» »

Sonda Solar Orbiter leti proti Soncu

Sonda Solar Orbiter leti proti Soncu

vir: ESA

vir: ESA

vir: Nature
ESA - Prejšnji teden je proti središču našega osončja poletela evropska opazovalna sonda Solar Orbiter, ki bo delala družbo plovilu Parker in s kamerami zrla naravnost v Sonce - upajmo, da tudi v njegova pola.

Konec lanskega leta so znanstveniki razkrili nova prelomna spoznanja o naši zvezdi, do katerih so se dokopali skozi Nasino misijo Parker, ki obenem tudi veselo podira rekorde v približevanju Soncu. Toda to je bil šele uvod v novo dobo Sončevega raziskovanja, saj bomo kmalu imeli na razpolago še več naprav. Prejšnji teden je tako iz Cape Canaverala na raketi Atlas V v vesolje poletela sonda Solar Orbiter, pol milijarde evrov vreden evropski projekt, ki bo Parkerja dopolnjeval z opazovanjem na razne drugačne načine. Medtem ko ameriško plovilo ne more gledati neposredno v zvezdo, temveč prvenstveno "od strani" opazuje sončev veter, pa bo Solar Orbiter prva naprava, s katero si bomo upali od blizu pogledati direktno v razbeljeno središče.

Čeprav Orbiter Soncu ne bo prišel tako blizu kot Parker - zgolj na okrog 42 milijonov kilometrov - pa ima debelejši in naprednejši toplotni ščit, ki mora varovati občutljivejše senzorje pred temperaturami nad petsto stopinjami Celzija. Štirideset centimetrov debela obloga iz titana ima kopico odprtin, skozi katere bodo kukale kamere, ki bodo snemale v več delih svetlobnega spektra, od vidnega do rentgenskega. Celoten opazovalni repertoar sicer sestavlja deseterica naprav, ki bodo merile tudi magnetno polje in sončev veter. Namen je seveda razumeti, kaj sproža nevihte na površju in izbruhe plazme, ki lahko dosežejo Zemljo in motijo komunikacijske naprave ter elektroomrežja, pa spravljajo v nevarnost astronavte v orbiti.

Misija bo z opazovanjem pričela naslednje leto, ko se bo sonda postavila v prvo "delovno" tirnico, blizu Merkurja. Snemanje s tega položaja naj bi trajalo štiri leta, nato pa bo, upajmo, Solar Orbiter nared za pričetek druge, morda še zanimivejše faze dela. S pomočjo Venerine gravitacije bodo namreč operaterji takrat postopoma dvigovali njegovo orbito nad raven planetarnih, dokler ne bo zamaknjena za okrog 33 kotnih stopinj. S tega zornega kota bo sonda lahko gledala proti Sončevim polom, ki jih dotlej še nismo uspeli posneti! Posebej nas zanima, kaj se z njimi dogaja med prekuci njegovega magnetnega polja in ali bi jih bilo mogoče skozi opazovanje napovedovati.

Boljše oči za pogled na Sonce pa imamo po novem tudi na sami Zemlji. Konec januarja so prve uspešne testne fotografije zvezdinega površja pokazali na havajskem observatoriju Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST). Napravo s premerom zrcala štiri metre so na gori Haleakala gradili dvajset let, tudi zaradi zelo zamotanega hladilnega sistema, katerega moč odvajanja toplote je primerljiva z "olimpijskim bazenom, polnim ledu". Zato lahko zrcalo usmerijo neposredno v Sonce in fokusirajo njegovo svetlobo brez bojazni, da bi toplota uničila teleskop, kar bi se brez hlajenja zgodilo po nekaj sekundah. (Prejšnji največji tosortni teleskop je imel premer 1,6 metra.) Ločljivost opazovanja Sončevega površja znaša 35 kilometrov, kar je navdušujoče, če pomislimo, da smo 150 milijonov kilometrov stran. Vzorci, ki jih je mogoče videti na fotografiji, nastanejo zaradi različnih temperatur plazme na površju; svetlejši predeli imajo višjo. DKIST naj bi s polnim obratovanjem pričel junija.

Pri agenciji ESA pa so razkrili tudi že podrobnosti naslednje načrtovane misije proti Soncu. Proba-3 bo zanimiv koncept, ker jo bo sestavljal par sond, letečih v formaciji, na razdalji 144 metrov. Smisel bo v tem, da bo eno plovilo drugemu "delalo senco", s tem pa omogočalo natančnejše opazovanje Sončeve korone. Izstrelitev je načrtovana sredi leta 2022.

7 komentarjev

pegasus ::

Mhm, iste sorte pravljice kot one o okrogli zemlji in pristankih na luni.

Nazaj na temo ... primarna naloga te sonde bo ponuditi dovolj gradiva za razumevanje in kasnejše napovedovanje sončevih izbruhov, na katere moramo biti pripravljeni, saj lahko zelo hitro scvrejo precej satelitov v orbiti. Že danes bi bile posledice takega dogodka precej neprijetne ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

gozdar1 ::

Sonce se približuje solarnemu minimumu, kar bi se moralo poznati na nižjih temperaturah pa se očitno ne.

kixs ::

gozdar1 je izjavil:

Sonce se približuje solarnemu minimumu, kar bi se moralo poznati na nižjih temperaturah pa se očitno ne.


Ne pozna se se zaradi zakasnitve, ki je v dveh fazah, 25 in 75 let zaradi energije v oceanih.

Po drugi strani pride, zaradi manjse Soncne aktivnosti in sibkejsega Zemljinega magnetnega polja, vec kozmicnih zarkov, ki direktno vplivajo na atmosfero in Zemljino jedro - v tem casu je vec vulkanske aktivnosti in potresov.

Proces je zelo kompleksen in trendov ne more noben natancno napovedat. Se za par dni je vcasih tezava, za 10-20 let so se na veliko zmotili... sam ne, za dolgorocne napovedi (50+ let) pa moramo verjeti v klimatsko katastrofo in zganjat paniko.

Ko se bo vse poklopilo, bo prej nastala mini ledena doba, kot pa AGW pravljice.

t0mekk ::

Vsem se splača govoriti o podnebnih spremembah. Edino nam ko plačujemo razne ''co2'' pristojbine...

DrDre95 ::

t0mekk je izjavil:

Vsem se splača govoriti o podnebnih spremembah. Edino nam ko plačujemo razne ''co2'' pristojbine...


Drago bo.

Climate refugees can't be returned home, says landmark UN human rights ruling

husky1 ::

Saj to je bistvo vsega. Žal.

In hvala za brisanje moih postov...

jype-411jiz ::

kixs je izjavil:

Ko se bo vse poklopilo, bo prej nastala mini ledena doba, kot pa AGW pravljice.
"Strokovnjaki", ki to napovedujete, ste kreteni z zelo močnim Dunning-Krugerjem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi izsledki sonde Parker odpirajo novo poglavje v raziskovanju Sonca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53845 (2480) Dr_M
»

V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
146547 (2565) Redorange
»

Proti Soncu!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
158829 (6033) nekikr
»

NASA načrtuje vesoljsko odpravo proti Soncu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4412538 (10438) Sn0wMaN
»

Nova sonda za opazovanje sonca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115487 (4481) GizmoX

Več podobnih tem