» »

Tridimenzionalni fraktali

Tridimenzionalni fraktali

Mandelbrotova množica v kompleksni ravnini

Tridimenzionalni fraktal

Slashdot - Fraktali so zanimive matematične strukture, ki so pozornost matematikov pritegnile v zadnjih desetletjih preteklega stoletja, čeprav so njim podobne strukture študirali že v 19. stoletju. Za fraktalne je značilno, da vsebujejo podrobnosti pri poljubni povečavi, da so natančno ali statistično sampodobni, da so definirani rekurzivno ali pa da je njegova razsežnost večja od topološke razsežnosti. Resnejše raziskovanje se je razmahnilo po letu 1975, ko je termin fraktal skoval ameriški Francoz Benoît Mandelbrot. Prav po njem se imenuje ena izmed najbolj znanih fraktalnih množic.

Poglejmo si rekurzivno enačbo z_n = z_{n-1}^2 + c (napaka se odpravlja), kjer sta z_0 (napaka se odpravlja) in c (napaka se odpravlja) kompleksni števili. Zanimiva je podmnožica elementov { z_0 (napaka se odpravlja), c (napaka se odpravlja)}, za katere je rezultat rekurzije končen. Tako izbrana množica je žal štiridimenzionalna, zato je predstavitev nekoliko okorna. Mandelbrotova množica je njena podmnožica, kjer držimo z_0 (napaka se odpravlja) konstanten in enak 0 ter variiramo c (napaka se odpravlja), obratna izbira, kjer je c (napaka se odpravlja) določen in enak nekemu k, pa se imenuje Juliajeva množica.



Matematiki so poskušali dvodimenzionalno Mandelbrotovo množico prevesti tudi v tri dimenzije, kjer je rezultat če ne z uporabnega pa z estetskega vidika gotovo dih jemajoč. Da smo povsem matematično korektni, je treba priznati, da rezultati niso stroga transformacija dvorazsežne Madelbrotove množice v tri dimenzije, saj dveh komponent kompleksnih števil ne moremo enostavno spremeniti v tri. Prav tako so tridimenzionalni fraktali že poznana zadeva, čeprav večina ni ravno osupljiva. So pa oviro obšli tako, da so kvadriranje, ki je v kompleksni ravnini vrtenje z raztegom, zamenjali s potenciranjem višje stopnje in vrtenjem okrog kotov \phi (napaka se odpravlja) in \theta (napaka se odpravlja) v sferičnem koordinatnem sistemu. Rezultati so na meji med matematiko in umetnostjo, zato si poglejmo računalniške izrise. Več o tem.

15 komentarjev

SanAndreas ::

Kako je to lep 3D fraktal 8-O
Ali obstaja tak program za 3D fraktal?
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)

Zgodovina sprememb…

jype ::

Jeremias ::

offtopic:
Mimogrede... če imam izbrano črno temo, ne vidim enačb, saj so le te napisane v črni barvi.
Lp
Jernej

gzibret ::

He he he... Thomasov link iz ene teme v Z&T nedavno nazaj ;)

Drugače pa ti fraktali sicer so fraktali, ampak je njihov nastanek drugačen, kot pri meandelbrodtovi množici. Ti fraktali, kolikor sem pogledal linke, nastanejo s ponavljanjem oz. postopkom MRCM (Multiple Reduction Copy Machine), kateri postopek se bistveno razlikuje od postopkov izdelave fraktalov tipa "zoom into meandelbrodt set".

Drugače pa "julia set" omogoča izdelavo ne samo 3d fraktalov, apmak tudi 4 in več d "pravih" fraktalov. Ni neka novost...
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Thomasov link iz ene teme v Z&T nedavno nazaj


Ja, sem se ravno mislil obregniti. Kar naprej so ene novice, ki sledijo mojim linkom, v glavnem v Z&T.

Kar se pa tiče tele, me pa daje zavist, kako hudiča se nisem tega spomnil že zdavnaj in zgeneriral kakšno takole slikco. Preklet hudič, sem (spet zato) jezen nase.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ivanuscha ::

Tale slikca izgleda pa naravnost fascinantno.

McHusch ::

Thomasov link iz ene teme v Z&T nedavno nazaj


Ja, sem se ravno mislil obregniti. Kar naprej so ene novice, ki sledijo mojim linkom, v glavnem v Z&T.

Kar se pa tiče tele, me pa daje zavist, kako hudiča se nisem tega spomnil že zdavnaj in zgeneriral kakšno takole slikco. Preklet hudič, sem (spet zato) jezen nase.


Jaz bi bil na tvojem mestu polaskan. :)
V resnici je bila pa tale novica napisana točno 30 minut pred tvojim postom v Z&T, le objavili smo je šele zdaj.

d0rK ::

And wallpaper enthusiasts everywhere rejoice. :P

opeter ::

Kot da bi bil neki mah ali nekaj podobnega na tisti sliki. Bolj naravno izgleda (morda zaradi barv?) kot 2D fraktali.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Thomas ::

No, jaz sem ta link dal v pogovoru z gzibretom, vam pa verjamem, da ste to scimprali prej. Problem je samo v tem, da zdej zgleda, kot da sem tudi jaz prebral na Slashdotu, a nisem. Moja "filterska agentura" mi je sajt prinesla še preden je bil na Slashdototu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

Meh... link že deset dni kroži po širnem spletu in res ni treba brati /., da bi ga opazil. Praktično ni relevantega sajta, ki ga ne bi v teh dneh objavil. Eni prej eni pa malo kasneje.

korenje3 ::

tega se pa jaz spomnem. ko sem prviš dobil računalnik, sem našel programček za to 2d sliko, ki si jo lahko povečeval v neskončnost... hehe zanimiva stvar.

lmorgh ::

no, ne vem kaj lepega vidite v tej zeleni cvetači na sliki...ampak je zanimivo, da zadeva močno spominja na skelete koral.

Fave ::

Ali bi bilo možno vkomponirati še četrto dimenzijo - čas? Kako bi to sploh izgledalo?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

urban99 ::

kot youtube video :)))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Polarni zapis kompleksnega števila

Oddelek: Šola
65264 (4575) Wolfman
»

fizika pomoč nujno

Oddelek: Šola
5689 (604) ka34pe
»

Pomoc pri Kompleknih stevilih

Oddelek: Šola
262798 (2296) technolog
»

Matematika - FMF (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8710016 (7749) sherman
»

Risanje "čudnih" grafov

Oddelek: Šola
111559 (1393) blaz_

Več podobnih tem