» »

CRT monitor ne deluje več

CRT monitor ne deluje več

M@73Y ::

Pozdrav. Imam CRT monitor fujitsu siemens MCM 21P3 21 inčen. Delal mi je brez problema, sedaj pa se ne prižge več. Ob vklopu stikala za vklop začne samo hitro utripati statusna led lučka. Prav tako se ob vklopu ne sliši tistega "glasnega" zvoka da se monitor prižge. Sem preveril PC in je OK, tako da je napaka v monitorju. Sem pogledal ploščo in sem dobil napihnjen kondenzator 2220uF/16V ga zamenjal pa je isto. Kondenzator se je nahajal nekje na logičnem delu. Prav tako sem poizkusil kratko skleniti pin 5 in 10 na VGA (ženskem) konektorju, pa prav tako ni nič odziva. Naj povem da na dobrem monitorju, kratko sklenjen pin 5 in 10 povzroči da se monitro "zbudi" in pokaže no video input.
Je pa zadeva tudi malo delikatna, ker sem ta rabljen monitor kupil 4.2.2010, nato pa mi je do 7.2.2010 delal brez problema, tako da prejšnjega lastnika ne morem gnjaviti, ker elektronika je elektronika in lahko kadarkoli odpove.
Bi mogoče kdo imel idejo kje dobiti načrt plošče.
Hvala za pomoč, lep pozdrav.
..jump into psytrance tunnel..

VolkD ::

Zdaj si kupil CRT monitor?
No dobi se že tudi dokaj poceni LCD monitorje solidnih velikosti, tako, da nakup ni bil ravno premišljen. Ampak zdaj je kar je.
Tisto hitro utripanje ponavadi pomeni, da je napajalnik preobremenjen. Prekontroliraj torej napetosti napajalnika. Če ugotoviš, da je katera premajhna, odklapljaj po vrsti posamezne dele ki jih napaja. Tako boš ugotovil kje je napaka.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Pyr0Beast ::

Ok. Eni CRTji so še vedno čisto v redu za neko normalno delo - sploh če ga dobiš poceni :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

M@73Y ::

CRT sem kupil ker trenutno nimam namena kupovati dražjih komponent ker imam starejši PC (PIII 500MHz), pa tudi denar raje porabim za opremo stanovanja kot pa za LCD šminkiranje.
Sem pa še malo raziskoval plato, pa en kontaktor sem brikal ker se mi je zdel sumljiv, samo kolikor sem raziskal, je verjetno eden izmed transformatorjev šel k vragu. Ah spet sm nazaj zadovoljen z 17" monitorjem, mi pa ne da štromarska žilica da bi še mau raziskal napako. Sicer nisem toliko vešč elektronike ker sem avtomatik, ampak v najslabšem primeru se bo pokadil iz monitorja :)
Če ima kdo idejo kje dobiti vezalni načrt plate - dobrodošli. Prav tako še kakšna ideja glede napake.
Lep pozdrav.
..jump into psytrance tunnel..

Karen ::

Če rabiš še kakega 17col CRT-ja (mislim da je LG Flatron), ga dobiš pri meni za dva Zlata hlebca (beri 5 eur). Oseben prevzem v Ljubljani. Info pod privat, večjega pa žal nimam.

Key Quest ::

Caki malo noces dajati denarja za "LCD sminkiranje", si pa zavestno sel v nakup 21'' CRT monitorja ceprav imas ze 17''? WTF model. Sploh pa dobis okoli tudi zastonj 17'' CRT monitorje a ne, ker folk glede samo na to da bi se jih "ekolosko" znebil.

MadMax ::

Stara P3 500 je veliko zadovoljnejša z LCDjem kakor CRTjem, zaradi osveževanja.
Zakaj torej CRT, res ni jasno.
19" LCDja dobiš že pod 125EUR, torej glede na to da si tudi za CRTja dal nezanemarljivo vsoto (sicer bi ga vrgel v smeti in pozabil da si ga sploh imel) ostane manj kot 100EUR razlike. Pa bi bil monitor nov, z garancijo, z nekajkrat nižjo porabo (in tudi nepotrebnim gretjem prostora), perfektno geometrijo, brez problemov s konvergenco, s pravo ostrino, itd... Edino vidni kot bi bil slabši, če je to tako pomembno...
Pa ok, lahko je nam pametovat.
Vsaka šola pa nekaj stane. Morda si se tudi ti iz tega kaj naučil :)

/edit: typo
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Eh. Pa ja da ne. Pri tako velikem ekranu lahko daš na 85 ali celo 100Hz.

