» »

Ubuntu vprašanja

Ubuntu vprašanja

««
15 / 22
»»

xtrat ::

Vprašanje.
V ubuntuju prek wine nameščam nek windows program ampak se naletel na težavo. Namestit moram dll paketke, zato da o ta program deloval, ustavilo pa se mi je pri dotnet20 kjer piše da ne more naložiti tega na 64 operacijski sistem. Nekje sm nekaj slišal da bi mogel nekaj spremeniti v 32bit sistem. A kdo ve kaj več o tem?

echoman ::

echoman je izjavil:

Zvezdica27 je izjavil:

directx11: če bi rad da je v path (da jo v terminalu zaženeš) jo daj tja (bližnjico)

Drugače pa lahko bližnjico hraniš na namizju, launcherju, home forlderju... ni nujno da je tam, pravim samo, da kar se inštalira prek apt-get ali gdebi, gre pač ke, in tam iščeš aplikacije...

svojo imaš lahko kjerkoli, tam, dodaš v path... kar hočeš..

echoman: je to povsem nov, torej najnovešji high tech lptop? če je tako, glej da furaš kernel, ki podpira tvoj hardvare. Oziroma po domače: glej da imaš najnovejši, lahko rc kernel. Ni pene, lahko jih odstranjuješ po želji. Torej, googlaj kaj je najnovejđe, dodaj najnovejši kernel in probaj temperature v njemu.

za ubuntu oz. xubuntu bo prava reč: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma...

če ne veš kaj narediti, vpršaj.

zz

Obstaja mogoče kakšen Live CD, s katerim bi lahko preizkusil če je z novejšim kernelom kaj boljše? Sicer je nov netbook z AMD C-70, ki je na voljo od septembra, ni pa high tech. Live CD bi potreboval predvsem zaradi tega, ker imam na Xubuntuju nameščene že vse programe in imam nekaj podatkov, ne bi pa rad ponovno vse nameščal v primeru, da bi se pojavile kakšne težave.

Hvala!

Sem sprobal 13.04 Raring Ringtail in očitno so zadeve že nekoliko popravljene od 12.10, saj so temperature v odprtokodnih gonilnikih nekje od 65° pa vse do 80° C. Če bi se dalo vse skupaj kombinirati z zaprtokodnim gonilnikom bi bile temperature mislim, da povsem normalne (okoli 55° do 65° C). Recimo, da bom reskiral in poskusil namestiti novejši kernel, zato bi prosil za pomoč kako se tega lotiti.

Hvala!

šernk ::

xtrat je izjavil:

Imam resen problem.. Kdo ve kje tiči zajec?
Lp

slednja težava se meni vedno zgodi, če se windowsi ne zaustavijo pravilno. Zgleda da ima nek safety protokol, da ne kaj zjebaš sistema od winsow. Ne vem, ampak je vedno ta problem pri meni prisoten že par let. Nisem nikoli imel za težavo, temveč za feature :D
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Mavrik ::

šernk je izjavil:

slednja težava se meni vedno zgodi, če se windowsi ne zaustavijo pravilno. Zgleda da ima nek safety protokol, da ne kaj zjebaš sistema od winsow. Ne vem, ampak je vedno ta problem pri meni prisoten že par let. Nisem nikoli imel za težavo, temveč za feature :D

Napačno težavo misliš. Pa nimaš Win8.
The truth is rarely pure and never simple.

Zdravo
Trudim se update-tat in mi napiše to:
W: You may want to run apt-get update to correct these problems

Poskušal sem že neke guide ampak ne gre. Ve kdo?

Sloved case

Zgodovina sprememb…

• spremenil: xtrat ()

Zvezdica27 ::

echoman... ah, saj ni sile. V trenutni sistem dodaj najnovejši kernel z linka, ki sem ti ga dal: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma...

torej trenutno 3.6.11 ali 3.7.1 ali 3.8.rc no... potegniti moraš tri ali 4 deb pakete, recimo za 3.7.1 http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma...

pač glede na arhitekturo - daj komando v terminal uname -a in boš videl ali imaš i386 ali amd64 sistem.

