» »

Gostoljubje naših sosedov Hrvatov

Gostoljubje naših sosedov Hrvatov

Brane2 ::

Taksno stalisce zastopajo tisti, ki od turizma zivijo.


Ravno tako kot so do nasilnih tolp pijancev ponavadi bolj razumevajoči tisti, ki živijo od obiska nogometnih tekem.

Ali recimo kot imajo organizatorji koncertov nenavadno toleranco do vseh vrst glasbe, pa če je navita do živceparajočih decibelov in zalita s potoki alkohola.
On the journey of life, I chose the psycho path.

lonz ::

Spet ta naš ljubi slovenski ego! Pa nevem od kod ljudem ideja da je znanje tujega jezika minus. Če grem v Londom bom govori angleško ker ZNAM. Če grem na hrvaško bom govoril hrvaško ker ZNAM in me sploh ne srbi, če hrvat pri nas ne govori slovensko.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Ziga Dolhar ::

Sebicno, ekonomsko podkrepljeno stalisce pac. Ni tle neke 'prijaznosti' ali altruizma, pac zasledovanje lastnih interesov.

(Pa ne da bi se spravljal v kaksno moraliziranje o tem.)
https://dolhar.si/

djordjevic ::

Kajpak povsem odvisno od miselnosti ljudi. Na Hrvaškem se to še morda najbolj pozna, ker so generacije rojene tam nekdo do leta '84 veselo gledale TV Zagreb in so dejansko razumele in znale precej hrvaško, zato marsikomu lahkoten pogovor v hrvaškem jeziku ne povzroča večjih težav. Zapleti se lahko pojavijo zaradi hrvaškega poosamosvojitvenega purizma, ko so hoteli jezik na silo 'pohrvatiti', ti kot turist pa zineš kakšno tipa 'hleb, kafa, hiljada' ali kaj podobnega. Druga težava je tudi, da se (mnogi) Hrvatje ne zadevajo, da mlade generacije dejansko hrvaškega jezika _ne razumejo_ več, čeprav je našemu precej bolj podoben kot kakšna češčina, ruščina ali slovaščina. V mnogih primerih je razlika samo v naglaševanju. Zdaj sem sicer malo zastranil, ampak povedati sem hotel predvsem to, da uporaba jezika države gostiteljice (v kolikor ga znaš, seveda) ne pomeni nobene servilnosti, kvečjemu obratno. Pokažeš, da si kulturen gost in si si njihovo državo za dopust izbral, ker ceniš njene naravne in kulturne danosti, prebivalcem pa izkažeš spoštovanje s tem, da, če znaš, seveda, uporabljaš njihov jezik. Naj se predstavlja v javnosti kakorkoli, Hrvatje nas v veliki meri še vedno jemljejo za 'svoje' in včasih zato podzavestno sploh ne pomislijo, da jih morda ne razumemo. Reči pa moram, da je na Hrvaškem čedalje pogosteje moč opaziti tudi slovenski jezik v menijih in na sploh v turizmu. Čisto za konec pa še tole. Če grem, recimo, v Grčijo, mi ni problem pozdraviti in se zahvaliti za postrežbo v grščini. Tistih par besed se naučiš, stik z domačini pa je še toliko prijetnejši.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Ziga Dolhar ::

Spet ta naš ljubi slovenski ego! Pa nevem od kod ljudem ideja da je znanje tujega jezika minus. Če grem v Londom bom govori angleško ker ZNAM. Če grem na hrvaško bom govoril hrvaško ker ZNAM in me sploh ne srbi, če hrvat pri nas ne govori slovensko.


Taksna prilagoditev drugemu je lahko tudi psiholoska prednost oz. 'plus' v pogajalskem izhodiscu.

Tudi v tako zelo bagatelnih zadevah, kot je nakupovanje v trgovini, zna (sicer ze tako prijazna prodajalka) reagirati drugace, ce se jo nagovori v njenem jeziku, dasiravno bi se bila ona pripravljena prilagoditi tebi.

