» »

Talno ogrevanje - da ali ne

Talno ogrevanje - da ali ne

«
1
2

slowie ::

Pozdravljeni

Tole pišem, ker me zanima vaše mnenje o naslednji temi. Konkretno govorim o stanovanju (nepodkleteno pritličje), ki ga bomo kompletno prenovili, zato imam možnost razmisliti tudi o vgradnji talnega ogrevanja. Odločen sem, da ga vgradim v kopalnico in predsobo, kjer bodo po tleh položene ploščice, za ostale prostore pa se nikakor ne morem odločiti, ali da ali ne. S tem mislim dve sobi in dnevno sobo, kjer bo po tleh najverjetneje položen klasičen parket.
Kakšno je vaše mnenje?

Hvala vnaprej in lep pozdrav.

p.s.: govorim seveda o vodnem talnem gretju! :)
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]

*TV* ::

Podobno dilemo sem imel tudi sam kako leto nazaj, ko sem prenavljal stanovanje.
Absolutno vzemi talno. Maš enakomerno temperaturo, nizkotemperaturni režim, kasneje lahko,
če maš prostor segrevaš tudi na toplotno črpalko, poleg tega nimaš grdih radiatorjev in
ostane ti še prostor.

Jas mam sicer pol stanovanja na talno, drugo polovico pa stensko, ker nisem hotel metat
obstoječega parketa ven.

Če rabiš kak naslov inštalaterja za štajerski konec mi javi.

Lp

Damiani ::

talno v kopalnici je zakon, v dnevno, spalnico, otroško sobo pa jest osebno nebi dal. Talno gretje zdviguje prah v prostoru in pogosto pride do višine otroških dihal me igro. (seveda če imaš otroke)

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Glede na to, da navajaš, da gre za nepodkleteno pritličje, bi bilo dobro vedeti, kako imaš izolirana tla napram zemlji, da ne boš zemlje bolj segreval, kot stanovanja.

Kar se parketa tiče, če misliš res klasični parket (pod tem izrazom razumem tistega v obliki cca 2cm debelih letvic, z utorom in persom), potem po mojem vedenju le-ta ni primeren za talno gretje. Ko sva se z ženo odločala za talne obloge (imava vodno talno po celem stanovanju), so nama za uporabo svetovali posebno izvedbo parketa, debeline cca 10mm. Letvica takega parketa je sestavljena iz dveh vrst lesa. Spodnji del, ki se nalepi na estrih, je navaden les, zgornji del je pa dekorativen. Debelina dekorativnega sloja je dovolj debela, da je možno parket do 3 krat brusiti.

Midva sva se zaradi cenovnih razlogov in dejstva, da je parket lepljen na estrih, nato odločila za laminat. AKr se pa udobja tiče, je talno ogrvanje prava odločitev...

LP

Jože

sloxl8 ::

AKr se pa udobja tiče, je talno ogrvanje prava odločitev...


...dokler ne pretiravaš s temperaturo ogrevanja. Namreč, če v prostoru, v katerem imaš talno ogrevanje veliko sediš oz. imaš noge na tleh, se ob previsoko nastavljeni temperaturi lahko pojavijo t.i. krčne žile.

Vsekakor bi v tvojem primeru talno ogrevanje vgradil v prostore s "hladnimi" tlaki, kot so na primer keramične ploščice, marmor ipd. ne pa tudi v prostore s "toplimi" tlaki kot je parket.

Večni problem laminata pa je prah, ki se zaradi statične elektrike, ki jo vrhnja plast laminata ustvarja, hitreje nabira po tleh kot sicer.

Ampak kot je že barbapapa1 omenil, obstaja poseben parket, ki ga lahko položiš tudi na tla s talnim ogrevanjem.

IceIceBaby ::

Jaz sem dal samo v kopalnico, pa mi je žal, da ni po celem stanovanju. Ko bom naslednjič urejal bom dal talno, če bo le možno.