Potegneš dol pakete, namestiš z sudo dpkg -i *.deb (pametno je dati v svoj folder, da so samo ti fili not) in imaš nov kernel.

oziroma podrobneje: http://askubuntu.com/questions/142192/c... (tisti odgovor z 43 glasovi glej)

Dela težave? ni problema, zbootaj v starega (drži shift ob bootu) in v synapticu odstrani te pakete in opa, ni ga več. opcija dve, editaj grub, da pač boota vedno starega.

nevarnosti nobene.

Vodič: google

zz

echoman ::

Ok, bom probal. Ali je ta kernel 3.7.1-raring združljiv z 12.10?

lp,

seveda. deluje z vsemi ubuntu, uporabljen pa bo v izdaji raring. Će kaj ne klapa (če bi ti vedel kaki bugi so včasih...) samo odstraniš in imaš nazak starega ali pa pač v grubu vedno bootaš starega. Če kaj ne veš, vprašaj, jaz pa bi se od vseh možnosti držal metode downloada vseh paketov in ročnega nameščanja preko sudo dpkg -i *.deb samo pazi na pravo arhitekturo

zz

Mene nekaj zanima. Trenutno imam dual boot: win8 in Ubuntu. Rad pa bi namesto ubuntu-ja dal neko drugo distribucijo. Kakšen je postopek za inštalacijo, kako izbrišem stari ubuntu? Problem pri meni je ta da nimam operacijskih sistemov na svojih particijah ampak sta oba na eni sami.

GeForce ::

Jaz bi pa rabil malo pomoči pri izdelavi seminarske naloge na temo Linux. In sicer ne vem kje naj sploh začnem? Mora biti vse skupaj nekako 10-12 strani....zamišljal sem si nekako takole:1.zgodovina-UNIX--še kaj? 2.kernel 4.različne distribucije in malo primerjave z Windowsi 3.GUI osnovni programi 4.terminal in osnovni ukazi
Naprej pa nevem kaj bi še lahko predstavil? Sem kaj pomembnejšega pozabil?

b3D_950 ::

xtrat je izjavil:

Mene nekaj zanima. Trenutno imam dual boot: win8 in Ubuntu. Rad pa bi namesto ubuntu-ja dal neko drugo distribucijo. Kakšen je postopek za inštalacijo, kako izbrišem stari ubuntu? Problem pri meni je ta da nimam operacijskih sistemov na svojih particijah ampak sta oba na eni sami.

Pri večini distribucijah je tako, da lahko med namestitvijo označiš prazen prostor kamor želiš namestit ta OS in med namestitvijo bi ti moralo zaznat trenutne operacijske sisteme in ponudit, kaj želiš naredit.

Za brisanje pa ne vem, verjetno lahko to narediš kar v windowsih in potem zaženeš install distribucije preko live cdja.

Ali pa kupi še en disk in ga imaš za takšne in drugačne teste.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Aha ja ta za inštalacijo sem naredil. Bolj me zanima samo za izbris

Če prav razumem imaš sedaj 3 sisteme in bi rad enega zbrisal?
Lahko, da boš moral še enkrat namestit boot loader, če boš brisal tisti razdelek na katerem je nameščen.

GeForce je izjavil:

Jaz bi pa rabil malo pomoči pri izdelavi seminarske naloge na temo Linux. In sicer ne vem kje naj sploh začnem? Mora biti vse skupaj nekako 10-12 strani....zamišljal sem si nekako takole:1.zgodovina-UNIX--še kaj? 2.kernel 4.različne distribucije in malo primerjave z Windowsi 3.GUI osnovni programi 4.terminal in osnovni ukazi

Mogoče boš dobil še kakšno idejo iz tega videa:

mihec87 ::

Ena možnost je tudi prvo malo o unix itd..potem pa na koncu recimo namestiš ubuntu poiščeš alternative programom ki jih uporabljaš v win

ne, za zdaj imam dva win in ubuntu. Samo bi rad malo eksperimentiral in poskušal drugačne distribucije linux-a ki mi je ta zelo všeč. Vem da bi bilo bolje v virtualbox-u se vse skupaj hecat ampak nevem rajši bi tako se igral. Ja problem je ker mam oba na enem sistemskem disku ker sem zgrešil ko sem nameščal in če hočem zdaj še enega namestiti mi lahko samo prepiše čez enega, ne pove pa katerega. Nice video btw. Aha glede bootloader-ja. Kaj zbrišem/prepišem čez particije ext4 itd.?

