» »

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske

Wired News - Google je včeraj predstavil nekaj svojih zamisli, kakšen bo njihov operacijski sistem ChromeOS in kaj bo omogočal. Sundar Pichai iz Googla razlaga, da si želijo uporabnike razveseliti s skoraj trenutnim vklopom, ki bi trajal največ sedem sekund, tako da bi se računalnik vključil tako hitro kot televizor. To bodo dosegli z odstranitvijo diskov iz naprav, ki bodo poganjale ChromeOS. Namreč, tega operacijskega sistema Google ne bo prosto delil po spletu, marveč ga bo moč dobiti le z nakupom naprav proizvajalcev, ki bodo z Googlom sodelovali. ChromeOS ne bo tekel na klasičnih netbookih, ampak nekoliko večjih s tipkovnicami polne velikosti, trackpadi in normalno velikimi zasloni.

Ker te naprave ne bodo imele trdih diskov, bodo nujne podatke shranjevale na flashu, ogromno pa se bodo naslanjale na internet. Vse aplikacije naj bi bile spletne, tako da uporabnikom ne bo treba nameščati, posodabljati in shranjevati programov in podatkov v njih. Za vse bo poskrbel oblak. Še za viruse ne bo treba skrbeti, saj bo Google nadzoroval kodo.

Izvorna koda bo prosto dostopna, saj bo osnovana na Linuxu. Google pravi, da gre za povsem na novo premišljen koncept, ki bo uporabniku omogočil, da se osredotoči na vsebino in internet, medtem ko mu za vzdrževanje svojega računalnika ne bo treba več skrbeti.



Se nam obeta čas blokiranih ChromeOS računov?

158 komentarjev

«
1
2 3 4

kuglvinkl ::

Za internet device, hej, po moje bo tole zelo v redu.

Silno zmogljivo kišto imam doma na mizi, za iskat informacije in be in touch, je pa net mašina vse kar rabiš.
Your focus determines your reallity

Pyr0Beast ::

In točno kaj so s tem naredili, ko še vedno ohranjaš flash ?

Isto lahko narediš danes, s tem da celo bootaš iz njega. Nič posebnega. Puppy Linux se zažene v manj kot 10s iz take kartice.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

morbo ::

All your devicez are ownz by us

P4ajo ::

Beta verzija, ki se jo najde na TPB, ni, po mojih bežnih izkušnjah nič novega, še ena distribucija linuxa...verjetno je res, da bo še precej novih zadev vključenih počasi ampak...mogoče vseeno pretiravajo z vso reklamo o povsem novi ideji...

Kekec ::

Vse lepo in prav ampak mojih dokumentov pa nebom shranjeval pri vas!

Looooooka ::

nic novega.
in no freaking way da bi tole mel na keri kol napravi.

Aljaz1980 ::

all ur data belong to us

se mi pa zdi smesno spet kriteriji na čemu bo lavfalo, me spomne na microsoft gigidigidigi

Khamul ::

Vsekakor zanimiva programska oprema. Ampak zadeva me je razočarala:
1. Stvar bo uporabna samo na netbookih. Kar me že pripelje do točke 2...
2. Od tako velikega podjetja, kot je google, sem pričakoval dostojno konkurenco micro$oftu. Ampak če bo končni produkt res nadvse podoben temu, kar so predstavili sedaj, potem so tu žal izvzete kar ogromne skupine uporabnikov, kot so npr. gamerji, business userji, grafični oblikovalci,... Skratka, lahko se zgodi, da bo chromeos postal le še eden operacijski sistem. And haven/t we got enough of those?
3. Kaj, če bo imel google kakšen izpad? Vsekakor se to nebi zgodilo prvič. Ali pa, konec koncev, da bi imel naš internetni ponudnik izpade, kar je še bolj verjetno? Stvar bi morala biti narejena tako, da se podatke hrani lokalno in je zadeva v oblaku bolj opcijska, za backup.

hook ::

Če pozabmo veselje, da bo vse podatke imel Google na svojih serverjih in da uporabnik ne bo imel neposredne oblastni nad njimi, je en bolj temeljno zgrešen koncept pri ChromeOS.

