Forum » Zvok in slika » [Vse o DSLR]
[Vse o DSLR]
Temo vidijo: vsi

seminal ::
Te pa kar naredi lepo prosim ja je vedno fajn pogledat. Macro objektiva pa nimaš nobenega? :D te ne zanima ta profil

korenje3 ::
no comment je izjavil:
Ostrina je samo en od parametrov. Tudi MTF graf ni vse. Ko začnejo štancat objektive se zaradi toleranc v praksi komot zgodi, da je od primerka do primerka (ali pa celo generalno) nek, na papirju boljši, objektiv celo slabši od drugega.
tole so subjektivni rezultati. so slikal z digitalnim fotoaparatom, vprašanje še če z istim.
mtf diagrami so laboratorijski testi, ki niso odvisni od fotoaparata in so testirani na objektivih takšnih kot morajo biti.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

no comment ::
tole so subjektivni rezultati. so slikal z digitalnim fotoaparatom, vprašanje še če z istim.
mtf diagrami so laboratorijski testi, ki niso odvisni od fotoaparata in so testirani na objektivih takšnih kot morajo biti.
"Problem" je, če praktično vsi 3rd party testi pokažejo drugačen rezultat kot MTF.
dxomark 85/1.8G
dxomark 105/2.8 micro
Tudi MTF je subjektiven. Odražajo bolj želje proizvajalca. So za kaj drugega bistveno bolj uporabni kot pa za primerjanje objektivov glede ostrine.

RedDrake ::
@korenje, pa sej ves da vecinoma proizvajalci MTF samo izracunajo, ne dejansko izmerijo?
Vem da pred mnogo (cca 12-13) leti, ko sem bil se jaz obseden podobno kot sedaj ti, se je vedelo da samo Zeiss dejansko spravi vsak objektiv cez laboratorijske meritve. Ostali so jih takrat samo izracunali.
Razlika med racunom, tudi laboratorijskim, in realnostjo vcasih nima ravno mocne korelacije ...
Poleg tega, se primerja jabolka in korenje.
MTF je vedno podan za odprto zaslonko in kaksno f/8 ali f/5.6.
85/1.8G je komot bolj oster pri 2.8 kot tisti macro. In po mojih izkusnjah, da se objektiv s kako blendo ali dvema izjemno izboljsa, je to tudi case in point tu.
Vem da pred mnogo (cca 12-13) leti, ko sem bil se jaz obseden podobno kot sedaj ti, se je vedelo da samo Zeiss dejansko spravi vsak objektiv cez laboratorijske meritve. Ostali so jih takrat samo izracunali.
Razlika med racunom, tudi laboratorijskim, in realnostjo vcasih nima ravno mocne korelacije ...
85/1.8G je komot bolj oster pri 2.8 kot tisti macro. In po mojih izkusnjah, da se objektiv s kako blendo ali dvema izjemno izboljsa, je to tudi case in point tu.

Nikon, afaik, tudi navaja izmerjene MTF. Ampak samo zato njegove izmerjene MTF nimajo nobene večje veljave kot pa recimo Canonove ali Leicine.

Kot napisano, to je bilo pred mnogo leti. Ce danes merijo, good for them. Se vedno so njihovi grafi next to useless, ker ni napisanih pogojev pod katerimi se meritve delajo. In na koncu je ta meritev se vedno narejena tako da z laserji svetijo cez objektive. Mesane svetlobe se afaik ne uporablja. Samo na koncu se "preracuna" kako "naj" bi vse skupaj zares izgledalo.
Vsaka subjektivna(sic) meritev s fotoaparatom in dolocanjem detajlov - tisto kar je linkal no comment - je boljsa od nekega teoreticnega izracuna, ki temelji na meritvah posameznih valovnih dolzin.
Vsaka subjektivna(sic) meritev s fotoaparatom in dolocanjem detajlov - tisto kar je linkal no comment - je boljsa od nekega teoreticnega izracuna, ki temelji na meritvah posameznih valovnih dolzin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()

