» »

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske

1
2
3 4

lymph ::

Hear my word, Chrome OS bo zamenjal NAM VSEM trenutne OSje.

Pozabljate, da Google ne razvija sistema za trenutno stanje, ampak stermi v prihodnost in jim je cilj dobiti čim večji market share.

Torej, kaj sploh je prihodnost?

1. Dostop do vseh aplikacij, ki jih potrebujemo KJERKOLI.
2. Hiter dostop do teh aplikacij.
3. 100% mobilnost.

Vse to omogočajo netbooki+ cloud. V parih letih ne bomo več imeli nasnetega photoshopa na računalniku, da bi urejali svoje datoteke. Namesto tega bomo uporabljali WEB photoshop in urejali datoteke na Google drive.

Samo pomislite, kaj je boljšega kot popolen in takojšen dostop do vseh svojih aplikacij, iger, projektov KJERKOLI, KADARKOLI.

To nam bo Chrome OS omogočil. In to bo uničenje Windows.

Sam ne maram smeri v katero se razvija Google. Ampak v to smer gremo, hočemo ali pa ne.
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

BigWhale ::

Hear my word, Chrome OS bo zamenjal NAM VSEM trenutne OSje.


Ne. Ne bo.

Zato, ker so stvari, ki jih ne bo imelo smisla dajati 'v oblak'.

smash ::

google počasi privija ogenj loncu, v katerem vas kuha - žabe

hook ::

@arjan_t:
Sej mogoče se motim, ker me ChromeOS v praksi ne zanima (zgolj teoretično) ...ampak kje točno bodo ti podatki shranjeni?


na SSD-ju?


Kot že rečeno, se nisem poglabljal v design ChromeOS-a, ampak kolikor sem zasledil, bodo *vse* aplikacije spletne -- ergo, tudi *če* bi imel podatke na SSD, ni na SSD aplikacije, ki bi z njimi kaj počela.

Bolj mi je všeč rešitev, ki bi temeljila na SocialDesktop + RDFa, kot jo je med drugimi izrazil starosta interneta Steven Pemberton

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hook ()

arjan_t ::

ja ampak imaš api-je ki ti omogočajo shranjevanje podatkov in delovanje v offline načinu, SSD bo služil samo za cache

Okapi ::

Sej net je kul in vse, ampak če ga ni, nimaš ničesar
Kot če zmanjka elektrike. Zadeva je pač delana za prihodnost, ko bo dostop do neta nekaj samo po sebi razumljivega. Kolikokrat se recimo zgodi izpad mobilne telefonije? Čez recimo 10 let bo mobilni net povsod, 24/7, enako zanesljiv, kot je danes elektrika, in dovolj hiter za normalno delo. Podatke boš pa še vedno lahko shranjeval na SSD, ključku usb ali kakšni pomnilniški kartici ali kjerkoli pač.

O.

darksamurai ::

Nobena resna firma z razvojnim oddelkom (ciljam predvsem na strojništvo) ne bo uporabljala cloud computinga. Sploh pa ne googlovga. Mogoče bojo tajnice priklopljene na neke vrste INTERNI cloud, to je pa tudi vse. Da bi pa en strojnik lavfal web verzijo catie, solidworksa... si pa ne predstavljam. Mogoče bi ob mukah nekak šlo, če bi naredili nekakšen web remote desktop. Kakšne bi pa bile koristi tega? Da sploh ne govorim o odzivnosti cloud sistema. Že lokalni bi bil počasen, internetni pa sploh.

Obdelava filmov bi bila tudi poglavje zase. Za prenos filmov bi ob ekstremno hitri povezavi še vedno potreboval več časa. Za eno obdelavo bi porabil več računske moči, kot jo potrebuje 1000 tajnic. Google ima veliko denarja, vseeno ga pa čez 20 let ne bo imel toliko, da bi pokril samo 50% trenutnih računskih zmogljivosti desktop računalnikov. Da o stroških vzdrževanja in energije sploh ne govorim. Kaj pa zanesljivost sistema?