Old Spice ::

Parket je kar draga alternativa. Vkolikor želiš res kvaliteten parket ti priporočam tole:

http://www.maramo.si/kolekcije_parketa....

So pa cene kar visoke cca. 60+EUR/m2 (tudi do 200 in več). Za talno se vzame dvoslojni parket max. debeline 11m, spodnji sloj je iz večih nekakšnih lamel ki so navzkrižno lepljene in rezane pravokotno na letnice samega lesa, kar omogoča da je zadeva še dodatno bolj trdna. Čez leta tako krčenje in raztezanje vpliva na spodnji sloj, zgornji pa ostane lep. Za talno gretje ti prav tako priporočam samorazlivne estrihe ki so toplotno bolj prevodni. Moraš pa biti pozoren tudi na primerno pripravo estrihov pred polaganjem. Parket za sabo potegne tudi to da si pazljiv na vlažnost v prostoru, tako da les ne izgublja ali pridobiva na vsebnosti vode.

Kljub vsemu bi jaz vseeno izbral talno gretje, saj ti prišpara nekaj prostora in kar kliče po nakupu toplotne črpalke ki ti dodatno privarčuje kar nekaj EUR na ogrevalnih stroških.

nejcek74 ::

15 let živel v hiši s talnim gretjem, starši še vedno živijo v njej. Mislim, da je to bivanju najbolj prijeten način ogrevanja. Mama ima krčne žile (in to še od preden smo se preselili v hišo), pa ni nikoli imela problemov zaradi talnega ogrevanja, ima jih samo poleti ko je povsod vroče. Tole s talnim ogrevanjem in krčnimi žilami je po mojem en tak lep urbani mit.

Se pa splača razmisliti o vrsti tlaka, ker so tla s talnim ogrevanjem na splošno topla, parket pa ljudje ponavadi vzamejo ravno zaradi tega občutka topline. Obstaja še precej drugih vrst tlaka: različne keramike, razlivni tlaki, linolej.

Popolnoma napačno je razmišljanje, da je parket kvaliteten tlak, recimo linolej ali pa laminat pa cenena stvar. Poceni parket je eden cenejših tlakov (razen oni laminati, ki jih kupiš v postori-sam trgovinah in so vredni samo za koga lopnit po glavi) in temu primerno nekvaliteten - še posebej če ga kombiniraš s poceni mojstrom. Visoko kvalitetni laminati prekašajo po ceni/kvaliteti/obstojnosti/izgledu večino parketov. Podobno je z linolejem, ki bo precej dražji kot cenejši parketi.

PujsaPepa ::

Enak primer imam, nepodkleteno, in nisem se odločil za talno, in mi je žal. Sploh ker imam male otroke.
Izolacije pod estrihom imam ful (19cm), a pozimi so tla hladna, in sem bil zaradi otrok, ki se igrajo na tleh, primoran dat tepihe. V mansardi ni tako hudo.
Radiatorji so bolj uporabni edino pri sušenje mokrih cot, ki jih zdaj po kepanju in valjanju po snegu prinesejo otroci.
Daš oboje - in talno in radiatorje ?

Zgodovina sprememb…

TOP ::

Talno jaz osebno ne prijatelj ga je dal po celem stanovanju in mu je žal.Veliko bolj moraš kurit da ti stanovanje normalno segreje in če pustiš da se shladi,potrebuješ dlje časa da se segreje.

shark_nm ::

jah saj to je jasno da talno veliko težje ogreje prostor, saj mora čez parket itd pridt toplota. Jaz bi dal oboje. Edino tam ko je pa parket pa je potrebno razmisliti. Ne vem če je lih dobro, oziroma pride v poštev parket ki je temu namenjen. Če si v bloku in se greješ z kakšno termoelektrarno, potem nič gruntat samo polagaj, saj plačaš po kvadraturi ogrevanje :)

nejcek74 ::

hm, talno ogrevanje ne porabi več energije. Na splošno se v energetsko varčnih objektih precej uporablja talno ogrevanje in stropno hlajenje. Zaradi precej nižjih temperatur ogrevalne vode (s tem tudi nižjih izgub) v sistemu je primernejše.

