Prijavi se z GoogleID

» »

[Vse o DSLR]

[Vse o DSLR]

Temo vidijo: vsi
strani: 1 2 3 4 ... 82

Okapi ::

Nov EF 200 2.0 IS je majka za portrete, pa za eno ledvico loh dva dobiš
Objektiv za prave moške je tole8-)


O.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

jype ::

Ja sej cena je tam-tam :)

kuglvinkl ::

ja, še meni se je af zdel počasen in sem šele potem naknadno prebral, da je to glavna zamera temu objektivu. ampak z d40 itak nisem mel druge možnosti... škoda, da zgleda, da bom moral nabavit drug body.

(grrr, sem mislu, da bom zdržal z d40 do takrat, ko bo imel nikon aparat s spodobnim video mode-om, kar je ena od dveh zahtev v.d. žene. druga je, da je nikon. i'm between a rock and a hard place :D)


Kakšen D90...

@okapi, za moje pojme je 200mm 2.0 sploh in oh. Pogojno bi se ga dalo v rokah držat. Sicer pa, kaj pa rabiš tolk dolgca? Pozvon ji na vrata!
Your focus determines your reallity

borchi ::

> Kakšen D90...

če ne bi blo jello efekta, takoj...
l'jga

Okapi ::

za moje pojme je 200mm 2.0 sploh in oh.
Verjamem. Ampak tudi 200 2,8 USM ni ravno za stran vreči:P

O.

kokoon ::

> Kakšen D90...

če ne bi blo jello efekta, takoj...

zelatina je pri D90 res problem. treba priznati, da trenutno canon glede DSLR videa totalno premaga nikona.
[kokoon]

Karaya 52 ::

V kateri smeri je vredno razmisliti ko te kompaktni fotoaparti omejujejo, fotografiraš objekte, portrete, naravo in vse ostalo kar pride v objektiv na potovanju? Tako, za začetnika, ki se hitro uči in v startu ne namerava zapraviti veliko denarja?

borchi ::

rabljeni nikon D40 z 18-55 za 150 do 200 EUR... :D
l'jga

Karaya 52 ::

Zanim kos za začetnika, le cena je optimistično postavljena. 300EUR je bolj realna (vprašanje kako je lastnik z aparatom ravnal), je v tem rangu še kaj zanimivega?

Zgodovina sprememb…

borchi ::

ups, pa res, maš prav glede cene.

(ne smem po sebi sodit, jaz vse prodajam za tako ceno, da prodam v prvih petih minutah...)
l'jga

Karaya 52 ::

Kar me najbolj moti je počasno sprehajanje skozi nastavitve. IMO to ubije sam koncept DSLR fotoaparatov.

Tac20 ::

SLRi imajo ogromno bližnjic za nastavitve kar na knofih na samem aparatu, moj d50 jih že ima kar nekaj (ISO, kvaliteta fotografije, ipd.) dražji modeli pa tolko več, tko da tukaj se ne bi strinjal s tabo, niti nevem kaj imaš tolko za nastavljat kar naprej, glavne funkcije pa so vse na dosegu preko gumbov, oz. kombinacije le teh, kar omogoča hitro nastavljanje različnih parametrov.

borchi ::

ja, sam d40 je glede tega malo bolj reven.

ampak, če kupuješ DSLR zato, ker ga rabiš za situacije, kjer med snemanjem pokrovčka objektiva v prvi desetinki sekunde MORAŠ nastaviš 6 parametrov in imaš do konca prve sekunde posnetih 5 frejmov in... well, pol ne kupuješ DSLR-ja za začetnika...

mogoče si za začetek najprej odgovoriš kaj ti kompakt ne omogoča. pa dobr je, če se tolk poznaš, da veš kakšna je možnost, da te stvar "zagrabi". kakšna je možnost, da boš začel nabirat objektive ipd.
l'jga

Spock83 ::

DSLR za začetnika je Sony A55. Poseka vse tekmece (je pa tudi cena kar visoka).

Tac20 ::

borchi je izjavil:

ja, sam d40 je glede tega malo bolj reven.

ampak, če kupuješ DSLR zato, ker ga rabiš za situacije, kjer med snemanjem pokrovčka objektiva v prvi desetinki sekunde MORAŠ nastaviš 6 parametrov in imaš do konca prve sekunde posnetih 5 frejmov in... well, pol ne kupuješ DSLR-ja za začetnika...

mogoče si za začetek najprej odgovoriš kaj ti kompakt ne omogoča. pa dobr je, če se tolk poznaš, da veš kakšna je možnost, da te stvar "zagrabi". kakšna je možnost, da boš začel nabirat objektive ipd.


