» »

Odkrit prvi skalnati eksoplanet

1 2 3
4
5

jest10 ::

Jupiter nima toliko plina, ker bi bil kaj masivnejši od zemlje, ampak ker je bil na pravem mestu.

Kakor se mi zdi, je samo trdno jedro za okoli 10-15 mas Zemlje.

Thomas ::

Naše "bazira na kisiku". In če je njihova znanost vsaj tako napredna kot naša, potem od zelo daleč vidijo molekularni kisik v atmosferi našega planeta. To je zelo neobičajno, gledano s kemijskega aspekta in bi zahtevalo second look.

Torej, če so tako salamensko brihtni, potem od daleč vidijo, da je na našem planetu hudičevo komplicirana kemija na delu in bi jih morala zafirbcat že 500 milijonov let nazaj.

Čeprav, če so brihtni, bodo poslali nanosonde v vse kote Galaksije ASAP.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

imagodei ::

Glede na fizikalne in kemijske lastnosti elementov, je jako neverjetno, da bi se napredno življenje lahko razvilo na kakem drugem substratu, kot na ogljikovodikih. Ko enkrat doseže neko stopnjo, OK, selitev na silicij niti ni tako zelo za lase privlečena. Da bi pa kar v štartu se razvil na, ne vem, Siliciju in Natriju ali Žveplu(?), je pa jako jako maloverjetno.

No, recimo v drugih temperaturnih pogojih in ob drugačnem tlaku. Vseeno so pa polimerske molekule na drugi osnovi kot na ogljiku, bistveno bolj redke.

Saj ne, da bi bilo nemogoče. Ampak...
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Thomas, občutek imam, da predpostavljaš, da je neoliberalizem splošno sprejeto medplanetarno načelo...

Resno: zadnjič sem poslušal pogovor z nekim znanstvenikom, ki trdi, da ni preveč verjetno, da bi se življenje v vesolju razvilo v podobni obliki kot na zemlji.

Če recimo zbanaliziram: kaj pa če je recimo na enem planetu "živ" pesek, procesi pa se dogajajo v stoletjih - in mi zato tega življenja ne opazimo? (Mislim da veš kaj hočem povedati).
sudo poweroff

BigWhale ::

Ce je na planetu ziv pesek, pol se nimamo kaj bati, da bi nas koloniziral, verjetno se komunicirati ne bomo mogli. ;)

poweroff ::

Seveda. Jaz samo pravim, da se tukaj pojavlja ena tiha predpostavka, da naj bi bilo življenje drugje enako kot na Zemlji in da naj bi druga bitja imela enake (ekspanzionistične) težnje kot mi.

Ne pravim, da ta predpostavka ne drži, pravim le, da večina tukaj tiho predpostavlja, da tako pač je. Rad pa bi videl kakšne argumente v podkrepitev.
sudo poweroff

WarpedGone ::

Ta predpostavka ni iz lufta potegnjena. Fizika bazira na predpostavki da je vesolje homogeno i.e. isti zakoni veljajo ne glede na lokacijo. To pomeni da tut kemija enako špila po celem vesolju. Trenutno stanje na zemlji je rezultat neprestane tekme, kjer so preživeli le najboljši. To enako velja tut za kemijske procese. DNK je točno takšna kot je, ker se je skozi "statistično tekmo" izkazalo da so vse druge alternative slabše. Slabše v smislu, da so slabše izkoristile dane vire in jih je takšna oblika DNK enostavno prehitela in pojedla. Vse druge 2potencialno možne kemije življenja" so na zemlji imele šanso da se izkažejo. Da je življenje nekje drugje čist drugačno je možno le na en način: da tam ni niti sledu o ogljiku in/ali da so pogoji orto drugačni, ala plinasti planet brez površja, konstantna tema, itd.

