» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
14 / 87
»»

BigWhale ::

V bistvu precej stvar interpretacije... YesterMe je pretekli me, OthercopyMe je pa trenutni me. Noben izmed njih pa ni linked together, vsaj kak hardwire link ne obstaja. Od te tocke naprej, se bo Me spomnil YesterMe, OthercopyMe se bo spomnil YesterMe ampak Me in OthercopyMe pa za drug drugega ne bosta vedela, saj manjka wireless, ali pa vsaj kabel.

Ampak ja, oboje je ena instanca Me.

V trenutku ko izvedes fork() bo sicer parent vedel za childa, ne bo pa vedel kaj child pocne, ce mu le ta ne bo dajal nekega feedbacka...

Isto je s threadi in semaforji...

mchaber ::

Sem prelen, da bi prebral celo temu:P , imam samo 1 vprašanje.

A še vedno teče debata o tistem ta prvem postu?:\
.

Thomas ::

Tole s threadi zavesti je dobr, Whale. Samo da ima vsak thread enak rezultat - pojavitev fenomena jaza.

Skušnjo z jazom ob različnih časih imamo. Tudi kadar spominska linija med njima ni jasna. Skušnjo z jazom na različnih krajih ob istem času ... si pa z nekaj napora lahko predočimo.

Haber - Ja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

> Skušnjo z jazom na različnih krajih ob istem času ... si pa z nekaj napora
> lahko predočimo.

Tole se mi zdi malo bolj tako tako... Ne mores vedet tega. Lahko predvidevas. Oz lahko si tako to interpretiras... V stilu 'your guess is as good as mine'

Ja to je pac puzzle, kot mnogo drugih. Takole še edino stoji skupaj, ceprav je slika bizarna. Na ta način lahko daš smiselno razlago vprašanju iz prvega posta, vse je logično.

Najprej je pametno domnevati, da je qualia "rdeče" enaka za vse ljudi. Da jest ne vidim rdeče tako, da bi ti pa rekel: "Tole mora pa biti kodrlajsasto z odtenkom sorastega, tega pa še nisem videl živ dan!", če bi pogledal skozi moje oči.

Ne, qualie se renderirajo vsem na zelo enak način - to je smiselna domneva. Tudi centralna qualia - zavest.

Če ti recimo prepustim pilotiranje mojega telesa za eno uro, pa se potem skušnje oba (ne) spomniva - kdo je doživel tisto uro?

Vsak - je šokantni odgovor.

>Ko bo anestezija popustila in boste odprli oči - kakšne barve bo soba, ki jo boste zagledali?

Da smo si na jasnem, katero osebo iz katere sobe to sprašuješ?:)
.

Double_J ::

Eno osebo iz treh sob.8-O

Tebe. Sicer pa vse piše. Preberi ali ne preberi! Siguro ti ne bom šel še enkrat vsega pisat. Boš spet prelen, da bi prebral - kaj pa pol?

Potem sem jaz v beli sobi, sem jaz v zeleni sobi in sem jaz v modri sobi.Ko bom odprl oči, ne bo več en jaz, temveč trije. Barve imajo na možgane pač nek vpliv.
.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mchaber ()

Hm .. zanimivo. Da ti ne bi kdo prebelil sobe, ko spiš! Ker se po tvojem, ti ne boš (več) prebudil! :D

Malo nerodno napisano..:8)

Jaz bom lepo v beli sobi šel nazaj spat, osebi v modri in zeleni pa bosta "popolnoma" drugi osebnosti.
.

Zakaj pa ravno v beli? :\

Sploh ne bo "šoka" za tistega v beli sobi. V zeleni sobi bo zeleni šok, v modri sobi bo modri šok.:D

No, na konec koncev so tri sobe, v vsaki je enak kup atomov.Ki pa ne stojijo, ampak se premikajo.Recimo, da se premikajo enako(na sobe delujejo enake sile). Ko se zbudijo, se poruši enakost.

Vprašati se je treba, koliko atomov lahko prestavimo in za koliko, da gre še vedno za isti "jaz"...
.

Tolk kolr je 3 leten forc različn od 70 letnega dedka, očitno da.:D

> Vprašati se je treba, koliko atomov lahko prestavimo in za koliko, da gre še vedno za isti "jaz"...

V letu dni se jih prestavi večina (skoraj vsi) iz tvojega telesa. Ti bo to kaj pomagalo pri odgovoru?

