Forum » Zvok in slika » [Vse o DSLR]
[Vse o DSLR]
Temo vidijo: vsi

dottor ::
Večino stativov lahko uporabljaš tudi tako, da je fotoaparat spodaj, med nogami.
O.
A to moreš kej dokupit, ali lahko cel crat obrneš za 180°?
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

harmony ::
Jah noge gredo skoraj navpično vsaj pri mojem Cullmannovem stativu potem samo obrneš na glavo in je to to.

Okapi ::
A to moreš kej dokupit, ali lahko cel crat obrneš za 180°?Odvisno od stativa. Jaz imam recimo eno Biloro, ki ji preprosto snameš tisti srednji "drog" z glavo in ga daš nazaj s spodnje strani.
O.

Senitel ::
No, danes sem pa jaz delal domaco nalogo... :)
Vse je slikano s Canon 7D @ f5.6, ISO 100, cas sem spreminjal.Stal sem na istem mestu, okrog osem metrov od mulca. Sem klecal na tleh in se nisem premikal naprej in nazaj. Objektiva sta bila Tamron 70-300 in 17-50. Slika pri 300mm je full size, ostale so priblizno cropped. Priblizno predvsem zato, ker mulc ni hotel biti pri miru 10s, kaj sele 5 minut. :)
Razlika se mi zdi dovolj znatna, da tezko recem, da sta crop in zoom ekvivalentna.
PS: Trenutno nimam pri sebi 24-70/2.8 ali pa 70-200/2.8 in nisem mogel testirati se s tistim.
F je razmerje med goriščno razdaljo in odprtino zaslonke. S tem, ko greš iz 300mm na 100mm obakrat na f5.6, v bistvu spremeniš tudi odprtino zaslonke in globinsko ostrino. Če držiš zaslonko konstantno bo tudi globinska ostrina na tvojih štirih primerih enaka. Ampak ti objektiv na 100mm ne bo potegnil f1.8. :)

BigWhale ::
Se pravi, v prakticnih primerih, ni povsem enostavno priti do situacije, kjer sta crop in zoom v bistvu ekvivalentna? :)

Zakaj ne? F mora bit dovolj velik, da te globinska ostrina ne briga. Če v tvojem primeru greš na f10 boš verjetno že tam. Ne bo pa artistic blurry backgrounda. Če hočeš to boš pa potreboval zoom, ki gre recimo od 70mm@1.4 do 300mm@5.6, ki ga nimaš. Lahko pa vzameš recimo fixed 100m f2 objektiv in boš komot naredil tak crop, kot ga imaš ti na 100mm in globinsko ostrino kot jo imaš na 300mm.
Kar se mi zdi da je bil osnoven point te debate (objektivi s fiksno goriščno in cropanjem vs. zoom objektivi).
Kar se mi zdi da je bil osnoven point te debate (objektivi s fiksno goriščno in cropanjem vs. zoom objektivi).

Predvsem pa nihče ne pravi, da lahko samo z enim fiksnim objektivom nadomestiš vse zume. Ampak recimo če imaš 24 mm, 70 mm makro in 200 mm, si pokril praktično vse potrebe, z objektivi, ki so optično boljši od zumov. Namesto zumiranja se malo sprehajaš in malo povečuješ fotko - rezultat bo na koncu v večini primerov boljši. Dodaš potem še 18 mm in 400 ali 500 mm in imaš vse.
Če ti je težko nosit s seboj opremo, pa vzameš en "popotniški" žepni fotoaparat z 20x zumom.
O.

Če ti je težko nosit s seboj opremo, pa vzameš en "popotniški" žepni fotoaparat z 20x zumom.

O.

nodrim ::
Dober članek in video s primerjavo crop in full-frame senzorjev: http://dedpxl.com/crop-or-crap-math-or-...