Glede ekspanzionističnih teženj je pa simpl: ko se srečata en, ki jih ima in en ki jih nima, bo ostal tisti ki jih ima. Na dolgi rok tako ostane le en ekspanzionist, vsi drugi manj agresivni ekspanzionisti so asimilirani. Ta logika velja tudi na nivoju enega planeta. Usoda planeta je ena dražava, ki bo naslednik najbolj "ekspanzivne" države iz časov, ko jih je bilo še več.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

@W1,

odličen argument. Se popolnoma strinjam. K tvojemu spisku drugačnih pogojev bi dodal kvečjemu še pritisk in temperaturo.
- Hoc est qui sumus -

Lion29 ::

@W1:
ce pogledas logicno, bi mogoce tvoj prvi del teorije zdrzal. Torej ker je skozi miljone in miljarde let bila tekma prilagoditve in boljsih genov, bi v teoriji morali zmagat najboljsi in najbolj prilagojeni...

samo ena luknja je v tvoji teoriji... na Zemlji je trenutno preko 1,2 miljona razlicnih zivalskih vrst... in te vrste varirajo od preprostih enocelicarjev do kompleksnih sesalcev... tak da je ze na Zemlji zeloooooooo velika raznolikost v podobnih pogojih

na kaksnem X planetu, so lahko pogoji cisto drugacni, najprej v osnovi - ce primerjamo z Zemljo... potem pa se na samem planetu.. tako kot pri nas... (vulkani, globine oceanov, akrtika, sahara, etc)

Tak da ze ce potegnem crto iz nasega planeta vidimo v kako razlicnih pogojih uspevajo zivalske vrste... in v kaksne oblike so se razvile in kako so se prilagodile... in koliksna pestrost obstaja...

in ko smo pri tem, nikakor mi ne gre v glavo totalno pomanjkanje domisljije ko gre za orisovanje nezemljanov predvsem v filmih... ce pogledamo vecino sci-fi filmov, so inteligetni nezemljani v vecini predstavljeni kot humanoidi... BAH

aja, W1, ni cel sestavek namenjen kot odgovor tebi ;)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Thomas ::

Vsa živalska in rastlinska menažerija na Zemlji sta samo hrana par top predatorjem in ne morejo svojega položaja niti malo spremeniti.

Človek lahko iztrebi vse konkurenčne plenilce brez muke. In tudi jih.

Tako da na nobenem planetu ni ravno velikogospodarjev in jih tudi v Vesolju biti ne more. Drevo in kamen lahko (do nadaljnega) ostaneta.

Ampak dovolj razvite civilizacija "žal" nujno potrebuje vse atome. Že zato, da so pod kontrolo in se na njih ne dogajajo nekontrolirane evolucije, katerih rezultat bi bil lahko zelo nevaren.

Logika je neizprosna in "zelo imperialistična".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Se pravi nam ne preostane drugega kot medplanetarni neoliberalizem? :D
sudo poweroff

WarpedGone ::

@Lion29:
samo ena luknja je v tvoji teoriji... na Zemlji je trenutno preko 1,2 miljona razlicnih zivalskih vrst... in te vrste varirajo od preprostih enocelicarjev do kompleksnih sesalcev... tak da je ze na Zemlji zeloooooooo velika raznolikost v podobnih pogojih


Zraven lahko vzameš še vse rastlinske vrste in še vse enoceličarje, ki ne spadajo nikamor pa bo še vedno veljalo - vse laufa v osnovi po istih principih: ogljik, kisik.

Da je na višjih nivojih (zaenkrat še) raznolikost je stvar časa. Tekma na nivoju nanometrov (bazična kemija) je že odločena, tekma na višjih dimenzijah se pa še bolj ali manj dogaja, nekje se pa še niti začela ni (medplanetarna). Na koncu bo tudi ta odločena = nobene raznolikosti več, le ena življenska oblika, ki bo porabla vse resurse zase. Kaj točno pomeni "ena oblika" se bo pa še vidlo. Ni to nujno ena vrsta, ko jih poznamo danes.

Matthai: preberi si The Last Question od Asimova.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Imperializem, ne "neoliberalizem". To kar ti pojmuješ pod "neoliberalizem", je primerno kvečjemu znotraj precej kulturno in civilizacijsko poenotene človeške vrste.

Imperializem all the way, dokler niso vsi viri tega Vesolja dedicated za nekaj. Recimo za 1000 dB opero, ki se vrti do konca dni. Ali za katerikoli drug arbitrarni cilj.

Dotlej je vojna in imperializem edina opcija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

imagodei ::

Lion29> "na Zemlji je trenutno preko 1,2 miljona razlicnih zivalskih vrst... in te vrste varirajo od preprostih enocelicarjev do kompleksnih sesalcev... tak da je ze na Zemlji zeloooooooo velika raznolikost v podobnih pogojih"

In vse te živalske vrste v vseh teh raznolikih pogojih, bazirajo na ogljikovodikih. Vse uporabljajo DNA/RNA kot nosilec dednih lastnosti. Vse kodirajo gene z istimi baznimi pari. Vse sestavljajo beljakovine iz istih aminokislin, ki so enako zakodirani na DNA/RNA. Pri vseh potekajo praktično identični procesi transkripcije. Celo razlika med eukarioti in prokarioti se ne meri v svetlobnih letih.