In od kod šok v zeleni sobi? Da so stene zelene? Nisem še slišal, da so pacienti v šok sobi (sobi za intenzivno nego) kaj dosti šokirani zaradi morebitne drugačne barve sten tam, kjer se zbudijo. Od kod torej "šok v zeleni in modri sobi"?

jeti51 ::

BigWhale & ostali: če bi si bolj natančno prebrali debato, bi videli, kje ga lomite. Vi enačite pojma "jaz" in "instanca mene". Za vas je to eno in isto, pa v resnici ni. "Jaz" je namreč bolj splošen pojem. "Jaz" je class, BigWhale, Thomas, jeti51, Marjan... smo pa instance tega classa.

Da si boste (morda) še lažje predstavljali: imaš CD z Windowsi. Windowse naložiš na računalnik 1 in na računalnik 2. Predpostavimo, da istočasno, da se ne bo kdo ob to obregnil. Zdaj te pa nekdo vpraša: "Na katerem izmed teh dveh računalnikov tečejo Windowsi?". Kaj je odgovor? Na obeh.
Ni te vprašal, na katerem računaniku tečejo "windowsi z računalnika 1" oziroma kje tečejo "windowsi z računalnika 2". Tedaj bi s prstom pokazal na enega od računalnikov. Ker pa te sprašuje, kje so "windowsi", moraš pokazati na oba računalnika hkrati.

Če komu dela ta miselni eksperiment težave, je tak kot "srednjeveški" človek, ki ni in ni mogel razumeti, kako bi lahko bil svet okrogel, saj bi ja "tisti Avstralci spodaj" padli dol z zemlje, ker so na spodnji strani in so z glavo obrnjeni navzdol. Sploh ni mišljeno kot žaljivka, da ne bo pomote, hočem povedati, da tako razmišljanje zahteva en miselni preskok, malo drugačno razmišljanje, kot s(m)o ga do sedaj vsi bili navajeni. Tako kot je imel "srednjeveški človek" hude težave z razumevanjem, da "Avstralci" ne padejo dol z zemlje, tako ima veliko današnjih ljudi težave pri miselnem preskoku, da je "jaz" bolj splošen pojem od "neka instanca mene".

Je pa danes tako, da je že vsakomur jasno, kako je lahko Zemlja okrogla in Avstralci še vedno na njej (pa čeprav "spodaj":D ), jutri bo pa najbrž večini jasno, kako je s tem pojmom "jaza". :)

>Od kod torej "šok v zeleni in modri sobi"?

Ne ravno "šok" dobesedno. Osebe bodo različno reagiralne, ko bodo odprle oči.:)
.

> BigWhale & ostali: če bi si bolj natančno prebrali debato, bi videli, kje ga
> lomite.

Ne, lomis ga ti, ker nisi tocno razumel kje je problem, ki ga jaz vidim.

> Tedaj bi s prstom pokazal na enega od računalnikov. Ker pa te sprašuje,
> kje so "windowsi", moraš pokazati na oba računalnika hkrati.

Ja, ampak ne prvi in ne drugi windowsi ne vedo za drugo instanco le tega. Tako kot jaz, ki se bom zbudil v zeleni sobi ne bom vedel za moj drugi jaz v beli oz modri sobi.

Vse skupaj je pa odvisno od definicije in interpretacije 'jaz-a'. "Jaz" za vecino ljudi pomeni samega sebe, nekaj edinstvenega.

Ce bi se najprej zmenili, kaj "jaz" je. Bi najbrz ljudem bilo bolj jasno (en izkljucujem pa moznosti, da se to nismo nekje ze dogovorili, pa jaz niti nisem opazil.. ;) )

Haber!

Kot je rekel veliki Slovenski pesnik P.L.:

Včasih se zbudim v parku, drugič najdejo me v jarku.

To kje se zbudim, redko povzroči travmo. Med nama rečeno - menim da si zgubil nit.

Whale boljš kapira, zato še en miselni eksperiment zanj. Denimo, da ne veš v kateri sobi se boš zbudil. Veš samo, da lahko v katerikoli in da tisti v modri sobi (če se zbudi kdo tam) dobi tritedenski počitniški paket v Acapulcu in milijon dolarjev žepnine. Te zanima, če mora(š) vso porabit tam, ali lahko neporabljeno obdrži(š)?

Malo me je pa odneslo offtopic...:8)

Oseba v beli sobi vidi belo sobo, oseba v modri modro sobo on oseba v zeleni zeleno sobo. Razen če ne bodo odkrili kakšnih "telepatskih povezav" med kloni.

jeti51. okna tečejo na prvem in na drugem PCju.Kaj je tu tebi problem?
:\
.

