» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
57 / 87
»»

Okapi ::

Brez povezave imamo dve ločeni zavesti, dve ločeni osebnosti.
Če bi bili polobli ločeni od rojstva. Obe polobli bolnika z ločenimi poloblami imata AFAIK skupne spomine izpred ločitve in sta ista osebnost, kar se imena in teh reči tiče (samo sedaj pač ločena na dve zavesti). Podobno, kot bi bilo pri kopiranju zavesti.

Kako bi bila videti združitev dveh zavesti, si pa lahko samo megleno (in morda povsem napačno) predstavljamo.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Thomas ::

Ne. Možgani včasih, kadar ni dovolj komunikacije med poloblama, ali kadar je še manj komunikacije, naredijo to iluzijo večih ločenih zavesti. Kadar bandwidth med posameznimi "segmenti" ni dovolj velik, se pojavi ta Multiple Personality Disorder.

Če uspejo spet dvigniti to bandwidth, se ta motnja neha.

Čisto enako bi se nehala ilutzija "separatnih zavesti", če bi dobili širokopasovno techno telepatijo.

Perverzno, a resnično.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Predstavljajte si broadband techno telepathy s svojim uploadom. Potem težava predstavljanja zelo izgine, mar ne?

Kadar bandwidth med posameznimi "segmenti" ni dovolj velik, se pojavi ta Multiple Personality Disorder.
Tole si si seveda sedaj gladko izmislil. Vzrok je povsem neznan in marsikdo tudi dvomi, da gre zares za prave ločene zavesti, ampak je vzrok domišljija bolnika, ki igra različne vloge.

O.

In? A bi rad znanstven članek, objavljen v psihiatrični reviji, ki potrjuje vesoljske ugrabitve?

Zanimivo je recimo tudi tole, iz Wikipedije:
DID diagnoses appear to be almost entirely confined to the North American continent; reports from other continents are at significantly lower rates.

To je zame precej dobro znamenje, da je vse skupaj BS. Ali, bolje rečeno, ena od manifestacij duševne bolezni (eni pravijo, da so jih ugrabili vesoljci, drugi igrajo več vlog, tretji mislijo, da jim je CIA vgradila sledilni čip v glavo ...).
Ameriški psihiatri in terapevti pa si izmišljajo diagnoze in služijo denarce:P

O.

No, to da ti misliš, da je MPD bulšit, je ene tolk pomembno kot predlanski sneg.

Vsaj zame. Sem ti že kdaj omenil, kako malo dam na tvoje trditve?

Sem ti že kdaj omenil, kako malo dam na tvoje trditve?
Jaz tega ne pišem, da bi tebe v karkoli prepričal, ker je menda vsem jasno, da je to mission impossible, ampak da ti ne bi neovirano zavajal drugih, ki bi ti morda verjeli na besedo.

O.

Jaz sem dal link, kjer stručni razlagajo, kako je pri MPD zmanjšan hipokampus, ki skrbi za prenos informacij med poloblama.

Kaj pa ti? Nekej se greš dušebrižnika. Dej kakšen link za svoje trditve, kako je vse to brez veze. Ti samo trdiš in apeliraš, argumentiral pa nisi nič. Niti z logiko, niti z linki.

No, zdaj ko si dal link, je tvoj ugovor bolj kredibilen.

Še vedno ga pa ne kupim.

Razmišljam, tako kot še nekateri, da je MPD realnost.

hipokampus, ki skrbi za prenos informacij med poloblama
Tole si si seveda tudi izmislil, ker ne drži.

O.

Cerebral hemisphere @ Wikipedia

The hemispheres are linked by the corpus callosum, a very large bundle of nerve fibers, and also by other smaller commissures, including the anterior commissure, posterior commissure, and hippocampal commissure. These commissures transfer information between the two hemispheres to coordinate localized functions.

No, zdaj si pa še poguglaj, kakšna je razlika med hipokampusom in hipokampusovo komisuro. In kakšna je v resnici funkcija hipokampusa.