Ne vem, kje ti vidiš takšno raznolikost, ko govorimo o osnovnih gradnikih življenja? Človek je sestavljen iz istih gradnikov, kot Evglena.

Ja, na Zemlji imamo mnoga različna okolja - od ekstremnih pritiskov, visoke temperature, do večne teme... Povsod uspevajo bitja na bazi ogljikovodikov, z nekaj razširitvami dušika, kisika in parih ostalih elementov. Zakaj v globokomorskih jarkih še nismo zasledili drugačnih bitij? Zakaj življenja na drugi osnovi nismo zasledili v gejzirjih vrele vode?
- Hoc est qui sumus -

Lion29 ::

Ljudje naj bi bili najbolj inteligentna zivalska vrsta na Zemlji. Skozi miljone let evolucije nas je zivalski nagon gnal k boju za prevlado. Pred nekaj deset tisocletji naj se bi clovek zavedelin zacel skokovit razvoj in exponencialno vecat razliko med sabo in ostalimi zivalskimi vrstami.

Pri vsem skupaj je predvsem relevantno zadnjih nekaj stoletij, predvsem zadnji 50 let, ko so mocno udarila ven moralna nacela, ki niso nic drugega kot skupek druzbenih norm in zakonov..

Te norme narekujejo razvoj nase druzbe in splosno celotne cloveske civilizacije. Ceprav imajo nekateri narodi se velike tezave pri sprejemanju teh norm in prilagajanju, sem mnenja, da bomo v roku 200 let kot celotna civilizacija ziveli v miru s popolnim medsebjnim sprejemanjem.

Namrec do vojn in notranjega nemiru nas zenejo nagoni, ki so se vedno prisotni. Dasiravno teh nagonov ne bomo mogli se tisocletja popolnoma izniciti, nam druzbene norme narekujejo drugacno vedenje.

Druzbene norme pa so odraz vecine (ce poenostavimo, oz. odraz vladajoce vecine - ki naj bi bila v teoriji, spet ce poenostavimo, najbolj fit - ce vlada)...

In nase druzbene norme na ze ta trenutek govorijo, da smo vsi enaki z enakimi pravicami, da imajo pravice tudi druge zivali oz. druga ziva bitja, da moramo skrbeti za naso Zemljo, etc, etc.


Sam predvidevam, da mora vsaka (inteligentna) civilizacija cez podobno naravno pot. Ce si inteligenten, ves da te druge zivalske vrste dejansko ne ogrozajo in da lahko skupaj nekaj dosezes ali pa mimo njih... brez potrebe po unicevanju

sam sem mnenja, da bolj kot si inteligenten, manj se cutis ogrozenega - cetudi spet projeciram svojo - clovesko izkusnjo in seveda kaksno teorijo iz stargate-a...

ampak ce potegnemo crto zadnjih 50 let in vidimo kam gre nasa civilizacija (vsi pravijo v propad, jaz pa sem cisto nasprotnega mnenja)...lahko sklepamo, da bi vsaka inteligentna vrsta pocela tako...bolj inteligetna, bolj

tak da Thomas, Cloveka ze sedaj ne zene zelja po prevladi Vesolja, prej bi rekel zelja po samo ohranitvi in gola radovednost.... Cez kakih 100 do 200 let, pa bo itak zelja cloveka predvsem exploracija/kolonizacija brez zelje po unicevanju....

Tako vsaj jaz mislim.
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Thomas ::

Kdo pa govori o uničevanju zaradi uničevanja samega? Ne, mi bomo samo uničili vse asteroide in jih porabili za svoje svrhe. Da ne bi padali po nas. Dalje, razmontirali Sonce, da nam bo sijalo milijardo milijard let in ne samo 10 milijard.

Itd.

Če pa gledaš iz perspektive memeplexa naravovarstva, je pa to seveda zločin brez primere.

