» »

Rad bi naredil OS.

Rad bi naredil OS.

«
1
2 3 4

Matri[X] ::

Ok. Odločil sem se da bom poskušal narediti operacijski sistem , ki bi deloval na i386 platformi. Zanima me če ve kdo kje bi dobil kaj več informacij o tem, kako sploh začeti, itd..

Hvala

rsaver ::

8-) Veliko veliko sreče!
Pa dosti cajta si rezerviraj!

Tr0n ::

Pobrskaj po netu, bos nasel ogromno informacij. Trenutno se ne spomnim URLja do enega cist home-made OS, ki je delal na 386 arhitekturi.

Pa tudi en frik na SERSu MB je napisal svoj osnoven 32-bitni OS. Poisci pa bos nasel :).

Kostko ::

Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Thomas ::

Človek, ki ne obvlada osnov Googla, bo napisal svoj OS?

NI nemogoče.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matri[X] ::

Ne vem zakaj si mnenja, da ne znam iskat v googlu ? Sicer pa raje vprašam tukaj kot iščem po googlu, saj bom dobil boljše odgovore (vsaj včasih je bilo tako).

andrej ::

ziher bos v Linux sourcu nasel kaj pametnega:D

lahko pa pogledas tudi v poseben OSKit
pa google tudi

napsy ::

sj ti predlagam, da se pridružiš kakšni skupini, ki že izdeluje OS, kot je npr. OpenBeOS.

atlet ::

Ce pa rabis se koga, sem pa na voljo. Sem tud jst ga mislu napisat, sam ko sem zaceu gledat malo po netu, kolk dokumentacije je, sem se premislu, saj je za enega malo prevec dela... :(

Monster ::

heh jest sem tud tole ze probaval delat :))... na netu je bore malo, po knjizniah se manj... ce ti bo uspel nardit enega cool "bootstraperja" , pa krnela se pa lahka kej pomenmo :)...

lp
Ka zaboga...

Senitel ::

No, ne zgrešit tegale...

atlet ::

Hm, glede dokumentaji se nimamo kej dosti za pritozevat, saj je je na netu kar nekaj, pa se en dober OS imamo, ki je z izvorno kodo. Sej si bi lahko z njimi pomagali, da bo nastalo pa kej fancy, pa dvomim. Lahko bi spisali kej simple za zacete, bi sli pole na kaki GUI. Lahko bi se kej zmenli, vec ku nas bo, lazje bo. Pa se timsko delo se bo tukaj pokazalo in ce bomo dobri, bomo tudi os napisali, ce se pa nebomo razumeli, pa lahko pozabmo. Sem pa jst neki gledu, kako bi svojo linux distribucijo naredu, sam zdej imam se problem, kako to vse spravit na cd in naredit kak instalacijski progi, kot je od Red-Hata ali Mandrak-ea. Sej ena varjanta je, da si vzamem od Debiana in ga malo priredim. A ima kdo kak link, kjer bi lahko nau kak Linux installer... :)


Lp

simon ::

Saj so instalerji pri vecini distribucijah open source, tako, da ti ni treba pisati svojega...

freejack ::

To že, sam z obstoječimi distribucijami konkurirat, bi blo pa res mal težko. Bolje bi blo, če bi bla kaka natančnejša usmeritev, zakaj bi bil OS primarno. Lahk se spec. v kako smer, al pa tko kot so vsi ostali molto-uporabni. A ne bi blo kul naredit en OS sam za igre. Odpade veliko dela, sam bi blo pa treba tisto kar je dobr naredit. V bistvu tko al tko ni tolk dela, glede na dane možnosti potem, sam zbrat vse ustrezno pa to integrirat, pa mogoč kako idejo vključit, pa bi kr blo. Sam pismo, pol morjo pa igre podpirat OS, razen če gradiš na obstoječem, kao kernel pr Linuxu. Al pa kak geek OS, s molto prog. jeziki, kompajlerji, itd. itd. Vse za programiranje v enem. :D Če boste imeli dobro idejo, se mogoč celo jst pridružim. Trenutno sem šele 1.letnik FRI, tko da razen Oberona, Cja, pa Jave, ne znam velik. :)) (Hmm,..to bi bil Mahnjič zadovoljen, če bi spisali OS z oberonom :D :D , sam kk mu dopovedat, da je jezik neuporaben, to je zdaj vprašanje :D )

freejack ::