Poanta ChromeOS je, da so vse aplikacije in vsi podatki na spletu. Kar ni nič novega (npr. gOS, EyeOS etc.) in je idealna rešitev za uporabnike, ki nimajo (dovolj prenosne) računalnike[1], imajo pa hkrati kjer se gibljejo na voljo dostop do dovolj računalnikov, ki so povezani na internet. Slaba lastnost tega je, da samih podatkov ne nosi uporabnik seboj in potrebuje dostop do interneta (in tujega računalnika).

Poanta t.i. ultra-portable naprav in netbookov je pa v tem, da ker je naprava tako enostavno prenosljiva, jo uporabnik načeloma vedno sabo nosi in ima na njej vse potrebne podatke. Tudi če ni v omreženem okolju ima še vedno na voljo podatke na disku. Slaba lastnost tega pa je kvečjemu, da mora napravo sabo nositi.

Če ti dve tehnologiji združiš pa podvajanje njunih lastnosti rezultira v tem, da imaš ultra-prenosno napravo, ki nima nobenih podatkov na sebi in potrebuje internet za še najbolj osnovno delovanje. S tem se izničijo vse dobre lastnosti ultra-prenosnih naprav in taka rešitev nosi slabosti obeh tehnologij -- uporabnik mora nositi napravo s seboj kot in hkrati imeti stalen dostop do interneta!

Stvar bo verjetno zaživela, je pa kompletna traparija z vidika uporabnika. ...vsaj dokler ne bomo živeli v svetu, ki bo 100% pokrit z internetom.

Edina (tehnično) pametna uporaba ChromeOS bi po mojem mnenju bila, če bi ga poganjali cybercaféji na svojih terminalih, da bi se obiskovalci lahko prilogirali direktno v personaliziran ChromeOS z vsemi svojimi podatki. ...pa še potem imamo problem ,,one ring to rule them all" :P

---
[1] računalniki ali druge temu primerne naprave.

maurelius ::

Pametno napisano Hook! +1

arjan_t ::

offline boš dostopal do aplikacij ki imajo offline podporo (gmail, reader, remember the milk ipd.)

urosz ::

SSD se mi zdi boljša prihodnost kot pa ta "internet device" kot je napisal nekdo v prvem postu

Lion29 ::

torej ne primerjat chromeOSa s samimi windowsi/OSx ali linuxi..to je isto kot da bi primerjal jabolka in klobase

chromeOS je (bo) namenjen tocno specificni ciljni skupini...

prav tako je android namenjen tocno specificni skupini


sem preprican, da google zeli v koncni fazi vladati v svetu OSov ampak imajo (meni) zelo pametno strategijo. Na trg OSov so prisli zelo pozno, ko imajo "vecji" igralci za seboj ze vec generacij svojih OSov. Z brute force bodo zelo tezko kaj dosegli..prej obratno in bi jih lahko agresicno vsiljevanje svojih produktov mocno vgiznilo v rit...

kot opazam pa je njihov strategija "korak-za-korakom", "pocasi-a-zanesljivo", "podrozje-za-podrocjem". V roku 10ih let si bomo tezko predstavljali svet brez googla kjerkoli v raunalnistvu


Oni so zaceli ta pohod ze prej.. ampak je sel njihov prohod v druge razseznosti s sprejemom webkita za svojega in s tem, da mocno vzpodbujajo uveljavitev novih web standardov, predvsem HTML5... s tem si pripravljajo zelo udobno posteljico... saj vejo, da je svet racunalnistva mocno povezan z internetom in v bodoce bo se veliko bolj..

chromeOS je samo prvi poskus (se zelooo dalec od izdaje) v kombinaciji z androidom pa bo se kako mesal strene "ta velikim" v parih letih.. predvsem zato, ker imajo mocno osnovo na spletu
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

kihc ::

Meni se zdi google bolj kot kakšna žival ki se je snela iz vrvice in bo zdaj počasi a zanesljivo pomendrala vse pod sabo.

