» »

Katero banko za stanovanjski kredid?

Katero banko za stanovanjski kredid?

cyber_killer ::

Katera banka je najboljša v primeru najema stanovanjskega kredita? Trenutno imam račun na SKB banki, ki pa mi ni nekako ugodna za kredit tudi razmerje 60:40 v vrednosti hipoteke je krneki. A sploh obstaja kakšna banka, ki ti da v celoti denar. Se pravi če je stanovanje 100.000€ da ti toliko denarja tudi da?

kopernik ::

Na eno plačo je to težko. Razen, če imaš kakšne veze na banki.

Z dvema plačama pa se da kaj skuhati, recimo na tvojo plačo vzameš enih 70% in zavaruješ s hipoteko, na plačo žene pa 30% in zavaruješ z zavarovalnico.

BALAST ::

Vprašaj Bavčarja, kako do kredita. :D

cyber_killer ::

Bom prašal Bavčarja, če kaj pametnega pove povem še tebi :D

No sej 100kEUR sem samo rekel kot eno zaokroženo številko, razmišljam pa tam max 70.000EUR kredita da bi vzel. A se sploh splača zdaj vzeti stanovanje, ali je boljše še malo počakati, da cene padejo. Nevem kakšne so bile prej cene, ampak zdaj ko računam je še zmeraj tam 1800-2200EUR cena za 1 kvadrat. Nevem, kje sem že slišal da bo cena bila 1200-1500EUR za kvadrat. Na napremicnine.net ne sluha ne duha o tem.

TESKAn ::

Odvisno, kje hočeš stanovanje. V Lj dobiš tudi za ~110 jurjev stanovanje ca. 60 m2, samo potem moreš noter vložit še par deset jurjev, da si porihtaš. Je le naložba za kar nekaj let in se IMO splača na začetku popravit/obnovit, kar je treba, ko imaš enkrat noter pohištvo bo dosti težje recimo poštimat vse parkete, obnovit kopalnico ipd.

Glede kredita pa bejž do čim več bank in naj ti vsaka naredi izračun. Potem greš z najugodnejšo do svoje banke in jih povprašaš, če ti dajo še kaj manj, glede na to, da si komitent. Sodelavci so tako prišli z EURIBOR + 2,8% na EURIBOR + ~2%, kar je pa že razlika.

Še beseda glede cen. _Če_ najdeš nekaj, kar ti je všeč in v tvojem finančnem dosegu, kupi. Čeprav je kriza, dobre ponudbe niso dolgo na trgu. Lahko se boš čez pol leta tepel po glavi, da so cene 10% nižje, lahko se boš pa tudi tepel po glavi, ko boš še eno leto iskal kaj vsaj približno takega, kot je bila zamujena priložnost.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

fosil ::

A sploh obstaja kakšna banka, ki ti da v celoti denar. Se pravi če je stanovanje 100.000EUR da ti toliko denarja tudi da?

Bi rekel da ne.
Banka se s tem, ko ti da manjši kredit od vrednosti stanovanja zavaruje pred padanji cene na trgu in stroški, ki bi jih imela, če bi ti nehal plačevat in bi morala to stanovanje prodat.
Tako je!

Super Sonic ::

"Sodelavci so tako prišli z EURIBOR + 2,8% na EURIBOR + ~2%, kar je pa že razlika."

Jaz sem tudi na koncu prišel na EURIBOR + ~2%, samo začel sem z EURIBOR + 2,4% in ne +2,8%. NLB je imela par mesecev nazaj resnično izredne pogoje za kredit do 75€ k (pa do 15 let). Drugače je potrebno videti, pri nas je bilo tako, da je bil zelo blizu tudi UC,... SKB pa še po vezah ni prišel niti blizu. Odvisno kako in kaj, čas jemanja kredita (banke imajo konstatne akcije) zato je nujen osebni obisk.

"Z dvema plačama pa se da kaj skuhati, recimo na tvojo plačo vzameš enih 70% in zavaruješ s hipoteko, na plačo žene pa 30% in zavaruješ z zavarovalnico."

Banka ti tako ali tako, da znesek kredita do minimalne plače. Se pravi, če je minimalna plača pri nas 500€ in imaš 1300€ plače lahko vzameš, v skrajnem primeru, celo 800€ visok mesečni obrok. Pri kolegu in kolegici, ki pa nimata takšnih prihodkov (on okoli 1100€ samo prikazano manj, ona 750€), pa so zahtevali dve hipoteki na kredit (se pravi stanovanje/hišo staršev), ob obroku 550€.

UC vem da je imel to foro (pred meseci), da so do 80% denarja nakazali na tvoj račun, NLB je zahteval da gre vsaj 70% tega kredita direktno do prodajalca (ostalo na račun), ipd. Vse je pa relativno in vse se da zmenit če imaš kaj pokazat. Pridt na banko s 600€ plače in želet kupit stanovanje za 100€k brez kančka svojega denarja pa žal ne gre.