In other words, you'd better make sure you shoot huge raw files when you shoot for that one time, work for hire, giveaway job because that same client spec'd the web job is almost certainly going to come back to you and have you making 40 by 60 inch posters of the same images a year down the road. Right.Po 20+ letih so mi rekli, da bi radi naredili 3x6m jumbo plakat.

no comment ::
No, v teh dveh blogih mi je bilo zanimivo, da oba pravita (poleg tega, da je APS-C novi kralj), da je MF in LF "where it's at", če hočeš narediti "razliko".
Kot da bi oba pozabila, da je trenutni digitalni "MF" od FF večji pribljižno toliko kot FF od APS-C. Oba razpredata o tem kako šele na MF lahko dosežeš bistveno hitrejši prehod iz fokusiranega v nefokusirano. Pri tem pozabljata, da tudi na filmskih MF formatih obstaja samo ene par objektivov, ki so (glede dof) hitrejši od FF objektivov. Pri digitalnem MF je pa še slabše (večina digitalnih je v bistvu 1,5 cropa najmanjšega (645) MF formata)).
Horses for courses. Ni potrebno iskat nobenega idealnega formata/sistema. Vzameš kar rabiš oz. si še pripravljen plačat. Tudi najbolj univerzalnega sistema ni treba iskat, ker te zna prit en tak sistem bistveno bistveno dražje kot dva ali več različnih bolj specializiranih sistemov.
Kot da bi oba pozabila, da je trenutni digitalni "MF" od FF večji pribljižno toliko kot FF od APS-C. Oba razpredata o tem kako šele na MF lahko dosežeš bistveno hitrejši prehod iz fokusiranega v nefokusirano. Pri tem pozabljata, da tudi na filmskih MF formatih obstaja samo ene par objektivov, ki so (glede dof) hitrejši od FF objektivov. Pri digitalnem MF je pa še slabše (večina digitalnih je v bistvu 1,5 cropa najmanjšega (645) MF formata)).
Horses for courses. Ni potrebno iskat nobenega idealnega formata/sistema. Vzameš kar rabiš oz. si še pripravljen plačat. Tudi najbolj univerzalnega sistema ni treba iskat, ker te zna prit en tak sistem bistveno bistveno dražje kot dva ali več različnih bolj specializiranih sistemov.

Predvsem pa vsi kar pozabljajo, da je velikokrat problem premajhna globinska ostrina, ne prevelika. Pa velikokrat je problem pretežka oprema. In če bi rad naredil neostro ozadje, imaš vedno na voljo Photoshop.
O.

O.

eric_cartman ::
Živjo!
Eno vprašanje.. Imam Nikona D600. Ideja je v zelo kratkem nabavit rabljen macro objektiv Tamron 90mm F/2.8. Gledal sem tudi že primerjave med tem objektivom in Sigmo 105mm f/2.8, ampak me po kvaliteti slik in po testih vseeno prepriča Tamron. Kar pa se tiče review-jev pa vsi tako ali tako pravijo, da sta oba objektiva za to ceno top klasa.
Gledal sem že po dosti forumih, da kvaliteta še vedno ostane odlična, če dodaš gor telekonverter, hkrati pa ti doda še malo maneverskega prostora za slikanje.
Zanima me kater telekonverter bi bil sploh kompatibilen s Tamron objektivom? Ma kdo že izkušnje s telekonverterji? Na parih forumih sem zasledil, da nekdo za to lečo uporablja Kenko 1,4x telekonverter, ampak niti ne vem, če je dober. Nekako mi ni, da bi nabavil slabo robo. Plačam raje enkrat in malo več, kot pa večkrat pa poceni. Kako pa je s telekonverterji z večjo magnifikacijo, recimo 2x ali pa 1,6x? Ali bi Nikonov ali pa Sigmin telekonverter tudi pasal na Tamronov objektiv?
Skratka malo sem v temi okoli teh telekonverterjev, tako da hvala za nasvete že vnaprej.
Eno vprašanje.. Imam Nikona D600. Ideja je v zelo kratkem nabavit rabljen macro objektiv Tamron 90mm F/2.8. Gledal sem tudi že primerjave med tem objektivom in Sigmo 105mm f/2.8, ampak me po kvaliteti slik in po testih vseeno prepriča Tamron. Kar pa se tiče review-jev pa vsi tako ali tako pravijo, da sta oba objektiva za to ceno top klasa.
Gledal sem že po dosti forumih, da kvaliteta še vedno ostane odlična, če dodaš gor telekonverter, hkrati pa ti doda še malo maneverskega prostora za slikanje.
Zanima me kater telekonverter bi bil sploh kompatibilen s Tamron objektivom? Ma kdo že izkušnje s telekonverterji? Na parih forumih sem zasledil, da nekdo za to lečo uporablja Kenko 1,4x telekonverter, ampak niti ne vem, če je dober. Nekako mi ni, da bi nabavil slabo robo. Plačam raje enkrat in malo več, kot pa večkrat pa poceni. Kako pa je s telekonverterji z večjo magnifikacijo, recimo 2x ali pa 1,6x? Ali bi Nikonov ali pa Sigmin telekonverter tudi pasal na Tamronov objektiv?
Skratka malo sem v temi okoli teh telekonverterjev, tako da hvala za nasvete že vnaprej.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eric_cartman ()