Cloud bi bil mogoče primeren za 70% populacije, za več pa definitivno ne. Vedno bojo potrebe po klasičnih sistemih. Matthai za študente FDVja in FFja bi takšna stvar zadostovala, za študente strojništva in gradbeništva pa definitivno ne. Tudi študentje računalništva si s tem ne bi mogli kaj veliko pomagat. Upam, da bojo bodoči študentje znali še kaj več, kot web development.

Cloud ima vsaj toliko slabosti, kot ima prednosti. Če ne prej, bo pa v tem obdobju linux pridobil ogromen tržni delež, ker bo MS verjetno sledil množici.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Strah pred oblakom je tak kot strah pred bankami in kreditnimi karticami. Matthai in kakšen njemu podoben verjetno denar hrani v domači blagajni in plačuje samo z gotovino, drugi pa smo si preračunali (ali verjamemo tistim, ki so to preračunali), da so prednosti bank in kreditnih kartic mnogo večje od njihovih slabosti.

O.

Lion29 ::

verjetno folk tut mejlov ne posilja?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

darksamurai ::

Okapi predvidevam, da nisi ekonomist. Trenutni finančni sistem je tako popolen, da brez kolapsov sploh ne more delovati. Da ne omenjam raznih hipotekarnih in podobnih kreditov... Monetarni sistem je pa sploh zgodba zase.
Upam, da bo še naslednjih 80 osnova papirnat denar. Posledic finančnega sistema brez fizičnega denarja se boš zavedal nič prej kot takrat, ko bo prepozno.

Posameznikov, ki opozarjajo na probleme tako ali tako masa ne posluša, dokler ni prepozno. Tako je bilo in tudi žal še vedno bo.

Zgodovina sprememb…

G-man ::

Nič kaj preveč fajn mi to ne diši. Sicer vidim, da v nekaterih primerih je to idealno ampak, da se človek tako zaupa eni firmi... :| Ne vem, no. Zelo tragična zgodba bi bilo to, da je pravzaprav prosto programje odigralo ključno vlogo pri tem, da uporabniki nimamo nadzora nad svojimi podatki.

Icematxyz ::

Nobena resna firma z razvojnim oddelkom (ciljam predvsem na strojništvo) ne bo uporabljala cloud computinga.


To sploh ne drži. Ker že to uporabljajo. Glede Google pa se gre samo za to kako bodo zadeve nastavljene. Centralizirano ali decentralizirano. V primeru decentralizacije je mogoče doseči točno toliko zasebnosti kot je želimo.

Zgodovina sprememb…

ALT ::

Haha, ti si pa optimist. Za razliko od Microsofta, boš tukaj zelo natančno lahko vedel VSE o sistemu. Celo izvorno kodo boš imel. No rootkits and malware, buddy!


no rootkits? saj se hecas ne?

The term rootkit or root kit originally referred to a maliciously modified set of administrative tools for a Unix-like operating system that granted root access.


ze ime je dobil zaradi unixa, torej tudi opensource linuxa. izvorno kodo bos imel = no rootkits and malware? i dont think so.

jakaspaka ::

Preberte si tale post, preden primerjate ChromeOS z ostalimi OSi.

why-google-chrome-os-has-already-won


This is a winner, but on a new field.

r0ker ::

ta koncept bo MORDA dober v višje razvitih (kar se i-neta tiče) državah. pa še tam ne pridejo vsi v poštev.
za kaj takega potrebuješ non-stop dostop do interneta, zelo primerno omejen dostop če se povežeš preko mobitela, primerno pasovno širino, i-net latency...................... torej nam v šolah na eduroam ne pride v poštev, cyber kafei limitirajo....................... le doma pride prav.
in kaj imamo od tega? :D
matthai ti pa se nočeš priznat da "no rootkits" in ostale tvoje bedaste izjave niso na mestu kaj? OS v cloudu primerjaš v windowsi? očitno sem te precenil v preteklosti
jakaspaka med drugim tisti v tvojem linku govori, da windows 7 dela nekaj kar sploh ne potrebuješ... name 1 and compare it to (any) other OS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r0ker ()

clix ::

Meni se zdi sistem zaanimiv kot sekundarni OS, ko na hitro rabiš samo net.

poweroff ::

Celo izvorno kodo boš imel.
pa jo boš imel res? al boš imel tisto izvorno kodo, ki ti jo bo google hotel pokazati.

