» »

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

««
3 / 20
»»

5er--> ::

Zvok je začel delat potem, ko sm izklopu privzeto zvočno napravo - HDMI na HD4850 (ja, grafična).

da gre zvok preko grafične spuščat

Saj veš, da je HDMI tudi za zvok in se ATI grafična obnaša še kot dodatna zvočna? (Da ne bo pomote, se ista stvar zgodi tudi v win sistemih...)

WarpedGone ::

Men se v Win sistemu ista stvar NI zgodila, niti se ni to zgodilo na 9.10 niti 9.04.
Vem da je HDMI tut zvočna naprava, ne vem pa od kje ideja da naj bo to kr privzeto? Sploh če na grafični ni nobenga HDMI porta (mam 2x DVI).
Zbogom in hvala za vse ribe

5er--> ::

Tebi se ni, se lahko pa kasneje potrudim in ti najdem teme na Slo-techu, kjer se je ljudem zgodilo prav to.

Edit: tvoj proizvajalec pač ni nalotal gor HDMI porta, ampak grafična pač pravi, da ga ima...
Edit2: sem se zdaj spomnil, da (načeloma) ati svojim karticam prilaga prilagojen DVI v HDMI adapter, ki poleg slike prenese tudi zvok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 5er--> ()

WarpedGone ::

Seveda, neumen sm pa js ker mam zvok vštekan v jacke na matični, kjer je izhod iz integrirane zvočne kartice (jacki so "sensing").
In ker potem nism šel dokupit posebnega kabla iz DVI v HDMI (priloženga ni bilo) in nato še adapter iz HDMI v navaden stereo, katerga lahko potem vštekam v ojačevalc. Madona sm neumn... Al je morda idiot nekdo drug, ki dela take privzete nastavitve?

Ampak kakorkoli, tale zvok sm pozdravu. KDE pa je še vedno mrtev - samo ozadje, gnome pa ob vsakem bootu še vedno čaka pol minute predno mi pokaže panele. Kaka ideja tuki? Kaj imam tuki neumno nastavljeno? Mogoče napačne barve monitor? :\
Zbogom in hvala za vse ribe

5er--> ::

Nihče ni neumen, ampak verjetno ima zvočna, ki se začne na A(ti), prednost pred drugo (kakšen R od Realteka). Lahko pa do jo kasneje zazna... ali kaj podobnega.
In ker potem nism šel dokupit posebnega kabla iz DVI v HDMI

Saj ga dokaj težko dobiš, ker ne dela vsak, ampak samo tisti, ki ga ATI (včasih - mogoče samo pri retail) tala zraven.

Po mojem tukaj Ubuntu ni kriv.

WarpedGone ::

Sej ti verjamem, da je zadi res kak tak privzet princip, ki vklopi kar pač "po randomu" pade prej. Ampak to ne zmanjša neumnosti tazga pristopa. Dolčene stvari so vseeno bolj običajne kot druge. Večina ljudi nas ima še vedno zvok speljan čez zvočni čip in ne čez grafiko.

Kako tipično po linuxovsko: vklopi neki, se bo že juzer zezal in nastavljal na pravilno ...
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

@BigWhale
You sound like a marketing guy. Pravijo, da dolžina XYZ ne šteje, šteje kvaliteta. Evo, še rafal odgovorov:


Tvoj rafal odgovorov je izguba bandwidtha. Novosti, ki dejansko so novosti, tebi niso vsec. In tega je kriv Ubuntu? :) Alright!

No, takole se zboota Ubuntu po novem. Kako se je prej v resnici ne vem, ker nisem nikoli meril. Sedaj pa sem.
Ce se tebi ali komurkoli drugemu panel nevem koliko casa nalaga, potem dela nekaj narobe ali pa je pozabil pritisniti tipko TURBO.

5er--> ::

Saj sem povedal, da je isti problem tudi v ms os. Tam je verjetno odvisno od vstnega reda namescanja gonilnikov-ali prej namestis zvocno ali graficno. Torej to ni tipicno za linux. Lahko pa bi mogoce za naslednjo verzijo dodali se izbirno popup okno za default zvocno ali kaj podobnega.

