» »

MLACOM!!!

MLACOM!!!

«
1
2

baaaaa ::

Torej zgodba je naslednja...Kot nekateri veste sm meu predkratkim težave z mrežno... No vse skupaj se je začelo ko sem se odločil da bom svoj pc nadgradiu. Seveda ga ne morem sam nadgradit kr mam uzadi garancijsko nalepko od Mlacoma in če jo mau poškodujem gre garancija po gobe. Torej sem odpeljal pc v mlacoma da mi oni to nadgradijo in ko dobim po 2 dneh PC nazaj opazm da mi nedela mrežna!! ki pa je še pred dnem predn sm pelu pc v mlacoma normalen brez napak delala! Torej se odločm da dam mlacomu še eno priložnost in odpelem pc ponovno na servis, kjer jim rečem nej dajo tastaro mrežno vn in dajo novo noter. Seveda mi zagotovijo da bom PC nazaj dubu že nasledn dan nato pa morm čakat kar 3 dni (!) in ko dobim pc nazaj slučajn opazm da mam kr nanekrat notr 2 mrežni kartici!! in jasn rečem pač jebiga mam pa dve... In ko lepo doma pržgem pc in probam poslušat par mp3jev, opazm da ni sounda! pogledam pod control panel pod zvočne nastavitve in podbno in opazm da kar naenkrat ni več sound blaster kartice! seveda kartica je v pcju ampak najvrjetneje ni prkloplena! in seveda zarad tega sm jst čist popizdu in ne vem kako mlacom misl da bom jst sploh še gdaj prpelu pc v njihov servis k še najmanjše napake ne popraujo normalen ne, da neb še kej druzga pokvarl! Seveda je zdej tle problem jst mam pr njih kuplene vse komponente k jih mam u pcju in zdej ne vem, če odstranm nalepko dol a v tem rpimeru zgubim garancijo na vse komponente al sam na kšne manjše servisne storitve? kr vedno bol razmišlam da bi jo samo pe dol odtrgu!;((

Double_J ::

Odtrgi dol.
Nalepka je simbolična zadeva. Ko se je meni pokvarila grafična sem jo samodejno ven vzel in so mi dali novo.
Samo moreš dajati občutek, da veš za kaj se gre.

||_^_|| ::

a si plaču še eno mrežno? če nisi, so ti eno šenkal. jebeš garancijo:)) me prov zanima kok slo-techarjev ma kišto v garanciji. po moji oceni eden:D

btw: kako to mislš da je zvočna not pa ni prkloplena?

Matek ::

ja, to jaz tudi ne razumem, kak je not pa ni priklopljena?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

OldSkul ::

Jaz mam še zmerej garancijo, tist listek sem že trikrat dolg strgal toda garancija še zmeraj velja, samo zdej si ne upam več dol dajat ker bom garancijo tokrat za vedno zgubo. Pri Megahitu so prasci!!!
Toda takoj ko sem dobil rač. se mi je pokvarila matična. Listek sem odtrgal, ker sem hotel malo pogledati kaj bi bilo lahko narobe in nesu na servis v Kamnik. Tam serviser sploh ni gledu da sem listek odtrgal in plato lepo zamenov.Toda ko sem drugič nesu na servis v Lj. so to taoj opazil in skoarj bi nasankal.Čudno!

Aha pa še to tam so mi rekli da garancija na posamezne komponente ne velja?!?!?!
Pojasnite!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

perci ::

Tista nalepka je samo za to, če ti oni nudijo posebno garancijo na cel računalnik (recimo več kot eno leto). Na komponente pa imaš ti garancijo še vedno, ne glede na to, da si odtrgal nalepko dol.