Skratka - perfektno orodje za manipulacijo. Kot imamo mi 'raje' gostince ze zgolj zaradi tega, ker se nam 'prilagodijo', tako lahko mi zmanipuliramo njih.
https://dolhar.si/

jype ::

Buggy> dopust z otroki -> slovenske terme

Jaz sem en teden gledal cene in se na koncu odločil kar za Hrvaško (in sem še vedno tukaj). 20% cenejša od najcenejših term ki sem jih našel pri nas, s tem da imam 50m stran morje, internet, štirizvezdični apartma in še psa mi dovolijo imet na balkonu.

Je pa morda malce neugodno, ker ima sorodnik v nekem istrskem priobalnem naselju zelo lepo in veliko hišo, pa v njej od novega leta naprej po zakonu lahko bivajo le direktni potomci ali predniki lastnika, kar seveda izključi večji del familije. Če bi želeli legalno počitnikovat v hiši bi morala prijavit dejavnost in plačevati davek. Sam jim ne zamerim tega - konec koncev velik del države od tega denarja živi, seveda pa imajo enake probleme kot pri nas - tega denarja priobalne občine bržkone ne bodo videle, čeprav ga daleč največ zaslužijo.

Pa očitno zato ker sem po naravi vljuden in resen človek še nisem imel nikoli težav s hrvati, tudi takrat ne ko sem sam z biciklom prevozil precejšen del jadranske magistrale.

Aja pa letos sem v eni štacuni dobil 50% popust, ker smo Slovenci baje fajn dečki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mr.B ::

V glavnem kar za ponudbo ponujajo je vse drugje ceneje. Tako če ravno nimaš vikenda na HR, se ti ne splača obiskati HR...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gregor_m ::

Za enkrat še nisem imel problemov na hrvaškem. Sicer letos bova šla z punco prvič sama na dopust na pag. Če pa bi znal tekoče govort hrvaško bi na hrvaškem sigurno govoril hrvaško. Avtomatsko imaš manj potencialnih problemov.

Me pa malo skrbi kako ob dopust odnesel avto, ker se vedno najde kakšen domačin, ki mu ne ustreza slovenski clio. Mogoče bi bilo dobro na avtu sneti registerske tablice.

JanK ::

Spet ta naš ljubi slovenski ego! Pa nevem od kod ljudem ideja da je znanje tujega jezika minus. Če grem v Londom bom govori angleško ker ZNAM. Če grem na hrvaško bom govoril hrvaško ker ZNAM in me sploh ne srbi, če hrvat pri nas ne govori slovensko.


Tocno tako! Kjerkoli na svetu so veseli, ce vsaj poskusis govoriti po njihovo.

Francozi so pregovorno sovinisti kar se tice jezika. Ce jih ogovoris v anglescini, te mirno lahko ignorirajo, posebej zunaj mest. Ce pa zmomljas nekaj besed v francoscini, magari da ne znas dobro francosko, ponavadi sami presaltajo v anglescino ("alo, alo" varianta :) OK, mogoce zato, ker jim ni vsec mrcvarjenje njihovega jezika :)

Pa se nekaj. Me zanima koliko tistih, ki na hrvaskem zelijo govoriti slovensko, to pocnejo v, npr., Avstriji, Italiji (pa ne mislim ob meji) in drugod. Verjetno noben, ker pac ni za pricakovati, da te bo kdo razumel. Od kje potemtakem logika, da bi naj v HR bilo kaj drugace in da naj bi nas tam pa razumeli? Ker smo bili 20 let nazaj v skupni drzavi?

Hkrati pa pomoje taisti ljudje totalno penijo, ker "cefurji" v SLO ne govorijo slovensko. Kje je razlika?

In da se sam povem svoje izkusnje. Od zacetka 70' (se kot otrok) pa do sedaj sem z nekaj izjemami vsako poletje letoval na hrvaskem, od Savudrije preko Istre, Krka, ... do Hvara in Drasnic. Edinkrat, ko sem imel malce neprijeten obcutek, je bilo letos za prvega maja, ko je hrvaski carinik na meji nekaj sikal kaj imava v avtu, ali *res* nimava nic za prijavit, ali *res* ne..., ampak tu govorim o cariniku. Od ostalih na recepcijah, gostilnah,... pa nikdar nic posebnega. Oziroma bom rekel takole: nic vec neprijetnosti, kot v sloveniji. Ignorantske in zoprne kelnarje najdes kjerkoli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

jype ::

Mr.B> V glavnem kar za ponudbo ponujajo je vse drugje ceneje.