WarpedGone ::

Tvoj rafal odgovorov je izguba bandwidtha. Novosti, ki dejansko so novosti, tebi niso vsec. In tega je kriv Ubuntu? :) Alright!

Če bi ti znal brat kar je napisano, bi doumel, da me motijo stvari KI NE DELAJO. In ne stvari katere ne potrebujem. Te si ti not privlekel, češ kako da je oh in sploh novga. Če streha začne puščat mi drugačne zavese ne pomenijo prav nič.

Trenutno sem uspel popravit KDE - poradiral sem obstoječ .kde direktorij in mu dovolil naj skuha novega.
Pri shutdownu je še vedno ene pol minute delaya - medtem vse skup zgleda, kot da me je zignoriral pol pa nenadoma tema. Meh ...

Ko enablam dodatni monitor in mu rečem da je desno od obstoječega - Voila, taskbar se preseli na njega. A ga upam it prestavlat nazaj na osnovni (levi) monitor?

Edit: Sm bil pogumen in sm ga prestavu levo. Ob tem je mal popackal grafiko - le napol osvežil ampak je v osnovi delalo.
Shutdown in restart in Voila: nobenega taskbara nikjer, na tadrugem monitorju pa zopet Clone osnovnega desktopa in ne razširjeni tko kot sm prej nastavu. A je to stvar sploh kdo probu če dela, predno so jo izdali?

Očitno bom lahko že tretjič pobrisal .kde in potem pozabu da mam dva monitorja - ker očitno stvar NE DELA.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Spomnimo se:

WarpedGone je izjavil:

Včeraj sm si namontiral to reč. Kaj naj rečem druzga, kot v linuxu nič novega. Še več šminke, še manj stvari, ki delajo.


Torej, tvoje posplosevanje je bebavo.

Stipex ::

Ni mi všeč, da je UI temnih barv po defaultu. Mislim da je to napaka, predvsem ker gre za LTS verzijo. Premik gumbov na levo brez pravih razlogov je tudi nesmiselno. Vse skupaj čedalje bolj spominja na neposrečeno kopijo OSX UI.

c0dehunter ::

No, men se pa te temne barve prav dopadejo, čeprav mi na začetku tut niso bile kaj prida všeč. Potem se pa navadiš in sprejmeš spremembo. In ugotoviš da sprememba paše, če ji daš možnost. Seveda ne vsakemu, ampak vse skup me spominja na tečnarjenje uporabnikov Netloga in mislim da tudi Facebooka, ko so spremenili design. Nekaj časa je trajalo da so se navadli in če bi zdej sprejeli nov design, bi verjetno pa spet tečnarli da je bil stari boljši. Dokler se ne bi navadli :|
Isot velja za prestavitev gumbov na levo stran. Ko se navadiš, ugotoviš da je dosti bolj priročno na levi strani, kot pa se sprehajat z miško čez cel zaslon na desno stran.
Včeš mi je tudi Gwibber, tudi Empathy so izboljšali.

Se pa strinjam da so stvari premalo stestirane. Ubuntu se mi je že zmeraj zdel nekako luknjast, pa ne v smislu varnosti. Nekomu ne dela to, drugemu to, tretjemu tisto. Nekako ni univerzalen. Med drugim sem sam rabil dosti časa, da sem sploh namestil 10.04 (moja Intel integrirana grafična zgleda nekako ni (več) čisto podprta)..
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Daedalus ::

Ce se tebi ali komurkoli drugemu panel nevem koliko casa nalaga, potem dela nekaj narobe ali pa je pozabil pritisniti tipko TURBO.


Resnici na ljubo, tud meni to dela na eni kišti. Na drugi pa vse normalno. Tako da ma tu W1 verjetno isto težavo. Kaj jo povzroča pa se mi ne da raziskovat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

c0dehunter je izjavil:


Včeš mi je tudi Gwibber, tudi Empathy so izboljšali.