Katero distribucijo imaš namen namestit?

linux mint kasneje pa tudi backtrack 5.

Za BT5 ne vem, za mint pa med instalacijo izberes Custom layout in narediš novo particijo na praznem delu diska s pomočjo resize.

Pravzaprav zdaj bi rad samo odstranil dualboot pa ne vem kako. Brez da bi kaj nameščal

Samo nekaj. Včeraj sem šel po nekih guide-ih in sem v disk managmentu dobil tako zadevo.
Kaj je možno da se ubuntu nahaja na sistemu C na zadnjih dve particijah? (66,31GB in 7,91GB) Ne piše nobenega datotečnega sistema, zato predvidevam da je tam nameščen ext4 ker windows itak ne podpira in zato ne prikaže Datotečnega sistema.

DOOM_er ::

možno ja swap in /
Robots will steal your job. But that's OK

Uspelo. Zbrisal se zadnji dve particiji (ext4 in swap) ampak ko sem restartal comp mi je napisalo, not such partition zato sem moral popraviti MBR in sedaj dela, hvala :)

lp,

drugače se v takih zadevah, če imaš linux, uporablja linux orodja, recimo Gparted, da ni treba UGIBATI zadev, ker jebeni microsoft nalašč noče prepoznavat ext particij... liveusb pač.

čist tko... da ne boli glava ko napačno zadevo pobrišeš...

zz

b3D_950 je izjavil:

Za BT5 ne vem, za mint pa med instalacijo izberes Custom layout in narediš novo particijo na praznem delu diska s pomočjo resize.

Hvala, zanimivo, bom pregledal.
Sedaj pa že prvo vprašanje...Linux=kernel oziroma jedro po slovensko? To kar pa so distribucije kot je Ubuntu, Mint,... pa ne kernel + GUI? Pravilno?

b3D_950 je izjavil:

GeForce je izjavil:

Mogoče boš dobil še kakšno idejo iz tega videa:

Sem falil citat pri prejšnem postu....tole sem želel citirati :D

Linux=kernel oziroma jedro po slovensko? To kar pa so distribucije kot je Ubuntu, Mint,... pa ne kernel + GUI? Pravilno?

poweroff ::

Linux je tako samo jedro (v ožjem pomenu besede), kot tudi splošno ime za posamezno distribucijo. Jedro, plus GUI, plus nabor vključenih aplikacij, plus "tisto vmes" (Window manager, grafični strežnik,...) je pa posamezna Linux distribucija.
sudo poweroff

lopov ::

Hoj!

Na laptopu sem imel dual boot Win7/Ubuntu 12.10. Zadeva je delovala do prehoda na SSD, kjer sem zaradi pomanjkanja prostora ohranil le Win7 (s 500Gb sem šel na 256Gb kar je zame z vidika prostora cela katastrofa :) Originalnega diska nimam več, imam pa shranjen celoten image diska.

Imam pa prostor na stacionarcu, kjer je že sedaj dual boot Win7/Win8 in bi dodal Ubuntu.

Hec je v tem, da sem tekom let prešel iz 9.xx na 12.10 in iman narejeno okolje po svojem okusu in tega ne bi rad izgubil. Tolažil sem se, da razlika ni velika in sem poskusil fresh install v virtualcu, pa to nekako ni to.

Vprašanje je pravzaprav sledeče -- naredil bi fresh install 12.10, kako oziroma katere stvari nato prenesti v čimvečjem obsegu iz shranjene slike, da bi imel čimveč svojih sistemskih prilagoditev?