The hippocampus is a major component of the brains of humans and other mammals. It belongs to the limbic system and plays important roles in long-term memory and spatial navigation.

Hipokampus je paren, komisura pa je povezava med njegovo levo in desno polovico. Članek, ki si ga citiral, o komisuri ne pove ničesar.

O.

Eh, dlakocepiš brez potrebe. Tam skozi gredo ali pa ne gredo informacije. In če ne gredo so problemi kot "podvojena zavest".

http://www.legiontheory.com/split-brain...

Še tale link. Če je prekinjena zveza med poloblama.

Eh, dlakocepiš brez potrebe.
Ja, ko ti dokažem zmoto, pa dlakocepim brez potrebe. Ti si trdil, da hipokampus "skrbi za prenos informacij med poloblama", kar ni res. Skrbi za dolgoročni spomin in prostorsko orientacijo. V članku, ki si ga citiral, o velikosti komisure ni govora in je zmanjšanje pretok informacij med poloblama v tem primeru plod tvoje domišljije.

Še tale link. Če je prekinjena zveza med poloblama.
To smo v tej (ali pa eni drugi temi) pred časom že precej podrobno obdelali. Ločeni polobli si lahko predstavljamo kot ne najbolje izvedeno kopiranje zavesti. Iz ene zavesti dobiš dve ločeni. Nobena od teh dveh ločenih zavesti ne more trditi, da je izvirna.

O.

Ne mislim zaiti predaleč od teme s tabo Okapi. Berte linke ki sem jih dal in si ustvarite mnenje o MPD in znotrajmožganskem bandwidthu.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8391...

Da ne bo Okapi preveč pameten, še tale link.

Pri MPD osebnosti niso ločene po poloblah. Vsaka osebnost (ne glede na to, ali res obstaja kot ločena osebnost, ali jo pacient samo "igra") je popolno delujoča in uporablja obe polovici možganov.

Pri bolnikih z ločenimi poloblami pa AFAIK niso odkrili nobenega primera MPD. Obe njihove zavesti sta ista osebnost, tista od bolnika. Nikoli ni tako, da bi ena polobla mislila, da je Janez Novak, druga pa, da je Napoleon (ali kdorkoli drug pač).

MPD in dve zavesti pri bolnikih z ločenimi možganskimi hemisferami zaradi tega nimata prav ničesar skupnega (vsaj nič takega, kar bi bilo kakorkoli dokazano).

O.

Pri bolnikih z ločenimi poloblami pa AFAIK niso odkrili nobenega primera MPD.

http://www.legiontheory.com/split-brain...

Še enkrat dam link.

Razen, Okapi "itak boljš ve".

Za druge, citat:

When the corpus callosum is severed in adults, we create separate consciousnesses which can act together cooperatively within a single body. In Multiple Personality Disorder (MPD), or Dissociative Identity Disorder (DID), as it is now known, psychological trauma to the developing mind also creates separate consciousnesses which can act together cooperatively within a single body. And in both cases, in most normal social situations, the individual would provide no reason for someone to suspect that they were not dealing with someone with a unitary consciousness.

Eh, sem upal, da si malo pametnejši. Bistvene razlike očitno ne opaziš - v enem primeru imaš dve enaki osebnosti, vsako v svoji polovici možgan. V drugem primeru imaš dve ali več različnih osebnosti, vsaka od njih na obeh polovicah možganov.

Ti sicer zaradi mene lahko oboje vržeš v en koš, če ti tako bolj ustreza, jaz pa trdim, da sta to dva popolnoma različna pojava (+ en od njiju morda sploh ne obstaja).

O.

Seveda. Ravno to "metanje v isti koš", je moja osnovna teza. Nimaš pač unikatnega identifikatorja za zavest. Se navidez namnoži, kakor hitro bandwith pade. Pa bilo to iz keregakoli razloga. Ni važno.

Se navidez namnoži, kakor hitro bandwith pade.
Samo problem je, ker si to potegnil iz klobuka.