Aja, kar se pa periferije tiče, bi pa uporabli slogan "Plug ´n Pray" :D

atlet ::

Hm, to je res, sam mislim, da se instalerja od vseh distibucij ne da dobit. Jst pa ne mislim naredik kake take, full zakon distribucija, ampak kako simple zame in za frende, ki bi imela noter samo najnujnejse...... :) Glede tega, pa da bi naredili os, samo za eno stvar, pa mislim, da bi biu neuporaben. Ideje maste/mamo. tko, da dejmo se zdruzit in naredimo enega za zajebancijo, se bomo se kej naucili, ni vazno, da bo kej dobrega in uporabnega, sam za zacetek bo ze. Kdo je zainteresiran? Znanje niti ni tolk pomembno, saj bi se sproti ucili in bi vsak naredu, kar zna...

Lp

Gandalfar ::

freejack: cist BTW.. OberonOS je _ze_ napisan. Kakor je avtor pravil zadeva kr raztura ;-)

http://www.oberon.ethz.ch/native/

freejack ::

Gandalf: pismo to pa nisn vedel. Ga bom probal, da vidim kak zadeva deluje...

strobos ::

Hja,OS se ne napiše kar čez noč.Če pa bi nas bilo nekaj in bi se vsak malo zavzel za stvar,pa bi nam mogoče ratal naredit en zelo,zelo enostaven OS.Prva stopnica bi mogoče bila,da bi stvar sploh laufala,nato pa da bi mogoče lahko po malem nadgrajevali.

Lp
Sem že dvakrat stran odrezal,pa je še zmer prekratko!

atlet ::

No, verjetno s te mnebo nec, saj nas je premalo zainteresiranih za to. V nekaj mesecih pa bi morda napisali kaj osnovnega, da bi se vsaj zagnalo, vendar bi bilo neuporabno, razen ce si nebi pomagali ze s kakim narejenim.

SloCOM ::

Če rabite pomoč sem pripravljen pomagati.

Brane2 ::

Kot sem po dosedanjih postih uspel oceniti, večina pobudnikov (verjetno ne vsi) obvlada kokrtolk kvečjemu Visualbasic, ki je za te stvari primeren kot Lego kocke za izdelavo topa.

Te stvari načeloma niso enostavne, PC pa je zadnji stroj na svetu, za katerega bi si človek to želel.

Za kakšen mikrokontrolerček nč ne rečem, za PC pa ne verjamem da vam bo ratal naredit karkol uporabnega, pa tudi zakaj bi zgubljali čas s tem ?
Že tako obstaja malo morje stvari...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

footprint ::

hoj, ideja o slovenskem operacijskem sistemu sploh ni slaba. S tem bi pridobili sistem, ki bi bil kontroliran od nas. Če pa bi zadeva postala dovolj uporabna pa sem prepričan, da bi se prijela.

Menim pa, da pisat od začetka cel OS ni pametno. Zakaj bi odkrival neki kar je. Raj se lotmo svoje Linux distribucije in jo poslovenmo kot znamo.

Jaz sem za.

andrej ::

1. naredit svoj OS - ideja zelo dobra.
2. ne glede ali naredis cisto na novo ali vzames kaj iz linuxa bo trdo delo in par let sploh nebo vidnih rezultatov. Malo recimo poglejte kdaj je Linus zagnal prvi Linux program, kdaj je gori tekel kaksen uporaben program, kdaj je priso UI, itd. Dela je fuul dosti.
3. meni osebno se ne gre tolko za uporabnost in fancy. Bolj pomembne so izkusnje in znanje, ki ga pridobis.
4. kar tak na blef je brez veze delat. mogoce bi blo prej dobro nastudirat arhitekture OS-ov, da sploh ves v kaj se spuscas. Potem je dobro, da pogledas kak obstojec OS - recimo Linux in tega nastudiras.

Brane2 ::

Good luck. Tkole tza info samo datasheet od P4 je dolg IIRC čez 1.000 strani.

