Forum » Pomoč in nasveti » avtorske pravice
avtorske pravice
virtual_reality ::
Torej zadeva je sledeca. Ce kupis originalen audio CD z musko, si lahko naredis legalno kopijo za backup.
Vprasanje st. 1: ali mora biti kopija slika CDja, ali je dovoljeno originalen CD pretvorit v mp3je.
Vprasanje st.2: recimo, da originalen CD kasneje prodas. Kopijo verjetno moras uniciti, a ne?
Vprasanje st. 1: ali mora biti kopija slika CDja, ali je dovoljeno originalen CD pretvorit v mp3je.
Vprasanje st.2: recimo, da originalen CD kasneje prodas. Kopijo verjetno moras uniciti, a ne?
JLP ::
1. S kupljenim CDjem po moje lahko delaš kar hoče. Dokler je to kar delaš le za lastne potrebe.
2. Bi reku da je treba uničt backupe ja. Ker ko prodaš to ni več tvoj CD.
2. Bi reku da je treba uničt backupe ja. Ker ko prodaš to ni več tvoj CD.
Live long and prosper!
Pithlit ::
CD-ja pod nobenim pogojem ne smeš kopirat. Niti za backup... sicer pa je to samo vprašanje morale, a boš ti to spoštoval al ne. Sicer pa ti vse piše na CD-ju. Kar pa se MP3-jev tiče: Ne, ne smeš. Če greš točno po črki zakona Je samo fizični medij tvoj, kar pa je na njem posneto pripada avtorju. Torej tega ne smeš kopirat.
Zakaj pa to sploh sprašuješ?!? Naredi kopijo in tiho, pa bo vse čist kul
Zakaj pa to sploh sprašuješ?!? Naredi kopijo in tiho, pa bo vse čist kul
McHusch ::
celo po zakonu si lahko naredis 3 kopije originala za lastno uporabo (50. člen)
lahko pa jih še več, samo moreš bit tiho
lahko pa jih še več, samo moreš bit tiho
"Unauthorised copying, hiring, renting, public performance and broadcasting of this record prohibited" - to piše na vsakem CD-ju, kar pomeni da moraš za to dobit dovoljenje od založnika (oz agencije za avtorske pravice), ker v tem primeru veljajo zakoni tiste države, kjer ma založba sedež! Američani bojo tko al tko povozil vse slovenske zakone... sicer pa je blo vprašanje brez veze, nared si kopijo pa MP3-je, pa zarad mene tud OGG-e, sam tih bod pa bo vse kul ane?
Un zakon pa velja za podatkovne CD-je, ne pa za audio (sam ne me za besedo zagrabit, ker ga nisem šel brat)
Un zakon pa velja za podatkovne CD-je, ne pa za audio (sam ne me za besedo zagrabit, ker ga nisem šel brat)
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
MI_KO ::
Pa še eno neumno vprašanje:
A je download mp3 glasbe nelegalen?
Moje razmišlanje:
Če jaz na neki strani najdem mp3 in jih nato doldam, ne da bi bil pri (pred. po) tem opozorjen na to, da kopiram avtorsko zaščiteno glasbo, sem v bistvu nedolžen!
Kako naj vem, ali kopiram kakšno 4 free pesem (tudi recimo znanih izvajalcev), če pa ni nobenih podatkov o avtorju in copyrightu. Kazensko ovaditi bi v bistvu morali tistega, ki je ripal cd in ga dal na net, ne pa "nevedočega uporabnika".
A pozna kdo pravno stališče? (Študira kdo pravo?)
A je download mp3 glasbe nelegalen?
Moje razmišlanje:
Če jaz na neki strani najdem mp3 in jih nato doldam, ne da bi bil pri (pred. po) tem opozorjen na to, da kopiram avtorsko zaščiteno glasbo, sem v bistvu nedolžen!
