» »

Talno ogrevanje ali radiatorji

Talno ogrevanje ali radiatorji

andHoc ::

No saj že naslov pove vse ...

Dela se stanovanje, dilema je ali TALNO ali RADIATORJE (bolj me vleče na talno)
Zdej če ima kdo kakšne izkušnje v prid oz proti kateremu koli sistemu le na plano z njimi in nas razsvetlite zakaj to in ne ono ...

Včasih so sicer govorili da talno ni pozitivno za noge, pa me zanima kako je zdaj s tem ???

LP
...vse je relativno...

BigWhale ::

Kaj pa vem, sam sem precej o tem studiral, odlocil se se nisem. :)

Talno je drazje za izvedbo ima pa svoje prednosti: nizkotemperaturni sistem, ne susi zraka toliko kot radiatorji, nima s radiatorjev po bajti.

Slabe strani so, visji zacetni stroski, paziti moras kako podlago potem polagas po stanovanju, ker ti lahko precej hitro onesposobi ogrevanje :)

SodVina ::

Kolikor sem slisal zadnjic, zna biti talno gretje skodljivo. Ker toplota prihaja od spodaj, se prah s tal dvigne malo visje, kar lahko razvije tudi kaksno alergijo pri otrocih. Poznam primer(sosedovih), ko se je pri fantu razvila alergija na prah, pa je zdravnik najprej vprasal, kaksno gretje imajo. Ko so doma nehali uporabljati talno ogrevanje, je tudi alergija izginila.

Kaj velikovec o tem ne vem

lp,
SodVina

podbevna ::

Jaz sem tudi slišal, da talno gretje lahko povzroča težave z ožiljem na nogah pri starejših ali k temu nagnjenih (krčne žile ipd.).
Meni osebno je tudi občutek hoje po segreti podlagi skrajno neprijeten (ima hiša od staršev v kopalnicah).

Darko ::

Cena je odvisna od načina izdelave. Jaz sem ga polagal sam in je prišlo ceneje kot radiatorji (6cm izolacije, folija, betonska mreža (15x15cm) in gor položene cevi). Laže je delati s kovinskimi cevmi, ker se lepše krivijo in jih ni potrebno toliko pritrjevati.

Težava pri talnem je počasna odzivnost (mine 4-6 ur da se stanovanje ogreje). Zato imajo sistemi vgrajeno zunanje tipalo, ki pa mi dela rahle težave. (kadar je zunaj zelo mrzlo mi greje preveč, če pa je manj mrzlo, pa premalo). Podobne težave imajo tudi drugi, tako da bom poskusil odklopiti zunaje tipalo. Sicer pa se na tleh komaj občuti temperatura, v kopalnici pa ni mrzlo ko greš bos iz tuša.

Kar se tiče prahu poglej za kakšen radiator in zavese nad njimi. Tam se prah zares dviguje. Včasoh je bil zračni tok tako močan, da so zavese plapolale.

Sicer pa, kako se ogreva ozračje? Ali ni to tudi talno gretje?

No jaz sem se odločil za talno, ko mi je projektant narisal radiatorje na mesta, kjer niso vizualno ustrezali. Sedaj imam samo enega v kopalnici za sušenje brisač, pa še ta je priljučen kar na vod iz talnega (cirka 30-40 stopinj).

Potrebno pa je imeti dobro izolirano stavbo saj ne ogrevaš le zraka ampak celotno zgradbo.

Nejc Pintar ::

V kopalnici je talno ogrevanje kul. samo ga ne smeš imet do konca odprtega, ampak tako da je ravno malo toplejši kot prostor.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Sisko ::

Hi!

Na talnem ogrevanju sem že 10 let in ga lahko samo priporočam. Paziti je treba le, da temperatura vode v ceveh ni previsoka, ker to povzroča strašansko neprijeten občutek, menda pa pomaga tudi pri 'razvoju' krčnih žil.

Načeloma ima talno kar precej prednosti: ni radiatorjev in pohištvo postavljaš bolj svobodno, temperatura v prostoru je lahko nižja za subjektivno enako občutje, prihranki energije znajo biti občutni (glej prej :)), za razliko od prejšnjih postov pa sem sam bral, da je talno gretje bolj primerno za alergike in je sploh bolj 'zdravo'.