no comment je izjavil:
"Problem" je, če praktično vsi 3rd party testi pokažejo drugačen rezultat kot MTF.
dxomark 85/1.8G
dxomark 105/2.8 micro
Tudi MTF je subjektiven. Odražajo bolj želje proizvajalca. So za kaj drugega bistveno bolj uporabni kot pa za primerjanje objektivov glede ostrine.
zanimivo če kliknem "mounted on" na drugi fotoaparat, kako se vrednosti spreminjajo. le zakaj... a je to test objektiva ali fotoaparata. v glavnem s tabo sem zaključil.
@korenje, pa sej ves da vecinoma proizvajalci MTF samo izracunajo, ne dejansko izmerijo?
pri 200k seriji da ne delajo testov? lol?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()

Canon, SONY, Fuji, ipd ... ne delajo testov. MTF izracunajo in objavijo. Pa ma vsaj Canon verjetno serije objektivov take kot nikon, kaj mislis?
Zakaj mislis da tega ne delajo? Ker so glupi? Ker so dovolj pametni da vejo da je vseeno a jim to izpljune racunalnik, ali pa izmerijo, itak bo vredno priblizno isto?
Schneider na drugi strani, pa recimo objavi kompletno meritev, skupaj z detajli, in stvar izgleda takole:
Mogoce bos opazil da se meritev naredi pri nekaj valovnih dolzinah in nato povpreci z utezmi.
Ce ne ves kaksne so te utezi, katere so te valovne dolzine je stvar samo za rit obrisat.
In tudi ce ves, potem ti bolj malo pomaga, ker dnevna svetloba je polni spekter in ni sestavljena iz 5 valovnih dolzin. Tudi zarnice imajo precej sirse spektre (cetudi imajo nekatere samo pasovne spektre - neonke recimo) kot tele meritve z laserji.
Vse skupaj je BS.
In komot je objektiv, ki je v izracunih boljsi, v realnosti slabsi.
Tvoje zgrazanje, da se st. detajlov spremeni, ko se menja senzor je pa tudi brezvezno.
Obstaja test zeiss-a 135/1.8 na pentax Q-ju, kjer je ocitno da bi bil tale objektiv se pri okoli 300MP na FF sposoben delati "ostre" fotke. A mi MTF graf to pokaze?
Niti ne link do testa, kjer je graf objavljen. Malo je potrebno poskrolati dol. MTF graf mi da misliti, da je skoraj vsak nikon cheap prime boljsi. Realnost je pa?
Zakaj mislis da tega ne delajo? Ker so glupi? Ker so dovolj pametni da vejo da je vseeno a jim to izpljune racunalnik, ali pa izmerijo, itak bo vredno priblizno isto?
Schneider na drugi strani, pa recimo objavi kompletno meritev, skupaj z detajli, in stvar izgleda takole:
Mogoce bos opazil da se meritev naredi pri nekaj valovnih dolzinah in nato povpreci z utezmi.
Ce ne ves kaksne so te utezi, katere so te valovne dolzine je stvar samo za rit obrisat.
In tudi ce ves, potem ti bolj malo pomaga, ker dnevna svetloba je polni spekter in ni sestavljena iz 5 valovnih dolzin. Tudi zarnice imajo precej sirse spektre (cetudi imajo nekatere samo pasovne spektre - neonke recimo) kot tele meritve z laserji.
Vse skupaj je BS.
In komot je objektiv, ki je v izracunih boljsi, v realnosti slabsi.
Tvoje zgrazanje, da se st. detajlov spremeni, ko se menja senzor je pa tudi brezvezno.
Obstaja test zeiss-a 135/1.8 na pentax Q-ju, kjer je ocitno da bi bil tale objektiv se pri okoli 300MP na FF sposoben delati "ostre" fotke. A mi MTF graf to pokaze?
Niti ne link do testa, kjer je graf objavljen. Malo je potrebno poskrolati dol. MTF graf mi da misliti, da je skoraj vsak nikon cheap prime boljsi. Realnost je pa?