Jaz mislim, da boš imel izvorno kodo, ampak samo tistega kar bo na netbooku. Ne pa tudi tistega, kar bo v cloudu, kar je pa ključno. Zato je to, da je ChromeOS odprtokoden pesek v oči.

Sicer pa mislim, da je cloud computing en tak hype, kot je bil pred 30 leti mainframe.

Cloud je za veliko stvari sicer koristen, ne pa za vse. Zadnjič sem govoril z nekimi britanskimi vladnimi uradniki in so rekli,da sicer oni nameravajo postaviti en government cloud, ampak ni šans, da bo to privatna zadeva. Celotno infrastrukturo bodo imeli pod lastnim nadzorom. Okapi tega izgleda ne razume in se verjetno čudi, kako neki so Britanci tako glupi, da ne outsourcajo clouda na Kitajsko...
sudo poweroff

darksamurai ::


To sploh ne drži. Ker že to uporabljajo. Glede Google pa se gre samo za to kako bodo zadeve nastavljene. Centralizirano ali decentralizirano. V primeru decentralizacije je mogoče doseči točno toliko zasebnosti kot je želimo.


Jaz imam v mislih pravi cloud computing. Kdo od inženirjev sploh uporablja CAD programe na cloudu? Sicer imajo svoje workstation mašine,... preko strežnika se avtomatsko naložijo samo uporabniške nastavitve in programi, ki pa se, kot sem rekel poganjajo lokalno. Pri vseh večjih podjetjih imaš na voljo dve svoji mapi (lokalno in na strežniku). Te dve mapi imaš na voljo poleg službenih map na strežniku. To pa vseeno ni pravi cloud, ker se programi poganjajo lokalno. Sploh pa imaš nad podatki bistveno več kontrole, kot pa na googlovem cloudu.

Zgodovina sprememb…

arjan_t ::


ze ime je dobil zaradi unixa, torej tudi opensource linuxa. izvorno kodo bos imel = no rootkits and malware? i dont think so.


verjetno bolj zato:
ob vsaki spremembi na root particiji se bo sistem na novo namestil

823483 ::

Tole je pa res huda zasnova :D.
Sem že pred nekaj meseci gledal razne "leake" namizij Chrome OS-a, kjer je stvar izgledala kot winodws s Chrome krogom namesto Windows zastavice. Te "leaki" so se spet izkazali za neresnične in to me veseli.

Tole je bo ubijalska stvar za Netbooke. OS brez vsega neuporabnega smetja, vse kar rabiš imaš gor. Hočeš napisati spis, ipd.-na voljo so Google Docsi in pa Microsoft office 2010. Med spisom rabiš nek prevod. Hitro skočiš na google translate,...

Šele zdaj prihajajo aplikacije, ki jih je google skozi leta razvijal, do pravega izraza. Kako ubijalska bo šele kombinacija z Waveom :).

Računalnike, ki bodo opremljeni s Chrome OSom si predstavljam nekako takole:
-Intel Atom(mogoče posežejo po kakšnem ARMu, Snapdragon bi tudi prišel v poštev)
-vgrajen 3G modem, z nakupom se sklene še naročniško razmerje z lokalnim ponudnikom telefonije(tukaj se opazi pravi pomen tistih googlovih izjav, ko je razlagal, da hoče narediti eno samo svetovno mobilno omrežje)
-WLAN
-par giga SSD, za zasebne zadeve, nastavitve vezane na določen računalnik, offline shrambo ko ni signala, cache,ipd.

Čez par let se bo verjetno vse združilo s Androidom, ampak o tem še ne bi upal soditi, je prekmalu. Se pa opazi elemente Applovega načina programiranja OSa za iPhone(močna vezava na browser).

Google je pravzaprav strašljiv. V zgodovini je naredil že mnogo potez, ki so se izdele neumne, neprofitabilne,... Fascinantno pa je, kako vse to zdaj povezuje in razkriva zgodbo. Za tem stoji nekaj genialnih mastermindov, ki lahko storijo praktično karkoli. Denarja jim ne manjka.

Google bo mastodont kakršnega svet še ni videl. In prvi pravi Big Brother. Čas je napočil...

Hexx ::

samo upajmo da google na bo izkoriščal položaja

823483 ::

samo upajmo da google na bo izkoriščal položaja

Oh, seveda bo.
Lahko pa upamo, da ga bo v čim manjši meri.

