» »

Pipin odprti termin: Latex

Pipin odprti termin: Latex

Slo-Tech - V torek, 1. februarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na Pipin Odprti termin: LaTeX. Predava Igor Kolar.

LaTeX je urejevalnik besedila, posebej pripraven za pisanje matematičnih in drugih strokovnih dokumentov. V dvournem predavanju si bomo ogledali vse potrebno za udobno delo. Pogledali si bomo vse od osnovnega oblikovanja dokumenta do tabel, matematičnih funkcij in slik.
LaTeX se veliko uporablja predvsem po tehničnih fakultetah (za besedila matematičnih izpitov na primer) in za pisanje znanstvenih člankov.


"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana. Več o legendarnemu LaTeXu pa izveste na tej strani.

35 komentarjev

dizel ::

V torek, 2. februarja -> se mi zdi da more bit 1.februar
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

minmax ::

mah ti datumi ... fixed

sankus ::

Tukaj piše 1.2.05 , tukaj pa 2.2.05

kateri datum je pravi?
a se je treba prjavt (in če, kje/kako)?

CCfly ::

1.2. in ne ni se treba prijavit.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

minmax ::

mogoče bi morali pipin odprti termin preimenovat v pipin odprti torek, da bi bilo vedno jasno :)

anyway.. latex... funny...

hruske ::

Hehe, Igor bo čist v lateksu.. :D
Rad imam tole državico. <3

CaqKa ::

kdo pa je igor?

minmax ::

caqka: part of cyberpipe team

CaqKa ::

v bistvu me je zanimalo če ima kake reference... (na stju seveda)
to da je part of CP se mi zdi povsem normalno :)

Gandalfar ::

CaqKa: niso vsi zasvojeni s s-tjem

Roadkill ::

Jest sem bil čist razočaran, ko sem spoznal, da je LaTeX ubistvu lateh... :)
Mogoče pridem, ker moram latex znat še za en izpit :)

BigWhale ::

Imeti reference na S-Tju je lahko tudi slabo... ;>

CaqKa ::

ok. potem pa se naj skriva za imenom, ki mi nič ne pove.

Loki ::

koliko vas sploh uporablja Latex kot nadomestek Offica/ Openoffica za pisanje fax porocil ipd (po moznosti tehniski fax)?

noben?

Daedalus ::

Jaz se bom po vsej verjetnosti prikazal... Se lih nekaj mučim z latexom0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

LaTeX NI nadomestilo za *Office... Je pa precej vec. :)

Loki ::

bigwhale - ?
kaj vec? sem malo gledal tisti uvajalni tutorial in ok, vidim dobre prednosti pred wordom (tut zase), ampak....

se vedno ne razumem tvojega napisanega?
mislis reci, da je latex odlicno dopolnilo *officu (npr. za formule)... ali kaj?

gumby ::

imho je latex povozil cas... z tem sem se igral pred desetimi leti in ze takrat so bila na voljo boljsa orodja

OwcA ::

@gumby: katera. Recimo specifično za fizikalne/matematične izraze.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

mte ::

Kaj je boljše od offica?
Prvo kot prvo math mode. potem je tu dosti lepši izgled strani (naredi ti v wordu profesionalno oblikovan tekst, sploh če je daljši s polno slikami), ko sem še v srednji šoli delal seminarske v wordu sem dobesedno popizdeval ker se mi slike niso hotele postavit tako kot sem hotel - isto velja za kazala - prej narediš na roke kot usposobiš word da ti ga pravilno prikaže avtomatsko..

Ni pa latex nadomestek officu - na hitro kakšno stran teksta ali dve boš res prej naredil v wordu, če te ne briga izgled.
Se pa tudi strinjam da je latex precej nepregleden in sintaksa je zapletena (dosti lažji in preglednejši se mi zdi xhtml+css kar se tiče kodiranja).

Ampak glede na to da sem na tehničnem faksu (FE) mi prinaša več prednosti kot slabosti pred kakim officom tako da ga kar uporabljam (kolikor je pač na faksu treba delat poročila in seminarske - t.j. bolj malo)
lp

hruske ::

mte, office se lepo sesuje
Rad imam tole državico. <3

CaqKa ::

prvo kot prvo. OOo in MSO, so urejevalniki teksta pri katerih vidiš takoj na zaslonu kako bo stvar izgledala. Z njimi NE "kodiraš" in ne potrebuješ kaj dosti znanja o tem, kako se nek vizualni element izvede.


