» »

Slovenske železnice

Slovenske železnice

««
13 / 13
»
»»

Miki N ::

No bodimo iskreni ... potniški vozni park SŽ je bil kar konkretno prenovljen in hitrih vlakov sploh na relaciji LJ-MB je definitivno več kot jih je bilo 20 let nazaj.

Same proge ... no definitivno sem opazil da so enkrat na tej relaciji (kdaj?) sešvasali tire v ta neprekinjen sistem, ki se zdaj uporablja povsod in ni več tistega ta-dum-tadum kot je bil 25 let nazaj.. tako da nekaj se dogaja. Samo trase so še vedno iste, tukaj ni kaj.

Pa da se razumemo, se ne kregam - nisem tovrsten črnuh po značaju, samo hočem biti pošten!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

Vanadium ::

NZT se pri nas uporablja že vsaj 40+ let na glavnih progah, verjetno pa tudi enako časa tudi na regionalnih. Ta tadum izpred 25 let je bil verjetno nekaj popolnoma drugega in sicer možno je, da je bil t.i. zboksana tirnica, lom tirnice, prevoz preko kretnice v kolikor je bilo to na postajnem območju ali pa začasno stikovan tir. Tu pa tam se je izredno še kdaj zgodilo da je bil klasični stikovan tir.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Pri zadnji obnovi (mislim, da še ni popolnoma zaključena, traja pa že kar kakšno desetletje) se je železnica na odseku od Zidanega Mosta do Šentilja zgradila praktično na novo. Pred tem določeni deli tega odseka niso imeli niti maksimalne osne nosilnosti (22,5T/os) tako, da takrat novo nabavljene Siemensove lokomotive niso mogle voziti vlakov na tem odseku. Obnova je ponekod obsegala celo obnovo celotnega spodnjega ustroja (nasipov), zamenjano (novozgrajeno) in/ali popravljeno - obnovlejno je bilo nekaj mostov čez vodotoke. Npr. v Poljčanah je nivo tirov po obnovi za vsaj 0,5m višji, kot prej. Z nadvozi / podvozi je bilo odstranjeno kar nekaj nivojskih cestnih prehodov (na žalost to ni bilo izvedeno konsistentno, kar nekaj zelo prometnih prehodov je ostalo. Je pa res, da cestno železniški prehodi niso samo stvar železnice). Zgornji ustroj je bil v celoti zamenjan (nasipi iz tolčenca, tiri v obliki NZT na betoskih pragovih) kot tudi elektrifikacija (večina stebrov z vozno mrežo je novih). Obnovljene in dodelane so bile postaje in postajališča z novimi peroni (z ustrezno višino za neoviran vstop / izstop z vlaka) z dvigali za gibalno ovirane osebe. Tirne sheme na nekaterih postajah so narejene popolnoma na novo, npr. v Mariboru je postaja dobila nov razpored tirov, dodaten peron, dvigala iz podhoda na peron + tekoče stopnice ter do Meljske ceste podaljšan podhod. Košaški tunel je nadomeščen s povsem novim tunelom ter pesniški nasip z novim viaduktom. Signalizacija se je spremenila / nadgradila na ETSC standard, celotno železniško omrežje je pokrito z GSM-R signalom. Z novo signalizacijo se je začelo tudi daljinsko vodenje prometa na postajah, tako je postaja v Poljčanahzadnjega pol leta nezasedena...

V potniškem prometu je od starih motornih garnitur v rabi še nekaj Fiatov in Kanarčkov, ki se vse hitreje umikajo novim Stadlerjem, na elektrificiranih progah pa so Siemensi že kar nekaj časa najstarejše potniške garniture. Kolikor vem, se edino novih potniških vagonov ni kupovalo (za mednarodni promet)... Od lokomotiv pa se bodo sedaj počasi začele poslavlajti Brižitke (363), ker se je kupilo 30 novih TRaxx lokomotiv, ki imajo pri nas oznako 542, prva je prispela dober mesec nazaj (me zanima, kdaj se bo poslovil zadnji Moped...)