Cosmo ::

Kolk jaz vem je tista nalepka samo zato, da ko prineseš novo računalo domov ne vzameš ven diska al pa česa drugega pa neses kišto nazaj češ niti diska mi niste dali notri :D
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

Matek ::

Točno tako kot je reko Perci, če podjetje nudi 2 leti garancije za računalnik, je tako, dokler ne pretrgaš nalepke, po tem pa je garancija takšna, kot jo ima določena komponenta, recimo če ima osnovna plošča 1 leto, ma pol pač enoleto, ćče pa bi bla nalepka še gor, bi pa ne glede na garancijo plošče, ki jo nudi proizvajalec, imela 2 leti.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

baaaaa ::

ma sej zdej bom nesu pc na servis in nej se oni stem SBjem zajebavajo, pol pa nkol vec u mlacomov servis, če se bo pa kej pokvarl bom pa komponente posebi nesu tja...sej mam račun:))

[t502] ::

Jaz bi sel na mlacomov servis in bi stal zraven serviserja med njegovim "posegom" v racunalnik :\

ABX ::

Magična beseda: Bom poklical inšpekcijo! :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

MadMicka ::

Ne vem, zakva bi moral nalepko strgat? Jaz sm jo do zdej zmeri sam en del odlepu dol, tko da sm lahko odpru škatlo, pol pa dal nazaj, np...

Za comp je pa najboljš da enga frenda najdeš, k ti zna naštimat zadevo, pa bo... sam boš še kej pokvaru >:D

OldSkul ::

Ja ampak če je ta nalepka dobro pritrjena je ne moreš zamo en del odlepit, ker se ti bo strgala.

amper ::

Fantje a mate probleme z nalepkami. Jest sem jo enostavno z fenom za lase sušit pogrel pol se pa čist lepo dol odlep. Če pa še kdaj rabiš zalepljeno jo pa nazaj nalimaš pa je.:)

OldSkul ::

Kako je pa to možno?
Bom probal!

bobby ::

no imel sem povedat kar je amper povedal glede nalepke. fantje fen v roke in nalepko segret. sigurno deluje pa še ne pozna se. valda je pa treba kar močno segret nalepko. no to je blo prvo. kar se pa tiče nalepke in garancije: če ti kupiš računalo BREZ operacijskega sistema pomeni da si kupil KOMPONENTE. računalnik kot računalnik se ne šteje če je bil prodan BREZ OS ampak se šteje kot prodaja komponent. po zakonu računalniška podjetja ne smejo prodajat novih računalnikov brez os. lahko ti prineseš os na cd-ju (me prav zanima kako bi se na servisu odzval če bi jim v roke porinu Linux al pa kej podobnega ):D in ti ga inštalirajo potem se smatra kot prodaja računalnika, v nasprotnem primeru je pa prodaja komponent. ali se motim??? i dont think so.

ABX ::

bobby: po zakonu računalniška podjetja ne smejo prodajat novih računalnikov brez os

Ne seri! Upam da ne nameravaš postat pravnik.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

bobby ::

ne ne ABX, nisem tko mislu kakor je izpadlo. hočem povedat, da če greš v eno comp firmo in rečeš da bi rad te in tiste komponente in ti oni vseskupaj sestavijo in ti napopajo nalepko zadaj pri čemer ti ne namestijo OS-a, potem če ti doma nalepko dol strgaš ker pač bi rad en extra disk notr vtaknu al pa karkoli že, in ti pač kasnej grafična crkne in jo vzameš ven in jo neseš reklamirat skupaj z računom,... a me zastopiš do sedaj??? ti oni ne morejo zatežit na osnovi računa ker teoretično ti nisi kupu kompletnega računalnika ampak komponente!!! a me zastopiš sedaj???

mogoče mal kompliciram, včasih rad to delam!! :D

baaaaa ::

torej, ko sm jst kupu pc mi u mlacomu niso instaliral OSa in niti sam nism prnesu os cdja... torej lahko jst nalepko dol odtrgam in tut če se mi sfuka grafična jo odnesem v servis in jim dam račun ko sem ga dubu ob prevzemu pcja in mi morjo potem na podlagi garancije grafično zamenat? sliš se že ql sam problem bi blo bol tistim v mlacomu to razložit...;)