>>> Prvo kot prvo math mode. potem je tu dosti lepši izgled strani (naredi ti v wordu profesionalno oblikovan tekst, sploh če je daljši s polno slikami),


dosti lepši izgled strani? ja kaj pa je dosti lepšega? to da default font ni times new roman? to sta dva klika pa že imaš drug font. vse ostalo dalje, kar zadolženo za izgled strani ni odvisno od programa. Torej če si si naredil dobro zamisel za dezijn, je to, to.

>>> ko sem še v srednji šoli delal seminarske v wordu sem dobesedno popizdeval ker se mi slike niso hotele postavit tako kot sem hotel - isto velja za kazala - prej narediš na roke kot usposobiš word da ti ga pravilno prikaže avtomatsko..


vem da so včasih bili problemi z slikami, mislim da danes več ni stanje takšno. sem pa že kar nekaj krat hotel predlagat pisanje v htmlju, in uvoz v word.
od kdaj so pa bila kazala problem v wordu pa res nevem.

gumby ::

owca: mathtype al kaj je ze bil za formule - en dodatek za word.
z latex-om sem se kar nekaj casa igral (z kolegom sva dobsesedno diplomirala iz njega:D), je pa me razjezil, ker je imel med drugim same probleme s slikami (iirc si bil brez postrscirpt printerja mrzel).

novih verzij ne poznam, tako da dopuscam moznost da se je kaj pametnega razvilo iz tega. ampak tiste verzije so bile preprosto prevec mazohisticne

lopov ::

Zdajsnje verzija latexa prebavijo (skoraj) vse formate, vkljucno s PDF. Resda moras vedeti, kako vkljuciti (katere pakete naloziti), a ko imas 1x sestavljeno "glavo", stvar siba.

Se pa strinjam, da ni za vsakega. Izgled ja lahko navdusujoc, a ko fok vidi, da ni samo klikanje, jih mine.

mte ::

CaqKa: ja, sevede vidiš tako kako bo izgledala stran pri officu - a je mogoče kdo reku da je latex nadomestek za office? res pri officu ne rabiš kodirat - pa ga ne uporabljaj če ne vidiš (ali ne rabiš) prednosti ki ti jih ponuja - oz. so ti zanemarljive. niso pa vsakemu tako zanemarljive.

>> če si ti naredil dobro zamisel za dizajn
ČE se ti da s tem ubadat. In ČE imaš dober smisel za design. Nimamo ga vsi namreč. Sicer pa dobrega izgleda žal do zdaj še nisem videl s strani offica in uporabnikov ki so "naredili 'lep' izgled". Žal. Tu ni samo font - precej ozko mišljenje. Kar je drugega si pa sam povedal, da rabiš dobro zamisel in predvsem izvedbo, ki pa zahteva ravno toliko ali pa še več časa in živcev kot kodiranje. izgled DEFAULT latex strani je namreč všečen veliko ljudem, tabele izgledajo precej lepše pa če se postaviš na glavo, ... če tebi ni, je to stvar okusa. res pa da po izkušnjah še nisem dobil niti ene negativne pripombe na DEFAULT izgled mojih poročil/seminarskih, pozitivnih pa ogromno.

math mode. openoffice ima to in so jajca. tudi tam je neko napol kodiranje ampak daleč od praktičnosti. word ima malenkost boljše izpeljano zadevo ampak ni mi všeč. Bo kdo rekel vizualno vidiš sproti kaj nastane. Ja, pa delaj ti take zadeve v Slikarju, tam tudi vidiš sproti. Kakšen je pa rezultat, izgled, pa mislim da je jasno.

gumby: pri zdajšnjih verzijah je v praksi precej uporaben programček pdflatex (vključen v inštalacijo), ki ti omogoča vse brez kakega postscripta, saj ti enostavno skreira pdf datoteko. ki pa je - vemo vsi - precej praktična.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

BigWhale ::

LaTeX je vec kot office. Vsekakor pa ni za tistega, ki bi rad uporabljal WYSIWYG orodja. Kar se tice oblikovanja besedila in urejanja strani, je LaTeX kilometre pred OpenOffice Writerjem in MS Wordom. V LaTeXu reces, naj stran zgleda tako in tako in bo tako zgledala, ne glede na to kaj naredis, kaj dodas in kaj spremenis. Strani bodo ostale tako nastavljene kot si jih nastavil, kazala se bodo sama spreminjala in tako naprej. Enacbe bodo taksne kot morajo biti.