Najprej je bil search engine, pol dolga časa nič, pol gmail, spet dolg časa nič, pol pa kar naenkrat google maps, svašta raznih toolkitov, google chat, google docs, kar iz nič se pojavi nov browser, ki ga res nihče ni pričakoval, android, Wave v razvoju, Youtube kvaliteta je na nivoju IPTVja, zdaj chromeOS ...
x

Mavrik ::

Kul, samo... KDO je tista specifična skupina?
The truth is rarely pure and never simple.

Lion29 ::

Kul, samo... KDO je tista specifična skupina?


poglej predstavitev... zaenkrat tisti z netbooki... ampak zelijo implementirat GPU API, multicore api in cel kup stvari, tako da bos lahko tut igre spilal, gledal filme, obdeloval video etc..

za zdaj se science fiction.. ampak ce komu to lahko uspe je ziher google.. s tem approachem
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Pyr0Beast ::

Ja, tisti z netbooki. Sam ga imam pa se ne vidim kot ciljna skupina >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BigWhale ::

Netbook bo v koncni fazi ratal tisti 'data pad' iz Star Treka. Gor imas vse. 20 let nazaj je bila taka stvar se sci-fi, danes so pa tukaj ze e-ink readerji, ki so prakticno ista zadeva. Samo, drugacne barve in brez bebastega 'L-CARS vmesnika'. :>

Lion29 ::

Ja, tisti z netbooki. Sam ga imam pa se ne vidim kot ciljna skupina >:D


tudi jaz nisem navdusen nad tem, sem pa preprican, da je na miljone uporabnikov na svetu, ki racunalnik uporabljajo primarno za internet... pa bi bli ziher zadovoljni s takim sistemom... (ne takim kot je zdaj, ampak taksen kot naj bi bil ob izdaji)..
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Mavrik ::

Sam... že zdaj maš OSe na teh netbookih ko delajo to vse. Kdo je tista ciljna skupina, ki bi kaj pridobila če bi se prisilno obesila online s tem?
The truth is rarely pure and never simple.

Gregor P ::

Verjetno je zadaj tudi kaj strateškega razmisleka; zakaj bi šli kar vse povprek napadat vse "dobre" partnerje oz. morebitne poslovne partnerje in šli kar v odprti boj z njimi (torej MS & Co)? S tem konceptom izkoriščajo sodobne možnosti, obenem pa nobenemu staremu mastodontu (ki se komajda privaja na koncept "oblakov" in niti še niso oz. sploh še ne morejo biti nobena konkurenca) ne bodo kar tako danes na jutri prevzeli tržnega deleža, torej šli v neposredno konkurenco. V bistvu najboljši možen pristop na današnji trg.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Dr_M ::

Like i said, i don't like google.

Hocemo se znebit nadvlade MS tako, da se vrzemo v nemilost najvecjega BB kar ga internet pozna.
Way to go... :\ :(
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gruntfürmich ::

hmmm, že prej so jasno nakazovali da bi radi nadzirali celoten splet. zdaj gredo dlje in bi radi nadzirali še use računalnike.
na koncu bodo nadzirali use oz. bi radi prišli do tistega starega cilja: world domination...
ne hvala.
old school: svoj os, svoj komp, svoji programi, FF za v net.
to je zame.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

JurijTurnsek ::

google služi denar skoraj izključno z oglasi, ki so prisotni v vseh njegovih storitvah. Google zato želi, da čim več časa preživite na spletu. Tako je razvit chrome os in to je to. Vedo, da bodo s tem ugodili marsikomu, ne zanima jih pa izumljanje nekega vsestranskega orodja za vse specialiste in petičneze tega sveta, ker ti med delom v neki specializirani aplikaciji ne klikajo oglasov.

Dokler svojega monopolnega položaja me izkoristijo za kako bedarijo, se bodo množice požvižgale na dejstvo, da so podatki pri googlu in bodo veseli, da bodo lahko do njih dostopali kjer koli je internet.
http://www.slatnaskejta.com

hook ::

@arjan_t:
Sej mogoče se motim, ker me ChromeOS v praksi ne zanima (zgolj teoretično) ...ampak kje točno bodo ti podatki shranjeni?

