» »

Ekstremno zračno hlajenje

Ekstremno zračno hlajenje

Silence-r ::

V glavi se mi je porodila zamisel o izdelavi ekstremnega zračnega hlajenja (TM (c) by Silence-r) ...

Zdej fora ni v temu da bi se igral okrog hladilnika na procesorju ampak bi temperaturo procesorja znižal s pomočjo čimbolj mrzlega zraka...

Da bi dosegel čimbolj ohlajen zrak je kot prvo potrebno omogočiti da zrak do procesorja potuje po čimbolj mrzli poti mimo čimmanj vročih komponent. Rešitev tega problema se nahaja v izgradnji dovodne cevi, ki poteka od stranice ohišja nad procesorjem do procesorskega hladilnika (glej sliko). S tem dosežemo da je temperatura zraka, ki hladi rebra procesorskega hladilnika, najnižja - se pravi sobna temperatura.

Ko imamo dovodno cev, lahko poskrbimo za še dodatno hlajenje. Za to uporabimo peltierjev element, ki nam omogoča preko hladilnih rež hlajenje vsrkanega zraka. Peltier namestimo na posebno ploščo, ki jo pritrdimo nad lukno (cevjo) v ohišju (cca 1 cm razlike med stranico ohišja in ploščo). Mrzle hladilne reže nameščene na peltierju (desna stran na sliki) so pomaknjene v notranjost cevi in po možnosti vsebujejo dodatni ventilator, ki piha/vleče zrak na procesorski hladilnik. Topli del peltierja hladimo s hladilnimi režami (levi del na sliki), ki imajo prav tako nameščen ventilator, da dosežemo čimnižjo temperaturo vročega dela peliterja (in s tem tudi nižjo temperaturo hladnega dela). Plošča v katero je nameščen peltier onemogoča mešanje hladnega (sobnega) zraka z vročim zrakom, ki piha s toplih hladilnih rež na peltierju. And that's it...

Zdej me zanima kaj vi mislite o zadevi. Predvsem v zvezi s peltierjem, ker ga sam še nikol nisem uporabljal in ne poznam točnega učinka. Kolikšen padec temperature lahko pričakujem...Legenda:
rdeča = peltier
črna = ohišje, cev, plošča, ventilator
zelena = matična plošča
siva = socket za procesor
roza = procesor
vijolična (modra) = hladilne reže
rumena (puščice) = smer zraka s sobno temperaturo
oranžna (puščice) = smer vročega zraka
svetlo modra (puščice) = smer ohlajenega zraka

In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

MI_KO ::

Razmisli koliko energije od pelta se izgubi, ker ti hladiš zrak, ki se izredno slabo hladi. Raje daj pelt na klasično pozicijo gor pa en dobr kuler. Ono z kanalom pa pusti tak kot je (Nekak tak)!

l-note ::

Zrak se zarad peltierja ne bo ne vem kako shladil, po mojem kakšno stopinjo al dve (no mogoče več), ker peltier ni dovolj močan za hlajenje takih količin zraka. Ampak na splošno je pa načrt kar dobro zamišljen, vsekakor pa ne bo imel takšnega učinka kot vodno hlajenje.

Silence-r ::

Ne maram peltierja na procu... Pac sem skepticen glede tega (kakor tudi glede vodnega hlajenja)... Nevarnost, da se skuri proc s peltom je precej velika:D !
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

l-note ::

Sam če boš dajal pelta direkt na proca, si zanj omisl kakšen regulator, zato da ne bo delal z maks. močjo (ker lahk pride do kondenza).

Silence-r ::

Hm peltierji se uporabljajo tudi v hladilnih napravah, klima napravah, hladilnikih... zakaj potem ne bi ohladil zraka v mojem kompu?
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

MI_KO ::

Klima in hladilnik imata tudi po več kW. To pomeni min 14sit/h zato, da bo luft kvečemo 2° hladnejši.

Če ti je vseeno za dnar si kupi star (močan) hladilnik pa ga mal zmodificiraj, je površina velik večja.