_Mortal_ ::

baaaaa: poveš magično besedo
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

bobby ::

aaaamm kako bodo pa vedli da si ti nalepko dol odtrgal in po pcju šaril če jim pa ne boš prinesel kompletnega pcja ampak samo komponento ki si jo kupil pri njih???!!! :D
poleg tega pa itak ne vejo al je bla zadeva vgrajena al pa so ti vseskupi na pult položil. :D jst sem naredu tko pa mi noben nikoli ni nč reku. prnesu komponento, so jo stestiral, so vidl da res ne dela in mi dali novo. pa to ni blo enkat ampak že večkat. :D :D

Matek ::

baaaaa, tudi če so ti instalirali os, tista nalepka pomeni samo skupno garancijo pcja, ko jo pretrgaš, ima še vsaka komponenta svojo garancijo, toliko, kot je ponuja proizvajalec.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

MadMicka ::

Ne vem, od kje vam to, da nalepka pomeni skupno garancijo na comp??

Nalepka pomen samo to, da noben ni šaru po računalniku in tako prodajalec lahko sam seb reče, da računalnika oz. posamezne komponente (kar je isto!) ni pokvaril kupec z nepravilnim ravnanjem....Nalepka nima pravne teže.

Se prav, tud če bi strgal nalepko in bi imel 2 let. garancijo, bi jo lahko uveljavljal, če seveda nisi seveda po compu s kladvom tolku :).

Drugo pa je, kako dokazat, al je comp crknu sam od sebe, al pa zato, ker je kupec šraufal po njem.

perci ::

MadMicka: nalepka seveda ima pravno težo, vendar z uničenjem nalepke na ohišju računalnika ne izgubiš garancije na komponente, ampak samo garancijo na računalnik, ki ti jo prodajalec lahko nudi ne glede na garancijo proizvajalca na komponente.
Obstajajo tudi nalepke na napajalnikih, diskih, cd-romih. Če boš odstranil tiste nalepke, boš izgubil garancijo tudi na komponentah. Verjemi, nalepka ima pravno težo.
Skratka: Warranty void if label removed.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

MadMicka ::

Perci, glede nalepke bi prosu, če mi poveš iz katerga zakona izhaja, da z odstranitvijo nalepke izgubiš garancijo?

perci ::

MadMicka: gre za uporabo, ki je v nasprotju z navodili uporabe proizvajalca (če na nalepki piše, da je ne smeš odstraniti, je to navodilo). Prav tako je jasno, da v času, ko je stvar še v garanciji, lahko opravlja servisne posege na stvari samo pooblaščeni serviser in ne kar kdorkoli. To izhaja, če hočeš iz splošnih načel obligacijskega prava in pa Zakona o varstvu potrošnikov, pa še kak predpis bi se našel.

LP Peter

p.s. MadMicka: kater letnik si?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

MadMicka ::

OZ pravi "..proizvajalec jamči za brezhibno delovanje stvari.." . Nič posebenega v zvezi s tem ne pravi ZVPot.

Če torej stvar ne deluje brezhibno, jo mora prodajalec oz. proizvajalec popraviti ali zamenjati.

Zato velja naslednje: če odtrgaš nalepko, to na samo delovanje naprave ne vpliva, zato grancija ostane.

Navodila proizvajalca, ki so v konkretni zadevi pravno relevanta, se lahko nanašajo le na stvari, ki so pomembne za brezhibno delovanje (npr. na kakšno napetost se lahko zadevo priključi, kakšni temperaturi je lahko izpostavljena..)

Kar se pa tiče splošnih načel, je pa tko, da kadar ne vemo čist točn kaj in kako, vn butnemo splošna načela :D

Jih boš že moral konkretizirat, da lahko še kero o tem rečemo.