Bellzmet ::

Janac ::
izvoli: https://drive.google.com/folderview?id=...
bolj konkretno recimo PK-1.
Tole je direkt jpg iz foto aparata?
Evo RAW file kako je šumast že pri ISO 320.
Fotke nisem nič kaj dodatno osvetlil, da bi blo zarad tega tok šuma. Objektiv je Helios 44M-4, zato tam ni podatka o zaslonki.
Je to normalno? Olympus PEN mini.

TehDucky ::
Hvala za odgovore na prejšnji strani glede Nikona. Sem posredoval naprej prijateljici že zadnjič, tudi odgovor sem napisal, vendar ga ni videti, da sem ga poslal.
Zdaj pa imam sam en malo drugačen problem. Grem čez kakšen mesec za en teden na Dansko in bom seveda s seboj vzel fotkiča. Imam 700d, 17-70 in pa 70-300. In tole torbo https://www.mimovrste.com/torbice-foto/... , ki je sicer čist huda, vendar se nekako ne poistovetim, ko jo uporabljam dlje časa. Uporabljam tako da imam pas na levi rami, torba na desnem boku in me vseeno včasih začne malo štihat okoli rame.
Pomislil sem, da bi dal fotkiča dol z original štrikca in si kupil hand grip, da ko vzamem iz torbe lahko hitro slikam in si kupim še en malo večji in širši nosilni pas za torbo.
Kako in kaj pa vi uporabljate?
@Janac, težko rečem kaj je normalno pri tebi, ker nimam takšnega sistema. Naredi dve identični fotki v ISO100 in v željenem ISO, tako lahko malo primerjamo.
Zdaj pa imam sam en malo drugačen problem. Grem čez kakšen mesec za en teden na Dansko in bom seveda s seboj vzel fotkiča. Imam 700d, 17-70 in pa 70-300. In tole torbo https://www.mimovrste.com/torbice-foto/... , ki je sicer čist huda, vendar se nekako ne poistovetim, ko jo uporabljam dlje časa. Uporabljam tako da imam pas na levi rami, torba na desnem boku in me vseeno včasih začne malo štihat okoli rame.
Pomislil sem, da bi dal fotkiča dol z original štrikca in si kupil hand grip, da ko vzamem iz torbe lahko hitro slikam in si kupim še en malo večji in širši nosilni pas za torbo.
Kako in kaj pa vi uporabljate?
@Janac, težko rečem kaj je normalno pri tebi, ker nimam takšnega sistema. Naredi dve identični fotki v ISO100 in v željenem ISO, tako lahko malo primerjamo.

dottor ::
Nevem če spada lih sem ampak bi vprašal če ima kdo za posodit Nikon MH-25 polnilc in kabel (za EN-EL15 baterije) za obdobje od 4.8 do 9.8. - grem na gamescom, pa bi rabu še enega bolj za rezervo... Prevzel bi na obali (če je kdo iz obale) ali v Ljubljani 4.8. na Dolgem mostu - štartamo okoli 22. ure, zadevo bi na istem mestu vrnil 9.8. zjutraj - nevem kdaj se vrnemo. Če ima kdo poceni za prodat zadevo sem tudi zainteresiran (pa ne za original ceno...). Hvala.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Hvala vseeno. Trik je v tem, da imam dve bateriji, dvomim da bom vsak dan porabu obe, ampak če se zgodi, bi rad obe na 1x polnil čez noč v hotelu... Kar se tiče spominskih bom verjetno slikal v JPEG, ker mi 32+16+8 data vn okoli 1000 RAW slik ali 2500 JPEG slik. Zadevo bom seveda backupal na prenosnik ampak imam samo 120GB diska tako da spet nimam neki dosti prostora.