Skratka, gre za temeljito prenovo, na žalost potniki opažajo samo zamude. Delno do ega prihaja ravno zaradi del na progah, en del IMHO pa tudi zaradi kadrovske "podhranjenosti" (predvsem kompetenčne) na določenih delovnih mestih...

Moram zdaj še par ur kaj delat, pol pa grem na vlak...

Jože

dronyx ::

Jaz ne razumem več, ali se Slovenske železnice namerno delajo norca iz ljudi, ali so pa res taki amaterji, da je za zjokat!

Pred časom so spremenili vozni red. Tu imajo proste roke kakor vem in ga lahko poljubno prilagodijo. Ampak že prvi dan, ko je v veljavi nov vozni red ima jutranji vlak 5 minut zamude. In potem tako vsak dan. Dan za dnem. Za koji kurac (!) potem ne napišete voznega reda tako, da gre ta vlak 5 minut kasneje in bo točen? Kaj jim tu ni jasno? Na japonskem bi kdo ob taki sramoti že naredil harakiri, tu se verjetno pa v ozadju kje delajo norca iz potnikov.

Popoldan je cela zmeda proti primorski, ker en vlak je običajno zamujen in pride na en tir, naslednji pa na drug, čeprav gresta oba v isto smer proti Postojni. In potem ne veš, kateri vlak bo prišel prej in na katerem tiru ga počakaš. Ampak tega dostikrat ni niti na LCD tabli, tisti generični glas, ki napoveduje prihode vlakov pa reče samo da "prihaja na tri". Nič prvi ali drugi tir. Na en tir pač. Enkrat sem klical tudi informacije 080 da mi povedo, na kateri tir pride vlak, pa gospa tega ni vedela. Vprašanje, kdo sploh to ve na železnici?

Zadeva z našo železnico je res bizarna in ne morem razumeti, da tega nihče ne želi rešiti. Vozimo se pa še vedno 50 km/h ali celo še počasneje.

V EU bi morali imeti nek organ, tako kot je Evropsko sodišče za človekove pravice, kamor bi lahko prijavil tako norčevanje iz ljudi!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

TheTrick ::

Lanskleto smo v okviru vecje skupine sli na vlak blo nas je okoli 120. Teta na saltarju ni znala sprintat skupinske vozovnice zato je sprintala 120 posamicnih. Konduktor je moral vsako 3x poskenirat se dobr da smo mel zamudo pol ure ker drugace bi mu zmankal casa.

Sem posnel s telefonom, kako izgleda čisto vsak dan vožnja z vlakov v smeri Primorske. Konkretno posnetek prikazuje odsek med postajama Brezovica in Notranje Gorice, ampak tako počasi običajno vlak vozi do Preserja, ali še dlje in seveda tudi v nasprotni smeri.

https://www.youtube.com/shorts/LAhNFaFV...

Prenova proge je menda stala 160 milijonov evrov, omogočala naj bi hitrosti 160 km/h, mi se pa vsak dan vozimo 50 km/h ali počasneje. Verjetno že leta, ker čas hitro beži. In lepo prosim Slovenske železnice, nobene prenove več, ker sicer bomo v Ljubljano prišli prej peš!

Edino kar jaz ne vem je, ali je to tako načrtno, torej del neke strategije (da se ljudje ne bi več vozili z vlaki!), ali pa gre preprosto za nesposobnost in ignoranco.

So pa menda te absurdno nizke hitrosti zelo varne. Edino tveganje je, da strojevodja med to absurdno počasno vožnjo od dolgčasa enostavno zaspi.

In povsod tam, kjer vam še niso prenovili proge za 160 milijonov evrov, SI TEGA NIKAKOR NE ŽELTE(!), ker po prenovi se boste pa res vozili po polžje.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Si res optimist, da bodo Slovenske železnice točne. Še v Nemčiji vlaki niso več točni, bodo pa v Sloveniji?!?!?!