"A se sploh splača zdaj vzeti stanovanje, ali je boljše še malo počakati, da cene padejo. "

Kot je že nekdo napisal - če ti je stanovanje všeč, ga kupi. Jaz sem kupil hišo par mesecev nazaj. Sodeč po dinamiki je trg relativno živahen in stanovanja se še vedno prodajajo. Vsaj ta "tadobra". Ostalo so špekulacije, ki lahko bodo resnične, lahko pa da ne. Tega noben ne ve. Menim, da za novogradnjo v Lj. trenutno za 1800-2000€ na kvadrat ni veliko. Starejši objekti pa so nekje po 200€ cenejši na kvadrat. Kar pa še nič ne pomeni, vse je odvisno od tega koliko je stanovanje ohranjeno in tako naprej. Tudi novegradnje so večinoma hitre gradnje + veliko knaufa,...

Naprimer tole stanovanje je vredno okoli 120€ 2,5 sobno ;). In to ti je lahko orientacija za naprej.

p.s.
OPOZORILO! V kolikor gre za nov večstanovanski objekt se naprej prepričaj, če je vse vpisano tako kot mora biti. Jaz sem imel primer, ko je tip postavil na mestu, kjer naj bi stale 4 enote, 8 stanovanjskih enot. Sicer je pa dobro to, da v kolikor vzameš kredit za stanovanje, banke še dodatno preverijo vse listine 1000%.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Super Sonic ::

"A sploh obstaja kakšna banka, ki ti da v celoti denar. Se pravi če je stanovanje 100.000EUR da ti toliko denarja tudi da?"

Praviloma ne, bi jih pa prepričal s kakšno dodatno hipoteko. Pojdi se pozanimat.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

cyber_killer ::

Ne delam reklame, da ne bo kdo mislil, ker si itak vsak lahko ogleda na internetu:

http://www.nepremicnine.net/nepremicnin...

Mika me, da bi šel v banko in vzel kredit. Je pa to izgradnja 1935 leto. Za ta denar se mi zdi to fajn. Dam not še 10kEUR za pohištvo in to je to.

Tanisya ::

Najbolje, da se pozanimaš pri čimvečih bankah. Je pa tko, da če si komitent neke banke, imaš že v začetku nižjo obrestno mero. Če ga boš vzel na drugi banki, bodo verjetno zahtevali odprtje osebnega računa pri njih in te bodo po nakazilu prve plače obravnavali kot komitenta. Ti pa vsaka banka odobri nižjo obrestno mero, to je predvsem od tebe odvisno, koliko si prizadevaš.
Mislim, da 100.000 EUR gotovine ne boš nikjer dobil. Gotovino v celoti dobiš le pri potrošniških kreditih, pa še tam je s strani bank omejeno, koliko ti lahko največ ponudijo - ne glede na to, da je tvoja kreditna sposobnost zadostna.
Pri stanovanjskih kreditih gre pa vedno za določen namen, zaradi česar moraš predložiti tudi ustrezno dokumentacijo, bodisi gradbeno dovoljenje oz. overjeno kupoprodajno pogodbo. Če potrebuješ za gradnjo in ga zavaruješ s hipoteko, lahko dobiš 80°% gotovine, za ostali delež moraš predložiti račune izvajalcev. Če zavaruješ z zavarovalnico, lahko dobiš 40% gotovine, spet ostalo so računi. Pri nakupu hiše ali stanovanja pa ti ne glede na način zavarovanja pripada le 10% gotovine, vse ostalo gre na račun prodajalca. Taka je praksa v naši banki, v drugih imajo sigurno drug režim, vsekakor pa ti 100.000EUR v gotovini ne zagotavljam.
Praviloma naj bi bila nepremičnina, ki jo zastaviš, enkrat več vredna kot je znesek kredita, in sicer zaradi sledečega: ko ti ne boš odplačeval kredita, bo banka prodajala tvojo zastavljeno nepremičnino prvič po polovični ceni, kar pomeni, da bo v vsakem primeru dobila nazaj znesek, ki ti ga je dala pri kreditu. Vendar to razmerje 2:1 ni edino dopustno, lahko je tudi manjše, pri čemer seveda upoštevajo vse ostale okoliščine kreditojemalca...višina plače, zaposlitev partnerja, otroci,...
Upam, da ti je tole vsaj malo pomagalo in ti želim čimboljšo obrestno mero!

Mobidick ::

Pa še to glede cen. Odsek članka iz Mojih financ

Gre za oceno oglaševane cene. V lanskem izračunu smo predpostavljali, da so razlike med oglaševanimi in dejanskimi cenami, kot smo že omenili, pet odstotkov. Vendar če ocenimo čez palec in primerjamo Slonepove podatke o oglaševanih cenah in Gursove podatke o dejanskih cenah za zadnje razpoložljivo polletje, ugotovimo, da so se posli v povprečju sklepali 8,8 odstotka pod oglaševanimi cenami.

Upam, da ne bodo jezni na uredništvu [:|]

Torej, malo pobarantajte za nižjo ceno.
The future is digital!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 443 44 45 46 )

Oddelek: Loža
2254376767 (3368) OZZY
»

kredit - 80% vrednosti nepremičnine

Oddelek: Loža
186534 (5416) Invictus
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11132146 (29188) Ganon
»

stanovanjski kredit - kaj se izplača? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6620371 (13806) LeQuack
»

stanovanjski kredit brez stalne zaposlitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6511721 (10316) Šimpanz

Več podobnih tem