> Te zanima, če mora(š) vso porabit tam, ali lahko neporabljeno
> obdrži(š)?

Aha! Sneaky trick question... :P

Nanj bom odgovoril z vprasanjem...

Beres casopis in zasledis, da lahko na lotu zadanes 200mio SIT. Te zanima ali bos moral placat davek ali dobis cistih 200mio SIT?

;)

To me zanima bolj akademsko. Če bi bila pa verjetnost 1:3 da zadanem, bi me pa tudi praktično.

thramos ::

eno neumno vprasanje:

pogoji so enaki kot prej, samo da me bodo "skopirali" v sobe neznane barve. Ali bom(o) jaz, ko se bom prebudil, vedel kaksne barve so druge sobe?

lp

Parafraziral si (si?) vprašanje tako, da jemorda še bolj zanimivo.

Katero barvo zame hrani prihodnost? Vse ki se bodo pojavile.

G-man ::

Nisem prebral threada ampak dajem direkten odgovor na vprašanje.

Če sem torej trikrat kopiram, bi se moral hkrati zbuditi v vseh treh sobah. Ampak nemogoče je, da se trije enaki osebki zavedajo treh različnih krajev hkrati (vsaj po nam znanih zakonih prostora in časa). Jaz bi se zbudil v isti sobi kot prej, druge dve kopiji pa v drugih dveh sobah. Ravno tako kot ne morejo biti dve osebi na istem kraju ob istem času, ne more biti ena oseba na več krajih ob različnih časih. Če se zavedam lastnega jaza, ali se zavedam tudi jaza, ki se nahaja v drugi sobi? Ne. Jaz sem jaz in bitje v drugi sobi je on in ne jaz.

EDIT: in da še rešimo vprašanje ostalih dveh bebcev... prvi bi najbrž rekel: "WTF? Prej je bila soba še bela, zdaj pa je zelena!" in drugi bi rekel podobno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: G-man ()

Sci-Fi ::

G-man:

Sam nekaj pa hudo zelo ne štima v tvojem odgovoru. In sicer:
"ne more biti ena oseba na več krajih ob različnih časih"

Daj še enkrat premisli.
Zdejle sem tuki, čez pet minut pa ni nujno, da bom.
Če grem v trgovino, bom zdejle tuki, čez pet minut pa v trgovini.
In BOM na dveh mestih ob različnih časih.
Sci-Fi is the best way to dream

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Sci-Fi ()

Mislil je na različnih krajih ob istem času.

Ampak ni problem, zdejle tipkam na komp in kuham kosilo. Diši že namreč po njem.:))

>> Vse skupaj je pa odvisno od definicije in interpretacije 'jaz-a'. "Jaz" za vecino ljudi pomeni samega sebe, nekaj edinstvenega.

BigWhale: Kot si potem spodaj dopisal, je res možno, da si spregledal, da smo se že dogovorili, kaj "jaz" je. ;) Ker smo namreč se. "Jaz" je program self.exe, ki teče na naših možganih, na kratko povedano. Če se torej vprašaš, v kateri sobi se zbudi oseba jaz, je odgovor "v vseh treh", ker imaš pač v vsaki sobi eno telo, na katerem teče ena instanca programa self.exe.

Mislim, da ljudem pri tem miselnem preskoku dela največjo težavo prav to, da pojem "jaz" enačijo s svojim telesom in ne s programom self.exe, ki se na tem telesu izvaja. Self.exe bi lahko brez problema namesto na biološkem telesu tekel na nekem computoriumu, ni namreč odvisen od substrata, na katerem se izvaja (ravno zaradi te neodvisnosti je tudi možen upload zavesti).

Ko nekdo sprejme to, da ga ne definira njegovo telo, temveč program, ki teče na možganih tega telesa, potem je korak do razumevanja obstoja v več sobah hkrati zelo enostaven.:)

LP

ja, vidm da sm mal narobe postavu vprasanje:

ali bo oseba v npr. beli sobi vedela odgovor na vprasanje kakse barve sta sobi, v kateri so jo "sklonirali" ?

:D Ehm ja, res je totalno neumnost sem zapisal, in Double_J me je že popravil, kar sem hotel povedati. Kar ne morem verjet, da sem to zapisal. :D Ja ena oseba ne more bit na dveh krajih ob istem času.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: G-man ()

njok ::

Kaj ce bi trditev utemeljil?

snow ::

> ali bo oseba v npr. beli sobi vedela odgovor na vprasanje kakse barve sta sobi, v kateri so jo "sklonirali" ?