Samo pelt na proc je 100× boljše

TESKAn ::

Ok, pelt je kvadrat iz dveh rezin keramike in kupa polprevodniških 'koščkov' vmes. Nobenih gibljivih delov -> z časom se ne obrablja. Jaz pravim, da če narediš:
- soliden, kvaliteten napajalc za pelta, da se zaradi preobremenitve ne skuri
- dobro vodno hlajenje z dobro črpalko, ki ne bo tako kmalu crknila
- dober mehanizem za pritrjevanje, da ti vse to ne odpade dol
- dobro izolacijo, da se ne nabira kondenz
potem se nimaš kaj za bat, da bi ti pelt skuru procesor in zraven še hišo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

l-note ::

..in zraven še hišo >:D

Jst se strinjam z njim glede hlajenja.

Silence-r ::

Hja... Za dobro hlajenje s peltom rabiš vodno hlajenje ker če ne gre vse skupaj v kurc. Yo know, ena stran pelta se segreje na 100C ce ne odvajaš toplote druga pa na 70C in je isti kurac kot brez hladilnika... Pa še kišta se segreva zaradi tega ker pelt toplote ne uničuje ampak jo samo prevaja. Se pravi moj sistem->načrt temelji na tem da bi toplota ostala zunaj mrzu zrak pa not...

Glede vodnega hlajenja, puščanja vode, ribic v ohišju, hladilnih omar, kondenziranih procov pa ne rabim nasvetov... Samo odgovor na moje vprašanje!!!
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

MI_KO ::

Dobro te pa odgovor:

Če boš vse dobro vkup sestavo in priključo, bo zadeva 100% funkcionirala...............samo brez pričakovanega efekta. Ne pričakuj, da ti bo temperatura v škatli padla za več kot 5°C. Problem je čisto preprosto v tem, da imajo pelti premalo moči! Kolk vem se v compu uporabljajo pelti do 200W, ti pa rabiš najmanj par kW, ker zrak ne obide dovolj poti po hladilniku. (kvečemu 10 cm)

Silence-r ::

Bom pa iz principa res naredu...
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

dela ::

1. Če pelta ne ohladiš dobro na vroči strani postane tudi mrzla stran vroča... Se pravi zračno hlajenje pelta skoraj ne pride v poštev
2. Luft je preslab prevodnik toplote da bi to lahko uspelo. Če bi pa poskusil s kakim heatpipe-om bi bil učinek x krat večji. Se pravi za prenosnik toplote (mrzlote ?!:D )
bi mogo uporabit vsaj kak velik kos bakra, ki bi ga prisolil direkt na proc in bi segal na drugi strani do pelta, pa še to je vprašanje kolk bi se segrel preden pride do proca...

dela ::

drugače bi pa se splačalo eno drugo varianto sprobat- da bi pozimi mrzl zrak od zunaj vlekel v ohišje. Rabiš samo malo cevi za luft pa na vsako stran en 12cm vent daš pa je. Za večji efekt pa narediš krajšo cev in daš komp bliže k oknu.

Caboose ::

kaj pa tako?

zasnova je enaka kot pri tebi, le da sem odtujil plajter ter dodal dušik. tekoč seveda. poglej sliko. zraven tunela ki je iz jekla, sem narisal spiralo ki se vije okoli tega kanala ter v kateri se nahaja tekoči dušik. okoli te spirale pa je debela plast gume. tako se bo zrak ohladil. KAko pa je z obstojnostjo temp. tekočega dušika pa nevem. :D
If you can't explain it simple, than you dont know it good enough.

Spajky ::

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Brane2 ::

Hmm. SPloh vas ne razumem.

Kaj bi sploh radi dosegli z vsem tem. Pustimo sedaj na strani samo smiselnost uporabe Peltierja, zakaj pa bi z njim hladil zrak namesto procesorja ?

Kaj pa, če bi preskočil vse člene v verigi in bi ga prišraufal direkt na sonce ?

Ker bi sonce takrat manj grelo, bi bila tudi temperatura zemeljskega ozračja takrat nižja in s tem tudi temperatura tvoje sobe...