žvau ::

MadMicka zdaj pa že tveziš. Mislim da majo vsi trgovci v garancijski listih stavek podoben temu. V primeru poseganja v računalnik s strani nepoblaščene osebe garancija preneha. Se paravi če si sprejel računalnik s tem stavkom na garancijskem listu pa si ga odpru ti lahko zavrnejo garancijo. Skoraj vse komponente (ki se lahko odprejo) imajo na sebi warranty nalepko. Če jo strgaš ni garancije. To velja po vsem svetu tako tudi pri nas. Lahko pa probaš odtrgat nalepke na svojem disku pol ga pa nes na servis pa boš vidu. V praksi pa je tako da na nekaterih servisih strganih nalepk ne opazijo al pa se ne sekirajo, ker jim tud njihov dobavitelj ne teži.

bobby ::

zdele smo pa mičken zašli glede primerov. valda če greš odpirat disk al pa kej podobnega, valda nimaš garancije neglede na karkoli. osnovno vprašanje pri tej temi pa je bilo glede računalnike in nalepke zadaj na računalniku. ampak je pa neku. če greš pa odpirat kakšnega compaqa al pa siemensa al pa kej podobnega, v tem primeru pa če ni nalepke zadaj, si pa v dreku kar se servisa tiče.

žvau ::

Ker mam veliko opravit z računalniškimi servisi ti lahko poven da v večini primerov zgubiš garancijo na računalnik če strgaš nalepko. Zakaj pa misliš da jo limajo gor, ker nimajo nič drugega delat. Lahko pa se zgodi da serviser ne opazi da je nalepka strgana oziroma da je ni al pa se mu ne da kregat s stranko. Konec koncev lahko stranka reče da ji niso nove nalepke pripopali gor ko je bila zadnjič na servisu. Tudi s strani zakonodaje je servis čist krit če le napiše na garancijski list klavzulo o neodpiranju računalnika s strani nepoblaščenih oseb. S tem ko stranka prevzame garancijski list pomeni da se strinja z vsemi naštetimi pogoji.

bobby ::

ah ja,...

baaaaa ::

torej če jst potem strgam dol nalepko (kar tud nameravam) samo iz ohišja je jasno da mi osane garancija na posamične komponente in lahko mirno uzmamem;) vn grafično in jo tja odnesem in uveljavljam garancijo od grafične...

bobby ::

končno je edn dojel o čem govorim!!!
tako je baaaaa.

virtual_reality ::

Jst sm tud racunalnik kupu pri mlakomu pa so zajebali stvar. Pripeljem racunalnik domov, pa DVDja racunalnik ni prepoznal. Vrata DVDja so se odpirala, torej sm sklepal da niso stvar pravilno povezali, ker pa si nism upal dol trgat nalepke sm moral nest na servis, kjer je bil racunalnik 3 dni!!!

žvau ::

Garancija na komponente ti mora veljati tudi če strgaš nalepko z računalnika.

tao_s ::

Načeloma bi ti moral dat garancijo na HARDWARE in ne na NALEPKO !!! :\

drugače so pa nalepke čista neumnost - ker če kupiš posamezne komponente in jih skupaj sestaviš, imaš še vedno garancijo za njih... a če jih kupiš pa v kompletu, rabiš pa na nalepko pazit... bull SHIT

virtual_reality ::

Sam se mi pri mlakomu res mal zdijo nesposobni... Kr sm slisu da je ful dost folka melo probleme pri njih (ko so kupovali cel racunalnik).

baaaaa ::