Kako naj vem, ali kopiram kakšno 4 free pesem (tudi recimo znanih izvajalcev), če pa ni nobenih podatkov o avtorju in copyrightu. Kazensko ovaditi bi v bistvu morali tistega, ki je ripal cd in ga dal na net, ne pa "nevedočega uporabnika".
A pozna kdo pravno stališče? (Študira kdo pravo?)
MI_KO
JLP ::
Na nevednost se ne morš izgovarjat. Pol bi lahk reku da nis vedu da ne smeš ubijat pa... Če nečesa ne veš pol raj ne nared tega in se prepričej z branjem kakih zakonov al pa kakih drugih dokumentov.
Live long and prosper!
Vem samo da nepoznavanje zakonov NI izgovor, torej si, po mojem kriv. Nisem pa pravnik, tko da ne bi vedel... me pa tud ne zanima.
Osebno se s tem ne obremenjujem, ker je MP3-jev ko trave in me ne bo neben prepričal, de delam kaj narobe, ker jih dl-jam. Priznam... kriv sem... so sue me
Osebno se s tem ne obremenjujem, ker je MP3-jev ko trave in me ne bo neben prepričal, de delam kaj narobe, ker jih dl-jam. Priznam... kriv sem... so sue me
1309976 ::
"Vem samo da nepoznavanje zakonov NI izgovor"....to je to...če prevedeš ta stavek v latinščino dobiš rek, ki se ga naučiš že v 1.letniku pravnega faksa...
(Ignorantia iuris nocet)
(Ignorantia iuris nocet)
Matek ::
Jaz sm bral enkrat v SWP pri MamaPlati, ko je nekdo prašal če si lahko naredi kaj kopij legalnokupljene muske, pa je rekla da lahko 3 kopije, da silahko npr. prekopiraš CD za uporabo, da ne vničiš originala, pa da si lahko mp3je za na comp narediš pa še recimo na kaseto za avtoradio, in ti pol še zmeraj nič ne morejo, sej to je nekako fer po moje, itak poslušaš sam ti, pa 3x je še razumljivo da si kopiraš za različne namene, več bi mogoče blo mal preveč, pa nekdo je itak reku zgoraj da je to po zakonu, tak da bo že držalo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
1309976 ::
Kaj pa to pomen?
Nekako takole:"Nepoznavanje prava škoduje"...sicer obstajajo izjeme od tega pravila, vendar mislim da bi bilo tule kar uporabno.
V bistvu: Ne moreš se zgovarjat, da nisi vedel...
Pol maš pa še tu razna načela in en kup splošnih pravil,...
p.s.
V bistvu so pa bolj ali manj vsi zakoni,ki sem jih bral takšni, da če malo razmisliš kaj bi bilo prav (vestno, moralno..) ,veš tudi približno kaj bo pisalo v zakonu o tej zadevi...
Nekako takole:"Nepoznavanje prava škoduje"...sicer obstajajo izjeme od tega pravila, vendar mislim da bi bilo tule kar uporabno.
V bistvu: Ne moreš se zgovarjat, da nisi vedel...
Pol maš pa še tu razna načela in en kup splošnih pravil,...
p.s.
V bistvu so pa bolj ali manj vsi zakoni,ki sem jih bral takšni, da če malo razmisliš kaj bi bilo prav (vestno, moralno..) ,veš tudi približno kaj bo pisalo v zakonu o tej zadevi...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 1309976 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kje kupiti glasbo, ki jo lahko hranim na HDDOddelek: Sedem umetnosti | 870 (643) | St235 |
» | Domišljijska statistika BSA (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Avtorsko pravo | 22372 (20148) | Gregor P |
» | Le še malo časa za nakupe trdih diskov, DVD-jev, USB ključkov, CF kartic, tiskalnikov (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Novice / Avtorsko pravo | 30543 (16073) | bluefish |
» | iTunes popularnejši od P2P (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 12518 (10415) | christooss |
» | RIAA toži - spet (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Avtorsko pravo | 10200 (8101) | Dman |