Kdo je tu nor >:D...

feryz ::

Drugič, ko snemaš, uporabi nekaj, kar na posnetek nalepi še trenutno hitrost.
Saj ne bi smelo biti tako težko.

feryz je izjavil:

Drugič, ko snemaš, uporabi nekaj, kar na posnetek nalepi še trenutno hitrost.
Saj ne bi smelo biti tako težko.

OK, na posnetku res ni napisane hitrosti, sem pa to meril že večkrat prej in vlak pelje med 30 km/h in 50 km/h na tej relaciji. Ta posnetek ni prikazan s polovično hitrostjo ali kakšen tak trik. Tako počasi dejansko vozi potniški vlak čisto vsak dan.

Ok, saj če greš zjutraj, med pol sedmo in deveto, si še vedno krepko hitrejši od avtomobilizma.
Ena tolažba je.

feryz je izjavil:

Ok, saj če greš zjutraj, med pol sedmo in deveto, si še vedno krepko hitrejši od avtomobilizma.
Ena tolažba je.

To je bolj slaba tolažba. Če bi vlak res vozil 160 km/h in bi obstajal primestni vlak, ki izpusti manjše postaje, bi prišel v Ljubljano v 10 minutah ali še prej, sedaj pa se vozimo 25 minut. Se mi pa smilijo strojevodje, ker tako počasi vozit vlak je verjetno nekaj podobnega, kot če se moraš po avtocesti peljati 30 km/h.

starfotr ::

1. SŽ ne daje denarja za obnove. To dela lastnik in sicer država preko Ministrstva za infrastrukturo.

2. Ob progah so kilometrski kamni. Pa si lahko izračunate hitrost iz videa.

Prosim za spisek držav, kjer primestni vlak vozi od postaje do postaje 160 km/h.

starfotr je izjavil:

Prosim za spisek držav, kjer primestni vlak vozi od postaje do postaje 160 km/h.

Nihče ne pričakuje, da bo vlak, ki ustavi na vsaki postaji vozil povprečno 160 km/h. To ni možno. Ampak pred prenovo so tudi ti vlaki vozili bistveno, bistveno hitreje. Poljske gomulke iz 60 let prejšnjega stoletja so po moje dosegale 100 km/h. Sedaj kakor vem ne smejo voziti hitreje zaradi vrag ve kakšnega razloga.

Zame je slab črn humor ko poslušam, kako se nič ni vlagalo v železnice in je zato tako slabo stanje. Ampak potem pa vržejo 160 milijonov evrov v prenovo in vse skupaj je ŠE BISTVENO SLABŠE KOT JE BILO KADARKOLI PREJ!

Obratovalno dovoljenje je treba pridobit za povišanje hitrosti.

Taka so pravila. To izvaja AŽP.

In ne, ne moreš kar po domače pritisnit na gas in terat koliko gre.

starfotr je izjavil:

Obratovalno dovoljenje je treba pridobit za povišanje hitrosti.
Taka so pravila. To izvaja AŽP.
In ne, ne moreš kar po domače pritisnit na gas in terat koliko gre.

Razumem. In koliko let traja, da se pridobi tako dovoljenje? Dela naj bi bila končana maja 2025, 3. junija 2025 je bil fotosešn in slavnostna otvoritev...

Lahko tudi leta.

starfotr je izjavil:

Lahko tudi leta.

Če je prenova narejena zanič in so potrebni številni popravki? :)