Tudi če med populacijo 99% prevlada "modri pacifizem", to ni dovolj. Takale pat situacija kot jo predlagaš Lion29, ni stabilna reč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lion29 ::

unicevanje ni bilo misljeno kot unicevanje narave ampak unicevanju civilizacij..

navezuje se sevda na tvoje omenjanje gospodarjev in predatorjev...

in tega:
Za civilizacijo, ki hoče zasesti Vesolje je nujno, da je ekspanzivna. Sicer noče zasesti Vesolja in ga ne zasede


ne razumem namrec, zakaj bi inteligentna civilizacija zelela zasesti vesolje
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Thomas ::

Zato, da ga kakšna njej nagnusna ne bi. Dovoljšen razlog.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matev ::

Zato, da ga kakšna njej nagnusna ne bi. Dovoljšen razlog.


to je razlog, ki je brezveze

Thomas ::

Jaz recimo ne bi rad, da Vesolje zavzamejo kakšne babyeaters iz zgodbe ki jo je napisal Yudkowsky.

Kar je samo ena iz milijarde sicer posamič malo verjetnih opcij. So pa še slabše.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Slabše? Nemogoče. Edina možnost je, da nas pokurijo za computing.

Thomas ::

Že to je dovolj slabo. Ampak so usode strašnejše od smrti in eni jih doživljajo že na tej Zemlji. To je treba ASAP uštimat, da ne bo več tako.

Zato je podreditev vse snovi in sploh vseh computing substratov nujna. Upam, da je tudi mogoča.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lion29 ::

pismo govoris tako, kot da je zasesti Vesolje tak kot zmagati eno partijo saha... ali pa kot da bi nekdo zasedu Andoro ali Vatikan.

in spet je vprasanje... kaj pomeni zasesti vesolje? To pomeni se naseliti na vsak planet / asteroid / komet ali kako drugo nebesno telo in iztrebiti ostale potencialne groznje?

cammon, dejte se malo zresnit no
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Thomas ::

Cilj je imeti pod kontrolo čisto vse atome Galaksije in njene okolice, kolikor le mogoče.

Nobenih "planetov" nam ni treba, samo atomi ki so v njih pa vsi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Iluzija, seveda.
sudo poweroff

Thomas ::

Ne. Iluzija je Star Trek, ali Star Wars ali kar povprečneži razmišljajo.

Tole je pa samo - al bomo al ne bomo. In če ne bomo, kdo bo?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lion29 ::

in cemu kdo sploh bi?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Thomas ::

Čemu so pa mravlje oblezle svet? Čemu smo ljudje poselili planet?

Kdor more, to naredi. In če mu meja planeta ni več ovira, poseli še več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr_M ::

Zakaj pa nebi, ce lahko? :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Thomas ::

Tako je. Zato bo tole Vesolje nekdo prepavil. Če ne Vesolje, Virgo-Coma klaster pa zagotovo. Plus še vse kar se da.

In RES nočemo kakšnih grozot, ki pa nikakor niso a priori nemogoče. Babyeaters, Hell Singularity in milijarde takih scenarijev. Zato je kontrola vse materije, energije in sploh vseh potencialnih substratov popolnoma nujna.

Multikulturalizma ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BlueKnight ::

Hm,.. saj je lepo da imate svoja predvidevanja, mnenja, domneve in vizije, ampak vaše sklepanje (še posebaj Thomasovo) je kot tisto, če nimaš akvarija si pa zihr peder. Tukaj je enostavno preveč neznank, da bi bilo nekaj nemogoče in nekaj edina možna zveličavna resnica in pot. Podobno, kot so naši morda predniki pred 30k leti v Potočki zijalki, razpraljali o tem, kaj bo potem, ko se bodo poselili in "zasedli" ostale dele njihovega znanega sveta.
In prvič to ne bomo "mi", mi osebno seveda ne, vprašanje če naši potomci, če pa bodo naši potomci pa bodo morda tako različni od nas kot smo mi od Homo habilisa - po zunanjost, po razmišljanje, kulturi,...
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

Thomas ::

Ti se na nič ne zaneseš, a BlueKnight?

Razen na modrost povprečneža, ki tako nekako že skozi zatrjuje, da je.

Naivno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr_M ::

Meni se zdi mal utopicno, da bi imela ena sama civilizacija celo vesolje pod kontrolo / oz vse atome.
Se "svojo" galaksijo tezko.
Osoncje pa ze :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Thomas ::

Ko imaš pod absolutno kontrolo nekaj 1000, ali še celo manj atomov, jih imaš kmalu nekajkrat toliko. In potem kmalu še nekajkrat toliko. In po nekaj takih korakih vse Osončje. Galaksija ti potem leži pred nogami ko zrela hruška.