Se strinjam z obema

freesty ::
Jaz mislim, da bos kvecjemu samo eno baterijo napolnil enkrat. Aparat ti ziher zdrzi nekje 1000 fotk z eno baterijo. Z dvema bos naredil 2000. Rekel pa si, da vec kot 2500 jih niti nimas namen delat.
Ce bos pa res skoz visel na prozilcu potem pa si lahko se vedno budilko nastavis sredi noci in zamenjas bateriji v polnilcu.
Ce bos pa res skoz visel na prozilcu potem pa si lahko se vedno budilko nastavis sredi noci in zamenjas bateriji v polnilcu.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

fujtajksel ::
> pa ne za original ceno...
Kaj pa če bi poiskal na onem bayu ali amazonki? Neoriginalne baterije in polnilci so ponavadi vredni svojega denarja, zlasti ker so zelo poceni, pa kakšni celo slovijo kot dobri (wasabi power), če se mogoče bolj trudijo z izbiranjem baterij kot s ponarejanjem nalepk (kupovat originalne je itak loterija celo po nobel trgovinah). Edino ne vem kolk se je Nikon zadnje čase trudil z onemogočanjem dotičnih neoriginalnih baterij, vem da je bil en firmware update ki je mdr povzročil težave s tem pri nekih aparatih.
Kaj pa če bi poiskal na onem bayu ali amazonki? Neoriginalne baterije in polnilci so ponavadi vredni svojega denarja, zlasti ker so zelo poceni, pa kakšni celo slovijo kot dobri (wasabi power), če se mogoče bolj trudijo z izbiranjem baterij kot s ponarejanjem nalepk (kupovat originalne je itak loterija celo po nobel trgovinah). Edino ne vem kolk se je Nikon zadnje čase trudil z onemogočanjem dotičnih neoriginalnih baterij, vem da je bil en firmware update ki je mdr povzročil težave s tem pri nekih aparatih.

Na ebayu ne iščem, ker so časi dostave enkrat v prihodnje. Ampak ne bom preveč kompliciral in bom bil nežen s sprožilcem in ne bom slikaru kar vse povprek.

Malo pozno ampak vseeno. Danes štartam za gamescom, pa me zanima, če bi imel kdo za posodit 70-200 f/2.8 Nikon mount do nedelje? Dam za 6pack velikih. Bi pa prevzel danes v BTCju okoli 19:30-20:00. Najraje bi Tamrona (tisti brez stabilizatorja), ker ga imam namen kupit, pa da bi ga sproval gor na sejmu (predvsem kolko je dejansko počasen in glasen AF motorček), lahko pa tudi Sigmo (z ali brez stabilizatorja).
Že vnaprej hvala
Edit ker ne prime: lahko tudi 70-300
Že vnaprej hvala

Edit ker ne prime: lahko tudi 70-300
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dottor ()

Noben pesimist še ni daleč prišel...
Jaz bi si za kak dan sposodil Canon 50/1.2 (in 28/1.8 ter 28/2.8 IS)...
Sicer ne bi dal za 6-pack, ampak bi potem kar kupil, če bi ta primerek 50/1.2 pravilno fokusiral na mojem/mojih body-jih.
Jaz bi si za kak dan sposodil Canon 50/1.2 (in 28/1.8 ter 28/2.8 IS)...
Sicer ne bi dal za 6-pack, ampak bi potem kar kupil, če bi ta primerek 50/1.2 pravilno fokusiral na mojem/mojih body-jih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: no comment ()

eric_cartman ::
@dottor
Jst imam Tamrona 70-200 2.8. Edina fora je, da ga kar tako malo random folku zelo nerad posojam, pa naj se to še tako čudno sliši.
Ampak za kakšen testič, da ga v okolici Ljubljane opraviš z mojim objektivom pa ni problema, glede na to, da praviš, da si ga nameravaš kupit. Piši, povej kje se dobiva, ga stestiraš s tvojim fotkičem, ti daš za pivo.
Jst imam Tamrona 70-200 2.8. Edina fora je, da ga kar tako malo random folku zelo nerad posojam, pa naj se to še tako čudno sliši.
Ampak za kakšen testič, da ga v okolici Ljubljane opraviš z mojim objektivom pa ni problema, glede na to, da praviš, da si ga nameravaš kupit. Piši, povej kje se dobiva, ga stestiraš s tvojim fotkičem, ti daš za pivo.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eric_cartman ()

schurda ::
kupi d750. s tem ne moreš zgrešiti.
Sem.