LuiIII ::
Jaz imam na 400mm/f2.8 dostikrat montiran TC 1.4 pa se na D800 kar oreng pozna padec ostrine od centra ven pri vseh blendah. Če fotografiram iz roke (zmorem zgolj nekaj zaporednih fotografij za kaj več bo treba konkretno kvihtat) se ne pozna toliko. Na 70-200m mi je TC 1.4 manj zanimiv.

fujtajksel ::
Nikonovi mogoče fizično niso združljivi, ker jim ena leča gleda ven, razen če daš vmes makro obroček (extension tube).
Kvaliteta je zelo odvisna od specifičnega objektiva in TCja. Lahko poskusiš pogugljat kombinacije, če je kdo objavil testne slike ali če katero hvali kakšen zaupanja vreden guru. Vendar se guruji s takimi rabotami ponavadi ne hvalijo, saj ne moreš pričakovat, da bo zadeva ostrejša kot pravi dolg makro. Boš pa gotovo dobil pri 1:1 večjo delovno razdaljo ter manjši in relativno bolj zabluran izsek ozadja.
Lahko poskusiš na bolšjaku poiskat star Vivitar 2x macro focusing TC, so bili dobri in niso dragi. Focusing tu pomeni vgrajen teleskopsko spremenljiv makro obroček do 2cm. Ta TC je bil izvirno namenjen za makro s klasičnimi 50mm, za razliko od večine ostalih TC ki so namenjeni podaljševanju teleobjektivov.
Če te mika daljši makro, poglej rajši za staro Sigmo 150 (precej bolj ugledna kot 105, ampak niso v izobilju in poceni). Ampak za vsakdanjo rabo so dolgi makri bolj nerodni.
Kvaliteta je zelo odvisna od specifičnega objektiva in TCja. Lahko poskusiš pogugljat kombinacije, če je kdo objavil testne slike ali če katero hvali kakšen zaupanja vreden guru. Vendar se guruji s takimi rabotami ponavadi ne hvalijo, saj ne moreš pričakovat, da bo zadeva ostrejša kot pravi dolg makro. Boš pa gotovo dobil pri 1:1 večjo delovno razdaljo ter manjši in relativno bolj zabluran izsek ozadja.
Lahko poskusiš na bolšjaku poiskat star Vivitar 2x macro focusing TC, so bili dobri in niso dragi. Focusing tu pomeni vgrajen teleskopsko spremenljiv makro obroček do 2cm. Ta TC je bil izvirno namenjen za makro s klasičnimi 50mm, za razliko od večine ostalih TC ki so namenjeni podaljševanju teleobjektivov.
Če te mika daljši makro, poglej rajši za staro Sigmo 150 (precej bolj ugledna kot 105, ampak niso v izobilju in poceni). Ampak za vsakdanjo rabo so dolgi makri bolj nerodni.

s1m0n ::
Uporablja kdo od vas BBF (back button focus) tehniko ostrenja namesto gumba za zajem? A se je bilo lahko navadit? Mene po par dneh še vedno tak daleč spravi da pozabim in čekiram da nimam kje na MF :-) No zanima me tudi kako se vam ta način dopade, vam ustreza?