Uporaba Peltierja v te namene se ne splača, ker:

- za vsakih 100W generirane toplote rabiš verjetno vsaj kakih 200 ali še raje 300W za hladilni sistem (Peltier, dodatni venti, izgube v pretvornikih itd)

- ker v primerjav z res dobrim pasivnim hlajenjem pridobitve hitrosti sploh niso velike- v glavnem pa nikakršne ali zanemarljive.

Druga stvar bi bila, če bi Intel delal čipe, ki bi bili namenjeni takemu hlajenju in bi se jim "strgalo" pod recimo 10°C...


Če bi pogruntal kako dobro klasično (freonsko hlajenje) samega CPUja, potem bi bilo to (mogoče ) malce bolj izplačljivo, samo še vedno bedasto. Recimo da bi uspel spustit temperaturo CPUja na -30°C in bi poridobil na frekvenci celih 30%.
Kaj bi s tem ? Maš kje eno samo aplikacijo kjer to rabiš ?

TESKAn ::

Brane2: zakaj folk frizira avte, mopede? Pač zato, da imaš nekaj, česar tvoj sosed nima in si potem đek:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Silence-r ::

Zdej rabim nasvet fizika.

Recimo da maš podan volumen zraka in pa energijo (v J) ki jo ta zrak prejme... Kako bi dobil temperaturno razliko (delta T).
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

MI_KO ::

Q=m×c×deltaT
m=ro×v; ro=1kg/m^3
c=ca 1000J/kgK
A=Q=P*t (t=čas)

Enačba pride v poštev SAMO če se zrak neposredno dotika hladnejšega medija (hladilnika). Drugače upoštevaj še prevod toplote:

P=Q/t=lambda*deltaT*A/d
lamba (zrak)=0,0251W/mK
(voda)=0.5W/mK
(aluminij)=229W/mk

In ravno zaradi 20× razlike med lambdami tvoj princip ne bo dobro funkcioniral!!!

Tomi ::

MI_KO: ne bom rekel, da si totalno, samo si pa vsaj malo zabluzil, kar se tiče odgovora. Zadeva niti ni tako preprosta, ker govorimo tukaj o delu, ki ga opravljano na plinu. Je velika razlika, ali gre za adiabatno spremembo, v koliko korakih jo izvajajo, ali gre ali izohorne ali izobarne procese (posledica dvakratnega opravljanja izpita fizikalne kemije).
Ni tako preprosto.
metrodusa.blogspot.com

MI_KO ::

Uf maš prav. Fizika 1 je že 3/4 leta za mano termodinamika pa pride drugo leto.

Če se pa prav spomnim tukaj ni adiabatne in ne izohorne spremembe ampak izobarna (p=konst.) Enačba za toploto pri P=konst je pa zgor napisana.

Je pa stvar res 100× bolj komplicirana, kr moraš preračunat izgubo pri prenosu, prestopu toplote za vsak element extra. Pa delež resnično uporabljenega zraka,.... Tak da bi jaz tud rekel, da je nesmiselno bilokaj računat, če nisi min. dipl.ing. in si mel predmete termodinamika in prenos toplote 10+
(O.k. pa sm ga zgor mal mimo kiksno, .... priznam ... :'( )

Silence-r ::

Eh fantje nč si ne morem z vami pomagat...

Bo treba kar učbenike za fizko spet odpret (in to v počitnicah:D )...
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

Tomi ::

Samo učbeniki za fiziko ne bodo dobri. Poskusi s fizikalno kemijo (Physical chemistry, ena rdeča knjiga, ki je super), tam so te spremembe veliko bolj natančno obdelane.
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646077 (4814) LordWorm
»

Priklop peltierja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272118 (1809) TESKAn
»

Idej za resitev kondezacije in se vedno imeti pelt ter nizke temperature

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322211 (1838) Tic
»

Kako hladiti vodo?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
223303 (2673) TESKAn
»

Hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171388 (1184) SkIDiver

Več podobnih tem