AF je carski, ISO 6400 brez "koruze".
Vprašanje: kje bi si lahko izpsodil 14-24 za vikend oz. do četrtka? Bliža se maksimum perzeidov.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

jaz mam 14-24mm, sam ponavadi se posoja stvari ka so vredne do 50€, ne pa 1500€.

Ja, mogoče ga pa kdo ne rabi. Zato sprašujem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: schurda ()

Vprašat ni greh... 
Drugače hvala za ponudbo za test ampak sem redko v Ljubljani. Kako se kej zadeva obnese? Predvsem me zanima kako fokusira premikajoče se objekte ter v slabših svetlobnih razmerah?

Drugače hvala za ponudbo za test ampak sem redko v Ljubljani. Kako se kej zadeva obnese? Predvsem me zanima kako fokusira premikajoče se objekte ter v slabših svetlobnih razmerah?

eric_cartman ::
@dottor
Kar sem vedel že pred nakupom dotičnega objektiva je tole:
Ni za slikanje hitrih motivov, še posebej v slabih svetlobnih pogojih. Pri dobri svetlobi, četudi se objekt malo hitreje premika, potem ni problema. Fokusira sicer hitro, tudi fokus daleč-blizu.
Kar se tiče glasnega fokusiranja itd. Jst sem tudi mislil, da bo ružil objektiv. Pa bom tako rekel. Če slikaš poroke v cerkvi in tako glede na to, da je 70-200 "poročni" objektiv, potem je verjetno malo malo preglasen. Ampak to je če sem zelo pikolovski. Dejstvo je, da ga jst že ob normalnem govorjenju ene osebe poleg mene nisem slišal nič.
Skratka moja osebno mnenje je sledeče. To je budget 70-200 objektiv. In je najcenejši za Nikon mount med tremi:
Tamron 70-200 cca. 550EUR
Sigma 70-200 cca. 900EUR
Nikon 70-200 cca. 1400EUR
V kvaliteti in zmogljivosti Nikon kar konkretno vodi pred obema lečama..Ampak..Saj to tudi pričakuješ od leče za 1400EUR.
Torej če se profesionalno ukvarjaš s fotografijo, športno oz. bilokakšno v večinoma slabih svetlobnih pogojih. Potem se stegni za rabljenim Nikon 70-200 tam okoli 1100EUR se ga že dobi. Ne bo ti žal, ker je to res makina med zoom tele-objektivi z zelo dobro kvaliteto.
Če ti budget tega ne dovoljuje potem ima še vseeno malo prednosti Sigma 70-200. Ampak bi bil tukaj presenečen kako zelo malo. Pri meni je odtehtala razlika 400EUR v ceni. In Sigma je procentualno mogoče do 20% boljša v slabših svetlobnih pogojih, v dobrih svetlobnih pogojih se po kvaliteti praktično ne razlikuje (beri teste in primerjave med konkretnima objektivoma). Glede na miljon prebranih review-jev in testov, sem se odločil za tako še vedno odličnega ampak najbolj poceni v rangu objektivov za full frame.
Potem imaš pa na volljo še objektiv 70-300 3,5 - 5,6. Ampak tukaj se pa že kar precej pozna, da je res objektiv mišljen za hobi fotografa. Kvaliteta je precej slabša, kromatska aberacija, vinjetiranje, ostrenje v slabih svetlobnih pogojih pa se ne da ravno primerjat z zgoraj omenjenimi. Meni ga je posodil bratranec. Pa sem 3/4 fotk, ki sem jih naraedil s tem objektivom brisal iz računalnika.
Kar sem vedel že pred nakupom dotičnega objektiva je tole:
Ni za slikanje hitrih motivov, še posebej v slabih svetlobnih pogojih. Pri dobri svetlobi, četudi se objekt malo hitreje premika, potem ni problema. Fokusira sicer hitro, tudi fokus daleč-blizu.
Kar se tiče glasnega fokusiranja itd. Jst sem tudi mislil, da bo ružil objektiv. Pa bom tako rekel. Če slikaš poroke v cerkvi in tako glede na to, da je 70-200 "poročni" objektiv, potem je verjetno malo malo preglasen. Ampak to je če sem zelo pikolovski. Dejstvo je, da ga jst že ob normalnem govorjenju ene osebe poleg mene nisem slišal nič.
Skratka moja osebno mnenje je sledeče. To je budget 70-200 objektiv. In je najcenejši za Nikon mount med tremi:
Sigma 70-200 cca. 900EUR
V kvaliteti in zmogljivosti Nikon kar konkretno vodi pred obema lečama..Ampak..Saj to tudi pričakuješ od leče za 1400EUR.
Torej če se profesionalno ukvarjaš s fotografijo, športno oz. bilokakšno v večinoma slabih svetlobnih pogojih. Potem se stegni za rabljenim Nikon 70-200 tam okoli 1100EUR se ga že dobi. Ne bo ti žal, ker je to res makina med zoom tele-objektivi z zelo dobro kvaliteto.
Če ti budget tega ne dovoljuje potem ima še vseeno malo prednosti Sigma 70-200. Ampak bi bil tukaj presenečen kako zelo malo. Pri meni je odtehtala razlika 400EUR v ceni. In Sigma je procentualno mogoče do 20% boljša v slabših svetlobnih pogojih, v dobrih svetlobnih pogojih se po kvaliteti praktično ne razlikuje (beri teste in primerjave med konkretnima objektivoma). Glede na miljon prebranih review-jev in testov, sem se odločil za tako še vedno odličnega ampak najbolj poceni v rangu objektivov za full frame.
Potem imaš pa na volljo še objektiv 70-300 3,5 - 5,6. Ampak tukaj se pa že kar precej pozna, da je res objektiv mišljen za hobi fotografa. Kvaliteta je precej slabša, kromatska aberacija, vinjetiranje, ostrenje v slabih svetlobnih pogojih pa se ne da ravno primerjat z zgoraj omenjenimi. Meni ga je posodil bratranec. Pa sem 3/4 fotk, ki sem jih naraedil s tem objektivom brisal iz računalnika.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eric_cartman ()