Valvoline ::

Sam če poči cev ali popusti kakšen švas je pa panika :D

JanK ::

jah saj to je jasno da talno veliko težje ogreje prostor, saj mora čez parket itd pridt toplota. Jaz bi dal oboje. Edino tam ko je pa parket pa je potrebno razmisliti. Ne vem če je lih dobro, oziroma pride v poštev parket ki je temu namenjen. Če si v bloku in se greješ z kakšno termoelektrarno, potem nič gruntat samo polagaj, saj plačaš po kvadraturi ogrevanje :)


Samo se zelo kratek cas. V blokih bo zelo kmalu z zakonom obvezna uporaba stevcev za obracun dejansko porabljene toplote za vsako stanovanje.

Icematxyz ::

Mnenja so ponavadi deljena. V kopalnici načeloma je to dobra zadeva. Preostanek hiše pa ni vsem všeč če je vgrajeno talno ogrevanje.

49106 ::

Sam če poči cev ali popusti kakšen švas je pa panika :D


To je odgovornost izvajalca ;)

gruntfürmich ::

brat ima v dnevni in kuhinji (morda še v otroških) pod laminatom talno. tko da se da.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ejsi_Disi ::

Sam imam samo v kopalnici in mi je dovolj.
Rock n' roll ain't noise pollution!

Cash ::

JanK: pri punci v bloku so že montirali napravice na radiatorje...

shark_nm ::

samo kje pa pride takale napravica? Pomje če imaš ti prej izpeljano ven (pred ratiatorskim ventilomž) za talno gretje se tega ne vidi...

JanK ::

@Cash: Ja, tudi pri nas smo to naredili. Ampak zaenkrat je to se prostovoljno, kmalu pa bo (je) obvezno.

Za stevce sta v grobem dve varianti: Ce imas eno tocko vstopa/izstopa cevi za stanovanje, lahko stevec namestis tam. En del se montira v dvodno cev, kjer meri temperaturo vode in pretok, drugi del pa meri temperaturo odvedene vode. Z razliko temperatur in pretokom se preracuna toplota oddana v stanovanju.

Ce pa je tako, kot v modernejsih blokih, z vec vertikal, se namesti stevec na/pred vsak radiator posebej. V tem primeru ne vem kako natancno meri, ker pri nas itak ni bilo potrebno in smo se odlocili za en stevec na stanovanje, in me detajli niso prevec zanimali.

slowie ::

Huh.
Skratka, glede na to, da sem trdno prepričan, da hočem imeti v dnevni sobi in obeh sobah položen parket, bo kar dovolj, če dam talno gretje samo tam, kjer bodo ploščice...?
Sam sicer razmišljam podobno kot PujsaPepa - tudi sam imam otroke, in najverjetneje bi dal poleg talnega gretja v prostor tako ali tako tudi vsaj kak majhen radiator. Talno gretje bi izkoristil predvsem za to, da ne bi zeblo v noge. Ampak glede na to, da očitno kombinacija talno gretje in parket zna biti zakomplicirana in tudi precej draga, se najbrž ne bom odločil za to varianto.

Kakorkoli že, hvala vsem za komentarje!
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]

gradbinc ::

ej, jej, jej! Nekateri pojma nimate o talnem gretju pa se grete neke mojstre za odgovore! Talno gretje je največji izkoritek za segrevanje, ni dokazano da povzroča krčne žile "odgovor od doktorja" ki je specialist za žile, seveda če je talno pravilno položeno! Kar se tiče odzivnega časa, res je da je pogoj pravilno položeno talno, s tem da tle se lahko pokaže odzivnost od 6 ali 8 ur oziroma do dneva ali dveh! kar se tiče toplote, če je dobro položen spodaj stiropor so izgube manjše! Kar se tiče parketa pa mora biti liman z pravim lepilom, ne vem kako se mu točno reče je pa lepilo ki veliko bol diha s parketom! Torej! Če imate še kakšeno vprašanje, samo vprašajte! Lahko me kontaktirate!