Jaz se vozim z železnicami dolgih 42 let (ne ves čas) in lahko povem, da tako slabo, kot je sedaj, ni bilo še nikdar odkar pomnim! Res je, kupili so nove vlake in dali iz uporabe poljske gomulke, samo vse ostalo je pa slabše. Hitrost potovanja je bistveno nižja in zamude so večje. Ampak to je bistveno. Ljudje imamo obveznosti. Otroci hodijo v šole, nekateri se vozijo v službe. Niso vsi upokojenci. Ne morete se tako norčevati iz ljudi! Slovenske železnice so žal postale samo odlagališče za odslužen političen kader in nihče tega očitno noče sanirati, ker so ustrežljivi vsem. Levim, desnim in vsem vmes. To nikakor ne drži, da so SŽ firma SDS! Na Kolodvorski so vsi veliki frendi, ne glede na politično pripadnost odsluženega kadra. In tega mora biti tam ogromno. Če kdo to bere od vodstva SŽ...žalostno je tole in lahko vas je sram. Nimate nobene časti, nobenega ponosa! Nimate ničesar¨! Vi ste prvovrstne zgube (!) in to vam lahko kadarkoli povem tudi direktno v obraz!!! Mene bi bilo sram, če bi vodil tako firmo.

Zgodovina sprememb…

blay44 ::

Sem se pozanimal pri železničarjih.
Naše železnice so deljene:
- Na državno infrastrukturo. To so tiri, postaje in upravljanje ter vzdrževanje le teh. Bojda je AŽP taglavna.
- Prevoznike, ki so lahko različni špediterji. Tudi tujci. To je v okviru SŽ potniški in tovorni promet.
SŽ pa tudi izvaja določene obveznosti, ki jih, ali pa ne, naroči in plačuje država. Lahk tudi drugi izvajalci. Torej vzameš svoj vlak. Plačas traso in voziš. K na cesti. Tko sem jaz to razumel.

Mogl bi najprej zgraditi hitre proge, te stare pa uporabiti za primestni in kot rezervo. Rečmo NATO robustnost.

Tako kot uporabnike cest in avtocestnega omrežja tudi potnike ne železnici niti ne zanima, kako ta sistem deluje in kdo je za kaj. Važen je končni rezultati in pri nas je promet po moje v katastrofalnem stanju. Če bi še imeli tiste semaforje od Pahorja bi na pristojnem ministrstvu morale goreti same rdeče luči in alarmi. Ampak vsem se jebe za vse in je kar je. To je pač Balkan. Tukaj kakšni slovenčki mislijo, da so kaj več. Nič niste več. Klasičen Balkan. Pojem vukojebine in popolnega amaterstva v svetovnem merilu! Hrvaška nas je prehitela praktično v vseh pogledih, mi pa samo nazadujemo.

Ponos je bistvo. To si zapomnite. Tu večina ljudi nima nikakršnega ponosa. Zakaj so Japonci tako uspešni? Ker imajo ponos! Njih je sram narediti zanič avto, zanič ojačevalec, zanič igralno konzolo! Če se slučajno kaj ponesreči, se kupcem priklonijo in opravičijo. To je ponos, ki ga Balkan ne more razumeti nikdar!

Zgodovina sprememb…

Ponos je bistvo. To si zapomnite. Tu večina ljudi nima nikakršnega ponosa. Zakaj so Japonci tako uspešni? Ker imajo ponos! Njih je sram narediti zanič avto, zanič ojačevalec, zanič igralno konzolo! Če se slučajno kaj ponesreči, se kupcem priklonijo in opravičijo. To je ponos, ki ga Balkan ne more razumeti nikdar! Če bi japonske železnice delovale tako kot naše direktor odstopi takoj od sramu. Pri nas se pa reži in verjetno norčuje iz stanja!

Zgodovina sprememb…

blay44 ::

O čem ti to? A si ti šved?

"Ni takšne neumnosti, da ji ne bi ploskali, ni tako velikega bedaka, da ga ne bi imeli za velikega človeka, in ni tako velikega človeka, da ga ne bi imenovali kreten."
Gustave Flaubert

Ko vlak zamuja enkrat, sprejmem opravičilo. Pa drugič in tretjič tudi. Ampak ko zamuja še stotič, jih imam pa za nesposobne idiote! Pa lahko me imajo za kretena. Če me imajo idoti za kretena mi je čisto vseeno.

Zgodovina sprememb…

tetriandoch ::

dronyx je izjavil:

Ko vlak zamuja enkrat, sprejmem opravičilo. Pa drugič in tretjič tudi. Ampak ko zamuja še stotič, jih imam pa za nesposobne idiote! Pa lahko me imajo za kretena. Če me imajo idoti za kretena mi je čisto vseeno.