Slabe lastnosti so, da deluje s precej večjim zamikom (ne moreš priti domov in 'zakuriti'), če temperatura ni dobro nastavljena je počutje neprijetno, hiša mora biti dobro izolirana, ker drugače ne moreš dovolj segreti z nizko temperaturo vode, če odpove je veliko sra*je, če nisi stalno prisoten je potrebna res dobra avtomatika, saj velik zamik ne pomeni samo, da se eno jutro zbudiš v hladno hišo, ki jo je nemogoče segreti, amak lahko tudi vročo, pri kateri niti zračenje ne pomaga dosti hladiti.

Večina pritožb na talno gretje prihaja iz hiš s kombiniranim gretjem, kjer ne poskrbijo za dovolj nizko temperaturo v talnem delu.

Upam, da sem kaj pomagal.

Sisko

Soon ::

Pozdrav

Talno ogrevanje je namenjeno za v kopalnico.
Kot so že nekateri napisali, je škodljivo zdravju.
Sem zaposlen v gradbeništvu in na vseh objektih je talno ogrevanje v kopalnicah ali športnih dvoranah.

Lp
Miran

snus ::

Vprašanje je kakšen prostor ogrevaš, kašne so toploten izgube, ...?

Za ogrevanje zraka v prostoru potrebuješ naravno konvekcijo (radiatorji, ...) ali pa
prisilno konvekcijo (ventilatorski konvektorji, ...)
Kako boš segrel zrak v prostoru samo s talnim gretjem pri izredno nizkih zunanjih temperaturah?

Glede na vprašanje mislim da je smiselna uporaba samo radiatorjev ali pa radiatorjev in talnega gretja.
snus, :-))

BigWhale ::

Kombinacija obojega ti celo stvar zna se bolj podraziti, ker rabis dva sistema za krozenje vode.

hooger ::

Mi grejemo z obema sistemoma (10 let) in morm rečt da še nismo imeli nobenih problemov. talne ni samo v dnevni sobi, ker je tam položen parket, povsod drugod so ploščice in talno ogrevanje...

gradbinc ::

Jaz pa pravim sto ljudi sto čudi! Z mojo sma se odločala skoraj tri mesece, pozanimala sma se na vsaj na dvajsetih koncih in pri večih ljudeh. 1. Kaj dviguje več prahu? Radiator, ki piha topel zrak ali talno ogrevanje ki samo segreva tla! 2. Pogovarjal sem se z Dr. za ožilje in mi je sam dejal da ni dokazov da je talno škodljivo če segrevaš do nekje 35, 36 stopinj. Torej teperatura v tleh naj nebi presegala temperature telesa! Torej vsi ki se odločate za talno oziroma radiatorje naj vam povem, da sem se sam zelo dobro informiral kako glede talnega ogrevanja. Res pa je da smo sedaj našli eno in verjetno edino slabost talnega ogrevanja, štoperje za vrate ne smeš vrtat v tla! Zakrkšne koli informacije pa sem vam na voljo, tko da me lahko kontaktirate!

bluefish ::

Po štirih letih od zadnjega odgovora v temi. Pa vseeno...

Talno gretje zna postati luksuz, ko bodo enkrat uvedli individualno merjenje porabe o katerem se sedaj govori.

BALAST ::

Včeraj sem na sejmu Dom v Lj povpraševal za toplotno črpalko in ogrevanje stanovanja, pa so mi prodajalci jasno dali vedeti da je to pri 99% sekundarna napeljava in da klasični radiatorji ne pridejo v poštev ker imajo preveč izgube.

To sem vprašal pri raznih prodajalcih, pa je bil odgovor povsod : Ogrevanje s toplotno črpalko = talno ogrevanje. Ali je to res?

Ziga Dolhar ::

bluefish je izjavil:

Po štirih letih od zadnjega odgovora v temi. Pa vseeno...

Talno gretje zna postati luksuz, ko bodo enkrat uvedli individualno merjenje porabe o katerem se sedaj govori.