Pacienti z ločenima poloblama nimajo nobene povezave, zato je logično, da se zavest loči na dva dela. Za one z MPD/DID pa ne veš, ali se jim je bandwidth kaj zmanjšal. Velikost hipokampusa o tem ne pove ničesar (so pa zmanjšanje hipokampusa opazili tudi pri shizofrenikih in nekaterih drugih duševnih boleznih - pri Alzheimerju je recimo prvi na udaru).

Prav lahko bi rekel tudi, da je MPD/DID posledica povečanega bandwidtha, ker možgani ne morejo predelati vse te količine podatkov in zato "izumijo" več osebnosti.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ti kar reč tko in brani potem svojo teorijo. Izvoliš.

gani-med ::

Če vsaka od ločenih hemisfer zase misli, da je Janez Novak to ne dokazuje, da gre tudi res za isto osebo.
Sosedov Polde si tudi lahko misli, da je Janez Novak, pa iz tega ne sledi, da je to res ista oseba, kot Janez Novak.

Nekoliko drugačni poskusi dokazujejo ločenost zavesti ločenih hemisfer.
Naprimer, če je eno oko zaprto in prejema vidne informacije samo ene polobla.
Druga polobla se ne ZAVEDA, da prva dobiva kakšršne koli informacije.
Saj se tudi ne more, če sta polobli ločeni.

De facto gre tu za dve ločeni osebnosti. De jure pa verjetno spet mal zaostaja .. samo to nas ne bi smelo zmotiti.
CO2 is the elixir of life.

Naprimer, če je eno oko zaprto in prejema vidne informacije samo ene polobla.
Kot prvo - to ne drži. Vsaka polobla gleda z obema očesoma (vsaka s polovico vidnega polja vsakega od obeh očes).

In kot drugo, že spet se ponavljamo - gre za dva ločena izvoda iste osebnosti. Ne vem, od kje vam ideja, da če jaz obstajam v dveh izvodih, bi morali biti obe zavesti povezani. Imaš levi jaz in desni jaz, zavesti sta ločeni (oziroma med seboj povezani samo posredno), ampak še vedno sem oboja jaz.

O.

Polobla gleda z obema očesoma le, če sta polobli povezani, če komunicirata.
Sicer pa leva ne ve, kaj vidi desna.

Te poskuse so že neštetokrat izvajali in ko so v poskusu desni (ločeni!) polobli nekaj sporočili, leva ni imela pojma, kaj so desni sporočali in ni znala pravilno odgovoriti. Kot da bi namesto levo poloblo spraševali sosedovo Micko, ki tudi ni nič videla, ker pač ni bila zraven. Pri komunikacijsko spojenih poloblah tega problema ni in kar vidi desna polobla, kmalu izve tudi leva in pravilno reagira.

Komunikacija je tu bistvena. Če med dvema entitetama ni zadostne komunikacije, to ne more biti ista osebnost, tako kot zakonca nista ena oseba, čeprav se lahko tudi tako fajn ujemata, da se zanju govori, da sta "kot eno". Vendar nista.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gani-med ()

petrus ::

Čisto enako bi se nehala ilutzija "separatnih zavesti", če bi dobili širokopasovno techno telepatijo.

Možgani bodo na koncu veliki kot galaksije ki vase topijo vse kar najdejo. Meja med njimi bo čas usklajevanja, recimo en del vesolja bo zaradi razdalje Janez drugi pa Polde, ločena bosta samo ker je response time prenizek?
stati inu obstati

Te poskuse so že neštetokrat izvajali
So, samo ti si očitno o njih bolj površno bral. Levo vidno polje desnega in levega očesa gre v eno poloblo, desno vidno polje desnega in levega očesa pa v drugo. Če eno oko zakriješ, še vedno vidita obe polobli. V praksi to pomeni, da obe polobli vidita vse, razen če s posebnimi očali tega ne preprečiš.

Če med dvema entitetama ni zadostne komunikacije, to ne more biti ista osebnost
Seveda je lahko, če sta kopiji. Obe polovici sta isti Janez Novak (oziroma sta sedaj dva Janeza Novaka, nobeden od njiju bolj pravi kot drugi), pa čeprav se med seboj ne "slišita". Ko ti bo to jasno, boš bližje razumevanju kopiranja zavesti.