Vzamem nazaj kar sem napisal, pred dnevi sem imel moznost mal preizkusit D5000 nikona in nima prakticno nbenih bliznjic + nima gor lcd zaslona, kot ga ima npr. D50, kjer lahko odcitas standardne vrednosti fotografiranja.
Skratka jaz bi to zelo pogrešal, verjetno je tudi tako na d40 in imaš prav.
D90 se mi zdi, je pa v tem pogledu dosti bolj bogat.

lurker ::

Throw away your fast glass!

Za mojega Nikon D90 preberem, da bi morala biti razlika med f1.4 in f2 pravzaprav neopazna. Pa definitivno ni. Torej je mogoča razlaga edino ta, da je na digitalcih ta razlika bistveno bolj 'kompresirana' kot pa na analognih.

Vprašanje za tiste, ki imajo tako full frame DSLR kot analognega. Opazite bistveno različna bokeja oz. blura med digitalcem in analognim pri f1.4. In podobnega pri f2?

Jaz imam najhitrejši non-'G' objektiv samo f2 in pri tej zaslonki senzor da od sebe obakrat identični exposure, takrat ko ve kateri objektiv (in koliko je odprt) je prišraufan na aparat in takrat ko ne ve.

lurker ::

Ok, noben. Torej je čas za shameless bump.8-)

Za tiste, ki se jim ne da brat linka, zgodba gre nekako takole. Ena od referenc za kvalitativno merjenje foto senzorjev in objektivov (povzema jo zgoraj linkani članek) pravi, da digitalni senzorji goljufajo pri velikih zaslonkah. Da niso niti pod razno zmožni zaznat vse te svetlobe, ki jo zberejo f1.4, f1.2 in hitrejši objektivi. Goljufajo pa tako, da dvignejo sensor gain (ISO), da zagotovijo ustrezen shutter speed. Ugotavljajo, da na nekaterih senzorjih T-stop pade za skoraj 1EV, kar bi pomenilo, da je praktično vseeno ali slikaš z f1.4 (in pustiš elektroniki, da pogoljufa pri ISO) ali f2 (in ročno dvigneš ISO).

To pravijo.

Vsi, ki imajo pa DSLR in kak hiter objektiv pa pravijo, da samo slepec ne vidi razlike (v globinski ostrini) med f1.2 in f2.

Kje je potem haklc? Jaz recimo težko verjamem razlagi:

When you look at the structure of CMOS sensors, each pixel as basically a tube with the sensing element at the bottom. If a light ray that is not parallel to the tube hits the photo site, chances are the light ray will not get to the bottom of the tube and will not hit the sensing element. Therefore, the light coming from that light ray will be lost. It appears from this graph that when using large aperture lenses on Canon cameras, there is a substantial amount of light loss at the sensor due to this effect. In other words, the "marginal" light rays coming in at a large angle from near the edges of the large aperture are completely lost.
IMHO, je dolžina 'cevke' na senzorju zanemarljivo majhna. Študiram, da je flange-to-film(sensor) razdalja ca. 4 cm. Že sam zaradi tega imho to niso taki koti, da bi lahko stena cevke blokirala neke hude količine svetlobe. In če bi bile dolžine cevk res tak problem, itak ne bi imeli praktično nobenga blura.

Ampak še vedno se očitno na sensorju pojavi ogromna izguba pri velikih blendah. Zdej sem našel enega, ki je naredil eksperiment:

I made the test 1 week ago.

Using 50mm AF-D and the results was that luminous-landscape was right, my D90 underexposed at 1.4 when didn’t know what was the lens attached (just turn the lens until the camera doesn’t recognize it) about 1 stop. It’s easy to test.


Torej, njegov Nikon D90 zgubi 1 stop. Tega na filmu ni bilo oz. vsaj korigirat se tega ni dalo. Razmišljam, če so na filmu potem goljufali s shutter speedom?!

Kako so pa zgoljufali globinsko ostrino mi pa ni jasno.

Thoughts?

lurker ::

Tule v bistvu pravijo, da ima digitalni senzor tudi BISTVENO večje vinjetiranje od filma (zaradi globine cevk!!! Eto mi, bumbarju pametnemu...). Na koncu predlagajo nekaj možnih rešitev kako se izognit temu problemu (DOH fantje! Sony, Canon, Nikon in vsi ostali so to očitno rešili že pred desetletjem in več8-)).