Okapi ::

Cloud je za veliko stvari sicer koristen, ne pa za vse.
Evo, klasičen Matthaiev slamnati mož. Kdo je kje rekel, da je cloud dober za vse? Kreditne kartice tudi niso dobre za vse, moj krajevni dealer jih še kar noče sprejemati. Pa zaradi tega ne izkoristim vsake priložnosti, da bi razlagal, kako nevarne in škodljive so in da je vse treba plačevati z gotovino (ki jo seveda hranimo doma, varno skrito v jogiju, ker bankam pač ne gre zaupati, še zlasti ne zasebnim zaprtokodnim).

pravi pomen tistih googlovih izjav, ko je razlagal, da hoče narediti eno samo svetovno mobilno omrežje
Tole bo skoraj nujno, ali nekaj temu podobnega, ker dejansko pa bo problem, če boš s takšnim prenosnikom šel po svetu in boš moral plačevati astronomsko drage prenose podatkov pri različnih tujih ponudnikih.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

823483 ::

Tole bo skoraj nujno, ali nekaj temu podobnega, ker dejansko pa bo problem, če boš s takšnim prenosnikom šel po svetu in boš moral plačevati astronomsko drage prenose podatkov pri različnih tujih ponudnikih.

O.


Točno tako, ja. Konec žic in geografskih omejitev. Če se danes meja med internetom zdi zabrisana je takrat očitno ne bo več...

marS ::

...velikopotezne zadeve vedno mutirajo v nekaj tretjega...tudi ta bo....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Highlag ::

Nimam nič proti programski opremi, ki se sama posodablja in podobno. Me pa moti, da podatki niso še na mojem lokalnem disku. Kaj se bo zgodilo ko se oblak utrga? Poplave? Sploh ker se to še ni zgodilo.... :|

Malo me že muči, da ne vem za nobeno orodje, ki bi mi naredilo varnostno kopijo googlovih emajlov. Pa še česa. Pa ne mislim na Imap. Mislim na orodje, ki bi znalo po potrebi emajle restavrirati nazaj na Gmail.. in ostale servise, ki jih Google ponuja.
Never trust a computer you can't throw out a window

zee ::

@Highlag: backup emailov na Gmailu si lahko naredis tako, da jih zloudas preko POP3 protokola in nato po potrebi znova nalozis na server.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

win64 ::

@Highlag: backup emailov na Gmailu si lahko naredis tako, da jih zloudas preko POP3 protokola in nato po potrebi znova nalozis na server.

Kateri protokol pa omogoča nalaganje pošte nazaj na strežnik?

In ni že danes mogoče bootanje v 7ih sekundah z ssdjem pa malo tweakanim operacijskim?

ALT ::

verjetno je, ampak ne do popolnoma zagnanega sistema (da se pokaze ozadje OSa se ne steje kot popolni boot), pa ce odstejes se cas, ki ga porabi bios/raid kontoler. sicer pa se mi zdi da je vseeno ce je 7s ali 15, glavno da ni 1min ali vec odkar kliknes power-on do tega, da se zadeve v OSu nehajo nalagati in je pripravljen na uporabo.

Macketina ::

Super, vsi meili, vsi dokumenti, vsi kontakti, slike, posnetki, _vse_ osebne informacije...

... zgolj eno geslo dalec.

Nikoli, hvala.

Pyr0Beast ::

verjetno je, ampak ne do popolnoma zagnanega sistema (da se pokaze ozadje OSa se ne steje kot popolni boot), pa ce odstejes se cas, ki ga porabi bios/raid kontoler. sicer pa se mi zdi da je vseeno ce je 7s ali 15, glavno da ni 1min ali vec odkar kliknes power-on do tega, da se zadeve v OSu nehajo nalagati in je pripravljen na uporabo.
Ajajaj. Pa še to pa še uno odšteješ. pa uno ...

Nekam veliko spregledujete resne probleme takih sistemov. Image se bo moral prenesti iz mreže namesto iz medija. Tukaj ni nobene prednosti v boot-u. Pravzaprav je to še slabost. Kaj če zadeva ne najde strežnika ali pa ta preprosto dol pade ?