Mnja, Gwibber je potrebno se precej popraviti in izboljsati. Prav tako Empathy. Na gwibberju se kar dela, z Empathy je pa bolj tko-tko.

dux ::

Problem ubuntuja je da je cel čas razvijanja nove različice (6 mesecev) enak preizkusu beta različice windows 7. (od izzida bete do RTM je prav tako minilo 6 mesecev).

Hkrati so včasih zelo trmasti. Ne vem zakaj jim je bilo potrebno tlačiti gumbe v oknih na levo stran in to v LTS različici. Lahko bi počakali vsaj do izzida 10.10.

Ampak stvari vseeno gredo počasi naprej, vsaj kar se podpore strojne opreme tiče.
Upanje je v nasih odlocitvah

l0g1t3ch ::

Po tednu testiranja sem ostal rahlo razočaran nad 10.04. Glede na to da gre za LTS bi morali kot osnovo vzet 9.10 verzijo in tisto samo peglat do onemoglosti. To kar pa je v sedajšni verziji pa prihrant za 10.10.

Poldi112 ::

Traparija. V LTS dajo bleeding edge, zato da je za silo relevantna dlje časa in da imajo oni manj dela. V prejšni kubuntu lts mislim da so vtaknili celo beta verzijo Firefox-a.

Če pa hočeš stabilnost, pa pač počakaš par mesecev. Isto kot pri Win. Če hočeš stabilnost že prvi dan izida, greš pa na Debian.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

poweroff ::

Mah... enkrat bo treba začeti delati bolj na stabilnosti. Sploh če bodo kaj merili na poslovni sektor...
sudo poweroff

Icematxyz ::

OK ena specifična zadeva za uporabnike Ubuntu 10.04 LTS in malo razprave na to temo. Zamenjali so Xsplash z Plymouth. In slišal sem da se marsikdo pritožuje da mu boot splash slika ni všeč. Gre za težavo ki bo se v prihodnosti zagotovo odpravila z kakšnim popravkom. Ampak ker je prioriteta za odpravo te napake za moje pojme nizka ne vem kako hitro bodo to odpravili.

Za kaj sploh gre. Odprto kodni gonilniki te težave nimajo. Za to ob prvem zagonu sveže nameščenega sistema najverjetneje vse deluje dobro. Nato nam Ubuntu ponudi da namestimo lastniške gonilnike za našo grafično kartico. Predvsem za to ker trenutno odprto kodni gonilniki še ne zagotavljajo dovolj dobre 3D podpore. In že za napredne efekte ki jih ponuja že sam Ubuntu potrebujemo lastniške gonilnike.

V kolikor našim zahtevam zadostujejo odprto kodni gonilniki. In ne namestimo lastniških gonilnikov. Te težave z Playmouth ne bi smeli imeti. Če smo namestili lastniške gonilnike lahko te še vedno izključimo. Sistem -> Skrbništvo -> Gonilniki stojne opreme. Vključen lastniški gonilnik označimo in kliknemo gumb odstrani. Zlahka ga potem spet vključimo če si to želimo na enak način.

S tem ko smo vključili odprto kodne gonilnike smo dobili opcijo da se malo poigramo z Playmouth. Saj deluje tako kot mora. Potreba po tem se pojavi tudi če na primer na Ubuntu namestimo kubuntu-desktop in nam ni všeč da se je boot splash spremenil. Oziroma bi pač radi preverili opcije ki so trenutno na voljo.

Če v Terminal vpišemo ukaz:

apt-cache search plymouth-theme

Dobimo izpis vseh playmouth boot splash preoblek ki so trenutno na voljo. Če raje kot s konzolo delamo z GUI. Odpremo Sistem -> Skrbništvo -> Upravljalnik paketov Synaptic. In v iskalno vrstico vpišemo "plymouth-theme-"

Synaptic



V terminalu lahko želeno zagonsko preobleko namestimo z ukazom:

sudo apt-get install (ime preobleke)

Na primer za preobleko solar:

sudo apt-get install plymouth-theme-solar

V Synaptic pa preprosto označimo preobleko ki jo želimo namestiti in jo namestimo.