jah jst sm čaku na računalnik 2 tedna...Baje je blo zato tok dolg kr jim niso dobavl grafičnih kartic... kar sepa tiče nalepke, nalepko dam lahko čist mirno dol in odnesem tja pc in neglede na to da nimam nalepke mi usen morjo uveljavt garancijo na komponente razen če se 12 mescev alpa 24 mescev ni iztekl...sicer pa piše garancija na mlacomovmu računu, kok časa traja za usako komponento..
ROK DOBAVE: IZ ZALOGA ALI PO DOGOVORU
PREVZEM BLAGA: V LJUBLJANI, OPEKARSKA 51A, HITRA POSTA.
GARANCIJA:
- RAČUNALNIK 24 MESCEV
-MONITORJI, TRDI DISKI OD 12-36 MESCEV
- OSTALO 12 MES.
- ZA FIZIČNE OSEBE NI GARANCIJE PRI NAKUPU AMD PROCESORJA KOT SAMOSTOJNE KOMPONENTE!!
torej ker mam jst računalnik že 1 leto, mi je potem pravilu, garancija od grafične ali zvočne že potekla in ne morem zamenat temveč, sm prisiljen pustit gor nalepko ker mi zagotavlja 24mescov garancije na vse komponente notr? ali pa lahko zamenjam grafično ali pa zvočno, če se kej pokvari kljub zapadlosti garancije?

perci ::

MadMicka: da, prav imaš, noben zakon konkretno ne določa, da se ob strganju nalepke izgubi garancija, tako kot tudi noben konkretno ne določa, da ne smeš tolči s kladivom po računalu. Se pa da to razbrati iz določb zakona, če jih znaš brati (1.letnik). Tebi se zdi ta izjava o splošnih obligacijskih načelih verjetno floskula, ampak lahko verjameš, da sodna praksa to besedno zvezo uporablja popolnoma legitimno.
Še nekaj mi povej: Kje piše, da napajalnika ne smem sam odpirati? V katerem zakonu? V nobenem. Torej ga lahko odprem? Nič ne de, sem ga že, ampak garancijo nanj sem pa s tem izgubil, verjemi.

- ZA FIZIČNE OSEBE NI GARANCIJE PRI NAKUPU AMD PROCESORJA KOT SAMOSTOJNE KOMPONENTE

Tole je pa bull... Nikakor mlacom ne more reči, da ne bo dajal garancije na procesorje. Oz. lahko to reče, pa ta izjava ne bo imela pravnega pomena, garancija še vedno bo, pa če se oni na glavo postavijo. Ali ti jo priznajo oz. ali jih boš moral tožit, da ti jo priznajo, je pa druga pesem.

Zgodovina sprememb…

Tito ::

Neda se mi vsega brt, tko da bom povedal kar direkt, upam da nisem kaj zamudu! Sam sem imel 1000 problemov z mrežnim in sicer vedno ko jo dam na en slot ne dela mislm da ta drugi od uspod (to ugotoviš tako, da ko prižgeš komp ti ne svetijo lučke) tko da na moji plati dela samo na dveh slotih, ker pa imam dve mrežni not morm met tik pod grafično mrežno kar ni glih super (TEMPERATURA)! Kar pa se tiče kompa pa ti priporočam da kupuješ računalnik po komponentah, saj boš stem prihranil denar in živce! Jst si vse sestavim sam in vse imam pod garancijo!>:D

Ne splača se kupovat celih sistemov, ker tja dajejo samo svinarijo ki jo nemorejo prodat! Najbol da grete po mašino v interšpar :D (sam 130 000 se mi zdi:D )

Rok trajanja 2 meseca:D

MadMicka ::

Za praktične potrebe jasno, da ne trgat nalepke dol. Komu se pa da kregat s prodajalci....če ti ne grejo na roko, si potegnu takratko, ker tožt se jih zarad premajhnih zneskov ne splača.......

Zdej govorimo čist tko kar se tiče predpisov. Perci, glede tolčenja s kladivom je sodna praksa jasna: ... brezhibno delovanje... garancija le za napake, ki izvirajo iz same stvari in ne za napake, ki so posledica zunanjih vplivov (npr. strela, kladu itd.).

Če pa odtrgaš nalepko, pa s tem še ne pokvariš stvari, zato garancija ostane, tako preprosto je to. Drugo je, če potem s šraufanjem povzročiš kratek stik, NIMA pa to veze z nalepko.