Preberi, kaj sem napisal:

jype> Jaz sem en teden gledal cene in se na koncu odločil kar za Hrvaško (in sem še vedno tukaj). 20% cenejša od najcenejših term ki sem jih našel pri nas, s tem da imam 50m stran morje, internet, štirizvezdični apartma in še psa mi dovolijo imet na balkonu.

JanK> Tocno tako! Kjerkoli na svetu so veseli, ce vsaj poskusis govoriti po njihovo.

To se od popotnika (če že ne turista) vsaj deloma pričakuje. Sam sicer pogosto uporabim kakšno srbsko besedo na Hrvaškem, pa zaradi tega še nisem imel težav, čeprav naj bi jim šlo močno v nos. Smo se pač učili srbohrvaški jezik in brali Alane Forde. Slovencem še največ znanja hrvaškega jezika ponuja odličen izbor kvalitetnih podnaslovljenih filmov na njihovi nacionalki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Buggy ::

Jank:
Pa se nekaj. Me zanima koliko tistih, ki na hrvaskem zelijo govoriti slovensko, to pocnejo v, npr., Avstriji, Italiji (pa ne mislim ob meji) in drugod. Verjetno noben, ker pac ni za pricakovati, da te bo kdo razumel. Od kje potemtakem logika, da bi naj v HR bilo kaj drugace in da naj bi nas tam pa razumeli? Ker smo bili 20 let nazaj v skupni drzavi? Hkrati pa pomoje taisti ljudje totalno penijo, ker "cefurji" v SLO ne govorijo slovensko. Kje je razlika?


Kamor sem hodil svoj cas na HR je bila cistokrvna turisticna destinacija, kjer so imeli napisano npr. zimmer, room, soba, itd, podobno jezikovno strukturo najdem tudi na jedilniku. Sklepam da poznajo slovensko -> torej govorim slovensko, kakor govori nemski turist nemsko. Kaj ti ni jasno?
V Avstriji , kjer bo ob meji na izlozbi pisalo "ugodna oblacila" -> bom povprasal slovensko, ce imajo sodnje gate moje stevilkje, ce pa bom zalutal v kaksno odrocno vasico sredi Avstrije pa se bom verjetno temu tudi prilagodil, ce bo na izlozbi pisalo samo "kartoffel" bom pa kupil "ein bißchen kartoffeln"...tvoja neumesna primerjava z "cefurji" pa naj kar tebi ostane v premislek, ce ne vidis razlike.

jype: terme Lendava ...dva otroka dva odrasla ..7x polpenzion (hrana v hotelu) v apartmaju z dvema spalnicama, kuhinjo ter atrijem, vkljucno z karto za bazenske komplekse (1xsavna + neka masaza) ..skupaj 400 €...glavna sezona.

gruntfürmich ::

aja, pa še to: za 21.5. (izlet na titovo domačijo kao za dan mladosti:D) pozabil osebno doma, ko sem se s kolesom odpravil na hrvaško. pa se mi je zdelo, da je slo carinik bolj tečen od hrvaškega, ko so spraševali za dokument.
s hrvatom pa sem se lepo zmenil, pa še poklical je na drugo lokacijo, kjer smo ponovno vstopili v slovenijo, da nimam osebne. da ja ne bi imel problemov.
toliko o zajebanosti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

username ::

ce pa bom zalutal v kaksno odrocno vasico sredi Avstrije pa se bom verjetno temu tudi prilagodil, ce bo na izlozbi pisalo samo "kartoffel"
povsem OT: v takem kraju namesto napisa "Kartoffel" raje pričakuj "Erdäpfel" 8-)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

Half-Saint ::

Od leta 2005 se hodim vsako leto potapljat na Hrvaško za 7 do 14 dni in nisem imel nikoli težav zaradi tega, ker smo iz SLO. Kot je nekdo rekel pred mano, tečne in lene natakarje najdeš povsod.

LP
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

imagodei ::

Oxygenium> "Mene pa nekaj zanima, od kje vam navada, da v tuji državi govoriš njihov jezik ?
Mene še noben nemc, hrvat, anglež, mađar... torej turist tuje države v sloveniji ni nagovoril slovensko.
Zato mi nikol ni bilo jasno, zakaj bi moral na hrvaškem govoriti hrvaško. "


When in Rome, do as Romans do.