Tukaj je na voljo nekaj slik preoblek. Tukaj še se najde kakšen video. In pa še primer Plymouth preobleke ki ni na voljo preko apt-get.

No sedaj ko smo ustrezno Plymouth preobleko namestili na računalnik in bi jo radi preizkusili. V terminal vpišemo ukaz:

sudo update-alternatives --config default.plymouth

Trenutno mislim da za GUI opcija spreminjanja zagonske plymouth preobleke še ne obstaja. V terminalu dobimo izbirno okno. Izberemo številko ki se nahaja pred želeno preobleko. In pritisnemo enter. Ne to še z ukazom v terminalu zadevo uveljavimo:

sudo update-initramfs -u

To je to. Zagotovo bo v prihodnosti Plymouth preoblek še več. In to je postopek kako se bo z njimi upravljalo.

V primeru da se prikaz Plymouth preobleke prikaže prepozno. In bi radi da se prikaže prej v procesu nalaganja OS. Odprite terminal in vpišite:

sudo echo FRAMEBUFFER=y >>/etc/initramfs-tools/conf.d/splash
update-initramfs -u

Če v prihodnosti potreba po parametru FRAMEBUFFER=y ne bo več potrebna. Se zadeva odstrani:

sudo rm /etc/initramfs-tools/conf.d/splash
update-initramfs -u

Opcija 2 je da želite uporabljati lastniške gonilnike in vam je to bolj pomembno kot lep boot splash. In boste počakali na uraden popravek.

Če pa želite kljub temu že sedaj uporabljati lastniške gonilnike. In imeti lep boot splash. In ne želite čakati na popravek ki bo poskrbel za to da bo Plymouth znal pravilno prebrati podatke lastniških gonilnikov. Pa obstaja rešitev. Katero pa naj uporabijo le izkušeni uporabniki. Ker bo ob izzidu popravka zadevo potrebno povrniti na prvotno stanje. Za to postopka ne bom opisoval. Vsak pa se naj sam odloči če si to želi ali pač ne:

Avtor rešitve:
dyllictux

Še povzetek te rešitve osredotočen na GUI:
Softpedia

Zanimive povezave:
https://wiki.ubuntu.com/FoundationsTeam...
http://crashsystems.net/2010/04/changin...
https://wiki.ubuntu.com/X/KernelModeSet...
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour...
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

WildChild ::

Mene pa zanima, kako lahko zmanjaš uporabo na prenosniku: http://slo-tech.com/novice/t414503#crta tale tema kaže v prid windows 7, kar se porabe tiče. Zanima pa me kako (če imaš čas in voljo) vi hekate ubuntu 10.04 da zdrži dalj kot windows 7? prosim za naovila. Icematxyz, pss-m anyone?
in da mood

Pyr0Beast ::

V terminal vkljocaš;
sudo apt-get install powertop //tole namesti powertop
sudo powertop //ta komanda ga zažene

Pritiskaš, kar ti predlaga. To je zelo preprost in uporaben a ne dolgotrajen način.
Zadeva dela samo v terminalnem načinu, z Alt-F2 moraš potem obkljukati, da zažene v terminalu, ukaz za zagon je isti.


Za to da se ti zaženejo varčevalni ukrepi ob vsakem zagonu imaš pa drug paket;
laptop_mode tools


Namestiš lahko preko synaptica, kar je najpreprostejše.