@BigWhale:
Yup, that's bound to be the big picture. Internet, razen če se s tistim novim US military projektom ne zgodi kaj večjega, ne bo več samo v browserju ampak bo vse povezano tako ali drugače vanj. In v ne tako oddaljeni prihodnjosti bosta verjetno PC, TV in (mobilni) telefon neka historčna smešna iznajdba.

Če mi je to všeč ali ne, se še nisem povsem odločil ...vsekakor pa če bi tak koncept prevladal, je nujno postaviti tehnične in pravne okvire (in še socialne) tako, da ne bo iz tega nastal 1984 -- treba je torej upoštevati FOSS načela, načela zasebnosti in omogočiti uporabniku zadostno (če ne celo popolno) moč nad svojimi podatki.

arjan_t ::

@arjan_t:
Sej mogoče se motim, ker me ChromeOS v praksi ne zanima (zgolj teoretično) ...ampak kje točno bodo ti podatki shranjeni?


na SSD-ju?

axee ::

Glede na hitrost in dosegljivost interneta v sloveniji: uporabljalo bo 0.1% populacije (g33kov).

Brez veze. Neumnost. Vedno sem podpiral Google ampak to je pa.. sem probal in morm rečt da tole je pač Chrome z tremi gumbi več. Neuporabno. Vem da je še developer build ampak useno, NOBENE kontrole nad ničemer. Chrome OS bi prej dal na kakšne smartphone prihodnosti. Morda tudi na netbooke, pa še to samo na tiste, ki uporabljajo SAMO internet. Morda mislimo, da uporabljamo 90% in več interneta: saj je res, ampak ni ostalih 20% nič manj pomembno.

Icematxyz ::

Vsaj 200 milijonov uporabnikov imajo "v dobrem" na katere se spomnim s prvo mislijo. Za začetek bo dovolj?

Sergio ::

Stvar sem nehal gledati po 3 minutah, ko tale Sundar pribije tako kolosalno neumnost, da se ti kar zvrti.

Namreč, ko našteva prednosti Chroma pred IE8, pravi da je JS execution 40x hitrejši. Kot primer pa navede, kako se obnaša Google Wave v IE8 in Chromu.

Naj nekdo, ki že ima Google Wave, odpre wave.google.com v IE8, pa bo videl zakaj je tip bleknil glupost prve klase.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

RejZoR ::

Ne vidim fore. Fora netbookov je, da imaš lokalno kadarkoli dostop do podatkov, pri tem pa ti ni potrebno sabo vlačiti 50 kilsko kišto. Sej net je kul in vse, ampak če ga ni, nimaš ničesar. Kar pa naredi vse skupaj dost useless samo po sebi. Tko pa z netbookom lahko delaš praktično vse kot na veliki kišti, imaš vedno sabo podatke in možnost dostopa do interneta al žično al pa brezžično.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Yaqwsx ::

mogoce bojo pa meli netbooki lep dizajn, pa bo jih folk samo zato kupoval :))
ce applu to uspeva zakaj ne se njim :P

Icematxyz ::

Se pa zaradi tega obeta razcvet dostopnosti do interneta v različnih lokalih in drugih točkah. Še v cerkvah verjetno?

To pa je tudi nekaj?

Lion29 ::

sej ce si bi kdo vzel cas in dejansko pogledal posnetek bi jim stvari bile malo bolj jasne...

sicer si je pa s tem zdaj se veliko prezgodaj za belit glavo
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

arjan_t ::


Naj nekdo, ki že ima Google Wave, odpre wave.google.com v IE8, pa bo videl zakaj je tip bleknil glupost prve klase.


zakaj? a misliš da niso v ie-ju testirali?

poweroff ::

Sam... že zdaj maš OSe na teh netbookih ko delajo to vse. Kdo je tista ciljna skupina, ki bi kaj pridobila če bi se prisilno obesila online s tem?

Zadnjič mi je Gandalf kazal telefon z Androidom. Kar me je fasciniralo je to, kako je celoten telefon integriran z internetom oz. Googlovimi storitvami. Vgrajen lokacijski servis stalno sporoča tvojo lokacijo. In se ti tvoj status v IM in socialnih omrežjih (lahko pa tudi na blogu) stalno updata. Vidiš zanimiv motiv - ga slikaš, in z enim klikom uploadaš na Twitter. Posnameš video - klik, je že na Youtube. Dobiš nov mail preko GMaila - hop, je že pri tebi. Itd.