Je mnogo ceneje, hitreje in udobneje imeti disk v kompu, ki ga pravtako uporabiš za boot.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mr.B ::

Zgodbe so isto s cloud sistemi, najemi opreme, licenc itd. Problem ni stranka. Problem je sistemska hiša, ki to stranko podpira. Ker taka hiša odmre zelo hitro, saj nima dela, ne denarja za podporo. In vse skupaj, taka sistemska hiša zapakira v bac bav zasebnost, itd, in potem se vodstvu zdi poslušanje informacijske pooblaščenke, še celo nekaj smiselnega.
Sistemska hiša, oziroma domači mojster, ki je podpiral neko stranko, pa magar za 100EUR na mesec, se zaveda, da sedaj stranka ne bo poklicala več nega, in rekla backup ne dela, pa bo lahko nekdo računal dve uri. NE , Ostali bodo le PC-ji. Pri najemu, itd po pogodbi to skrbi Ponudnihk storitve. In ne more računati 2 uri odpravo težav z backupom. To je bilo plačano z mesečnim najemom, in je del pogodbe, vključno s penali.
Glejga PC-ji. Kaj je problem pri PC-jih. To da uporabnik serje po PC-ju, pa seveda rečeš, glupi Microsoft, ali kdorkoli je kriv, samo da ni stranka. Sedaj se tega losaš tako s stroški nabave strojne oprem, saj ima tisat kišta vse kar rabi, da se konektira na svoj virtualni deskotp, itd. Če pa hoče kdo boljše, itd, mu nihče ne preprečuje , da not vstavi ta novi SSD svoj priljubljeni OS, itd. S tem se delodajalec ne ukvarja. Reče samo ali dela preko odobrenega OS-a dostop do virtualnega desktopa. In če je odgovor DA!, se stroški delodajalca zaključijo, drugače pa naj uporabnik sam plača servis ?
Ali ste slišali za temo vitualiziranih PC-jev (vmware). Veste uno varianto, delate, se odklopite,in delate doma v offline, se priklopite, in v ozadju se vse sinhronizira. Spet se s samim pc-jem nič ne ukvarjate. Če pa kaj ne dela, reče podpora, kliknite F12, aha network boot, dump image. Reboot, log on. Ali sedaj dela ? Da verjetno da bo delalo. Ves ostali čas, je zapravljanje na račun služenja raznih sistemskih hiš. Saj če nebdelalo, se tisto škatlo, kot se bo imenoval računalnik, pošlješ na servis. Uporabnik pa nima kaj pizditi, saj pc ni njegov, in namenjen njegovi privatni sado mazo zadevami, saj je računalnik v lasti delodajalca, in delodajalec plača tako za ure kot tudi za računalnik.
Neki hardCore uporabniki z workstation zadevami. Ja pa kaj. Koliko krat pa srfate po netu pa nameščate, pa vse bolj počasi dela, itd.. Workstation ima dostop do datotečnega sistema, do SAN diskov, in dostop do virtualnega desktopa. Sedaj pa mi objasnite, kaj več rabi nekdo ki dela za tako delovno postajo. No spet bo kak FDV-jevc & Informacijski pooblaščenec začel trditi, da je potrebno poskrbeti za dobro počutje in družabnost delovne površine. Da z državnim denarjem, khm mojim denarjem nebi. Da če imaš ogromne faile, in razvoj, verjetno ne boš pumpal preko interneta. In zgodba ni namenjena takim uporabnikom. Namenjena je recimo 300k uporabnikom javne uprave, ki edino kar delajo producirajo papirje, za opravičitev svojega obstoja. Kaj mislite, koliko podjetij, ti IKT tehnologij, bi zaprlo svoja vrata, če bi se kaj takega zgodilo v državni upravi. Seveda bo vsaka taka hiša zaposlila še kakšnega Doktorja tipa JL, da bo butcem nakladal o informacijski varnosti, zasebnosti, itd. Popoldan , ko bi le samo popoldan ne na račun davkoplačevalcev, vsi facbookali, googlali, msn-jali...
Stroški najema so za stranko cenejši. Licenciranje, recimo MS-ja je v najemu bistveno ceneje, kot kakršni koli najem licenc. Še MS slovenija ima zaradi tega probleme, ko je lahko vsako podjetje ucuril za bajne pare, sedaj pa mora prodajati Service provider licenciranje, ki se drugačno ovrednoti. Kaj šele recimo kakšna varianta BizzSpark Hosting partnerstvo.
In vse skupaj se, ne boste verjeli, vrednoti kot direktnio stošek stranke, torej manj državi. Kakšna amortizacija, itd....
Kaj pa zasebnost. Ma kaj z njo. Linija je itak VPN, IPSEC, HTTPS. Dostop do PC-ja, kot takega ima, toda ali ima User name in Password ? Verjetno ne, ker če ima karkoli kriptirano, pa nepravilno spremeniš geslo, se certifikat, s katerim si kriptiral zadeve, avtomatično devalidira, to velja vsaj za MS, ker je kripto stor uporabnika kriptiran z uporabniškim imenom in geslom.
Kaj pa backup. Vedite, vsak resni ponudnik teh storitev, torej ne domači mojster, ne beckupira na file nivoju, ampak kompletni storage. Torej ponudnik ne rabi imeti nikakršnih dostopov do mašin, in datotek. Toliko o varnosti. Pa verjetno tako dobrega backupa nimate tudi v samem podjetju. Penali, pa so itak del pogodbe.
Pri nas v Sloveniji, ko bo nekdo z dovolj dobro infrastrukturo, in ne domači mojster, nastopi na trgu, boste videli, kako se tem streže.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