Sicer ne vem, kaj pomeni "individualno merjenje porabe", ampak, če to pomeni pač koliko energije si porabil - s talnim načeloma privarčuješ. (Pri dveh sosedih, ki imata identični stanovanji [dve polovici dvojčka], je razlike za 35% v prid talnega. No, je pa res, da ne moreš neposredno primerjat dveh družin :))
https://dolhar.si/

MajorM ::

BALAST je izjavil:

Včeraj sem na sejmu Dom v Lj povpraševal za toplotno črpalko in ogrevanje stanovanja, pa so mi prodajalci jasno dali vedeti da je to pri 99% sekundarna napeljava in da klasični radiatorji ne pridejo v poštev ker imajo preveč izgube.

To sem vprašal pri raznih prodajalcih, pa je bil odgovor povsod : Ogrevanje s toplotno črpalko = talno ogrevanje. Ali je to res?


To je zaradi dejstva ker je toplotna črpalka veliko bolj učinkovita če segreva vodo samo na 35°C, namesto 50°C kot bi jo potreboval v radiatorjih. Zato ti svetujejo s toplotno črpalko talno ogrevanje.

Ko imaš enkrat stanovanje stemperirano s talnim ogrevanjem se izklop ne izplača, razno če si res odsoten več dni skupaj. Recimo izklop sistem dopoldne, ko si v službi je nesmiseln, kvečjemu zmanjšanje željene temperature za kakšno stopinjo ali dve.

JohanP ::

@BALAST: Toplotna črpalka je v osnovi nizkotemperaturni sistem in zato poleg svetujejo talno ogrevanje.

Talno ogrevanje načelno ni škodljivo zdravju, če je načrtovano v skladu s pravili in bistveno izmed njih je: temperatura tal naj ne preseže 25 (24) stopinj Celzija.
Problem pri tako nizki sevalni temperaturi je, kot je že nekdo poudaril - slaba odzivnost sistema v primeru prekinjenega načina ogrevanja ali nenadnih ohladitev.

@DrAlko: Nisem zasledil kateri vir ogrevanja preferiraš oz. imaš na voljo?

Twixz ::

10 let po tem sem v dilemi.
Naslednji teden pride delat vodovod, odtoke in centralno.
Zdaj, v 2020 se splača talno gretje (električno) ali radiatorji?
Ker v osnovi bom moral za radiatorji postaviti v osnovi novo postajo iz peči da bo posebej ventil za 3. nadstropje hiše, kar je dodatni strošek.

ToniT ::

Talno gretje!

kixs ::

Elektricno?? To samo tam kjer rabis kaj obcasno dogrevat. Npr. kopalnica.

-valvoline- ::

Inverterske klime. V kopalici pa elektricn talno. Ce ni obstojecega radijatorskega ali talnega sistema so klime 5x cenejse pa se hladijo poleti.

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Ne vem kaj je mislil Twixz... dvomim, da toplotno crpalko (klimo).

Twixz ::

Iz centralne peči so potegnjene cevi na eno postajo (ventili) za celotno hišo.
Zdaj, ker nismo vsi isti bi jaz naredil posebej postajo za svoje nadstropje da ko zakurim greje samo meni in ne rabim skrbet da je vsem vroče.
Itak, je rešitev da grem vmes izklopit radiatorje ko grem zakurit in jih vklopit nazaj ko ogenj ugasne :D;((

Me pa zanima koliko je potem razlike oz. a se splača da dam komplet talno gretje na elektriko po stanovanju in en termostat.
Ker ogrevanje (trenutno drva) za 2 nadstropja pride cca 800EUR na leto (drva, bencin, ostali material).

EDIT: Toplotne črpalke nimam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Twixz ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Električno talno ogrevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6217559 (8284) Alfonz0
»

Talno ogrevanje - da ali ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8538934 (12005) urosh
»

Talno gretje in kurjenje na drva

Oddelek: Loža
336737 (5592) Daniel
»

Consko talno ogrevanje

Oddelek: Loža
193646 (3208) mirch
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382155103 (121927) Zvezdica27

Več podobnih tem