Enako se seveda da tudi z drugimi telefoni, vendar je bistveno bolj komplicirano in traja dlje časa.

Zdaj, kdo je ciljna skupina. Študentje in mladina, jasno. Oni "morajo" redno updatati svoj statuss na FB, prebrati vsak mail, posneti vsako bedarijo in jo poslati na web... Čez 5 let bodo odrasli (recimo, no) in šli v službo. In bodo navajeni na skupinsko delo s pomočjo teh Googlovih storitev.

Hoteli bodo brati maile na telefonih, si med sabo pošiljati slike novih izdelkov, itd. preko zaprtih skupin na YouTube, Flickerju, itd... skupinsko urejat dokumente. Itd. itd.

In firma bo začela to uporabljati. Če ne uradno, se bo pa vzpostavil vzporeden ekosistem in firma bo sčasoma videla, da je to fino vključiti v "uradni" IT.

V bistvu je tole prav peklenski lock-in. Danes namenjen zabavi, jutri skupinskemu delu, pojutrišnjem pa že na voljo na enterprise nivoju. Poleg tega je pa free, pa še odprtokodno, torej že mora biti kul, ne?

gruntfürmich
old school: svoj os, svoj komp, svoji programi, FF za v net.

World domination, LOL! To, da ima Microsoft 95+% delež, te pa ne moti? Pa da imaš na svojem računalniku programe, ki pravzaprav niso tvoji?

Daj no.

axee:
Vem da je še developer build ampak useno, NOBENE kontrole nad ničemer.

A pri Microsoftu jo pa imaš?
sudo poweroff

gruntfürmich ::

matthai: mal sem še mogel uključit strahu zraven:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Dr_M ::

Kaj pa ce ne uporabljam mailov? Niti FB? Ne dajem sranja na YT? :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gruntfürmich ::

potem bo google use sile napel da ti bo spral možgane da boš začel to uporabljati :D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Dr_M ::

No vidis, MS ni tako vsiljiv. Ja seveda, hocejo da uporabljas njihove izdelke, ampak ti ne perejo tako mozganov oz tudi ce bi jih hoteli, so ljudje ze nekako odporni na MS pranje mozganov.
In ja, pri MS izdelkih imas nadzor nad vsemi svojimi podatki.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

axee ::

Vem da je še developer build ampak useno, NOBENE kontrole nad ničemer.

A pri Microsoftu jo pa imaš?


Ja! Vem katere komponente so v računalniku, kaj vse je prižgano, obremenjenost, hitrost povezave in ostale network informacije, resolucija, to so samo prve stvari, ki jih ni v ChromeOS in so meni nujne. O sistemu ne vem NIČESAR. Vse, kar imam pred sabo so zavihki in app menu. Boš rekel da Microsoft ne ponuja malce več? :D

karagoth ::

Pa sej ni menda treba vsakemu posebej povedat da je to OS za mase, tiste povprečne mase ki ne vejo in nočejo vedet kak program rabijo za kaj, samo hočejo da dela. Mene tale kampanja/produkt zelo spominja na apple izdelke, kupiš kišto za katero so rekli da je računalnik in maš not vse kar se ti zdi da mora imet računalnik, pa nikoli in nikdar ni treba vedet kaj računalnik je.

Definitivno ni za hardcore uporabnike, je pa za večino ostalih, v teoriji vsaj.
Js tega nebi mel, ker hočem vedet kje so moji podatki in kaj poganjam na kompu, bi pa blo za vso ostalo familijo ki ne rabijo nič razn neta.
Sicer odpade misel da bi se karkol o računalnikih naučili, ampak je izogibanje učenju današn cajt nekak trend.

poweroff ::

Ja! Vem katere komponente so v računalniku, kaj vse je prižgano, obremenjenost, hitrost povezave in ostale network informacije, resolucija, to so samo prve stvari, ki jih ni v ChromeOS in so meni nujne.

Haha, ti si pa optimist. Za razliko od Microsofta, boš tukaj zelo natančno lahko vedel VSE o sistemu. Celo izvorno kodo boš imel. No rootkits and malware, buddy!