noraguta ::

Zadnjič mi je Gandalf kazal telefon z Androidom. Kar me je fasciniralo je to, kako je celoten telefon integriran z internetom oz. Googlovimi storitvami. Vgrajen lokacijski servis stalno sporoča tvojo lokacijo. In se ti tvoj status v IM in socialnih omrežjih (lahko pa tudi na blogu) stalno updata. Vidiš zanimiv motiv - ga slikaš, in z enim klikom uploadaš na Twitter. Posnameš video - klik, je že na Youtube. Dobiš nov mail preko GMaila - hop, je že pri tebi. Itd.

nokia ima podoben suite ki se mu reče ovi. ms se gre nekaj podobnega z live.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Looooooka ::

jezus kristus.
jst sm v osnovi microsoft fan...ampak.
ne uporabljam hotmaila...na k. mi gre vse za kar se rabi microsoft .NET password...microftov TAG za telefone mi je bil vsec natanko 3 sekunde(ker sm potem ugotovil, da ma microsoft.com cez vse linke)...in za google si mislim cist isto.
Vse lepo in prav da majo svoj softwave...pa da so "open"(microsoft je kar se mene tice tud open...za vecino samplov in programov majo SDK in zadnje cajte celo source).
Ampak to, da ste vsi FULLLLL(kot ovce) navduseni nad CEMRKOL, ki ze v osnovi rabi nek ACCOUNT na TUJEM strezniku(pa tud ce bi bil to najdi.si) se pa men zdi absolutno debilno.
Tle se ljudje leta in leta kregajo o internet protokolih...o tem kako je vse unsecure in kako je za vsako pizdarijo treba uporabljat tor....pa vse buge popravt...pa source kodo dobit od windowsev, da ja ne bo not backdoorov.POL pride pa ena firma 2-3 smrkolinotov...ste jim pa po 1 letu pripravljeni skor poslat svoje neoprane spodnje gate sam zato, ker jih je zanimala konfekcijska stevilka vasih nogavic.Vse kar nardijo je SUPER COOL in sploh je vsak stvar(ki sploh ni inovativna) THE NEXT BEST THING.
Niste resni.

darksamurai ::

Looooooka mogoče pa boš čez nekaj let postal linux fan, ker je to edini OS, pri katerem imaš 100% zagarantirano "tradicionalno delovanje" (brez clouda) računalnika (vedno se bojo našle klasične distribucije). Pozabil sem še omenit BSD... Kar pa se MS in Apple tiče, je pa vprašanje.

Kot je že bilo rečeno: za to je umrl đizs krajst? ;((

Resnično upam, da ne bojo čez 100 let slovenski otroci peli; google ovčice pasel, lepo žvižgal... (priredba pesmi Izidor ovčice pasel). Če pa bojo pa tudi ok, ker bojo vsaj skapirali, kakšne neumnosti so delali.