"Nekaj" imam shranjenega na UbuntuOne, a sem v zadnjih mesecih vestno preklicaval vsak update :P

lp,

če boš nameščal iste programe, pač preneseč ustrezne settings folderje iz starega home. Ponavadi so .imefolderja ... pa če malo pogooglaš kateri file točno je nastavitev, pa je to to. Za sistem/unity pa googlaj kje je kaj skrito.

Na Openboxu je to točno 3 do 5 filov pa slika namizja, izvzemši programe ;)

uu

killa bee ::

Imam ubuntu na laptopu in Win8 na desktopu.
Ko probam iz Ubuntu-ja dostopat do datotek na Win8 mi napiše da moram upisat password in zarad tega ne morem dostopat do datotek, ker ne vpišem passworda(ki ne obstaja).
Iz Win8 brez problemov dostopam do datotek ne Ubuntu računalniku.
Mogoče kdo ve kako bi to popravil?

killa bee je izjavil:

Imam ubuntu na laptopu in Win8 na desktopu.
Ko probam iz Ubuntu-ja dostopat do datotek na Win8 mi napiše da moram upisat password in zarad tega ne morem dostopat do datotek, ker ne vpišem passworda(ki ne obstaja).
Iz Win8 brez problemov dostopam do datotek ne Ubuntu računalniku.
Mogoče kdo ve kako bi to popravil?

http://www.liberiangeek.net/2012/11/ena...

še zmer me sprašuje za password. Mogoče zato ker nimam nastavljenega gesla na Win8

Naredi en account z geslom in mu nastavi vse pravice na shareu.

kje?

na katerem compu?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: killa bee ()

ja kje... na win ane? Lepo glej da bo novi uporabnik 100% imel pravice dostopa, pisanja, kar pač hočeš. Pa glej da imaš sambo nameščeno na ubuntu (oni link ali pa: https://help.ubuntu.com/community/Samba), brez tega ne bo šlo...

Od tu naprej pa lahko pač vsakič čez mrežo ročno z geslom ali pa v ubuntu dodaš mount (mrežni disk) in se ti pojavi kot del tvojega sistema. Ko urediš dostop, bomo to dodali v fstab datoteko.

zz

mi je crknla grafična pa morm prvo to zrihtat

sm določil geslo za Admina(Win8) in zdej lahko dostopam iz Ubuntuja na Win8, samo brez gesla pa ni šlo

mikko ::

Zdravo,

o Ubuntu nimam pojma, imel bi ga kot dual boot oz. želja je, da bi bil moj edini OS.
Ukvarjam se veliko z grafiko in fotografijo, tako da je moje vprašanje, če je na
Ubuntu možno poganjati Adobe CS6 programe?

Najlepša hvala za odg!

Marat ::

Namesti si Ubuntu kot primarni OS, na njem pa si nato inštaliraj VirtualBox ter v njem ustvari Windows 7 virtualni računalnik. To pomeni da boš lahko poganjal Windowse v oknu znotraj Ubuntu, enako kot bi odprl kak drug program. Tako boš imel lahko na voljo tudi tiste programe, ki delujejo samo na Windows. Za te Adobe programe nisem zihr če delujejo v Ubuntu, bodo pa zihr delovali v virtualnem Win7.

kombinezon ::

Ali je možno odpreti file v terminalu s programom inštaliranim na PC-ju ko si v terminalu s ssh povezan na server ki nima tega programa.
Konkretno imam probleme ker imamo na faxu na serverju spice za simulacijo vezij, ki naredi .tr .ac in podobne fileje analiz. Orodje za ogled grafov oddaljeno preko interneta ne dela, se sesuje. Našel sem program Gwave s katerim se tudi da odpirat te fileje. Nebi bilo problema če bi lahko fileje kopiral s serverja in jih potem s tem programom tudi odprl. Zato sprasujem ce se da poganjat ta program ko sem priključen na server. Nameščen imam Ubuntu 12.04 z VirtualBox.