zmedenka ::

je tu še kdo aktiven? Iščem mojstra in nasvet! lp

steev ::

Bolje bo, če greš pod svojo streho.
:|

uvz123 ::

sloxl8 je izjavil:

...dokler ne pretiravaš s temperaturo ogrevanja. Namreč, če v prostoru, v katerem imaš talno ogrevanje veliko sediš oz. imaš noge na tleh, se ob previsoko nastavljeni temperaturi lahko pojavijo t.i. krčne žile.

Malo sem zajadral na tole temo... pa vidim, da je kar nekaj dohtarjev tukaj...

Prvo pravilo je, da talno gretje ni primerno za stavbe, ki so slabo izolirane, kajti potem mora sistem v cevi pošiljati precej višjo temperaturo kar se odraža na toplejšem podu in kar je seveda tudi problem ti. krčnih žil. Če pa imaš hišo pravilno izolirano, potem pa tega problema enostavno ni! Lahko povem za svoj primer... notranja temperatura v hiši se je vzdrževala nekje okoli 20-21°C in pri najhujši zimi (-20°C) se je v sistem cevi dovajala voda nekje do 32°C, kar se potem odraža na toploti poda povprečno 26°C. Če hodiš po takem podu z bosimi nogami, še vedno čutiš malenkost hladno. Če je pa hiša slabo izolirana in mora sistem greti vodo na 50°C (tla pa so topla 35°C), potem pa seveda verjamem, da imajo nekateri problem s krčnimi žilami in na vsak način želijo vreči slabo luč na talno ogrevanje!

Drug komentar, ki sem ga opazil je, da je pri talnem gretju več prahu v zraku. Pa ljudje božji, od kje vam ti podatki? Ali to kar malo na pamet govorite ali vam je to teta od strica povedala, ki je slišala na tržnici, ko sta se dve drugi "strokovnjakinji" za krompir pogovarjali med seboj! Sklepam, da imate v stanovanju vsaj malo pospravljeno in da na tleh ni 2 cm prahu. Verjemite, da otrok iz igro, ko se valja po tleh dvigne več prahu, kot ga pa talno gretje po vsej površini v stanovanju skupaj! Če pa delam samo primerjavo med talnim in radiatorskim gretjem v dobro izolirani hiši, pa pri radiatorskem gretju (ker je višja temperatura in ker so radiatorji samo na določenih mestih) zrak bolj kroži, da ogreje celotno površino/prostornino stanovanja. In če bolj kroži zrak, z njim bolj kroži tudi prah in je povsem napačna trditev, da je pri talnem gretju več prahu v zraku! Dajte prosim malo logike vklopit, preden streljate v prazno!

Aston_11 ::

Damiani je izjavil:

talno v kopalnici je zakon, v dnevno, spalnico, otroško sobo pa jest osebno nebi dal. Talno gretje zdviguje prah v prostoru in pogosto pride do višine otroških dihal me igro. (seveda če imaš otroke)


Drugače pa, ko se otroci igrajo v prahu in talno ni vklopljeno, se prah ne vzdiguje ali kaj?

tony1 ::

Imam talno gretje (in to visokotemperaturno) samo v kopalnici, ko bom delal svojo bajto bo talno gretje po vsej bajti.

noraguta ::

kak radijator v bajti še vseeno prav pride za na hitro pregret se pa kaj posušit.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

kiki kiki ::

pozdravljeni!

rada bi v dnjevni sobi položila laminatna tla. vendar imam talno ogrevanje. kaj lahko dam pod laminat? prosim če kdo ve če mi lahko čim prej odgovori.:8)

MaticKregar ::

Obujam malo staro temo, ki pa bo zame aktualna. Sem v prenovi stanovanja, kamor se bom kmalu vselil , pa me zanima sledeče. Stanovanje nima najboljše izolacije, kaj to pomeni za talno ogrevanje? Kakšen je sistem talnega gretja, ker bi imel peč na drva in elektriko. Je to možno skombinirati? Zanima me še kakšna je cena talnega ogrevanja, v primerjavi z nakupom radiatorjev?

