» »

Z lažno prireditvijo prek Twitterja do 150 tisoč dolarjev

Z lažno prireditvijo prek Twitterja do 150 tisoč dolarjev

boston.com - Nove tehnologije so za prevarante kakor nov poligon, kjer lahko stare ukane nadgradijo in po možnosti z njimi pretentajo še večje množice ljudi. Povabila na razne dogodke in obvezni répondez s'il vous plaît so na Facebooku in tudi Twitterju stalnica, ki nas prijazno opomni na družabne prireditve, a previdnost velja pri povabilih neznancev, ki za povrhu zahtevajo še kakšno plačilo.

Lanskega septembra so neznanci v Bostonu ustvarili profil na Twitterju, ki se je pretvarjal, da zastopa uveljavljeno skupnost The Boston 411. Napovedali so, da bo letos med 5. in 7. marcem v bostonskem Hynes Convention Centru potekal sejem poročnih oblek, in pobirali predprijave prek lažne strani. Bili so tako prepričljivi, da se je na fantomski dogodek prijavilo pet tisoč ljudi, ki so vplačali 15 dolarjev prijavnine, in približno dvesto podjetij, ki so vplačala med 350 in 4000 za razstavne prostore. Denar so zbirali prek PayPala.

Policisti so za prevaro slišali šele, ko so razstavni center začeli klicati razstavljavci, kdaj lahko pridejo in začnejo postavljati svoj material na ogled. Tam seveda niso imeli pojma, o čem sprašujejo. Zlikovci so bili celo tako pogumni, da so ob prvih znakih, da nekaj ne bo v redu, zagotavljali, da je prišlo do napake pri rezervaciji razstavnega prostora in da bo sejem potekal drugje, vmes pa so pobrali še nekaj prijavnin. Šele v ponedeljek so jo popihali.

Kaj se lahko naučimo iz takih zgodb? Previdnost je mati modrosti in pred nakazovanjem kakršnih koli zneskov, še zlasti prek PayPala, medtem ko kakšne eksotičnejše variante à la Western Union nasploh odsvetujemo, je nujno preveriti, kdo se predstavlja za koga. Uporabljeni račun na Twitterju je bil uporabljen izključno za to prevaro, saj pred tem ni imel nobenih tweetov, kar bi moralo pazljivega uporabnika prebuditi iz otopelega sna. Petnajst dolarjev ni velik znesek, medtem ko bi morala prijavljena podjetja zavrteti kakšno telefonsko številko in se bolje pozanimati.

6 komentarjev

filip007 ::

Bedarija...Amerika je tako požrešna, da verjame vse in kupi vse. Na koncu pa nima nič...pa 20k dolga.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Mipe ::

Ah daj no mir, filip007. Slovenci smo še bolj lahkoverni.

BALAST ::

Procentualno je povsod enako, samo da je število američanov res veliko in tako se za tržne niše najde dovolj interesentov, da neka stvar postane dobičkonosna.

Recimo če bi nekdo prodajal v sloveniji karamelne štrukeljčke, bi jih stežka prodajal ker bi imel zelo malo naročil in se ne bi moral veliko investirat v proizvodnjo le teh. V ameriki bi pa samo za zalogo trgovin moral zagnati fejst hitro in sodobno proizvodnjo, že samo zaradi tega, da bi zapolnil firbce, kaj šele pridobljene redne stranke.

mtosev ::

another internet fraud:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

marS ::

pa nije loše, za en sam tweet 150K$, hahaha.... :))
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Chelios ::

Khm, če razumem prav ... so to naredili legalno? Glede na to, da se lahko izgovarjajo, da so pač odpovedali zadevo ali pa kaj podobnega? Good job ... :D ... samo dve stvari sta neskončni ;(( .
Just juice me!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PayPal v Rusiji podpira gotovinsko plačevanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
54622 (3755) erunno
»

PayPal - kako deluje?

Oddelek: Pomoč in nasveti
103998 (3915) Hayabusa
»

PayPal bo olajšal odmrzovanje sredstev

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
259092 (7612) Okapi
»

Facebook preverja, ali bi plačali za večjo vidnost vaših objav (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7223916 (21144) digitalcek
»

Obdobje brezplačnih člankov The New York Timesa se končuje

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
219558 (8732) bluefish

Več podobnih tem