sudo apt-get install woof
woof ime_datoteke.karkoli

Generira se url, preko katerega lahko zlodaš datoteko. Ko se datoteka zloada, se program zapre. Če si za firewallom, boš moral odprt port.

woof

d3vid ::

Imam težave pri zaustavitvi sistema.
Pojavi se črni zaslon z nekaj informacijami --> screenshot - https://www.box.com/s/rn0tvb68ldh1jxrgi...
To pa je tudi vse - sistem zamrzne. Pomaga samo držanje tipke za Vklop/Izklop.

Zanimivo pa je, da ponovni zagon deluje. Ne zamrzne.

Lastnosti:
- Ubuntu 12.04 LTS x64
- Laptop Asus k53sv - http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabook...

Mogoče se komu sanja, kaj bi lahko bilo narobe?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d3vid ()

lp,

ali se sistem ustavi s sudo shutdon -h now (probaj še -H ter -P) ali pa sudo /sbin/poweroff ? To bo ugašanje kot superuser (če bo šlo, je lahko karkoli, od pravic, do neodzivnega enega procesa...)

Zadnja stvar, ki ti jo javi je nekaj glede Virtualboxa, pa tudi Bumblebee neki štrajka. Tako da probaj pred izklopom oboje ročno ugasniti in boš videl kje je točno problem. Pol pa dalje.

zz

Anney ::

Izdana je verzija Ubuntu 13.04

Zanima me, če ima podporo grafični kartici nvidia GeForce 6200.
Kako bi zadeva tekla na P4 2,66GHz in 1,5GB rama.

Dober dan ::

Jaz sem danes inštaliral ubuntu 13.04. Sem prvič na linuksu. Iz samega zanimanja sem se podal malo v te vode in je zadeva zelo všečna, preprosta in deluje superca. Seveda imam pa kar nekaj problemov s tem, da nič ne najdem.. Anney glede podpore nisem prepričan... Jaz sem ga inštaliral in preprosto vse deluje. Sem se bal, da bi moral kaj naknadno inštalirat ampak ni potrebe.

čestitamo!

zz

Aston_11 ::

Kateri video editor za linux (ubuntu) pokaže ikonco, ki zgleda kot kozarec s pijačo in slamico, ko konča? Oziroma nekaj podobnega. Sem ga inštaliral pred dnevi, vmes razpadel sistem, sedaj ga pa ne najdem več.

mladec ::

Zdravo
eno vprašanje glede Ubuntu strežnika. Imam namreč nek star pc, ki ga ne potrebujem, zato sem razmišljal, da ne njega namestim Ubuntu strežnik ter OwnCloud. Ustvaril sem bootable usb ampak, ko bootam iz njega vse kar pokaže je črn zaslon ter neke črtice ki hitijo. Torej ta metoda ne dela. DVD-ja nimam, da bi lahko iso sliko zapekel na DVD. Ima kdo še kakšno idejo kako oz. kaj moram popraviti da lahko bootam iz USB-ja.
Lp

... in iz katerega stoletja je ta star pc (procesor, grafična, ram, disk)?
Si testiral delovanje usb ključka na novejšem pcju, če se zažene?
Katero verzijo ubunta imaš? 32bit 64bit, 13.10, 12.04 lts...?

mladec ::

procesor je 2GHz, grafična ATI Radeno 256mb, 1,5GB rama, disk je nekoliko starejši, še na IDE.
Usb ključek deluje lepo, trenutno je na tem pc-ju nameščen XP, ki lepo dela, tudi tu lepo zazna USB.
Poizkusil sem več verzij vse 32bit (9.04, 10.10 in 13.10)
««
15 / 22
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1074334253 (4333) BCSman
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

479680 (8892) Icematxyz
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

1093168364 (125957) Icematxyz
»

[UBUNTU 10.04] GRUB se ne postavi

335871 (5655) matijaz74
»

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

999141381 (104267) Icematxyz

Več podobnih tem