Nastavitve imaš pa pod (Zaženi 'sudo nautilus', da jih lahko spreminjaš kot root)
etc/laptop_mode/laptop_mode.conf
etc/laptop_mode/conf.d/

Prvi konfiguracijski fajl imaš za zagon LM, kako naj se obnaša in kako naj dela z diskom. (LM-laptop_mode je predvsem za varčevanje z izklopom diska)
Nato pa imaš v drugi mapi še en kup konfiguracijskih filetkov kateri pa lahko izklapljajo periferijo in prihranijo nekaj še tam.
Moraš pa vedeti, kaj imaš notri, zato ti tule powertop kar močno pomaga, saj sam zazna zadeve, pa jih nato samo 'skopiraš' :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

WildChild ::

Najlepša hvala Pyr0Beast. Kakega moda v kernelu ni treba spreminjat? Zanima me kako VI to pogeekate v anale, da baterija drži mogoče še več od Windows7?
In k smo že pr temu bi blo dobro, da mogoče kdo, ki ma Windows7/XP, ubuntu 10.04 pokaže magari z slikami kolko porabe ima pri določenemu sistemu in kako mu/ji je uspelo popimpat. Predvsem me zanima dolgotranja rešitev. Za powertop sem že slišal in povprečen uporabnik tega ne bo šel vedno znova poganjat, ko bo prišel v sistem.
in da mood

Pyr0Beast ::

Ne. Kernel pustiš pri miru. LM opravi večino (vse) sam.

Meni baterija že tako drži več kakor v Xp, 6ur 30 namesto 5ur 30. (6h15 nova) Za W7 nisem nikoli res sprobaval, tako da ne vem, kako je tam.

Powertop je bolj za pogledati kaj ti piše po disku in za stestirati, kaj dela in kaj ne.

Baterijo pa nastaviš da je prazna pri 0% in ne 5% v kateremkoli OS. Hell. Meni pri 0% prenosnik deluje še pol ure do 3.3V/celico in nato še kake 25 minut do 2.9V/celico
Pa jo tako kurim že eno leto in ima še vedno 89% razpoložljive kapacitete.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

poweroff ::

Eno neumno vprašanje - a se da LM avtomatizirat? Zakaj se zadeve ne požene automagično ob prvem zagonu?
sudo poweroff

Pyr0Beast ::

Saj LM se požene ob vsakem zagonu, kot service AFAIK, pravtako njegove skripte.

Powertop pa je navadna aplikacija. :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Icematxyz ::

Ja glede power management in Ubuntu je Pyr0Beast lepo povzel klasične pristope.

https://wiki.ubuntu.com/PowerManagement

Pri namestitvi paketa laptop-mode-tools za verzijo Ubuntu 10.04 LTS je kvečjemu novost da:

The laptop-mode-tools (disk idleing) package does not get installed by default any more, but just installing it should make disk idleing work (on battery) right away now.


Se pravi ni treba ročno več vklopiti upravljanja z diski. Sama namestitev je v Ubuntu 10.04 LTS dovolj.

Naj še omenim paketa ki sta že v osnovi nameščena v Ubuntu 10.04 LTS pm-utils in pm-utils-powersave-policy:

This package applies some system settings to conserve power when the computer
is on battery.
.
It is a very lightweight variant of laptop-mode-tools with only a few scripts
which work on any system without further need for configuration.


https://launchpad.net/ubuntu/lucid/i386...

Se pravi "lahka" varianta "laptop-mode-tools" katere ni potrebno konfigurirati in deluje na večini prenosnikov ob preklopu na delovanje na baterijo.

Če namestiš "laptop-mode-tools" bo se odstranil paket "pm-utils-powersave-policy". Katerega pa seveda lahko znova namestiš in odstraniš "laptop-mode-tools".

Je pa na to temo ogromno napisanega na spletu. 90% verjetno gre za zadeve ki z merilnikom porabe bi jih težko dokazal. :)

Se pravi za običajnega uporabnika prenosnika Ubuntu poskrbi za optimalne nastavitve sam s paketi acpi-support, pm-utils in pm-utils-powersave-policy. Pa tudi Gnome in KDE imata za upravljanje napajanja kašen GUI programček na voljo že v osnovi z nekaj malega osnovnimi nastavitvami. Malo poglej po menijih. Predvsem pa realno oceni tudi glede na druge OS in trditve proizvajalca o avtonomiji baterije kako optimalno Ubuntu to delo opravi že sam!