freesty ::
Imas se sigme brez stabilizatorja, ki so cenejse. Podobna cena tamronu(bolha) in pa se tamrona 70-200 VC, ki je prvi v vrsti za nikonom. Imas pa se seveda rabljene 70-200 VR1, 80-200 AFS in 80-200 od nikona, katerih cena se giblje od 500-1000€.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Eric hvala za ta obsežen odgovor 
Na bolhi je ponudba le-teh trenutno zelo skopa (se spomnim da prej jih je bilo cel kup gor)

Na bolhi je ponudba le-teh trenutno zelo skopa (se spomnim da prej jih je bilo cel kup gor)

Ponovno jaz.
V kratkem bom imel svoj prvi fotošuting (oz. kar 2), pa me zanima kaj kej priporočate za opremo. Se bo pa odvijal v stari tovarni ter v mestu v ulicah. Nekako sem razmišljal bi si kje izposodit 50mm f/1.8 in kak zoom f/2,8-4 (po možnosti sigmo 18-70 da jo malo sprovam pred nakupom), če je možnost izposoje na obali ali pri posamezniku, seveda oboje plačam.
Za to ne bom plačan, ampak se mi zdi super priložnost, za dobit nekaj izkušenj na tem področju, in plačilo niti ni tako pomembno če se pri tem lahko kej naučim. Prvi fotošuting bo z nekom ki je že večkrat bil model, tako da tu mi bo ona olajšala delo, pri drugem bo pa tematski fotošuting tako da tu tudi ne bo nekih hudih ovir.
Že vnaprej vsem hvala za odgovore
V kratkem bom imel svoj prvi fotošuting (oz. kar 2), pa me zanima kaj kej priporočate za opremo. Se bo pa odvijal v stari tovarni ter v mestu v ulicah. Nekako sem razmišljal bi si kje izposodit 50mm f/1.8 in kak zoom f/2,8-4 (po možnosti sigmo 18-70 da jo malo sprovam pred nakupom), če je možnost izposoje na obali ali pri posamezniku, seveda oboje plačam.
Za to ne bom plačan, ampak se mi zdi super priložnost, za dobit nekaj izkušenj na tem področju, in plačilo niti ni tako pomembno če se pri tem lahko kej naučim. Prvi fotošuting bo z nekom ki je že večkrat bil model, tako da tu mi bo ona olajšala delo, pri drugem bo pa tematski fotošuting tako da tu tudi ne bo nekih hudih ovir.
Že vnaprej vsem hvala za odgovore