Seveda pa sta ta Janeza Novaka z vsako sekundo ločenosti manj isti Janez Novak.

O.

Malo bolj pozorno si preberi, kako so ti eksperimenti dejansko potekali.

Gledanje ni le sprejemanje dražljajev, pomembna je predvsem obdelava in interpretacija prejetih podatkov.
Živčne povezave iz očesa lahko nenazadnje priklopiš tudi na kamen, vendar ne bo zaradi tega kamen nič več "videl".

Če smatraš dva za isto osebo zgolj zato, ker se oba enako pišeta (Janez Novak ali ker imata morda podobne spomine), potem dejansko ne moreš razumeti, zakaj sta to ločeni, različni osebnosti.

Zaradi mene lahko avto, v katerem se skupaj peljeta dve osebi, imenuješ tudi Janez Novak, vendar to ne spremeni dejstva, da ima vsaka oseba svojo lastno zavest in da gre za dve osebnosti (zavesti), kot sta ločeni osebnosti (zavesti) dve ločeni možganski polobli, ki se le skupaj "peljeta" v isti lobanji.

ali ker imata morda podobne spomine
Enake, ne podobne. V tem je pač trik kopiranja zavesti, da dobiš iz enega Janeza dva Janeza in lahko enega zaradi koristi drugega žrtvuješ.

Recimo še en miselni poskus. Obsojen si zaradi hudega kaznivega dejanja in lahko izbiraš med dvema kaznima - dosmrtnim zaporom ali teleportacijo iz zapora na svobodo. Pri teleportaciji je izvirnik usmrčen, kopija pa svobodna. Zunaj te čakajo žena in otroci. Za kaj bi se odločil?

O.

Enakih spominov ne moreta imeti, ker vsaka polovica podatke različno interpretira in hrani.

>>Za kaj bi se odločil?
Poskušal bi pobegniti. "Sosedu", pa čeprav mi je slučajno na las podoben, (ali ravno zato) pa nikakor ne bi privoščil, da bi ga po moji smrti lomil z mojo družino (tipični Slovenec :) )

Enakih spominov ne moreta imeti, ker vsaka polovica podatke različno interpretira in hrani.
Poskusi AFAIK tega ne dokazujejo. Obe polovici se enako spominjata časov pred ločitvijo.

nikakor ne bi privoščil, da bi ga po moji smrti lomil z mojo družino
Hočeš reči, da svojim otrokom ne bi privoščil, da imajo še naprej očeta, natanko takega, kot so ga imeli prej? Res tipično slovensko - če ga ne morem imeti jaz, naj ga nima nihče.>:D

O.

Pegaz ::

V tem trenutku mi je popolnoma vseeno ali se bom v naslednjem trenutku nahajal na istem mestu ali pa na drugem koncu Zemlje. Zdaj se svojega jaza iz prihodnosti ne zavedam, prav tako se ne zavedam jaza iz preteklosti - toda z njim me vežejo spomini in imam boljši feeling.

Najbolje je vse skupaj gledat out of the box, se pravi izven človekove glave. Če dve fizično različi osebi vedno na isti input (environment) dajeta isti output (identične reakcije, misli), je to oseba ista, pa če je fizično med njima milijon kilometrov razlike in smo enega ustvarili pred tremi sekundami.

Zato se definitivno teleportiram ven iz zapora.

Znano je, da imata možganski polobli precej različne kognitivne zmožnosti (leva je bolj analitična, desna pa z boljšo prostorsko predstavo in intuicijo). Zaradi tako različnih zmožnosti so različne tudi interpretacije dobljenih podatkov.
Tipična Rashomonska situacija.

Glede tistega miselnega poskusa bi dodal alternativo; kaj, če te v tem poskusu ne bi usmrtili in bi te pustili živeti, da boš lahko od daleč opazoval, kako tvoj sosed s prevaro natepava tvojo ženo. Nenazadnje je to le "sosed" in nič več. Ti vse skupaj le od daleč opazuješ.
Bolj bi mi bilo všeč, da si žena po svoji volji poišče nekoga, vendar z vednostjo, da sem sam že pokojni.