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Lahko pa si prebereš še kaj na to temo:

http://www.arsgeek.com/2008/01/16/cpu-s...

Nadzornik spreminjanja frekvene procesorja



Vir

S tem da kdo je na laptopu lahko preveri s temi indikatorji če slučajno Ubuntu 10.04 LTS že sam preklaplja v odvisnosti od tega ali je na AC napajanju ali na bateriji. (Conservative, Ondemand, Performance, Powersave).

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Pyr0Beast ::

Je pa na to temo ogromno napisanega na spletu. 90% verjetno gre za zadeve ki z merilnikom porabe bi jih težko dokazal. :)

Pa se da dejansko, vsaj nekatere :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Icematxyz ::

Morda uporabniki Gnome namiznega okolja pogrešate in iščete v izbirnikih "Nadzornik sistema". Se pravi neke vrste "centralizirano nadzorno ploščo" preko katere lahko opravite večino zadev povezanih z samim operacijskim sistemom. In nenazadnje katere ste navajeni v Windows OS ali v KDE namiznem okolju.

Tudi Gnome jo ima.

ALT+F2 in vpišite ukaz:

gnome-control-center

gnome-control-center



Še kratka primerjava Gnome in KDE namiznega okolja:

Povezava

Tudi zaganjalnik na namizju ali pultu za nadzorno ploščo zlahka ustvarimo. Desni klik z miško na namizje -> Ustvari zaganjalnik...

Zaganjalnik

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

klinker ::

Icematxyz...ti bi mogu kak krut prirocnik za ubuntu napisat 8-) ne res....dobri so tej tvoji posti in sem samo zaradi njih namestil na mojo kisto se ubuntu,da si ga malo "ogledam" ;)

Pyr0Beast ::

Things are so much easier right now :)
Tnx Icematxyz.

Druga zadeva pa je Ubuntu Tweak. Guštna stvarca za nastavljanje GUIja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

cobrica ::

No ja nekaj bugov so odpravili,kar je kul...
Mogoče kdo ve če ima že linux super hybrid mode vključen, bi blo fajn pri laptopu met tako stvar..

DeusVult ::

cobrica je izjavil:

No ja nekaj bugov so odpravili,kar je kul...
Mogoče kdo ve če ima že linux super hybrid mode vključen, bi blo fajn pri laptopu met tako stvar..


Google "CPU scaling".
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

cobrica ::

Narobe sma se razumela tisto je super hybrid engine s katerim frekvenco spreminjašš..
Jst želim met kot majo recimo win 7 ko se da v sleep pode se po določenem času hibernira.
Primer zapreš prenosnika gre v sleep mode in potem po recimo določenih 30minutah zapiše podatke v disk in se čisto vgasne. Ko ga nazaj prizges prebere podatke z diska in si na istem. Gre se predvsem za to, če mam nastavljeno samo sleep mode pač leptop zapreš ga vrzeš v torbo še vedno pa računalnik porablja nekaj energije.. po parih urah se pa kar dobro pozna ta poraba.

poweroff ::

Hmm, to ima po moje oni applet za nadzor porabe čez. Zdajle nisem pred prenosnikom, ampak mislim, da je to tole: http://projects.gnome.org/gnome-power-m...
sudo poweroff

Mavrik ::

Ubuntu tega trenutno sploh ne podpira.
The truth is rarely pure and never simple.

Pyr0Beast ::

Česa ?

Navadnega spanja ? Seveda ga. Poraba v S3 je zanemarljiva. 1W in to je to.

Hibernate pravtako dela.

Mixanje ki ga ima Win7 pa Ubuntu ne podpira. Sam nimam niti potrebe po tem, nekateri verjetno imajo.
Samo meni se ne da čakati tistih 5 minut da se spaca hibernirati na disk ko je v S3 po 5s.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

cobrica ::

No glej ampak problem je če je računalnik kar nekaj časa v torbi,batrije kar dosti pozere v tistem času čeprav samo lučka utripa, se občutno vidi poraba vsaj pri meni. Kar se pa tiče hibernacije, mi je pa v win7 ko sem nazaj vklopil nalozilo nenornamno hitro pa mam navaden 2,5 disk. Nekaj ga te linuxi serjejo da se še niso spravli delat kaj takega uporabnega.