Jaz sem že malo po nakupu D7100 nastavil na BBF in sem se hitro navadu. Predvsem tracking mi je lažji kot držanje prožila na pol in čakanje na trenutek. Pri BBF držiš in spremljaš, ko pride trenutek sprožiš.

Jaz ga uporabljam že dolgo tako ljubiteljsko kot profesionalno. Predvsem, ko moram fotografirati manjše objekte daleč pred ozadjem, kjer AF zaradi majhnosti dostikrat fali, mi pride prav ker nastavim (preverim) na vsake toliko časa focus in nato fotografiram naprej. Prav tako se mi zdi, da je uporaba omenjene tehnike skoraj obvezna pri fotografiranju dinamičnih kadrov z Nikon D800(E) saj se % ostrih fotografij kar bistveno poveča. Najboljša stvar pa je seveda, da ni potrebno nikoli preklapljati med posamičnim ostrenjem (AF-S) in kontinuiranim (AF-C).
Seveda traja nekaj časa, da se na omenjeno tehniko privadiš, a se izplača. Edina neznanka je zame osebno uporaba BBF tehnike z VR objektivi. Tam enostavno ne vem ali fokusira do polnega pritiska na sprožilec ali samo do polovice (ko "zagrabi" VR).
Seveda traja nekaj časa, da se na omenjeno tehniko privadiš, a se izplača. Edina neznanka je zame osebno uporaba BBF tehnike z VR objektivi. Tam enostavno ne vem ali fokusira do polnega pritiska na sprožilec ali samo do polovice (ko "zagrabi" VR).

schurda ::
No evo sem se malo na hitro pohecal s primerjavo z vklopljenim VR in izklopljenim na 1/10 z roke. Posnel sem po šest fotk za vsako varianto in izbral sem najboljšo brez vključenega VR. OK morda je D800 najzahtevnejši DSLR trenutno a mislim, da komentar glede slikanja iz roke ni potreben. Evidentno je ostrina na avtobusu (spot focus) iz roke brez VR precej vprašljiva. Seveda pa je morda to popolnoma dovolj za svoj žur album ;-)
Kaj uporabljaš: normal ali active?
no comment je izjavil:
...
Seveda je odvisen od leče. Pri cropu je dejanski krog, ki je uporaben, manjši. Teoretično bi crop objektiv lahko uporabljal na FF, samo na robovih bi bila slika slabša, ker je korigiran samo za določeno vidno polje.
Če misliš na ukrivljenost (geometrijo) leče, potem vsekakor.
Če misliš na kvaliteto leče - kako blizu ideali je - potem že nič več.
...
kako da ne? kromatska aberacija pride bolj do izraza na robovih leče.
če boš dal objektiv, ki je korigiran z raznimi premazi za uporabo na DX, na FF. boš na robih imel večji dizaster saj so objektiv itak korigirali samo za DX... ne glede na to da boš prej naleto na plastiko.
Premaz nima veze s kromatsko aberacijo.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: schurda ()

Ja, brezveze tvegat da se bo VR brez potrebe vklopil in zatresel sliko (se dogaja). Zato se ga izklaplja na stativu.
Lahko celo premakne fokus, to je problem.

Nikon ima možnost binda programibilne tipke za ISO sensitivity. Ko ga držiš lahko ISO spreminjaš s koleščkom. To je feature, ki ga najbolj pogrešam zdaj, ko sem presedlal na Canon tabor.
Točno tako! RTFM!!!
No ne vem kak je drugje pri meni, če sem v Av ali Tv je drug kolešček lahko ISO (odvisno kako nastavim v nastavitvah) v M načinu pa ni tako preprosto :)
Ne, deluje samo v P, S in A.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: schurda ()

Odvisno je seveda tudi od fotoaparata. Na D800(E) imam jaz nastavljen movie record gumb (če nisem v movie mode) za ISO. Sprednji dial je za AutoISO on/off, zadnji pa za spreminjanje vrednosti. Deluje v vseh načinih fotografiranja.
@schurda: uporabil sem normal. Active uporabljam samo takrat ko se res gibljem (avto, kolo, heli,...)
@schurda: uporabil sem normal. Active uporabljam samo takrat ko se res gibljem (avto, kolo, heli,...)