Ne ker ni povezave med tvojimi instancami.

Sorry no info from your buddy in the blue room...
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Mr.G. ::

Mal to opazujem in si mislim naslednje:

1. oseba se bo zbudila v beli sobi zaradi tega ker je vsaka točka te osebe kopirana (klonirana) samo fizično.Um,čustva,spoznavanje okolja okoli sebe pa so posameznikova spoznanja.

V primeru,da kopiramo (kloniramo) Adlolfita (Hitlerja),ali bo tudi tisti drugi umsko in čustveno enak prvemu. NE! Fizično BO ENAK....ampak samo to in nič drugega.

Um,čustva,spoznavanje sveta okoli sebe si novorojeni človek vsak zase ustvari sam.

Torej 1.se zbudi v beli sobi ostala dva pa v ostalih sobah,ko bi se pa skup najdli bi vsak govoril o svoji barvi sobe.

To bi lahko izrazil tudi na naslednji način:

Kopiramo (kloniramo) iz osebe številka 1.Iz nje naredimo 100 oseb.Ali bodo vsi enaki?
Fizično,da toda iz vsakega lahko ustvarimo morilca,doktorja,delavca,vesoljca,KGB vohuna itd.

Nov trd disk je prazen in vsi novi trdi diski so prazni,kaj boste pa vi gor nafilali to bodo trdi diski vidl.

Em rečeno je bilo da naredimo popolno kopijo...torej tudi spomine.

Spomini oziroma celotni možgani so tak al tak le skupek atomov... točne pozicije le teh pa predstavljajo neke spomine. Ok že sama nasičenost nevronskih sinaps je dovolj... ampak vseeno... fizična enakost ti predstavlja tudi enake spomine...

Res pa je kar praviš... vsak jaz se lahko potem razvija posebej, glede na okolje pač.

njok, kaj ni že samo po sebi logično, da ne moreš biti na več krajih hkrati? Ti se lahko zavedaš le "tukaj in zdaj". Ne moreš se zavedati lastnega jaza "nekje tam in čez nekaj časa". Ravno tako se ne moram zavedati tvoje zavesti, kot ravno tako zavesti moje kopije v drugi sobi. Seveda predpostavljamo, da je zavest le fizičen proces, električni impulzi.

Da sem jaz v beli sobi še vedno jaz in ne on v zeleni je povsem jasno saj ravno barva sobe dokazuje, da sem jaz še vedno jaz. Če bi bile vse sobe enake barve postanejo stvari manj očitne. Razumete?

> kaj ni že samo po sebi logično, da ne moreš biti na več krajih hkrati?

Kaj ni že samo po sebi logično, da Zemlja ne more biti okrogla? Na drugi strani bi popadali dol, pa še morje bi odteklo. Že Čehi bi morali hoditi nekoliko postrani.

njok ::

G-man in ostali, ki ste se sele sedaj vkljucili v debato - preberite celotno temo. Marsikaj vam bo postalo jasno (mogoce).

Valentin ::

Opazil sem, da nekatere bega, ker si ti, original iz bele sobe, ostal nedotaknjen. Zato je tudi največ odgovorov, da tisti tvoji dve kopiji vidita v svojih sobah ustrezno barvo, dočim pa 'ti' še vedno vidiš belo.

Zato dajmo malce modificirat začetno vprašanje.
Takole: medtem ko spiš v beli sobi te razstavijo na atome, takoj nato pa te sestavijo nazaj hkrati v zeleni in modri sobi.

Kdo od teh dveh si sedaj ti, oziroma kakšno barvo vidiš ?

Pol bojo pa rekl, da noben nisi več ti.:D

Valentin ::

Ja, vem.
Ampak na take trditve obstaja zelo enostaven odgovor...:D

> Ko nekdo sprejme to, da ga ne definira njegovo telo, temveč
> program, ki teče na možganih tega telesa, potem je korak do
> razumevanja obstoja v več sobah hkrati zelo enostaven.

'Program', ki tece ni isti ampak enak. Jasno, da obstaja na treh koncih hkrati ampak isti moment, ko se 'racunalnik' na katerem tece 'program' zbudi iz hibernacije in zacne delovat naprej, je vsaka kopija tega 'programa' kopija cisto zase, tece neodvisno od prve in vsi njeni registri se bodo drugace uporabljali, kot se uporabljajo na drugih 'racunalnikih'...