Pyr0Beast ::

Eh. Nenormalno hitro. Ja. Win7 gre v S3 in Hibernate HKRATI.
In če ti ne crkne baterija se zbudi iz S3 ravno tako hitro kot katerakoli linux distribucija.

Meni požre ~1-2% baterije na uro.
V takem stanju BP zdrži 2 dneva z vmesnim delom.

Koliko požre pa izmeri tako da daš v S3 in meriš s kakšnim Wattmetrom za v vtičnico.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

noraguta ::

naj naredijo kar morajo, nexT time.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

Morda še za uporabnike EeePC ena zanimivost. Kernel modul eeepc_laptop je vključen v Ubuntu 10.04 že v osnovi. Na določenih (novejših) modelih lahko pa pride do težav da se modul ne naloži. Kot je opisano tukaj in kakšne težave to povzroča:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour...

Skratka dodati je treba stikali "acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor" -> v Grub.

Še preprosta navodila kako se to stori:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour...

Kaj se pa tiče upravljana z porabo. Kot je Matthai že podal povezavo. Tukaj še malo bolj podroben kratek opis vsega skupaj na enem mestu če koga zanima (ker gre za starejšo različico so možna manjša odstopanja in predvsem ciljam na odsek 1,2,3 v poglavju 4: Mobile Ubuntu):

http://commons.oreilly.com/wiki/index.p...

Pa na pult kot že omenjeno se lahko dodajo razni gradniki. Kot so upravljanje z frekvenco CPU, profil dela, svetilnost...

Vse bi naj delovalo out of the box. Lahko pa se zaradi takšnih in drugačnih razlogov zgodi da je treba kaj spremeniti ročno za svoj model prenosnika. Pa kak hrošč se tudi pojavi. Za to predvsem treba zadevo preizkusiti in potem se ukvarjati z težavami dalje če se seveda pojavijo.

Zgodovina sprememb…

Relanium ::

Pred par dnevi sem instaliral tega Lucida (moj prvi Linux) da vidim kak je kaj na stvari.
Mal je blo problemov pa prilagajanja ker nisem mel pojma niti kako particije naredit,
zdaj sem skoraj poštima lstvari tak kot mi pašejo, imam ga pa za tatretji sistem.
Zdaj me pa zanima sledeče:
Imam 2 diska:
a) SATA (1 particija Win7, 2 particija prosta)
b) IDE (1 particija WinXP, 2,3,4 particije pa za linux)

SATA je primarni disk (nastavljen prvi za zagon v BIOSu) na njem je windows boot manager od Win7-ke, imam opcije za Win7 in pa XP
GRUB od linuxa pa zgleda, da se mi je namestil na IDE disk (če tega izberem za prvega pri zagonu mi lepo zažene GRUB)

Zdaj pa me zanima kak to nastavim, da bi imel v Windows boot managerju možnost zagona linuxa (lahko tudi da samo do GRUB-a pridem)
Poskušal sem z EasyBCD, sam mi nekak ne rata.
Kako bi to rešil?

Icematxyz ::

Preprosto uporabljaj Grub? Nenazadnje je to najboljši boot loader na svetu? :)

Najlažje boš to rešil tako da boš v BIOS dal na prvo mesto IDE trdi disk. S tem boš prišel z najmanjšim naporom do že nameščenega GRUB boot loaderja.

Če slučajno GRUB nima za ostala dva operacijska sistema ustreznih vnosov. Zaženi Ubuntu in v terminal vpiši:

sudo update-grub

noraguta ::

Preprosto uporabljaj Grub? Nenazadnje je to najboljši boot loader na svetu? :)

matr zajebna zadeva boot loader. in celo najboljšega imamo. pa a tebe kdo plačuje po traparijah?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

Naj še omenim eno priročno orodje. Za že nameščen GRUB. Kako lahko določene lastnosti GRUB boot loaderja spreminjamo z grafičnim vmesnikom.