Še drugače: bedarija je razmišljat na ta način. Premalo nas je in premajhni smo, da bi lahko od Nemca, Angleža, Japonca ipd. pričakoval, da te bo nagovoril v Slovenščini. Če pa slučajno ima malo več kulture in se nauči 2-3 slovenske fraze (Dober dan, Oprostite...), se nam pa zdi zelo fino. Bi bilo lepo, ja, če bi nas bilo kakih 100 milijonov in bi bili pomembna gospodarska velesila, pa bi se po svetu že od malih nog učili slovensko. Pa se ne. Mi pa se učimo tujih jezikov in to je kvečjemu plus za nas, ne pa minus.

Sicer pa, ko greš ti v Nemčijo, Anglijo, ZDA - ali govoriš po slovensko? Jaz se v tuji deželi vedno potrudim govoriti po njihovo, če le znam. Sicer pa se naučim vsaj nekaj fraz in s tem lokalcem pokažem, da spoštujem njihovo deželo, jezik in kulturo.

Oxygenium> "Vsaj jaz sem dobil občutek, da je želja po ugodju gostov vedno na gostiteljevi strani, je pa res da sem relativno mlad in določenih stvari ne razumem "prav"."

Veliko tukaj nas je rojenih še pred letom 1980, tako da smo odraščali še v bivši Jugi, v šolah smo se učili srbohrvaško. Tako da, kar se mene tiče, znam (srbo)hrvaško in ko sem na Hrvaškem, velja isto, kot če bi bil v Angliji: govorim v njihovem jeziku. Ker pač znam hrvaško in se mi to zdi samoumevno, se včasih težko postavim v kožo mlajših generacij, ki menda razume samo kako besedo sem ter tja. Pa dobro - verjamem. V tem primeru seveda velja to, kar praviš ti - da bi gostitelj moral ugoditi gostu. Torej, vsaj od turističnih delavcev bi pričakoval, da govorijo tudi slovensko. Če ne znajo in če je jezikovna bariera prevelika, potem pa pač kot omikana oseba poskusi v nemščini ali angleščini. To običajno razumejo.
- Hoc est qui sumus -

Mr.B ::

Če greš na Hrvaško moraš govoriti Hrvaško, in nikakor ne (SRBO)Hrvaško, ker je enako Srbščini, pa če tudi se ti zdi da je stvar slišno enaka. Sodelujem s hrvaško poslovno, in vem da je razlika govoriti hrvaško in srbsko v odnosu. Celo bolje je govoriti Slovensko kot pa da greš dol po Srbsko govoriti.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Half-Saint ::

Zanimivo, jaz govorim vedno srbo-hrvaško, ker drugače pač ne znam, pa nisem imel nikoli težav.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

imagodei ::

Se strinjam s Half-Saintom.

Pravzaprav se trudim govoriti hrvaško in mi v veliki meri uspeva, mi pa nihče še ni težil zaradi dveh pomotoma izrečenih srbskih besed v pogovoru.
- Hoc est qui sumus -

jinzo ::

@imagodei
Meni pač ni bedarija razmišljat na ta način. Ker po logiki družin jezikov, je hrvatu slovenščina "bližje" kot pa angleščina. A je on iz inata in trme noče niti slišati.
Seveda pa če znaš hrvaško, govori hrvaško. A, vedno več generacij prihaja, ki se nikoli niso učile srbo-hrvaščine in niso odraščale z idejami bivše juge.

@gruntfürmich
Pa saj ne, da smo mi v EU in nam dihajo pijavke za vratom ? :)
In da je tako početje skrajno nevarno ? :)

@JanK
[quote]
Pa se nekaj. Me zanima koliko tistih, ki na hrvaskem zelijo govoriti slovensko, to pocnejo v, npr., Avstriji, Italiji (pa ne mislim ob meji) in drugod. Verjetno noben, ker pac ni za pricakovati, da te bo kdo razumel. Od kje potemtakem logika, da bi naj v HR bilo kaj drugace in da naj bi nas tam pa razumeli? Ker smo bili 20 let nazaj v skupni drzavi?[/quote]
Si že slučajno slišal za družine jezikov ? in kako so ti južni jeziki malo bliže oz. je kar nekaj besed enakih/podobnih kot naših ?

krneki0001 ::

Od leta 2005 se hodim vsako leto potapljat na Hrvaško za 7 do 14 dni in nisem imel nikoli težav zaradi tega, ker smo iz SLO. Kot je nekdo rekel pred mano, tečne in lene natakarje najdeš povsod.