Glede splošnih načel je pa tko - kadar se na njih sklicuje sodišče, seveda natančno pove, za katero splošno načelo gre in obrazloži kako in kaj.

ps.: če misliš, da znaš v 1.letniku faxa brat zakon, se krepko motiš....

zajček: glede tega, da stranka podpiše klavzulo in ta velja ... je zadeva takšna, da kar se tiče garancije je zakon prisilne narave, to pomen, da tud morebitn drugačen dogovor med strankam nima nobene teže...
.. kot je Perci zapisal .. pri Mlakomu ne dajejo garancije na AMD procesorje... tudi če stranka to podpiše, ne velja..




Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

perci ::

MadMicka: prav, kakor želiš, se mi ne da več, imava pač različni mnenji, vsak za svoje misli, da je pravilno in to je to. Jaz pač mislim, da gre pri tem za nepooblaščen poseg v tehnično zahtevno stvar v nasprotju z navodili proizvajalca, ki so omenjena v Zakonu o varstvu potrošnikov. Meni ni treba navesti na katero načelo se sklicujem, ker ne izdajam sodne odločbe - če jo kdaj bom, bom to brez skrbi utemeljil.

ps.: če misliš, da znaš v 1.letniku faxa brat zakon, se krepko motiš....
Tega nisem rekel, namen je bil povedati, da je to ena prvih stvari, ki ti jih povejo na PF v prvem letniku. Namreč, da zakona ne moreš brati kot suhoparen tekst, ampak moraš znati razlagati določbe. Brez skrbi, da vem da bruc tega ne zna. Sem celo mnenja, da večina diplomiranih pravnikov tega ne zna oz takole bom rekel: mislim, da nihče ne zna brati vsakega zakona.

LP Peter

p.s. nisi odgovoril na moje vprašanje

žvau ::

MadMicka mislim da nimaš prav (govorim iz praktičnih izkušenj). Če strgaš nalepko ti lahko servis zavrne garancijo pol ga pa lahko samo tožiš, ker ti inšpekcija ne bo pomagala (se ne bodo hoteli vtikat). Po dveh letih ti bo mogoče uspelo in ti bodo brezplačno zamenjali komponento ki takrat itak ne bi nič več vredna. Is tega sledi da se to ne izplača. Boljš je poklicat na servis pa mal potožt da maš računalnik ful daleč (Prekmurje) pa da ga nočeš tako daleč furat in prosiš ča lahko vzameš ven samo pokvarjeno komponento. 99 % servisov ti bo ugodilo, pol pa ji še prosiš če ti dajo še eno nalepko da jo boš zalimo na comp pa si zmagu.


Jure2k ::

Ne razumem, kaj se tako bodete zarad takega banalnega problema. Zadeva je taka, Nalepka je zato, da se vidi, če je nepooblaščena oseba šarila po računalniku in v tem primeru garancija na računalnik preneha veljati. Kolikor se spomnim so bile včasih garancije na sestavljenn računalnik 3 leta, za posamezne komponente pa od enega do dveh, treh let, se pravi, da je imela večina komponent krajšo garancijsko dobo kot cel računalnik. V primeru, če nalepke nisi strgal in ti je crknila grafična, ki je imela garancijo 1 leto po dveh letih in pol, se pravi garancija je pretekla že precej časa nazaj, ti je bil prodajalec dolžan zamenjati (popraviti) grafično kartico. Iz lastnih ozkušenj vam povem, da so mi nekoč šli na roke, saj mi je dvakrat crknil CD-ROM in so ga zamenjavali velikokrat, nazadnje so mi namesto 8× brzinskega dali 32×, ker ja šibkejši model šel iz proizvodnje/prodaje. BTW, to je blo pri firmi Power Plus.

Jaz si sedaj sam sestavljam računalnike, ker imam tako res najboljši nadzor, saj pri celotnih sistemih nikoli ne veš, kakšen šoder ti podtikajo (naprimer star in "popravljen" trdi disk,...)