Nenazadnje je to le "sosed" in nič več.
To ni "sosed", ampak tvoja identična kopija. Nekdo, ki je prepričan, da je ti, ki je natanko enak kot tisti, v katerega se je zaljubila tvoja žena, in nekdo, ki že natanko ve, kakšna je tvoja/njegova žena v postelji. Zakaj bi bil nek tretji za tvojo ženo boljši, veš samo ti. Prepričan sem, da bi tvoja žena raje imela tvojo identično kopijo, kot nekoga tretjega. Otroci še toliko bolj. Ti pa bi jih zaradi svojih predsodkov za to prikrajšal.

O.

To je zame le "sosed", pa čeprav mi je na las podoben. Če ga premlatijo ali usmrtijo, jaz za to še vedel ne bi.

Predstavljaj si, kako bi reagirala žena in otroci, če bi se na vratih pojavil tudi ti, medtem ko je tvoja kopija že pri mizi? Dvojno veselje otrok? Žene?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gani-med ()

Predstavljaj si, kako bi reagirala žena in otroci, če bi se na vratih pojavil tudi ti, medtem ko je tvoja kopija že pri mizi?
Saj to smo že večkrat ugotovili, da bi kopiranje, pri katerem enega izvoda ne uničiš takoj, za seboj povleklo cel kup problemov.

O.

Pa recimo, da bi tudi te probleme nekako uspešno razrešili..

Kljub temu bi vse to raje doživljal jaz, kot pa, da me zamenja tisti "prekopirani sosed"
Kaj me briga, če mi je podoben, tisto nisem jaz.

Saladin ::

gani-med je izjavil:

Pa recimo, da bi tudi te probleme nekako uspešno razrešili..

Kljub temu bi vse to raje doživljal jaz, kot pa, da me zamenja tisti "prekopirani sosed"
Kaj me briga, če mi je podoben, tisto nisem jaz.

Včasih sem enako razmišljal.

Ampak če imaš resnično 100% kopijo tebe - potem ni več razlike med tabo in kopijo - razen te, da sta sedaj dva na ločenih mestih. Original lahko umre, pa bo vseeno originalna zavest živela dalje v kopiji - saj sta identični.

Vsi problemi nastopijo iz pravic/dolžnosti kopij, ker se gre pač za polnokrvne osebe, ki jih je potrebno nekako implementirati v vsakdanje življenje.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

WarpedGone ::

gani-med
Kljub temu bi vse to raje doživljal jaz, kot pa, da me zamenja tisti "prekopirani sosed". Kaj me briga, če mi je podoben, tisto nisem jaz.

Sm že mislu, da si dojel poanto te teme, pa se bojim da je niti nisi. Ponavljal se ne bom.
Zbogom in hvala za vse ribe

>>Original lahko umre, pa bo vseeno originalna zavest živela dalje v kopiji - saj sta identični.

Podobni, ne pa identični.
Če bi bili identični (ali misliš s tem morda enoviti), bi tudi ti čutil, ko bi tvoji kopiji pulili nohte s prstov, pa tega ne bi čutil. Ti dve zavesti nista povezani, če med njima ni komunikacije.
Skupne korenine tega dejstva ne spremenijo.

Delodajalcu je res vseeno ali za tekočim trakom stoji Janez1 ali Janez2.
Nasprotno pa Janezu1 ni vseeno ali odpustijo njega ali janeza2.

V "preseljevanje duš", "univerzalno zavest" in podobne new age fore, s katerimi naj bi si "preskok zavesti" nekako še lahko razložil, pa ne verjamem.

Pegaz ::

To nima nič veze z nobenimi new (old) age forami.

>> Če bi bili identični (ali misliš s tem morda enoviti), bi tudi ti čutil, ko bi tvoji kopiji pulili nohte s prstov, pa tega ne bi čutil. Ti dve zavesti nista povezani, če med njima ni komunikacije.

