» »

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Slo-Tech - Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v načinu obnašanja uporabnikov. To pa bo vključevalo obsežno modernizacijo in dokočnen prehod na IP tehnologijo. Ericsson v svoji javni objavi, seveda meni, da lahko sam pri temu operaterjem še najbolj pomaga.

Vse to pa se srečuje s poskusi operaterjev (tudi naših - Mobitela in Simobila), da bi z minimalnimi investicijami še naprej opravljali delo na star način, čeprav s tem upočasnjujejo razvoj in se, po mnenju Ericssona, na takšen način odpovedujejo najhitreje rastočemu segmentu mobilnega trga.

Pri temu pa imajo mnenje, da je dostop do interneta samo dodatna in ne bistvena storitev, tudi nekateri uporabniki tega foruma.

18 komentarjev

Pesimist ::

se se dobro spomnim ko so na siolu trdili pred leti, da doben nerabi vecjega uploada. to me nekak spominja na to.

slassi ::

heheh ja zares zelo malo ljudi rabim velik upload. 99% potreb po velikem oz večjem uploadu je zaradi torrentov.
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

Pesimist ::

ni res.

zee ::

Vecji upload nedvomno olajsa VoIP komunikacijo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pesimist ::

za vec stvari zelo uporabna zadeva in ne samo p2p.

strictom ::

Uporabna ja, sam povečini se pa uporablja za pirate.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

patron ::

Men mobilni internet še nikoli ni šel več kot 7KB/sec... Res pa da sem ga uporabljal v enih rovtah kjer je bolj švoh signal ;) Drugje ga pa tko ali tako ne rabim.

Lonsarg ::

Jah dragi Mobitel in Simobil LTE omrežje postavit. Oziroma še bolj pomembno, vsaka naprava naj dobi svoj IP, sej IPji so zastonj, ta NAT pri mobilnem omrežju je kriv za večino prekinitev povezav pri mobilnih aplikacijah(razni MSNji na telefonu)

Pesimist ::

no, samo to nebo reslo problema z pasovno sirino.

Lonsarg ::

IPji bodo rešil samo to, da bo normalno delal internet, za pasovno širino pa bo malo pomagal že LTE, za več pa pač mobilni operaterji zakupijo več frkvenčnega območja. V velikih centrih(LJ) grejo lepo čim višje frkvence (2.6Ghz LTE), da je doseg manjši in tako manjša gostota povezav na eno celico.

Brez skrbi v zraku je dovolj prostora, sam lotit se je treba zadeve, stroški za oparaterje.

Tody ::

IP-jev bo zmankalo že tako in tako... Na IPv6 pa nevem če je kaka telefon prpravljen :)

Lonsarg ::

IPjev v4 kar naj zmanjka, lepo mobilni operaterji poberejo IPv4 naslove, pa bomo vsaj hitreje doživeli IPv6. ne pa da vsi NATirajo. IPv6 pa na Nokiji v Mobitelovem omrežju že dela:) Sicer ne vem čepo defultu, ali so to kaj posebaj omogočili za eksperiment. 4G telefoni bojo pa itk po defultu imeli IPv6.

Itak bo tako, da bo v marsikaterem kraju prej LTE, kakor optika, recimo pri nas bo najbrž taka zgodba, bomo pač zamenal ISPja na Mobitel:)

Bistri007 ::

Mobitel z najsodobnejšim mobilnim internetom v Sloveniji

Ljubljana, 7. april 2010 – Mobitel med prvimi v Evropi uvaja najsodobnejšo tehnologijo HSPA+, s katero uporabnikom prvi v Sloveniji omogoča še hitrejši in zmogljivejši mobilni internet. Mobitel je z današnjim dnem dostop do nove tehnologije HSPA+ promocijsko vključil vsem svojim uporabnikom podatkovnega prenosa, tako sedanjim kot bodočim, v prodaji pa je že podatkovni modem s podporo HSPA+.

Mobitel je na trgu vedno skrbel za uvedbo najnovejših tehnologij in storitev. Tako je že leta 2003 med prvimi na svetu vzpostavil UMTS in ga nato nadgradil s tehnologijama HSDPA in HSUPA. V obdobju nekaj let so se zmogljivosti omrežja povečale za skoraj 20-krat, sedaj pa je že na voljo najnovejša pridobitev, tehnologija HSPA+, ki so je prvi v Sloveniji deležni prav uporabniki Mobitela.

V zadnjih mesecih so Mobitelovi strokovnjaki nadgrajevali omrežje tretje in pol generacije ter poskrbeli za učinkovito uvedbo tehnologije HSPA+, kar je prvi primer te tehnologije v Sloveniji in med prvimi v Evropi. Ob tem so bila v teku interna preizkušanja, kjer so se izkazale izrazite prednosti za uporabnike.

Z današnjim dnem je Mobitel v svojem omrežju vključil dostop do najsodobnejšega mobilnega interneta v Sloveniji vsem svojim uporabnikom podatkovnega prenosa. Novost bo možno brez doplačila uporabljati vsaj do konca leta 2010.