Sprosti se. Dihaj. Zamude so zaradi prenove. Skrajni čas, ker so proge v slabem stanju. In prej so bile zamude zaradi tega. Tu vlak vsaj pride. Na Balkanu v Nemčiji vlaka sploh ni. Pa ne primerjat nekih evropskih mikro državic z Japonsko, ker to ni primerljivo ne po številu prebivalstva ne po ostalih zadevah z geopolitiko vred. Ni namreč naklučje, da je Japonska razvita. Seveda toliko kot ji je dovoljeno.

Bistvo vsega skupaj, fantje dragi, je kraja. Ko date to v enačbo, vam je vse jasno.
In če več hočete pokrasti, slabše mora biti stanje. Ker zahteva še več denarja.
Ko boste to razumeli, vam bo vse jasno. Od železnic, do cest, zdravstva, vojske... Popolnoma ves sistem je zasnovan tako.

Daniel ::

Glede na to karto je tam očitno zaenkrat omejitev še zmeraj 50 km/h.

https://www.openrailwaymap.org/

Od začetka leta 2026 poteka prenova preostalega odseka proge Ljubljana - Borovnica, prenova postaj Brezovica in Preserje ter gradnja novega postajališča Vnanje Gorice. V navedenem času so možne občasne zamude vlakov zaradi upočasnjene vožnje mimo gradbišča ali zapore posameznih tirov ter prilagojeno vodenje potnikov na postajah. Več informacij o projektu in obsegu del lahko najdete na www.krajsamorazdalje.si.

Na postajah Brezovica in Preserje bodite pozorni na spremenjene dostope na perone tekom gradnje. Za pomoč in usmeritve pri vstopu/izstopu vlaka se lahko obrnete na naše osebje.

Za gradnjo, obnovo in vzdrževanje javne železniške infrastrukture je pristojna Direkcija RS za infrastrukturo.

https://www.krajsamorazdalje.si/projekt...

Jusk ::

Kdor bi se rad peljal z vlakom malce hitreje>:D kot na SŽ,priporočam vožnjo z Railjetom od Beljaka do Gradca(po novi Koralmski progi) in ogled Gradca:) .. od Celovca do Gradca vlak večino poti vozi z lepo hitrostjo 230km/h:)

Daniel je izjavil:

Od začetka leta 2026 poteka prenova preostalega odseka proge Ljubljana - Borovnica, prenova postaj Brezovica in Preserje ter gradnja novega postajališča Vnanje Gorice.

To očitno res drži, ker spet nekaj "prenavljajo". Ampak vse to za potnike ne pomeni nič, razen novih zamud in nejevolje. Pri nas je prenova železniške postaje sigurno stala milijon in več, pa takoj zamenjam za staro nazaj, če bi vlaki vsaj vozili tako, kot so v socializmu! Očitno nekje je denar in ga je potrebno za nekaj zagonit. Protihrupne ograje in podhodi pod progo se jim zdi dobra ideja.

4. sklop - nadgradnja železniških postaj Brezovica in Preserje, gradnja železniškega postajališča s podvozom v Vnanjih Goricah - cena? 129,95 mio. EUR z DDV (od tega 48,22 milijona evrov sofinancirano iz Instrumenta za povezovanje Evrope)

Za železniške postaje z nekaj potniki bodo zmetali očitno novih 130 milijonov evrov. Če bodo tako nadaljevali, kmalu ne bo več niti teh par potnikov na teh postajah. Za koga to potem gradijo? :))

Rajši se vprašaj, koliko so vsa dela vredna od teh 130 milijonov.