Daniel ::

Cenovno je nekoliko dražje od radiatorjev.
Če prenavljaš dodaj nekaj izolacije, pa čeprav od znotraj.
Če imaš peč na drva boš rabil še regulacijo, ki ti bo zniževala temperaturo vstopne vode na max. 45 stopinj, oziroma bo temperaturo prilagajala potrebam. Po možnosti boš zraven peči na drva rabil še zalogovnik, da ne pregreješ peči. Mi imamo v spodnjem nadstropju radiatorje in pri nas radiatorji poberejo višek toplote in ni težav s pregrevanjem.

Če bi še enkrat delal bi zopet naredil talno ogrevanje ker je vsaj za mene precej boljše. Tudi, ko se spodnje nadstropje že shladi, če ne kurimo kak dan zgoraj v mansardi temperatura pade zgolj za kako stopinjo, kar 8 ton estriha kar vztrajno drži toploto. Je pa res, da tudi dlje traja, da se segreje, če ne kuriš konstantno.

fikus_ ::

Talno ogrevanje se odlično obnese s kakšno toplotno črpalko. Če boš ogreval s pečjo na drva, moraš (napisano tudi zgoraj) obvezno imeti regulacijo ali pa izvedba z bakrenimi cevmi. Odzivni čas ogrevanja je dolg, tudi nekaj ur, preden se tla nekoliko segrejejo in začnejo ogrevati prostor. Za viške toplote ob kurjenju s pečjo na drva pa rabiš zalogovnik. Ko imaš peč in zalogovnik si moraš še omosliti regulacijo talnega ogrevanja za učunkovito in udobno ogrevanje. Ko imaš talno ogrevanje, pa moraš paziti kaj daš na tla. Parketi znajo biti zelo dragi, potem so laminati, ki niso tako problematični, za ploščice moraš pa paziti, kakšno lepilo in fugirno maso uporabiš. Morata biti elastična, najbolje uporabiti tista za zunaj, odporna proti zmrzali.
Tako da, če boš kuril na drva, talno z bakrenimi cevmi (z mivko ob ceveh) v kopalnici + radiator za hitrejši odziv, ostali prostori radiatorji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

Aston_11 ::

Jaz imam talno in toplovodni kamin. Zalogovnika nimam, ker se v treh letih še ni pokazala potreba po njem. Estrih pobere vse viške, tako da do pregrevanja peči ne prihaja. Peč je regulirana s termostatom, ki odpira loputo za zrak. Edino v primeru, da bi recimo dal smrekove deščice v peč, estrihi ne bi mogli pobrati viškov, vendar dvomim, da bi jih tudi zalogovnik uspel. Seveda tega ne delam in pri običajnem kurjenju do pregravanja ne prihaja. Ogrevam nekaj več kot 180 m2. Za pečjo je ventil, ki ima tipalo na cevi, ki odreja, koliko vroče vode iz peči bo šlo v ohlajeno povratno vodo in skrbi, da ta ostane na željeni temperaturi. Nisem dal tripotnega z vso vremensko regulacijo, ker enostavno ni potrebno. Ker je T vode v talnem enaka tisti, kot bi jo dala TČ, so cevi enake, torej so večslojni alumplast, dovovlj dobre pa bi bile tudi stare črne totra cevi. Enake alumplast cevi se uporabljajo za sanitarno vodo, kjer iz bojlerja gre komot voda s T recimo 60 ali več stopinj. Deklarirane so za T 110 stopinj.
Bakrene cevi so drage kot pes.
Radiatorja v kopalnici nimamo, ker ni potreben. Brisače daš na sušilo v kopalnici, kjer je malo gostejša zanka, in se sproti posušijo.

fikus_ ::

Aston: torej kuriš toliko, kot rabiš. Če bi imel peč na drva v kleti in kuril po tem sistemu, je več leteanja dol/gor.