Upam, da bo vsaj kdo razumel, kaj mislim povedat. Še enkrat na kratko, za Talibane, nalepke se ne splača trgati, če se ne spoznate na strojno opremo, ali, če niste sigurni, da ste sposobni popraviti/odpraviti napako. Če pa veste, kako se stvari streže, pa le šraufenciger u roke, vendar dvomim, da kdo od teh "mojstrov" kupuje sestavljene sisteme.

Airskull ::

evo jst sm kupu nov comp. odloču sem se kva hočem in z listo komponent šou u štacuno. Pol sm dobu ta računalnik in ozadi je mel nalepko, tko lako vidiš da ti nalepjo tisto kurčevo nalepko tut če sam sestaviš comp.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

darh ::

Grim: kompa nisi sam sestavu.. ti si sestavu le seznam komponent ki bi jih rad mel notr.. sestavl so ti ga tam...

a mormo res obnavljat take ocitne stvari??
Excuses are useless! Results are priceless!

Kaboom ::

prebral celi post, oči me že pečejo... ;( škilim kot toti smajli...

v glavnem kolko jaz mislim so nalepke čista fora od firme do firme, warranty void if label removed - tu se pa ustavim ker ne bi vzel take nalepke dol s kake komponente... tu gre pa zares...

aja - tolko pravnikov je tukaj ;) če dam jaz nalepko na svoje vrate v moji hiši "vstop strogo prepovedan - streljam ob vidiku" - a mi da to vsa legalna poblastila da ustrelim osebo ob vstopu če meni tak paše ? pa zakaj ne ?:D

in še to: v kopališču imajo napis na skakalnici - uporaba na lastno odgovornost - če skočim si zlomim nogo, jih pa vseeno lahko tožim in vseeno lahko zmagam (meni znan primer), zakaj pa to ?
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

perci ::

Kaboom: poglej, tisti prvi primer je čist brezvezen, ker gre tu za dobrine, ki po nekih normalnih družbenih normah niso istovrstne kaj šele enakovredne. Izguba garancije ali življenja ni ista stvar. Ti si prodrl v kazensko sfero, kjer pač ni prostora za dispozitivnost. V kazenskem pravu so norme kogentne (prisilne), kar pomeni, da se stranke ne morejo dogovoriti drugače, kot je zapisano v KZ. Kuglvinkl bi tule navedel primer Katko v. Briney. Tisti, ki vas zanima si poglejte na findlaw.com. Logično je, da na svojem zemljišču ne morem postaviti minskega polja in postaviti napisa POZOR MINE!, ker mi gre na jetra, da sosedovi otroci venomer hodijo po žogo na mojo zemljo. To je preveč banalen primer in še slab povrhu.

V civilni sferi pa je zadeva nekoliko drugačna. Tu obstajajo dispozitivne norme, ki veljajo le subsidiarno, torej v kolikor se stranki ne dogovorita drugače. Seveda pa tudi v civilnem pravu obstaja peščica kogentnih norm.
Drugi primer, ki si ga navedel (tisti o bazenu) pa je precej boljši, vendar še vedno nezmožen primerjati se z nalepko. Pri nalepki gre za garancijske obveznosti, pri tvojem primeru pa za odškodninsko odgovornost. Z skakalnico je pa takole: če boš ti namenoma skočil na beton, lahko pozabiš na tožbo. Če pa boš dokazal, da si si zlomil nogo, zaradi neprimerne opreme bazena ali pa neprimerne in nevarne postavitve skakalnice, ali pa dokazal, da je voda prenizka ali kaj podobnega pa boš imel osnovo za tožbo, ne glede na napise ob bazenu. Vendar ne pozabi, v tem primeru gre za odškodninski zahtevek. Podoben primer bi bil s tekočimi stopnicami (povsod zraven piše, da je uporaba na lastno odgovornost, vendar, če boš dokazal, da stopnice niso grajene v skladu z varnostnimi standardi, boš lahko prišel do denarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

MadMicka ::

Perci, jaz bi te opozoril samo na to, da si morebiti preveč udaru na krivdno odgovornost.