Kje je še info o recimo drugih CPUjih, čipovju na platah, PC99 specifikacijah (pod pogojem, da te zanimajo samo novi PCji), driverji za vse žive kartice, potem podatki ki ti jih proizvajalci kartic ne bodo hotli dat itd.

Res. Vso srečo. Prej boš spravil Linux na ZX Spectruma.

Tisti ki jih zanimajo te stvari bi se verjetno veliko več naučili če bi brklali po kodi za Linux kernel ali čem podobnem.

Če pa vas po vsej sili zanima razvoj kode, pa delajte za kaj enostavnega in znanega. Dalo bi se denimo narediti full enostavno platico z video izhodom, enostavnim in cheap CPUjem in nekaj enostavnimi vmesniki, nato pa narediti OS zanjo.

Dane sem bil pri kolegu, ki je svočas splavil Opencore (www.opencores.org) procesor (ob pomoči drugih). Pravi, da mu je portanje Linuxa na svojo plato vzelo nekaj let težkega dela...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

Hm, da bi razvili svoj os, ki bi lahko konkuriru Linux-om, bi iblo zelo tesko, kvecjemu bi naredili kaj majhnega, ki bi teklo v tekstovnem nacinu in nebi podpiralo veliko stvari. Obstaja pa nekaj OS-ov, katere sem ze gledu in so zelo majhni, sam so za enkrat se zelo neuporabni, saj na njih tecejo kvecjemu dva ukaza, za pregledovat datotecni sistem in cas... :) Da bi naredili slovensko distribucijo, pa ni slaba iideja, o tem sem tudi ze sam razmislju, sam se mi je ustavlo pri namestitvenem programu. Navodila, kako jo narediti pa najdete na http://www.linuxfromscratch.org/, je pa se ena stran, sam trenutno ne vem naslova. :( Lp

Jebiveter ::

Fantje tezka bo! Drugace pa ne obupat!

Mene nekaj druzga zanima: Kje bi lahko dubu kaksen uporaben GUI za Winse? Trenutno mi je ta defauld zlo gnil, sprobal pa sem vse mogoce "nadomestke" in mi nic ni blo vsec! Iscem nekaj, kar bi zamenjalo celoten GUI ne pa samo polepsalo!
Pravzaprav iscem Windowse z MacOS X GUIem! Ce kdo najde kej kar je uporabno (zame) mu castim pivo!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

freejack ::

Slovensko distribucijo? Za jezike izbereš Slovenian pa je. :D :D :D Hja no, zabavno bi morda že bilo, sam pa totalka nepraktično in neuporabno, saj bi to trajalo kar neki časa, medtem, pa bo zuni že xy novih verzij. Bolje bi blo, da bi se zgledovali po Linuxu, ampak ne glede distribucij, no ja, neki podobnega. Ker bi vzelo preveč časa, na koncu bi bla pa stvar povsem zastarana. (tko kot da bi šele zdej pogruntali Win98, ne bi blo najbolj uporabno).

CaqKa ::

na openbeos strani mislim da bi morali najti dosti podatkov glede tega.. mislim da obstaja še en petrOS ki je samo na eni disketi.. tisto prestudirajte pa pol dalje... slovenski distro. kot je ze nekdo omenil. obstajajo prevodi. ce boste pa delali nov os pa nevem ce boste naredili kaj več kot je tale petros al katerega sem ze videl med povezavami za open beos... zaj sem se spomno newOS > to je samo kernel na katerem bazira open beos.

/edit
dober link se je pojavil tudi v moji temi vsi OSi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

klemen338 ::

:) mimgrede, je ze kdo pogledu na www.menuetos.org?

ideja za os se mi zdi zlo dobra. kaj ko bi res postal en team, k bi cist tko k je ze en reku za "zajebancijo" naredl neki cist sami, zravn se lahko ful naucimo, pol pa izboljsujemo - npr.

klemen338 ::

lahko bi probal naredit majhen sistemcek, ki bi tekel v konzoli, sam sem sicer nekoc ze pisal knjiznico za grafiko, mogoce bi lahko tekel tudi v grafičnem načinu. nikakor pa ne mislt da bi lahko konkureral kermukol sistemu, vsaj zaenkrat.

atlet ::

Uni os se ze zdavnaj poizkusil, sam je napisal ceu v ASM. So prow sadomazo tipi, ki ga pisejo. Za team pa se strinjam, lahko bi celo kaj nastalo iz tega, al pa nebo nc, ker nas je premalo interesiranih... :(

Brane2 ::

Assembler na Intlu ? Pa vi sploh veste, o čem govorite ?