LP



Kje se pa potapljaš na hrvaškem? Krk, Cres? Ali nižje, Kornati?

Daedalus ::

Mene pa nekaj zanima, od kje vam navada, da v tuji državi govoriš njihov jezik ?
Mene še noben nemc, hrvat, anglež, mađar... torej turist tuje države v sloveniji ni nagovoril slovensko.


Em, zdi se mi precej praktično. Govorim sicer nek balkan esperanto (srbohrovaško, pa ob priliki probam malo updejtat besednjak) in to se izkaže kot precej dobra varijanta - folk vidi, da se malo trudiš, pa so takoj prijazni. Izven Balkana po tujini pa angleško, pa če je okolje pravo znam nekaj osnovne nemščine in to je to. Nemščino še morem precej izboljšat, ker pač pride dostikrat prav. Če se pa tujcem ne da učit slovenščine, pa njihov bad. Jaz še vedno izpadem faca, ko nekomu sredi Lj v angleščini/nemščini/srbo-hrvaščini razložim, kje ma hotel. Malo za splošno izobrazbo, nekaj za ego. Lahko pa seveda trmasto vztrajaš pa čakaš, da se svet prilagodi tebi, sam zna bit, da se ne bo. In pol boš pač za vedno en ne preveč razgledan Slovenec, ki se lahko tolaži s tem, kako je žrtev hudobnih Hrvatov, Mađarov pa Iluminatov:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

djordjevic ::

Nicely put. :D
No grave is deep enough to keep us in chains.

AmokRun ::

Hkrati pa pomoje taisti ljudje totalno penijo, ker "cefurji" v SLO ne govorijo slovensko. Kje je razlika?

"Čefurji" so tukaj za "vedno", turisti pa začasno.
Poznam kar nekaj folka, iz bivše juge, ki živi v slo že 10-20 let, pa še zdaj ne zna slovensko. Oziroma te še vedno najprej ogovori v svojem jeziku, šele potem, ko vidi da ga ne razumeš, začne z neko polomljeno slovenščino.

Tear_DR0P ::

mah tud če se slovensko meniš s hrvati so povsem najs, men se včasih ne da razmišljat in se slovensko menim, ampak če si lepo vljuden in prijazen, gre vse lepo - še tečno prodajalko sem nasmejal, ker sem se ji v vrsti tečnihslovencev, ki so nergali lepo nasmehnil ji zaželel lep dan in v njeno dobro upal da slovenci nismo preveč naporni :) včasih bi kakšnega še jaz lopnil po glavi, ker je prepričan kako so hrvati slabši od njega in to celo glasno izraža
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jype ::

username> povsem OT: v takem kraju namesto napisa "Kartoffel" raje pričakuj "Erdãpfel" 8-)

Francozi :)

Buggy> terme Lendava ...dva otroka dva odrasla ..7x polpenzion (hrana v hotelu) v apartmaju z dvema spalnicama, kuhinjo ter atrijem, vkljucno z karto za bazenske komplekse (1xsavna + neka masaza) ..skupaj 400 €...glavna sezona.

To je kar ugodno, ja... Jaz sem za 800€ dobil 15 dni apartmaja z dvema spalnicama (s psom), wifi interneta in fkk plaže 50m stran - pa je slabih 50km bližje Ljubljani kot Lendava :) Res je šlo še 200 za hrano in res je zunaj sezone - med visoko sezono bi plačal več kot 2000 za isto reč, ampak itak se takrat tre ljudi pa pasje vroče je pa... Za jit v Bohinj.

Thomas ::

sosediv? Kaj je to sosediv?