Spremenljivke niso skupne, tudi shared memory ne obstaja. In ce ubijes 'program', ki tece na enem 'racunalniku', drugi za to sploh vedel ne bo. Ce ne bo recimo prebral v casopisu, ker tudi input/output device-i so razlicni.

Torej je vsak 'program' svoj jaz.

PS:

Za 'Borgifikacijo', torej collective mind, zavesti pa potrebujes se kaj vec, nekaj cesar sedaj ni in vsaka trditev, da je, je trapasta. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Dva enaka programa sta isti program. Ki se lahko odvija na večih računalnikih, v večih instancah. Navsezadnje lahko zaženeš več instanc programa tudi na istem računalniku, pa nimajo nobene povezave med sabo. Temu se pri človeku reče Multiple Personality Disorder. Celo delijo spomine ali jih skrivajo drug pred drugim in tako naprej. Instanca self.exe pa ponavadi dela temporalno neparalelno. Iluzijo o večih jazih imamo lahko celo znotraj ene glave!

Zanimivo pa da to takrat, kadar je pretok informacij med posameznimi deli možgan nenormalno (patogeno) nizek. Kot je običajno nizek pri večih ljudeh, kateri vedno med sabo komunicirajo z nizkim bandwidthom. (Beseda ni tako hitra kot misel.) Ko bomo pa imeli broadband techno telepathy ... bo vsem takoj vse jasno.

Svet je čuden, s tem se je treba soočiti, ne pa se refleksno pokrivati s tradicionalistično "zdravo pametjo". Rjuha ljudske modrosti je tanka in vsa strgana!

HeMan ::

Mene pa zanima odgovor na tole situacijo:

Ti (clovek iz bele sobe) in tvoj klon (iz modre sobe) hodita po cesti. Tvoj klon potegne izza pasa pistolo in ustreli nakljucnega mimoidocega. Kmalu za tem pride policaj in vprasa tebe (iz bele sobe): "Si ti ubil tega cloveka?" Kaj bi vi odgovorili? Ja jaz sem ga ubil, ali jaz ga nisem ubil?

Pa glejte na zgodbo realno, torej krivec gre v zapor :)

Policaju nikoli ne boš mogu razložit pojma jaz. Rekel bi mu: "Tisto telo je sprožilo pištolo." :\

Policaju(sebi:)) bi reku: "Ja, vstrelu si se, kaj zdej gledaš kot tele? Odpelji se v zapor. Pa tapravga sebe vzemi, ne napačnga" :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

nevone ::

V problemu treh sob se je pojavilo drugačno pojmovanje JAZ-a, kateri je večini tuj. Pojem JAZ-a se po novem loči od pojma osebnosti, ki jo mnogi enačijo z JAZ-om.
Torej staro razmišljanje je JAZ=OSEBA. Novo razmišljanje je JAZ=PROGRAM ZA SAMOZAVEDANJE.

OSEBA = TELO na katerem tečejo PROGRAMI za gledanje, hojo, bitje srca ... in program JAZ.

Sedaj se je samo treba še strinjati da se definiraš(prepoznaš) s programom JAZ in ne s TOČNO določeni atomi in spomini, ki sestavljajo tvoje TELO.
Če se strinjaš s tem, lahko razumeš da je JAZ lahko na več mestih hkrati.

Program ki je JAZ, potem teče na različnih telesih(atomih), ki potem določajo OSEBO, ki pa ima isti (program) JAZ.

Marjan ::

Eto, tole je pa nevone tako lepo povedala, da mora vsak razumet, če s premislekom prebere.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Marjan ()

Natanko to, kar sem že jaz nekajkrat povedal - "jaz" je program in ne neko konkretno telo. Se popolnoma strinjam z nevone.

ok, kaksn je pol odgovor na moje vprasanje?

ce je da, potem si to lahko razlagamo samo z "telepatijo",
ce je ne, potem pa pridemo do paradoksa, ko JAZ ne vem v kaksnih sobah sem (pa nism slep ;) )

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

Ja, to je jasno in povsem razmuljivo ampak tile JAZi imajo toliko skupnega kot dva programa na dveh razlicnih kompjuterjih.

Poleg

Kreatorja (Stvarnika? ;>) in masine za stancanje CDjev prav nic.
««
14 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631731 (28344) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030743 (28013) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252597 (2054) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18714042 (11414) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677955 (6622) Thomas

Več podobnih tem