» »

Nova sonda za opazovanje sonca

Nova sonda za opazovanje sonca

sončeva "konstanta"

vir: NASA
NASA - Danes (v sredo) ob 17:26 po našem času bo iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi izstreljena nova vesoljska sonda, namenjena opazovanju sonca, imenovana Solar Dynamics Observatory (SDO) oziroma "observatorij sončeve dinamike" po slovensko. Sonda ima vgrajene 3 različne instrumente. Prvi je serija teleskopov AIA (Atmospheric Imaging Assembly, slov. instrumentarij za opazovanje atmosfere), kateri bod snemal sliko sonca vsakih 10 sekund v 8 različnih valovnih dolžinah v IMAX resoluciji (desetkratna resolucija, kot jo ima trenutni standard HD). Instrument HMI (Helioseismic Magnetic Imager oz. helioseizmični magnetni detektor) bo na podlagi merjenja akustičnih valov v sočevi plazmi oz. sončevem vetru lahko pogledal globlje, tudi do 200.000 km pod površje sonca, kar bo doprineslo k poznavanju delovanja sončevega dinama oz. vira magnetnega polja. Tretji instrument pa se imenuje EVE (EUV Variability Experiment oz. po slovensko instrument za zaznavanje nihanj v ekstremnem ultravijoličnem delu spektra), s katerim bodo lahko astronomi hitro in natančno zaznali vsakršno spremembo aktivnosti sonca. Po ustalitvi v orbiti okoli Zemlje in testiranjih bo sonda posnela prve slike v približno dveh mesecih.

Pričakovani rezultati sonde bodo boljše poznavanje sončeve magnetosfere, boljše napovedovanje sončevih neviht ter natančno opazovanje dogajanja v sončevem 11-letnem ciklu. 11-letne variacije sončeve aktivnosti so namreč še danes velika neznanka, saj s trenutnim vedenjem ne moremo niti približno napovedati, kako ekstremni bodo maksimumi - velja tudi za v naslednjih letih prihajajoči maksimum - ter kako neaktivni bodo minimumi. Veliko presenečenje je bil namreč trenutni minimum, saj je bilo sonce v letih 2008 in 2009 popolnoma neaktivno in brez sončevih peg, kar je presenetilo marsikaterega strokovnjaka. Po drugi strani pa velik izbruh delcev na soncu v obdobju maksimuma lahko povzroči tudi 10-kratno škodo, kot ga je povzročil hurikan Katrina. Prav gotovo pa bodo podatki dodobra oglodali sončno konstanto besede "konstanta", morebiti tudi trenutno splošno sprejeto hipotezo o vzrokih globalnega segrevanja.
Viri:

NewScientist
NASA
Space.com
Space.com drugič

11 komentarjev

Relanium ::

NE, to pa že ne! Sonce že ni krivo za segrevanje, kriv je CO2!! :P

Thomas ::

saj je bilo sonce v letih 2008 in 2009 popolnoma neaktivno in brez sončevih peg


Ko ene 150 let ni bilo nič s pegami na Soncu, so nekateri resni astronomi baje dvomili, da niso le pravljica iz nekih davnih časov.

To je bilo v času Temze, ki je pozimi zamrzovala. Zato bi bilo tole dobro razčistiti, kaj in kako kaže.

100 krat bolj pomembno kot tisti spejsškatl od včeraj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nekikr ::

Relanium: tako je. CO2 je kriv vsega. Hitro povečajmo davke, da hitreje uvedemo "zelene" tehnologije. :)

Double_J ::

No ja... če simulirajo jedrske eksplozije, se tudi glede sonca lahko potrudijo.

Pa bo jasno.
Dve šivanki...

LordPero ::

Relanium je izjavil:

NE, to pa že ne! Sonce že ni krivo za segrevanje, kriv je CO2!! :P


Hm, ne da bi hotel dajati dlake na več delov, ampak kakor koli vzameš, teorije zajemajo oboje (CO2 in sonce), drugače ne gre. CO2 lahko samo shrani več toplote -v vsakem primeru, ali se sonce cca maxa (v bilo katerem pogledu že) na nas ali ne.
LordPero

Relanium ::

Vem da je v povezavi ja, sam upam da ste skapirali moj post :)
drugač pa bi blo dobro razjasnit glede sonca ja, tak ko je Thomas reku

gzibret ::

Ko sem študiral, nekje okoli leta 2000 in smo imeli obvezne ponedeljkove seminarje, kjer s(m)o študenti študentom predstavljali svoje umotvore, je bil tudi en prispevek o nihanjih klime v holocenu (zadnjih nekaj 1000 let). Oni študent je vzroke iskal v vsem mogočem, od tokov, vulkanov, deforestacije, populacije, koralah ipd... Jaz sem ga na koncu vprašal, a bi lahko bila aktivnost sonca morda poglavitni vzrok. Nakar je njegova mentorica (ena starejša profesorica) skočila v zrak, da to pa ne in da naj ne trosim takšnih herezij naokoli.

Zadeva je čisto enostavna - če daš peč na manj, postane hladneje in obratno. In zelo dvomim, da ni bilo prav nobenih pomembnembnejših variacij v preteklosti. To je treba raziskat. Treba je najdit nek odtis sončeve aktivnosti, ki bi se odražala v sedimentih, pa to ornk preiskat. Morda je posledica auror povečanje/zmanjšanje kakšnega izotopa v atmosferi ali karkoli... Da pridemo stvari končno do dna.

Saj tale opazovanja sonca so sicer zelo super in fajn, ampak so na žalost kratkoročna. Tale sondica ima življenjsko dobo malo več, kot 10 let. Pa tudi, če človeštvo izstreli 100 takih sond, je to še vedno le 1000 let opazovanja. Sicer bolje, kot recimo 50 let, ampak vseeno premalo za kakšne zanesljive napovedi.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Ja, se strinjam. Le da mislim, da je največ tovrstne date v kamenju z Lune. Mogoče bi blo dobro poslat gor še eno sondo, da nam ga prinese, v kolikor se je obstoječe že zelo kontaminiralo z drugimi eksperimenti ali čemerkoli.

Seveda pa tudi zemeljske raziskave niso za na odmet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Ena slika iz tele sonde.. (extreme UV)

SDO extreme UV



edit - pri "molži" je sliko ornk zmanjšalo. Original tukaj: APOD
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

GizmoX ::

"I wonder, what will next week bring?":) Zanimivi posnetki, ni kaj.
udirač => uni. dipl. inž. rač.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NASA načrtuje vesoljsko odpravo proti Soncu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4412538 (10438) Sn0wMaN
»

Predvidoma najboljši meteorski roj leta 2009 šele prihaja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
95313 (3893) gzibret
»

Meteorski dež 12. avgusta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5917586 (12686) schurda
»

Energetske ščite na 100%!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
92820 (2820) SavoKovac
»

Nove erupcije na Soncu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
182454 (2454) tx-z

Več podobnih tem