Ali drugače rečeno, kako morte gledat temo z napako v naslovu?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Karaya 52 ::

Jasno, ko greš na Hrvaško govoriš njihov jezik, tudi če je polomljen. Vsaj kavo naročiš v jeziku domačinov. Ni pa nobene potrebne po servilnosti, ne prenašam pa Hrvatov ki živijo tukaj par let o jeziku nimajo pojma, še več; pričakujejo da z njimi kmuniciraš v hrvaščini. In takšnih servilnih Slovencev ni malo. V ponedeljek stopi v manjšo trgovino sredi Maribora oseba in pozdravi po nemško. V tistem trenutku se obrnejo praktično vsi v trgovini, vsaj 5 oseb pa odzradvi po slovensko.

jype ::

Thomas> Ali drugače rečeno, kako morte gledat temo z napako v naslovu?

Sem zlorabil pooblastila.

gruntfürmich ::

sosediv? Kaj je to sosediv?

Ali drugače rečeno, kako morte gledat temo z napako v naslovu?


tudi o tem teče debata, da se ne užigamo za brezveze:D:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

krneki0001 ::

mah tud če se slovensko meniš s hrvati so povsem najs, men se včasih ne da razmišljat in se slovensko menim, ampak če si lepo vljuden in prijazen, gre vse lepo - še tečno prodajalko sem nasmejal, ker sem se ji v vrsti tečnihslovencev, ki so nergali lepo nasmehnil ji zaželel lep dan in v njeno dobro upal da slovenci nismo preveč naporni :) včasih bi kakšnega še jaz lopnil po glavi, ker je prepričan kako so hrvati slabši od njega in to celo glasno izraža



No, jst sm enga slovenca orenk okol kepe, dve leti nazaj, na Pagu. Tok je bil tečen in je šlatal kelnarco pa jo napi*deval, da kako si lahko privoščijo, da imajo v 3x3 metre veliki piceriji 3 metre od morja, samo 4 vrste pic in da so kmetavzi in podobno, po tem ko je pojedel, pa je začel še bolj zmerjat kelnarco in se dret naj mu prinese zobotrebce, da bodo hrvatje vidl, kaj slovenec je po kosilu, pa da je kurba in podobne žaljivke, takrat se je pa men strgal in sem vstal ga lopnil koker je duša dala, da se je sesedu skupaj s stolom. Mal bl grdo sem še njegova kolega pogledal in jima razložil da imata 3 minute cajta, da pobereta kolega in plačata zapito in pojedeno, pa se spokata stran iz tiste male vasice, ker bom drgač še njiju nalomil. Na njihovo srečo so v treh minutah res šli vsi trije, ker drugač bi jih res orenk fasal vsi trije - ravno prišel sem na otok in nisem bil niti eno uro na otoku, ko se je to zgodilo, pa mi je ta cepec pokvaru razpoloženje u nulo in sem bil res orenk jezen.
Ga je pa kelnarca potem popravila, ko je pico zame in za ženo podarila, samo pijačo sva morala plačat (šefe ima vse prešteto, tko da po njej trga od plače, če kej pijače zmanjka).

Sam res bi lahko taki kmetavzi ostal doma za zapečkom, ker v tujini ne rabimo take bedne reklame. Pa malo mi je žal, da ni bilo kakih 5 orenk domačinov v lokalu, da bi ga še uni orenk nalomil, ker si je čist zaslužil. Jst bi jim pa pol še pirček plačal, ker so ga nalomil.

Zgodovina sprememb…

jinzo ::

offtopic:
@nebivedu
Reševanje težav 1a. Ti se ziher dobro razumeš z našimi sosedi ? :D
Se strinjam, da si taki zaslužijo kako vzgojno ali dve, a mislim da so cajti ko je udarec rešil vse - zdavnaj mimo. Ker, je kar lepa možnost, da naletiš na koga ki se bo vstal in te nahoblal, še posebej če so bli 3-je.

MadMax ::

Oxy, saj vemo da nebivedu rad pretirava....
Realno sta bila morda dva pubertetnika, z malce predolgim jezikom, on pa si je na dopustu dal duška, če si že z nekdanjimi sosedi s Trojan ni upal :))

/edit: typo
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Samson ::

Koncu koncev se postavmo v situacijo kot so tile mladenci bili. Zaradi njih treh vecino slovenskega naroda mecejo hrvati v isti kos, torej gamad po domace. Isto kot storimo mi z kaksnim pijanim juznjakom ko popeva po gostilni pa z nozem maha, ali pa koga se prepikne. Klasika. Niso vsi dobri in niso vsi slabi. Jaz se zaenkrat kar dobro drzim z vsemi, hehe. Clo nasi cigani mi niso tuji. Malce se pohecaj, pohvali, pograjaj, pa bejz kolkr ti noge nesejo! :O)
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

krneki0001 ::

madmax, brajdiči meni niso delal težav, so že vedl zakaj ne. Tile trije na pagu pa tut rajš niso nazaj blebetal. Je bilo 9 let vsakodnevnih treningov dost za večino takih. Poleg tega 110kg pri 180cm višine (pa nisem ne debel in ne zavaljen) doda svoje.