Namestimo paket z imenom StartUpManager. Ali preko terminala z ukazom:

sudo apt-get install startupmanager

Ali preko Upravljalnika paketov Synaptic.

Z StartUpManager lahko uredimo stvari kot so:
-določimo čas kako dolgo Grub čaka da zažene OS
-določimo kateri OS želimo da se zažene (če jih je več nameščenih) po poteku časa
-lahko se pa poigramo tudi malo z grafičnimi nastavitvami (glej vir) ki pa so v 10.04 omejene (glej razlago nižje)

 StartUpManager

StartUpManager



Vir

Seveda se da to (in še več) tudi narediti preko terminala. Ampak ne radi vsi uporabniki uporabljajo terminal. Kot sem že omenil na priloženi povezavi (vir) je na slikah prikazanih več zavihkov. Kot jih je na voljo v Ubuntu 10.04 LTS in to pa za to ker ta verzija še ni popolnoma kompatibilna z Grub2. In ker Ubuntu 10.04 na primer ne uporablja Usplash ali Splashy ampak Plymouth... Ampak izbira časa odštevanja in privzet operacijski sistem in nekaj malega nastavitev resolucije in podobno pa podpira.

Najdeš pa kot vedno v izbirnikih tokrat pod Sistem ustrezen zaganjalnik. Ali če napišeš v terminal ime programa. v tem primeru:

startupmanager

Ali če pritisnemo tipki ALT in F2 in vpišemo startupmanager. Skratka možnosti kolikor hočete. In vsak lahko uporablja tisto ki mu je najljubša. :)

Icematxyz ::

noraguta je izjavil:

Preprosto uporabljaj Grub? Nenazadnje je to najboljši boot loader na svetu? :)

matr zajebna zadeva boot loader. in celo najboljšega imamo. pa a tebe kdo plačuje po traparijah?


Seveda se tudi boot loaderji razlikujejo. Ali kaj misliš da imamo samo enega. Oziroma da so vsi enaki?

Glede plačila po traparijah. Pa se mi zdi to dobra ideja. Če maš kakšen seznam delodajalcev ki so pripravljeni plačevati za traparije. Ga lahko tu objaviš.

Sliši se mikavno.

noraguta ::

seveda se tudi boot loaderji razlikujejo. Ali kaj misliš da imamo samo enega. Oziroma da so vsi enaki?


Boot loader te vrže zgolj iz enega sektorja na drugega nič več. Naj poštimajo kaj drugega kot najbolŠi boot loader. Vsak boot lader to naredi. Podobna kot da se kregap al je bolš tri slojni kret paper al dvo slojni, rit obriše, čene ga pa prepogneš, sploh pa za sistem pri katerem moram v konzolo, da nastavim xe je to povsem trivialen problem. Hvala za ribe in naslednji ubuntu poizkus se vidimo. Yeah stable moja usrana rit.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Icematxyz ::

boot loader te vrže zgolj iz enega sektorja na drugega nič več.


Še dobro da poznamo le "Single Stage Bootloaderje". Multiple-stage boot loaderje pa bo treba torej šele izumiti?

Dobro da vem.

noraguta ::

Matr pa tivš res doktoriru iz tega, tm je en sipl primitivn programčič k mu daš fizičn naslov. Lohk je ntldr al pa lilo al pa grub. Če ma še neki fasade čez big deal.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Icematxyz ::

Grub je boot loader. Multiple-stage boot loader. Pa če še tako bedne izraze uporabljaš. Tega ne boš spremenil.
««
3 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061177874 (46713) poweroff
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

Oddelek: Operacijski sistemi
478884 (8096) Icematxyz
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1093160121 (117714) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981167978 (140625) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17033598 (28097) poweroff

Več podobnih tem