Npr. pri skakanju na glavo bi reku, da gre za nevarno dejavnost (če se to dogaja na kopališču) in zato tist k skoč in si razbije glavo dokazuje samo škodo (razbita glaava) in vzročno zvezo (skok na glavo, zaradi katere se je razbila glava :) ), ne pa dejstva, da je bila npr. voda nizka, ali pa skakalnica spolzka.

Bistvo objektivne odgovornosti je v zaščiti šibkejšega udeleženca. Npr. avto povozi pešča, v takem primeru se v sodni praksi zelo redko zgodi, da bi ostal pešec brez odškodnine in to celo tedaj, ko pešec dobesedno skoči pred avto...

Aja, pa še tale primer: Npr. v gostilnah pogosto vidimo napise v smislu, namerno razbijanje kozarcev zaračunavamo trikratno. Tudi to je seveda lari-fari. Zaračunajo ti ga lahko samo enkratno, še boljš pa je, da te pustijo pr mer, ker tko al tko full keša pustiš v gostilni :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

perci ::

MadMicka, točno vem v kateri smeri razmišljaš, vendar si med nekaj pametnimi pripombami pribil tudi par cvetk.
Npr. pri skakanju na glavo bi reku, da gre za nevarno dejavnost (če se to dogaja na kopališču) in zato tist k skoč in si razbije glavo dokazuje samo škodo (razbita glaava) in vzročno zvezo (skok na glavo, zaradi katere se je razbila glava :) ), ne pa dejstva, da je bila npr. voda nizka, ali pa skakalnica spolzka.
Ja, gre za nevarno dejavnost, ki pa je ne izvaja upravljalec bazena, ampak ti. Če ti upravljalec bazena omogoča, da ti skačeš s skakalnice in se ti pri tem poškoduješ, ne moreš uveljavljat objektivne odgovornosti ampak samo krivdno odgovornost. To je tako kot bi rekel, da je prodajalec avtomobila objektivno odgovoren, da si ti zaspal za volanom in se hudo poškodoval v prometni nesreči. Premisli malo, pa boš videl. Objektivna odgovornost tu nima kaj iskati. Edino kar ima ta primer po mojem mnenju skupnega z objektivno odgovornostjo je nevarna dejavnost, vendar tu ne opravlja nevarne dejavnosti upravljalec bazena, ampak ti.

Objektivna odgovornost je institut, ki se je pojavil v novejši pravni zgodovini, ker obstaja vedno več nevarnih dejavnosti, ki povzročajo premoženjsko in drugačno škodo brez krivdne odgovornosti. Pravično je, da tisti, ki se ukvarja z nevarno dejavnostjo tudi krije škodo, ki izvira iz le-te, čeprav krivda ni prisotna.

Ne vem, ne vem zakaj bi bilo bistvo objektivne odgovornosti zaščita šibkejšega. Se ne strinjam s tabo. Bistvo objektivne odgovornosti je po mojem mnenju to, da škodo, ki izvira iz nevarne dejavnosti plača tisti, ki izvaja dejavnost, ne glede na to ali ima na drugi strani pešca ali pa multinacionalko.
Mislim tudi, da je ta primer s pešcem zgrešen, ker bi tu težko uveljavljal objektivno odgovornost, saj bi se skoraj vedno dalo dokazati vsaj malomarnost. Če ti pelješ mimo prehoda za pešce hitro, pešec pa te vidi in nalašč skoči predte, si kriv, ker bi moral to pričakovati - na prehodu za pešce se upočasni hitrost in vozi počasi. Tako, to je to :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Comtron - težave z garancijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
788727 (5231) St235
»

Garancijska nalepka (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
828800 (6026) Invictus
»

Garancija

Oddelek: Kaj kupiti
422909 (1376) darkolord
»

Nalepka overclock

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
282204 (1617) sirotka

Comtron in garancija (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
838053 (6534) Mr.B

Več podobnih tem