Tipi, ki to delajo, delajo bolj iz dolgčasa kot kaj drugega.

Ne bi reku, če bi šlo za kaj drugega ampak Intel in PC arhitektura...

Kaj boste nardil, ko bo po recimo petem letu razvoja folk prešaltu na 64-bitne stroje, vi pa ne boste meli gotove niti 32-bitne verzije ?

ASM ni tako prenosljiv, kot denimo C. Kar pomeni, da vas čaka ročno popravljanje vsega, do tedaj napisanega...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

Hm, kdo pa sploh misli pisat os v ASM-ju. Napisali bi samo tisto, kar bi nujno mogli. Boot loader, drugaci bi pa vse pisali v c/c++, ...

strobos ::

Ja,kdo pa je res reko,da bi ga pisal v ASM.Lahko pa ga tudi bi.Mi smo v šoli delal z ASM za 286-ko,je mel pa moj kolega tudi knjigo za ASM za 386 in 486,tam je pač več ukazov in več načinov naslavjanj.Če je pač nujno,se lahko ASM vključi v kodi C-ja.Zaenkrat bi bila res prva stopnica naredit boot loader,takšen kot je npr. na zagonski disketi za WIN98.Vse skupaj res ni lakho kar sam nekaj iz nič naredit,je pa res,da se tako največ naučiš.Saj ne mislim,da bi konkurirali kakemu znanemu OS,pač probal bi nekaj narest.Zdaj pa naj res povejo tisti kandidati,ki so za stvar in ki znajo vsaj osnove C in ASM.

Lp
Sem že dvakrat stran odrezal,pa je še zmer prekratko!

atlet ::

Jst sem za! Lani sm programiru PIC-e, tko da ASM znam, pa tudi v C-ju sem neki delu, tko da ni blema... Kdo je se za?

Gandalfar ::

kaj ce bi si vi raje nasl kaksn opensource projekt, ki rabi pomoc in tam pomagali? S tem bi veliko bolj koristili celotni racunalniski sceni. Pa hkrati bi se naucili delati v teamu in slediti nacrtu dela itd.. ?

www.sourceforge.org .. tu najdes veliko projektov, ki rabijo pomoc

Brane2 ::


Jst sem za! Lani sm programiru PIC-e, tko da ASM znam, pa tudi v C-ju sem neki delu, tko da ni blema... Kdo je se za?


:\
No offence, sam ASM za PIC je povsem druga stvar kot ASM za Intela. V povsem drugi ligi, bi reku. PIC je eleganten strojček, x86 pa je horror.

Poleg tega PIC vsebuje full enostaven sistem, ki se ne spreminja veliko. V nasprotju s tem pa skorajda ne boš našel dveh enakih PCjev. Tvoj OS valjda mora delat na veliki večini kombinacij. Poleg tega pri PICu verjetno nisi mel problemov z virtualnim pomnilnikom, multitaskingom v splošnem pomenu besede (torej nisi poganjal več uporabniških programov naenkrat), pa še marsikaj bi se našlo.

Res, ideja ni slaba. Tisti, ki jih to zanima, naj si za par deset mark omislijo kako platico s solidnejšim PICom ( denimo 16F877 ali kaj podobnega). Tam bi se enostaven OS obnesel in mogoče še komu v življenju še kaj koristu.

Druga ideja bi bila recimo OpenCore. Kupiš FPGA čip za tistih 10kSIT in ga nafilaš s kodo za OpenCore 1000 in stvar se začne obnašat kot 32-bitni procesor. ZA tega pa potem napišeš OS.

Ali pa recimo MC68000. Čip je full pocen, interno 32-biten, enostavno se ga da zlotat v delujoč sistem, pa softverskih orodij zanj je na netu ko blata.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

Hm, sintaksa jezika je enaka... :D

andrej ::

Brane2: za 64- bitne sisteme se ni za bat.:D za obicajno namizno delo in igre nimajo nobene prednosti pred 32-bitnimi.