Z nadgradnjo HSPA+ Mobitelovo omrežje podpira teoretične hitrosti do 21,6 megabitov v sekundi, kar je primerljivo z zmogljivimi klasičnimi širokopasovnimi povezavami v internet. Uporabniki so lahko s primerno opremo deležni hitrejšega prenosa podatkov, hitrost pa bo tudi v prihodnje odvisna od kakovosti signala omrežja, zasedenosti omrežja in drugih dejavnikov, ki so običajni pri vseh mobilnih omrežjih.

V Mobitelu so v praksi že dosegli prenosne hitrosti do 16 megabitov v sekundi, pričakujejo pa še višje hitrosti, saj se oprema – podatkovni modemi in prenosniki z vgrajenimi modemi – ves čas razvija in omogoča še boljšo izrabo možnosti Mobitelovega omrežja. V ponudbi je tudi prvi USB-modem s podporo tehnologiji HSPA+, v kratkem pa sledijo še mnoge druge naprave, vključno z zmogljivimi prenosniki in netbooki po ugodnih cenah.

V tem trenutku ima Mobitel skoraj 700 sprejemno-oddajnih postaj 3,5 G, kar je vsaj dvakrat toliko kot konkurenti, s tem pa zagotavlja najbolj razširjeno in zmogljivo omrežje 3,5 G v Sloveniji. Gostota in razširjenost omrežja sta ključni pri uvajanju najsodobnejših tehnologij, kot je HSPA+. Trenutno HSPA+ podpira tretjina sprejemno-oddajnih postaj, ki so razporejene po Sloveniji, število nadgrajenih baznih postaj HSPA+ pa se hitro povečuje.

http://www.mobitel.si/splosno/za-medije...


Wiki: Evolved HSPA @ Wikipedia
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

MrStein ::

Hja, klasičen: ne rabimo več kot dve sveči, motiko, plug in kravo v štalci...

HSPA+ omogoča polni bandwith le za enega uporabnika v celici naenkrat.
Če folk browsa web in naloži stran, pol pa minuto bere, pol še gre skoz.
Za kaki video stream pa več ni...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Kostko ::

Tody je izjavil:

IP-jev bo zmankalo že tako in tako... Na IPv6 pa nevem če je kaka telefon prpravljen :)


LTE zahteva podporo IPv6, IPv4 je opcijski. Tako TušMobil kot Mobitel testno že omogočata IPv6 v svojem omrežju.

http://go6.si/prvi-testi-ipv6-na-mobiln...
http://go6.si/mobitel-tudi-z-ipv6-v-mob...
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Bistri007 ::

MrStein, problem je, ker si zrak deliš z 1000 ljudmi. Frekvenčni pas za storitve za enega operaterja je pa relativno ozek.

Ena rešitev je, da operaterji iz vsakega FTTH/DSL modema naredijo piko/femto celico. Po domače je to WiFi, ki vleče do 1km. Odvisno od gostote teh celic, se poveča/zmanjša njihova oddajna moč.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

BlueRunner ::

Še en članek na temo, ki ravno tako izhaja iz Ericssonove objave. V njemu pa je najbolj zanimiva tale navedba:

"John Donovan iz operaterja AT&T pa je dodal še, da omrežje kljub vsemu laže prenaša dolge in obsežne prenose podatkov (prenašanje dolgih datotek) kot nenehne kratke prenose. Aplikacije, ki ves čas odpirajo in zapirajo povezavo (denimo takojšnje sporočanje, zemljevidi in podobno), so za omrežje še bolj obremenjujoče. >>To je tako, kot če bi stokrat klical in prekinil klic, kar povzroča obremenitve omrežja in tudi stroške,<< je dodatno pojasnil David Sharpley iz podjetja Bridgewater."

Torej je kater koli P2P po za mobilna omrežja zelo hud strup, saj je bistveno bolj obremenjujoč od pretočnih vsebin (dolgi in konstantni prenosi), po intenzivnosti pa tudi nekajkrat presega raznime Facebook/E-mail/Sync/Twitter/... aplikacije, ki povzročajo konstantne ping-pong preskoke. Vendar pa je masa slednjih vsaj v tujini že tolikšna, da so omrežja, tudi z že upoštevano eliminacijo P2P prometa, nujno potrebna nadgradenj in tudi novih tehnologij.

Torej mobilne operaterje v prihodnje čakajo resne odločitve: postati resnično konkurenčni drugim oblikam dostopa z investiranjem v novo infrastrukturo ali vejenjem v nove tehnologije (femtocell, LTE, WiMax, WiFi, ...) ali pa se znova zapreti v vrtičke, kjer internet več ni prosto dostopen.

ABX ::

Pod pogojem da Internet se zamrzne in se ne razvija več. Če je danes P2P problem počakaj 5 let, samo bog ve kaj vse se bo izumilo vmes.

Ura je da mobilni operaterji uredijo to sranje od omrežja, če ne jih bo Wi-FI popolnoma zbil iz trga.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

Oddelek: Novice / NWO
73518 (3175) Iatromantis
»

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
103283 (2682) Icematxyz
»

Simobil unlimited - omejena hitrost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12518472 (12540) ZdravkoČolič
»

Filitriranje prometa pri ISP-jih

Oddelek: Omrežja in internet
423029 (2424) BlazP
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403728 (3728) CaqKa

Več podobnih tem