Sem pa še vedno v formi, lih dons sem si spet dokazal, ko sem 6 ur s tavelko torno razbijal beton ob bajti.


Samson, točno to. Če greš v tujino se obnašaj kot turist, ne kot največji izmeček.

Jux ::

Mene pa nekaj zanima, od kje vam navada, da v tuji državi govoriš njihov jezik ?
Mene še noben nemc, hrvat, anglež, mađar... torej turist tuje države v sloveniji ni nagovoril slovensko.
Zato mi nikol ni bilo jasno, zakaj bi moral na hrvaškem govoriti hrvaško.
Vsaj jaz sem dobil občutek, da je želja po ugodju gostov vedno na gostiteljevi strani, je pa res da sem relativno mlad in določenih stvari ne razumem "prav".


Meni osebno je to stvar prestiža. Z veseljem se v nemčiji pogovarjam nemško (kolikor pač znam), v angliji angleško, na hrvaškem hrvaško, hell še polomljeno švedščino z veseljem ponucam ko sem v kontaktu z kakšnim švedom (čeprav dlje od imena in živjo zdravo več ne znam :().

Znanje jezikov je lepa stvar in še lepše je da je posameznik sposoben v tuji državi govorit njihov jezik - pokaže širino posameznika.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Mr.B ::

pokaže širino posameznika.
, ne pokažeš majhnost naroda, ki se mora učiti druge jezike, da te sploh jebejo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Ziga Dolhar ::

... ker je to v njegovem interesu, morda?
https://dolhar.si/

jype ::

Mr.B>, ne pokažeš majhnost naroda, ki se mora učiti druge jezike, da te sploh jebejo.

A tko k un pregovorni Srb k ga je turist nagovoril v 10 jezikih, nakar je sklenil (Srb, ne turist), da je učenje tujih jezikov neumnost, saj ti ne pomaga niti če jih znaš 10?

Jaz poznam eno gospo iz Italije, ki zna poleg praktično vseh jezikov evropske unije tudi mongolsko, kitajsko, vietnamsko in še eno par jezikov iz jugovzhodne azije.

Čudno, da govori z ljudmi v njihovih jezikih, če pa ni iz _tako majhnega_ naroda, kot je naš, ane.

Aja, saj res: 680 evrov je bil končni račun za 15 dni štirih zvezdic, morja in 60 kvadratov apartmaja z balkonom, vključno z domačo živaljo. Jaz verjamem, da je kje v Sloveniji mogoče dopustovati ceneje, pa da za ta denar v Grčiji dobite več, ampak jaz sem za do tja in nazaj skuril pol tanka in se vozil manj kot pet ur v obe smeri (npr. terme Lendava so od Ljubljane dlje, kar se tega tiče). Vsi Hrvatje, ki sem jih srečal tam, so bili izjemno ustrežljivi in prijazni. Tudi kozarca, ki se mi je po nesreči razbil, mi ni bilo potrebno plačati - zgolj zahvalili so se, da sem jih obvestil o tem.

Se pa res malo slabo počutim, ker se na dopusti nisem udeležil nobenega pretepa!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

JanK ::

pokaže širino posameznika.
, ne pokažeš majhnost naroda, ki se mora učiti druge jezike, da te sploh jebejo.

Kaj pa Svedska in Nizozemska, kjer v splosnem (razen starejsih in na vasi) takorekoc vsi govorijo dobro anglesko. Pa Nemcija?

So tudi ti narodi tako majhni? Ali mogoc pac priznavajo de-facto svetovni jezik - anglescino?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

gruntfürmich ::

Se pa res malo slabo počutim, ker se na dopusti nisem udeležil nobenega pretepa!


pretepa, kjer bi naučil manir pijane slovence?:)):D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

DeusVult ::

:Dnikoli mel problemov samo jaz na hrvaskem govorim hrvasko.