Samo moraš res imeti absolutno kontrolo nad prvih 1000, potem gre samo od sebe.

Ampak kako jih boš kontroliral prvih 1000? Ali prvih milijon?

S programom, seveda, kako pa drugače. Ampak kako boš z biti zagrabil atom, kakor zdaj z biti primeš in vodiš pixle ekrana?

Na zelo podoben način, bi rekel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

In ko imaš osončje pod komando, kaj je naslednji iziv?

Verjetno sosednje osončje in tako naprej sploh, če te nihče ne ovira pri tem.

Osončje, galaksija... samo vprašanje časa.
Nekoč je bil Slo-tech.

Dr_M ::

Ah, potem se nam za bati, da bomo kdaj to nardil :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Thomas ::

Seveda bo to nekdo naredil, slejkoprej. V nasprotju z naravnimi zakoni ni, zato bo.

Bomo veseli, če bomo živi in zdravi po začetku te tranzicije. Lahko da bomo, lahko da ne bomo. Possible either way.

Misliti, kako to ni mogoče in nikdar ne bo mogoče, je pa navadna starožitna naivnost.

Zaenkrat je tudi najbolj verjetno, da se bo začel ta matter programming prav na Zemlji, lahko se je pa tudi že kje drugje (daleč), ni rečeno.

Ko enkrat lahko dobro premikaš atome, z atomsko natančnostjo seveda, si praktično vsemogočen. Ni misliti, da se to ne bo zgodilo. Bo se.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr_M ::

Eventuelno bi se ja, ampak bo treba se marsikaj prezivet (vprasanje ce bomo) in odkrit/razvit.
Komaj smo skocili iz Zemlje, pa bo se kar vesolje kontrolirali. :)

Ah ja...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Thomas ::

Sej kontroliraš za začetek samo eno veliko molekulo. Ta sestavi in kontrolira dve taki.

V 40 korakih kontroliraš vse atome Osončja na ta način.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> V 40 korakih kontroliraš vse atome Osončja na ta način.

Including your own, most certainly.

Thomas ::

Including, of course.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

A to pomeni konec sentience?

Restart evolucije? Ker prareplikatorje smo že mel enkrat, sicer precej nenatančne, pa so iz njih vseeno (ali pa prav zato) nastali sentienti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Ni rečeno, da replikator uniči sentienco. Ni rečeno, da takoj dismantla tudi človeška telesa, zrak in vodo.

Večina replikatorjev bi to naredila in imamo Gray Goo - Sivi Poc.

Ampak je treba pazt, da ne bo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Ni rečeno, da takoj dismantla tudi človeška telesa, zrak in vodo.

Tak stroj je izjemno težko ustaviti, ko ga enkrat poženeš. Težje kot LHC :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Absolutno. LHC je v primerjavi s tem igračka. V dveh smislih. Da je Molekula veliko bolj nevarna in da v primeru pozitivnega izida prinese veliko več kot LHC.

Vendar še ena bistvena razlika je. Ko imaš Luno (potem pa še Zemljo) v editorju, je mogoče delati UNDO, vsaj do neke meje.

Se pa strinjam, LHC je mačji kašelj, razen če res ne reče KABOOOM.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Mimogrede, na temle planetu, o katerem je tale tema v osnovi bila, baje pada kamnit dež. Na sončni strani kamenje izpari zaradi vročine in pada na nočni strani v obliki (najbrž žarečih) kamenčkov na tla.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ja no? Idealno za sandmane.

WarpedGone ::

Pomeni, da obstaja tok hladnejše lave iz temne na svetlo stran planeta?
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Tako je. In to v povsem drugo luč postavlja lame teorije o Veneri. Tam se to isto dogaja s CO2.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CaqKa ::

Zakaj bi ta sfera zadržala vsa sevanja, _razen_ IR ?

Če bi hotela izkoriščati energijo Sonca, je to simple fizikalna posledica tega.

zakaj?
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasin najnovejši lovec na planete začenja svoje poslanstvo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124491 (3770) klinker
»

NASA odkrila prvi Zemlji podoben planet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4515759 (11723) jest10
»

Odkrit prvi skalnati eksoplanet (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21415399 (11247) Thomas
»

Kamniti dež

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
122936 (2084) Hackey
»

Francija se pripravlja na izstrelitev satelita COROT (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15413255 (11078) Thomas

Več podobnih tem