19" LCDja dobiš že pod 125EUR, torej glede na to da si tudi za CRTja dal nezanemarljivo vsoto (sicer bi ga vrgel v smeti in pozabil da si ga sploh imel) ostane manj kot 100EUR razlike. Pa bi bil monitor nov, z garancijo, z nekajkrat nižjo porabo (in tudi nepotrebnim gretjem prostora), perfektno geometrijo, brez problemov s konvergenco, s pravo ostrino, itd... Edino vidni kot bi bil slabši, če je to tako pomembno...
Ja pa LCD ima light bleed, ne zna prikazati črnine ker je vse skupaj sivo, slab odzivni čas, etc etc.
Nižja poraba ? Mogoče polovico nižja. Mogoče. Namesto 75W samo 35W. Pravzaprav odvisno tudi od monitorja. Škrt roba bo kurila več. Moja 19ka žre pod 50W, LCD pa 30W, za 20W razlike dajati 100€ več je brezveze, s šparanjem bi se tak ekran 'izplačal' zaradi elektrike po petih letih (24/7). Kar pa ne boš videl, ker vsi ti novi LCD ekrani pocrkajo že po treh letih, garancija gor ali dol, ni izjem ali pa so zelo redke.

Konvergenca ostrina in podobno se da nastaviti v parih minutah in drži dokler monitor ne crkne - saj jo tudi pri LCD-ju nastavljaš, vendar imaš pa imaš tam clock in phase (to je osnovno). Auto-setting zna to na LCD-ju narediti, so pa tudi CRT-ji (tam okoli 2002 in dalje) to imeli tako da ni neke razlike.
Pri LCD-ju imaš lahko še clock drift s časom in gretjem, tako da se ti ekran 'zablurra' med delovanjem. Podobno kot je pri CRT-ju rahlo zoožana slika, dokler se ne segreje.

MadMax ::

Eh. Pa ja da ne. Pri tako velikem ekranu lahko daš na 85 ali celo 100Hz.
Aja, 21" bo grafikulja iz starih časov P3 gnala na 100Hz? Na 21" primerni resoluciji? Resno?

Ja pa LCD ima light bleed, ne zna prikazati črnine ker je vse skupaj sivo, slab odzivni čas, etc etc.
Nižja poraba ? Mogoče polovico nižja. Mogoče. Namesto 75W samo 35W. Pravzaprav odvisno tudi od monitorja. Škrt roba bo kurila več. Moja 19ka žre pod 50W, LCD pa 30W, za 20W razlike dajati 100€ več je brezveze, s šparanjem bi se tak ekran 'izplačal' zaradi elektrike po petih letih (24/7). Kar pa ne boš videl, ker vsi ti novi LCD ekrani pocrkajo že po treh letih, garancija gor ali dol, ni izjem ali pa so zelo redke.

Pravzaprav tudi skoraj noben CRT ni sposoben prikazati popolne črnine, če smo že pri tem.
Bleeding-ok, se strinjam, ampak govorimo o P3, remember?
Odzivni čas-pomemben pri igrah-P3 again.
Poraba... Pozabljaš, da je govora o 21" CRTju.
Moja ex-Nokia 447F (17" trinitronc, pred 10 leti stal pol bogastva) je kurila kar blizu 90W. Kolega imel pred par leti ne najcenejšega 22", pa je kuril prek 120W. Aja, pišem po meritvah, ne po papirju.
Poleg tega si spregledal, da je bila poraba mišljena kot vpliv na gretje prostora: če imaš mašinerijo v kakem 10m2 velikem kabinetu, zna biti poleti hudimano vroče...
Po datašitu ima avtorjev pokojnik "< 130W", kar pomeni realno še vedno vsaj dobrih 100W. Torej vsaj 2x več od diagonalno primerljivega 19" LCD.
Pocrkajo po garanciji... Ql, moja 19ka sveti 12h/dan že dobrih 7 let. 5 let po poteku garancije. Lucky me.
Avtor je kupil rabljenega. Garancija 0 dni. Crknil po 3 dneh. Še vedno se mi zdi 2+ let garancija mirnejši spanec.
Žal je to avtorju bolj malo v pomoč zdaj, ko žalostno opazuje pokojnika. Bo pač sprejel kakšno zastonj ponudbo in šel iskat kakega 17" za nič denarja. Ali pa znova kupil 20+ za četrt vrednosti novega ter spotoma zavil pred oltar poprosit, da ta ne bo šel po poti prejšnjega.