In zakaj bi temu moralo biti tako? Če so sposobni italjane, nemce, nizozemce, francoze in kaj jaz vem koga še vse ogovarjati v njihovih jezikih, imam kot gost vso pravico zahtevati, da z mano občujejo v mojem jeziku. In ker (med drugim) tega očitno niso sposobni, me ne bodo videli.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

OrkAA ::

Tko kot ima pes pravico zahtevati, da ga ogovorijo z laježem? :)

slawc ::

Ja in v Grčiji in Turčiji te nagovorijo po domače (v tvojem domačem narečju torej). Pa v Franciji in sredi Londona tudi.
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

DeusVult ::

Ja in v Grčiji in Turčiji te nagovorijo po domače (v tvojem domačem narečju torej). Pa v Franciji in sredi Londona tudi.


To ne, ne bodo pa tam vztrajali v pogovoru v njihovem jeziku, če ga ne razumem. Hrvati pa se ti režijo v obraz, če jih nagovoriš v angleščini (in vejo, da si slovenec). Skratka porazni odnosi. Ni mi jasno, zakaj predvidevajo, da vsi slovenci hrvaščino popolnoma razumemo, ker temu pač ni tako.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

djordjevic ::

Jasno, da ne, če marsikateri Slovenec še slovensko ne zna. :))
No grave is deep enough to keep us in chains.

JohanP ::

Ne vidim potrebe, da se lomim v hrvaščini z vložki srbskih in bosanskih "rečenica".
Jaz govorim slovensko in Hrvat hrvaško. Vse se razume in Hrvatom celo bolj koristi, da se naučijo slovenščine. Odvisni so od nas, poleg tega jih asimilacija ne bo tako matrala ;) (hec, da ne bo kdo čustveno zapel)

Isti princip furam s Srbi in ostalimi iz juge. Kaj za vraga - še Rusi razumejo slovensko, navsezadnje smo najbolj zahodna ruska republika (že spet hec).

slawc ::

DeusVult... ne govori neumnosti, no nisi edini tu. Videti je, da so nekateri tako zafrustrirani s dotično sosedo, da so zgubili sposobnost normalnega razmišljanja in ne vidijo cele slike. Povsod se enako. Bil sem marsikje (EU) in povem ti, da povsod, kradejo, lažejo, goljufajo, ne šmirglajo, ... Tudi doma "pri sosedu" je tako. In kaj zdaj? Nič?

Skratka, oprani možgani (na obeh straneh, da ne bo pomote). Pravi in resni problemi so drugje.

Recimo nek kvazi spominski pohod fašistov po Sloveniji.
LP, Slawc

DeusVult ::


Jaz govorim slovensko in Hrvat hrvaško. Vse se razume in Hrvatom celo bolj koristi, da se naučijo slovenščine.


Še enkrat: Hrvaščine ne razumem, in sicer ne iz nekih nacionalističnih principov, ampak zato, ker mi je tuj jezik, s katerim se srečujem enkrat na leto/dve leti po par tednov. Tudi, če zaradi podobnosti s slovenščino včasih uganem pomen kakšne besede, to ne pomeni, da moram biti obsojen na takšno pomankljivo obliko komunikacije.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

kitewing ::

Na hrvaškem vedno govorim Slovensko in nimam nikoli težav. Mi gre pa na jetra, da so vsi ceniki, prospekti in spletne strani v vsaj 5 jezikih in med njimi ni slovenskega. Lansko leto sem bil v campu kjer je bilo preko 80% slovencev, a o slovenščini ni bilo sledu...Mogoče smo sami krivi?

Bellzmet ::

Ne nismo sami krivi. Kriva je ignoranca hrvatov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

problem?! SLOVENIJA - HRVAŠKA

Oddelek: Loža
142034 (1287) Keyser Soze
»

komu verjamete? hrvatom ali slovencem? (incident na morju) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
524629 (3516) Daedalus
»

Ljudje na Hrvaškem (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
536142 (4453) kolesar
»

Kaj je s temi Hrvati???... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
707473 (5464) link_up
»

Hrvaška enostransko razglasila mejo na morju

Oddelek: Problemi človeštva
372785 (1989) boyan64

Več podobnih tem