LaTeX je prej program za stavljenje, kot pa program za urejevanje besedil. Ce pises knjigo, potem jo napises v LaTeXu, ne v Wordu/Writerju se bo pri 200+ straneh skegljalo. :)

CaqKa ::

če te citiram: "Kaj je boljše od offica?"
torej hotel si primerjat office in LaTeX, to pa pač ne gre, ker sta zadevi popolnoma drugačni. Čeprav bi končni produkt naj bil podoben.

mah. pa sej imaš v wordu tudi kao neke templejte...
jaz jih sicer še nikoli nisem uporabljal..

kar sem jaz naredil samo v wordu.. brez kakega templejta: protokoli

glede matematike pa imaš mathtype, ki zna izvažat v gif, metafile, mathml, ter če se ne motim tudi v latex.

metalc ::

Jaz sem ga med študijem tudi dosti uporabljal in sem bil kar zadovoljen z njim.Dosti mi je pomenilo, ko sem pisal diplomo in sem se res lahko osredotočil na temo, ne pa na neke xyz fore Worda, se bo ali ne bo sesul, kaj bo, če na že oblikovano stran dodam kakšno vejico........ Osebno poznam ljudi (drugače M$ fans), ki so ob takih podvigih v Wordu popi**evali. Pa prenekateri članek za strokovno revijo ali konferenco so ti sprejeli samo v tem formatu. Aja, pa export v PDF je že takrat bil pravi mačji kašelj (sicer je obstajal le še $$ Acrobat Distiller). Pa da ne govorimo o možnosti dokaj enostavne izvedbe avtomatskega generatorja kakšnih lepo oblikovanih poročil primernih za v printer. Danes je sicer alternativa tisti kup XMljev od OOo, pa morda kaj M$O za $$$$ in dodatne finte...

Če koga moti kodiranje, pa ima na voljo LyX, kjer delaš kao v Wordu (seveda samo s tistimi možnostmi, ki jih ima LaTeX), in ti nato sam pretvori v Latex in procesira naprej. Samo ne vem, kako se je to kaj razvijalo v zadnjem času... :(

Vsekakor pa Latex ni najbolj primeren za pisma Dedku Mrazu :D in to pravzaprav niti ni nameraval biti.

CaqKa ::

uf.. raje pišem kodo kot pa da v lyxu delam.

CCfly ::

Saj moraš tudi v Lyxu večinoma pisati kar kodo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

gumby ::

>> LaTeX je prej program za stavljenje, kot pa program za urejevanje besedil. Ce pises knjigo, potem jo napises v LaTeXu, ne v Wordu/Writerju se bo pri 200+ straneh skegljalo. :)

to se pa popolnoma strinjam :)

lopov ::

Za 200+ strani in matematicne formule je pravi WYSIWYG program --> FrameMaker :)

BigWhale ::

In vsak, ki napise knjigo naj ga gre kupit, mar ne?
LOL bi bil na mestu.. ;>

lopov ::

No, no ... ne podcenjevati iznajdljivosti obiskovalcev tega foruma :)

BigWhale ::

Imas kar primeren nickname...

;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Word vs. Latex (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5813001 (9887) GnuceLee
»

Font: matematični simboli

Oddelek: Pomoč in nasveti
314094 (3792) Mavrik
»

Prvi februarski teden v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
83551 (2753) zee
»

Pipin odprti termin: Latex

Oddelek: Novice / Kiberpipa
354428 (3561) BigWhale
»

Latex

Oddelek: Programska oprema
82232 (2017) dr.J

Več podobnih tem