Problem je nekje drugje. Problem je, da tukaj nimaš pod kontrolo svojih podatkov, ker bo vse v oblaku. Pri Microsoftu je sicer podoben problem, ker nimaš kontrole nad programsko kodo in posledično dogajanjem na računalniku. Poleg teg te Microsoft zafrkne z zaprtimi formati, ampak to kar počne Google je še korak naprej.

Večina ljudi pa bo seveda videla "ej stari, tole lahko brezplačno uporabljam" ter "hehe, odprtokodno je, ziher je kul".
sudo poweroff

Dr_M ::

Ni vse zastonj, kar je brezplacno. :)

Kaj se bo zogdilo cez npr 10 let... Vsi tisti, ki sedaj podpirajo razne odprte kode in google, bodo govoril; Pa sej MS niti ni bil tako slab, ampak jebg, zdaj je ze prepozno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

techfreak :) ::

Dr_M: Kaj je narobe z odprto kodo? Je že boljša od zaprte kode. Korporacije pa tako želijo ljudi prikleniti nase, naj bo to Google ali pa MS.

Mavrik ::

Matthai: Saj to je vse kul, sam to ŽE MAŠ. Že maš lep Linux gor ko ma browser in to vse delaš, s tem da stvari ko dejansko rabijo OS APIje delajo toliko hitrejše in bolje kot pa nekaj zawrappano boljše. Kaj je tista prednost?

Edina kar jo jaz vidim je podpiranje nesposobnih razvijalcev, ki ne znajo drugega kot JS ovit v kak framework.
The truth is rarely pure and never simple.

Pyr0Beast ::

Ljudekom je to všeč, ker je zadeva (Teoretično) no-brainer. Kar pa ne pomeni nujno, da bo vse delovalo, temveč, da te 'OS' tretira kot idiota.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dr_M ::

Kaj je narobe z odprto kodo?


Z odprto kodo ni nic narobe, dokler ne gre za OS. Programje mi je pa malo bolj usec.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Icematxyz ::

Če ne drugače glejte na vse skupaj kot na novo linux distribucijo ki pač se je specializirala za cloud computing.

Glede zasebnosti pa tako. Najprej prvih 200 milijonov ki glede tega nima pomislekov. Potem pa pač počasi še kakšne nove rešitve pa morda še skeptiki in tisti ki zasebnosti ne dajo.

Treba je pa vedeti da ta meja "zasebnosti" dan danes se začne že pri ISP. Kjer preprosto nekdo če podatke uredi v smiselno obliko ve o tebi več kot ti sam o sebi.

Pa ni treba za to iti sploh dalje od lastnega ISP. So seveda načini kako to omiliti. Ampak to počne promil od promila od promila od promila ljudi.

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

Celo izvorno kodo boš imel.
pa jo boš imel res? al boš imel tisto izvorno kodo, ki ti jo bo google hotel pokazati.to je tako kot bi trdil da je apple kul, ker ima odprt kernel, pri vsem skupaj pa pozabil da je grafični vmesnik zaprt. Matthai, sam veš kako je z vrivanjem malwarea v compiler - in ti tudi source nč ne koristi, če ti compajler vrine malware - tukaj bo pa vse skupaj teklo na nekem oddaljenem sistemu, za katerega ne boš mel pojma kaj se na njem dogaja.
Saj to je vse kul, sam to ŽE MAŠ

mavrik nimaš - ti boš dobil računalnik, ki bo kot TV - nastavil si boš username pa pass in boš delal - nikoli več ti ne bo treba skrbeti za update&upgrade - stvar bo samo delala, tako kot danes dela gmail. na netbooku moraš še vedno novo verzijo linuxa ali novo verzijo winsev naložit, še vedno si moraš neke appe inštalirat. na FB je to mnogo lažje, pa vse je kompatibilno, ... imagine
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google naročil 60.000 prenosnikov Cr-48

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
298327 (7156) PrimozR
»

Chrome OS prihaja letos in prihodnje leto

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3210113 (7783) opeter
»

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
15814819 (10351) Okapi

Več podobnih tem