lisjak ::
eric_cartman je izjavil:
@dottor
Sigma 70-200 cca. 900EUR
tukaj bi jaz dodal še nov Tokina 70-200
Super objektiv v vseh pogledih... če ni F2.8 nuja

Zadeva s ceno 900€ (pri Levacu) hodi v zelje f2.8 objektivom... Za 70€ več dobim Sigmo 70-200 f2.8 s stabilizatorjem.

Evo, še mene nekaj zanima: zdej, ko sem na FF se bom znebil Nikkor 12-24 in bi rad nekaj podobnega za FF. Gledam 14-24 (~1500€), vendar bi rajši kaj cenejše, npr. Samyang 14/2.8 za 350€, AF ni prioriteta, zum pa tudi ne. Potem sem videl še rabljeno Tokino 16-28 in mislim da celo Sigmo 12-24. Mogoče pa se še dobi kakšen star manualni.
Tisti Samyang je baje oster, distorzija me pa tudi ne moti preveč.
Kakšna ideja?
Tisti Samyang je baje oster, distorzija me pa tudi ne moti preveč.
Kakšna ideja?

Je kakšna dobra duša iz obali, ki ima za posodit 70-200 alpa 70-300 nikon mount za nek normalen denar za 21. in 22. novembra? Hvala

lonewolf_ ::
Se splača kupiti pred prazniki ali po praznikih? Iščem nekaj v cenovnem rangu d3200
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

Med prazniki. Poglej malo okoli sigurno bodo imeli kakšne praznične popuste, predvsem kak Big Bang in Mimovrste.

Okapi ::
Da ne odpiram nove teme, bom kar tule napisal.
Ena od največjih ameriških trgovin s foto-opremo, B&H Photo Video, ima za marsikateri kos opreme zelo ugodne cene, in brez problema pošiljajo tudi k nam. Uporabljajo DHL in precej draga poštnina najcenejše stvari sicer preveč podraži, marsikaj pa je tudi s poštnino in uvoznimi davščinami cenejše kot pri nas (ali kje druge v EU). Ob nakupu trgovina ponudi možnost vnaprejšnega plačila uvoznih dajatev (DDV, carina ...), ampak se te možnosti ne splača izbrati, ker je ceneje plačati DHLu pri nas.
Konkretno sem kupil Tokinin 300 mm zrcalni objektiv. Pri nas ga je mogoče kupiti za okoli 300 evrov. Na nemškem Amazonu je 250 evrov + poštnina, na ebayu pa sem ga v eni nemški trgovini našel za 235 evrov s poštnino vred. No, pri B&H stane samo 139 dolarjev, + 37 dolarjev poštnine, se pravi 165 evrov. DHL je naračunal še dodatnih 48 evrov (36 evrov DDV + 12 evrov svojih stroškov), se pravi skupaj 213 evrov.
Če bi ob nakupu izbral vnaprejšne plačilu uvoznih dajatev, bi sicer imel malce manj dela (DHLu je treba po e-pošti poslati podatke o nakupu oziroma ceni), in paket verjetno pride dan ali dva prej, ampak namesto 48 so pri B&H naračunali za dobrih 60 evrov uvoznih dajatev.
Ena od največjih ameriških trgovin s foto-opremo, B&H Photo Video, ima za marsikateri kos opreme zelo ugodne cene, in brez problema pošiljajo tudi k nam. Uporabljajo DHL in precej draga poštnina najcenejše stvari sicer preveč podraži, marsikaj pa je tudi s poštnino in uvoznimi davščinami cenejše kot pri nas (ali kje druge v EU). Ob nakupu trgovina ponudi možnost vnaprejšnega plačila uvoznih dajatev (DDV, carina ...), ampak se te možnosti ne splača izbrati, ker je ceneje plačati DHLu pri nas.
Konkretno sem kupil Tokinin 300 mm zrcalni objektiv. Pri nas ga je mogoče kupiti za okoli 300 evrov. Na nemškem Amazonu je 250 evrov + poštnina, na ebayu pa sem ga v eni nemški trgovini našel za 235 evrov s poštnino vred. No, pri B&H stane samo 139 dolarjev, + 37 dolarjev poštnine, se pravi 165 evrov. DHL je naračunal še dodatnih 48 evrov (36 evrov DDV + 12 evrov svojih stroškov), se pravi skupaj 213 evrov.
Če bi ob nakupu izbral vnaprejšne plačilu uvoznih dajatev, bi sicer imel malce manj dela (DHLu je treba po e-pošti poslati podatke o nakupu oziroma ceni), in paket verjetno pride dan ali dva prej, ampak namesto 48 so pri B&H naračunali za dobrih 60 evrov uvoznih dajatev.