Hecno se mi pa zdi, da o tem vseeno ni praktično ničesar napisanega. Da znajo digitalno fejkat perfektn bokeh, ne ljubi se jim pa digitalno zrihtat praktično nobene druge težave, ki težijo fotografe že dolga desetletja. Mal težko verjamem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

Exile3 ::

severjug ::

Imam težavo s svojim nekaj let starim Nikon D50.Nisem ga uporabljal nekaj mesecev in ko
sem ga vklopil pred kratkim mi dela popačene fotografije.Te so razmazane rdeče barve.
Se komu sanja kaj bi lahko bilo?

floyd1 ::

Senzor CCD je šel po gobe. Žal. Enaki simptomi so bili na mojem Olyju C5050 in so mi (zaradi serijske napake) tudi po preteku garancije zastonj zamenjali senzor.

schurda ::

Kolega rabi čiščenhje tipala na DSLR. Pri Beseničar računajo >50€. A kdo pozna kaj bolj poceni? Ni samo prah.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Ziga Dolhar ::

Povprašaj še pri http://www.3a-servis.si/. (Tja sem dal spucat svojeg Canona 40D.
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

schurda ::

40 €. A kdo naredi za manj $$$?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

skyline ::

Fotomehanika na Dolenjski, IIRC je 25 EUR.

gslo ::

jst sm 2,3 tedne nazaj nesu v big bang v LJ BTC, bil je tam model od Besničarja in so pucal zastonj. ne dvomim, da je takih akcij več na leto, lahko pa naslednjič napišem tudi na forum. evo, pa sem prišparal 50e. samo v vednost, ker ti sicer ne znam svetovat za cenejšo opcijo.

Janac ::

a to pucanje velja tudi za micro four thirds sisteme?

bluefish ::

Da. Je pa čiščenje lažje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Janac ::

a zato ker nima zrcala?

Super Sonic ::

Eno vprašanje imam - če bi kupovali rabljeno robo, bi kupovali Nikona D200 ali D90? Mogoče celo D300? Namen bi bil fotoaparat za splošno uporabo, kar zajema tudi studijske posnetke?
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

gslo ::

jst sm kupu rabljen d90 body. zelo zadovoljen. pomoje pokrije vse tvoje potrebe.

kuglvinkl ::

D200 je zlo resna mašina. Šepa pri ISO nad 400, drugače pa prov zakon.

Super Sonic ::

Ma ja sej, v osnovi vem da ne bom nič novega zvedel, D200 šepa nad ISO 400, hkrati pa ima motorček. Bom se verjetno zadnji trenutek odločil.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

Janac ::

vzem najcenjesega

skyline ::

Tut D90 ma motorček, je pa tisti na D200 precej močnejši (hitrejši).
Odvisno kolk boš mel objektivov na kardan...

schurda ::

skyline je izjavil:

Tut D90 ma motorček, je pa tisti na D200 precej močnejši (hitrejši).
Odvisno kolk boš mel objektivov na kardan...


Meni v kombinaciji s 85/1.8 dela prav lepo, ne opazim, da bi kaj zaostajal. Pri D90 me moti to, da ne zna brati zaslonke, če je ročno nastavljena in pokaže F--, potem pa vse na manual. To pomeni, da ti stari objektivi ne koristijo kaj dosti. Ne vem pa, če ima tudi D300 isto foro. 30 let nazaj so vse to že znali, ne vem, zakaj so ven vrgli. ;(

Drugače je D300 kar precej težji.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

floyd1 ::

Še en drug vidik nakupa rabljenega aparata je zaklop. Ta ima svojo življensko dobo in v bistvu (kljub specifikacijam) ne moreš vedeti, koliko bo še zdržal. Manjava pa bi znala biti na modelih Dxxx kar nekaj 100 EUR to pa v primeru D200 lahko pomeni polovica (ali več) cene (rabljenega) aparata. Samo opozarjam, vem namreč za zgodbo, ko je nekdo kupil rabljenega Canonovega FF s precej malim številom prožitev, zaklop pa mu je šel nenormalno hitro (imel ga je ca. mesec ali dva...).

Okapi ::

Pokvari se lahko tudi pri novem. Po možnosti kakšen mesec po tem, ko poteče garancija.

O.

Super Sonic ::

Ta ima svojo življensko dobo in v bistvu (kljub specifikacijam) ne moreš vedeti, koliko bo še zdržal.

Folk prodaja te aparate kar poceni, kakšne cene so neverjetno nerealne, glede nato kako dobri ti aparati so. Je pa problem, če se zadeva ne popravi dobro.

