»

Prihodnost svetovnega spleta: WWW 2010

Slo-Tech - Konec aprila se je v Raleighu, prestolnici ameriške zvezne države Severne Karoline, odvila že devetnajsta glavna konferenca internetne znanosti, World Web Conference 2010. Razlog, zaradi česar je ta dogodek še posebej zanimiv je ta, da tu lahko opazimo, v katero smer se raziskave okoli interneta nagibajo, kar nam daje vpogled v nove tehnologije, ki bodo zaznamovale prihodnost interneta.

Tokrat konference z govorom začuda ni otvoril izumitelj interneta Tim Berners-Lee, ampak Googlov glavni internetni evangelist Vint Cerf, ki je govoril o infrastrukturi interneta. Velik pomen je postavil predvsem na čimprejšnjo vzpostavitev IPv6, dejstvo, da četrtina sveta dostopa do Interneta preko mobilnega telefona, nove multimedijske iskalne tehnologije in varnost ter zasebnost v socialnih omrežjih.

Glasno sporočilo je imela Microsoftova raziskovalka Danah Boyd, ki je prav tako izpostavila problem zasebnosti pri analizi velikih podatkovnih baz, kot so na primer socialna omrežja.

Njena teza je,...

14 komentarjev

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Slo-Tech - Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v...

18 komentarjev

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev

Live za Windows že čez 2 meseca

več strani - Po poročanjih številnih večjih računalniških strani bo Microsoft maja letos splavil svojo storitev Live, ki je dobro znana vsem lastnikom njihove konzole Xbox 360, za operacijski sistem Windows. Natančen datum izida je osmi maj, ko se bo pojavil tudi za novo platforno predelan Halo 2. Storitev bo PC uporabnikom omogočala večino ugodnosti, ki jih imajo konzolaši, skupaj bodo lahko uživali v igrah, tekmovali pri odklepanju različnih posebnih dosežkov, uporabljali seznam prijateljev in glasovno komunikacijo. Seveda bo ostala skupna tudi cena - letno bo treba za uporabo odšteti 50 dolarjev.

Berite Slashdot, Inquirer in Eurogamer

14 komentarjev

Microsoft in Yahoo sklenila IM partnerstvo

Yahoo News - Microsoft ter Yahoo sta sklenila povezati svoja IM izdelka, tako da bodo lahko uporabniki MSN Messengerja ter Yahoo! Messengerja po novem medsebojno komunicirali. Za vse, ki komunicirajo s pomočjo omenjenih dveh programov, je to vsekakor vzpodbudno, saj se bo njihovo število močno povečalo, pa tudi obe podjetji sta se s potezo rešili resne medsebojne konkurence (Yahoojev Sporočevalec je čez Lužo bistveno popularnejši kot pri nas).

Do junija 2006 lahko tako pričakujemo možnost pošiljanja sporočil med uporabniki obeh programov, kasneje pa podjetji upata tudi na podporo glasovni komunikaciji (VoIP).

55 komentarjev

Carnivore v Sloveniji?

Slo-Tech - Avtor legendarnega šifrirnega programa PGP Phil Zimmerman je leta 1993 ameriškim senatorjem razložil, da je za razliko od glasovnih komunikacij elektronska sporočila mogoče prestrezati in analizirati "preprosto, rutinsko, avtomatsko in neopazno ter v velikem obsegu". Leta 2000 so v javnost pričeli prihajati podatki, da FBI razvija poseben sistem za nadzor interneta, imenovan Carnivore. Gre za poseben računalniški sistem, ki ga FBI namesti na povezave ISP-ja, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko ISP-ja. Zaradi narave samega internetnega prometa sistem deluje tako, da prestreza ves promet, FBI pa potem s filtri shrani samo tiste podatke, za katere imajo sodni nalog (za razliko od glasovnih komunikacij, kjer je mogoče prestrezanje omejiti samo na telefon osumljenca). Vsaj tako pravi teorija. Izvorna koda programa namreč ni javno dostopna, saj FBI trdi, da je ne sme razkriti, ker mu to menda prepovedujejo licenčni pogoji.

40 komentarjev

Nov digital signal procesor

Yahoo News - Analog Devices je predstavil nov procesor (DSPs), ki bo pospeševal internetni video. Blackfin čip (kot ga imenujejo) uporablja tehnologijo, ki so jo razvili v sodelovanju z Intelom. Razvijajo pa tudi Blackfin čip, ki ga bodo vgrajevali v mobilne telefone in druge naprave. Prav tako so najavili nov power management čip, ki bo raduciral porabo DSP čipov za več kot 60 odstotkov tako, da se bo prilagodil trenutni situaciji z zmanjšanjem napetosti in ferkvence samega procesorja. Tako npr. zahteva glasovna komunikacija veliko manj procesiranja kot video. Nov Blackfin DSP čip teče na hitrosti 300 MHz (prej 160 Mhz), ki pa zagotovo ne bo njegova zadnja, saj imajo v načrtih za prihodnost tudi izdajo 1 GHz čipa.

0 komentarjev