Jaz sem ugotovil da moj D7100 ne zna pravilno slik štet... Z 16GB kartico mi izpiše da lahko nardim ~650 slik (JPEG L), včeraj sem jih naredu neki čez 1100 in sodeč po fotoaparatu lahko nardim če 85 slik. Pa tudi opazu sem da mi ne odšteje in števca vsake slike ki sem jo naredil... Slike so velikosti 12-15MB/sliko kar pomeni približno 1100-1300 slik, moj fotoaparat prikaže samo polovično na števcu. Morem provat če se isti problem pojavlja tudi na RAW formatu. Uporabljam pa SanDisk Ultra II Class10 16GB kartico 30MB/s.

Kako naj fotoaparat ve koliko jpg slik bo šlo na kartico?!
Pač so zapekli nek zelo konzervativni estimate.
Pač so zapekli nek zelo konzervativni estimate.

Velikost kartice (s pretvornikom 1000 in ne 1024) deljeno povprečna velikost enega JPEG-ja (s pretvornikom 1024 in je napisana tudi v navodilih tako da vejo) in pol sproti prilagaja?

Fotoaparat ne more vedet kakšne slike boš ti v prihodnosti posnel in ker je velikost jpg-ja odvisna od marsičesa, je verjetno estimate naravnan na blizu max. velikost jpg-ja, ki ga lahko sproduciraš na aparatu.

Najbolje, s stališča konstantnega števila posnetkov, ki gredo na kartico, da potem fotografiraš v uncompressed raw. Boš šlo gor vedno enako število fotografij. Je pa škoda placa to pa res.

Še en Zeiss Otus - 85/1.4: http://www.canonrumors.com/2014/09/zeis...
Đizs, 3400€.
Alternative so vsaj enako drage. Ob tem, da moraš imet za njih body, ki je 10x dražji od D800.

čuhalev ::
Velikost kartice (s pretvornikom 1000 in ne 1024) deljeno povprečna velikost enega JPEG-ja (s pretvornikom 1024 in je napisana tudi v navodilih tako da vejo) in pol sproti prilagaja?
Velikost jpeg slike je odvisna od ISO, čeprav na to marsikdo ne bi takoj pomislil. Problem je zrnavost, ki algoritmu hodi v zelje. Pa tudi raznolikost barv.
Vzemi to štetje preostanka zgolj informativno.

Velikost jpeg slike je odvisna od ISO, čeprav na to marsikdo ne bi takoj pomislil. Problem je zrnavost, ki algoritmu hodi v zelje. Pa tudi raznolikost barv.
Velikost jpega je odvisna od crapload stvari. In stevilo preostalih posnetkov je precej tezko predviditi, prakticno nemogoce.

Vsekakor pa je bolje, da je ocena konzervativna kot pa da stisneš gumb in fotoaparat zajoka "ej sorry, slikca šla v digitalna nebesa, ker v bistvu ni dosti placa na kartici", čeprav ti kaže še 3 posnetke.

Sej to ni nek problem ker ima 2 slota pa sem nastavu da piše na drugo kartico ko prvo zafila, kar označi, da zapisuje na drugo. Ko pride do tega lahko ta drugo premakneš v prvi slot, pa v drugega daš eno rezervno, polno pa v škatlico in v torbo.