Žalostno je, da se še na slo-techu ne zavedajo pomena varovanja osebnih podatkov in pomena zasebnosti. Za vse kar so se borili v francoski revolucijo, se bojo ovčke prostovoljno odrekle.

Lonsarg ::

Ne vem od kje tebi da se ne zavedajo. Preberi si vse poste v teli temi, večina ostro proti.

Gregor P ::

No, saj v bistvu so se Američani, kjer je Google doma, za to borili že pred Francozi:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Phoebus ::

Problem je, da se bo to prej ali slej znašlo v enterprise.
Vodilni ljudje na odločujočih položajih niso nujno ljudje ki poznajo ozadje in ki jim je jasno za kaj se gre- vidijo samo da je "pri nas" treba kupovat nov hardever in ga vzdrževat, pa treba je vlagat čas v vzdrževanje softvera ki laufa na njem, pa treba je skrbet za backupe,...- kar ni niti približno poceni.

Potem pa je kaka vodilna oseba še v monitorju (monitor je pač "strokovni" časopis za mase...) prebrala še kako oh in sploh kul so vse te oblačne storitve, pa da je splošna budalaština vlagat v svojo infrastrukturo. Tam so pa ja "največji strokovnjaki v sloveniji" in bodo že vedeli zakaj tako pravijo.

Žal je tako v realnem svetu.

Okapi: v podjetjih (enterprise) imaš računovodstva ki še kako bdijo nad denarnimi tokovi. Iti v firmi na oblak in opustiti vse pri sebi je tako kot imeti firmo brez računovodstva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

Okapi ::

Veliko podjetij računovodstvo outsourcea. Tudi največja podjetja pa poslujejo s pomočjo bank.

O.

Phoebus ::

Okapi: saj mala podjetja tudi IT outsourcajo.

Pyr0Beast ::

Saj če nebdelalo, se tisto škatlo, kot se bo imenoval računalnik, pošlješ na servis. Uporabnik pa nima kaj pizditi, saj pc ni njegov, in namenjen njegovi privatni sado mazo zadevami, saj je računalnik v lasti delodajalca, in delodajalec plača tako za ure kot tudi za računalnik.
Saj PC ne crkne 2x na dan.

Hw je podležen okvaram. SW se pa tudi ne nalaga dnevno.

Stroški najema so za stranko cenejši.
Hja. Potem smo samo še korak stran od suženjstva googlu.

Pravzaprav se google lahko gre 'dumpat' cene samo da vsa konkurenca pocrka. Kaj boš pa potem ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mr.B ::

Tehnologija je danes tako kot se je začelo z virtualizacijo. Danes ravno zaradi cene HV opreme, veliko podjetij ima virtualizacijo. Edini ki so se in so bili proti, so bili ravno tisti, ki so prodajali HW&SW, hkrati pa so bili tudi sistemska podpora podjetju.

Zasebnost je pri nas tako aktualna, kot govorjenje o nadzoru, ga ni, in ga tudi nočejo imeti, ker potem se da celo kaj dokazati, do takrat pa so lahko samo neke špekulacije o nečem tretjem.

Ponudnik stortve nima dostopa do tvojih podatkov, razen če obvlada prestrezanje IPSEC/HTTPS/L2TP prometa, in ima par MW procesorkse moči, da ti 256 bitni AES ključ dekripta on the fly. Vediti Jože ravno ni toliko pomemben.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

Pyr0Beast
Gogle ni edini, ki nudi kompletno virtualno pisarno. Ponudil bo/naj bi najcenejši strošek za izvajanje takih storitev.
Malo brskaj po slo-techu, pa boš opazil, težave z virusi, backdori, pa stvarmi, ki jih format reši. Kaj misliš da je linux toliko bolj varen ? NE varen je toliko kot je poučen uporabnik pred tipkovnico. In mnogi ti bodo lahko potrdili, da format reši marsikaj, in časovno je cenejši, kot pa da se dva dneva jeb*** s prenosnikom tajnice, ker ji je bilo fajn namestiti vse kar ti ponudi.