Marsikateri foto proizvajalec take kose smatra kot "grey import". Kar pomeni "talk to the hand", ko gre kaj narobe. Ne samo popravila znotraj garancije, marsikateri uradni pooblaščeni servis se ne bo niti dotaknil stvari. Kar pomeni, da moraš stvar na servis poslat v državo nakupa.
Pri današnji plastik fantastik kvaliteti to mogoče niti ni več problem, ker se popravila ponavadi itak ne splačajo...
Pri današnji plastik fantastik kvaliteti to mogoče niti ni več problem, ker se popravila ponavadi itak ne splačajo...

Problem je samo garancija. Za popravila izven garancije AFAIK nihče ne gleda, kje je bila roba kupljena, itak servisi služijo s takimi popravili. Sicer pa pošiljanje majhnega paketa v ZDA stane kakšnih 15 evrov.
Je pa res treba tudi to upoštevati. Tale Tokina je ročna, nima elektronike in se, upam
, kaj dosti ne more pokvariti.
V glavnem sem pa hotel povedati predvsem to, da se pri B&H ne splača vnaprej plačati uvoznih dajatev, ker naš DHL to ceneje opravi.
Je pa res treba tudi to upoštevati. Tale Tokina je ročna, nima elektronike in se, upam

V glavnem sem pa hotel povedati predvsem to, da se pri B&H ne splača vnaprej plačati uvoznih dajatev, ker naš DHL to ceneje opravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

bluefish ::
Kitajska firma Yongnuo dela kopije Canonovih objektivov (50mm 1,4, 35 mm 2,0). Na zunaj so skoraj enaki, bi bilo zanimivo videti, kako se razlikujejo v notranjosti.Optika jih seveda izda. Da o AF ne govorimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()

Močno dvomim, da bi povprečen ljubiteljski fotograf pogruntal, da ima kopijo, ne da bi imel zraven za neposredno primerjavo tudi izvirnika.
Ampak kar bi se meni zdelo zanimivo, je konkretno videti, kakšne so dejanske razlike v notranjosti. Na kakšne tehnološke načine Kinezi zmanjšajo proizvodne stroške.
O.
Ampak kar bi se meni zdelo zanimivo, je konkretno videti, kakšne so dejanske razlike v notranjosti. Na kakšne tehnološke načine Kinezi zmanjšajo proizvodne stroške.
O.

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov D-SLR (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 28343 (16608) | BigWhale |
» | Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 26373 (20425) | schurda |
» | Sigma je najavila (svetlobno) hiter zoom objektiv 18-35mm f/1.8Oddelek: Novice / Grafične kartice | 13537 (10989) | CaqKa |
» | zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 26777 (21628) | schurda |
⊘ | kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 30378 (27220) | bluefish |