Brane2 ::

Jaz se bojim za 32-bitne. Ko/če se bo enkrat 64-bitov prijelo, se bojo 32-bitne stvari nehale prodajat...

footprint ::

hi,
Če že govorimo o assemblerju potem bi bilo dobro da bi si pogledal tale (4Mb) tutor. Odlična publikacija za vse ki se še niso srečal z niže nivojskim programiranjem. Poleg tega pa se strinjam programiranje za PC arhitekturo bo hudo poleg tega pa nas bo prekosil čas. Bolš da začnemo kej lažiga. Naprimer ideja o pridružitvi tud ni slaba poleg tega pa vedo kaj treba narest. To je bolš za učenje kot da sami odkrivamo vodo.

klemen338 ::

prvic, jst sem tud za! drugace, to bi po mojem delal predvsem zase in da se zraven kej naucimo. glede 64 bitnih procesorjev se po mojem se ni bat. mal jih je, k bi dal 650ksit za enga itaniuma(samo procesor) al pa par k-evrov za kakega suna,itd...

sem pa za pc osnovo al pa mogoce tud kaka motorola - edino vsecno bi mi bilo, da bi ga v osnovi zasnovali z gui-jem. za pc osnovo grafično knjižnico s pomocjo asm-ja ni tok tezko pogruntat - sem ze delal to. Tko da jst bi bil za - vecina v c-ju, osnovne delcke pa v asm-ju. mi pa c ne dela problemov.

andrej ::

Brane2: ahem, jaz nebi bil tako preprican.:D A se sploh zavedas v cem je "finta" 64-bitnih CPU-jev. Hint: hitrost NI, cena tudi NE;)

Brane2 ::

To sploh ni bistveno. ko se bojo 64-bitne mašine prijele, se 32-bitne ne bodo več delale, ker se ne bo več splačalo, ker bodo "demode". Enostavno preveč denarja bo vloženo v naslednjo stopnico, da bi še vedno packali z razvojem novih 32-bitnih strojev.

Približno tako, kot je PC zavladal svetu. ne zato, ker bi bil najboljši- nasprotno, na svetu e bilo veliko boljših strojev in to celo za manjši denar. Zavladal je zato, ker je za njim stal IBM, na kar se je folk takrat palil.

Isto bo s procesorji. Če se 64-bitni stroji primejo, ne bo denarja za hkratni intenzivni razvoj tako x86 kot 64-bitnih generacij. Koga bo zanimal AThlon-II če bo Opteron "In" ?

Tu bojo različni *nix sistemi prišli na svoje...

klemen338 ::

sej ti dam prou glede 64bitnih procesorjev. ampak nas namen nebi bil trzit ta sistem, ampak bolj za nek hobij, ki bi mogoce postal celo zanimiv, hkrati pa bi se neki naucl novga. une ideje za kaksn drug procesor so mi vsec, samo meni bi blo ql delat sistemcek, k bi delu se kje drugje pa morbit graficno. (cist osnovna grafika - vesa standard, ki dela povsod)

Brane2 ::

Pri sedanjem nivoju kompleksnosti teh stvari bo tvoj OS gotov, ko folk sploh ne bo vedu več, kaj je to Ahtlon ali Pentium in tvoji otroci bojo moral zagrozit vnukom, da ne bodo crkaval od smeha ob dedkovi razlagi svojih dosežkov.

To je tako, kot bi na turistični turi v Egiptu ob ogledu piramid zbral par prostovoljcev, da pljunejo v roke in naredijo za foro eno svojo piramido, čeprav mogoče malo manjšo- prej ne grejo domov.
Edino, kar bi uspel na ta način, je splavitev novega vica o Mujotu& Hasotu in nč kej dosti več.

Če bi se rad ukvarjal s tem, začni z nečim BISTVENO enostavnejšim, kar ti ne bo ubilo veselja do tovrstnega dela in mogoče celo do življenja.

Dobi si en PIC razvojni komplet in probaj nardit kaj z recimo PIC16F84.