Aston_11 ::

fikus_ je izjavil:

Aston: torej kuriš toliko, kot rabiš. Če bi imel peč na drva v kleti in kuril po tem sistemu, je več leteanja dol/gor.
Jup. V bistvu ko pridemo domov zakurimo in kurimo dokler ne gremo spat. Čez vikend pa cel dan. Glede na T v stanovanju ni videti, da ima peč rezervo, da bi polnila še zalogovnik. Ali pa morda bi, ne vem.

MaticKregar ::

Se bom pozanimal, če je pri meni možno talno gretje. Če npr ne bo, bi rad imel vsaj električno ogrrevanje tal v kopalnici. Je to draga invseticija? Oz kakšna je potem poraba elektrike? Je kakšen "catch"?

Anyone?

Zgodovina sprememb…

kitomy ::

Če želiš talno gretje v kopalnici so potrebne tako imenovane grelne mreže, ki so namenjene mokrim prostorom. V primeru, da želiš pa v suhih prostorih so primerni tako imenovani grelni filmi, ki se jih enostavno položi kar pod laminat ali parket. Investicija je odvina od kvadrature prostora.
Lp

mišika ::

Tudi mi bomo renovirali kopalnico in dali talno gretje, pa me zanima kašna je razlika med grelno folijo in grelno mrežo? Namreč ne poznam tega. Kaj pa se bolj splača?

rejven ::

električno talno gretje ni najboj primerno za kaj drugega kot kopalnico. če pa govoriš o "vodnem" potem pa vsekakor.
problem el. je v višji temperaturi ker ne greje esriha ampak površinsko oblogo.

kitomy ::

Pri nas imamo po celotnem stanovanju električno talno gretje in to kot edini vir ogrevanja. Je pa res, da imamo dobro izolirano in ni nobenega problema. Tudi poraba je sprejemljiva.

bmwwww ::

kitomy je izjavil:

Pri nas imamo po celotnem stanovanju električno talno gretje in to kot edini vir ogrevanja. Je pa res, da imamo dobro izolirano in ni nobenega problema. Tudi poraba je sprejemljiva.


Koliko pa je poraba oz. kolko je kaj mesečna položnica za gretje? Na kakšno temperaturo grejete? Katero el. talno imate?

LP.

telexdell ::

kitomy je izjavil:

Pri nas imamo po celotnem stanovanju električno talno gretje in to kot edini vir ogrevanja. Je pa res, da imamo dobro izolirano in ni nobenega problema. Tudi poraba je sprejemljiva.

Četudi je poraba sprejemljiva, bi bila ob uporabi toplotne črpalke za najmanj 2/3 nižja. Če je stavba nizko energijska bi potreboval tudi manjšo toplotno črpalko. Je pa električno ogrevanje najenostavneje izvesti. Enostavnost pač plačujemo z leti rabe.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

anjabebler ::

Jaz imam grelno mrežo v kopalnici, samo razmišljam, da bi ob renovaciji dala talno gretje tudi po celem stanovanju, kjer bo načeloma parket. Na spletu sem našla navodila za talno gretje http://www.floor-experts.si/podpora/teh.... Ima kdo izkušnje s tem? Se da to narediti manj kompleksno?

krho ::

NE, protokol talnega mora biti obvezno takšen. SE pa pripravi na grozen račun za plin... Če se jaz prav spomnim, sem dal zaradi tegale protokola nekje 500EUR za plin, pa se je ogrevalo cca 80m^2
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

vaščan ::

Aston_11 je izjavil:

Jaz imam talno in toplovodni kamin. Zalogovnika nimam, ker se v treh letih še ni pokazala potreba po njem. Estrih pobere vse viške, tako da do pregrevanja peči ne prihaja. Peč je regulirana s termostatom, ki odpira loputo za zrak. Edino v primeru, da bi recimo dal smrekove deščice v peč, estrihi ne bi mogli pobrati viškov, vendar dvomim, da bi jih tudi zalogovnik uspel. Seveda tega ne delam in pri običajnem kurjenju do pregravanja ne prihaja. Ogrevam nekaj več kot 180 m2. Za pečjo je ventil, ki ima tipalo na cevi, ki odreja, koliko vroče vode iz peči bo šlo v ohlajeno povratno vodo in skrbi, da ta ostane na željeni temperaturi. Nisem dal tripotnega z vso vremensko regulacijo, ker enostavno ni potrebno. Ker je T vode v talnem enaka tisti, kot bi jo dala TČ, so cevi enake, torej so večslojni alumplast, dovovlj dobre pa bi bile tudi stare črne totra cevi. Enake alumplast cevi se uporabljajo za sanitarno vodo, kjer iz bojlerja gre komot voda s T recimo 60 ali več stopinj. Deklarirane so za T 110 stopinj.
Bakrene cevi so drage kot pes.
Radiatorja v kopalnici nimamo, ker ni potreben. Brisače daš na sušilo v kopalnici, kjer je malo gostejša zanka, in se sproti posušijo.


Če imaš svoja drva in talno je top šit zalogovnik + peč na ventilator enkrat zakuriš da ti ogreje lepo talno+zalogovnik in potem ti zalogovnik greje talno po celi bajti recimo da kroži po talnem 35stopinj ko zalogovnik pade na 35 spet enkrat zakuriš in stvar mora delovat ko šus. Jaz bi sigurno tko naredil. Zaenkrat imam peč na ventilator+zalogovnik na radjatorje in glede udobja ni za govort proti prej ko smo bili brez zalogovnika na navadno peč. V kopalnici imamo malo lajtnge za radjatorje speljane tudi po tleh tko da je res ornk toplo ploščice sem polagal sam dal sem najcenejše lepilo MQ mislim da je vreča manj kot 4eur.. Nobenih težav tko da nevem kaj nekateri komplicirate glede lima za ploščice in talnega.

ziga1990 ::

^^ali ni maximum pri talnem 28 stopinj?
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

Apple ::

Max naj bi bilo 33 stopinj C, zaradi fug med ploscicami.

Ce mas elasticne fuge, po moje komot spustis vec v tla :)
LP, Apple

vaščan ::

No 30 stopinj še bolje zalogovnik drži še dalj časa potem.
Glede ploščic poznam človeka ima po celem štuku ploščice šiba direkt iz peči v talno 80stopinj vroča tla noben problem.
Glede ogrevanja če se na novo dela jaz sem za talno. Če bomo kaj prenavljali pri nas enkrat v prihodnosti vrjetno takrat dam notr estrih in talno.

pia2001slo ::

@vaščan

80 stopinj direkt v talno ?? mu verjameš ? si stal na takšnih tleh ?

sicer pa imam točno tako kot si napisal in zame je idealno (pa nimam svojih drv) - peč z ventilatorjem (Atmos),zalogovnik 1000l, talno povsod (140m2) - vtok med 30 in 35 stopinj (variira glede na krivuljo in zunanjo temperaturo). Od začetka kurjenja zaenkrat kurim na dva ali tri dni (temperatura v hiši 22+),s tem da imam dva velika potrošnika (najstnika)sanitarne vode
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34864348 (4545) edi123
»

Električno talno ogrevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6217374 (8099) Alfonz0
»

Talno ogrevanje ali radiatorji

Oddelek: Loža
2215266 (2145) Twixz
»

Talno gretje in kurjenje na drva

Oddelek: Loža
336669 (5524) Daniel
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382153255 (120079) Zvezdica27

Več podobnih tem