CaqKa ::
....
no comment je izjavil:
...
Seveda je odvisen od leče. Pri cropu je dejanski krog, ki je uporaben, manjši. Teoretično bi crop objektiv lahko uporabljal na FF, samo na robovih bi bila slika slabša, ker je korigiran samo za določeno vidno polje.
Če misliš na ukrivljenost (geometrijo) leče, potem vsekakor.
Če misliš na kvaliteto leče - kako blizu ideali je - potem že nič več.
...
kako da ne? kromatska aberacija pride bolj do izraza na robovih leče.
če boš dal objektiv, ki je korigiran z raznimi premazi za uporabo na DX, na FF. boš na robih imel večji dizaster saj so objektiv itak korigirali samo za DX... ne glede na to da boš prej naleto na plastiko.
Premaz nima veze s kromatsko aberacijo.
Pa če je premaz ali pa neka druga tehnika... poanta je da objektivi za DX so korigirani za DX in ne za FX in bo zaradi tega na robovih slabša slika...

eric_cartman ::
Pa če je premaz ali pa neka druga tehnika... poanta je da objektivi za DX so korigirani za DX in ne za FX in bo zaradi tega na robovih slabša slika...
Slabša slika? Slike na robovih sploh ne bo...

FX objektiv na DX aparatu = no problem
DX objektiv na FX aparatu = premajhen vpadni kot svetlobe iz objektiva in posledično je vsebina samo v krogu, ki pa ne pokriva celotnega senzorja.
DX objektiv na FX aparatu = premajhen vpadni kot svetlobe iz objektiva in posledično je vsebina samo v krogu, ki pa ne pokriva celotnega senzorja.

bluefish ::
Eto, Canon EOS 7D Mark II je tu: http://www.dpreview.com/previews/canon-... + nekaj objektivov: http://www.dpreview.com/articles/008265...

Eto, Canon EOS 7D Mark II je tu: http://www.dpreview.com/previews/canon-...
Spet zgleda, da so nardil body k bo zdrzal veliko let. Tud za video so kr precej nardil. Kr cool je.

Bellzmet ::
A ima isti senzor kot 70D?
Pa brez Wi-Fi...
Me prav zanimajo fotke ISO3200+ v primerjavi z 7D...pa seveda primerjava z 70D...
Pa brez Wi-Fi...
Me prav zanimajo fotke ISO3200+ v primerjavi z 7D...pa seveda primerjava z 70D...

Eh zgleda samo malo "napumpan" 7D brez kakšne bistvene spremembe tehnologije. Se mi zdi malo inovacij za 2.000 EUR...
Kaj pa vem, se mi zdi, da bi po 5 letih (od 7D) Canon moral predstaviti kaj bolj revolucionarnega.
Kaj pa vem, se mi zdi, da bi po 5 letih (od 7D) Canon moral predstaviti kaj bolj revolucionarnega.

In kaj si pričakoval od "mark II"? Če bi bila bistvena sprememba tehnologije, bi sledila tudi bistvena sprememba imena.
O.
O.

Pa ne vem, sej imaš prav. Sem mislil kaj res novega...več dinamičnega razpona, boljši ISO. Skratka nekaj, da človek brez pomisleka reče "uh, bo treba 7D zamenjati".
Pač imam feeling, da Canon tele CMOS senzorje z minimalnimi izboljšavami fura že preveč let.
Pač imam feeling, da Canon tele CMOS senzorje z minimalnimi izboljšavami fura že preveč let.

Hmm, 10fps, fokus sistem je cist nov, liveview fokus je nov, senzor je tako kot 70D, ohisje je '4x bolj weather sealed' kot prejsnje, wifija verjetno nima, ker je celo ohisje kovinsko.
Men se zdi, da so nardil 1xD z APS-C senzorjem. :)
Men se zdi, da so nardil 1xD z APS-C senzorjem. :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov D-SLR (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 28437 (16702) | BigWhale |
» | Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 26426 (20478) | schurda |
» | Sigma je najavila (svetlobno) hiter zoom objektiv 18-35mm f/1.8Oddelek: Novice / Grafične kartice | 13628 (11080) | CaqKa |
» | zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 26862 (21713) | schurda |
⊘ | kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 30541 (27383) | bluefish |