Živa enostavnost. Čip ima IIRC 18 nogic, priklopiš mu kvarc in napajanje in že dela !
ASM zanj je enostavnost živa- 33 ukazov....

NE spomnim se a si ti reku, da si že delal s PIC-om a tudi če si, ne verjamem da si se pošteno poglobil v zadevo.

Še ko sem delal pri prejšnejm šefu, sem povabil v revijo tipa, ki je objavil "Multitasking na PIC-u", ki je IIRC delal celo na PIC16F84 !

En tip je naredil http server in ga prištekal na net iz PIC12C509 (8-pinski keberček !).

Če ti to ni všeč, vzemi kak DSP, recimo Analog Devices dela zelo dobre stvari, kot tudi poceni a suvajoče razvojne komplete. Zanje v osnovi ne rabiš niti spajkalnika !

Dobi kje v štacuni MC68000, z neta snemi specifikacije in si naredi majhen strojček.
Tako boš dojel bistvo generiranja slike, skeniranja tipkovnice, prekinitev itd.

Čez nekaj dni se bom (upam) lahko poigral z Xilinxovim razvojnim kompletom s FPGA čipom gor. Tudi ZELO zanimiva stvar, pa ne pretirano draga. Mislim, da stane vse skupaj 44 kSIT. Tudi to je lahko zanimiva izbira.

Ubodi si recimo kje rabljen Atari ST. Stvar ima MC68000, njena shema in vsi interni detajli so objavljeni, ima zelo dobra programska orodja in je enostavna. Ni trilijona čudnih registrov in podobnega. Kje na bolšjaku bi ga moral dobiti za največ 50 DM...




Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

andrej ::

uf, tole bo pa se trajalo. prijeli se bodo takrat ko bodo nehali delat 32-bitne:D

mb2263 ::

Pozdrav!

To je sedaj moj prvi post na tem forumu. Kolega mi je poslal ta post, ker sem se sam tudi en cas zanimal za svoj OS.

Pred letom in se vec... sedaj ze predlansko solsko leto smo bili s sosolci zelo zagreti za take stvari za raziskovalne naloge... Takrat sem bil 4.letnik SERŠ-a v Mariboru. Sosolec je bil nekajkrat državni prvak v C/C++ in visoka mesta v Linux tekmovanjih, imeli smo se zagrete mentorje... Stvar sploh ni enostavna... lahko bi rekel da niti ni težka, ker je prej kot to nemogoča... sedaj govorim za osebe, ki so pisale na tem forumu... Resnično brez zamere, ne rečem nič slabega. Če bi kdo potreboval pomoč, bi in bom vedno vesel pomagal, če bi/bom le lahko.. ampak ljudje vi spoh veste osnove računalnika ??? Veste kako dela procesor, pa ča že ... procesor je ena stvar... potem so še tukaj vodila, ostali čipi, vse možno.... Če kdo misli, da bo naredil uporabno stvar v nekaj mesecih in ni še ni nikol PREBRAL DEBELEGA priročnika o procesorjih nasplošno, bolje za njega da nikol ne začne ... Nikogar ne strašim, res ne ... Vsaka vam čast za tako idejo, res! Ampak se mi zdi, da je edini človek, ki je vedo kaj piše o tej temi Brane2 ...

Zakaj rinete v take probleme ... tako kot je reko Brane2, naredite nek svoj enostaven -- relativno -- hardver - strojno opremo z neko motorolo al pa cem podobnim PIC, ne vem... karkoli, in potem na tem naredite nakaj ... to bi bilo vsaj v nek namen uporaben... Ker glejte, zakaj pisat nek OS, če pa jih je že toliko od najenostavnejšega do najkompleksnejšega ... če hočeš imet slovenski OS, si nabavi Windows XP pa SLo verzijo pa si zamenjaj GUI pa je to to ... in si ga pomenuj Poldek XP ... pa si resen pa se raje zajebavaj z programiranjem aplikacij za ta sistem..

Rad bi se naučil : ponovno dajam prav Brane2 -- idi kodo brat za Linux krnell ... cisto prvega ... pa bo vse OK. Ce hoces naredit kaj uporabnega mora biti sistem multitasking itak, multitreading ... Sploh veste OSNOVE??

