Če pa normalno gledam tv, pa je slika kristalno čista in to na vseh tv programih.

Npr. pri: pop tv, a kanal, in pa hrvaški nova tv, hrt 1 itd. je slika zelo slaba, in po navadi ko programiraš tv programe v VCR ti jih najde več istih, pa potem izbereš boljšega, ampak vsi ti so bili zelo slabi.

Vse kable oz. priključke sem sprobal in vsi so fiksno vklopljeni, noben se nikjer ne maje ali kaj podobnega.

Morda je kaj z samim kablom narobe, samo potem bi morali biti vsi programi slabi, ne pa da so eni samo slabi, drugi pa kristalno čisti.

Bi se dalo tukaj kaj rešiti?


Lp!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telemach digitalna tv, Pomoč!! (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

Oddelek: Omrežja in internet
1833435591 (75119) zavajon
»

Ojačevanje RV antenskega kabla OUT za oddajanje analogne TV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
242978 (1979) fpbs
»

digitalni satelitski sprejemnik

Oddelek: Zvok in slika
185135 (4887) green heart
»

digitalni sprejemnik

Oddelek: Zvok in slika
328982 (6527) 6151
»

Digitalna tv, dvd snemalnik

Oddelek: Zvok in slika
73012 (2905) pero1

Več podobnih tem