Kaj pa če tvoja kopija živi v istem environmentu kot ti? Med tabo in "njim" ni nobene razlike. Morda misliš, da si ti tukaj, on pa tam. Ampak kaj pa, če zamenjaš možgane teh dveh? Kje si sedaj? Kaj če zamenjaš pol možganov itd.?

Še vedno si nekje. Kje? V obeh hkrati. Če enega ubijemo živiš naprej tako, kot da se ni nič zgodilo.

Tebe (tvojo zavest) določajo predvsem tvoji možgani.
Če presadjo tvoje možgane so dejansko presadili tebe, tvojo zavest.

Če ti možgane prepolovijo in levo polovico pošljejo v eno sobo , desno pa v drugo, bosta nastali dve ločeni zavesti,
saj med njima ne bo več povezave, še vedno se pa zaveda vsaka sebe. Predpostavimo, da življenski procesi v obeh poloblah tečejo dalje.

Tvoj prejšnji jaz ne boš več enovit in nastali bosta dve novi zavesti (verjetno nekoliko hendikepirani (grogirani), v primerjavi s prejšnjo združeno in bogatejšo osebnostjo).
Ne bosta pa več vedeli, česa se zaveda druga.

Podobni, ne pa identični.

V trenutku perfektnega kopiranja sta original in kopija identični.

Torej lahko ob tem umre eden ali drug - ti in tvoja zavest bi šla neprekinjeno naprej - bodisi skozi kopijo bodisi skozi original.

Prvo si moraš biti na jasnem z perfektnim primerom. Tudi brez vsakršne "metafizike" si moraš priznati, da si v trenutku kopiranja hkrati na dveh mestih. Če sti "ti" tvoja zavest - se le ta nahaja na dveh mnestih naenkrta. Ista zavest. Na dveh krajih. Če ena izgine, ostane še ena, "ista" zavest. Kontinuirano in nespremenjeno.

Nemoralno je ubiti eno tako kopijo, ampak iz vidika osebnosti, zavesti in kontinuitete spominov ostaneš "ti" nespremenjen.

>>Tudi brez vsakršne "metafizike" si moraš priznati, da si v trenutku kopiranja hkrati na dveh mestih.

Nisi, na dveh mestih nisi ti ampak, dve različni zavesti. Vsaka se bo zavedala sebe, ne pa tudi druge.
Vsaka doživlja svet iz svoje subjektivne perspektive. Če katerokoli od obeh instanc ubijejo, je tehnično gledano to umor, enako, kot če bi ubili samo tebe še pred kopiranjem in ustvarjanjem nove in neodvisne zavesti.

na dveh mestih nisi ti
Očitno ne uspeš razumeti, da po kopiranju nisi več en sam ti, ampak sta dva.

Oba imata seveda vse pravice in ne smeš enega kar tako ubiti. Lahko pa stori samomor. Ti, dokler si še en sam, se boš pred teleportiranjem zavestno odločil, da se boš podvojil in da bo en tvoj izvod storil samomor.

O.

Ti, dokler si še en sam, se boš pred teleportiranjem zavestno odločil, da se boš podvojil in da bo en tvoj izvod storil samomor.

... in najpomembneje - ob perfektnem kopiranju ni pomembno ali umre original ali duplikat.

Popolnoma identična sta.

Original in kopija sta (bi bili) ločeni osebi, tako kot sva ločeni osebi jaz in ti.
Druga za drugo sploh ni treba da vesta, niti ni nujno, da se kadarkoli srečata.

Vsaka ima svojo lastno zavest in na svoj način doživlja svet, ki ima z zavesttjo drugega ravno toliko veze, kot z zavestjo kogarkoli drugega.

Tudi misel na ubijanje katerekoli od obeh entitet je nepotrebno in če mene vprašaš enako perverzno, kot, če bi ubijal kogarkoli drugega.
««
57 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16635440 (32053) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16033874 (31144) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252711 (2168) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18715046 (12418) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

678405 (7072) Thomas

Več podobnih tem