Alexius Heristalski ::

Prenove postaj morajo biti zaradi varnosti in udobja potnikov in tudi ker zamenjajo vozno mrežo, signalno varnostne naprave, uvedejo avtomatski progovni blok, daljinsko vodenje prometa in sočasni uvoz vlakov. To tudi malenkost skrajša potovalni čas. Lažje jih je speljati, ker za razliko od prenov prog ni potreben nov državni prostorski načrt. V tem mandatu je sicer veliko obnov postaj že padlo v vodo zaradi neoddaje javnega naročila, čeprav so projekti že pripravljeni. S takim tempom nikoli ne bomo imeli obnovljenih železnic, vedno bodo neka dela in zamude zaradi njih.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zanimivo je, da so nedolgo nazaj razkopavali progo Ljubljana - Borovnica in sedaj ponovno na isti trasi razkopavajo postaje Brezovica, notranje Gorice in Preserje. Kakšen smisel ima gradit take postaje za nekaj potnikov sicer ne vem. Kot opažam so sedaj moderni visoki peroni in podhodi pod progo, kjer potem pridejo še dvigala za gibalno ovirane itd., kar podraži zadevo. Potnikov pa čedalje manj. Jaz jih poznam ene par, ki so se prej vozili z vlaki, pa so šli sedaj nazaj na avto.

feryz je izjavil:

Rajši se vprašaj, koliko so vsa dela vredna od teh 130 milijonov.

Po moji oceni prenova teh treh manjših železniških postaj z nekaj potniki ne bi smela stati več kot 30 MIO evrov, torej 10 na postajo. Ampak to je najdražja varianta. Čemu 130 MIO...kdo bi vedel...:))

estons ::

Ko sem na eni od razkopanih postaj vodji postaje predlagal, da nalima en A4 list s puščico za lažjo orientacijo potnikov, mi je rekel, da je to itak odgovorna druga firma (SŽ infrastruktura) in ne on in da nima kaj naredit. A4 list, selotejp, flomaster in 2 minuti časa. Ampak ne, ni to njegova odgovornost in je*ite se potniki.

Pač je*e se njim za potnike in vse, pridejo na šiht, dobijo plačo in grejo domov. Če imaš celo firmo vključno z vodstvom s tako mentaliteto, pol se itak nič ne more naredit pa sami izgovori so povsod.

Verjetno se pričakuje, da bojo ljudje obnovljene postaje raje uporabljali, ko se enkrat ta cikel zaključi. Na tisti OpenRailWay map je tudi lepo vidno kje vse so predvidene spremembe proge, da bi se skrajšal potovalni čas in teh malih sprememb je ogromno in to še leta ne bo zaključeno, ker je marsikateri del verjetno šele v idejni zasnovi.

Verjetno so prenove železniških postaj s podhodi potrebne tudi za to, če je res predvidena hitrost 160 km/h. Če bo nek regionalni vlak s tako hitrostjo peljal čez postajo si verjetno res ne želiš, da potniki takrat skačejo po peronih. Ampak teh 160 km/h jaz ne bom dočakal. Morda ti, ki so sedaj v vrtcih. :D

Pač tu se kurčiš za nekimi blodnjami. Dejstvo je, da se v železnico ni vlagalo dolga desetletja, pa bi se moralo že prej. In da se sedaj, ko vlagajo izboljšuje zelo počasi, ne pa seveda z danes na jutri.

Dejstvo je tudi, da je tu ogromno denarja. Kjer je denar je tudi korupcija. Kjer so taki projekti je tudi EU denar, kar še dodatno napihne investicijsko vrednost. To tako je, saj vsi zasledujejo cilj po čim več denarja. Vsem je v interesu, razen seveda plačniku - davkoplačevalcu.
««
13 / 13
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Posodobitev železniškega prometa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16329222 (20780) Lonsarg
»

Modernizacija železniškega potniškega prometa (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6510474 (8874) Conini
»

Spletna prodaja vozovnic za vlak leto dni pozneje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10933135 (27632) 111111111111
»

SŽ omogočil nakup vozovnic po spletu (strani: 1 2 )

7217083 (14780) aborko
»

SŽ - 5 ur na vlaku od MB do KP? (strani: 1 2 3 )

12642412 (36485) DuleKrtola

Več podobnih tem