Stroški najema : Licence so lahko tudi do 50% in manj, ne plačuješ elektrike ne za strežnike in ne za klimo. Ne ukvarjaš se z amortizacijo, itd.. Kompletni najem ti je čisti strošek, in ga tako tudi vodiš tudi čez dve, tri, pet let...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

darksamurai ::

Mr.B glede stroškov se popolnoma strinjam, ampak niso stroški vse. Najuspešnejša podjetja, ki kaj proizvajajo se bojijo industrijske špionaže. Takšna podjetja pa veliko raje kupujejo računalnike in plačujejo elektriko, kot pa da zaupajo podatke nekemu X ponudniku. Poznam kar nekaj podjetij, kjer ravno zaradi špionaže vse stvari hranijo pri sebi. S poslovnimi partnerji si pošiljajo kriptirane maile... Kar pa se financ tiče, pa objavijo samo tisto obvezno (bilanca...).

poweroff ::

Kdo je kje rekel, da je cloud dober za vse? Kreditne kartice tudi niso dobre za vse, moj krajevni dealer jih še kar noče sprejemati.

Kdo je pa rekel, da sem jaz proti kreditnim karticam?

Sicer pa - to, da bo Google delal štalo Microsoftu mi je všeč. Linux zaradi tega ne bo nič na slabšem. Cloud-manija se bo pa tudi razpočila kot dot-com milni mehurček....
sudo poweroff

BigWhale ::

Cloud-manija se bo pa tudi razpočila kot dot-com milni mehurček....


Ne, dolocene stvari bodo ostale v oblakih. Nikjer ni videti, da se bo YouTube kaj hitro razpocil. Pa je YouTube kar precej velik oblak. :)

Nekatere stvari pac niso za v oblake, druge spet, so.

Pyr0Beast ::

In other words;
Kompi bodo še vedno žrli štrom. Še vedno boš rabil HW in še vedno boš rabil diske.
Ko se bo evforija življenja v oblakih polegla to ne bo prav nič posebnega.

Ko dobro postaviš SW, le ta deluje in ga ni potrebno tikati dalje.

Odkrivajo toplo vodo in nič drugega. Od teorije takih sistemov do danes se je samo spodbujalo potrošnike, da to bo pa tisto pravo, kot že mnogokrat do sedaj. Nič novega in impresivnega.

Taki sistemi so silno občutljivi in brez lokalnega backupa ne vredni zanašanja.

COBISS/OPAC sistem po knjižnicah je bil/je tak. Čas ga je dobesedno povozil.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mr.B ::

darksamurai , hm, si prepričan da je tvoj file server varen, da je tvoja WEB aplikacija varna. Si prepričan da imaš vsaj pribljižno tako dober IPS sistem,kot ponudnik ?, hm. Imaš vsaj kakšen program, ki ti dnevno prikaže log on statistiko za storitev/strežnik/applikacijo/fileserver, kjer je razvidno, kako in na kakšen način so dostopali do top-secret zadev.
Veš rootkitan prenosnik razvojnega geeka, ki je surfal po porn zadevah, predstavlja večji problem, kot kakršni koli varnostni mehanizem.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

darksamurai ::

Nobena stvar ni 100% varna, je pa dejstvo, da so napadi na večje sisteme pogostejši. Tudi googlov cloud ne bo varen proti vdorom. Ampak googel, kot ponudnik storitev bi takšne stvari lepo prikril. Vsaj 3/4 vdorov v gmail sistem je google prikril. To je dejstvo.

Za nekaj podjetij vem, kjer imajo v razvojnem oddelku vse kriptirano, pa še internet imajo praktično onemogočen. Dostopali so lahko le do (delo.si, dnevnik.si, 24ur.com...). Seveda zadeva ni 100% varna, je pa vseeno dobro zaščitena, sploh ker temu namenjajo kar nekaj sredstev.

Pyr0Beast ::

Napasti večji sistem je dosti lažje (glede na to koliko ljudi se bo s tem ukvarjalo) kot pa iskati luknje v majhnih sistemih.
Diverziteta je tukaj ključ.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google naročil 60.000 prenosnikov Cr-48

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
298325 (7154) PrimozR
»

Chrome OS prihaja letos in prihodnje leto

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3210110 (7780) opeter
»

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
15814815 (10347) Okapi

Več podobnih tem