NE me sedaj narobe razumet... nisem nek vele-ekspert ... imam pa dovolj tega za seboj, da vam z veseljem ali zalostjo povem, da kdor vstopa v to, mora vedet, kaj ga caka .... In to je problem, ker vas vecina sploh ne ve niti osnov... in taga se ne naučis ob branju 300 strani toturiala na netu al pa kaj takega to je tisoč in tisoč strani materiala, ki ga je potrebno vedet ... ze samo za to da bo sistem delal na razlicnih procesorjih/verzijah ...

Jaz vam v celoti podpiram, nikogar ne odvračam od tega ali prepovedujem, ker je ideja zelo dobra. Ampak, npr. jaz sedaj bi rad naredil svojo strojno opremo z enostavnejšimi komponetami - pametne naprave - kot so sedaj GSM aparati -- novi, kot so dlančniki ... To je fantje moji prihodnost - to je to, kar je novo... OS je nic nobvega-- bedarija... ceprav ga je velikokrat tezje za napisat ... razumete ???

Jaz sem delal v V2OS operacijskim sistemom, bil je komplet ASM koda ... to pa tud zarad takratnega učnega načrta .. je bila asm koda bolj na povdarku, vsaj pri našem mentorju...

No, še moj zaključek. Fantje in dekleta, zelo sem vesel, da je tudi drugod v Sloveniji doletela nekoga ideja, da bi napisal svoj OS, ampak to je res vse prej kot enostavno... vsaj za PC. In to delo je se zapovrh tako nehvalezno, da nikol ni dovolj dobro. In ko boste, če ze boste enkrat tako dalec, kako boste to delali?? Poznate osnove programskega inzenerstva? Znate razdelit delo? Znate opredelit, kaj boste poceli? Tukaj je toliko dela, da joj! Zato vam res predlagam, da bi ce bi ze radi delali kak os, naredite neko svojo strojno opremo in potem zanjo delate os, ta strojna oprema pa je potem ne vem, vaš prenosni "PC" al pa karkoli... NE SILITE V 80X86 - i386 arhitekturo, ker to ni nekaj hvaležnega ampak zelo KOMPLICIRANO...

Če bo kateri tako zelo korajžen in bo zbral ljudi in imel dobro idejo in bo vedel, kaj dela... sem takoj za to... moj e-mail je vedno na voljo.

Veliko uspeha

atlet ::

Hm, mislim, da je eden, ki je vsaj malo resen in je napisau nekaj dejstev. Kako je sestavljen racunalnik in kako deluje, ter registri in te fore, vem, sam zdej smi dau prow za miselt in ni prow malo dela. Sam je pa se neki. Vsi tle ste naredili iz muhe slone, ker za napisa neki kao os, da se boot-a v ram, ter da ne dela nc uporabnega, je samo nekaj vrstic kode, z anapisat kej takega ku je Linux, bi pa porabli najman 5 let razvoja, in to samo ce bi se nam pridruzli kaki zagreti programerji, drugaci bi porabli ogromno casa in morda bi biu ulozen trud v nic, kajti obstaja en zelo dober os - Linux. Je pa seena varjanta, kaj ko bi ustanovili kao eno team, ki bi programiral open source, in bi blo bol tko na izi, za zajebancijo, pa se naucili bi se kej. Res da bi biu problem, kajti tle so vecinoma mladi in ne vejo se, kaj je timsko delo. Lani sem biu na poletni soli od hermesa in tam se full naucis, pa tudi kaj je timsko delo spoznas, tko da je kar zahtevno, preko neta bi blo pa se bolj. Torej, os odpade, dejmo se prej malo poigrat s kakim izi projektom, boste vsaj spoznali, kako je timsko delo. Kak predlog za projekt?

Lp
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

30 let x86 arhitekture (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Kiberpipa
22521595 (10052) BigWhale
»

[FASM] Kernel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
674002 (2811) DustWolf
»

Intel dosegel končno hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
625527 (5436) slemo
»

HiFi Internet Radio Unit [IRU] (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
514552 (3766) Nejc Pintar
»

Moj najbolj eksotičen kos hardwarea je...

Oddelek: Strojna oprema
202041 (1253) rkovac

Več podobnih tem