Sicer pa, če si že hotel pametovati, bi se vrnil on-topic, pa avtorju svetoval naj preveri diode na sekundarju usmernika, pa tranzistor v horizontali, itd., ne pa sikal prek mojih parih vrstic...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Brane2 ::

Preveri hladne spoje na tiskanini, poglej, če ni odp* kako varovalko na plati ( distkrat dajejo v tej vlogi upore majhnih vrednosti), prečekiraj tranzistor v napajalnem delu, poglej tranzistor ob VN traflcu...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Aja, 21" bo grafikulja iz starih časov P3 gnala na 100Hz? Na 21" primerni resoluciji? Resno?
Saj je že Gf2 podpiral 1920 by 1200 pri 85Hz. Ne me zezat, da se ne da.

Pravzaprav tudi skoraj noben CRT ni sposoben prikazati popolne črnine, če smo že pri tem.
Zna 100% zatemniti pixel -> ga ugasniti. Pri LCDju z ugašanjem pixla ozadje še vedno sveti in nekaj svetlobe vsekakor pride skozi.

Bleeding-ok, se strinjam, ampak govorimo o P3, remember?
Ja saj. Če se gremo pa že to P3 varianto, zakaj potem dajati 100€ za komp ki ni vreden 30€ ? :P
Pri CRTju za minimalni denar dobiš največ za ta komp.

Odzivni čas-pomemben pri igrah-P3 again.
Odzivni čas ne kaže svoje zobe samo v igrah FYI. Že pri normalnem delu se pozna to ali je ekran 'sinhroniziran' s tvojim tipkanjem ali zaostaja, kar je še bolj kritično pri slabem kompu.

Poraba... Pozabljaš, da je govora o 21" CRTju.
Pa 100W. LCD se preprosto ne izplača glede porabe.

Moja ex-Nokia 447F (17" trinitronc, pred 10 leti stal pol bogastva) je kurila kar blizu 90W. Kolega imel pred par leti ne najcenejšega 22", pa je kuril prek 120W. Aja, pišem po meritvah, ne po papirju.
Saj sem tudi sam meril in rezultat je tam kjer je.

Poleg tega si spregledal, da je bila poraba mišljena kot vpliv na gretje prostora: če imaš mašinerijo v kakem 10m2 velikem kabinetu, zna biti poleti hudimano vroče...
Če imaš tako majhen kabinet za resno delo bi bilo dobro premišljevati tudi o kakšni stiski s prostorom, kjer pa flaša ne pride več tako prav.

Po datašitu ima avtorjev pokojnik "< 130W", kar pomeni realno še vedno vsaj dobrih 100W. Torej vsaj 2x več od diagonalno primerljivega 19" LCD.
19" 4:3!= 19" 16:9
Eden ima tako 173.28 sq. in. drugi pa samo 154.38 sq. in.
Za delo z dokumenti je 4:3 ekran mnogo boljši, taki LCDji so pa tudi mnogo dražji.
Wide ekran je pa 'samo' za filme gledat.
Pa je 2x več in kaj pol. S ceno se ne pokrije nazaj dražji LCD.

Pocrkajo po garanciji... Ql, moja 19ka sveti 12h/dan že dobrih 7 let. 5 let po poteku garancije. Lucky me.
So izjeme, vendar ne med cenejšimi izdelki. 12h/dan je pa tudi za lase privlečeno.

Avtor je kupil rabljenega. Garancija 0 dni. Crknil po 3 dneh. Še vedno se mi zdi 2+ let garancija mirnejši spanec.
Mirnejši ? Težko. Možnost garancije ne pomeni da ti bodo zadevo tudi vzeli v garancijo, sam sem se že parkrat tako opekel. Pravzaprav še nisem uspel uveljaviti garancije pri pokvarjeni opremi. Ali mi je potekla par tednov preden je izdelek crknil ali pa so mi jo zavrnili. Jeb** tako garancijo.

Sicer pa, če si že hotel pametovati, bi se vrnil on-topic, pa avtorju svetoval naj preveri diode na sekundarju usmernika, pa tranzistor v horizontali, itd., ne pa sikal prek mojih parih vrstic...
Zakaj pa ne če si tako zaverovan v svoj prav.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hitrost LCD-ja in osveževanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
595427 (4460) Poldy
»

Igranje na najvišji ločljivosti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
454523 (3313) Suli
»

zakaj je LCD bolj zdrav (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
557446 (6130) trs
»

17" lcd vs. 19" lcd - bistvene razlike?

Oddelek: Zvok in slika
222361 (1848) Grey
»

CRT ali LCD do 100 jurjev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
655555 (4448) boštjan

Več podobnih tem