Meni v kombinaciji s 85/1.8 dela prav lepo, ne opazim, da bi kaj zaostajal.

Bi ga kupil še enkrat?

Tut D90 ma motorček, je pa tisti na D200 precej močnejši (hitrejši).

Prej sem drugače mislil, hvala!
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

floyd1 ::

Okapi je izjavil:

Pokvari se lahko tudi pri novem. Po možnosti kakšen mesec po tem, ko poteče garancija.
O.

Seveda. Ampak ko poteče garancija definitivno ni več nov ;).

skyline ::

floyd1 je izjavil:

Še en drug vidik nakupa rabljenega aparata je zaklop. Ta ima svojo življensko dobo in v bistvu (kljub specifikacijam) ne moreš vedeti, koliko bo še zdržal. Manjava pa bi znala biti na modelih Dxxx kar nekaj 100 EUR to pa v primeru D200 lahko pomeni polovica (ali več) cene (rabljenega) aparata. Samo opozarjam, vem namreč za zgodbo, ko je nekdo kupil rabljenega Canonovega FF s precej malim številom prožitev, zaklop pa mu je šel nenormalno hitro (imel ga je ca. mesec ali dva...).


Menjava na D200 je cca. 160 EUR, moj je trenutno na 270.000 škljocih (trkam na les).

Ne kupovat aparatov, ki so dalj časa stali pri miru (niso bili v uporabi). Pri takih zna zaklop res hitro odleteti.

schurda ::

@SuperSonic
" Meni v kombinaciji s 85/1.8 dela prav lepo, ne opazim, da bi kaj zaostajal.

Bi ga kupil še enkrat? "

Kaj, če bi kupil še enkrat?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Super Sonic ::

Predvidevam, da si lastnik serije D90, torej vprašanje je - ali bi jo vzel še enkrat če bi kupoval aparat.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

skyline ::

schurda je izjavil:

skyline je izjavil:

Tut D90 ma motorček, je pa tisti na D200 precej močnejši (hitrejši).
Odvisno kolk boš mel objektivov na kardan...


Meni v kombinaciji s 85/1.8 dela prav lepo, ne opazim, da bi kaj zaostajal. Pri D90 me moti to, da ne zna brati zaslonke, če je ročno nastavljena in pokaže F--, potem pa vse na manual. To pomeni, da ti stari objektivi ne koristijo kaj dosti. Ne vem pa, če ima tudi D300 isto foro. 30 let nazaj so vse to že znali, ne vem, zakaj so ven vrgli. ;(

Drugače je D300 kar precej težji.


Manualci delujejo super na Dxxx in višjih modelih, škoda da so to vrgli ven iz D90.

schurda ::

Zdej verjetno ne več. Verjetno bi šel D7000 ali D300. Če bi me pa stiskalo v denarnici pa sigurno. Recimo na bolhi za 400€ ali 500€ z original gripom vred.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Super Sonic ::

D300 je pa 200€ več, torej okoli 700€ ali pa D200, ki je še malo manj kot 500€. Itak so rabljene stvari bolj stvar ohranjenosti posameznika, bom videl, hvala vsem za mnenja.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

skyline ::

D200 še zmer upajo prodajat za 500 eur?!

Super Sonic ::

Ja, itak - namontira gor en objektiv in je 700€. Sicer pa ne vem, fotič je baje dober, pomoje ga prodajajo prepocen za 350EUR.

Absurd je pa tole:
http://www.amazon.com/Nikon-Digital-Cam...
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

skyline ::

Fotic je zakon, dokler delas pri dobri luci. Pr visokem ISO pa performanse tko drasticno padejo, da komej verjames. Tut AF se zacne matrat, ko pogoji niso vec idealni.

Za 500 ti morjo dat zraven najmanj orig. grip, dve brezhibni bateriji, pa v nulo more bit ohranjen (s frisno zamenjanimi gumami na bodyju).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skyline ()

schurda ::

Z vsako generacijo pride nov čip, ki je boljši. To je dejstvo, ne glede na vse bonbončke zraven. Recimo D5100 od kolega ima bistveno boljšo sliko kot D90. Samo s stališča uporabnika, ki zahteva več uporabnosti in nadzora, je pa D5100 igračka proti D90.

Žal boš z nakupom starejšega bodija dobil slabši čip.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
strani: 1 2 3 4 ... 82


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8816378 (4643) BigWhale
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6616111 (10163) schurda
»

Nakup fotoaparata

Oddelek: Loža
343250 (2608) freesty
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14015588 (10439) schurda
»

Kateri DSLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
657931 (1599) JayKay

Več podobnih tem